Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

K Centru Pivovar začnou jezdit autobusy MHD

Publikováno:před 2 letyZdroj:Děčínský deníkAutor:Alexandr VanžuraKapitán

Až třikrát do hodiny budou jezdit kolem nákupního Centra Pivovar v Děčíně autobusy. Jeho majiteli se totiž podařilo dohodnout 
s městem, jemuž patří dopravní podnik. Tomu bude muset Pivovar proplatit vícenáklady na provoz MHD.

O propojení nákupního centra s městskou hromadnou dopravou se jeho majitelé snažili již dříve. Až nyní s tím souhlasili děčínští radní.

„Každý pracovní den pojede v každém směru 25 autobusových spojů, nejvíce mezi 12. a 16. hodinou, kdy pojedou tři do hodiny," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Poprvé by autobusy kolem Pivovaru měly projet 1. září. Postupně se u Pivovaru budou střídat autobusy linek 1 a 7 spojující nemocnici s Chrochvicemi, respektive Želenicemi.

Oproti jiným místům zde bude jen jedna zastávka pro oba směry, autobusy budou pro otáčení využívat kruhový objezd pod Pivovarem. Autobusy tak pojedou z kruhového objezdu u výtopen do Ruské ulice až ke kruhovému objezdu, zastávka bude pod schodištěm vedoucím k jednomu ze vstupu do nákupního centra.

„Slibujeme si od toho samozřejmě více zákazníků. 
S autobusovými zastávkami projekt počítal od samotného počátku," vysvětluje jeden ze spolumajitelů Obchodního centra Pivovar Vojtěch Ryvola. Ten zároveň vyvrací, že by se mohlo jednat o střet zájmů. Ryvola totiž působí také jako děčínský městský zastupitel a zároveň zasedá v představenstvu dopravního podniku.

„O střet zájmů by se jednalo tehdy, pokud bychom to chtěli zadarmo. My za to ale budeme řádně platit jako kdokoliv jiný," odmítá možná podezření Ryvola. Za půl roku zajíždění autobusů k nákupnímu centru zaplatí Centrum Pivovar téměř 190 tisíc korun.

Po zavedení autobusového spojení Pivovaru s centrem města volala řada obyvatel Děčína. A to přesto, že je Pivovar vzdálen jen několik stovek metrů od centra Podmokel.

„Já jsem ráda, že tam některé autobusy budou stavět, nevím, proč by tomu tak být nemělo. Někteří lidé remcají pořád," napsala například na facebooku Děčínského deníku Dana Rídlová.

Podle dalších diskutujících se nejedná o špatný nápad, ale podle jejich názoru zajížďka 
k Pivovaru zbytečně prodlouží již tak dlouhou cestu. Někteří pak považují zajíždění k Pivovaru za zbytečnost.

„Přijde mi to úplně k ničemu. Kdo chce, si ten kousek dojde," přidala příspěvek do facebookové diskuze Jana Kronauerová.

Češi znovu začali chodit do hospod. Prodej točeného piva stoupá

Publikováno:před 2 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Kristina Lamperová

České hospody a restaurace začaly točit více piva. V letošním roce se obrací trend z let předchozích, prodává se více piva sudového než lahvového. K tomu přibývají minipivovary a to rychlostí jeden týdně. Na Vysočině jich je asi dvacet. Se zvyšujícím se počtem pochopitelně roste také konkurence.

Co se minipivovarů týká, jsme na počet obyvatel skutečnou velmocí, říká Václav Potěšil z Českomoravského svazu minipivovarů: „V současné době jich je v České republice asi 320. A minulé roky to rostlo tempem asi 40 ročně.“

Je nás už hodně a začínáme si konkurovat, říká pivovarník

Pivo vaří také ve Velkém Meziříčí. Denně vyprodukují asi deset hektolitrů v sudech. Prodávají je ale až po šesti týdnech, kdy zlatavý mok dozrává. „Teď jste vlastně přišla, když skončilo to vaření. To je horká mladina,“ vysvětluje ve varně pivovaru Bohdan Vítek.

Jedna várka trvá osm hodin a každý, kdo přijde do restaurace, vidí, jak sládek pivo chystá.

Malých respektive minipivovarů je na Vysočině asi dvacet a postupem času si začínají konkurovat, vysvětluje Bohdan Vítek: „Zákazník chce ochutnat od všeho, střídá se to častěji než dříve. Když si vás brali po dvou týdnech, tak teď je to po třech.“

Technologií si minipivovar nijak nezadá s velkým průmyslovým pivovarem. Do moku se přidává slad, chmel popřípadě chmelový extrakt a další ingredience. Základem ale pořádá zůstává voda, která chuť piva výrazně ovlivňuje.

Nepomuk ovládne pivo! Nepomucké pivní slavnosti nabídnou desítky pivovarů

Publikováno:před 2 letyZdroj:QAP.cz

Na čtyři desítky nejrůznějších pivovarů od těch malých po obří, ale i řadu kapel a spoustu dobrího jídla slibují Nepomucké pivní slavnosti. 23. ročník oblíbených městských slavností proběhne už o nadcházejícím víkendu a centrum Nepomuku bude patřit milovníkům zlatavého moku v sobotu 18. července.

Na náměstí A. Němejce v Nepomuku se pivní slavnosti rozjedou už před polednem. K ochutnání budou piva nejrůznějších vyhlášených i méně vyhlášených pivovarů. Návštěvníkům svou chloubu představí například pivovar U Bizona v Čižicích, Belveder Železná Ruda, Radouš Šťáhlavy, Modrá Hvězda Dobřany nebo loňský vítěz akciový pivovar Letiny. Znalci piv si ale budou moct pochutnat i na produktech velkopivovarů jako je například Plzeňský Prazdroj nebo Staropramen.

Celý den bude napěchovaný také hudební vystoupeními. Mezi interprety, kteří se na pódiu vystřídají, bude například Bára Zemanová, ABB CZ nebo Švejk Band. Na samotný závěr bude navíc připravený také ohňostroj. Vstup na slavnosti je zdarma. Navíc pro rodiny s malými dětmi bude přípravený nealkoholický koutek se skákacím hradem a domácími dobrotami. Mimochodem právě nejrůznějšími dobrotami se to v Nepomuku bude také jen hemžit. Návštěvníci se mohou těšit na nejrůznější dobroty k pivu jako jsou balkánské a další sýry, hamburgery z hovězího masa, grilované dobroty, ale také na halušky a další gastronomické šperky.

Program XXVIII. Nepomuckých pivních slavností
12:00-14:30 OBŠUKA
14:30-15:30 KDYŽ SE SEJDEM
15:30-16:00 pivní soutěže
16:00-17:30 ŠVEJK BAND
17:30-18:00 pivní soutěže
18:00-19:00 BÁRA ZEMANOVÁ & BAND
19:30-20:30 PENZISTOR
21:00-21:05 vyhlášení výsledků ankety o nejlepší pivo slavností
21:05-22:30 ABBA CZ
22:30-22:35 ohňostroj
23:00-24:00 DUKLA VOZOVNA

Uherský Brod slaví 120 let. Minipivovary nejsou konkurencí, říká sládek

Publikováno:před 2 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jana FuksováJanáček

Pivovar Uherský Brod má v jubilejním 120. roce od svého založení ambiciózní plán. Jeho sládek chce letos uvařit 67 tisíc hektolitrů piva. Firma navíc zmodernizovala areál a díky nové hale zvýší výrobu.

Oblíbili si ho hlavně mladší lidé, kteří mají raději točené než lahvové. Rok od uvedení na trh slaví nové uherskobrodské pivo Respekt úspěch. Pivovar Uherský Brod ho nabídne i na tradičních pivních slavnostech, které se ve slováckém městě uskuteční v pátek 31. července a v sobotu 1. srpna.

„Děláme ho jen v sudech a díky tomu se nám daří udržet v hospodách i naše štamgasty,“ podotkl obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala.

Na nedostatek zákazníků si nestěžuje. Z bran areálu ročně odjede více než šedesát tisíc hektolitrů piva do různých koutů Česka i Slovenska. Nyní by se výroba mohla ještě zvýšit. Pivovar má totiž novou halu, díky které uspoří 600 tisíc korun ročně.

„Vyrobené pivo jsme dosud museli převážet do externího skladu, což nás trápilo. Teď můžeme plánovat i navýšení výroby,“ vysvětlil sládek a výrobní ředitel Lukančo Trifončovski.

Provoz čeká modernizace
Hala za osm milionů korun o ploše 680 metrů čtverečních vyrostla přímo v areálu. Firmě ušetří 3 600 kilometrů, které jen loni najely devítitunové kamiony cestou do externího skladu.

Do haly navíc budou své pivo vozit i další české pivovary, které stejně jako ten uherskobrodský patří do firmy Pivovary Lobkowicz. Dohromady je jich sedm a jsou roztroušené po celé republice.

V posledních dvou letech je to další velká investice. Díky ní Pivovary Lobkowicz snížily celkové náklady na provoz.

Areál je za dvacet milionů korun zateplený, má nová okna i nový systém chlazení.

„V celé skupině jsme investovali do provozu asi půl miliardy korun za pět posledních let,“ doplnil ředitel Pivovaru Lobkowicz Zdeněk Radil.

A podle všeho s investicemi ještě nekončí.

„Za dva tři roky bychom chtěli provoz zmodernizovat a zautomatizovat a opravit střechu,“ plánuje Trifončovski.

Většina produkce jde do Česka
Brodský pivovar letos slaví stodvacáté výročí od uvaření první várky piva, kterou zakladatel František Janáček stihl připravit pouhý rok poté, kdy firmu postavil.

Většina současné produkce míří na český trh, zhruba dvacet procent do zahraničí. Prodej na Slovensku chce ale Uherský Brod v budoucnu zvýšit.

A neobává se ani konkurence v podobě stále oblíbenějších malých rodinných pivovarů.

„Žádná konkurence to není, spíše příjemný doplněk nabídky,“ řekl Trifončovski.

„Zatímco pro nás je nejmenší možná dávka dvě stě tisíc hektolitrů, oni vyrábějí desetkrát menší množství. Díky tomu nabízí speciály, kterých my uvaříme jen kolem sedmi procent z celkové výroby,“ dodal.

Pro zákazníky vaří v Brodě v současné době devět druhů piv. Mimo klasických jde také o piva polotmavá, vícestupňová, pšeničná, kvasnicová, nefiltrovaná, případně zakuřovaná nebo ovocná.

V Kynšperském pivovaru ozvláštní šermířské souboje, ohnivá show a pivní soutěže

Publikováno:před 2 letyZdroj:Novinky.czKynšperk

Bohatý program pro děti i dospělé chystá na sobotu 18. července Kynšperský pivovar. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, pestrou muziku, šermířská vystoupení, ohnivou show i netradiční pivní soutěže. To všechno a ještě více slibuje Den otevřených dveří v Kynšperském pivovaru.

Slavnost vypukne ve 14 hodin a potrvá až do 23 hodin, kdy noční oblohu nad městem ozáří slavnostní ohňostroj. Úvod letní akce bude patřit dětem. Pro ty je od 14 do 16 hodin připravený veselý kabaret plný popletených pohádek s písničkami známých z filmového plátna. Zábavu si jistě užijí také při sledování hudební pohádky O Volkovi nebo během soutěžního pásma s dětským workshopem. Dále budou moci skotačit v záplavě pěny, kterou pro ně za hezkého počasí nastříkají kynšperští hasiči.

„Nudit se rozhodně nebudou ani dospěláci. Odpoledne a večer je čekají pivní soutěže za doprovodu herců v dobových kostýmech a napínavé šermířské souboje,“ přiblížil další část programu ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Příležitost bude také k tanci. A to od 16.30 hodin, kdy začne hrát oblíbená chebská kapela Pospolu Band.

Na hudební blok budou od 21.30 hodin navazovat interaktivní výstupy herců Západočeského divadla a skupiny historického a divadelního šermu Rectus. Motivem bude ´příjezd krále´ - tedy co se může, co nesmí, jaké tresty následují, jak se dají zákazy obejít a jaká nervozita panuje, když je očekáván král Jiří z Poděbrad.

Následovat bude ohnivé vystoupení, kdy se divákům předvedou plivači plamenů a bojovníci s loučemi. „V sobotu se celý pivovarský areál otevře lidem. Budeme proto velice rádi, když si rodiny s dětmi udělají čas a vyrazí k nám za zábavou. Věříme, že se jim u nás bude líbit,“ prohlásil Radek Vomočil.

Současně uvedl, že na nádvoří bude i několik stánků regionálních prodejců s širokým sortimentem zboží. Nabízet budou svíčky, bižuterii, šátky a dokonce i čokoládové pochoutky vyráběné přímo v Kynšperku nad Ohří.

Vstup na akci je zdarma. Zpoplatněné jsou pouze komentované prohlídky pivovaru, tentokrát i za doprovodu herců.

Grošák, Vraník nebo Ryzák. Na exkurzi ve vojkovickém minipivovaru

Publikováno:před 2 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Artur KubicaU Koníčka

Po pětileté praxi v Nošovicích se pan Mojmír Velký k zděšení celé rodiny rozhodl postavit a provozovat maličký pivovar v rodinné hospůdce ve Vojkovicích. Dnes to místo známe jako hospodu a pivovar U Koníčka a sjíždí se tam k ochutnávce místního zlatavého moku všichni labužníci z okolí.

Hospůdka U Koníčka s malou přístavbou skrývající pivovar stojí na okraji Vojkovic v malebném podhůří Beskyd. Pivo tady vaří od roku 2006.

„Dostat se k pivu a k pivovarnictví v mém případě bylo hodně náhod a štěstí. Pivovarnickou školu jsem studoval v Havířově, ten obor tam otevřeli v roce 1999 a říkal jsem si tehdy, že by byla škoda toho nevyužít. Pivo se bude pít pořád, viděl jsem v tom budoucnost,“ vzpomíná sládek Mojmír Velký na své začátky.

Dnes ve svém minipivovaru vaří několik stálých druhů a celou řadu sezónních piv. Ve stálé nabídce má zlatavý i tmavý mok pojmenovaný obvykle podle koní. Nakonec – koně se tady pasou hned v sousedství, a tak vytvářejí pivovárku živé billboardy doslova zadarmo.

Kdo by si chtěl dát desítku, bude mít smůlu, protože tu vojkovický minipivovar ve stálé nabídce nemá. Můžete ale ochutnat světlou jedenáctku Ryzáka, tmavou dvanáctku Vraníka, nebo si dát Grošáka, polotmavé čtrnáctistupňové pivo.

Možná vás bude zajímat, že malý pivovar sklízí ocenění za kvalitní pivo na různých soutěžích. Naposledy se stal vítězem soutěže o Zlatou pivní pečeť letos v únoru v Táboře, kde zdejší sedmička Ryzler (Radler) získala druhé místo a o měsíc později, v březnu 2015, získala jejich čtrnáctka Grošák první místo na devátém ročníku Jarní ceny českých sládků ve Zvíkově.

Na exkurzi do malého rodinného pivovaru vás zveme v magazínu Křížem krajem dnes po 9. hodině. Záznam pořadu pak najdete zde nebo v iRadiu.

Slavnosti svijanského piva nabídly poprvé tankové pivo

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Petra WinklerováSvijany

V sobotu proběhl na koupališti ve Svijanském Újezdě 26. ročník Slavností svijanského piva. Svátek všech pivařů letos přilákal 12 000 návštěvníků, největším hitem byly Svijany z tanku a hvězdná jména kapel vystupujících na dvou pódiích.

Druhá červencová sobota je každoročně svátkem milovníků tradičního českého piva. Ani letos tomu nebylo jinak. Slavnosti svijanského piva otevřely brány krátce po sobotním poledni a poslechnout si mix příjemné hudby nad oblíbeným pivem přišlo 12 000 návštěvníků, kteří vypili 630 sudů piva. „Každoročně patří mezi nejoblíbenější Svijanský Máz 11%, letos mu skvěle konkurovala Svijanská 450, které návštěvníci vypili jen z tanku 4400 půllitrů,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Kromě svijanských piv mohli příchozí ochutnat také pivní zmrzlinu s 75% obsahem piva. Letos byla vyrobena z tmavé Svijanské Kněžny a světlého Svijanského Knížete, doplněná o kapku smetany.

Kdo měl pocit, že je pivním znalcem, mohl své chuťové buňky otestovat v degustační soutěži. Každý si tak mohl na vlastní kůži vyzkoušet práci odborného degustátora, když měl ve slepém testu poznávat konkrétní piva ze Svijan. Odměnou pro nejlepší byla svijanská novinka - dvoulitrová Plechovka pro chlapy. Dvoulitrové železné plechovky představil Pivovar Svijany na začátku letošního roku a hned po sudu jsou pro pivo nejvhodnějším obalem. Nepropouštějí totiž dovnitř světlo ani kyslík, ven pak CO2, takže v nich vydrží pivo dlouho čerstvé. Neúspěšní degustátoři si mohli Plechovky pro chlapy zakoupit jako suvenýr ze Slavností svijanského piva na cestu domů.

Příjemné počasí přilákalo nejen pivní fajnšmekry, ale také ty, mezi jejichž oblíbence patří Debbi, Václav Neckář, David Koller, Aleš Brichta nebo Vilém Čok. Zábavu přerušil po setmění jen velkolepý ohňostroj, po němž se na obou pódiích opět rozezněla hudba.

Letní akci v pivovaru ozvláštní šermíři a pivní soutěže

Publikováno:před 2 letyZdroj:Kynšperský pivovarAutor:Milan HloušekKynšperk

Bohatý program pro děti i dospělé chystá na sobotu 18. července 2015 Kynšperský pivovar. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, pestrou muziku, šermířská vystoupení, ohnivou show i netradiční pivní soutěže. To všechno a ještě více slibuje Den otevřených dveří, který v Kynšperském pivovaru vypukne ve 14 hodin a potrvá až do 23 hodin, kdy noční oblohu nad městem ozáří slavnostní ohňostroj.

Úvod letní akce bude patřit dětem. Pro ty je od 14 do 16 hodin připravený veselý kabaret plný popletených pohádek s písničkami známých z filmového plátna. Zábavu si jistě užijí také při sledování hudební pohádky O Volkovi nebo během soutěžního pásma s dětským workshopem. Dále budou moci skotačit v záplavě pěny, kterou pro ně za hezkého počasí nastříkají kynšperští hasiči. „Nudit se rozhodně nebudou ani dospěláci. Odpoledne a večer je čekají pivní soutěže za doprovodu herců v dobových kostýmech a napínavé šermířské souboje,“ přiblížil další část programu ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Příležitost bude také k tanci. A to od 16.30 hodin, kdy začne hrát oblíbená chebská kapela Pospolu Band.

Na hudební blok budou od 21.30 hodin navazovat interaktivní výstupy herců Západočeského divadla a skupiny historického a divadelního šermu Rectus. Motivem bude ´příjezd krále´ - tedy co se může, co nesmí, jaké tresty následují, jak se dají zákazy obejít a jaká nervozita panuje, když je očekáván král Jiří z Poděbrad.

Následovat bude ohnivé vystoupení, kdy se divákům předvedou plivači plamenů a bojovníci s loučemi. „V sobotu se celý pivovarský areál otevře lidem. Budeme proto velice rádi, když si rodiny s dětmi udělají čas a vyrazí k nám za zábavou. Věříme, že se jim u nás bude líbit,“ prohlásil Radek Vomočil. Současně uvedl, že na nádvoří bude i několik stánků regionálních prodejců s širokým sortimentem zboží. Nabízet budou svíčky, bižuterii, šátky a dokonce i čokoládové pochoutky vyráběné přímo v Kynšperku nad Ohří.

Vstup na akci je zdarma. Zpoplatněné jsou pouze komentované prohlídky pivovaru, tentokrát i za doprovodu herců.

Naši výčepní nám rozumějí! Ve Svijanech teklo pivo proudem

Publikováno:před 2 letyZdroj:iDNES.czAutor:Martin TrdlaSvijany

Letošní Slavnosti svijanského piva ve Svijanském Újezdu navštívilo v sobotu dvanáct tisíc lidí. Během hudební produkce Davida Kollera nebo Aleše Brichty se vytočilo 630 sudů piva.

V Česku je pohoda nezbytná jako kyslík. Dobrá nálada, klid, útulné místo, nekonfliktní vztahy, nedělat sobě nepříjemnosti.
Pohoda má ráda pivo.

Tak v knize Udělej si ráj charakterizoval českou povahu polský novinář Mariusz Szczygiel. A v sobotu odpoledne by v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdu české pohody a kyslíku v podobě piva nasál víc než požehnaně.

„Pivaři tady mají naprostý nadstandard. Ať již jde o nespočet různých druhů piva, atrakce, hudební produkci, jídlo. Já být pořádným pivařem, tak to tady nepřežiji,“ glosuje půl hodinu před půlnocí Renata Suchánková.

Její zrak chvíli fixuje na stole kelímek s výtečnou svijanskou „čtyřistapadesátkou“ a chvíli zase oblohu, kterou křižují záblesky světlic a rachejtlí. Ohňostrojem vrcholí 26. ročník Slavností svijanského piva.

Právě ležák s názvem 450 tu jde nejvíce na dračku. Letos poprvé v historii tady proudil nejen ze sudů ale i z pivních tanků. „Celkem jsme vytočili 630 sudů a z tanků 4 400 piv. Nejoblíbenější byla právě čtyřistapadesátka,“ říká mluvčí pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Dvanáct tisíc pivařů
Dvanáct tisíc milovníků piva (o čtyři tisíce méně než loni), léčí vyprahlá hrdla u 160 píp. Pár hodin po poledni na výčepní hovoří ještě jasnou a zřetelnou mluvou. „Jednoho Máze,“ říká šestatřicetiletý Milan z Liberce. „Dvacet korun,“ odpovídá mu obsluha.

Po setmění je Milan u stejného stánku spatřen ještě jednou. Svoji objednávku již pronáší se značnými artikulačními problémy. „Ale moji vrchní mi rozumí,“ parafrázuje poté slavný Mozartův výrok.

Náš hrdina se pak ztrácí v davu, jehož řada hlav je ozdobena napodobeninami mexických sombrér, která tu za padesátikorunu prodávají. Dav se jak had plíživě sune pod hlavní pódium, kde právě začíná koncert jedné ze stěžejních hudebních hvězd večera – Davida Koller a jeho bandu.

Vpravo u pódia stojící mladík huláká na svého kamaráda: „Ty vole, tohle je David Koller a ne Václav, jak psali v novinách pivovaru,“ zubí se. Ano, šotek se opravdu vloudil do internetové verze plátku.

Ten pravý Koller ale začíná zostra. Hned na začátek vypálí svůj největší hit Chci zas v tobě spát a publikum zvedá ruce nahoru, aby je sundalo až po hodině a přídavku v podobě starého hitu jeho domovské kapely Lucie s názvem Trumpety.

Guláš, klobása, nudle
Hodně piva, skandování a tance vede nejenom k únavě, ale i k vlčímu hladu. Návštěvníci ovšem nemusí po příchodu domů provozovat takzvaný „bílý sex“ s ledničkou, ale stačí jim zdejší doba plastová.

Plastovým nožíkem můžete svést souboj s grilovanou vepřovou kotletou na plastovém talířku nebo si zvolit snadnějšího soupeře v podobě klobásy, guláše nebo čínských nudlí.

„Český duch může sice na čas bloudit, rozmach mohutného jeho křídla může ho zanést někdy třeba až na kraj světa, ale k pivu vrátí on se najisto vždycky zase!“ prohlásil kdysi klasik – Jan Neruda.

A tak se návštěvníci po skončení hudební produkce, která se zde odehrává na dvou pódiích, vracejí ke zlatavému nahořklému moku. U něj pak rozebírají výkon Aleše Brichty, Václava Neckáře nebo Debbi.

„Je tu méně lidí než loni, ale to nevadí, jelikož loni to bylo až neúnosné. Mezi lidmi jste se ke stánku nebo na záchod brodili těch pár desítek metrů třeba i deset minut,“ svěřuje se u místního bazénu Václav Zbořil, který na slavnosti dorazil z Prahy.

Několik málo minut po desáté už ve vodě nejsou pouze lidé v plavkách, ale někteří do něj skáčou i v oblečení.

Autobusem o půlnoci zpět
Po nebi pluje pár ztracených balonků s etiketou pivovaru, ochraptělý tlampač stále neúnavně láká na svezení se na horské dráze a špalír lidí se hrne k poslednímu autobusu. Uvnitř karosy je slyšet rozjívený smích, ale i chrápání.

Estét a břitké pero kritika by tuto „esenci češství“ asi zle pohanilo, ale jedno (kupodivu) africké přísloví praví: „Zábava je jako dobré pivo, jen zřídkakdy si je užiješ sám.“

Jarošovu vrátí chuť bývalý sládek!

Publikováno:před 2 letyZdroj:Dobrý DenAutor:Petr Čech

Jarošovský pivovar pozvolna ožívá. Už brzy se zrodí stejnojmenná akciová společnost, která vyhlásí výběrové řízení na návrh loga pivovaru a jeho kompletní prezentaci. Výroba se v Jarošově rozjede v létě příštího roku, investor počítá s roční produkcí až milion litrů piva, pod kterou se podle informací DOBRÉHO DNE podepíše i Josef Brauner, bývalý sládek pivovaru.

„I když ještě nemáme žádnou finální dohodu, jsme předběžně domluveni na spolupráci. Pana Braunera projekt zajímá, nabídli jsme mu roli odborného poradce. Tak zkušeného pivovarníka s letitými zkušenostmi přímo z pivovaru Jarošov v týmu uvítáme s otevřenou náručí,” potvrdil novinku Miroslav Harašta, statutární ředitel společnosti Znojemský městský pivovar, která v polovině ledna koupila objekt v Pivovarské ulici a plánuje v něm obnovit zašlou slávu pivovarnictví ve městě. „Akciovou společnost, která zastřeší Jarošovský pivovar, do obchodního rejstříku zapíšeme do konce července. Jde o první krok k zahájení rekonstrukce objektu, která si odhadem vyžádá kolem třiceti milionů korun,” dodal Harašta.

V pivovar se promění budova, v níž se před lety vyráběl nábytek. Asi 750 metrů od kapelou Argema opěvovaného areálu, který je dnes vlastnictvím podnikatele Radislava Vymyslického, vyrábějícího výtahy. „Část areálu aktuálně krátkodobě pronajímáme a realizujeme jen drobné udržovací práce. Start vlastní rekonstrukce očekávám začátkem roku 2016, do té doby musíme připravit projektovou dokumentaci a získat stavební povolení,” uvedl Harašta, podle kterého si v Uherském Hradišti zaslouží pivovar jako málokde. „Je jedním z mála okresních měst, které jej nemá. A přitom tradice vaření piva má v Jarošově hluboké kořeny,” říká vlastník Znojemského pivovaru.

Společnost v červenci vypíše výběrové řízení na logo a vůbec prezentaci Jarošovského pivovaru. Kdo se v něm ujme role sládka, to však zůstává stále ve hvězdách. „Jméno nemáme, ještě je příliš brzy,” vysvětlil Harašta, který každopádně vsadí na zkušenosti místních lidí. I proto ostatně navázal spolupráci s Josefem Braunerem, posledním ředitelem pivovaru Jarošov. „Aktuálně řešíme, které části budovy v Pivovarské ulici využijeme pro pivovar a co nabídneme k pronájmu. Na podzim pak představíme vizualizaci,” prozradil.

Jarošovský pivovar počítá i s podporou tradičních akcí, které ve městě probíhají. A nebrání se třeba ani spolupráci s fotbalisty z Jarošova. „Jsem přesvědčený, že místní pivo musí podporovat místní fotbalový klub, takže jakmile postavíme pivovar a zahájíme výrobu, naše pivo rádi spojíme s fotbalisty, jestli budou mít zájem,” vzkázal na levý břeh řeky Moravy Harašta.

Jarošovský pivovar počítá s výrobou tradiční technologií, která umožní vaření klasického, spodně kvašeného ležáku i speciálních druhů piv (Rochus nebo Ursus - pozn. autora). Stáčet se budou do sudů a následně i do lahví. Do pěti let se má roční produkce vyšplhat na 10 tisíc hektolitrů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.07.2017 15:405.244/5.244