Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

V Česku je už 350 minipivovarů a další přibývají

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTK

Počet minipivovarů v Česku roste, aktuálně je jich kolem 350. Vznikají většinou na místech zaniklých pivovarů, ale také na horských boudách nebo na lodi. Uvedl to prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Turisticky atraktivní pivovary podle Šuráně vznikají často na místech, kam přes mnohdy těžší přístupnost chodí hodně lidí. Příkladem může být krkonošská Sokolská bouda na Černé hoře nebo pivovar v hotelu Luční bouda, kde se vaří pivo Paroháč. Některé minipivovary podle něj ještě topí dřevem, například Dědkův mlýn u Unhoště ve Středočeském kraji.

Nyní otevřel asi nejextrémnější minipivovar - jde o pražský lodní pivovar Pivovar, který je na Vltavě u Štefánikova mostu, pivo se v něm vaří i konzumuje na lodi. Na rekonstrukci lodě a na vybavení šlo skoro 50 milionů korun, řekl dnes novinářům spolumajitel projektu Vojtěch Ryvola.

Podnik chce Ryvola provozovat jako tři oddělené provozy, na horní palubě se budou v létě udit uzenky, ve střední části se budou servírovat speciality české kuchyně a ve spodku lodi je pivnice. Na čepu chce mít tři piva pojmenovaná po českých lodích, chce také vařit speciály. Roční výstav má mít Pivovar až 1500 hektolitrů.

Loď může plout, takže se může přemístit během případných povodní, nebo si někdo může objednat soukromou akci s projížďkou po Vltavě.

Nový Pivovar je 33. pivovarem v Praze. V Praze každoročně vzniká několik pivovarů. Naposledy byl před Pivovarem otevřený zrekonstruovaný Pivovar U Supa v Celetné ulici, kde je sládkem Ivan Chramosil. Ten loni oslavil 70. narozeniny, 44 let pracoval v pivovaru U Fleků.

Podle Šuráně nové pivovary nevznikají jenom na kraji Prahy, jak je tomu například u bohnického Šediváka nebo proseckého Beznosky. Jen v okruhu půl kilometru od Národní třídy je podle něj 11 pivovarů, minimálně dva by letos měly otevřít. Jeden z nich by měl být projektem majitelů nového minipivovaru U Dobřenských, který v blízkosti Betlémské kaple. Tam se čepují horně kvašená bylinná piva, nový provoz by měl být na Žižkově.

První loď s vlastním pivovarem otevírá. Kdo vypije příliš Titaniků, půjde ke dnu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Aktuálně.czAutor:Jakub PlíhalLoď

Češi už nevaří pivo jen na souši, ale i na vodě. Celorepublikově první restauraci s vlastním pivovarem přímo v útrobách lodi otevírá podnikatel Vojtěch Ryvola na nábřeží v centru Prahy. Do přestavby z původně diskotékové lodi investoval skoro padesát milionů, přesto věří, že se mu peníze vrátí. "Každý den tu projde dva a půl tisíce turistů," naznačuje, kam míří své hlavní podnikatelské naděje. Od podzimu pak nabídne i nejsilnější pivo v Česku, 34stupňový Titanic. Pro vstup do fotogalerie klikněte na úvodní fotku.

Na Vltavě zakotvil Pivovar. Nabídne vlastní ležák i nejsilnější český speciál

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:gourmetguruLoď

● Loď jménem Pivovar?
● Gourmetguru zjistil, že na palubě 53 metrů dlouhého plavidla, jež kotví pod Štefánikovým mostem, se skutečně vaří pivo.
● Kromě tří vlastních piv od 9. března nabídne také zahraniční speciály či nejsilnější český.

Co Pražanům možná uniklo při cestách kolem Štefánikova mostu, ale Gourmetguruovi nikoliv, je nová loď modrobílé barvy, která se zabydlela v kotvišti pod mostem. Na boku má nápis Pivovar a od čtvrtka 9. března se otevírá veřejnosti.

Ke svému překvapení Gourmetguru zjistil, že přímo na palubě je vskutku ukrytý celý minipivovar. Tím si prý podnikatel Vojtěch Ryvola, kterému loď patří a jenž stojí také za pivovarem v děčínském nákupním centru, splnil klukovský sen.

Pivovar na Vltavě, ve kterém nechybí šrotovník na slad ani čtyři kvasné kádě, se nachází na dvou lodních palubách. Jakmile se pivo uvaří, putuje do jednoho z šestnácti nerezových tanků a odtud přímo na bar.

Gourmetguru vypátral, že na čepu budou tři stálá piva: hořká desetistupňová Legie, světlý ležák Republika s dvanácti stupni a nakonec tmavá a ještě o stupínek silnější Monarchie, která údajně chutná po praženém sladu a kávě. "Vznešenou" trojici pravidelně doplní pivní speciály – třeba irské stouty či až 34stupňový Titanic, který má být nejsilnějším pivem v Česku.

"Pivo plánujeme vařit čtyřikrát až pětkrát týdně," řekl Gourmetguruovi majitel podniku, který doufá, že loď přiláká především pověstné české štamgasty. Také kvůli nim se snažil vytvořit typickou atmosféru české hospody, ve které si hosté mohou po vydatném obědě dokonce odpočinout na lůžku a kochat se vyhlídkou na Pražský hrad.

Talíře zaplní staročeské speciality, uzené pochoutky z místní udírny a na jídelním listku je také jedna specialita, nakládaný karbanátek. Gourmetguru se také těší, až v létě vyrazí na grilovací večer a ochutná Titanic. Snad nebude mít pivovarská loď podobný osud!

Minipivovary chtějí paušální spotřební daň. Snížila by byrokracii

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Zavedení paušální částky spotřební daně by podle svazu nejmenších výrobců piva neovlivnilo státem vybranou sumu. V době rostoucí byrokracie by ale ušetřilo administrativní náklady a čas oběma stranám - celní správě i minipivovarům.

Stát by mohl zavést minipivovarům paušální úhradu spotřební daně a snížit tak byrokracii těmto nejmenším výrobcům piva, často provozujících pivovar ve své jedné restauraci.

Navrhuje to Českomoravský svaz minipivovarů, podle kterého by nový režim, který se liší od léta fungujícího způsobu výpočtu této daně, neovlivnil výši daňového inkasa.

Místo měsíční platby zálohy, vykazování uvařeného množství piv zvlášť podle stupňovitosti, případného zvyšování záloh či následných vratek daně a častých kontrol ze strany celní správy by stačila jedna paušální platba, stanovená celníky u zavedených minipivovarů průměrem záloh za poslední dva roky.

Obě strany ušetří...
„Stát dostane co jeho jest a obě strany ušetří na nákladech a administrativní zátěži,“ shrnuje šéf svazu Jan Šuráň návrh, který chce předložit zástupcům celní správy a ministerstva financí.

Nejmenší výrobci piva, tedy ti s roční produkcí do 10 tisíc hektolitrů (pro porovnání – lídr trhu Plzeňský Prazdroj uvařil předloni v Česku necelých 8 milionů hektolitrů), musejí dnes stejně jako všechny jiné pivovary u nás vykazovat a platit výši daně podle množství hektolitrů - zvlášť uvařených desítek, jedenáctek, dvanáctek a dalších piv podle jednotlivých stupňů.

V devadesátých letech prosadil pivovarník Stanislav Bernard odstupňované sazby podle velikosti pivovaru. Od základní ve výši 32 korun za každý hektolitr a dosažený stupeň piva pro pivovary s ročním výstavem nad 200 tisíc hektolitrů až postupně k nejmenším s výrobou do deseti tisíc hektolitrů ročně, kteří mají sazbu poloviční.

Ti nejmenší tedy přinášejí státu výrazně málo. V roce 2015 to bylo necelých 42 milionů korun. Daňové inkaso od všech pivovarů však činilo 4,6 miliardy korun. To znamená, že od 285 minipivovarů vybral stát necelé procento celkového daňového příjmu, zatímco přes 99 procent příjmu pochází od 47 zbylých průmyslových pivovarů.

„Návrh na paušální daň by nepřispěl ke zlevnění piva, ale pomohl by alespoň ulevit z té obří byrokratické zátěže, kterou musí každý obyčejný živnostník v našem oboru podstupovat,“ reaguje majitel Pivovarského dvora Zvíkov Michal Voldřich. „Nejde o to, že bychom nechtěli daň platit, z nás nikdy nebudou mafiáni, kteří ukrývají daně někde v Panamě, ale zjednodušit způsob její úhrady,“ přidává se sládek a stavitel pivovarů Josef Krýsl.

Podporu tradičně nacházejí pivovarníci u ministra zemědělství Mariana Jurečky. „Jsme připraveni podporovat smysluplné návrhy, které pomohou snížit administrativní zátěž minipivovarů v případě vykazování spotřební daně,“ reagoval pro LN Jurečka. Sám před časem přišel s nápadem na snížení spotřební daně z piva.

...ale ministerstvo financí je proti
Snížit daň všem pivovarům navrhli nedávno i poslanci ODS, ve Sněmovně se bude o jejich návrhu hlasovat zřejmě v květnu. U ministerstva financí, které má při posuzování rozhodující vliv, však podobné návrhy narazí.

Výše zmíněná paušální platba je podle tvrzení ministerstva v rozporu s příslušnými evropskými směrnicemi. „Ministr financí Andrej Babiš dlouhodobě usiluje o snížení DPH na točené pivo, což je na rozdíl od návrhu na snížení spotřební daně opatření, které by mělo přímý příznivý vliv na hospody a restaurace,“ reagovala Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení ministerstva.

Birell zlatý na Pivexu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápojeRadegast

Minuloročná novinka Birell Polotmavý opätovne potvrdila svoje kvality. Tak ako si vlani, vzápätí po uvedení na slovenský trh, odniesol striebro zo Slovenskej pivnej korunky v kategórii Nealkoholické pivá, včera večer už obhájil zlato v susednej Českej republike v 25. ročníku renomovanej súťaže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2017 v rovnakej kategórii.

Kvalitné prírodné suroviny a tradičné výrobné postupy, ktoré stoja za výnimočnou chuťou českého nealkoholického piva Birell sú tým, vďaka čomu zbiera ocenenia na každej domácej aj zahraničnej pivnej súťaži, ktorej sa zúčastní.

„Sme veľmi radi, že sa znova potvrdilo, že je náš produkt unikátny a obľúbený, a to nielen u zákazníkov, ale aj u odborníkov. Birell Polotmavý získava pravidelne ceny na súťažiach po celom svete. V roku 2015 napríklad získal zlatú medailu na súťaži The International Brewing Awards vo Veľkej Británii. Rok predtým sa umiestnil na druhom mieste za Birellom Svetlým na súťaži České pivo,“ povedala marketingová manažérka značky Birell Veronika Hořáková.

Nealkoholické osvieženie Birell ponúka plnohodnotnú chuť piva, pretože pri jeho výrobe sa používajú špeciálne kvasinky, ktoré umožňujú pripraviť ho v neskrátenom výrobnom procese, tak ako pri klasickom pive. Vďaka tomu sa nemusí do výroby vôbec zasahovať, a Birell tak neprechádza žiadnymi chemickými ani fyzikálnymi úpravami. Výsledkom je plná a príjemne horká pivná chuť, či už ide o Birell svetlý alebo polotmavý, alebo ich ochutené variácie.

● Australian International Beer Awards (2016, 2015, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005)
● World Beer Awards (2015, 2012)
● The International Brewing Awards (2015, 2005)
● Zlatý pohár Pivex (2015, 2014, 2013, 2011, 2010, 2009)
● České pivo (2014, 2013, 2011, 2010, 2008)
● Cena sdružení přátel piva (2012, 2010, 2009, 2007, 2006)
● Monde Selection (2006, 2005)
●World Beer Cup (2008)

Počet minipivovarů dále roste, atakuje hranici 350

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Počet českých minipivovarů se blíží hranici 350. Každým dnem však přibývají další. Pivo z nich tvoří zhruba dvě procenta trhu, řekl dnes na tiskové konferenci prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Objem trhu vypočítal na základě údajů celní správy, kdy podle něj minipivovary platí přibližně procento spotřební daně z piva. Protože jejich kategorie platí polovinu její výše, odhaduje, že minipivovary zabírají dvě procenta trhu. Ve svazu je přibližně třetina ze všech minipivovarů.

"Jestliže je to nyní 350, tak v červnu jich už může být 400," dodal viceprezident svazu Jan Kočka. Počet se podle něj zastaví na zhruba 600 minipivovarech, podle dřívějších Šuráňových vyjádření by se jich uživila v ČR i tisícovka. Některé minipivovary ale také zavírají nebo se přeprodávají, jiné zvětší svůj výstav a kategorii minipivovarů tak opustí. Loni šlo například o Únětický pivovar. Minipivovar je definovaný daňovou sazbou, kdy se nejnižší spotřební daň vztahuje na roční produkci do 10.000 hektolitrů.

Šuráň bude letos v březnu obhajovat funkci prezidenta svazu, skončí mu tříleté funkční období. Alespoň částečná obměna vedení svazu se očekává, například Kočka již do předsednictva svazu kandidovat nebude, věnuje si mimo jiné pivovarnictví v Indii.

Pivaři najdou další držitele zlatého poháru

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Táborský deníkAutor:Alena Šatrová

Podruhé v historii táborských pivních slavností se jejich děj odehraje pod taktovkou spolku Pivní slavnosti Tábor. Změna pořadatele přesto nepřetrhla nit mezinárodní přehlídky pivovarů. Letos se v hotelu Palcát uskuteční již od 22. do 25. března.

Kromě piva jsou pro návštěvníky připravené nejrůznější soutěže, a to včetně té hlavní o Zlatý pivní pohár 2017. „V této soutěži nejlepší piva ve čtyřech kategoriích vybírají samotní návštěvníci festivalu. Samozřejmě ochutnáte na místě desítky vzorků produkce našich i zahraničních pivovarů, například vyhlášené belgické provenience a světový výběr vyhlášené Pivní mozaiky,“ slibuje za pořadatele ředitel festivalu Michal Mareš.

Kromě vyhlášených českých i zahraničních značek soustředí letos pozornost na minipivovary a rodinné výrobce, kteří u pivařů zaznamenávají obrovský nárůst a popularitu. Z Táborska se tak představí pivovar Obora Martina Nováka nebo jeho kolegové z Dražíče a Chotovin. Od sousedů přijedou z pivovarů z Dolních Břežan, Zvíkova nebo Chotěboře.

Kulturní program nabídne nejlepší české a slovenské revivalové kapely, legendárního Bono Voxe s U2 revival, Freddiho Mercuryho a Queen v podání Petera Paula, nejlepší evropský Roxette revival a domácí scénu zastoupí táborští rockeři Josef Dušek s Ivanem Kubátem a a frontman kapely Keks Štěpán Kojana.

Vstupenky na letošní pivní slavnosti si můžete koupit v síti TicketStream, přímo na místě v hotelu a k mání jsou také v redakci Táborského deníku. Tady zdarma čekají na celotýdenní předplatitele.

Pod Letnou zakotvil Pivovar. Na Vltavě nabízí sprchu i postele

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Metro.czLoď

Plující pivovar na lodi je unikátním projektem, který nemá v Evropě obdoby. V prostorách lodi je ukrytá celá technologie minipivovaru, místní pivo putuje přímo na palubní bar. Loď zároveň poskytuje hostům lůžka pro odpočinek a další atrakce. Oficiální uvedení do provozu pro veřejnost se uskuteční 9. března v kotvišti pod Štefánikovým mostem.

Autorem myšlenky a majitelem lodi Pivovar je český podnikatel Vojtěch Ryvola, který si tak splnil klukovský sen. Svou představu o hospodě, ve které by si mohl po obědě odpočinout na lůžku, přetavil do 53 metrů dlouhé lodi. Celé zařízení pro vaření piva se nachází na dvou lodních palubách, včetně dvou nádobové varny o objemu až 500 litrů, šrotovníku na slad a čtyř kvasných kádí. Na spodní palubě se nachází 16 tanků, předpokládaný roční výstav je 1500 hektolitrů.

Na čepu budou tři stálá piva. Pro příznivce hořkého piva 10stupňová Legie, ležák Republika s 12 stupni a speciální ležák tmavá Monarchie se 13 stupni. Dále se mohou hosté těšit na pivní speciály, které se budou na čepu pravidelně střídat.

„Pivo by se mělo vařit čtyřikrát až pětkrát týdně,“ plánuje Ryvola. „Loď Pivovar je už teď velkou atrakcí, doufám však, že loď přiláká především pověstné české štamgasty.“

Kapacita lodi poskytuje přibližně 260 míst k sezení, k dispozici jsou i sprchy. K pivu se bude na horní palubě podávat převážně staročeská kuchyně, v podpalubí čeká pivnice se studenou kuchyní s nabídkou místní udírny a netradiční specialitou, nakládaným karbanátkem. Z horní paluby je také krásná vyhlídka na Pražský hrad, děti si mohou hrát na pískovišti se skluzavkou. V letních měsících se bude na palubě grilovat, na své si přijdou i rybáři. Pro ty nejvíce společensky unavené čeká osm pohodlných lůžek.

Loď bude provozovat společnost Vltavská plavební. Převážně bude kotvit na svém stálém místě. Vyplutí na Vltavu je možné v případě soukromé akce. Výsledek skoro třicetimilionového projektu mohou návštěvníci poprvé navštívit ve čtvrtek.

Benešovský pivovar přemýšlí o replikách deputátních mincí

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTKFerdinand

Benešovský Pivovar Ferdinand zvažuje výrobu replik deputátních mincí z první republiky. Originály dostal od jednoho z bývalých zaměstnanců k letošnímu 120. výročí založení podniku arcivévodou Františkem Ferdinandem d́ Este. Takzvanou deputátku dostávali pracovníci na přilepšenou, vyzvednout si za ni mohli litr piva. Hodnota mincí může dnes být jen pár stokorun, ale pro pivovar má cenu velkou, především historickou, sdělila firma.

"Přemýšlíme o tom, že bychom nechali vyrobit například repliky nebo nějaké upomínkové předměty," uvedl Václav Vyvadil z obchodního oddělení pivovaru. Na rubu je napsáno Státní pivovar Benešov, což znamená, že se mince používaly v období první republiky. Pivovar byl roku 1921 zestátněn, až po okupaci v roce 1939 spadl pod přímou správu protektorátních orgánů s dosazeným německým dohledem.

Čtyři mince předal vedení firmy Zdeněk Kovářík, který nedávno odešel do důchodu. Našel je před lety zapadlé v pivovaru a dosud je měl u sebe doma. "Asi před 15 lety, když se opravovala laboratoř, tak se vyměňoval nábytek, skříně, stoly, a tam byly schované," uvedl Kovářík, který si však sám na jejich používání nepamatuje. Začal se proto pídit po tom, jak v pivovaru žetony fungovaly. Od pamětníků zjistil, že se deputát vydával ze dvou okének na rampě, po níž se jde dnes do kanceláří a do šaten. Stáčel se do dvoulitrových lahví s patentem anebo uzavíral korkovým špuntem. Deputáty ve formě mincí nebo papírových stvrzenek měla většina pivovarů. Zvyk byl zrušen až v 50. letech minulého století.

Novodobá historie vaření piva v Benešově sahá do roku 1897, kdy dal majitel nedalekého konopišťského panství František Ferdinand d'Este postavit sladovnu a pivovar, který s menšími změnami v technologickém zařízení funguje dodnes. Jeho vlastníkem je česká společnost bez zahraniční účasti. Předloni benešovský pivovar vyrobil 24 tisíc hektolitrů piva, údaje za loňský rok zatím nezveřejnil.

Litovel sedmkrát úspěšný na Pivexu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápojeLitovel

Na letošním ročníku prestižní degustační soutěže PIVEX 2017 opět bodoval Pivovar Litovel. Šest jeho pivních receptur získalo ocenění a poté byl vyhlášen druhým nejlepším pivovarem za uplynulé čtvrt století.

Zlatým pohárem PIVEX 2017 se chlubí Litovel Dark v kategorii tmavých piv, třetí místo obsadila Litovel Dark Premium. První příčku získala i Litovel Pomelo v kategorii míchaných piv doprovázené bronzem pro Litovel Červený Pomeranč. Tradiční receptura piva Litovel Moravan zabodovala v sekci světlá výčepní piva a odnesla si stříbro. Mezi světlými ležáky se na třetím místě vyznamenala Litovel Premium.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v brněnském hotelu Voroněž, kde se soutěž tradičně koná. „Získali jsme skvělých sedm cen, z nichž jsou dvě ocenění zlatá. Naše pivovarnické umění odborníci korunovali druhým umístěním v kategorii nejlepší pivovar za posledních 25 let,“ říká sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký. A dodává, že úspěch na soutěži PIVEX je pro pivovar o to prestižnější, že toto klání se řadí mezi ta nejrespektovanější u nás. Vzorky piv navíc oceňují nejen odborníci, ale také samotní zástupci jednotlivých pivovarů, proto má tato slepá degustační soutěž ve střední Evropě opravdový punc.

Kromě tradičních tahounů litovelské síně slávy, mezi které patří Litovel Moravan, Litovel Premium, či Litovel Dark letošní soutěž reflektuje i vzrůstající trend oblíbenosti pivních mixů. „Nejen v tuzemsku, jsou čím dál tím víc oblíbená silnější vícestupňová piva, různé pivní speciály, ale v teplejších měsících i pivní mixy,“ komentuje ředitel Pivovaru Litovel, Lumír Hyneček. „I proto jsme hrdí na ocenění pivních variant s příchutí pomela a červeného pomeranče.“

O soutěži Pivex
Zlatý pohár Pivex, který se dělí na soutěž lahvových a sudových piv, se řadí mezi nejprestižnější degustační soutěže u nás. Neoznačené vzorky posuzuje porota, kterou tvoří zástupci soutěžních pivovarů a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a další odborníci. Hlavními hodnoticími kritérii anonymní degustace jsou chuť, plnost, vůně, barva, říz a hořkost.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.07.2017 15:405.244/5.244