Historie a současnost rodinného pivovaru Bravůr

V roce 2009 otevřený rodinný pivovar Bravůr navazuje na tradici vaření piva v Loučné nad Desnou, kde byl v roce 1743 založen pivovar, který stál na místě, kde dnes stojí benzínová pumpa.
Pro zajímavost uvádím, že v roce 1750 se v loučenském pivovaru uvařilo 998 sudů piva. Jednalo se o čtyřvěderní sudy (objem 226,4 l), celkový výstav loučenského pivovaru byl tedy 2371 hl piva. pivovarJedna várka stačila na 15 čtyřvěderních sudů a vařilo se zhruba 60x do roka. Kolem roku 1830 zásoboval pivovar 25 výčepů na loučenském panství, v roce 1846 byl postaven nový hostinec "U pošty", ve kterém se nyní nachází Rodinný pivovar Bravůr. Kolem roku 1850 přešel pivovar na parní provoz dle dochovaných pramenů byl roční výstav v roce 1870 celkem 3282 hl olíbeného piva, které se formany vozilo přes Červenohorské sedlo do sousedního Slezska. Činnost pivovaru byla ukončena roku 1893 odchodem posledního nájemce. Po 1.světové válce byly snahy obnovit vaření piva v Loučné, ale hlavně z finančních důvodů se to nepodařilo. Nedostatečná údržba po roce 1945 a také nezájem komunistického režimu o historické budovy vedlo k devastaci objektu a v roce 1978 byla budova pivovaru zbourána.

Minipivovar Bravůr je součástí restaurace a penzionu Na staré poště s možností ubytování a dobrého jídla. V současné době vaří minipivovar 22 druhů piva jak spodně, tak svrchně kvašených. Všechny piva Kvasslav mají právo být označeny značkou JESENÍKY originální produkt a pivo Kvasslav bylo oceněno také v soutěži Potravina Olomouckého kraje. Zvýšení výrobní kapacity rodinného pivovaru Bravůr bylo v roce 2011 realizováno prostřednictvím Místní akční skupiny (MAS) Šumperský venkov. Smyslem projektu bylo rozšíření kapacity technologického procesu ležení a zrání piva.
Loučenské pivo Kvasslav se vyrábí v rodinném minipivovaru Bravůr z nejkvalitnějších tradičních tuzemských surovin - hanáckého sladu, žateckého chmele, vod z podhůří Jeseníků a živých pivovarských kvasnic. Proslulá česká technologie s otevřeným kvašením zaručuje vynikající aromatické a chuťové vlastnosti piva. Pivo je vyráběno vždy podle aktuální potřeby a je proto vždy zaručeně čerstvé, nepasterizuje se ani nefiltruje a není proto ochuzeno o bílkoviny, vitamíny a třísloviny.
Zdroj:Stránky rodinného pivovaru 'Bravůr' 2016


Více na stránkách pivovaru