Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Pivovar Zubr slaví své 145. výročí Narozeninovým speciálem

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Naše vodaZubr

Již ode dneška mohou příznivci pivovaru ZUBR oslavit 145. narozeniny pivovaru. Na čepech restaurací se totiž objeví ZUBR Narozeninový speciál, který byl uvařen u příležitosti oslav položení základního kamene pivovaru. Originální 14,5% tmavé pivo je nejsilnějším speciálem, který lze z produkce pivovaru Zubr ochutnat.

„Jelikož 145. narozeniny jsou výjimečnou událostí, chtěli jsme, aby i náš narozeninový speciál byl výjimečný. ZUBR narozeninový speciál je charakteristický svojí tmavou, hnědočernou barvou a sametově hustou pěnou. Nechybí ani dobrý říz a výrazná hořkost, které jsou typické pro naše piva. Díky tradičnímu výrobnímu postupu, který se v pivovaru Zubr využívá již od jeho založení, kvasil tento speciál v otevřených kádích 60 dní a vyzrával při nízké teplotě v ležáckém sklepě, což mu dodává silnou plnou chuť,“ popisuje novinku v nabídce Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Tajemství ZUBR Narozeninového speciálu spočívá především v kombinaci sladů a chmelů. Byl vyroben ze čtyř druhů moravských sladů (bavorského, karamelového, barevného a světlého), které byly připraveny z hanáckého ječmene tradičními sladařskými postupy. Každý z těchto sladů přináší do speciálu svou charakteristickou vůni, chuť a barvu, které společně dotváří jeho jedinečnost. Jeho výraznou hořkost mu do vínku daly čtyři druhy českých chmelů, kterým dominuje Žatecký poloraný červeňák z tršických chmelnic. Obsahuje 6,5 procent alkoholu.

„Speciál je možné ochutnat ve vybraných provozovnách, především v Přerově a okolí. K dostání bude také na našich narozeninových oslavách přímo v areálu pivovaru, kam všechny srdečně zvu. Ty proběhnou v pátek 21. dubna a připravili jsme pro všechny návštěvníky speciální dárek. Veškerou konzumaci nápojů v ceně vstupného,“ doplnil Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Předprodej vstupenek startuje již v pondělí 3. dubna v podnikové prodejně pivovaru a K.I.S. Přerov. Cena vstupenky v předprodeji je 145 Kč, na místě 200 Kč.

Brněnskými ulicemi od pátku brázdí pojízdná cyklohospoda

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Brněnská drbnaAutor:Martin Šeda

Šestnáct míst, devět šlapajících, řidič a pípa. Tak vypadá první brněnský pojízdný výčep. Na svou historicky první jízdu po ulicích Brna vyjel sice už v létě, od té doby však prošel řadou úprav. Páteční testovací jízda tak zahajuje novou éru netradičního pití piva v Brně.

Devět šlape, jeden řídí. A všichni pijou. Tedy až na řidiče, který musí být střízlivý. "Kološkopek" se pohání jako běžné kolo – cestující musí šlapat, řidič otáčí volantem. Oproti tomu má však pár vychytávek navíc – třeba pivní pípu nebo bezdrátový reproduktor.

Cyklovýčep nechala parta okolo hostince U Daana přivést už loni v létě z Holandska. "Udělali jsme jednu dvě testovací jízdy, které měly úspěch. Od konce léta jsme začali pracovat na renovaci," upřesnil jeden z autoru projektu a majitelů pojízdné cyklohospody Marek Fišer. "Po domluvě se Starobrnem tak vznikl Kološopek. Dneska máme testovací prvojízdu," uvedl Fišer.

Brno se tak zařadí do řady evropských a světových měst, kde už je pojízdná hospoda zavedenou zábavou. "V Budapešti těchhle mašinek jezdí asi třicet, tam už to nikoho nezvruší. U nás jsme v tomhle ohledu takoví pionýři. Uvidíme, co to udělá," doplnil Fišer.

Dnešní okružní jízda začala po druhé odpolední u hostince U Daana a zamířila do centra města. "Jaká bude další trasa, uvidíme. Záleží, v jaké kondici bude posádka" prohlásil Fišer. Kološkopek bude v budoucnu volně k pronajmutí, poslouží i jako atrakce na různé akce.

IPA Experiment: Krasopisný výsledek nejvíc odpracovaly sudy po Bourbon whiskey

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Alex Mikšovic

● Malt master Glenfiddich Distillery novátorsky přečerpal whisky k "dostaření" do sudů po IPA.
● Vznikl IPA Experiment a další brána do světa single malt Scotch whisky je tak otevřena.

Je to pár let, zapadl jsem na oběd do čísla 66 na londýn­ském (taky jakém jiném, že) Trafalgar Square. Dnes se to tam jmenuje The Admiralty, tenkrát A'bunadh (gaelsky Pramen). K obědu tu podávali hříšně drahé "ale", svrchně kvašené pivo, údajně první v historii, které dokvášelo v sudech po sladové whisky.

V Glenfiddich Distillery to nyní malt master Brian Kinsman novátorsky otočil a přečerpal whisky k "dostaření" do sudů po IPA. Zkratka je známá od 19. století a znamená "India Pale Ale", tedy světlé "ale", které se exportovalo do Indie. Aby přežilo útrapy námořní dopravy, vařilo se na vyšší stupeň alkoholu a silně se chmelilo, aby se vyloučily vlivy bakteriální infekce. Výsledkem bylo extrémně hořké pivo (v Čechách je k ochutnání IPA od Bernarda; stejně skvěle hořké jako − bohužel také − hříšně drahé).

Už jsem tady psal, že je to sud, který "píše" senzorický profil destilátu. V případě IPA Experiment, jak zní název, k němuž se tahle whisky z Dufftownu (města, jemuž se říkávalo "Řím Speysidu", protože v něm bývalo sedm lihovarů, tedy tolik, kolik je v Římě pahorků) hlásí, to jsou hned sudy dvojí. Na "krasopisném" výsledku se podepsaly rukou společnou a nerozdílnou. Nejvíc toho odpracovaly ty po Bourbon whiskey (světlá barva, čistá, nerašelinná vůně, závan zralého červeného angreštu a dotyk vanilky). Doladění zůstalo na sudech po "ale" (podmanivá a zároveň nevtíravá hořkost, jemný a jen při plném soustředění identifikovatelný vliv chmele).

Z Brianových slov je znát, že si výsledkem nebyl předem jist. "Co začalo jako bláznivá myšlenka, změnilo se v intenzivní experiment." Ale dopadlo to dobře a další bezpečná brána do světa single malt Scotch whisky − i pro začátečníky − je otevřena.

Výzva: Pomozte uspořádat výstavu k výročí Pilsner Urquell

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápojePrazdroj

Ležák Pilsner Urquell letos slaví úctyhodné 175. výročí od svého zrodu a chystá k tomu řadu zajímavých událostí. Jednou z nich je výstava unikátních dobových předmětů odkazujících na důležitá historická období značky i českých hospod. Pivovarské muzeum v Plzni a Archiv společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s. se proto obrací s prosbou na všechny majitele historických předmětů, které se jakkoliv vztahují k plzeňskému pivu, pohostinství či plzeňskému pivovaru do roku 1989, aby přispěli svými artefakty do sbírek Pivovarského muzea v Plzni a podíleli se tak i na přípravě výroční výstavy „Plzeňské hospody aneb Z pivovaru za štamgasty“.

Tato výstava bude zahájena 4. května 2017 v prostorách Pivovarského muzea v Plzni, na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj, a také ve vybraných plzeňských hospodách.

Všichni plzeňští sládci vaří pivo Pilsner Urquell tak, jak je to naučili jejich předchůdci – už od roku 1842. Chuť a kvalita piva zůstává už 175 let stále stejná, ale vše kolem se mění. Věci, které se dříve objevovaly v hospodách, se mohou už dnes zdát někomu neužitečnými. Pro někoho však mohou být velmi cennou vzpomínkou, mohou se pojit k různým důležitým událostem nebo našim zážitkům. Pokud tak máte doma předměty, fotografie nebo listinné materiály, které by mohly obohatit výstavu o plzeňských hospodách, prosím ponořte se společně s námi do starých časů a přispějte do sbírek muzea.

„Pro plánovanou výstavu Plzeňské hospody hledáme a sbíráme především fotografie interiérů a exteriérů českých hospod, pozvánky, plakáty, taneční pořádky, ale také zařízení hospod a restaurací, nejrůznější zákazy či nařízení, jídelní lístky, účty, reklamy, obrázky, pohlednice a jiné věci spojené s pohostinstvím 19. – 20. století do roku 1989. Tedy vše na téma hospody, zahrady, plesy, výletní a zájezdní restaurace, společnosti, spolky, schůze, štamgasti, atd.,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Fotografie vašich historických předmětů můžete zasílat na emailovou adresu sbirky.muzeum@pilsner.sabmiller.com až do 24. dubna 2017 nebo je můžete rovnou přinést přímo do Pivovarského muzea v Plzni (Veleslavínova 6, denně 10-17 hod.). Artefakty, které nám prostřednictvím této výzvy věnujete, zůstanou uchovány ve sbírkách Pivovarského muzea v Plzni, kde poslouží budoucím pivovarským expozicím, výstavám či studijním účelům pro další generace. Ty vybrané budou navíc vystaveny na zmíněné jubilejní výstavě, která začne 4. května 2017 v prostorách Pivovarského muzea v Plzni, na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj, a také přímo ve vybraných plzeňských hospodách. Majitele darovaných či zapůjčených předmětů odmění pivovar plzeňským ležákem nebo vouchery na prohlídku Pivovarského muzea v Plzni a Plzeňského historického podzemí.

Další podrobnosti ke sbírce hospodských předmětů najdete na www.prazdrojvisit.cz.

Co o pivu nevíte?

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Aha Online

Alkohol provází lidstvo od počátku jeho existence. Ano, voda zůstává základem vhodného pitného režimu. Ale co si bez větších obav můžeme dát po sportu, na výletě, festivalu či při setkání s přáteli? No přece pivo! Přinášíme vám 5 zajímavých informací, které možná nevíte.

1. Příroda bez chemie
Pivo na rozdíl od nejrůznějších limonád a chemických zelených »čajů« patří mezi nápoje, které jsou vyrobeny z přírodních surovin. „Jedná se o přírodně kvašený nápoj, pro jehož výrobu je zapotřebí zkvasitelného cukru obilných zrn. Obsahuje sacharidy z obilovin, kombinaci minerálů (především draslík a hořčík), vitamíny, zejména ze skupiny B, C a E a hlavně přírodní antioxidanty,“ říká sládek plzeňského pivovaru Václav Berka, který má s vařením piva desetileté zkušenosti. Z přírodních antioxidantů přitom v pivě najdeme hlavně selen, a také fytoestrogeny, které napomáhají regulovat přirozený úbytek ženských hormonů v období přechodu.

2. Co pivu kazí image?
Konzumované množství! Pivo je spojováno s pivním břichem, a proto je neprávem vyznavači zdravého životního stylu opomíjeno. „Pivo za to však nemůže. Pivní bříško se neudělá z třetinky piva u ženy či jednoho půllitru u muže – pokud se budeme držet nejnižší doporučené normy alkoholu,“ vysvětluje mýtus Hana Mojžíšová, výživová poradkyně.

3. Pivo a hubnutí?
Počítejte i s pivem! Obvykle odborníci dietářům dovolují sklenku vína. „Sklenka suchého bílého vína (0,2 dcl) má v průměru 440 kJ a třetinka piva 10° (0,3 dcl) 390 kJ. Pivo má tedy jen poloviční množství alkoholu. Při větším objemu tekutiny tak volíme méně alkoholu. Pokud chceme kaloriemi a alkoholem z jakéhokoliv důvodu šetřit ještě více, vhodnou alternativou je nealko pivo, které obsahuje jen 80 kJ na 100 ml nápoje,“ tvrdí Mojžíšová.

4. Nealko pivo či limonáda?
Nealkoholické pivo může být i vhodnou alternativou ochucených nápojů pro sportovce, řidiče a výletníky. Oceníme ho v situaci, kdy na výletech potřebujeme vhodně doplňovat sacharidy jako zdroj energie a minerálů. Pivo je totiž přírodním iontovým nápojem.

5. Pivní hlad
Chmelový mok povzbuzuje chuť k jídlu. Říká se tomu »pivní hlad«. Pokud plánujeme snoubit jídlo a pití, i k pivu můžeme volit vhodnější či méně vhodné pokrmy. Mezi ty nevhodné pro naši linii i zdraví a běžně nabízené většinou pivnic patří uzeniny, smažená jídla, tučné sýry, chipsy. Rozhodnutí, co a kolik si čeho dáme, je opět jen na nás.

Je pivo lék?

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Alkohol podávaný v malém množství dokáže mít příznivé účinky na naše zdraví, to koneckonců dokazuje také spousta vědeckých studií. Kardiovaskulárnímu systému prospívají zejména červené a bílé víno. Pozitivní účinky má však také pivo, které dokáže regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Své o tom ví i odborníci z výživových poraden NATURHOUSE.

„Pro zajištění správného účinku na organismus je však třeba si dát pozor, aby dávka alkoholu byla malá (doporučuje se u vína sklenička denně, u piva pak třetinka) a pravidelná. Příliš velká dávka má spíše opačný efekt,“ radí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. K nejprospěšnějším pivům se řadí to plzeňské, které má navíc díky své hořkosti příznivý vliv na zažívání a působí proti překyselení žaludku.

Pivo a dieta
Držíte-li dietu, pivu byste se měli raději vyhnout, je totiž bohatým zdrojem energie. Dopřát si jej můžete pouze v omezené míře, a to především k jídlu. „Pokud máte rádi hořkou chuť, dopřejte si skleničku piva hned po sportovní aktivitě. V tuto chvíli vám totiž poslouží jako skvělý iontový nápoj,“ doporučuje Alena Přídová z NATURHOUSE.

Zdravotní účinky piva
Umírněná konzumace piva snižuje ukládání LDL, tzv. zlého cholesterolu v cévách a zároveň podporuje tvorbu HDL, tzv. hodného cholesterolu. K pročištění cév je tak ideální jedno malé pivo.

Řídnutí kostí
Řídnutí kostí neboli osteoporóza je způsobeno nedostatkem vápníku v kostech. Nejčastěji postihuje starší ženy po přechodu. Léčit se dá doplněním křemíku, kterého je spousta například v celozrnných cereáliích nebo pečivu. Kromě toho však můžeme najít optimální množství křemíku také v pivu, jehož pití může pomoci také v boji s touto nemocí.

Zdroj vitaminu B
Pokud má tělo nedostatek vitaminu skupiny B (souhrnně B-komplex), projevuje se to především vypadáváním vlasů, špatnou náladou či nekvalitním spánkem, zvýšenou tvorbou ekzémů, akné a aft. Vitamin B doplníme například droždím, ale také pivem. „Nejvíce vitaminu B se nachází v nefiltrovaných a kvasnicových pivech,“ uvádí odbornice z NATURHOUSE.

Podporuje trávení
Když už si jednou za čas dopřeje těžký a vydatný oběd, zapijete jej malým pivem. To totiž působí velmi pozitivně na lidské trávení. Je to díky obsahu chmele, který podporuje tvorbu trávicích enzymů. Navíc, jak již bylo řečeno, pomáhá snižovat překyselení žaludku.

Pivovar Svijany uvádí na trh nové multipacky

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Pivovar Svijany uvádí na trh nová balení lahvového piva. Zatímco „sedmipack“ je v nabídce pivovaru úplnou novinkou, v případě šestipacku se jedná o změnu složení a designu již oblíbeného balení. Nabídku aktuálně doplňuje velikonoční multipack Svijanského Mázu.

Nové sedmipacky obsahují výběr sedmi tradičních nepasterizovaných svijanských piv. Od oblíbených šestipacků, které jsou v prodeji již více než deset let, se liší tím, že v balení chybí originální pivní sklenice, která byla nahrazena vlajkovou lodí pivovaru, prémiovým ležákem "450". Sedmipack dále obsahuje půllitrové lahve Svijanské Desítky, nejprodávanějšího svijanského piva Svijanský Máz 11 %, za studena dochmelovaného ležáku Svijanský Rytíř 12 %, tmavého speciálu Svijanská Kněžna 13 % a svátečního ležáku Svijanský Kníže 13 %. Jako sedmé pivo ochutnávkový set doplňuje nejsilnější speciál z produkce pivovaru - Baron 15 %. Praktický kartonový obal chrání lahve před poškozením a usnadňuje přepravu a přenášení.

Ručně balené šestipacky v různorodé grafické úpravě si v minulosti oblíbili milovníci značky Svijany, kteří chtějí mít v zásobě pivo pro různé příležitosti, nebo kteří chtějí sadou oblíbených svijanských piv někoho obdarovat. Kupují je také znalci, kteří rádi ochutnávají nová piva a porovnávají je jak mezi sebou, tak s kolekcemi piv z jiných pivovarů. V neposlední řadě jsou populární také u sběratelů pivních sklenic a těch, kdo rádi pijí pivo z originální sklenice. Pro letošní rok připravil pivovar Svijany nový design jejich obalu a novou variantu pivní sklenice – třetinku s erbem pivovaru, která je součástí balení. Zároveň se také změnilo složení multipacku: Svijanskou Desítku v něm nahradil prémiový ležák "450". Šestipacky jsou k dostání například v prodejní síti řetězců Tesco nebo Globus. „Poptávka po balení tohoto typu se průběžně zvyšuje. Loni jsme prodali téměř 16,5 tisíce kusů šestipacků a očekáváme další růst i v letošním roce. Pevně věříme, že podobnou oblibu získají i nové sedmipacky,“ řekl k tomu Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Právě teď: Speciální velikonoční multipacky a nálepky na vajíčka

Aktuální sezónní multipack s velikonočním designem obsahuje nejen 8 x 0,5 l světlého ležáku Svijanský Máz, ale i velikonoční nálepky na vajíčka. Velikonoční multipacky budou k dostání například v řetězcích Ahold, Billa, Globus, Tesco a Makro. Speciální velikonoční nálepky dostanou zákazníci před Velikonocemi zdarma také ke každé objednávce na e-shopu pivovaru. Aktuální sezonní nabídku svijanského pivovaru uzavírá speciální velikonoční edice oblíbeného dvoulitrového balení piva - Plechovek pro chlapy, která bude k dostání nejen na e-shopu pivovaru, ale například i v akční nabídce prodejen Billa.

Nataša Rousková: Chtěla vyrábět parfémy, místo toho vaří pivo!

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Blesk.cz

V českém pivovarnictví se pohybuje jen málo žen. Mezi nimi je i šestapadesátiletá Nataša Rousková, sládková přerovského pivovaru Zubr. O tom, že pivo není pouze odvětvím mužů, přesvědčuje všechny kolem už přes třicet let.

Proč myslíte, že si většinou spojujeme pivo s muži? Přitom statistiky říkají, že ženy pijí pivo stejně aktivně, a možná víc než kdysi.
Historicky bylo pivo spíše mužskou doménou, jak ve spotřebě, tak i ve výrobě, ale to se za posledních několik desetiletí značně změnilo. A já jsem za to ráda. Znám spoustu žen, které na pivo nedají dopustit a svými znalostmi o něm předčí lecjakého pivaře. Změny jsou dané nejen tím, že vznikají nové typy piv, které některým ženám lépe sedí, ale i tím, že se kultivuje prostředí, kde se pivo převážně konzumuje, tedy hospody a pivnice.

Jak jste se dostala k pivu vy? Studovala jste chemii a bioinženýrství, chtěla jste se věnovat kosmetice a konkrétně parfémům – to je celkem skok od voňavek k pivu, ne?
V rámci studia jsme měli možnost přičichnout k mnoha oborům, a když došlo na praxi na katedře kvasné chemie a bioinženýrství, bylo o mé budoucnosti rozhodnuto. Objevila jsem, co se skrývá za skutečným pivovarnictvím, a nebylo co řešit.

Jaké další ženy uspěly v ryze mužském světě?
Třeba Taťána Le Moigne.

Čím vás pivovarnictví tak nadchlo? A je pravda, že když mu podlehnete, je to láska na celý život?
U mě to rozhodně platí, protože pivo je pro mě opravdu láskou na celý život. Díky úžasným lidem na katedře jsem měla možnost nahlédnout pod pokličku tohoto tradičního českého řemesla a poznala jsem, jakou má dlouhou tradici i profesionalitu.

Jak moc vás v rozhodnutí ovlivnila vaše profesorka Basařová, která je dodnes považována za mezinárodní kapacitu v pivovarnictví?
Ona byla určitě jedním z těch lidí, díky kterým jsem si zvolila tuto profesi. Je úžasným člověkem, který dokáže své zkušenosti i vášeň pro pivo předávat ostatním. Do pivovarské profese vstupovala v 60. letech, kdy u nás byl tento obor čistě mužskou záležitostí, ale dokázala překonat poměrně nelehké začátky a dnes je jednou z osobností, které za sebou v tomto oboru zanechaly opravdu nesmazatelnou stopu, a to i na mezinárodní úrovni.

Po studiu jste zamířila do pivovaru Zubr, kde jste dodnes. Nikdy jste nelitovala, že neděláte právě ty vaše vysněné parfémy?
Jsem původem z Přerova a vždy mě to táhlo zpět domů, takže pivovar Zubr, nebo přesněji tehdy Severomoravské pivovary k.p. v Přerově, byl jasnou volbou. A za těch více než třicet let, která jsem v pivovaru prožila, jsem nezalitovala ani jednou.

Jaká byla cesta k tomu, abyste se stala sládkovou? Nebyly nějaké protesty ze strany mužů? Přece jen – kolem vás jsou v pivovaru spíše muži.
Je to jako v každém jiném oboru – když dokončíte studium, máte spíše teoretické znalosti a musíte sbírat zkušenosti. Začínala jsem proto jako elév v technicko-hospodářském oddělení, poté jsem pracovala jako mikrobiolog v laboratoři, technolog a nakonec jsem se přes pozici podsládka propracovala až ke sládkovi. Protesty jsem mezi mužskými kolegy nikdy nezaznamenala, přece jen jsme se znali dlouhá léta osobně a dovolím si tvrdit, že valná většina mých kolegů člověka hodnotí převážně podle pracovních kritérií. A navíc ve „výrobáckém“ kolektivu jsem rozhodně nebyla jedinou ženou. Především v laboratořích nejsou ženy v pivovaru žádnou výjimkou.

Co musí umět dobrý sládek? Respektive jaké vlastnosti musí mít, aby se v jeho pivovaru vařilo dobré pivo?
Určitě musí mít hodně odborných znalostí na vysoké úrovni a musí to být technicky zaměřený člověk s dobrými degustačními schopnostmi. Zároveň musí mít také řádnou dávku trpělivosti, nesmí se dívat na hodinky a v neposlední řadě musí milovat pivo.

Patří do náplně práce sládka i „vymýšlení“ nových druhů piva, nebo jste spíše manažer, který se stará o chod? Mimochodem – jako sládek musíte umět pivo uvařit. Umíte?
V našem pivovaru to k práci sládka patří – nejen vymyslet novou recepturu, ale také ji samozřejmě umět vyrobit. Protože sládek je zodpovědný za celou výrobu piva, musí umět poznat, pokud by bylo něco špatně, a musí vědět, jak to řešit, a to bez odborných a praktických znalostí nelze. Zároveň jsem ale i manažerem, který plánuje a realizuje investice vedoucí k modernizaci technologie výroby piva a zvýšení jeho kvality – včetně ekonomiky výroby.

Mluvíme o pivu a lásce k němu. Jaké pivo chutná nejvíc vám? A máte nějaké povědomí o tom, jaká piva chutnají ženám?
Já osobně preferuji tradiční české pivo vyrobené klasickým výrobním postupem. Druh piva volím podle příležitosti. Když potřebuji „spláchnout“ dobrý oběd nebo si posedím s přáteli, zvolím nejčastěji naši jedenáctku Grand, při sportu si ráda dám i náš pivní mix Zubr – Yuzu a limeta. Znám ženy, které milují a jednoznačně preferují hořké tradiční pivo, i ty, které si raději dají sladší tmavá piva nebo pivní mixy. Chutě jsou velmi individuální.

Řekla jste, že preferujete česká piva a tradiční výrobu. Inspiraci jinde tedy nehledáte? Experimenty vás nelákají?
Ano, tradičním českým pivům dávám přednost nejen při konzumaci, ale i při výrobě. Samozřejmě že sleduji, jaká piva se pijí i v zahraničí, ale česká klasika je podle mě česká klasika. I když teď připravujeme na jaro jednu novinku – speciál, který takovým malým experimentem bude. Ale nebude to nic divokého. Jak v životě, tak i při výrobě piva vždy zůstávám oběma nohama na zemi.

V České republice jsou tři ženy sládkové. Když se sejdete, o čem si povídáte? O rodině, dětech nebo o pivu?
Ono není mnoho příležitostí, kdy bychom se potkaly jenom my ženy. Většinou se setkáváme i s našimi mužskými kolegy na odborných soutěžích nebo konferencích a žádný „dámský klub“ mezi sebou nedržíme. Ráda vidím všechny kolegy z branže a samozřejmě vzhledem k tomu, že se s mnohými z nich znám už několik desítek let, povídáme si nejen o pivu, ale i o životě.

Vím, že mi to neprozradíte, ale zkusím to. V čem tkví tajemství výborného piva? V technologii, použitých surovinách? Mimochodem – kolik lidí zná recept na vaše pivo?
Já bych řekla, že jedna věc jde ruku v ruce s tou druhou. V pivovaru Zubr si proto zakládáme nejen na tradičních výrobních postupech, jako jsou otevřené kvašení na spilce a dlouhé zrání piva v ležáckém sklepě, ale i na výběru kvalitních regionálních surovin. Jedno z nejdůležitějších tajemství alchymie ale podle mě spočívá ve chmelení piva, tedy nejen v tom, kolik a jakého chmele do piva dát, ale také v tom, v jaký okamžik. To je to, čím se liší pivovar od pivovaru, a každý sládek si toto tajemství střeží. Samotnou recepturu zná vždy jen úzký okruh lidí.

Tajemství piva: Proč se nikdy nechodí jen na jedno? A varování pro dámy

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:EuroZprávy.cz

Dávat Čechům přednášky o pivu se může jevit jako nošení dříví do lesa, nicméně je možná několik věcí, které jste o zlatavém moku dosud nevěděli.

Vědci z americké Indianské univerzity prokázali, že chuť piva vede k uvolňování hormonu štěstí. Ve své studii podali 49 mužům pohárek jejich oblíbeného piva a sklenku nápoje pro sportovce Gatorade.

S pomocí skenování mozku účastníků studie, a to jak po vypití piva, tak po vypití nápoje pro sportovce, se ukázalo, že úroveň dopaminu byla výrazně vyšší po doušku piva než po doušku Gatorade. Muži rovněž po prvním loku pociťovali potřebu vypít více piva, zatímco po vzorku energetického nápoje žádnou takovou potřebu necítili, ačkoli jeho chuť považovali za lepší.

Vzhledem ke skutečnosti, že sledovaní muži vypili piva jen velmi malé množství, dospěli vědci k závěru, že to je chuť, nikoli alkohol v tomto nápoji, co vyvolává pocit štěstí. Takto uvolněný dopamin rovněž vyvolává touhu pít ještě.

Zároveň vědci konstatovali, že ti muži, kteří měli v rodině nějakého alkoholika, produkovali více tohoto neuropřenašeče, který působí na systém potěšení a "odměn" v mozku.

Američtí vědci rovněž ukázali, že muži a ženy prožívají alkoholové opojení rozdílně. Ženy popisovaly značně podnapilé osoby svého pohlaví jako "trošku opilé" nebo se "špičkou", zatímco muži se naopak označovali za "opilé na mol" nebo "do němoty".

Podle Ashe Levitta, psychosociologa z Newyorské státní univerzity, mají vliv na takové popisy opilosti sociální tlaky a systémy norem a víry. Ženy předpokládají, že nemohou pít tolik jako muži.

Psycholog ale varuje, snahy žen zlehčovat stav opilosti mohou totiž být nebezpečné. "Jestliže ženy hovoří o 'špičce', zatímco dotyčná je na mol, může to vést k nebezpečným situacím, jako je řízení auta v opilosti či k tomu, že se podnapilá žena stane obětí fyzické či sexuální agrese," uvádí Ash Levitt.

Hokejisté s fanoušky vařili v Plzni pivo pro nadcházející mistrovství světa

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Speciální hokejovou várku dali vařit v plzeňském pivovaru brankář hokejové reprezentace Jakub Kovář a bývalý vynikající útočník Martin Procházka spolu s několika vybranými fanoušky národního týmu.

Várkou vyhlášeného ležáku si fanoušci každý rok připíjejí na úspěchy českých hokejistů. „Letošní vaření bylo unikátní, protože tentokrát jsme přizvali tým lidí, které spojuje nejen touha po vítězství, ale především společná víra v něj. Uvědomili jsme si, že kompletní varní tým se musí skládat nejen z hokejistů, ale i jejich fanoušků, protože ti svou podporou a fanděním pomáhají národnímu týmu bojovat o medaile,“ uvedl starší obchodní sládek Václav Berka.

Že bez fanoušků by hokej nebyl opravdovým hokejem, potvrzuje i bývalý reprezentant Martin Procházka, který společně s členem národního týmu Jakubem Kovářem pomáhal fanouškům várku uvařit. „Sám dobře vím, jak fanoušci dokáží hráče vyhecovat a pomoci jim k lepším výkonům, jsou prostě důležitým hráčem týmu,“ řekl Martin Procházka.

Brankář Jakub Kovář pak přiznal, že pivo vaří vůbec poprvé. Ačkoli chytal v Českých Budějovicích, které jsou známy svým Budvarem, má prý raději plzeňské pivo. „A rozhodně pivo, než vodku,“ narážel na své působení v Rusku.

Právě Martina Procházku už od dětství obdivuje fanoušek Ondřej Šimek, který se vaření účastnil. „Setkat se osobně s takovou ikonou českého hokeje jako je Martin, to je pro mě velký sen, který se mi díky plzeňskému pivovaru splnil. Přeji národnímu týmu hodně štěstí, už se moc těším, až si s přáteli budeme připíjet na hokejové výkony našich kluků pivem, které jsme dnes tady uvařili,“ dodal.

Pivo teď musí podle své původní 175 let staré receptury po dobu 5 týdnů kvasit a dozrávat. „Fanoušci se nemusí bát, protože už na první zápas české reprezentace 5. května proti Kanadě bude náš zlatý ležák pro fanoušky připraven, aby mohli ve svých oblíbených hospodách fandit společně pro české hokejové zlato,“ dodal Václav Berka. Právě fanoušci ze tří hospod, které během šampionátu nahrají nejvíce fandících fotek s hastagem #spolecneprozlato, se pak po skončení květnových utkání mohou těšit na osobní návštěvu hráčů národního týmu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251