Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Právě se otevírá Šalanda v Praze - Karlíně

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápojeKrušovice

Krušovice letos otevírají v pořadí druhou Šalandu, tentokrát v Praze. Příjemnou restauraci, která ctí pivo i tradiční technologii, najdou všichni milovníci pěnivého moku a kulinářských specialit - včetně těch, které se na jídelním lístku běžně nevyskytují - v Thámově ulici 166/18 v Praze-Karlíně. Kromě krušovického Mušketýra Šalanda mimo jiné láká na dalších sedm druhů krušovických piv i příležitost odnést si s sebou domů pivo na ochutnání.

Stylový interiér Šalandy i tentokrát vytvořili designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Jejich rukopis (stejně jako u některých předchozích Šaland) vychází z propojení restaurace přímo s pivovarem. Základem zůstává důraz na čerstvé krušovické královské pivo z nejkvalitnějších surovin. „Krušovice jsou poctivý pivovar s poctivým pivem. V Šalandách musíte mít důvěru v poctivost použitého materiálu, a tak v nich nenajdete lino ani tapety. Všechno je fortelný, dřevo je dřevo, není to laminát,“ konstatoval Vladimír Žák. Stěny všech Šaland podle nového konceptu zdobí podrobná ruční kresba vzniku krušovického piva od ječmene přes výrobu sladu až po výsledek – plný půllitr na stole. „Ilustrace námi osloveného Michala Bačáka dávají prostoru osobitý vtisk. Má svůj rukopis, je autentický a přitom ilustraci vůbec nestudoval. Tak vznikly kresby procesu výroby piva,“ dodal Žák.

Hosté karlínské Šalandy vidí i do těch míst restaurace, která většinou zůstávají jejich očím skryta. V tomto případě přes zábaří do boxu s tanky. Z tanku se čepuje krušovický Mušketýr. Otevřená je ovšem i kuchyně, kde se připravují kulinářské speciality. Mezi ty patří i netradiční pochoutky: k pivu si návštěvníci mohou objednat například gratinované morkové kosti, z hlavních jídel upoutají v současnosti velmi oblíbená vepřová líčka, dušená v Malvazu, podávaná s tuřínem a mačkaným bramborem. Milovníci masa uvítají i vepřový steak s kostí marinovaný v hrubozrnné hořčici, medu a pšeničnému pivu. Jak je z nabídky patrné, pivo se v Šalandě nejen čepuje, ale současně je jednou z ingrediencí některých podávaných jídel. Otevřená kuchyně zaujala i Vladimíra Žáka: „V karlínské Šalandě není nic špatně, zároveň je to první Šalanda, která má otevřenou kuchyň. V tomhle jsme koncept Šaland přizpůsobili přání provozovatele, který je pyšný na své zaměstnance. Je navíc krásně prosvětlená, jdete po chodníku a vidíte skrz velké skleněné tabule až na dvorek, ta restaurace pak má úplně jinou atmosféru. Podařilo se tam zakomponovat i vysoké a nízké sezení, které je k vidění ještě v Šalandě v Mladé Boleslavi.“

Do konceptu Šaland se podařilo „zakomponovat“ i studenty Ateliéru designu nábytku a interiéru na pražské UMPRUM, který Vrtiška se Žákem od loňského roku vedou. Chtěli své „nové“ studenty poznat, a tak pro ně v rámci konceptu 3xR (Redukuj, renovuj, recykluj) vymysleli úkol. „Zašel jsem do Šalandy, kde jsem potkal výborného truhláře, pana Laštovičku. V krabici měl zbytky dřevěného materiálu používaného na klenbu, krásné, poctivé dřevo. Dvě krabice odnesl do školky, další dva pytle jsem si odvezl s tím, že něco vymyslím! Občas řešíte nesmyslné projekty, takže se člověk rád zabývá i jinými věcmi. Jeden student odřezku vdechl nový život a zároveň ho propojil s Krušovicemi tak, že vznikla slánka a pepřenka. Další vymyslel klínek pod dveře, což je pro mě nejlepší zpracovaní úkolu, vyžaduje jen málo úkonů a je rychle a levně vyrobený. Bylo by škoda, aby takhle dobré nápady ležely ladem, takže jsme je nabídli Krušovicím,“ dodává Žák.

Další příjemnou zprávou je dostupnost Šalandy, kam lze snadno dojít ze stanice metra Křižíkova. Restaurace má bezbariérový přístup, lákadlem pro hosty se jistě stanou i pravidelně pořádané soutěže. V Šalandě lze zakoupit malé pivo ve skleněné lahvičce, uzavřené pomocí zátkovačky. Obsluha je vysoce profesionální, přičemž v nejbližší době začne pracovat s mobilními kasami Orderman.

Věk nehraje roli: Legendární český sládek se opět vrací na scénu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Novinky.czU Supa

Je to jen něco málo přes rok, co 71letý sládek Ivan Chramosil završil svou 44letou kariéru emeritního sládka u známého pivovaru U Fleků. S titulem nejdéle sloužícího člověka se odebral do zaslouženého důchodu. Nevydržel ale dlouho. Neodolal pivovarnickému mámení a vrací se k fochu. Tentokrát však vaří v pivovaru U Supa. Nalákala ho luxusní varna.

Štamgasti z populární hospůdky U Fleků mají asi důvod k přemýšlení. Do pivovarnictví se totiž vrátila jejich dlouholetá ikona - sládek Ivan Chramosil. Co na tom, že nyní vaří v Celetné ulici u konkurence. Je zpět. A proto jsou samozřejmě očekávání extrémně velká. Pivovarský podnik otevřel své brány v listopadu a teprve v druhé polovině února začal točit své první vlastní pivo. Nefiltrovanou a pořádně hořkou dvanáctku. A Chramosil je opět ve svém živlu.

„Zajímalo mě to. Je to ojedinělá varna, která je zatím první v České republice. Už jsem v důchodu, ale řekl jsem, že jim to tady rozjedu a postarám se o to, aby tu bylo dobré pivo. Jde o pětihektolitrovou skleněnou varnu, což znamená, že kotel na vaření piva je skleněný,” popsal unikát Chramosil, který přiznává, že nikdy na takové varně nepracoval a je z jeho pohledu opravdu luxusní.

Rolls Royce mezi pivovary
„Skleněné varny od německé firmy Joh.Albrecht jsou právem označovány jako Rolls Royce mezi pivovary, ale ta cena je tomu také adekvátní. V Evropě jsou nějaké tři, čtyři. Cenově to vyjde na dvojnásobek až trojnásobek standardní varny. Výstav to má 1100 hektolitrů ročně. V tuhle chvíli tu chceme vařit dva druhy piva - světlou dvanáctku a tmavou čtrnáctku,” informoval Novinky manažer restaurace Tomáš Skuhrovec.

„Osobu pana Chramosila nám doporučil dodavatel celé technologie, tedy Pacovské strojírny, když jsme chtěli tip na nejlepšího člověka v oboru. Sice je už v důchodu, ale myslím, že ho přesvědčila právě ta ojedinělá technologie, na které si u nás může zavařit. K tomu by se asi už jen tak nedostal. A jak dlouho u nás zůstane? To záleží jen na něm, jak mu to dovolí zdraví a chuť k řemeslu,” dodal Skuhrovec.

Pivovar v Malešově se otevřel veřejnosti, po 72 letech vaří pivo

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Kutnohorský deníkAutor:Hana KratochvílováMalešov

Významný den zažívají dnes v Malešově. Poprvé po 72 letech zde veřejnost může ochutnat pivo uvařené přímo v Přátelském pivovaru Malešov. V nově zrekonstruovaných prostorách se dnes čepuje Ležák 12° a India Pale Ale 14°, premiéru má nová Desítka 10°, stejně jako zdejší bar.

"Vařit pivo tady v Malešově jsme začali v lednu a zatím se ho podařilo uvařit sto hektolitrů," uvedl spolumajitel Přátelského pivovaru Malešov Pavel Franěk.

Kdo do Budvaru? Ministr Jurečka finální kandidáty nezná

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Týden.czAutor:Jakub StadlerBudvar

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zatím nejužší seznam tří kandidátů na šéfa národního podniku Budějovický Budvar od ministerské komise nedostal. Jakmile ho získá, bude se snažit se zájemci setkat a co nejrychleji ředitele jmenovat, řekl. Místo je oficiálně neobsazené od začátku letošního roku, kdy ve funkci skončil dlouholetý šéf podniku Jiří Boček. Podle člena komise Karla Melzocha komise zasedala ve středu a vybrala několik kandidátů.

"Tento týden měli kolegové zasedat," uvedl Jurečka o ministerské komisi, která snížila počet kandidátů z osmi na tři nejlepší. V komisi sedí Boček, dále bývalý viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Karel Melzoch, šéf Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka a náměstek ministra zemědělství pro sekci ekonomiky a výpočetních technologií Zdeněk Adamec.

Komise sice podle sdělení Melzocha doporučila "dva až dva a půl" kandidáta, ministr si však může vybrat teoreticky i kohokoliv jiného mimo její doporučení. "Žádná jména vám však sdělovat nemohu," dodal Melzoch o výsledcích výběru komise. Je možné, že úspěšní kandidáti budou ještě muset absolvovat další testy, dodal.

S kandidáty, které komise vybere, se chce ministr "bezodkladně" setkat. "Nemohu garantovat, že to bude příští týden. Budu hledat v diáři nejbližší termín, kdy se s nimi potkám. Mám ambici to udělat co nejrychleji," dodal Jurečka. Sám vítěz by podle něj měl také nastoupit co nejrychleji, aby se neprodlužovalo provizorium, během které vede podnik ekonomický ředitel firmy Petr Žáček. Před jmenováním nového ředitele však trvá na osobní schůzce. "Je to přeci jenom jmenovací dekret ministra," uzavřel Jurečka.

Boček vedl pivovar od roku 1991. Loni obdržel od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. V Budvaru strávil více než 30 let, do podniku nastoupil v roce 1984 jako technolog. Loni získal i Výroční cenu České a moravské pivovarnické akademie.

Budvar vyváží pivo do 76 zemí. Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, nese od roku 1967 název národní podnik Budějovický Budvar. Je posledním českým pivovarem, který vlastní stát.

Anheuser-Busch InBev čeká lepší výsledky díky růstu poptávky po pivě v Africe

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Patria.cz

Oznámení výsledků hospodaření světové pivovarské jedničky - AB InBev - přineslo investorům lehké zklamání. „Největší pivovar na světě totiž zaknihoval ve čtvrtém čtvrtletí 2016 tržby ve výši 14,2 miliardy amerických dolarů, což představuje solidní meziroční třiceti pěti procentní růst, který víceméně naplnil odhady trhu,“ řekl k číslům Ján Hladký, analytik Patria Finance.

Neznamená to ovšem, že by čísla výsledků nepřinesla žádné dobré zprávy. „Dobrou zprávou je nastartování synergií plynoucích ze spojení se SAB Miller,“ řekl Ján Hladký. Podle něj bezmála 300 milionů dolarů úspor bylo doručeno již v roce 2016 a management navýšil celkový cíl z 2,45 na 2,8 mld. USD. „Výhled na rok 2017 slibuje „akcelerovaný“ růst tržeb a jednociferný růst nákladů na prodané zboží. Administrativní náklady by měly zůstat beze změny,“ upřesnil Ján Hladký.

Ukazatel EBITDA skončil s hodnotou 5,3 mld. USD pod očekáváními trhu o téměř 0,3 mld. USD. „Bavíme se tedy o záporném 3,6% meziročním organickém růstu, jde o první takový pokles od spojení Interbrew a AmBev v roce 2004,“ vysvětlil Ján Hladký. Důvodem byl opět slabý výkon Brazílie. Tento trh jednak bojuje s vleklou poptávkou po nedávných politických turbulencích a zároveň na něm AB InBev ztrácí tržní podíl ve prospěch japonských Kirin Holdings.

Výsledkem je pokles objemu prodaného piva meziročně o téměř 7 % a ukazatele EBITDA o téměř 30 %. Brazílie je přitom podle Jána Hladkého pro AB InBev druhým nejdůležitějším trhem. „Nebudeme-li brát v úvahu vliv Brazílie, tak můžeme pozorovat nárůst ukazatele EBITDA zbytku pivovaru o 6,5 % YoY. Vina však leží také na segmentu Asie-Pacifik, jehož ukazatel EBITDA poklesl rovněž o 28 % YoY na 260 mil. USD na špatném výkonu Číny,“ doplnil Ján Hladký. Pivovarská skupina zaznamenala také slabší prodeje v Severní Americe a v Evropě, kde však firmě vzrostl zisk díky prodeji dražších značek. Pivovar doufá v úspěch v Africe, kde loni díky převzetí SABMilleru získal kontrolu nad rychle rostoucími místními ležáky, jako je Balimi v Tanzanii a Eagle v Ugandě.

AB InBev má více než dvojnásobnou velikost ve srovnání s nejbližším konkurentem, kterým je pivovar Heineken. Na globální produkci piva se podílí téměř čtvrtinou. Mezi jeho značky patří belgická Stella Artois, mexická Corona či americký Budweiser. Podle agentury ČTK o používání značky Budweiser nicméně Anheuser-Busch vede již několik let řadu známkoprávních sporů s českým pivovarem Budějovický Budvar.

Hospodští kazí pivo, myslí si štamgasti. Za komunistů to ale lepší nebylo

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Deník.czAutor:Jan Klička

Jen necelá polovina lidí je podle průzkumu spokojena s pěnivým mokem točeným v hospodách.

Sládek pivo vaří, ale teprve hospodský ho „dělá", říká známé rčení. A Češi z práce výčepních zrovna nadšení nejsou.

Naznačuje to aspoň aktuální průzkum agentury ppm factum. Spokojenost s tím, jak v dnešní době v restauracích čepují pivo, vyjádřilo 48 procent respondentů. Zbytek je buď nespokojen, nebo poukazuje na výkyvy kvality. Za největší nešvary v hospodách přitom lidé označují zvětralost, špatnou míru a špinavé sklenice.

Pivovary v posledních letech investovaly stovky milionů do technologií, teď se jejich snaha čím dál více otáčí právě směrem ke školení hospodských.

„Znám spoustu neuvěřitelně skvělých výčepních, co se o pivo starají skvěle i ho umí načepovat a mají v hospodě neustále plno," říká Pavel Zítek, sládek Gambrinusu, který už devět let jezdí školit zaměstnance restaurací po celé ČR. Roli obsluhy přitom považuje za zásadní. „Zda se lidi do hospody budou vracet, je hodně na hospodském a výčepním," zdůrazňuje Zítek. Lidé mají tendenci špatnou kvalitu točeného piva svádět na pivovary, které v tom jsou nevinně. Někteří štamgasti navíc srovnávají dnešní piva s dobou před rokem 1989. Podle odborníků je to ale nesmysl a falešná nostalgie.

TEHDY SE NEŠIDILO?
„Kdo kupoval pivo za komunistů, jistě si vzpomene, jak se otáčely lahve, neboť s velkou pravděpodobností mohl koupit pivo již mikrobiologicky znehodnocené," popisuje Věra Hönigová z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. „Kvalita piva, ať už v lahvích, plechovkách nebo sudech nesmírně pokročila, dnes se zkazí pivo výhradně nedodržením lhůty spotřeby," souhlasí Pavel Dostálek, který je profesorem pivovarství a sladařství na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Za mýtus Hönigová považuje hlavně řeči štamgastů, že sládci „za komunistů" vařili z lepších surovin než dnes. Opak je podle ní pravdou. „Běžná představa o tom, že se pivo vařilo pouze z kvalitního sladu a nepoužívaly se náhražky, je zcela mimo realitu. Pokud nebyl dostatek sladovnického ječmene, byla vydána výjimka z takzvané technicko-hospodářské normy a používal se ječmen potravinářský," upozorňuje Hönigová.

POZDRAV Z KUBY
Další oblíbenou sladovou náhražkou byl kubánský cukr z cukrové třtiny, který přicházel do pivovarů v jutových pytlích. „Ten během přepravy přes oceán vždy nasál vodu a před výsypem do mladinové pánve se musel roztloukat tyčí. Což je dnes nemyslitelné," vzpomíná Hönigová. „Při dnešní konkurenci by pivovar, který by nepoužíval kvalitní suroviny, neobstál," komentuje to Zítek.

České pivo je od roku 2008 chráněno evropskou legislativou jako „chráněné zeměpisné označení", kde je mimochodem předepsáno používání českých a moravských ječmenů.

Aktuální spotřeba piva na hlavu činí 146,6 litru (poslední data za rok 2015). Čtyři z deseti piv se vypijí v hospodách.

Podle průzkumu CVVM pro Český svaz pivovarů a sladoven chodí muži do svého oblíbeného podniku v průměru šestkrát za měsíc, ženy zhruba třikrát měsíčně.

Pivovarem čtvrtstoletí se stal Zubr. Na Pivexu letos soutěžilo 76 značek

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Deník.czAutor:Jan ŽlebekZubr

Čtyřiatřicet úspěchů si připsal za čtvrtstoletí pivních klání přerovský pivovar Zubr. Jako pivovar čtvrtstoletí ho ve čtvrtek večer ocenila porota degustační přehlídky Pivex v Brně. „Dlouhodobě soutěž potvrzuje vysokou a vyrovnanou kvalitu českého piva," okomentoval výsledky organizátor Richard Morávek.

Pomyslnou zlatou medaili si Zubr odnesl i ve dvou soutěžních kategoriích lahvových piv, a to mezi světlými ležáky s pivem Grand a mezi světlými výčepními pivy se značkou Classic.

V kategorii tmavých lahvových piv získal vítězství pivovar Litovel s nápojem Litovel Dark a mezi nealkoholickými pivy porota ocenila polotmavý Birell z pivovaru Radegast. Litovel zabodoval ještě jednou mezi míchanými nízkoalkoholickými pivy s nápojem Litovel Pomelo. „Letos se zúčastnilo dohromady šestasedmdesát značek piv,“ dodal Morávek.

Mezi čepovanými pivy odborníci ohodnotili jako nejlepší ze světlých ležáků Velkopopovického kozla jedenáctku a mezi světlými výčepními pivy nefiltrovaného Bernarda. Z minipivovarů se nejúspěšnějším stal Restaurant Modrá hvězda Dobřany s pivem Dobřanská hvězda.

Soutěž Pivex začala již v devadesátých letech jako součást stejnojmenného veletrhu. Veletrh ovšem skončil už v roce 2000.

Žatec se představil v ČT jako národní klenot pro UNESCO

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Žatecký deníkAutor:Petr Kinšt

Herec Miroslav Táborský ve snímku zajímavě přibližuje pěstování chmele i jeho další zpracování.

Město Žatec a chmel se staly námětem pro jeden z dílů filmového cyklu Národní klenoty, který ve středu 1. března večer v premiéře uvedl druhý program České televize. Známý český herec Miroslav Táborský v něm představuje historii a jedinečné příběhy českých míst kandidujících do UNESCO na seznam nemovitých kulturních památek.

Město Žatec usiluje o zapsání právě díky svým chmelařským památkám, nedávno ministerstvo kultury poslalo do ústředí UNESCO v Paříži jeho nominaci.

Dokument o délce 26 minut poutavou formou přibližuje historii i současnost chmelařství v Žatci, natáčelo se přímo ve městě i ve chmelnicích u nedalekého zámku ve Stekníku. Miroslav Táborský zajímavě přibližuje pěstování chmele i jeho další zpracování. „Každý správný Čech je pivařským odborníkem, naše znalosti o historii pěstování, šlechtění a zpracování chmele nejsou ve skutečnosti zrovna dokonalé. Přitom jde o historii, která se píše už více než tisíc let. Bylo pro mne velkým potěšením do ní nahlédnout," řekl k natáčení tohoto dílu režisér Jiří Diarmaid Novák.

Zájemci mohou díl o Žatci vidět ještě v neděli 5. března na programu ČT2 nebo si ho pustit na webu České televize.

Pivovarem čtvrtstoletí je Zubr, alespoň na Pivexu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápojeZubr

Pivovar Zubr si v letošním roce z prestižní degustační soutěže o Zlatý pohár Pivex 2017 odváží cenná pódiová umístění. Vítězem kategorie ležáků se stala jedenáctka Zubr Grand. V kategorii piv výčepních si zlato odváží Zubr Classic, Zubr Gold se ve stejné kategorii umístil na třetím místě. Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar Zubr tak navázal na loňský skvělý úspěch, kdy se ležák Zubr Premium stal absolutním šampionem ročníku 2016.

Pivovar Zubr tak opět potvrdil kvalitu svých piv, kterou dlouhodobě oceňují nejen odborníci, ale i spotřebitelé. „Pivo se musí dělat poctivě a k jeho výrobě přistupovat s maximální pečlivostí. Jen tak může vzniknout pivo s dobrou pitelností, správným řízem a chutí. Získaná ocenění proto vnímáme jako další impuls k tomu pokračovat v tradiční výrobě, na které si zakládáme, výběru kvalitních regionálních surovin a vlastních originálních recepturách,“ komentuje úspěch na soutěži Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Soutěž o Zlatý pohár Pivex 2017, která je nejstarší odbornou degustační soutěží v České republice, probíhá dvoukolově, první kolo se konalo na podzim loňského roku, druhé pak v únoru. Odborná porota hodnotí piva anonymně. Hlavními kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz nebo hořkost. Letošního 25. ročníku se zúčastnilo 15 pivovarů a celkově 40 pivních značek, které soutěžily v pěti hlavních kategoriích: světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholické pivo, tmavé pivo a míchané pivo.

Rosický pivovar znovu ožívá, pivo ale nejspíš vařit nebude

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Josef Kopecký

Poslední pivo v rosickém knížecím pivovaru uvařili sládci za první republiky. Budova pak sloužila jako sklad a nakonec jen chátrala. Teď začala oprava této technické památky.

„Dokud byl pivovar v chodu, bylo živěji a veseleji v Rosicích.“ Tahle věta z obecní kroniky připomíná význam památky v malé obci na Chrudimsku, která poslední roky jen chátrala. Řemeslníci teď začali bývalý knížecí pivovar opravovat. Oblíbený nápoj se tam ale znovu asi vařit nebude.

„Tady jsou hliníkové šablony, které přijdou na střechu, takže celá střecha bude nová. Máme tady takový skvost, říkám tomu kvůli stropu pracovně rytířský sál,“ říká starosta Rosic pan Luboš Netolický.

Podle starosty historie pivovaru sahá až do feudálních rodů, jako byli Berkové, potom Kinští. „Myslím si, že to je 15. až 16. století. Největší úpravy a největší rozmach pivovar zaznamenal za rodu Kinských, když tady hospodařili. V této podobě se dochoval do dnešní doby. Poslední vaření piva bylo za první republiky a bylo to těsně po první světové válce.“

V další části jsou do půlky zazděná okna. Zde se podle starosty skladovalo obilí. „Další jsou humna, tam se dřív sušil slad. To je taky vysoké a hluboké a navazuje to na komín.“

Na půdě pod střechou jsou připraveny nové díly a oprava pivovaru už začala. „Budeme to provádět tím způsobem, že de facto dáme celou novou krytinu a vyměníme vadné části na střeše na krovech. V tuto chvíli je nejdůležitější udělat střechu tak, aby do pivovaru nezatékalo,“ doplnil starosta Netolický.

Pivovar jako nové centrum obce
Ještě stále není úplně jasné, jak v Rosicích opravený objekt využijí. „Určitě nám tady chybí zařízení pro seniory. Potřebovali bychom přesunout i obecní úřad. Další věc, co nám schází, je hasičská zbrojnice, která bohužel se nám taky trošičku rozpadá,“ dodal starosta Rosic.

Oprava bývalého pivovaru potrvá několik let a pokud vše půjde podle plánu, mohlo by se z něj stát přirozené centrum obce. V budově by se mohly sejít hasičská zbrojnice, společenský sál, obecní úřad i bydlení pro seniory.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251