Historie a současnost Beer Factory

Pivovar BEER FACTORY byl založen roku 2016. S roční výrobou 2400 hektolitrů je po plzeňském pivovaru největším pivovarem v Plzni. Nabízíme 10 druhů vlastních piv a velký výběr lahvových piv od nejlepších světových malých pivovarů.

V restauraci kromě denního menu nabízíme široký výběr stálé nabídky. K dispozici je salonek s audio-video vybavením. Salonek je vhodný pro školení a semináře s možností občerstvení, obědů nebo rautů. K dispozici je také vyvýšená galerie. Dále je k dispozici Pivní klub, ve kterém najdete druhý bar včetně výčepu. Pivní klub je vhodný pro pořádání soukromých oslav, promocí, svateb a pod.
Zdroj:Stránky Beer Factory, 2017


Více na stránkách pivovaru

Pivní továrna láká na vlastní piva a kvalitní kuchyni

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:iDNES.cz

Poblíž centra Plzně, jen pár kroků od katedrály svatého Bartoloměje, funguje od konce loňského roku druhý největší pivovar ve městě – Beer Factory s druhou největší restaurací, která pojme kolem dvou set hostů, s pivovarskou zahradou uvnitř. Celkem nabízí kolem 300 míst.

Za vznikem podniku stojí plzeňský sládek Josef Krýsl a známý gastronom a provozovatel restaurací Viktor Starý. Na čepu je osm druhů piv, restaurace nabízí českou klasiku v moderním trendu.

„Roční kapacita minipivovaru je dva tisíce hektolitrů,“ uvedli při jeho otevření majitelé Josef Krýsl a Viktor Starý. Na čepu mají osm druhů vlastních piv, hlavní značkou je dvanáctistupňový ležák plzeňského typu Beer Factory.

Následuje svrchně kvašená jedenáctka Nevada Summer, v základní sestavě jsou už také jen svrchně kvašená piva - IPA (16°), Amber Ale (12°), Black Ale (13°) - náš speciální, dobře pitelný porter, pšeničná 12° belgického typu, nechybí ani vlastní domácí limonády , též dva originální čepované speciály z Belgie a velká nabídka významných lahvových piv ze světových minipivovarů.

Známý plzeňský sládek Josef Krýsl, jenž postavil už více než šest desítek velmi dobře fungujících pivovarů po celém světě , nejvíce v Čechách (mj. též ve Švédsku, Anglii, Slovensku, Španělsku, Kypru ,v Rusku, Bělorusku, ), spojil v tomto případě síly s místním provozovatelem restaurací Viktorem Starým.

„Nechtěl jsem přímo restaurační pivovar, chtěl jsem pivo jen vyrábět, spíš jsem si myslel, že se pustím do čistě produkčního, třeba někde na okraji Plzně. Kamarád a hospodský Viktor mě ale přesvědčil, že jídlo a pivo spojíme dohromady,“ vysvětloval Krýsl, jak projekt vznikl. Jako sládek působí v pivovaru jeho syn Petr.

A protože k poctivému pivu patří i skvělá kuchyně, pak tady máte ideální spojení. Restaurace nabízí především českou klasiku. „Ale v moderním trendu,“ tvrdí Viktor Starý.

Vhodný objekt našli podnikatelé poblíž plzeňského náměstí Republiky. Jeho majitelem je 84letý emeritní profesor princetonské univerzity Joseph Kohn, významný světový matematik českého původu, nevlastní bratr režiséra Miloše Formana.

Interiér pivovaru i restaurace, který navrhla plzeňská firma Projectstudio8, je v industriálním stylu - se železem, dubem a mědí a zdmi bez výmalby. „Spojila se tu gastronomie s pivem a architekturou dohromady,“ uvedl při slavnostním otevření architekt Ondřej Janout majitel plzeňské firmy Projectstudio8. Časem by chtěli majitelé konceptu budovat tento projekt jako franšízu.

Tak neváhejte a vyražte za kvalitním pivem, výborným jídlem a netradičním interiérem restaurace Beer Factory.

První pivo, které připomíná konec války. American Pale Alem si připijou v Plzni

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Speciální várky piv vaří pivovary při mnoha příležitostech. Na svatého Patrika, na Zelený čtvrtek, při kulatinách pivovaru nebo v září ke Dni českého piva. Teprve loni vzniklý plzeňský minipivovar Beer Factory slaví speciální várkou piva letošní výročí osvobození města americkou armádou.

Svrchně kvašený American Pale Ale (APA) 45 je u nás pravděpodobně první pivo, které připomíná konec války. Limitovaná edice je k mání v čepované verzi minimálně po dobu oslav, které v­Plzni oficiálně trvají od včerejška do pondělka. A číslovka 45 je nejen připomínka roku, kdy ráno 6. května vjely první americké tanky do Plzně, ale také počet jednotek hořkosti uvařeného moku.

APA 45 je tedy hořčí (o šest jednotek) než věhlasná plzeňská dvanáctka Pilsner Urquell, kterou vaří Plzeňský Prazdroj jen o několik set metrů opodál.

Extra hořká jedenáctka
Sládkové Beer Factory uvařili slavnostní pivo z moravského sladu, amerických kvasnic a tradičních amerických chmelů Amarillo a Cascade. „Šlo nám o to, udělat lehčí pitelné pivo. Obsahuje 3,7 procenta alkoholu, stupňovitost je 11,5,“ popisuje dílo sládek Petr Krýsl.

„Očekáváme hosty z Ameriky a­tohle pivo jsme uvařili na jejich počest,“ dodal Petrův otec a spolumajitel Beer Factory Josef Krýsl.

S válkou je spojená i historie vlastníka domu, ve kterém se pivovar nedaleko od náměstí Republiky nachází. Objekt patří dnes 84letému Josephu Kohnovi z početné židovské rodiny, jejíž členové před válkou uprchli do zahraničí. Kohn, který dnes žije v­USA, je jedním z předních světových matematiků a oceňovaný vědec s doktorátem z Princeton University.

Beer Factory je roční kapacitou dvou tisíc uvařených hektolitrů největší z plzeňských minipivovarů a je tak v podstatě druhým největším výrobcem piva ve městě.

S­ plzeňskou i českou jedničkou Plzeňským Prazdrojem, který loni vyrobil u nás (dohromady s­pivovary v Nošovicích a Velkých Popovicích) sedm milionů hektolitrů, se ovšem zdaleka nemůže měřit.

Plzeňské poteče proudem
Beer Factory prodává svou APA 45 a další značky z vlastní produkce jen ve své restauraci, ale Pilsner Urquell a další piva z­ Prazdroje o víkendu potečou doslova po celém městě. Pivovar využije víkend s desítkami tisíc lidí v ulicích jako jednu ze součástí svých letošních oslav 175. výročí vzniku piva Pilsner Urquell.
„Hospodští jsou v souvislosti s­oslavami osvobození připraveni na nával hostů, turistů a dalších návštěvníků, distribuce našich piv jede na plné pecky,“ komentuje první květnový víkend starší obchodní sládek Prazdroje Václav Berka.

Slavnosti svobody, údajně největší oslavy konce druhé světové války v Česku a jedny z největších podobných oslav v Evropě, začaly v Plzni v pátek a skončí v­pondělí. Pořadatelé připravili autentické vojenské dobové kempy, setkání s veterány z USA a­Belgie, kulturní program, pietní akty u pomníků i největší lákadlo - nedělní konvoj 200 vojenských historických vozidel a techniky. V koloně Convoy of Liberty se objeví i tanky Sherman, Jackson a Stuart, ale i některé stroje současné americké armády.

Pivní novoty: Beer Factory slaví osvobození Plzně pivem APA 45

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.cz

Nejen vojenská přehlídka, setkání s veterány, muzika a výstavy připomenou o víkendu v Plzni osvobození města Americkou armádou v roce 1945. Pivovar Beer Factory uvařil pro tuto příležitost lehký pitelný Ale s 45 jednotkami hořkosti.

American Pale Ale 45 se jmenuje výroční pivo z plzeňského minipivovaru Beer Factory, které jeho sládci včele s Petrem Krýslem uvařili k příležitosti letošního výročí osvobození města Americkou armádou.

Limitovaná várka APA 45 prý vystačí minimálně po dobu víkendových oslav, které v Plzni trvají do pondělí 8. května. Jde o lehké a dobře pitelné svrchně kvašené pivo klasického stylu Ale, pro které autoři použili moravský slad, chuťově přizpůsobený těm americkým, a originální americké kvasnice.

„Pro chmelení jsme použili americkou klasiku, chmely Amarillo a Cascade. Šlo nám o to, udělat lehčí pivo, obsahuje 3,7 procenta alkoholu, stupňovitost je 11,5,“ popisuje své dílo Petr Krýsl.

APA 45 má v chuti klasicky aroma citrusů a přestože má 45 jednotek hořkosti, což je víc než pověstný český ležák Pilsner Urquell z nedalekého Plzeňského Prazdroje, není hořkost v chuti výrazná.

„Narvat spoustu chmelu do piva umí každý. Složitější je už, aby hořkost nebyla agresivní, aby to pivo bylo pitelné, vyvážené. Očekáváme hosty z Ameriky a tohle pivo jsme uvařili na jejich počest,“ přidává se Petrův otec a majitel Beer Factory Josef Krýsl.

Plzeň má nový pivovar, je druhý největší ve městě. "Továrna" láká i na hospodu

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTK

Beer Factory založili místní podnikatelé. Jde o druhý největší pivovar v Plzni po Prazdroji s druhou největší restaurací, která se v centru města slavnostně otevře v úterý. Roční kapacita minipivovaru je 2000 hektolitrů.

V Plzni vyrostl po Prazdroji druhý největší pivovar Beer Factory s druhou největší restaurací. Postavili je poblíž centra místní podnikatelé v pivovarnictví a gastronomii.

Roční kapacita minipivovaru je 2000 hektolitrů, otevře se v úterý. Uvedli to majitelé Josef Krýsl a Viktor Starý. V Plzni jsou ještě další čtyři minipivovary

Plzeňské minipivovary Purkmistr, Pašák, Raven a Blahovar mají s pivyúspěch. Nejvíce zatím prodává restaurační Purkmistr - Pivovarský dvůr, který se s více než 1600 hektolitry blíží roční kapacitě Beer Factory. Plzeňský Prazdroj může vyrobit přes pět milionů hektolitrů ročně. "Snažíme se pivaře učit jiným chutím. V Plzni už si mohou hodně vybírat," řekl Petr Míč z marketingu Purkmistra, který se za deset let několikrát rozšířil.

Krýsl, který postavil už 64 velmi dobře fungujících pivovarů po světě, chtěl mít původně v Chrástu u Plzně větší průmyslový pivovar. Před rokem se ale spojil s místním provozovatelem restaurací a našli u náměstí v centru Plzně vhodný objekt. Jeho majitelem je 84letý emeritní profesor princetonské univerzity Joseph Kohn, významný světový matematik, nevlastní bratr režiséra Miloše Formana.

Celkově má "Pivní továrna" 15 zaměstnanců. Na čepu nekuřácké restaurace je osm druhů vlastních piv. Nejvíce by se měly prodávat ležák plzeňského typu Beer Factory, který bude stát 40 korun za půllitr, následovat budou svrchně kvašená piva, hostující piva ze západu Čech a k nim stovka lahvových piv ze světa.

Interiér pivovaru i restaurace je v industriálním stylu se železem, dubem a mědí a zdmi bez výmalby. "Spojila se tu gastronomie s pivem a architekturou dohromady," řekl architekt Ondřej Janout z plzeňské firmy Projectstudio8. Po rozjezdu Beer Factory by chtěli majitelé konceptu prodávat projekt jako franšízu.

V Plzni vyrostl druhý největší pivovar s druhou největší hospodou

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

V Plzni vyrostl po Prazdroji druhý největší pivovar Beer Factory s druhou největší restaurací. Postavili je poblíž centra místní podnikatelé v pivovarnictví a gastronomii. Roční kapacita minipivovaru je 2000 hektolitrů, otevře se v úterý, řekli majitelé Josef Krýsl a Viktor Starý. V Plzni jsou ještě další čtyři minipivovary.

Plzeňské minipivovary Purkmistr, Pašák, Raven a Blahovar mají s pivy úspěch. Nejvíce zatím prodává restaurační Purkmistr - Pivovarský dvůr, který se s více než 1600 hektolitry blíží roční kapacitě Beer Factory. Plzeňský Prazdroj může vyrobit přes pět milionů hektolitrů ročně. "Snažíme se pivaře učit jiným chutím. V Plzni už si mohou hodně vybírat," řekl Petr Míč z marketingu Purkmistra, který se za deset let několikrát rozšířil.

Krýsl, který postavil už 64 velmi dobře fungujících pivovarů po světě, chtěl mít původně v Chrástu u Plzně větší průmyslový pivovar. Před rokem se ale spojil s místním provozovatelem restaurací a našli u náměstí v centru Plzně vhodný objekt. Jeho majitelem je 84letý emeritní profesor princetonské univerzity Joseph Kohn, významný světový matematik, nevlastní bratr režiséra Miloše Formana.

Celkově má "Pivní továrna" 15 zaměstnanců. Na čepu nekuřácké restaurace je osm druhů vlastních piv. Nejvíce by se měly prodávat ležák plzeňského typu Beer Factory, který bude stát 40 korun za půllitr, následovat budou svrchně kvašená piva, hostující piva ze západu Čech a k nim stovka lahvových piv ze světa.

Interiér pivovaru i restaurace je v industriálním stylu se železem, dubem a mědí a zdmi bez výmalby. "Spojila se tu gastronomie s pivem a architekturou dohromady," řekl architekt Ondřej Janout z plzeňské firmy Projectstudio8. Po rozjezdu Beer Factory by chtěli majitelé konceptu prodávat projekt jako franšízu.

Krýsl vaří v Beer Factory. Je to druhý největší pivovar v Plzni

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Plzeň má další minipivovar a tentokrát přímo v historickém centru města. Restaurace Beer Factory s pivy od sládka Josefa Krýsla se stane po Prazdroji druhým největším výrobcem piva ve městě.

Sládek a stavitel minipivovarů Josef Krýsl tentokrát spojil síly nejen se synem a také sládkem Petrem, ale i provozovatelem několika zdejších úspěšných restaurací Viktorem Starým. Výsledkem je restaurace, kterou otevřou v poslední listopadové dekádě a do které se vejde 160 hostů a příští rok po zprovoznění zahrádky ve vnitrobloku celkem přes 200.

Krýsl starší staví pivovary po Česku i celém světě už dlouhé roky a Beer Factory je v pořadí už jeho 64. dílem. „Nechtěl jsem přímo restaurační pivovar, chtěl jsem pivo jen vyrábět, spíš jsem si myslel, že se pustím do čistě produkčního, třeba někde na okraji Plzně. Kamarád a hospodský Viktor mě ale přesvědčil, že jídlo a pivo spojíme dohromady,“ popsal Krýsl vznik projektu.

Zajímavý kabát „Pivní továrny“ vtiskli celému prostoru plzeňští architekti z kanceláře „ProjectStudio8", mimo jiné držitelé ceny Stavba roku Plzeňského kraje za projekt Enviromentálního centra Krsy.

„Jde vlastně o industriální styl s přiznanými rozvody, svítidly, vzduchotechnikou,“ popsal interiér Beer Factory spoluvlastník kanceláře Ondřej Janout.

Jídlo a pití
Kuchyně nabídne především českou klasiku, i když Viktor Starý tvrdí, že v „moderním trendu“. Pivovar, kterému vévodí tisícilitrová varna, umístěná, jak už se stalo u restauračních minipivovarů povinností, v hlavním lokále, pak základní sestavu 7 až 8 piv.

Plus další podle aktuální nabídky a možností. Čepovat je z čeho. Pípa v hlavním lokále má 12 výčepních kohoutů, další s osmi je ve sklepním klubu a stejně tak i v připravené zahrádce, která bude jediným místem, kde si budou moci zapálit kuřáci. Celý objekt je jinak striktně nekuřácký.

Hlavní značkou, která tvoří až 60 procent produkce, je - jak jinak v hlavním městě piva - dvanáctistupňový ležák plzeňského typu, který Petr Krýsl vaří na tři rmuty. Za ním hned Nevada Summer, svrchně kvašená jedenáctka.

V další - základní - sestavě jsou už také jen svrchně kvašená piva. IPA (16°), Amber Ale (12°), Black Ale (13°) - jakýsi slabší porter, pšeničná 12° belgického typu, chybět však nebude ani nealko pivo. Plus desítky lahvových piv ze světa.

Druhý největší v Plzni? Zatím
Ročním výstavem do 2 tisíc hektolitrů je sice Beer Factory největší z plzeňských minipivovarů (takže tím pádem druhý největší výrobce piva po Prazdroji), ale nemusí to být nadlouho.

Pivovar Purkmistr, fungující ve čtvrti Černice, chystá investici na výrazné zvýšení své kapacity.

Krýslův svět piva se z Evropy vrací do Plzně, sládek otevře Beer Factory

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Ervín Schulz

Ikona mezi plzeňskými sládky Josef Krýsl otevře v příštím týdnu nový minipivovar. Tento muž v Plzni začínal s vařením piva i budováním malých pivovarů, rozmáchl se s nimi po Evropě, a teď se vrací domů.

Psal se listopad roku 1977, když sládek Josef Krýsl uvařil svou první várku piva. Tehdy v barvách plzeňského Gambrinusu. Letos je to přesně deset let, co ve vlastním domě postavil svůj první minipivovar se zappovsky undergroundovým názvem Joe’s Garage.

Pak přibývaly další a další. V Česku, Rusku, Bělorusku, Švédsku, Anglii, Slovensku, Španělsku, dokonce i na Kypru... Je jich už třiašedesát.

Teď se ikona mezi českými sládky pomyslně ze světa vrací domů. Pivovar s pořadovým číslem 64 otevírá Krýsl v příštím týdnu v centru Plzně pod názvem Beer Factory.

„Dlouho jsem měl v hlavě plán na průmyslový pivovar, vždycky jsem chtěl pivo pouze vyrábět. Souhrou okolností je z toho pivovar restaurační. Stojí za tím hlavně můj dlouholetý kamarád, hospodský Viktor Starý. Vždycky mi říkal: Až najdu vhodný prostor, tak mi v něm taky postavíš pivovar,“ usmívá se Josef Krýsl.

Společně se synem Petrem - rovněž sládkem, stojí nyní v čele „Pivní továrny“. Pro pořádek, ta je v pořadí už šestapadesátým minipivovarem, který v Česku vyrostl v tomto roce.

Pivovar vznikl v domě matematika, příbuzného Miloše Formana
Beer Factory rozhodně nechce být žádným trpaslíkem. Naopak. Roční výstav se má vyšplhat až ke dvěma tisícům hektolitrů, tím se stane po Plzeňském Prazdroji druhým největším pivovarem ve městě. Kapacita nekuřácké restaurace činí nyní 160 míst, s plánovaným rozšířením zahrádky se rozroste až přes dvě stovky.

Na čepu bude minimálně osm druhů piv, v hlavní sezoně bude zákazníkům proudit zlatavý mok až z osmadvaceti výčepních kohoutů.

„Základ produkce tvoří třírmutový dvanáctistupňový spodně kvašený ležák plzeňského typu a svrchně kvašená jedenáctka Nevada Summer typu Pale Ale. I další piva budou svrchně kvašená, nabídneme řadu speciálů a počítáme i s hostujícími pivovary z Česka i zahraničí,“ vypočítává Krýsl.

I historie majitele domu, kde se pivovar nachází, zaujme. Dnes čtyřiaosmdesátiletý Joseph Kohn je jedním z nejuznávanějších světových matematiků. A také nevlastním bratrem režiséra Miloše Formana. Pochází z židovské rodiny pražského architekta Otto Kohna, která v roce 1938 unikla před nacisty do Ekvádoru. Nyní Joseph Kohn žije v USA, mluví plynně česky. A slíbil, že na pivo do svého domu určitě dorazí.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.06.2017 21:547