Historie a současnost Pivovaru Vysoký Chlumec

První zmínky o vaření piva ve Vysokém Chlumci pocházejí již z roku 1466. Od roku 1474 byl majetkem roudnické větve tradičního českého šlechtického rodu Lobkowiczů, který jej s přestávkami v letech nesvobody vlastnil až do roku 2006. V současné době je pivovar v majetku společnosti Pivovary Lobkowicz Group, společnosti ryze české, usilující pivovaro návrat a další rozvoj tradice českého pivovarnictví.

První dochovaný popis pivovaru ve Vysokém Chlumci je z roku 1611 – už tehdy měl pivovar dvě varny. První detailní popis technologie vaření piva pochází z roku 1642. Roku 1652 prošel pivovar, zdevastovaný po třicetileté válce, rozsáhlou rekonstrukcí. Pivo vyráběné ve vysokochlumeckém knížecím pivovaru mívalo po staletí skvělou pověst.

V letech 1939–1945 a 1948–1992 neměli Lobkowiczové možnost pivovarem disponovat. Až teprve v roce 1992 získali pivovar zpět v restituci. Ihned poté investovala rodina Lobkowiczů značné prostředky do modernizace a inovace vaření piva ve Vysokém Chlumci. Po těchto úpravách získalo pivovarchlumecké pivo zpět kvalitu, která ho proslavila v minulosti.

Nový vlastník, společnost Pivovary Lobkowicz Group, hodlá i v budoucnosti dbát na to, aby si piva z vysokochlumeckého pivovaru udržela svůj osobitý styl a jakost. Věří, že bohatství českého pivovarnictví spočívá v osobitém charakteru jednotlivých pivovarů a v rozmanitosti, která tak sama přirozeně vzniká. Při vaření piva všichni bez vyjímky respektují charakter značek a produktů a ctí řemeslo. Pivo se vaří podle tradičních receptur za použití kvalitních surovin a pečlivě dodržovaných osvědčených postupů. Jen tak vznikají opravdová, nešizená piva.

Pivovar, pod vedením sládka Víta Zrůbka, se specializuje na svrchně kvašená piva, ochucené a pšeničné speciály, ale v jeho nabídce můžete najít i piva klasického typu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Vysoký Chlumec, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Vysoký Chlumec

Kdy:Po-Pá 9-15 hod.Obec:Vysoký ChlumecZdroj:Pivovar Vysoký Chlumec

Zajímá vás, jak se vyrábí pivo? Zájemcům o pivovarnictví nabízíme exkurzi do Pivovaru Vysoký Chlumec. Prohlídka pivovaru trvá přibližně hodinu. Součástí exkurze je návštěva varny, spilky a ležáckých sklepů.

Pondělí až pátek 9 až 15 hodin (poslední prohlídka začíná ve 14h).
Minimální počet účastníků - 5 osob
(Prohlídka je možná i s menším počtem osob než 5, ale za předpokladu zaplacení vstupného za min. 5 osob).
100 Kč bez ochutnávky
150 Kč s ochutnávkou (0,5 litru)

Objednávky
Emailem na infovyschlumec@sedlcansko.cz, info@pivovar-vysokychlumec.cz nebo na telefonním čísle 318 865 574.

Prohlídky pro následující týden je nutné objednat nejpozději do čtvrtka.
Prohlídka není určena osobám mladším 16 let.
V celém areálu mimo varny platí zákaz fotografování.

Aktualizováno: před 9 měsíci

V pivovaru se slavilo tentokrát „na stojáka"

Publikováno:před rokemZdroj:Příbramský deník

Prohlídky pivovaru, kapely Blue Orchestra, AC/DC Revival, Alkehol, Mandrage a Keks byly v sobotu 10. září lákadly, za kterými návštěvníci všech generací směřovali do podhradí. Jídla a pití bylo také dostatek. V pivovaru Vysoký Chlumec se vyrábí pěnivý nápoj od roku 1466. Je jasné, že na narozeninových oslavách nechyběly tradiční značky piva a pro slavnostní příležitost byl uvařen také sváteční třináctistupňový polotmavý speciál. Na jeho výrobu byl použit americký chmel.

Zajímavým nápadem Dne pivovaru byla krčma, která připomínala tradice šesti století poctivého pivovarnictví. „Je tu výstavka pivních etiket a popsána stručně historie," uvedly mladé usměvavé „šenkýřky" Eliška Chábová a Veronika Šiková. Hostům nabízely alespoň na chvíli posezení v chládku. Mnohé návštěvníky překvapilo, že vstupenky, které si koupili v předprodeji nebo na místě, byly takzvaně „na stojáka". Organizátoři experimentovali - poprvé nebyly na pivovarském dvoře před pódiem stoly se slunečníky a lavice jako obvykle. Teploměr se přitom blížil ke třiceti stupňům… Výrobní ředitel Pivovaru Vysoký Chlumec Vít Zrůbek tuto změnu vysvětloval tím, že se tak zvýší kapacita a bude možné do areálu pustit daleko víc lidí. „Máme vyzkoušené, že kolem 16. hodiny bude na celém dvoře již stín," argumentoval. Upozorňoval také, že za průjezdem je postavený velký stan o rozměrech 10 krát 15 metrů, kde lavice a stoly jsou. Pro lidi, kteří při poslechu i rádi vidí, co se na pódiu odehrává, to však podle prvních ohlasů nebyla adekvátní náhrada.

Pro pětadvacetiletého Vítka Zrůbka byly letošní pivní slavnosti premiérou a jakýmsi křtem ohněm, protože do funkce nastoupil 1. července. Doporučil ho jeho předchůdce Pavel Bekeni, který dostal pracovní nabídku v Jižní Koreji. Zrůbek ve vysokochlumeckém pivovaru pracuje rok. „Nastupoval jsem na pozici vedoucího výroby, který je zároveň podsládek. Jako výrobní ředitel jsem zároveň sládek," upřesnil. Dodal, že kromě toho chodil do tohoto pivovaru na brigády od roku 2009. „Během toho jsem si prošel provoz a když jsem nastupoval před rokem, také jsem si prošel pivovarské kolečko," řekl Zrůbek, absolvent vysoké školy chemicko-technologické, který vystudoval obor technologie potravin.

Mladičký ředitel doplnil, že exkurze při Dnu pivovaru mělo na starosti šest zaměstnanců, kteří dobře provoz znají. „Dalších dvacet zaměstnanců se točilo kolem příprav a kromě toho si vážím, že pomáhali i lidé z městyse Vysoký Chlumec. Termín dalšího ročníku máme předjednán na 9. září 2017 – což je tradičně druhá zářijová neděle. Letos jsme pro děti žádné atrakce nepřipravili, ale přiště bych tu rád viděl skákací hrad," avizoval.

Pivovary Lobkowicz mají nového majoritního majitele

Publikováno:před 2 letyZdroj:Příbramský deník

Pivovary Lobkowicz Group, kam na Sedlčansku patří i vysokochlumecký výrobce piva, již nepatří ryze českým vlastníkům.

Naopak majoritní podíl se výši 79,4 % kupuje společnost spoluvlastněná CEFC. Ta je největší soukromou společností v Šanghaji a řadí se k šesti největším žralokům v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. Celková hodnota transakce do pivovarnictví činí 1,9 miliardy korun.

Desetiprocentní podíl vlastní předseda představenstva Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil, který nadále zůstává ve funkci generálního ředitele.
Má zároveň předkupní právo na dalších deset procent akcií od CEFC. Radil zásadní změnu komentuje slovy: „Noví vlastníci mají plnou důvěru v současný management a nastavenou novou strategii firmy. Pivovary Lobkowicz chtějí zůstat jedním z lídrů pivovarnického trhu v České republice a dále posilovat svou tržní pozici. Na současném a budoucím růstu firmy a zvyšování ziskovosti se mohou podílet kromě nového vlastníka i ti stávající minoritní akcionáři, kteří si ponechají své akcie i do budoucna." Od této majetkové změny si zároveň slibuje, že se pivovaru otevírají nové možnosti výrazných exportů na asijských trzích.

Pivovary Lobkowicz Group se skládají ze sedmi regionálních pivovarů. Kromě Vysokého Chlumce vyrábí chmelový mok v Protivíně, v Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře nad Jizerou a Černé Hoře. V současné době nabízí sedmdesát značek piva. Mezi hlavní produkty patří Lobkowicz, Rychtář, Klášter, Platan, Ježek a Černá Hora. Kromě piva vyrábí v některých provozovnách i nealkoholické nápoje a stolní vody.

Jaké konkrétní změny přinese tento krok zaměstnancům vysokochlumeckého pivovaru a jaký dopad bude mít na nové investice, zatím nechce Pavel Bekeni, ředitel vysokochlumeckého pivovaru, komentovat. Marie Břeňová

Do slavností chtějí výrobci piva vylepšit i vzhled areálu

Publikováno:před 2 letyZdroj:Příbramský deníkAutor:Marie Břeňová

Lobkowický pivovar ve Vysokém Chlumci opět otevře v září pro veřejnost svoje brány a navaří na slavnost kromě piva pořádnou porci zábavy.

„Po skončení loňského ročníku pivovarských slavností jsme zvažovali, že akci uskutečníme mimo pivovar. Nakonec jsme došli k závěru, že by bylo škoda nevyužít kulisy a atmosféry pivovaru. Současně je to pro nás impuls vzhledově posunout náš pivovárek o kousek dál. Nyní již máme potvrzený rozpočet akce a jsem rád, že akci opět zvládneme bez vybírání vstupného. Oslava pivu se uskuteční opět na pivovarském dvoře a v sobotu 12. září se budeme těšit na hojnou účast. Již nyní můžeme slíbit bohatý a zajímavý kulturní program" uvedl ředitel pivovaru Pavel Bekeni.

„Na letošní rok máme schválenou velmi zajímavou částku také na investiční rozvoj, ve kterém se orientujeme na energetiku, současně také na kvalitu a chuťovou stabilitu piva," poznamenal k hlavnímu využití finančních prostředků s tím, že dostat by se měly peníze také na zlepšení vzhledu areálu a především hygienického zázemí pro návštěvníky.

Bekeni potvrdil, že zviditelnit při akci chtějí region Toulavy, a to nejen v prodeji produktů z tohoto území, které zasahuje i Sedlčansko. „Chceme podpořit i regionální kulturu. Oslovili jsme také místní skupiny. V současné době se program ještě tvoří," poznamenal ředitel.

Při festivalu plánujeme k přepravě návštěvníků opět organizovat kyvadlovou autobusovou dopravu ze Sedlčan na Vysoký Chlumec, která se vloni osvědčila. Přemýšlíme i o rozšíření přepravy jinými směry," dodal.

Ředitel pivovaru Pavel Bekeni: Pivo musíte hladit a povídat si s ním

Publikováno:před 3 letyZdroj:Deník.czAutor:Marie Břeňová

Pivovar Vysoký Chlumec dosáhl na zlato. Účast na 25. ročníku Táborských pivních slavností, kdy zejména autority v oboru pivovarnictví degustovaly vzorky piva, se pivovaru vyplatila. V kategorii polotmavých piv získala značka Démon první místo a nechala tak za sebou stříbrný smíchovský Staropramen Granát a bronzovou značku Dudák ze Strakonic.

Pivovar přihlásil do mezinárodní soutěže a nabídl porotě i návštěvníkům k degustaci dvě značky – kromě Démona se o jejich přízeň pokoušelo ještě pšeničné svrchně kvašené pivo, které pivovar na tuzemském trhu prodává pod značkou Markýz.

„Úspěchy v celostátních degustacích, které sklízí Démon, nemají v historii našich značek piv obdoby," upozornil ředitel pivovaru Pavel Bekeni. „Sérii medailí odstartoval loňský ročník Táborských pivních slavností, kde získal třetí místo. To jsme považovali v obrovské konkurenci 700 vzorků ze 154 pivovarů jako velký úspěch. Vyhrál pak i další celostátní soutěže, do kterých jsme se loni přihlásili a jak se zdá, letos ve vítězném tažení ještě pokračuje," dodal. Ředitel Bekeni poznamenal, že na Příbramsku a Benešovsku, které patří k ekonomicky slabším oblastem, sice u fajnšmekrů má Démon také dobrý zvuk, ale nosnou značkou v regionu je pro pivovar Vévoda.

Na otázku, jak si vysvětluje, že déle vyráběná značka se zviditelnila na prestižních soutěžích až v poslední době, zareagoval: „Démon bylo vždy dobré pivo, nyní mu však věnujeme zvláštní péči. Kvalitu jsme si doslova vypiplali. Důležité jsou sice suroviny a voda, ale musíte mu dávat víc. Musíte ho hladit, povídat si s ním a ono vám to vrátí." Bekeni připustil, že jeho slova sice zní jako velké klišé, ale trvá na nich. „Obecně platí, že na všem, co člověk dělá s láskou, je to znát," dodal. Ředitel ví, že vítězné tažení Démona nemůže být nekonečné. Přesto plánuje, že v červnu s ním zabojují na Českém pivu a na podzim se přihlásí se na Slavnosti piva do Žatce.

O komentované exkurze v pivovaru byl při sobotních slavnostech obrovský zájem

Publikováno:před 3 letyZdroj:Příbramský deníkAutor:Marie Břeňová

Exkurze nabízí Pivovar Vysoký Chlumec v současné době za poplatek celoročně – jak s ochutnávkou, tak bez ochutnávky piva se na ně mohou přihlásit předem minimálně pětičlenné skupiny.

V sobotu měli zájemci komentovanou prohlídku pivovaru ale zdarma a takto podané ruky využily stovky lidí. Žádné vstupné se nevybíralo ani v areálu pivovarského dvora, kde byl od 11 hodin připraven program určený jak starší generaci, tak mladším ročníkům. Organizátoři oslovili především kapely a účinkující z regionu – bratry Procházkovy z Panské Tisovnice, kapely ze Sedlčanska Static, Hošna Band a Rock Wonder. Jen skupina Lucie Revival přicestovala z Plzně. V doprovodném programu také nechyběly ukázky břišního tance či aerobiku.

Místní hasiči dohlíželi na to, aby počet lidí, s nimiž zaměstnanci pivovaru absolvovali prohlídkový okruh, nepřesáhl deset. Hned na varně se dozvěděli, že první zmínky o vaření piva na Vysokém Chlumci pocházejí z roku 1466 a od roku 1474 byl majitelem rod Lobkowiczů, který jej s přestávkami v letech nesvobody vlastnil až do roku 2006. „Zkonfiskován nacisty byl pivovar na začátku druhé světové války, v roce 1948 byl opět zabrán, tentokrát komunisty," poznamenala průvodkyně Radka Kolářová s tím, že původním majitelům se pivovar vrátil v roce 1992.

„Od 1. března 2009 kupuje pivovar společně s dalšími šesti pivovary společnost Pivovar Lobkowicz. Naše společnost vlastní celkem sedm českých pivovarů," připomínala mimo jiné průvodkyně s tím, že přibližovala, z jakých surovin a které druhy piva se na Vysokém Chlumci vaří, co se děje při zrání na otevřené spilce nebo ve sklepích pivovaru.

Den, kdy se otevřela pivovarská brána dokořán, využili k návštěvě také někteří bývalí zaměstnanci pivovaru. Jiří Kopřiva, který pracuje nyní v Praze, si prošel pivovar po dvanácti letech. „Rád jsem si připomněl technologii, potkal jsem tu několik známých, s nimiž nemám možnost se vidět, je to fajn," uvedl s úsměvem.

Z 12 kohoutů tekla tradiční piva i speciálně uvařená várka tmavého ležáku Baron či svrchně kvašeného pšeničného ležáku Chlumecký Vít. Zájem byl pochopitelně o polotmavou třináctku Démon, s nímž pivovar letos získal na soutěžích několik významných ocenění. „Akce účel, kterým bylo dostat se do širšího povědomí lidí, určitě splnila," říkají jedním dechem ředitel Pivovaru Vysoký Chlumec Pavel Bekeni a vedoucí distribuce Martin Král.

Pivovar nabídne k pivu 
i pořádnou porci zábavy

Publikováno:před 3 letyZdroj:Příbramský deník

Harmonikáři, skupiny Static, Hošna Band, Rock Wonder a Revival Plzeň pobaví v areálu pivovaru ve Vysokém Chlumci návštěvníky v sobotu od 11 do 23 hodin.

Pořádnou porci zábavy slibují kromě těchto hudebních formací také další vystoupení s ukázkami aerobiku či břišního tance. Moderování soutěží se ujme sedlčanský DJ Sláva Bloch. Při takovýchto akcích teče pivo proudem. Pořadatelé mysleli na všechno a aby zbavili motoristy starostí, kdy sednout nebo nesednout za volant, zajistili kyvadlovou dopravu.

Ze Sedlčan vypraví osm spojů a první autobus odjíždí z autobusového nádraží v 10.45 hodin. Z Vysokého Chlumce pojede autobus v půlhodinových až dvouhodinových intervalech do Sedlčan celkem desetkrát. Ředitel pivovaru Pavel Bekeni sdělil, že čepovat budou tradiční výrobky a perličkou v nabídce má být tmavý Baron. Pivovar Vysoký Chlumec letos získal v kategorii polotmavých piv při degustaci v Táboře první místo a čerstvě se může pochlubit i dalšími úspěchy.

„Démon vyhrál další z celostátních soutěží Dočesná v Žatci. Kromě toho se pšeničné svrchně kvašené pivo Chlumecký Vít umístilo na 3. místě," upozornil Bekeni. Nahlédnout do tajemství výroby mohou zájemci během dne při prohlídkách, které budou organizovány v průběhu celého dne.

Pivovar Vysoký Chlumec získal zlato

Publikováno:před 3 letyZdroj:Deník.cz

Pivní speciál Démon z Pivovaru Vysoký Chlumec obdržel v degustační soutěži Pivo České republiky 2014 první místo v kategorii polotmavé pivo. Úspěch tohoto speciálu potvrzuje jeho vysokou kvalitu a jedinečnou chuť.

„Démon je připravován podle starých klášterních receptur mnichovské oblasti a navazuje tak na tradici sahající až do roku 1420. Je charakteristický bohatým a vyváženým profilem chutí. Členové degustační komise ocenili mírně nasládlou medovou chuť s jemnou hořkostí a příjemnou sladovou vůní," popisuje jedinečné vlastnosti pivního speciálu Démon Pavel Bekeni, vrchní sládek chlumeckého pivovaru.

Odborná degustační soutěž Pivo České republiky 2014 přinesla celé skupině Pivovary Lobkowicz šest ocenění. Jedná se o dvě zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové příčky. Vedle Pivovaru Protivín se mohly těšit ze svého dobrého umístění i Pivovary Vysoký Chlumec, Klášter a Rychtář.

„Získání certifikátů v šesti kategoriích je potvrzením správnosti koncepce Pivovarů Lobkowicz v dodržování tradičních výrobních postupů řemeslné výroby a etiky pivovarské práce. Toto ocenění je zároveň poděkováním za práci všem zaměstnancům v pivovarech," uvedl Jiří Faměra, vrchní sládek skupiny Pivovary Lobkowicz.

Degustační soutěž Pivo České republiky v roce 2014 se uskutečnila ve dnech od 4. do 6. června v Českých Budějovicích. Proběhla v 18 kategoriích za mezinárodní účasti 53 pivovarů. Celkem bylo hodnoceno 322 vzorků piv. Degustační komise byla zastoupena sládky pivovarů, tuzemskými a zahraničními experty, členy pivovarských asociací. Hodnocení probíhalo 3 dny, degustátoři se střídali v jednotlivých komisích tak, aby byla zajištěna objektivita a nezávislost hodnocení. Vysokou úroveň soutěže zajišťuje jedinečný systém anonymních degustací. Na regulérnost dohlíží nezávislá autorizovaná certifikační firma TÜV SÜV Czech s.r.o. Renata Melíšková, tisková mluvčí, Pivovary Lobkowicz Group, a.s.

Sluníčko je nejlepší obchodní zástupce, říká ředitel pivovaru

Publikováno:před 4 letyZdroj:Deník.czAutor:Marie Břeňová

Mezi významné zaměstnavatele na Sedlčansku se řadí Pivovar Vysoký Chlumec. Pracovní příležitost v něm našlo 47 lidí.

„Je to ustálený počet zaměstnanců, protože si pivovar drží svůj výstav, jak říkáme my pivovarští výrobě," uvedl výrobní ředitel pivovaru Pavel Bekeni s tím, že výstav za celý letošní rok odhaduje na 90 tisíc hektolitrů, což je více než obvykle. Příznivě se na číslech podepsala letní tropická vedra. „Sluníčko je nejlepší obchodní zástupce," usmál se ředitel.

„Pivovar Vysoký Chlumec je součástí společnosti Pivovary Lobkowicz. Jsme jedním ze sedmi pivovarů, které vlastní ryze česká společnost," dodal. Důkazem toho, že společnost usiluje o návrat k tradici, je použití názvu Lobkowicz. „Bývalý majitel pivovaru W. Lobkowicz propůjčil po dohodě pivovaru značku. Myslím si, že smlouva byla dokonce podepsána na sto let."

Historie výroby piva ve Vysokém Chlumci je opravdu stará, sahá k letopočtu 1466. Lobkowiczům byl pivovar vrácen v roce 1992, od roku 2007 jej však vlastnila německá firma řízená Rainerem Schrothem.
Ředitel Bekeni se domnívá, že zejména v posledních pěti letech byly investice do výroby a technologie opomíjeny. „Teď nastává určitá renesance, Pivovary Lobkowicz začínají investovat i ve Vysokém Chlumci. Letos je to v řádu několika milionů korun," informoval.

Na otázku, zda se v současné době vyrábí značky vysokochlumeckého piva opravdu v místním pivovaru nebo vypomáhá některý s dalších pivovarů společnosti, Pavel Bekeni reagoval: „Licenční výroba je sice dost módním trendem, ale zásada a filosofie naší společnosti však je, aby se vyráběly tradiční značky v mateřském pivovaře. To znamená, že tímto způsobem si nepomáháme." Jedním dechem však dodal, že v současné době je před podpisem smlouva s jedním obchodním řetězcem. „Měli bychom pro něj vyrábět pšeničné svrchně kvašené pivo s tím, že odběratel chce jiné balení, než které jsme schopni zajistit ve zdejším pivovaře. Spolupráce by tedy v tomto případě byla taková, že toto pivo bude na Vysokém Chlumci vyrobeno a odtud převezeno cisternou a stočeno v jiném pivovaře." Potvrdil, že pivo dělá nejen voda, ale souhrn všech dalších vlivů, včetně technologického zařízení. „Otevřeně tvrdím, že originál může být jenom jeden," doplnil.

Zaměstnanci byli zvyklí dostávat deputát v podobě piva. To již neplatí. „Tento systém jsme změnili. Naši zaměstnanci již nedostávají pivo se slevou, ale ´peníze na pivo´ se jim promítají jako odměna na jejich výplatní pásce. Kdo chce, tak si jej může za tyto peníze koupit v prodejně přímo před vchodem do pivovaru," vysvětlil. Potvrdil také, že v celém objektu platí absolutní zákaz kouření. „Jsme potravinářský provoz, proto by byl při porušení tohoto pravidla dopad velmi tvrdý," potvrdil.

Ředitel je ve funkci od května letošního roku. Je přesvědčen, že pivovar by se měl více otevřít veřejnosti – nejen po stránce informační, ale přál by si opět organizovat slavnosti piva. „Letos to již zřejmě nestačíme, ale v příštím roce by se k této oblíbené akci chtěla společnost vrátit," uzavřel Pavel Bekeni.

Pivovar Vysoký Chlumec dominuje na Českém pivním festivalu. Jaký je a co nabízí?

Publikováno:před 4 letyZdroj:Alkoholia.cz

Pivo se ve Vysokém Chlumci prokazatelně vařilo již ve druhé polovině 15. století, kdy panství patřilo roudnické větvi Lobkowiczů. Ten jej s přestávkami v letech nesvobody vlastnil až do roku 2006. V současné době je pivovar v majetku skupiny Pivovary Lobkowicz, ryze české společnosti, usilující o návrat k tradici českého pivovarnictví.

V dnešní době pivovar vaří standardně 6 druhů piv (např. Princ Max X, Vévoda, Chlumecký Vít nebo Démon) a mnohá další pak příležitostně. Významná část výstavu míří na export, především do Německa. Princ Max X je pravděpodobně nejsilnější desítkou na českém pivním trhu. Má plnou sladovou chuť, která později přechází do příjemné chmelové hořkosti. Zaujme rovněž medovou barvou a jemnou sladovou vůní.

Pivovar Vysoký Chlumec je jedním z 5 hlavních pivovarů Českého pivního festivalu 2013.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.13.09.2016 11:329