Historie a současnost pivovaru Aero

Roku 2018 se nově otevřela restaurace s vlastním pivovárkem jménem AERO, nacházející se v Ostravě Hrabůvce. Zaměření pivovaru bude jak na české ležáky tak na piva svrchně kvašená.
Nabízíme českou kuchyni a pivo z vlastní produkce. Naším cílem je vaše spokojenost.
Zdroj:Stránky pivovaru Aero, 2018


Více na stránkách pivovaru

V ostravské restauraci drží loňské ceny, jinde nabízí levnější v lahvi

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:CNN PrimaAutor:Jana Vozárová

Pivaři to dobře vědí. Zajít si takzvaně na jedno točené je letos dražší než loni. Lednové navýšení spotřební daně z 10 na 21 procent způsobilo, že většina českých hospod a restaurací točené pivo prostě zdražila. V Ostravě ale najdete místa, kde se rozhodli, že jeho cenu zvedat nebudou, a stále si drží tu loňskou. A v některých restauracích ve Zlíně zase můžete ušetřit tak, že si místo točeného piva dáte lahvové.

Točený půllitr za 70 korun už není nic výjimečného. Pivo za 35 ale mají zřejmě jen v Ostravě. Minipivovar v Hrabůvce tady totiž stále drží loňské ceny. „Pivo patří lidem a naše peněženky se od té doby nijak nenaplnily. Proč bychom měli přecházet k tak enormním cenám za pivo. To má zůstat lidem tak, jak to bylo odpradávna,“ zdůraznila provozní Jana Tomanová.

A vypadá to, že se strategie nezdražovat vyplácí. „O víkendu se určitě vyčepuje zhruba 150 až 200 litrů naší jedenáctky,“ prozradil číšník Martin Hruška. Cenu zlatavého moku si místní štamgasti pochvalují. „Chodím večer na pivo, 35 je za facku,“ ohodnotil jeden z nich. „Moc dobré je, bydlím blízko, takže sem občas chodím,“ řekl další z hostů.

Na čepu má tato restaurace celkem sedm druhů piva. Cenu tohoto pilotního ležáku se budou snažit udržet co nejdéle. „Já bych chtěla, aby si chlapi, kteří přijdou z práce, i v těch montérkách mohli dát v klidu čtyři pět piv, vypustit páru,“ uvedla Tomanová. „Těžko se upouští, když musíte sahat hluboko do kapsy,“ dodala.

To ve Zlíně nabízí restaurace jako levnější variantu pivo v lahvi. „Máme lahvové pivo, ale není zase o tolik levnější než čepované. Lahvové je levnější možná o tři koruny,“ vysvětlil majitel tamní restaurace Canada Petr Šenkeřík.

I když hosté barů, hospod a restaurací mají možnost dát si levnější lahvové pivo, přesto si stojí za tím, že točené je točené. „Místo točeného lahváče? Ne, v žádném případě, ani náhodou,“ zaznělo. „Cena není rozhodující. Tak si místo deseti dám osm,“ přidal další z hostů. Vypadá to tedy, že Češi orosený půllitr se smetanovou pěnou jen tak za něco nevymění.

V Hrabůvce přistálo pivovarské Aero s pilotem i letuškou

Publikováno:před 6 letyZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Na mapě minipivovarů našeho kraje se počátkem května objevil další přírůstek, kterým je Aero neboli restaurace s místním pivovarem. Nachází se v Ostravě-Hrabůvce, v hotelu, jehož zázemí prošlo rozsáhlou rekonstrukcí.

Jak asi tušíte, za přistání Aera může zákonitě pilot, a platí to i v tomto případě. Konkrétně jde o pana Miloslava Kašíka, který letadlům zasvětil celý svůj život. Kromě pilotování je však také spolumajitelem firmy Elmontex, která provozuje i hotelový objekt v ostravské Hrabůvce.

„Ve firmě jsem se vždy staral hlavně o elektro a leteckou část. Hotel byl naší nejmenší aktivitou, která však byla ve ztrátě, a tak jsem se rozhodl, že si ji přeberu na starost a zkusím provoz dostat do lepší kondice,“ říká na úvod našeho setkání v novém podniku, který stojí poblíž známé Jubilejní kolonie.

Než se pustil do budování pivovaru, absolvoval zhruba roční průzkum pivovarského trhu a následně i důkladnou přípravu celého projektu.

„Přiznávám, že jsem spíše technický typ. Obor pivovarnictví a gastronomie jsem neznal, a tak bylo důležité se inspirovat v jiných podnicích a postupně vytvořit vlastní koncepci, kterou nadále rozvíjíme,“ pokračuje Miloslav Kašík.

Hotel se rozhodl oživit moderní restaurací s kvalitní kuchyní a místním pivovárkem, pro který vybral osvědčenou českou technologii s varnou o kapacitě 650 litrů. „Objevily se i levnější nabídky z Číny, ale tomu jsme nevěřili. Při nastavení výroby nám hodně pomohl sládek Vladislav Buchta, který je naším garantem,“ doplňuje náš průvodce.

Kromě zkušeného sládka, který pivo vaří desítky let, se povedlo najít také nadšeného parťáka Petra Vavroše, který se po jeho boku zaučil a řemeslo převzal. „Stabilně vaříme světlou jedenáctku Pilota a polotmavou dvanáctku Kapitána. Prvně jsme uvařili také Ipu a chystáme se na ležák s akátovým medem,“ vysvětluje sládek.

Jelikož chtějí mít pravidelně na čepu čtyři až pět piv, mají nyní v Aeru také svrchně kvašený Ale zvaný Akrobat a pro letní osvěžení devítku, které v rámci leteckého názvosloví říkají Letuška.

„Věřím, že názvů z oboru najdeme dost i pro další piva a že hlavně budeme držet nastavenou kvalitu,“ bere si zpět slovo Miloslav Kašík, který se profesi pilota věnuje už 28 let. „Létám s letadly i s vrtulníkem, takže velmi často jsem v našem hangáru na Mošnově,“ dodává s úsměvem.

Pro kvalitu piva se od počátku snaží dělat i něco víc, než je v segmentu minipivovarů obvyklé. Proto personál do tajů čepování uvedl mistr výčepní Jakub Šrubař. V Aeru si tak s klidem můžete objednat hladinku nebo šnyt, který znalci považují za nejlepší variantu čepování i pochutnání.

Základem rekonstruované kuchyně jsou pak klasická meníčka, která doplňují speciality k pivu jako třeba vyhlášený tatarák.

„Jsme teprve na začátku, ale už vidíme, že spotřeba našeho piva pozvolna stoupá. V kombinaci s dobrým jídlem a příjemným prostředím to určitě může fungovat,“ věří zakladatel pivovárku, který plánuje hotelovou restauraci rozšířit o větší terasu a dětské hřiště.

Tak „Dej Bůh štěstí“, ať se to všechno podaří.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.02.2024 16:402