Historie a současnost Pivovaru Karásek a Stülpner

Historie názvu Karásek a Stülpner
Občanský pivovar v Chomutově nese ve svém názvu dvojici jmen: Karásek a Stülpner. Jan Karásek byl lupič a podloudník, působil především v saském pohraničí. Karel Stülpner byl proslulý pytlák, jehož revír byl téměř bez hranic - Severní Čechy a část Německa. Oba byli nazýváni českými Jánošíky, nikdy nezabili člověka, pomáhali chudým a ublíženým. Jejich jména a osudy spojil v jedné knize spisovatel Kvidon z Felsů, který o nich napsal loupežnický román Karásek a Stülpner (A. Hynek, Praha 1908).
Oba výtečníci se pravděpodobně znali, navštěvovali se a některé akce prováděli společně. I když se Kvidon z Felsů odvolává na knihy zádušní, matriky a další písemné či ústní zdroje, nevíme dnes zcela přesně, co je realita a co pouhá autorova fikce. Většina materiálů byla během války pravděpodobně nenávratně zničena. Působení Karla Stülpnera v Krušných horách je snadno doložitelným faktem. Historik Petr Rak o něm napsal pěknou a poučnou stať, kde jej nazval Robinem Hoodem Krušných hor.
V románu Kvidona z Felsů jsou oba dva líčeni jako čestní a neúplatní muži, kteří upřednostňovali prospěch celku před osobním partikulárním úspěchem. To je činilo v tomto punktu výjimečnými. Domníváme se, že použití jejich jmen pro název pivovaru, jejich románových jmen, jakožto ikony Severních Čech, potažmo Krušných hor, je zcela relevantní a čestnou záležitostí.
Zdroj: Stránky Pivovaru Karásek a Stülpner, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Karásek a Stülpner

Kdy:dle rozpisuObec:ChomutovZdroj:Pivovar Karásek a Stülpner

● Prohlídky probíhají vždy v pondělí od 17.00 hodin a od 18.00 hodin (jedna prohlídka trvá přibližně 1 hodinu).
● Sraz účastníků je před domem; nejbližší neplacené parkování v přilehlé Školní ulici. Bicykly je možné odstavit po dohodě s průvodcem na přilehlé zahradě (zatím se žádné kolo neztratilo, ale pivovar za ně neručí).
● Optimální počet účastníků je 10-12 osob.
● Při náhodném setkání vyššího počtu zájemců o prohlídku mají přednost ti, kteří měli prohlídku předem rezervovanou, dále pak ti, co přišli dříve. Pokud tito návštěvníci budou akceptovat rozšíření počtu lidí na prohlídce, průvodcem může být takové rozhodnutí akceptováno.
● Mimo uvedené pravidelné návštěvní hodiny je možné sjednat také individuální termíny prohlídek a to na tel. čísle 602 473 239.
● Průvodce má právo před zahájením nebo kdykoliv během prohlídky vyloučit návštěvníka, který by svými činy nebo přítomností mohl narušit přísné předpisy potravinářské výroby nebo jednal proti zájmům pivovaru.
● Prohlídka je zdarma (po ukončení prohlídky je možný nákup produktů za zaváděcí ceny - u osob nad 18 let).
● Před zahájením prohlídky je možné zakoupit za 100, – Kč pivovarský bezedný půllitr s logem. Bezednost funguje pro jednu osobu během jedné prohlídky. Snad s výjimkou louhu pro čištění smí majitel tohoto suvenýru ochutnávat vše co hrdlo ráčí a co v pivovaru uzná za vhodné k vypití. Půllitr zůstává majiteli v upomínku.
● Během prohlídky může být průvodcem dle možností nabídnuta degustace produktů, či poloproduktů v různých fázích technologického procesu. U osob mladších 18 let pouze v nealkoholické fázi.
● Fotografování je povoleno, doporučujeme oděv a obuv vhodnou do výrobního potravinářského prostoru (nevhodné jsou tedy jehlové podpatky či holínky od hnoje).
● Prostor není bezbariérový, ale s asistencí při zvládnutí schodů je přístupný.
● Potravinářské předpisy vylučují jakoukoliv účast zvířat. Mazlíčky je po dohodě s průvodcem možné zanechat (ne na trvalo) na přilehlé zahradě.

Aktualizováno: před 2 lety

Chomutovský pivovar testuje novinku - zázvorové pivo

Publikováno:před 2 letyZdroj:Deník.czAutor:Jaroslav Průša

Pivovar Karásek a Stülpner má v sortimentu stabilně dva druhy piva. Je to světlá jedenáctka a polotmavá třináctka. Každý měsíc však obohacuje nabídku nějakým speciálem a přidává další novinky, které se objevují na našem pivním trhu. Poslední novinkou pivovaru je zázvorové pivo.

Unikát bez chemie
„Je to asi unikát na domácím trhu. Je skutečně ze zázvoru a ne nějaké chemické náhražky," vysvětluje předseda představenstva pivovaru Pavel Krýsl. Světlo světa spatřila teprve první zkušební várka a zatím ji pivovar ani nenabídl veřejnosti. „Náš trh si postupně zvyká na různé speciály. My nechceme zůstat jen u nabídky klasických piv, ale chceme také zabrousit do dalších oblastí, které se dají charakterizovat jako pole neorané. Vedle zázvorového piva proto připravujeme novinky, které nejsou na našem trhu zatím běžné."

Velký přehled o pivech má také majitel Pivotéky Království piva v Chomutově, která je současně značkovou prodejnou pivovaru Karásek a Stülpner. „Zázvorové pivo to je skutečně zajímavá novinka. Já osobně jsem ale pokud jde o piva konzervativní a když jsou v něm víc než čtyři základní ingredience, tak už to pro mě není pivo," směje se Ondřej Krym.

Jinak piva Prvního občanského pivovaru v Chomutově Karásek a Stülpner hodnotí dobře. „Reakce jsou dobré, dobře si vede například jedenáctka Summer Ale," prozradil. Zájem o jedenáctku a třináctku však hodně ovlivňuje počasí. „Když je teplo, lidé si dávají spíš jedenáctku, třináctka se víc pije když jsou chladnější dny," řekl Krym.

„Už vaříme tolik, kolik jsme chtěli"
I když pivovar existuje velmi krátkou dobu, podařilo se mu vybudovat na Chomutovsku a v okolí dobrou pozici na trhu. „Dokázali jsme se prosadit i na sousedních trzích. Dnes už můžeme říct, že se nám podařilo rozjet výrobu v takovém rozsahu a podobě, jak jsme na začátku chtěli," pochvaluje si Krýsl.

Pivovar v dubnu loňského roku úspěšně prošel kolaudací. Pro první rok si stanovil výrobu 500 hektolitrů piva. „Pro letošní rok máme v plánu už dvojnásobek a zatím vše nasvědčuje tomu, že se nám podaří plán splnit," s uspokojením konstatoval předseda představenstva. Přitom pivovar ještě není na výrobním maximu a mohl by ještě o několik stovek hektolitrů výrobu zvednout.

S odbytem pivovar problém nemá. „Odběratelé jsou spokojení, nemáme žádné negativní reakce," směje se Krýsl. I když spokojenost není stoprocentní. „Občas se samozřejmě stane, že zákazník je na něco zvyklý a pivo ho neosloví. Ale je daleko víc těch, kteří jsou naším pivem nadšeni. Ti se pak vracejí a stávají se z nich naši stálí odběratelé," uvedl Krýsl.

Poslední akce pivovaru proběhla o víkendu, na grilování a ochutnávku piva pozvalo vedení všechny akcionáře. Návštěvníci se také dostali přímo do pivovaru.

Zajděte na festival a získejte podpisy hráčů

Publikováno:před 3 letyZdroj:HC Ústečí Lvi

Již o tomto víkendu, resp. v sobotu 2. srpna se koná v areálu Centrum pivovar Děčín 2. ročník PODKRUŠNOHORSKÉHO PIVNÍHO FESTIVALU. A vy můžete být u toho. Na akci vás zve Pivovar Karásek a Stülpner. Navíc se budete moct setkat s hokejisty ústeckého Slovanu a získat jejich podpis. Přítomni a točit pivo budou hráči Ondřej Holomek, Tomáš Vávra a Jakub Pořický.

Pivovar už vaří „doma“, pivo nabízel v zooparku

Publikováno:před 3 letyZdroj:Deník.czAutor:Jan Foukal Mgr.

Ve vlastních prostorách, a to ve sklepení činžovního domu v chomutovské ulici 28. října, zahájil minulý měsíc výrobu První občanský pivovar Karásek a Stülpner. Funguje už od konce loňského roku, dosud ale využíval pronajatých prostor mimo region.

Pivní slavnosti
Produkci pivovaru - světlou jedenáctku a polotmavou třináctku - zájemci mohli ochutnat při sobotních pivních slavnostech ve skanzenu Stará Ves v areálu Podkrušnohorského zooparku. „Ochutnávku patnácti druhů piv nabízely čtyři pivovary. I přes nepřízeň počasí dorazilo na větší zahradní party na 600 lidí, což je velmi slušná návštěvnost,“ uvedl předseda představenstva pivovaru Pavel Krýsl.

Tři zaměstnanci
Pivovar zaměstnává sládka a regionálního manažera pro německy mluvící země. Třetím placeným zaměstnancem je předseda představenstva. „Kromě regionu a jeho nejbližšího okolí chceme naše pivo i vyvážet do Německa. Loupežníci Karel Stülpner a Jan Karásek jsou známi jako historické postavy zejména právě na saské straně Krušných hor,“ odhalil obchodní politiku pivovaru Krýsl.

Překvapení
Pivovar Karásek a Stülpner chce letos vyrobit 500 hektolitrů zlatavého moku. Do budoucna počítá s rozšířením výroby i o černé pivo. „Připravujeme i další dvě novinky. Je to však překvapení, které zveřejníme v příštích dnech,“ doplnil Krýsl.

Nabídka produkce
Jedenáctku i třináctku zájemci mohou nyní zakoupit v prodejně Království piva v chomutovské ulici 28. října, ve vinotéce na chomutovském náměstí 1. máje, v jirkovské restauraci U Radnice a v kláštereckém hotelu Slávie.

Přerušená tradice
Vaření piva v Chomutově navázalo na přerušenou tradici, která se datuje od roku 1571. V minulosti bývaly ve městě hned tři pivovary, od roku 1748 ale fungoval už jen ten Měšťanský. O jeho zrušení rozhodli v roce 1952 činovníci národního výboru. Pivovarský areál přitom vydržel na svém místě až do roku 2011, kdy jeho demolice umožnila výstavbu hypermarketu Kaufland.

Nadšenci
Vzkřísit zašlou slávu chomutovského piva se rozhodli dva místní nadšenci: Dušan Dufka a Pavel Krýsl. „Naší ideou je vyrábět místní a chutnější pivo, zlepšit úroveň restaurací a v neposlední řadě dokázat, že i u nás žijí schopní lidé,“ vysvětlil Krýsl, Zdůraznil zároveň, že nepomíjejí ani ekonomickou stránku, cílem je dosažení zisku. „Máme k tomu slušně nakročeno, protože se podařilo zajistit strukturu vlastníků z širokého spektra místních patriotů i zájemců z Prahy, Brna či Velké Británie.,“ dodal.

Pivovar vlastní v současné době 96 akcionářů, kteří si mezi sebe rozdělili 138 akcií na jméno, každou v hodnotě 30 tisíc korun.

Krušnohorští loupežníci
Při hledání názvu pivovaru se jeho zakladatelé inspirovali v historii. Vypůjčili si jména dvou už téměř zapomenutých krušnohorských loupežníků Karla Stülpnera a Jana Karáska. „Jsou to historicky doložené postavy. Na české straně Krušných hor lidem většinou tato jména nic neříkají, tak je chceme vrátit do oblasti jejich dávného působení společně s obnovenou tradicí pivovarnictví. Pivo přeci k loupežníkům patří,“ dodal předseda představenstva pivovaru Pavel Krýsl.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.17.07.2015 08:153