Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Radegast se připojuje k Noci otevřených pivovarů a zve na noční prohlídky zdarma

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Kateřina HavlováRadegast

Pivovar Radegast zve na Noc otevřených pivovarů, která proběhne v sobotu 3. října. Speciální večerní prohlídky budou probíhat od 18, 19, 20 a 21 hodin.

Na cestu pivovarem si lidé přisvítí originálními čelovkami. Vstup do pivovaru je zdarma a pořadatelé doporučují si místa rezervovat předem na tel. 558 602 566 nebo www.pivovar.radegast.cz.

Před prohlídkou si budou moci zájemci prohlédnout výstavu Radegastovy hořké začátky k 45. výročí uvaření první várky. Následně si vychutnají neopakovatelnou atmosféru nočního pivovaru. Vrcholem každé prohlídky bude výjezd do degustační síně nad pivovarem a ochutnávka hořkého piva.

Pilsner Fest oslaví plzeňský ležák v areálu pivovaru i na náměstí Republiky

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.czPrazdroj

Oslava 173. výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell nabídne kromě zábavního programu inspirovaného historií a výrobou plzeňského ležáku také originální gastronomický a hudební zážitek. O ten se postarají Xindl X, Michal Hrůza, Monkey Business, Michal Šindelář, Divokej Bill, kapela UDG a další. Tradiční Pilsner Fest se uskuteční 3. října 2015 v areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj a letos také na náměstí Republiky.

Zájemci mohou jedinečnou atmosféru zažít a navštívit místo vzniku plzeňského originálu už dříve. Užít si narozeninový nefiltrovaný Pilsner Urquell v kombinaci s výborným jídlem mohou v pátek 2. října na pivovarském nádvoří. V rámci předvečera oslav zde příchozí na sobotní hlavní program naladí od 16:30 hodin vybrané pokrmy, nefiltrované pivo a místní hudba.

Nejnavštěvovanější festival u nás, na který loni zavítalo přes 45 tisíc lidí, nabídne v sobotu 3. října kromě zlatého moku, hudby a gastronomie také ukázky pivovarských řemesel. Zájemci si sami vyzkouší práci sládků, bednářů, formanů nebo sladovníků. Připraveny budou netradiční prohlídky pivovaru s prvním sládkem nebo prezentace tankového piva včetně vysvětlení užívané technologie.

Při sobotních oslavách se nezapomene na tradiční hromadný přípitek s překvapením. V 18:42 hodin si všichni milovníci plzeňského ležáku společně připijí na jeho slávu na obou scénách Pilsner Festu, tedy v areálu pivovaru a na náměstí Republiky. Organizátoři zvolili netradiční čas zcela záměrně, odkazují k významnému roku 1842, kdy byla uvařena první várka piva z plzeňské podzemní vody, hořkého žateckého chmele a světlého ječného sladu. Plechovky určené k hromadnému přípitku se začnou rozdávat v 18 hodin.

Dvě nejdůležitější centra festivalu, pivovar a náměstí, propojí speciální koridor s nabídkou jídla a piva, s žongléry a dalšími tradičními artisty či autentickou hudbou v podobě průvodové dechovky a flašinetářů. Organizátoři pro zájemce připravili možnost vyzkoušet alkoholtester nebo takzvané opilecké brýle. Mladým účastníkům bude k dispozici stylový pásek, jehož viditelné připnutí na ruku zabrání případným nedorozuměním při objednávání piva u výčepu.

Březňák má speciální pivo: 150 dní leží a má hodně alkoholu

Publikováno:před rokemZdroj:JenProMuže.czVelké Březno

A vzniklo k poctě svatého Václava velmi tradičním způsobem.

Březňák se rozhodl udělat ke Dni českého piva jednu specialitku. Originální Märzen určený k poctě svatého Václava. Je to pivo, které leželo ve sklepech dlouhých 150 dní!

Den českého piva je sice za námi, ale Dny českého piva stále trvají. Svátek se konal už potřetí v řadě a všichni milovníci piva 27. září uctili svátek patrona českých zemí svatého Václava, který připadá na 28. září. Výrobní tým pivovaru ve Velkém Březně k této příležitosti uvařil sváteční speciální polotmavé pivo Březňák originální Märzen. Celkem 700 hektolitrů se rozvezlo do restaurací a hospod v celé České republice.

Jde o druh piva, které se historicky vařilo v měsíci březnu (odtud Märzen) a pak celé léto leželo v chladných sklepích pivovaru. Prodávalo se až na podzim během pivních slavností. A přesně tak se letos vyráběl i slavnostní Březňák originální Märzen. Prostě zůstali věrní celé té tradici. To speciální polotmavé pivo také vařili letos v březnu a navíc tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo pak kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech.

Tohle speciální polotmavé pivo má obsah alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitost 13,2 °. Pyšní se plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.

Seznam všech hospod, kde se Březňák originální Märzen čepuje, najdou všichni zájemci na webových stránkách www.breznak.cz

V centru Ostravy u Forum Nová Karolina se již za pár dnů roztočí na 100 druhů piv

Publikováno:před rokemZdroj:Forum Nová KarolinaAutor:Radka Hájková

Již za méně než dva týdny bude centrum Ostravy žít. U obchodního centra Forum Nová Karolina odstartuje největší svátek piva, dobrého a kvalitního jídla, hudby a zábavy v regionu – festival Oktobeerfest. V pátek 9. a v sobotu 10. října obsadí okolí obchodního centra více než tři desítky lokálních i velkých zavedených pivovarů, například Ostravar, Holba, Qvásek, Valášek, Slezský pivovar, a zlatavý mok poteče proudem. A nejen to! Návštěvníci budou moci ochutnat tradiční české delikatesy i chuťovky k pivu, prověřit svou zručnost při soutěžích nebo zavítat na koncert Marka Ztraceného, slovenských No Name či Eddie Stoilow. O vlastnostech piva, specificích regionálních pivovarů a dalších zajímavostech promluví v rámci panelové diskuze sládci a představitelé vybraných pivovarů. Akce se koná ve spolupráci s pivovarem Ostravar, Trojhalí Karolina a Hitrádiem Orion. Vstup je pro všechny příchozí zdarma.

„V rámci Oktobeerfestu budou návštěvníci moci okusit více než 100 druhů piv různých značek a speciálů připravených u příležitosti konání naší akce. Rozsahem nabízených piv i samotného doprovodného programu se jedná o jednu z nevětších akcí tohoto rázu v České republice, obdobu mnichovského Oktoberfestu počesku,“ shrnuje marketingový manažer OC Forum Nová Karolina Tomáš Lučan a dodává: „Domníváme se totiž, že k dobrému pivu a pohodě patří nejen kvalitní gastronomie, ale i zábava, a to pro celou rodinu. Proto jsme připravili program jak pro pořádné chlapy, kteří si budou moci zasoutěžit a ukázat své schopnosti, sílu i obratnost, tak atrakce a zábavný program pro děti i rodiče či několik koncertů českých i slovenských interpretů.“

Další informace a program na www.forumnovakarolina.cz a Facebooku.

Po úspěšném loňském prvním ročníku, kdy do obchodního centra a na festival zavítalo téměř 80 tisíc návštěvníků, se letos 9. a 10. října uskuteční pokračování Oktobeerfestu. Zatímco se budou pánové věnovat pěnivému moku, mohou dámy například v klidu nakupovat. K degustaci bude vybízet i nespočet gastro provozoven a stánků s pochutinami k pivu, sladkými i lokálními specialitami. Chybět nebude ani doprovodný program pro celou rodinu, tematické soutěže nebo atraktivní hudební vystoupení. Děti se budou moci vyřádit na trampolínách, prolézačkách, nafukovacích, adrenalinových i na bezpočtu pouťových atrakcích všeho druhu.

„Snažíme se vybočovat ze standardů klasických pivních slavností a zajistit dostatečný servis a komfort pro všechny příchozí. Parkování bude možné přímo ve FNK, toalety budou přístupné jak uvnitř v OC nebo v Trojhalí Karolina, tak mobilní venku. Dostatek míst k sezení poskytnou velkokapacitní stany pro více než 1 000 lidí nebo terasa OC s krásným výhledem. Dostupný bude i hlídaný dětský koutek s množstvím herních prvků,“ doplňuje Tomáš Lučan.

Páteční program od 15 do 21 hodin nabídne mimo jiné koncert Marka Ztraceného či nejlepší revivalové kapely v ČR s repertoárem od Lucie a Wanastonowých Vjecý. V sobotu se na pódium vyhoupne slovenská hudební stálice No Name nebo Eddie Stoilow, kteří v minulosti přizvali za bicí i gólmana Petra Čecha, a kolem 20. hodiny přijde na řadu velkolepý ohňostroj. Návštěvníci se mohou těšit na další DJs a kapely, například skupinu Dejsi Romana Langmanna, bratra Renáty Langmannové, vítězky soutěže Česká Miss 2006.

Novinkou v programu bude panelová diskuze, na které vystoupí sládkové a zástupci vybraných pivovarů. Pohovoří o zajímavostech ze světa piva, rozkryjí některé taje fungování pivovaru, vaření piva a poodhalí možné rozdíly mezi lokálními a celorepublikovými pivovary.

V rámci celého festivalu bude kladen důraz na recyklaci – díky spolupráci se

Pivovary uspěly v prestižní soutěži, český ležák ale vaří nejlíp Brazilci

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.cz

Tři piva tuzemské výroby získala zlatou medaili na prestižní soutěži World Beer Awards v Londýně. Bernard bodoval s mladým pivem belgického typu „ale“, Litovel s tmavým ležákem a Gambrinus s nízkoalkoholickým pivem. V kategorii českého ležáku ale zvítězil brazilský Wäls Bohemian Pílsen.

České pivovary zvítězily v jednotlivých kategoriích. Cenný zářez má na svém kontě rodinný pivovar Bernard, který porazil všechna piva v kategorii svrchně kvašených speciálů typu „ale“, pivovar Litovel s tmavým ležákem Premium Dark a Gambrinus s nealkoholickým Birell Pomeloand Grep.

„V průběhu roku jsme uspěli na několika tuzemských degustačních soutěžích, ale toto vítězství je mimořádné. Vždyť jsme vlastně porazili všechna piva světa stylu ‚belgického ale‘, která nám byla při vzniku naší nové receptury původně vzorem,“ řekl marketingový ředitel pivovaru Bernard Tomáš Lipták.

V dílčích kategoriích jedné z nejprestižnějších soutěží světa, na které degustátoři ochutnávají anonymně 600 piv, získává české pivo medaile poměrně pravidelně. Největším dosavadním úspěchem bylo v roce 2013 vyhlášení pšeničného piva Primátor jako nejlepšího piva světa. (více čtěte zde)

Letos nejvyšší ocenění pro nejlepší pivo bez ohledu na kategorii získal americký Fish Tale Ales Beyond The Pale Ale.

Návštěvníci Pilsner Festu ochutnají letos k plzeňskému ležáku vybrané pivní menu

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Vladimír JurinaPrazdroj

Plzeňský ležák a pečlivě zvolené pokrmy k pivu, to bude jeden z hlavních symbolů letošního Pilsner Festu. Na oslavě, která připomene uvaření první várky světoznámého piva před 173 lety, budou totiž nově také restaurace vyzkoušené a doporučené gastronomickým Prima Fresh Festivalem.

Také letos připomene plzeňský pivovar zrod Pilsner Urquell a jeho 173. narozeniny oslaví se všemi fanoušky prostřednictvím tradičního Pilsner Festu. V sobotu 3. října ožije Plzeň pivovarským duchem a město se vrátí k historickému okamžiku, který se odehrál před 173 lety, když sládek Josef Groll uvařil v místním pivovaru první várku tohoto slavného piva. Aby byla oslava ještě výjimečnější, restaurace zvolené ve spolupráci s labužnickým Prima Fresh Festivalem nabídnou ve svých stáncích na Pilsner Festu pečlivě připravená degustační menu, která se hodí přesně k plzeňskému ležáku.

Plzeňský pivovar otevře své brány v 11:00 a na návštěvníky bude na jeho nádvoří čekat kromě výtečného plzeňského piva v nefiltrované podobě také kvalitní jídlo z čerstvých surovin. Za dobrým jídlem se mohou vydat i na náměstí Republiky. „Doufáme, že hosty narozeninové oslavy plzeňského piva potěší gastronomické změny, které jsme pro ně připravili. Prima Fresh Festival totiž pečlivě vybral několik nových restaurací, které se na Pilsner Festu objeví. Naším hlavním záměrem je hlavně zprostředkovat jim k výjimečnému českému pivu ty nejlepší a nejlépe se hodící pokrmy,“ říká Martin Nauš, jeden z organizátorů Prima Fresh Festivalu, oblíbené kulinářské akce přinášející možnost okusit skvělou gastronomii.

Návštěvníci tak v Prima Fresh festivalových stáncích ochutnají například menu restaurace El Cid - La Provance s jejich Alsaskou gulášovou polévkou z vepřových kolínek, kořenové zeleniny a brambor, šnečí ragú ze šnečí farmy Barkona Snails, husí speciality restaurace Husí játra nebo kvalitní burgery z 100% jehněčí kýty či hovězího pupku v originální bulce od mistrů z restaurace Kaiser Franz.

Ve speciálních venkovních restauracích na nádvoří pivovaru i na náměstí představí mimoto to nejlepší, co se hodí k plzeňskému pivu ještě i tradiční a osvědčené restaurace Na Spilce, U Salzmannů, Malostranská beseda či Lokál Pod Divadlem.

Oktoberfest letos hostí o 300 tisíc lidí méně než loni, spotřeba piva však je téměř stejná

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:ČTK

● Na nejslavnější pivní festival zavítaly zatím jen tři miliony návštěvníků, o deset procent méně než loni.
● Organizátoři věří, že se podaří loňskou návštěvnost vyrovnat.
● Pivo je příliš drahé, máz se nedá koupit pod 10 eur.

Mnichovský pivní festival Oktoberfest je za polovinou a zatím přilákal jen tři miliony návštěvníků, o deset procent méně než loni za stejnou dobu. Podle organizátorů festivalu ubylo především hostů ze sousedních států. Spotřeba piva však je téměř stejná jako loni, přestože je chmelový nápoj nejdražší v historii festivalu.

Loni navštívilo Oktoberfest během prvního týdne o 300 000 lidí víc. Ve srovnání s předchozím rokem klesl počet hostů z "blízkého zahraničí", uvedli pořadatelé festivalu. Za hlavní důvod snížené návštěvnosti však označují chladné počasí v prvním festivalovém týdnu, ne obnovení kontrol na hranicích Německa s Rakouskem a s Českem kvůli příchodu běženců. Organizátoři Oktoberfestu však věří, že se do 4. října, kdy festival končí, ještě podaří loňskou návštěvnost vyrovnat.

Provozovatelé pivních stanů jsou s dosavadním průběhem Oktoberfestu relativně spokojeni. "Je trochu jednodušší organizovat provoz stanů, protože není takový tlak hostů," uvedl mluvčí festivalu Toni Roiderer. Spotřeba piva je přitom jen o dvě procenta nižší než loni a je pravděpodobné, že se i letos na Oktoberfestu vypije přes sedm milionů litrů chmelového nápoje. Litrovou sklenici, takzvaný máz, přitom poprvé nelze koupit za méně než deset eur (270 korun).

Jedním z nejviditelnějších trendů letošního festivalu je rostoucí obliba vegetariánských jídel na úkor pečeného masa. Během prvního týdne spořádali návštěvníci festivalu 55 volů a 22 telat, zatímco loni to bylo 60 volů a 27 telat. Naopak roste odbyt bezmasých pochutin, jako jsou knedlíky se špenátem.

První polovinu Oktoberfestu hodnotí pozitivně i mnichovská policie. "Zaznamenali jsme celkový pokles spáchaných trestných činů a přitom jsme zadrželi víc pachatelů," řekl náměstek mnichovského policejního prezidenta Werner Feiler. Podle něj musela policie stejně jako před rokem zasahovat zhruba v 1100 případech, proti loňsku ale o šest procent klesl počet násilných činů. Klesl také počet otrav alkoholem: Bylo kvůli ní třeba hospitalizovat "pouze" 318 lidí, dosud o 52 méně než loni.

Primátor Plzně, hokejová ikona a sládek zahájili Dny českého piva

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.czGambrinus

V neděli v předvečer sv. Václava, patrona českých pivovarníků, začaly Dny českého piva. V Plzni zahájil týdenní oslavy primátor Martin Zrazavecký, plzeňská hokejová legenda Martin Straka a sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. Společně narazili sud výjimečné várky ležáku Gambrinus První chmel a popřáli všem pivařům, aby si Dny českého piva si náležitě užili. Slavit se bude v 6000 hospodách napříč ČR, Gambrinus První chmel mohou lidé ochutnat v polovině z nich.

Pivovar Gambrinus připravil pro letošní oslavy Dnů českého piva hned několik „taháků“. Nabídne od tohoto víkendu až ve 3 000 hospodách ležák Gambrinus První chmel, který je dochmelený čerstvým žateckým chmelem. Pro ty, kteří se budou chtít vypravit přímo do pivovaru Gambrinus, připravili jeho sládci v rámci Noci otevřených pivovarů (3. 10.) program přímo v pivovaru.

„Dny českého piva jsou oslavou naší národní pivní kultury. Je to příležitost připomenout si pivní tradice a pozvat milovníky zlatavého moku na čepované do hospod i pivovarů. Navíc po chmelové sklizni jsme opět využili této příležitosti a uvařili ležák z čerstvého žateckého chmele. Tento týden už putují sudy do hospod, kde jej budou moci ochutnat lidé ve třech tisícovkách hospod po celém Česku. Zároveň zveme všechny do pivovaru 3. 10., kde jsme připravili speciální program pro pivaře,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus.

Na čepovaný První chmel
Vařit pivo z čerstvého chmele je pro sládky doslova sváteční příležitost, takové pivo lze vyrobit jen v době sklizně. Čerstvý chmel dodá pivu výrazné aroma a příjemnou hořkost. „Čerstvě sklizený chmel nelze skladovat, je nutné jej po sklizni dopravit nejkratší cestou do pivovaru, kde se přidává do piva v průběhu chmelovaru. Pro zvýraznění vůně dochmelujeme ležák ještě během zrání piva za studena,“říká sládek Gambrinusu Pavel Zítek. Jelikož jde o tak výjimečnou příležitost, mělo by být i pivo tou správnou motivací jít „na jedno čepované“ do hospod. Jsou to právě hospody a pivovary, které se již nyní chystají na svátek, na zahájení oslavy Dnů českého piva. „Dny českého piva bereme jako svátek všech pivařů. Loňská várka prvního chmele se vypila v hospodách bleskurychle, a tak jsme jí letos uvařili raději o něco víc,“ říká Pavel Zítek. Pivo tím pádem může ochutnat i více lidí, letos jej Gambrinus nabídne až do tří tisíc hospod.

Žatecký chmel – česká chlouba
Limitovaná várka ležáku Gambrinus je dochmelená čerstvým chmelem odrůdy Sládek z žatecké chmelnice Beránek. Gambrinus je největším odběratelem tuzemského chmele vůbec. Ročně pivovar spotřebuje přibližně 150 tun chmele zmíněné odrůdy. „Pro chmelení používáme především odrůdu Sládek, která je schválená pro České pivo. Tento chmel přispívá svou hořkostí a aroma k typické vyvážené chuti našeho piva. Proto je skvělé jednou za rok oslavit chmelobraní touto unikátní limitovanou várku,“ říká Pavel Zítek.

Den, kdy pivovar nezavře brány: Škola čepování i pivní test
V sobotu 3. 10. pivovar Gambrinus otevře návštěvníkům své brány. Vedle prohlídek nové a historické varny je na tento den připraveno hned několik dalších zajímavostí. V pivovaru bude možné si vyzkoušet trojúhelníkový test, porovnat při něm desítku s novou dvanáctkou a prověřit tak své degustátorské schopnosti. Dalším lákavým bodem prohlídek je absolvování školy čepování pod vedením zkušeného sládka, přičemž každý zjistí, že dobře načepovat pivo je skutečné řemeslo. Nedílnou součástí prohlídek je pak i limitovaná várka Gambrinus První chmel, kterou pivovar pro Dny českého piva uvařil. Do půllitrů si každý návštěvník bude moci pivo načepovat sám. „Zveme srdečně každého příznivce piva do našich pivovarů v Plzni i do hospod, kde se První chmel bude čepovat,“ uzavřel Pavel Zítek.

Speciální prohlídky uspořádané v rámci programu otevřených pivovarů budou začínat ve 14:00, 15:30, 17:00, 18:30, 20:00 a 21:00 hodin v Návštěvnickém centru na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Délka prohlídky je 60 minut a jednotné vstupné činí 70 Kč na osobu.

Svatováclavské slavnosti: To bylo 145 pivních píp i exotičtí Maoři

Publikováno:před rokemZdroj:Zlínské novinky

Areál Florie Kroměříž hostil o víkendu Svatováclavské slavnosti. Druhý ročník akce, která se uskutečnila v rámci Dnů českého piva, se díky pozitivním ohlasům z loňska rozšířil na dvoudenní festival plný pivních speciálů, skvělé hudby známých kapel a také adrenalinových skoků bikerů v rámci Překonání gravitace.

Překvapením programu, kterým provázel Železný Zekon, bylo vystoupení novozélandského folklorního souboru Whakaari, jenž předvedl tradiční maorský tanec haka.

I přes deštivou sobotu dorazily na vystoupení známých kapel tisíce lidí. „Legendární Olympic a kapely MIG 21, Horkýže Slíže nebo Turbo vytvořili výbornou festivalovou atmosféru. Fanouškům tak nevadila ani občasná přeháňka,“ popisuje Andrea Horňanská z organizačního týmu Florie Kroměříž. Většina areálu včetně venkovního posezení pro 3500 lidí je zastřešená, takže se návštěvníci mohli mezi koncerty občerstvit v kryté části.

„Ze 145 píp se tam čepovalo čtyřicet piv včetně speciálů, které na akci uvařili v pivovarech Litovel, Holba a Zubr a také v minipivovarech 1. selský pivovárek Kroměříž a Zámecký pivovar Břeclav,“ říká Andrea Horňanská. Velký úspěch podle ní měla netradiční piva, uvařená na počest patrona všech pivovarníků – Litovel Svatý Václav, Holba Svatováclavský kroužkovaný světlý kvasnicový ležák nebo Zubr Extra hořký 12,5 stupně.

Sobotní program lákal také na bikery, kteří se chystali na mistrovství ČR v MTB Big Air. „Mokrý povrch však neumožnil, aby se soutěž uskutečnila. Nejlepší čeští a zahraniční jezdci se však rozhodli diváky potěšit exhibicí, kde ukázali alespoň část triků, které ovládají,“ vysvětluje Andrea Horňanská.

Nedělní otevření Dětského světa přilákalo celé rodiny. „Venkovní i vnitřní areál byly plné dětí, které nadšeně vyzkoušely spoustu skluzavek, prolézaček a dalších atrakcí. Nejmladší bavila také show Michaela Nesvadby či klauni, starší zase nový skate park. Je vidět, že Floria je skutečně areálem, kde mohou volný čas trávit lidé každého věku a různých zájmů,“ uvádí Andrea Horňanská. Organizátoři proto i v neděli přichystali hudební program, zahrála kapela Mandrage nebo zpěvák Janek Ledecký. Své umění s motorkou ve vzduchu předvedl i několikanásobný mistr ČR v supercrossu Petr Kuchař.

Nečekaným nedělním bonusem bylo vystoupení maorských Whakaari, kteří pocházejí z města Rotorua na severním ostrově Nového Zélandu. „Tento folklorní soubor vystupuje od roku 2007 a už procestoval spoustu zemí od USA, přes Evropu až po Spojené arabské emiráty. Letos tanečníci navštívili několik festivalů ve střední Evropě a nám se podařilo zajistit, aby své turné zakončili právě u nás v Kroměříži,“ dodává Andrea Horňanská. Zlínskénovinky.cz informovala Mgr. Jitka Cilečková.

AB InBev prý chce koupit rivala SABMiller za 70 miliard liber

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czPrazdroj

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev hodlá nabídnout za převzetí svého největšího nadnárodního konkurenta SABMiller 70 miliard liber (2,6 bilionu korun). Informoval o tom dnes list The Sunday Times s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním mezi podniky. Dodal, že AB InBev by mohl nabídku předložit v příštích dnech.

SABMiller, jehož součástí je rovněž Plzeňský Prazdroj, již v polovině září oznámil, že AB InBev má o jeho převzetí zájem. Spojení těchto dvou kolosů, které pokrývají zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's. Nyní má asi 70 tisíc zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251