Nejen propracovaná vizuální identita, ale i místo protkané historií vytváří z Pivovaru Proud jedinečný koncept, který ve svém měřítku nemá u nás obdoby. Plzeňský minipivovar, sídlící ve staré elektrárně, prošel pod vedením architektů ze studia Mimosa první etapou rozsáhlé rekonstrukce. Budova propojuje historické prvky s moderními a slibuje prvotřídní zážitek nejen pro milovníky piva.
I když Pivovar Proud vznikl teprve nedávno, již nyní si buduje postavení na světovém trhu. A to nejen díky samotnému pivu, za které dostal ocenění, ale také díky vizuální identitě, vyladěné do posledního detailu, od studia Artbureau. Za ni si vysloužil bronzové umístění v kategorii Brand Logo v mezinárodní soutěži European Design Awards 2021 a rovněž bronzovou medaili v soutěži Best Label Hospitality Riva za etiketu piva TheMŽE. Kromě zmíněných úspěchů se Proudu daří rekonstruovat budovu bývalé elektrárny, která ve výsledku nebude sloužit pouze k výrobě piva, ale taky ke kulturnímu využití.
S nádechem historie
Pivovar Proud sídlí v jedné z nevyužívaných budov areálu Plzeňského Prazdroje, a to konkrétně v bývalé elektrárně z roku 1905. Více než stoletá stavba, nacházející se u soutoku Mže a Radbuzy, přežila bombardování během 2. světové války a energii vyráběla až do 90. let. Na budově se ovšem podepsal čas, a proto se zástupci pivovaru Proud rozhodli oslovit architekty k její rekonstrukci.
„V úvodní fázi jsme oslovili více architektonických studií a získali několik návrhů celkového konceptu. Architekti ze studia Mimosa navrhli řešení, které navazuje na estetiku historické budovy, zachovává některé původní klíčové prvky, ale zároveň dobře pracuje s umístěním nové moderní technologie pivovaru a celkovým využitím venkovních i vnitřních prostor. To byly pro nás hlavní důvody rozpracovat celý projekt dále právě s architekty ze studia Mimosa,“ popisuje začátek spolupráce Michal Škoda, ředitel pivovaru Proud.
Etablovaní architekti
Na architekty ze studia Mimosa, kteří stojí za mnoha realizacemi společenských prostorů, včetně kaváren a restaurací napříč republikou, čekal nelehký úkol rekonstrukce elektrárny, která si měla zachovat jedinečného genia loci a zároveň vytvořit velmi funkční technologické zázemí pivovaru.
„Kavárny a restaurace jsou podstatnou – a pro nás velmi zábavnou – částí naší práce. Je skvělé vidět, že „váš“ prostor lidi baví, funguje, přináší jim radost. Aktuálně pracujeme na třech dalších projektech podobného zaměření – vinařství v Dolních Dunajovicích a v Mikulově a ciderce v Praze, ale Proud je ať už v kontextu naší dosavadní práce, nebo celkově této typologie v Česku unikátní svým měřítkem. A nejde jen o měřítko – je to současně možnost zachránit krásnou stavbu a vytvořit nový veřejný prostor. Cesta k finální podobě je ještě dlouhá, navíc komplikovaná současnou situací – ale věříme, že bude stát za to,“ říká o projektu architekt Petr Moráček z ateliéru Mimosa.
Nelehký úkol
Rekonstrukce pivovaru, sídlícího ve staré elektrárně, je i pro zavedené architekty nelehkým projektem. I přes prvotní obavy se ale během rekonstrukce podařilo zachovat původní částí budovy i její charakteristické architektonické prvky.
„Samotný objekt je krásný, svého času opravdový chrám pokroku. Velkorysý, kvalitní, obsahující řadu inspirativních inženýrských řešení – ať už založení samotné budovy na málo únosném říčním břehu nebo důmyslné nakládání s užitkovou vodou, soustavou vodních kanálů a tunelů. Užíváme si každý krok v jeho proměně. Možnost pracovat s velkým objektem s mnoha historickými vrstvami se silným investorem za zády, vytváření nového veřejného prostoru měřítka, které aktuálně Plzni chybí, skládání celku a detailů do smysluplné podoby,“ popisuje architekt Petr Moráček.
Síla investora
Rekonstrukce tohoto měřítka by se nemohla uskutečnit bez nadchnutí pro daný projekt a taky bez silného investora za zády. „Rekonstrukce je velmi nákladná, bez silného investora by nebyla možná – dům by byl s největší pravděpodobností po pár dalších letech chátrání odstraněn,“ souhlasí architekt Petr Moráček.
Přibližně polovina plochy objektu je určena pro prostory společenského využití. Vznikne zde multifunkční sál s kapacitou 500 návštěvníků, který bude sloužit k pořádání koncertů, přednášek či výstav pro širokou veřejnost. „Konstrukce z roku 1905 jsou navrženy na maximální statické využití, pro dnešek nám nezbývají žádné rezervy. Požární řešení sálu pro 500 lidí v objektu, který s ničím takovým nikdy nepočítal, je extrémně náročné,“ popisuje úskalí projektu Moráček.
Nemilá překvapení
Více než sto let stará budova přinášela během rekonstrukce mnoho překvapení a výzev, na které museli architekti se zadavateli reagovat. „Postupně jsme odhalovali různá úskalí nebo problémy pro stavbu nebo umístění technologie a bylo nutné poměrně dost zasahovat do původních plánů tak, aby finální výsledek odpovídal našemu očekávání z hlediska funkčnosti i estetiky,“ přibližuje okolnosti Michal Škoda, ředitel pivovaru Proud.
„Skutečně těžké je rozhodování o bourání částí stavby, které jsou samy o sobě krásné a kvalitní, ale s novým využitím neslučitelné. Hledání hranice a celkové pochopení minulé a budoucí funkce budovy – dovolit si zbourat hodnotné, odolat zbytečné reprodukci původních forem, hledání dostatečně kvalitních náhrad, skloubení současné technologie s možnostmi objektu,“ říká Petr Moráček.
Díky archivu Plzeňského Prazdroje měli architekti přístup k dobovým stavebním plánům, výkresům, fotografiím a dalším materiálům, díky čemuž mohla být budova přiblížena ke svému původnímu vzezření. „V průběhu přípravy projektu a následně samotné realizace jsme se dozvídali více o historii budovy, jejím architektonickém a technologickém řešení, a měli tak možnost naplno se vcítit do daného prostoru,“ dodává Michal Škoda.
První fáze
V první fázi rekonstrukce bylo cílem zprovoznit technologické části pivovaru a vytvořit dobré podmínky pro fázi následující, která se bude zabývat veřejným a kulturním prostorem.
„Podstatnou částí našeho návrhu je náprava toho, jak bylo s objektem zacházeno v době po druhé světové válce. Výraznějšími zásahy šetříme a musí mít v hierarchii objektu velmi vysokou pozici – navrhujeme nový vstup akcentovaný velkorysým venkovním schodištěm, nové prosklení hlavního štítu deklarující jeho novou funkci průhledem na varnu. V interiéru plánujeme využít vybavení dřívější elektrorozvodny i mostový jeřáb a další objekty a povrchy,“ prozrazuje architekt Petr Moráček.
Vydařená spolupráce
„Spolupráce se studiem Mimosa fungovala, myslím, velmi dobře,“ pochvaluje si Michal Škoda. „Máme podobné estetické cítění tíhnoucí k jednoduchosti nebo občas až k minimalismu. Celý projekt vznikal poměrně rychle a živelně a i z důvodu neočekávaných zjištění v průběhu stavby a designu technologie jsme museli často naše plány přemyslet, předělat, znovu zvážit.“
I přes pár nečekaných překvapení se podařilo první fázi elektrárny zrekonstruovat za úctyhodných 18 měsíců. Obsáhlá fáze zahrnovala zejména rekonstrukci prostor pro instalaci technologie pivovaru, následnou instalaci technologie a spuštění výroby piva. To vše bez vlastního výčepu nebo přístupu pro veřejnost. „Nyní se připravujeme na další fázi, v rámci které budeme řešit právě gastro a návštěvnickou část včetně kultivace venkovních ploch,“ dodává Michal Škoda.
Plány do budoucna
V budoucnu by Michal Škoda rád otevřel celý pivovar a jeho okolí veřejnosti, kam by lidé mohli přijít nejen za pivem, ale i za kulturou, nebo jen tak posedět do parku. Součástí dalších fází projektu je stavba lávky přes řeku Radbuzu, a tím zpřístupnění pivovaru ze Štruncových sadů, ale i vybudování multifunkčního kulturního sálu pro 500–600 lidí. „Vše ale bude záviset na tom, zda bude náš pivovar na trhu úspěšný a budeme tedy schopni dále investovat do jeho rozvoje,“ uzavírá Škoda.
Na jednom místě
948 pivovarů
17.988 piv
10.655 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
© Zdenek Vokoun
Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.04.2024 05:2110.655/10.655
Pivní novinky
Středa 24.dubna 2024
Svátek dnes zapíjí Jiří
Svátek dnes zapíjí Jiří
Nejnovější zprávy a informace
- 23.04.2024
Když plzeňský ležák otevírá dveře do světa aneb Mladí lidé v Prazdroji - 23.04.2024
Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo! - 20.04.2024
Létající pivovary nabízejí ojedinělé chutě i styly, pivaři je vítají - 22.04.2024
Pilsner Urquell: Pivo, které vzniklo náhodou, inspirovalo celý svět - 22.04.2024
Krušovickým pivům se dařilo na Zlaté pivní pečeti v Litoměřicích
Naposled aktualizované pivovary
Pivovar Trilobit
Královéhradecký měšťanský pivovar
Rodinný pivovar Zichovec - Louny
MadCat Craft Brewing
Měšťanský pivovar Kojetín
Naposled aktualizovaná piva
Tahoun Houpavá
Bad Flash American Wheat 10°
Trilobit-Suchdol-Chmel.institut Jitřenka
Zichovec 17 Everything Everywhere All Sabro
Hradecký Klenot 14° May Day Kiss
Nejnavštěvovanější pivovary
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Nejnavštěvovanější pivotéky
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Krása piva
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
České pivo - České zlato Ѵ© 2013-2024 , verze portálu 2.2.2020.e, verze dat 23.04.2024 20:50
Informace obsažené na této webové stránce slouží pouze pro obecnou informovanost. Provozovatel se snaží udržovat informace aktuální a správné, ale nedává záruky jakéhokoliv druhu, výslovné nebo předpokládané, o úplnosti, přesnosti, spolehlivosti, vhodnosti nebo dostupnosti s ohledem na webové stránky nebo informace, produkty, služby či související grafiky obsažené na internetových stránkách pro jakýkoli účel.
Webové stránky tohoto serveru obsahují také odkazy na stránky jiných subjektů, přičemž provozovatel nenese zodpovědnost za obsah nebo případnou nefunkčnost těchto stránek.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.