Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Uherský Brod slaví 120 let. Minipivovary nejsou konkurencí, říká sládek

Publikováno:před 2 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jana FuksováJanáček

Pivovar Uherský Brod má v jubilejním 120. roce od svého založení ambiciózní plán. Jeho sládek chce letos uvařit 67 tisíc hektolitrů piva. Firma navíc zmodernizovala areál a díky nové hale zvýší výrobu.

Oblíbili si ho hlavně mladší lidé, kteří mají raději točené než lahvové. Rok od uvedení na trh slaví nové uherskobrodské pivo Respekt úspěch. Pivovar Uherský Brod ho nabídne i na tradičních pivních slavnostech, které se ve slováckém městě uskuteční v pátek 31. července a v sobotu 1. srpna.

„Děláme ho jen v sudech a díky tomu se nám daří udržet v hospodách i naše štamgasty,“ podotkl obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala.

Na nedostatek zákazníků si nestěžuje. Z bran areálu ročně odjede více než šedesát tisíc hektolitrů piva do různých koutů Česka i Slovenska. Nyní by se výroba mohla ještě zvýšit. Pivovar má totiž novou halu, díky které uspoří 600 tisíc korun ročně.

„Vyrobené pivo jsme dosud museli převážet do externího skladu, což nás trápilo. Teď můžeme plánovat i navýšení výroby,“ vysvětlil sládek a výrobní ředitel Lukančo Trifončovski.

Provoz čeká modernizace
Hala za osm milionů korun o ploše 680 metrů čtverečních vyrostla přímo v areálu. Firmě ušetří 3 600 kilometrů, které jen loni najely devítitunové kamiony cestou do externího skladu.

Do haly navíc budou své pivo vozit i další české pivovary, které stejně jako ten uherskobrodský patří do firmy Pivovary Lobkowicz. Dohromady je jich sedm a jsou roztroušené po celé republice.

V posledních dvou letech je to další velká investice. Díky ní Pivovary Lobkowicz snížily celkové náklady na provoz.

Areál je za dvacet milionů korun zateplený, má nová okna i nový systém chlazení.

„V celé skupině jsme investovali do provozu asi půl miliardy korun za pět posledních let,“ doplnil ředitel Pivovaru Lobkowicz Zdeněk Radil.

A podle všeho s investicemi ještě nekončí.

„Za dva tři roky bychom chtěli provoz zmodernizovat a zautomatizovat a opravit střechu,“ plánuje Trifončovski.

Většina produkce jde do Česka
Brodský pivovar letos slaví stodvacáté výročí od uvaření první várky piva, kterou zakladatel František Janáček stihl připravit pouhý rok poté, kdy firmu postavil.

Většina současné produkce míří na český trh, zhruba dvacet procent do zahraničí. Prodej na Slovensku chce ale Uherský Brod v budoucnu zvýšit.

A neobává se ani konkurence v podobě stále oblíbenějších malých rodinných pivovarů.

„Žádná konkurence to není, spíše příjemný doplněk nabídky,“ řekl Trifončovski.

„Zatímco pro nás je nejmenší možná dávka dvě stě tisíc hektolitrů, oni vyrábějí desetkrát menší množství. Díky tomu nabízí speciály, kterých my uvaříme jen kolem sedmi procent z celkové výroby,“ dodal.

Pro zákazníky vaří v Brodě v současné době devět druhů piv. Mimo klasických jde také o piva polotmavá, vícestupňová, pšeničná, kvasnicová, nefiltrovaná, případně zakuřovaná nebo ovocná.

V Kynšperském pivovaru ozvláštní šermířské souboje, ohnivá show a pivní soutěže

Publikováno:před 2 letyZdroj:Novinky.czKynšperk

Bohatý program pro děti i dospělé chystá na sobotu 18. července Kynšperský pivovar. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, pestrou muziku, šermířská vystoupení, ohnivou show i netradiční pivní soutěže. To všechno a ještě více slibuje Den otevřených dveří v Kynšperském pivovaru.

Slavnost vypukne ve 14 hodin a potrvá až do 23 hodin, kdy noční oblohu nad městem ozáří slavnostní ohňostroj. Úvod letní akce bude patřit dětem. Pro ty je od 14 do 16 hodin připravený veselý kabaret plný popletených pohádek s písničkami známých z filmového plátna. Zábavu si jistě užijí také při sledování hudební pohádky O Volkovi nebo během soutěžního pásma s dětským workshopem. Dále budou moci skotačit v záplavě pěny, kterou pro ně za hezkého počasí nastříkají kynšperští hasiči.

„Nudit se rozhodně nebudou ani dospěláci. Odpoledne a večer je čekají pivní soutěže za doprovodu herců v dobových kostýmech a napínavé šermířské souboje,“ přiblížil další část programu ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Příležitost bude také k tanci. A to od 16.30 hodin, kdy začne hrát oblíbená chebská kapela Pospolu Band.

Na hudební blok budou od 21.30 hodin navazovat interaktivní výstupy herců Západočeského divadla a skupiny historického a divadelního šermu Rectus. Motivem bude ´příjezd krále´ - tedy co se může, co nesmí, jaké tresty následují, jak se dají zákazy obejít a jaká nervozita panuje, když je očekáván král Jiří z Poděbrad.

Následovat bude ohnivé vystoupení, kdy se divákům předvedou plivači plamenů a bojovníci s loučemi. „V sobotu se celý pivovarský areál otevře lidem. Budeme proto velice rádi, když si rodiny s dětmi udělají čas a vyrazí k nám za zábavou. Věříme, že se jim u nás bude líbit,“ prohlásil Radek Vomočil.

Současně uvedl, že na nádvoří bude i několik stánků regionálních prodejců s širokým sortimentem zboží. Nabízet budou svíčky, bižuterii, šátky a dokonce i čokoládové pochoutky vyráběné přímo v Kynšperku nad Ohří.

Vstup na akci je zdarma. Zpoplatněné jsou pouze komentované prohlídky pivovaru, tentokrát i za doprovodu herců.

Grošák, Vraník nebo Ryzák. Na exkurzi ve vojkovickém minipivovaru

Publikováno:před 2 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Artur KubicaU Koníčka

Po pětileté praxi v Nošovicích se pan Mojmír Velký k zděšení celé rodiny rozhodl postavit a provozovat maličký pivovar v rodinné hospůdce ve Vojkovicích. Dnes to místo známe jako hospodu a pivovar U Koníčka a sjíždí se tam k ochutnávce místního zlatavého moku všichni labužníci z okolí.

Hospůdka U Koníčka s malou přístavbou skrývající pivovar stojí na okraji Vojkovic v malebném podhůří Beskyd. Pivo tady vaří od roku 2006.

„Dostat se k pivu a k pivovarnictví v mém případě bylo hodně náhod a štěstí. Pivovarnickou školu jsem studoval v Havířově, ten obor tam otevřeli v roce 1999 a říkal jsem si tehdy, že by byla škoda toho nevyužít. Pivo se bude pít pořád, viděl jsem v tom budoucnost,“ vzpomíná sládek Mojmír Velký na své začátky.

Dnes ve svém minipivovaru vaří několik stálých druhů a celou řadu sezónních piv. Ve stálé nabídce má zlatavý i tmavý mok pojmenovaný obvykle podle koní. Nakonec – koně se tady pasou hned v sousedství, a tak vytvářejí pivovárku živé billboardy doslova zadarmo.

Kdo by si chtěl dát desítku, bude mít smůlu, protože tu vojkovický minipivovar ve stálé nabídce nemá. Můžete ale ochutnat světlou jedenáctku Ryzáka, tmavou dvanáctku Vraníka, nebo si dát Grošáka, polotmavé čtrnáctistupňové pivo.

Možná vás bude zajímat, že malý pivovar sklízí ocenění za kvalitní pivo na různých soutěžích. Naposledy se stal vítězem soutěže o Zlatou pivní pečeť letos v únoru v Táboře, kde zdejší sedmička Ryzler (Radler) získala druhé místo a o měsíc později, v březnu 2015, získala jejich čtrnáctka Grošák první místo na devátém ročníku Jarní ceny českých sládků ve Zvíkově.

Na exkurzi do malého rodinného pivovaru vás zveme v magazínu Křížem krajem dnes po 9. hodině. Záznam pořadu pak najdete zde nebo v iRadiu.

Slavnosti svijanského piva nabídly poprvé tankové pivo

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Petra WinklerováSvijany

V sobotu proběhl na koupališti ve Svijanském Újezdě 26. ročník Slavností svijanského piva. Svátek všech pivařů letos přilákal 12 000 návštěvníků, největším hitem byly Svijany z tanku a hvězdná jména kapel vystupujících na dvou pódiích.

Druhá červencová sobota je každoročně svátkem milovníků tradičního českého piva. Ani letos tomu nebylo jinak. Slavnosti svijanského piva otevřely brány krátce po sobotním poledni a poslechnout si mix příjemné hudby nad oblíbeným pivem přišlo 12 000 návštěvníků, kteří vypili 630 sudů piva. „Každoročně patří mezi nejoblíbenější Svijanský Máz 11%, letos mu skvěle konkurovala Svijanská 450, které návštěvníci vypili jen z tanku 4400 půllitrů,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Kromě svijanských piv mohli příchozí ochutnat také pivní zmrzlinu s 75% obsahem piva. Letos byla vyrobena z tmavé Svijanské Kněžny a světlého Svijanského Knížete, doplněná o kapku smetany.

Kdo měl pocit, že je pivním znalcem, mohl své chuťové buňky otestovat v degustační soutěži. Každý si tak mohl na vlastní kůži vyzkoušet práci odborného degustátora, když měl ve slepém testu poznávat konkrétní piva ze Svijan. Odměnou pro nejlepší byla svijanská novinka - dvoulitrová Plechovka pro chlapy. Dvoulitrové železné plechovky představil Pivovar Svijany na začátku letošního roku a hned po sudu jsou pro pivo nejvhodnějším obalem. Nepropouštějí totiž dovnitř světlo ani kyslík, ven pak CO2, takže v nich vydrží pivo dlouho čerstvé. Neúspěšní degustátoři si mohli Plechovky pro chlapy zakoupit jako suvenýr ze Slavností svijanského piva na cestu domů.

Příjemné počasí přilákalo nejen pivní fajnšmekry, ale také ty, mezi jejichž oblíbence patří Debbi, Václav Neckář, David Koller, Aleš Brichta nebo Vilém Čok. Zábavu přerušil po setmění jen velkolepý ohňostroj, po němž se na obou pódiích opět rozezněla hudba.

Letní akci v pivovaru ozvláštní šermíři a pivní soutěže

Publikováno:před 2 letyZdroj:Kynšperský pivovarAutor:Milan HloušekKynšperk

Bohatý program pro děti i dospělé chystá na sobotu 18. července 2015 Kynšperský pivovar. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, pestrou muziku, šermířská vystoupení, ohnivou show i netradiční pivní soutěže. To všechno a ještě více slibuje Den otevřených dveří, který v Kynšperském pivovaru vypukne ve 14 hodin a potrvá až do 23 hodin, kdy noční oblohu nad městem ozáří slavnostní ohňostroj.

Úvod letní akce bude patřit dětem. Pro ty je od 14 do 16 hodin připravený veselý kabaret plný popletených pohádek s písničkami známých z filmového plátna. Zábavu si jistě užijí také při sledování hudební pohádky O Volkovi nebo během soutěžního pásma s dětským workshopem. Dále budou moci skotačit v záplavě pěny, kterou pro ně za hezkého počasí nastříkají kynšperští hasiči. „Nudit se rozhodně nebudou ani dospěláci. Odpoledne a večer je čekají pivní soutěže za doprovodu herců v dobových kostýmech a napínavé šermířské souboje,“ přiblížil další část programu ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Příležitost bude také k tanci. A to od 16.30 hodin, kdy začne hrát oblíbená chebská kapela Pospolu Band.

Na hudební blok budou od 21.30 hodin navazovat interaktivní výstupy herců Západočeského divadla a skupiny historického a divadelního šermu Rectus. Motivem bude ´příjezd krále´ - tedy co se může, co nesmí, jaké tresty následují, jak se dají zákazy obejít a jaká nervozita panuje, když je očekáván král Jiří z Poděbrad.

Následovat bude ohnivé vystoupení, kdy se divákům předvedou plivači plamenů a bojovníci s loučemi. „V sobotu se celý pivovarský areál otevře lidem. Budeme proto velice rádi, když si rodiny s dětmi udělají čas a vyrazí k nám za zábavou. Věříme, že se jim u nás bude líbit,“ prohlásil Radek Vomočil. Současně uvedl, že na nádvoří bude i několik stánků regionálních prodejců s širokým sortimentem zboží. Nabízet budou svíčky, bižuterii, šátky a dokonce i čokoládové pochoutky vyráběné přímo v Kynšperku nad Ohří.

Vstup na akci je zdarma. Zpoplatněné jsou pouze komentované prohlídky pivovaru, tentokrát i za doprovodu herců.

Naši výčepní nám rozumějí! Ve Svijanech teklo pivo proudem

Publikováno:před 2 letyZdroj:iDNES.czAutor:Martin TrdlaSvijany

Letošní Slavnosti svijanského piva ve Svijanském Újezdu navštívilo v sobotu dvanáct tisíc lidí. Během hudební produkce Davida Kollera nebo Aleše Brichty se vytočilo 630 sudů piva.

V Česku je pohoda nezbytná jako kyslík. Dobrá nálada, klid, útulné místo, nekonfliktní vztahy, nedělat sobě nepříjemnosti.
Pohoda má ráda pivo.

Tak v knize Udělej si ráj charakterizoval českou povahu polský novinář Mariusz Szczygiel. A v sobotu odpoledne by v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdu české pohody a kyslíku v podobě piva nasál víc než požehnaně.

„Pivaři tady mají naprostý nadstandard. Ať již jde o nespočet různých druhů piva, atrakce, hudební produkci, jídlo. Já být pořádným pivařem, tak to tady nepřežiji,“ glosuje půl hodinu před půlnocí Renata Suchánková.

Její zrak chvíli fixuje na stole kelímek s výtečnou svijanskou „čtyřistapadesátkou“ a chvíli zase oblohu, kterou křižují záblesky světlic a rachejtlí. Ohňostrojem vrcholí 26. ročník Slavností svijanského piva.

Právě ležák s názvem 450 tu jde nejvíce na dračku. Letos poprvé v historii tady proudil nejen ze sudů ale i z pivních tanků. „Celkem jsme vytočili 630 sudů a z tanků 4 400 piv. Nejoblíbenější byla právě čtyřistapadesátka,“ říká mluvčí pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Dvanáct tisíc pivařů
Dvanáct tisíc milovníků piva (o čtyři tisíce méně než loni), léčí vyprahlá hrdla u 160 píp. Pár hodin po poledni na výčepní hovoří ještě jasnou a zřetelnou mluvou. „Jednoho Máze,“ říká šestatřicetiletý Milan z Liberce. „Dvacet korun,“ odpovídá mu obsluha.

Po setmění je Milan u stejného stánku spatřen ještě jednou. Svoji objednávku již pronáší se značnými artikulačními problémy. „Ale moji vrchní mi rozumí,“ parafrázuje poté slavný Mozartův výrok.

Náš hrdina se pak ztrácí v davu, jehož řada hlav je ozdobena napodobeninami mexických sombrér, která tu za padesátikorunu prodávají. Dav se jak had plíživě sune pod hlavní pódium, kde právě začíná koncert jedné ze stěžejních hudebních hvězd večera – Davida Koller a jeho bandu.

Vpravo u pódia stojící mladík huláká na svého kamaráda: „Ty vole, tohle je David Koller a ne Václav, jak psali v novinách pivovaru,“ zubí se. Ano, šotek se opravdu vloudil do internetové verze plátku.

Ten pravý Koller ale začíná zostra. Hned na začátek vypálí svůj největší hit Chci zas v tobě spát a publikum zvedá ruce nahoru, aby je sundalo až po hodině a přídavku v podobě starého hitu jeho domovské kapely Lucie s názvem Trumpety.

Guláš, klobása, nudle
Hodně piva, skandování a tance vede nejenom k únavě, ale i k vlčímu hladu. Návštěvníci ovšem nemusí po příchodu domů provozovat takzvaný „bílý sex“ s ledničkou, ale stačí jim zdejší doba plastová.

Plastovým nožíkem můžete svést souboj s grilovanou vepřovou kotletou na plastovém talířku nebo si zvolit snadnějšího soupeře v podobě klobásy, guláše nebo čínských nudlí.

„Český duch může sice na čas bloudit, rozmach mohutného jeho křídla může ho zanést někdy třeba až na kraj světa, ale k pivu vrátí on se najisto vždycky zase!“ prohlásil kdysi klasik – Jan Neruda.

A tak se návštěvníci po skončení hudební produkce, která se zde odehrává na dvou pódiích, vracejí ke zlatavému nahořklému moku. U něj pak rozebírají výkon Aleše Brichty, Václava Neckáře nebo Debbi.

„Je tu méně lidí než loni, ale to nevadí, jelikož loni to bylo až neúnosné. Mezi lidmi jste se ke stánku nebo na záchod brodili těch pár desítek metrů třeba i deset minut,“ svěřuje se u místního bazénu Václav Zbořil, který na slavnosti dorazil z Prahy.

Několik málo minut po desáté už ve vodě nejsou pouze lidé v plavkách, ale někteří do něj skáčou i v oblečení.

Autobusem o půlnoci zpět
Po nebi pluje pár ztracených balonků s etiketou pivovaru, ochraptělý tlampač stále neúnavně láká na svezení se na horské dráze a špalír lidí se hrne k poslednímu autobusu. Uvnitř karosy je slyšet rozjívený smích, ale i chrápání.

Estét a břitké pero kritika by tuto „esenci češství“ asi zle pohanilo, ale jedno (kupodivu) africké přísloví praví: „Zábava je jako dobré pivo, jen zřídkakdy si je užiješ sám.“

Jarošovu vrátí chuť bývalý sládek!

Publikováno:před 2 letyZdroj:Dobrý DenAutor:Petr Čech

Jarošovský pivovar pozvolna ožívá. Už brzy se zrodí stejnojmenná akciová společnost, která vyhlásí výběrové řízení na návrh loga pivovaru a jeho kompletní prezentaci. Výroba se v Jarošově rozjede v létě příštího roku, investor počítá s roční produkcí až milion litrů piva, pod kterou se podle informací DOBRÉHO DNE podepíše i Josef Brauner, bývalý sládek pivovaru.

„I když ještě nemáme žádnou finální dohodu, jsme předběžně domluveni na spolupráci. Pana Braunera projekt zajímá, nabídli jsme mu roli odborného poradce. Tak zkušeného pivovarníka s letitými zkušenostmi přímo z pivovaru Jarošov v týmu uvítáme s otevřenou náručí,” potvrdil novinku Miroslav Harašta, statutární ředitel společnosti Znojemský městský pivovar, která v polovině ledna koupila objekt v Pivovarské ulici a plánuje v něm obnovit zašlou slávu pivovarnictví ve městě. „Akciovou společnost, která zastřeší Jarošovský pivovar, do obchodního rejstříku zapíšeme do konce července. Jde o první krok k zahájení rekonstrukce objektu, která si odhadem vyžádá kolem třiceti milionů korun,” dodal Harašta.

V pivovar se promění budova, v níž se před lety vyráběl nábytek. Asi 750 metrů od kapelou Argema opěvovaného areálu, který je dnes vlastnictvím podnikatele Radislava Vymyslického, vyrábějícího výtahy. „Část areálu aktuálně krátkodobě pronajímáme a realizujeme jen drobné udržovací práce. Start vlastní rekonstrukce očekávám začátkem roku 2016, do té doby musíme připravit projektovou dokumentaci a získat stavební povolení,” uvedl Harašta, podle kterého si v Uherském Hradišti zaslouží pivovar jako málokde. „Je jedním z mála okresních měst, které jej nemá. A přitom tradice vaření piva má v Jarošově hluboké kořeny,” říká vlastník Znojemského pivovaru.

Společnost v červenci vypíše výběrové řízení na logo a vůbec prezentaci Jarošovského pivovaru. Kdo se v něm ujme role sládka, to však zůstává stále ve hvězdách. „Jméno nemáme, ještě je příliš brzy,” vysvětlil Harašta, který každopádně vsadí na zkušenosti místních lidí. I proto ostatně navázal spolupráci s Josefem Braunerem, posledním ředitelem pivovaru Jarošov. „Aktuálně řešíme, které části budovy v Pivovarské ulici využijeme pro pivovar a co nabídneme k pronájmu. Na podzim pak představíme vizualizaci,” prozradil.

Jarošovský pivovar počítá i s podporou tradičních akcí, které ve městě probíhají. A nebrání se třeba ani spolupráci s fotbalisty z Jarošova. „Jsem přesvědčený, že místní pivo musí podporovat místní fotbalový klub, takže jakmile postavíme pivovar a zahájíme výrobu, naše pivo rádi spojíme s fotbalisty, jestli budou mít zájem,” vzkázal na levý břeh řeky Moravy Harašta.

Jarošovský pivovar počítá s výrobou tradiční technologií, která umožní vaření klasického, spodně kvašeného ležáku i speciálních druhů piv (Rochus nebo Ursus - pozn. autora). Stáčet se budou do sudů a následně i do lahví. Do pěti let se má roční produkce vyšplhat na 10 tisíc hektolitrů.

Pivovarům se daří. Rostou do šířky i do počtu

Publikováno:před 2 letyZdroj:Třebíčský deníkAutor:Stanislav Caha

Přestože na Vysočině neleží ani jedna chmelnice a nijak zvlášť se zde nedaří ani sladovnickému ječmeni, získává podhorský region stále větší zvuk mezi konzumenty piva. Zavedené pivovary zvyšují objem výroby i sortiment a vedle nich rostou další.

„Už v srpnu nabídneme spotřebitelům náš Novoříšský klášterní ležák. Bude to poctivé pivo plzeňského typu," říká Ladislav Pospíchal, který stojí spolu s rodinou za vznikem nového pivovaru v Hladově na Jihlavsku.

Zcela nový provoz vzniká poblíž mezinárodní silnice Jihlava Znojmo Vídeň a má ambice výrazně promluvit do situace na trhu s pivem. „Počáteční roční kapacita bude kolem pěti tisíc hektolitrů piva, výhledově by to mohlo být až osmáct tisíc hektolitrů," řekl Pospíchal. „Jednáme s restauracemi, v Jihlavě připravujeme vlastní pivotéku, odběratele máme domluvené i v Rakousku," doplnil Pospíchal.

Export se daří i největšímu pivovaru v kraji humpoleckému Bernardu. Humpolečtí se již před léty rozhodli, že se nebudou podbízet cenou, ale budou značku budovat jako prémiovou. V loňském roce uvařil pivovar v centru města rekordních 265 tisíc hektolitrů piva, letošní výhled je ještě o patnáct procent vyšší. Letos třeba firma za třicet milionů rozšířila o pětinu kapacitu kvasných nádrží.

Bernard se jako jeden z prvních velkých výrobců pustil také do speciálů, obvykle vyhrazených spíše minipivovarům. Už tradiční je u Bernarda nabídka kvasnicových piv. „Je ale třeba rozlišovat mezi nefiltrovanými a kvasnicovými pivy. Nefiltrované se stáčí přímo do sudu, kvasnicové se filtruje a přidávají se do něj nové živé kvasnice," vysvětlil mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Pod hlavičkou Pivovarů Lobkovicz před časem pookřál i pivovar v Jihlavě. Ke své vlajkové lodi, jedenáctistupňovému ležáku Ježek, a dalším zavedeným pivům přidal před měsícem i polotmavý speciál Perkmistr. „Je to odkaz na historii dolování stříbra v Jihlavě. Stupňovitost 12,40 navíc vystihuje fakt, že v roce 1240 začala nejslavnější éra jihlavského dolování," popsal sládek Richard Procházka.

Více piva vyrábí každým rokem i nejmenší ze čtyř historicky zavedených velkých pivovarů v kraji pelhřimovský Poutník. Ten si oproti konkurenci po většinu roku vystačí jen s výčepním pivem a dvanáctkou. Ležák Poutník se totiž mnohde stal hitem a například v Brně se dostal na pozici jednoho z nejčastěji čepovaných piv. „Na Moravě, a zejména v Brně, je pivo Poutník stále více žádané," potvrdil Miroslav Kerouš, ředitel družstva DUP, které pivovar vlastní.

Přestože velké pivovary přicházejí i se specialitami, většinu neobvyklých piv najdou konzumenti v nabídce minipivovarů. Jen za uplynulý rok se jejich počet v zemi zvýšil o více než čtvrtinu na na necelé tři stovky.

„Ukazuje se , že ačkoli je podíl minipivovarů na celkové produkci piva jen asi půl druhého procenta, v přímé konkurenci chuti a zájmu spotřebitelů minipivovary jasně vítězí," říká Michal Pyšík z minipivovaru Richard v Račíně na Žďársku.

Spolu s pivovarem v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem je Richard nejmladším minipivovarem v kraji. První pivo uvařili v Račíně letos v lednu, nyní už mají patnáct odběratelů. „Mohlo by jich být i více, ale je mnoho hospod, které jsou v područí velkých pivovarů," dodal Pyšík.

Vladislavský Heřman
Dalším z velmi mladých minipovovarů je rodinný pivovar Heřman z Vladislavi na Třebíčsku. „Ohlasy konzumentů jsou velmi kladné. Fungujeme rok a dodáváme do hospod třeba i v Jihlavě a v Třebíči," řekl spolumajitel Petr Heřman.

Naopak jedním z průkopníků vaření piva v malém je Milan Kozlíček, který začal v Horních Dubenkách na Jihlavsku vařit před deseti lety. „Nemůžeme si dovolit jakékoli kompromisy, za kvalitu piva odpovídám jen já sám. Vyrábíme klasickým postupem z bavorského sladu a českého chmele za dodržení bavorského zákona o čistotě piva," vysvětlil Kozlíček.

Podle Martina Povýšila, který provozuje minipivovar Ruprenz v Uhřínovicích na Jihlavsku, je v poslední době mezi novými pivovarníky stále více byznysmenů. „Pivovary rostou jako houby po dešti. Dříve to byla srdeční záležitost, nyní jde víc o zisk. Lidé, kteří stavěli vloni bioplynky a předloni solární elektrárny, si nyní kupují pivovary," soudí.

Sám Povýšil se k registrovanému minipivovaru propracoval po letech vaření v kuchyni. Kromě piva jej svým způsobem proslavil i unikátní pivní automat, díky němuž se před časem dostal i na stránky novin v zámoří či na jižní polokouli.

Podle Milana Kopačky, provozovatele pivovárku Kokeš v Kamenici nad Lipou, potřebují lidé čas, aby si na speciality zvykli. Stejně tak je důležitá stálá kvalita. „Náš pivovárek je malinký a rukodělný, ale chystáme modernizaci varny. Podstatné ale bude, aby to naši věrní konzumenti pokud možno nepoznali," říká.

Všichni provozovatelé minipivovarů se shodují, že jejich konzumenti chtějí mít z piva zážitek. Mnozí proto nabízejí také možnost podílet se na vaření piva nebo alespoň exkurze. „Naším pivovarem projde ročně asi tisíc lidí," popsal František Marek, správce majetku klášterního pivovaru v Želivě na Pelhřimovsku. Želivští řeholníci navíc chtějí desetkrát zvýšit kapacitu pivovaru a napřesrok otevřou také klášterní restauraci.

Další cestou k neobvyklým pivním zážitkům mohou být také takzvané létající pivovary. Nadšenci bez vlastní technologie si nechávají vařit pivo dle své receptury někde jinde. Například na Žďársku tak v poslední době zamířila do hospod piva Mazaný lišák, Žďárský pecivál či Zhořecký dacan. „My se ale varu osobně účastníme, takže lze říci, že pivo i sami vaříme," říká Jiří Moučka, jeden z nadšenců stojících za pivem Mazaný lišák.

Holba jede. Milovníky zlatavého moku zve na prohlídky pivovaru

Publikováno:před 2 letyZdroj:Deník.czHolba

Léto je v plném proudu a šplhající teploty vyzývají k oroseným půllitrům a novým zážitkům. Ty vám nyní a to doslova čepuje Holba, Ryzí pivo z hor.



Rozjíždí se pětitýdenní tour s názvem Mazáci Šeráci jedou do pivního ráje, které je určené pro všechny milovníky piva. Pokud se chcete sami přesvědčit, jak to chodí v pivním ráji, kde vaří z rozhodnutí degustátorů a pivovarských expertů to nejlepší pivo u nás, neboť Holbě Šerák patří titul Pivo České republiky 2015, připojte se k Mazákům Šerákům. Ti si totiž vybírají a pijí jen to nejlepší. Navíc se o tom chtějí sami přesvědčit a to přímo v pivním ráji.

Jen tady poznáte, jak se vaří kvalita a sami ochutnáte a zhodnotíte pivo, které vzniká z té nejčistší vody z hor, proslulého žateckého chmele a věhlasných moravských ječmenů. Stačí se dostat mezi Mazáky Šeráky, kteří teď pijí a baví se zadarmo. Pokud se vám to podaří, v pivním ráji vám načepují odpoledne plné zábavy, dobrého jídla a samozřejmě prvotřídního pití. Každý účastník navíc získává dárek.

Zní vám to jako ráj?
Tak neváhejte a přihlaste se na www.holbajede.cz. Už nyní tam najdete podrobný program a jízdní řád Holba retro busu Škoda RO z roku 1947, který vás do pivního ráje bezpečně doveze a současně podtrhne atmosféru tradiční poctivé výroby českého piva, kterou Pivovar Holba drží o svého založení po celých sto čtyřicet jedna let. Třicet vybraných šťastlivců naloží historický Holba bus na jednom z míst uvedených v jízdním řádu a odveze je přímo do areálu hanušovického pivovaru.

Dalších dvacet Mazáků Šeráků, kteří dorazí po vlastní ose, se k nim připojí přímo na místě. Celý program, včetně exkurze do pivovaru, občerstvení a pivního víceboje je bezplatný a počítá s padesáti účastníky. Právě nyní je ta správná chvíle stát se Mazákem Šerákem a navštívit pivní ráj.

Rozpis jízd autobusu

Kdy Odkud Příjezd Odjezd Čas návratu
11. 7. Olomouc 12.00 13.00 do 20.00
17. 7. Zábřeh 12.00 13.00 do 20.00
18. 7. Jeseník 12.00 13.00 do 20.00
24. 7. Olomouc 12.00 13.00 do 20.00
25. 7. Bruntál 12.00 13.00 do 20.00
31. 7. Králíky 12.00 13.00 do 20.00
1. 8. Žamberk 12.00 13.00 do 20.00
7. 8. Šumperk 12.00 13.00 do 20.00
8. 8. Šternberk 12.00 13.00 do 20.00

Pivaři se na svijanských slavnostech poprvé v historii napijí z tanků

Publikováno:před 2 letyZdroj:Impuls.czSvijany

Loni tu bylo 16 tisíc návštěvníků. Ti vypili 700 sudů piva, které proudilo ze 160 píp. Jestli bude na letošních Slavnostech svijanského piva loňský návštěvnický rekord překonán, se uvidí tuto sobotu. Brány koupaliště ve Svijanském Újezdu se otevřou krátce po poledni. Již po šestadvacáté.

Pivovar si letos pro návštěvníky připravil překvapení v podobě tankového piva.

„Tankové pivo nabídneme na slavnostech úplně poprvé a půjde rovnou o náš výroční prémiový ležák 450. Jedná se vlastně o raritu, protože Svijany z tanku zatím čepují pouze dvě restaurace v České republice, náš liberecký Radniční sklípek a pražský Restaurant Mánes,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Čtyřistapadesátku budou moci návštěvníci ochutnat za 25 korun, všechna ostatní piva ze produkce pivovaru budou k mání za obvyklých 20 korun.

Na návštěvníky dále čeká například degustační soutěž, ale nechybí ani tradiční hudební program.

„Jeho hlavními hvězdami budou Václav Neckář & Bacily, David Koller & Band, Aleš Brichta, Debbi nebo Vilém Čok,“ vypočítává mlučví pivovaru Petra Winklerová. Po setmění pak proběhne ohňostroj.

Vstupné na festival je 200 korun, děti mají vstup zdarma. „Návštěvníci, kteří na akci nepojedou autem, mohou využít kyvadlovou autobusovou dopravu z Turnova, Liberce a Jablonce nad Nisou.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251