Historie a současnost Pivovaru Bakalář

Pivo se v Čechách prokazatelně vařilo v 1. tisíciletí. V břevnovském klášteře v Praze benediktini vedli své záznamy o výrobě piva a vína už v roce 993 našeho letopočtu. Rozšířené bylo v té době domácké vaření piva, z něhož se v 13. - 15. století stává speciální „potravinářské“ řemeslo. Rakovník byl nejprve trhovou obcí a později městem. Dobré pivo se v Rakovníku vařilo už před rokem 1454, který je dnes uváděn jako počátek rakovnického pivovarnictví.
● 1436 – 1450 na náměstí stojí 5 pivovarů ve městě je 17 sladoven a 19 sladovníků.
● 1454 král Ladislav přiznává Rakovníku „právo mílové“ – záruku ochrany a odbytu rakovnického piva před konkurencí „na míli od městských bran“.
● 16.století v Rakovníku v devíti pivovarech vaří „na střídu“ měšťané- právovárečníci podle určeného pořadí. Bylo jich někdy více než sto a na každého vyšlo v průběhu roku jen několik várek. V pivovarech se pivo pouze vařilo - zdlouhavý proces kvašení probíhal ve sklepech (pivnicích) měšťanských domů, kde se hotové pivo také čepovalo. pivovar
● 1574 57 rakovnických právovárečníků dodává k nelibosti pražských právovárečníků pivo do Prahy.
● 1588 - 1589 v Rakovníku působí Jiří Pička Písecký, správce školy, bakalář, vzdělanec, který rozuměl pivu a oblíbil si rakovnické. Značka Bakalář v sobě nese do dnešní doby kromě letité tradice punc vysoké kvality.
● 1648 po třicetileté válce pivovarnictví velmi utrpělo, už několik desetiletí pokračují spory o právo vozit pivo do Prahy.
● 1786 dvorní dekret končí éru právovárečnictví – nařizuje, aby vaření a čepování piva bylo postupně zrušeno.
● 1788 dvorním dekretem bylo vyhlášeno právo kupovat a čepovat pivo odkudkoliv. Rakovnická radnice prodává obecní hospody a pouze v Lišanské ulici se udržel obecní pivovar až do konce 18. století.
● 1867 rozvoj průmyslové výroby přivedl Rakovnické k myšlence na zřízení velkého pivovaru. Byl vybudován v objektu bývalých kasáren uprostřed města, kde stojí dodnes.
● 1900 Městský pivovar rok od roku lépe prosperuje. Je zavedeno stáčení ležáku do lahví s etiketou navrženou akademickým malířem J. Králem. Zdobí ji červený rak s chmelovou révou a latinské úsloví, jehož vznik se datuje do 16. století – Unus papa Romae, unus portus Anconae, una turris Cremonae, una cerevisia Rakonae – což volně přeloženo znamená, že je jen jeden papež a to v Římě, jeden skutečný přístav a to v Ankoně, jen jedna opravdová věž, hodná toho jména je v Kremoně a jedno, tedy jedinečné pivo v Rakovníku.
● 1906 „Várečná společnost pivovaru v Rakovníku se na mimořádné valné hromadě usnesla postavit novou varnu s dvojnásobnou garniturou na 100 hl varu s vařením parou na 2 pánvích se zařízením co nejmodernějším…“. Tato varna sloužila až do roku 1981.
● 1914 před 1. světovou válkou pivovar dosahoval výstavu nad 30 000 hl. pivovar
● 1915 – 1916 válkou pivovar velmi utrpěl. Pro nedostatek surovin výstav klesl na 3 000 hl.
● 1920 valná hromada odhlasovala změnu měšťanského pivovaru na akciovou společnost.
● 1932 pivovar po mnoha rekonstrukcích vykazuje výstav 40 936 hl. Přibližně stejného výstavu s malými výkyvy dosahuje pivovar až do 50. let 20. století.
● 1938 příznivý vývoj rakovnického pivovaru končí. Záborem Sudet přichází ČSR o 32 % činných pivovarů a 27,4% výstavu piva. Pivovar ztrácí na tomto území odbytiště. Pivo je přednostně dodáváno pro armádu, válečnou výrobu a do nemocnic. Do hostinců se dostává jen minimální množství. Přesto pivovar vaří i v době protektorátu cca 35 000 hl ročně.
● 1947 po válce jsou provozy zdecimované, na pivovar je uvalena národní správa.
● 1957 pivovar je v rámci kraje zařazen mezi „závody na dožití“.
● 1960 rakovnický závod se stává součástí Středočeských pivovarů. Vzhledem k rostoucímu výstavu mění nadřízení názor na jeho budoucnost a dochází k postupné modernizaci.
● 1969 rakovnický pivovar získává zpět statut samostatného závodu. Zahajuje export ležáku Bakalář do SSSR.
● 1980 je dokončena a slavnostně otevřena nová varna s kapacitou 350 hl denně. Probíhají další rozsáhlé investice.
● 1987 probíhá rekonstrukce staré sodovkárny a její moderní zařízení poskytuje závodu perspektivu ve výrobě nealkoholických nápojů.
● 1990 pivovar uvařil 200 000 hl – rekordní roční výstav v celé historii.
● 1991 vzniká nová akciová společnost Pivovary Bohemia Praha a.s. Rakovnický pivovar se stává jejím závodem. Jmenovaná společnost se snaží pivovar prodat, poté pivovar pronajímá. pivovarVýroba klesá, pivovar ztrácí odbytiště.
● 1997 - 2004 pivovar je uzavřen a nevaří
● 2001 Pivovary Bohemia Praha prodávají pivovar firmě International Brewery Company.
● 2004 pivovar začal opět vařit po sedmi letech 9. srpna - po nejnutnější rekonstrukci schopen vyrábět bez vážnějších problémů 50 000 hl piva.
● 2005 majitelem pivovaru je Mikhail Arkadievič Medvedev z Moskvy.
● 2006 další změna majitele – od 13. 9. 2006 vlastní pivovar společnost WILLGRADE INGENERRING LIMITED. Pivovar uvařil 726 hl světlého výčepního piva Bakalář, 1273 hl tmavého ležáku a 6 306 hl ležáku světlého.
● 2007 pivovar vaří jen dva druhy piva Bakalář - světlý ležák (9 090 hl) a tmavý ležák (1376 hl). Na tuzemském trhu bylo prodáno 6 566 hl, v zahraničí 4 104 hl.
● 2008 na počest 555. výročí uvařil pivovar polotmavý speciál Bakalář (7%.) V zahraničí značku Bakalář reprezentoval nejvíce světlý ležák (3 596 hl), tmavý ležák (1385 hl), polotmavé výčepní (467 hl) a světlé výčepní (190 hl).
● 2009 na domácím trhu se prodalo více piva než před rokem – 8 957 hl. Export zaznamenal pokles (4 274 hl, koeficient 75,8%). Exportuje se nejvíce do Ruska (1 554 hl), Anglie (1 101 hl), USA (663 hl), Ukrajina (374 hl), Dánsko (152 hl), Austrálie (132 hl) a dalších šesti zemí s objemy menšími než 100 hl.
● 2010 dochází ke změně vlastníka, pivovar kupuje nadnárodní společnost obchodníků s pivem. Dochází k zásadní rekonstrukci pivovaru a modernizaci celého výrobního procesu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Bakalář, 2015


Více na stránkách pivovaru

Kladenský hokej bude fanouškům chutnat, Rytíři zvolili pivo Bakalář

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Rytíři Kladno

Partnerem hokejového klubu Rytíři Kladno se od sezony 2017-2018 stává Tradiční pivovar v Rakovníku, který je nově exkluzivním dodavatelem piva Bakalář na kladenský ČEZ stadion. V průběhu ligových utkání bude fanouškům točeno světlé desetistupňové pivo, v nově otevřené Hospodě na zimáku dokonce připravují výběr hned čtyř druhů Bakaláře!

„Jsme přesvědčeni, že spolupráce dvou středočeských legend, našeho hokejového klubu a Tradičního pivovaru v Rakovníku, fanouškům doslova zachutná. Výborné pivo a hokej patří k sobě a jsme moc rádi, že díky pivu Bakalář můžeme potěšit všechny fajnšmekry na našem stadionu,“ říká manažer marketingu Rytířů Kladno Jiří Kalla.

Spojení slavných značek těší i generálního ředitele rakovnického pivovaru Jiřího Kováře. „Nezpochybnitelnou legendou a značkou kvality v historii českého hokeje je Kladno. To samé můžeme říci i o značce Bakalář v českém pivovarnictví. Přes pohnutý osud obou značek v nedávných dobách je zřejmé, že ten, kdo již byl vítězem, nezapomněl vítězit. Všichni vnímáme šest ligových titulů a vítězství v PMEZ. Stejným závazkem do budoucnosti je nespočet ocenění piva Bakalář na prestižních degustacích. Vždy je vzrušující sledovat, jak se ti, kdo to umí snaží získat postavení, které jim náleží.“

Tradiční pivovar v Rakovníku byl založen už v roce 1454, tedy v dávných dobách středověkých rytířů. Je jedním z mála samostatných nezávislých pivovarů v České republice. Svá piva vaří klasickou technologií dvourmutovým způsobem, kdy pivo kvasí v otevřených kádích a leží 40-60 dní v horizontálních ležáckých tancích. Má právo označovat své produkty chráněným zeměpisným označením ČESKÉ PIVO. Tradiční pivovar v Rakovníku za svá piva dostal řadu ocenění v prestižních českých i mezinárodních soutěžích.

Město Kladno se stává pro Bakaláře místem zaslíbeným, kromě hokejového ČEZ stadionu tu má významné zastoupení i díky vlastní Pivovarské prodejně v Purkyňově ulici (v centru města, ulice nad OC Central), kde si můžete vybrat z celého sortimentu piv Tradičního pivovaru v Rakovníku, zajímavou pivní kosmetikou, firemního skla a dalších reklamních předmětů. V prodeji je tu i sudové pivo včetně možnosti výpůjčky výčepního zařízení.

Vše o novém partnerovi kladenského hokeje, Tradičním pivovaru v Rakovníku a jeho značce Bakalář, najdete na těchto webových stránkách, za přečtení určitě stojí i Bakalářské listy.

Ten nejlepší Bakalář v nové Hospodě na zimáku
Hospoda na zimáku je už teď otevřena ve všední dny od 10 do 22 hodin, v sobotu od 11 hodin až do půlnoci a v neděli do osmé hodiny večer. V sezoně si tu můžete dopřát hned čtyři druhy točeného Bakaláře a vybrat si z nabídky chuťovek a hotových jídel.

Bakalář dobývá Rusko. Pivovarům se dařilo na Slovensku i v Polsku

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Tuzemské pivovary loni dosáhly historicky největšího vývozu piv do zahraničí. Export vzrostl podle zveřejněných údajů Generálního ředitelství cel jak do Evropy a členských zemí Evropské unie, tak i jinde po světě, a to meziročně celkem o 5,4 procenta na 4,4 milionu hektolitrů.

Největším odbytištěm zůstává Slovensko, kde české pivovary loni prodaly přes milion hektolitrů, na druhém místě s necelým milionem je Německo. Na třetím místě s 360 tisíci vyvezenými hektolitry je pak Polsko.

Z menších trhů se loni však dařilo i třeba v Rusku, ve kterém se český dovoz v roce 2015 kvůli oslabení rublu a vysoké ceně importovaných piv propadl. Loni tam však exportovaly české pivovary 177 tisíc hektolitrů piv, tedy meziročně o 25 tisíc víc.

Export jako lék na stagnaci
Česká celní správa tak potvrdila nedávné údaje ruských celníků. Z jejich statistiky také vyplývá, že největším dovozcem piva z Česka do Ruska byl loni rakovnický Bakalář.
„V situaci, kdy domácí odbyt spíše stagnuje, je vývoz pro pivovary příležitostí k růstu. Hledají stále nová exportní teritoria,“ říká výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Největší producenti u nás ještě své loňské výsledky nezveřejnili, a to ani Budějovický Budvar, který tak v minulých letech činil jako první už koncem ledna. Trend už ale potvrdil například humpolecký Bernard, který loňskou produkcí přes 315 tisíc hektolitrů patří ke středně velkým.

Bernard loni zvýšil export o víc než sedm procent, vyvezl 69,5 tisíce hektolitrů zejména na Slovensko, do Bulharska, Polska nebo Maďarska. „Obnovili jsme vývoz do Spojených států, ale loni se nám podařilo prodat víc i v Rusku,“ reaguje mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Svaz pivovarů ještě nemá k dispozici vlastní data o loňském českém pivním trhu, ve kterých – na rozdíl od celní správy – prezentuje i objemy vyrobených nealkoholických piv, z nichž se neplatí spotřební daň.

Předloni uvařily podle údajů svazu zdejší pivovary celkem 20 milionů hektolitrů (pro domácí trh i na export) všech piv. Pokud loni zůstal tento údaj přibližně stejný, znamenalo by to, že Česko exportuje aktuálně 22 procent své pivní produkce.

Dovoz tvoří jen zlomek trhu
Domácí prodej piva (včetně dovezeného) celníci vyčíslují zhruba na 15,3 milionu hektolitrů. V tom není nealko pivo, jehož produkci ale pivovary ještě nezveřejnily a které tvoří řádově stovky tisíc hektolitrů.

Domácí spotřeba tedy celkem dosahuje zhruba 16 milionů hektolitrů. Dovoz do Česka v tom hraje jen marginální roli. Sice také loni vzrostl, ale má jen mizivý podíl. Ze zahraničí pocházelo u nás loni 326 tisíc prodaných hektolitrů piv, tedy pouhá dvě procenta české spotřeby. Z toho nejvíc – přes polovinu – k nám dovezly polské pivovary. Jejich produkce je většinou k mání jako laciné privátní výrobky supermarketů.

Nejvíc českého piva do Ruska loni vyvezl Bakalář

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Podle údajů ruské celní správy dovezl rakovnický pivovar v minulém roce na tamní trh skoro 45 tisíc hektolitrů. Je to víc než Prazdroj a další velcí producenti u nás.

Tradiční pivovar v Rakovníku (Bakalář), Heineken, Budějovický Budvar, skupina Pivovary Lobkowicz a Plzeňský Prazdroj. To je pořadí pěti největších exportérů piva z Česka do Ruska za loňský rok.

Bakalář vyvezl nejvíc ze všech – 44,7 tisíce hektolitrů ze 179 tisíc hektolitrů, které na ruských trh od nás v minulém roce dodalo celkem 25 exportérů. Údaje pocházejí z databáze Federální celní správy Ruské federace, které mají LN k dispozici.

Rakovnický pivovar, který celkovou výrobou 95 tisíc hektolitrů (v roce 2015, loňská čísla ještě nezveřejnil) patří k menším průmyslovým, prodává v Rusku víc než čeští producenti s výstavem v řádu milionů hektolitrů.

Podstatným důvodem je to, že Bakalář má ruské majitele a jejich dobře fungující distribuční síť na tamním trhu. Pivovar od roku 2010 vlastní na Kypru registrovaná společnost Growthway Investments - mezinárodní skupina obchodníků s pivem v čele s ruským podnikatelem Andrejem Brajlovským.

Pro rakovnická piva (například se značkou Pražačka nebo Černovar) přesto platí stejné dovozní podmínky jako pro ostatní české výrobce. Vyšší clo a oslabený rubl prodražují na ruském trhu veškerý export, nejen piv.

Kritický byl rok 2015
„Zdá se, že naše značky si v Rusku vytvořily svým způsobem stabilní trh zákazníků. V druhé polovině roku 2011 jsme vyvezli něco přes 20 tisíc hektolitrů a následující roky vývoz překračoval více či méně 40 tisíc hektolitrů. Ovšem s výjimkou roku 2015, kdy dběr ruského importéra klesl meziročně o třetinu,“ komentuje situaci generální ředitel Tradičního pivovaru v Rakovníku Jiří Kovář.

Údaje o celkovém českém pivním exportu za loňský rok ještě nejsou známy, vývoz do zahraničí každoročně roste na nové rekordy – předloni dohromady na 4,1 milionu hektolitrů.

Netýká se to ale Ruska, kam české pivovary například v roce 2008 vyvezly na 300 tisíc hektolitrů, v roce 2014 už to bylo jen 208 tisíc a rok 2015 se 120 tisíci hektolitrů – což je údaj české celní správy - byl z pohledu vývozu do Ruska zřejmě nejhorší.

Pokud se dají zdroje ruské statistiky srovnávat s těmi českými, došlo tedy loni ke zlepšení. První odhady Českého svazu pivovarů a sladoven tomu však zatím nenasvědčují.

„Celkový export podle předběžných čísel loni opět vzrostl, ale nemyslím, že se to týká i Ruska. Situace je tam, zejména z pohledu vysoké ceny dovážených piv, stále složitá,“ říká výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Prazdroj roste v Rusku díky licenci
Lídr českého trhu Plzeňský Prazdroj vyvezl loni do Ruska podle údajů tamní celní správy přes 10 tisíc hektolitrů. Pro srovnání - v roce 2015 exportoval Prazdroj z Česka celkem 1,1 milionu hektolitrů.

Mnohonásobně víc však přímo v Rusku vyrábí v licenci – značky Velkopopovický Kozel a Pilsner Urquell. Konkrétní objemy tají, ale podle mluvčí Jitky Němečkové vzrostla loni licenční výroba Kozla v Rusku meziročně o 13 procent.

„Exportní strategie ani licenční výroba se pod vlivem aktuální ekonomické nebo politické situace nemění,“ uvedla mluvčí.

České pivovary vyvážejí nejvíc na Slovensko a do Německa. Rusko bylo předloni podílem 3 procent na celkovém exportu piva z Česka v pořadí sedmé.

Nejlepším ležákem je Bakalář. Byl to můj favorit, říká Jakl

Publikováno:před 5 letyZdroj:Lidovky.cz

První kolo soutěže ležáků českého typu s přehledem vyhrálo pivo Bakalář. Mezi svoje favority ho zařadil jako jeden z porotců i Ladislav Jakl. Ocenil i svijanské pivo, které skončilo na třetím místě. Podívejte se na žebříček nejlepších ležáků.

"Bakalář byl mezi mými favority. Ostatně první ročník První pivní extraligy jen těsně celkově nevyhrál. Stejně tak Svijany, které jako jediný ležák postoupily ve všech třech minulých ročnících do finále," pochválil piva, které se umístily v čele žebříčku Ladislav Jakl.

Zároveň ohodnotil i poslední místa. "Více jsem čekal od náchodského Primátora. Záhadou je výsledek Samsona. Nejednotnost hodnocení budí podezření, že některé jeho vzorky nebyly v pořádku, přitom šlo o stejnou šarži," vysvětluje pro server Lidovky.cz Jakl.

Hodnocení piv proběhlo v prostorách Břevnovského pivovaru, pořádala ho První pivní extraliga. V úvodním kole vyhodnotila komise jako jasně nejlepší světlý ležák z rakovnického pivovaru Bakalář. Na druhém místě se s odstupem umístil ležák Premium z pivovaru Klášter a třetí skončil Svijanský Rytíř. Jako čtvrtý postupující skončil ležák Premium z pivovaru Radegast.

Jak probíhá hodnocení?
Soutěž se skládá z pěti základních kol, kdy osm pivních znalců ochutnává v každém kole jedenáct vzorků ležáků českého typu, dále dvou kol semifinálových a finále po deseti pivech, které postoupily z kol základních. První pivní extraliga je neziskové občanské sdružení založené v roce 2010, které si klade za hlavní cíl střežení kvality českých piv českých, jejich srovnávání a hodnocení.

Na dalších, nepostupových místech, skončily: pátý ležák pivovaru Staropramen, šestý náchodský Premium Primátor, sedmá ústecká jedenáctka Zlatopramen, osmý až devátý světlý ležák z benešovského Ferdinanda a Premium třeboňský Regent a na posledních místech světlé ležáky Bernard a Samson.

Pivovar Rakovník se rozvíjí a chystá byty pro zaměstnance

Publikováno:před 6 letyZdroj:iDNES.czAutor:Michal Novotný

Pivovaru Rakovník se daří. Loni ho koupila nadnárodní skupina obchodníků s pivem s hlavními aktivitami v Rusku. Prošel rekonstrukcí, změnil vzhled etikety a vaří třikrát víc piva než loni. S modernizací souvisí i plán na zřízení bytů pro dojíždějící zaměstnance v objektu pivovaru.

"Kromě tradičního Bakaláře jsme začali vařit značky Pražačka a Černovar, které pro našeho obchodního partnera dosud vyráběl v licenci jiný český pivovar," uvedl generální ředitel firmy Pavel Gregorič.

Pivovar podle něj již déle než rok prochází rekonstrukcí a modernizací. Začal stáčet pivo do nových lahví, změnil vzhled etiket a obměňuje vybavení restaurací.

Do stáčíren piva nový majitel investoval několik desítek milionů korun a postupně modernizuje další provozy. Kromě uvedených značek, které jsou na ruském trhu prodávány již několik let, začne pivovar do Ruska vyvážet vlastní kmenovou značku piva Bakalář.

Polovinu rakovnického piva vypijí Rusové
"Pro některé zákazníky v Rusku bude Bakalář novinkou, přestože se do bývalého Sovětského svazu v minulých letech vyvážel," poznamenal Gregorič a doplnil, že pivo do Ruska neputovalo v takových objemech ani na tak prestižní trh, jakým je hlavní město Moskva.

"Do zahraničí směřuje zhruba polovina roční produkce pivovaru, z toho přibližně 70 procent představují vývozy značek Pražačka a Černovar," vysvětlila ředitelka marketingu pivovaru Drahoslava Pittnerová. Podle ní se pivovaru daří navyšovat prodej i na tuzemském trhu.

Rusové investují do českého piva, chutná jim
Jiný ruský investor koupil v roce 2010 i pivovar Podkováň u Mladé Boleslavi. Odborníci se domnívají, že Rusové skupují české pivovary proto, aby uspokojili svou domácí spotřebu.

"Chtějí pivo vozit do Ruska, kde je hodně oblíbené," myslí si Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. Domácí trh je naopak podle Veselého přesycen a pro malé pivovaru není lehké se uchytit.

Rakovnický Bakalář míří k ruským pivařům

Publikováno:před 12 letyZdroj:iDNES.cz

Rakovnický pivovar Czech Brewery začne vyvážet do Ruska. Podnik, který předloni po sedmi letech obnovil svou činnost, uvažuje o vývozu i do dalších evropských zemí. Do Ruska by mělo zamířit třináct tisíc hektolitrů piva Bakalář, což je téměř trojnásobek loňského výstavu.

"V tuzemsku je trh s pivem v podstatě rozdělený a malým pivovarům nezbývá nic jiného než vyrábět na export, " uvedl výkonný ředitel pivovaru Josef Nový s tím, že rakovnické pivo by se na ruském trhu mělo objevit už v březnu.

Na export sází v posledních letech většina tuzemských pivovarů. Produkce českých pivovarníků přitom roste právě díky úspěšnému vývozu. více ZDE

Rok 2005 byl v pivovaru Czech Brewery ve znamení snahy vrátit rakovnický Bakalář mezi uznávaná česká piva. Jako pivovar střední velikosti má kapacitu do 200 tisíc hektolitrů ročního výstavu, ale loni vyprodukoval jen přibližně 4500 hektolitrů piva.

Rakovnická desítka, dvanáctka a černý Bakalář směřují do restaurací v okolí Rakovníku a do obchodů. Od tohoto roku černou desítku nahradí tmavé dvanáctistupňové pivo a uvažují zde i o vícestupňovém speciálu. "Nyní plánujeme 80 procent naší produkce do zahraničí," dodal Nový.

Po rekonstrukci za několik desítek milionů korun zaměstnává pivovar zhruba 40 lidí. S výrazným zvýšením počtu zaměstnanců vedení společnosti zatím nepočítá, i když podle Nového bude v budoucnosti potřebovat další odborníky. V tomto roce v objektech pivovaru plánují zřídit byty pro dojíždějící zaměstnance.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.07.2017 09:386