Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

V Itálii mají ´sprosté´ pivo! Neuhádnete, jaký vulgární název dostalo! A jaký má úspěch!

Publikováno:před rokemZdroj:Prásk.tv

Jak je vidno, Italům rozhodně nechybí smysl pro humor. Pokud se rozhodnete navštívit Sicílii, můžete ochutnat pivo s opravdu originálním názvem. Jaké jméno má zlatavý mok?

Ležák pivovaru Sikania se jmenuje Minchia. Název vypadá zprvu naprosto neškodně, dokud si ho ovšem nepřeložíte. V češtině to totiž znamená "kokot". Vskutku originální pojmenování slaví u konzumentů úspěch, stejně jako chuť chmelového moku.

Minchia se vaří hned v několika variantách. Můžete ochutnat klasický světlý ležák, dvojsladový černý speciál nebo červený speciál. A proč se pivo tak jmenuje? Majitel Nino Amato chtěl prý "nakopnout" prodej piva doma, i v zahraničí.

„To slovo je součástí sicilské identity, právě neobvyklé pojmenování může pivu pomoci prorazit v těžké konkurenci,“ hájí Amato sprostý název piva. Ale jak se zdá, zatím to vypadá na velký úspěch.

Třeba se toho ostatní výrobci chytnou, a dočkáme se ještě pořádně "peprných" piveček...

Letošní Pilsner Fest přivítal více než 50 000 návštěvníků

Publikováno:před rokemZdroj:Region PlzeňPrazdroj

Na narozeninové oslavě se zároveň načepovalo více než 108 000 půllitrů zlatého ležáku i dalších plzeňských piv.

Více než 50 000 účastníků oslavilo společně v sobotu 3. října 173. výročí uvaření první várky spodně kvašeného ležáku Pilsner Urquell. Plzeň ožila tradičním Pilsner Festem, letos však nejen v areálu pivovaru, ale díky podpoře magistrátu města Plzně i na náměstí Republiky a v ulicích, které obě centra dění spojují. Návštěvníci si mohli vychutnat plzeňské pivo, u jehož vaření přiložila ruku k dílu i hudební skupina Monkey Business. V průběhu narozeninového dne se tak načepovalo více než 108 000 půllitrů tohoto zlatého ležáku, ale i dalších plzeňských piv.

„Velice nás těší, že se počet fanoušků plzeňského piva a tím i účastníků narozeninového Pilsner Festu s každým rokem zvyšuje. Účast všech gratulantů je pro nás velkou motivací a dokazuje nám, jak si lidé značky Pilsner Urquel cení,“ prozradil Lukáš Novotný, brand manažer značky Pilsner Urquell. Nejdůležitější chvílí Pilsner Festu se však stal čas 18:42, kdy nastal v areálu pivovaru i na náměstí Republiky slavnostní narozeninový přípitek. Připomněl symbolicky rok 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka slavného originálu a začala šířit věhlas plzeňského piva doma i ve světě. Plzeňský sládek Václav Berka narazil v tento čas slavnostně dřevěný sud plzeňského ležáku a generální ředitel Paolo Lanzarotti a primátor města Plzně Martin Zrzavecký si pak připili společně s tisící přítomných milovníků plzeňského piva na jeho počest a slávu.

Více než 2 000 příchozích zároveň využilo Pilsner Fest k netradičním a rozšířeným prohlídkám pivovaru. Otevřela se běžně nepřístupná bednárna, v níž se vyrábí a opravují klasické dubové sudy. Nechyběla ani prohlídka sklepů a samozřejmě ochutnávka nefiltrovaného ležáku čepovaného přímo z dubových sudů. V obležení návštěvníků byly i čtyři řemeslné stany, které oživily historickou tradici pivovarských řemesel. Prostřednictvím zábavného kvízu seznámily příchozí s podstatou sladovnického řemesla, přiblížily mistrovskou bednářskou ruční práci, odhalily, v čem mohli pivovarští formani v minulosti rozvážet pivo a odtajnily hlavní kouzlo unikátních surovin a tradičního výrobního procesu plzeňského piva. Dobrou náladu podpořily téměř tři desítky hudebních kapel, mezi něž patřili například Xindl X, No Name, Divokej Bill, UDG nebo Monkey Business.

Zejména pro klid řidičů byla opět k dispozici odpočinková zóna K-lee-deck. Návštěvníci si zde v rámci projektu Promile INFO mohli zdarma dýchnout do profesionálního alkoholtesteru a dozvědět se, za jak dlouho pro ně bude bezpečné usednout za volant vozidla. Zároveň si vyzkoušeli novinku, tzv. opilé brýle. S jejich pomocí si mohli reálně uvědomit, jak je obtížné v případě stavu opilosti provádět běžné aktivity, jako například trefit se klíčem do zámku dveří.

O Prazdroj usiluje dlouholetý sok Budvaru, americký Anheuser-Busch

Publikováno:před rokemZdroj:Česká televizeAutor:ČTKPrazdroj

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev nabídla za převzetí svého největšího nadnárodního konkurenta SABMiller 70 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč). Jako první o tom informoval britský The Sunday Times, obě firmy nyní svou nabídku fúze potvrdily i České televizi. Majitele tak změní i Plzeňský Prazdroj, který spadá právě pod SABMiller. Tradiční český pivovar by se tak dostal do rukou amerického Budweiseru, známého dlouholetými soudními spory s budějovickým Budvarem kvůli ochranné známce.

Jihoafrický SABMiller o tom, že Anheuser-Busch InBev má zájem o jeho převzetí, informoval již v polovině září. Podle agentury Reuters už dokonce zástupci AB InBev požádali několik bank o zpracování podmínek, za jakých by jim byly ochotny poskytnout úvěr ve výši 70 miliard dolarů. Očekává se, že počáteční financování by proběhlo formou překlenovacích úvěrů.

Spojení těchto dvou kolosů by představovalo dosud největší transakci v pivovarnickém odvětví. Vzniklá pivovarnická skupina by totiž kontrolovala zhruba třetinu celosvětové produkce piva. Součástí tohoto obchodu by se v takovém případě stal i plzeňský ležák, který českému pivovarnictví otevřel dveře do celého světa.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 pivních a nápojových značek z celého světa. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých soudních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni se firma stala stoprocentním vlastníkem budějovického pivovaru Samson. V jednom jihočeském městě se tak střetla se svým dlouholetým konkurentem - Budějovickým Budvarem.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje v roce 1999. O tři roky později byla fúze dokončena a pivovar pod svoji hlavičku sjednotil i Radegast a Velké Popovice. Pak pokračoval koupí i dalších pivovarů nejen ve střední a východní Evropě, ale i nizozemského Grolsche a amerického Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's. Nyní vlastní i značky cider Strongbow, Frisco nebo největší maďarský pivovar Dreher. Společnost má asi 70 000 zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

Českého chmele je letos méně
Každý dospělý Čech ročně vypije v průměru 300 půllitrů piva. Úrodě žateckého poloraného červeňáku, tedy druhu chmele tvořícího základ vaření piva v Česku, ale tento rok počasí příliš nepřálo. Letošní výnos je oproti loňsku nižší až o 35 procent. „Chmel sice vykvetl, ale květy se jaksi netransformovaly do hlávek a hodně těch květů prostě uschlo a opadalo na zem,“ upřesnil prezident Unie obchodníků a zpracovatelů chmele Pavel Šponer.

U ostatních pěstitelských komodit - třeba ovoce a zeleniny - by to znamenalo okamžitě vyšší cenu a dražší výsledný produkt. Množství vyrobeného piva a jeho ceny se ale ani kritická neúroda nedotkne. „U tradičních českých pivovarů nečekáme problém,“ uvedl prezident Potravinářské komory a Agrární komory ČR Miroslav Toman.

První důvodem jsou dlouhodobé kontrakty, které pěstitelé a pivovary uzavírají až na čtyři roky dopředu. Navíc k tomu už česká piva dávno nejsou závislá jen na úrodě tuzemského chmele. Do Česka se dováží třeba levnější chmel z Německa či USA. „Klimatické podmínky a ekonomické nedovolují vyrobit tento druh chmele tak lacino, za tak příznivých nákladů jako ostatní regiony ve světě - například ve Spojených státech nebo v Číně,“ tvrdí sládek pivovaru U Orloje Jiří Vent.

Ochutnejte a hlasujte o nejlepším guláši k pivu Chotěboř

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky VysočinaChotěboř

Lákavá akce pro všechny milovníky dobrého jídla a dobrého piva se odehraje o druhém říjnovém víkendu v Chotěboři. V areálu Pivovaru Chotěboř proběhne soutěž profesionálů o nejlepší guláš k pivu Chotěboř.

„Zástupci restaurací nabídnou návštěvníkům ochutnávku svého guláše, ti pak budou moci hlasovat. Připravujeme odměny jak pro nejlepší kuchaře, tak pro hlasující,“ zve sládek pivovaru Oldřich Záruba. Brány pivovaru se veřejnosti otevřou v sobotu 10. října v 11 hodin, vstup je zdarma, na akci se bude točit chotěbořská dvanáctka Prémium za sníženou cenu.

Záštitu nad dosud ojedinělým počinem převzal předseda Československého svazu kuchařů Jaroslav Sapík, který rovněž bude členem odborné poroty. Do té zasedne také sládek Pivovaru Chotěboř Oldřich Záruba, ředitel Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod Jiří Forman a chotěbořskou radnici zastoupí tajemník Milan Linhart. Pátým hlasem do konečného rozhodnutí o vítězném guláši pak bude výsledek z hlasování veřejnosti.

Guláš se bude servírovat na dvoře pivovaru Chotěboř přímo z kotlů, pod kterými se bude topit dřevem. „Návštěvníci si u vstupu do areálu budou moci zakoupit hlasovací lístek, na který u každého stánku dostanou ochutnávku,“ vysvětluje jednoduchý princip podobný například soutěžím vín, piv nebo jiných pochutin obchodní ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec.

Zároveň s festivalem guláše organizuje pivovar den otevřených dveří. Zájemci mohou vidět útroby jednoho z nejmladších, ale nejúspěšnějších pivovarů na Vysočině. „Účastníci během prohlídky získají informace, které se jim pak mohou hodit ve znalostním kvízu o pěkné ceny,“ láká na další zajímavost sládek Oldřich Záruba.

Gulášový festival bude mít svůj doprovodný program s živou hudbou, o kterou se postará kapela Jarda Bílek a spol., pro nejmenší návštěvníky budou připraveny atrakce, mimo jiné se budou moci povozit na koních. Zájemce o návštěvu pivovaru bude z města svážet tradiční autobusová linka Chotěbus, jízdní řády budou včas umístěny na zastávkách a webu pivovaru. Novinkyvysočina.cz o akci informovala Věra Schmittová z Pivovaru Chotěboř, s.r.o.

Litovel Premium Dark je nejlepším tmavým ležákem na světě

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyLitovel

Tmavý ležák Litovel Premium Dark opět potvrdil svou kvalitu a ukázal, že se neztratí doma ani mezi zahraniční konkurencí. Zabodoval totiž v londýnské degustační soutěži World Beer Awards, odkud si na Hanou odváží zlatou medaili v kategorii tmavých ležáků.

Jak olomouckénovinky.cz informovala Gita Jílková, tento ležák tímto navazuje na nedávný úspěch v tuzemském pivním klání České pivo, kde získal bronz.

„Litovel Premium Dark patří k našim nejoceňovanějším produktům. Kromě letošních úspěchů ve World Beer Awards a v Českém Pivu má na kontě například třetí místo z loňského Pivexu, jako třetí skončil i v Českém pivu 2013. Pravidelné umísťování litovelských piv na stupních vítězů prestižních soutěží je pro nás pocta. Těší nás, že kvalitu naší práce ocení nejen doma, ale i na zahraniční půdě,“ komentuje úspěch Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

Pro toto litovelské dvanáctistupňové pivo je charakteristická střední až silná plnost podtržená výraznou vůní a chutí karamelu. Kromě ležáku Litovel Premium Dark zaznamenala úspěch i hanušovická Holba Premium. Ta si z Londýna odváží stříbrnou medaili v kategorii ležáků.

Londýnské World Beer Awards patří mezi nejuznávanější pivní ocenění na světě. Přihlášená piva z celého světa bojují o umístění v osmi kategoriích. Objektivitu zaručuje odborná porota, která hodnotí vzorky anonymní degustací. Více informací o soutěži můžete najít na webových stránkách worldbeerawards.com.

Mniši slavnému hostu uvařili pivo a pojmenovali ho po něm

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:Aneta SlavíkováŽeliv

Příští pátek bude v želivském premonstrátském klášteře zvláštní hned ze dvou důvodů.

Svou návštěvou klášter poctí světový tenor Štefan Margita, pro kterého se v klášterním pivovaru uvařilo doslova výjimečné překvapení.

Vůbec poprvé v historii želivského pivovaru se na stole objeví lahev piva, která nese jméno po slavné osobnosti. Štefan tak už není „jen" významný zpěvák, ale také dvanáctistupňový světlý nefiltrovaný ležák.

Limitovaná kolekce pěti set lahví piva Štefan, které spatřilo světlo světa na počest návštěvy Štefana Margity, bude v prodeji přímo po skončení dvou pátečních koncertů. Ty se budou konat v sedmnáct 
a ve dvacet hodin. „Půjde 
o projev vděčnosti k muži, který si vedle světových operních domů, v nichž pravidelně vystupuje, našel čas i na želivský klášter," prozradil opat želivského kláštera Jáchym Jaroslav Šimek.

Shodou okolností, právě 
v pátek 9. října slaví svůj svátek všichni Štefanové. Želivská klášterní piva Haštal, Jeroným či Salesius nesou jména po významných želivských opatech. Nyní je to vůbec poprvé, co želivský pivovar pojmenoval pivo po veřejně známé osobnosti. „Pro zpěváka to bude překvapení. Vzhledem k tomu, že v pátek 
u nás oslaví svůj svátek, tak 
to bude i náš dárek," sdělila Lenka Vacková z pivovaru.

Ta také připomněla, že ve světě je obvyklé, že slavní lidé mají své značky vína nebo šampaňského. „Manžel Hany Zagorové se může pyšnit tím, že mu v želivském klášteře uvařili speciální pivo," podotkla s úsměvem Vacková.

Ještě doplnila, že v prosinci se klášter bude těšit na vystoupení další hudební celebrity. Do Želiva zavítá Eva Pilarová. „Věříme, že pivo 
pro slavné osobnosti nevaříme naposledy. Už teď náš sládek přemýšlí nad tím, jakou chuť by mohlo být pivo nesoucí jméno právě po Evě Pilarové," prozradila Vacková.

Světový tenor Štefan Margita se v pátek v rámci šedesátiminutové talkshow ocitne „ve zpovědnici Karola Lovaše", božejovského faráře.

Zpěvák si také připravil nejednu pěveckou lahůdku, zazpívá česky, slovensky, maďarsky i latinsky.

Budějovický Budvar instaloval deset přetlačných tanků

Publikováno:před rokemZdroj:Krajské listyAutor:Lucie BartošBudvar

Před stáčením do lahví
Protože v budoucnu očekává další nárůst prodeje, musí pivovar posilovat svou výrobní základnu. Tento týden byla realizována jedna z klíčových investic v této oblasti – instalace deseti přetlačných tanků, které slouží jako zásobníky hotového piva těsně před jeho stáčením do lahví, plechovek nebo sudů. Nové přetlačné tanky pomohou zejména k navýšení výkonu stáčíren lahví – poptávka po pivu v lahvích se totiž během posledních pěti let zvýšila o 29 procent a současná kapacita stáčíren přestává postačovat.

Národní podnik Budějovický Budvar s pomocí dvou jeřábů instaloval deset nových přetlačných tanků, které vyrobila německá firma Ziemann. Tyto tanky slouží jako zásobníky hotového piva těsně před jeho stáčením do lahví, plechovek, nebo sudů. Tanky jsou vyrobeny z nerezové oceli, mají průměr 3,6 metru, výšku 14 metrů a hmotnost osm tun. Do každého tanku se vejde 1000 hektolitrů piva. Investice zdvojnásobila kapacitu stávajícího oddělení přetlačných tanků pivovaru na 20 000 hektolitrů.

„V loňském roce jsme dosáhli nejvyššího výstavu piva v historii pivovaru a přibližujeme se hornímu limitu výrobních a logistických kapacit podniku. Protože chceme i nadále zvyšovat objem prodeje, musíme posilovat i výrobní kapacitu. Přetlačné tanky jsou klíčovou investicí, která umožní uspokojovat rostoucí poptávku zejména po pivu v lahvích,“ říká sládek Budějovického Budvaru Adam Brož.

Loni se výstav pivovaru zvýšil meziročně o 2,5 procenta na celkový objem 1,457 milionu hektolitrů. Velmi výrazně roste v posledních letech poptávka po lahvovém pivu z Budějovického Budvaru. Během pěti let se zvýšila o 29 procent a tento trend bude pokračovat i v budoucnu.

Celková hodnota investice přesahuje 70 milionů korun. Dodavatelem stavby je Porr, a. s., a generálním dodavatelem technologické části ProjektSoft HK, a. s., Hradec Králové.

Pilsner Fest: České stálice i dosud neobjevení muzikanti

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:Hana JosefováPrazdroj

Pilsner Fest bývá poslední velkou hudební akcí pod širým nebem. Koná se totiž na začátku podzimu a uzavírá tak sezonu letních festivalů.



Letos je naplánován na sobotu 3. října. Počátek desátého měsíce v roce není zvolen náhodně. Pilsner Fest je pořádán jako narozeninová oslava. Připomíná, že první várka originálního spodně kvašeného ležáku sládka Josefa Grolla opustila plzeňský měšťanský pivovar 5. října 1842.

Letos se oslavy plzeňského piva vracejí na náměstí Republiky, ale konat se budou i v areálu Plzeňského Prazdroje. Na obou místech organizátoři postaví pódia, na nichž se už od 11:30 hod. budou střídat rockoví muzikanti. Návštěvníci se mohou těšit na spolehlivé headlinery českých hudebních festivalů, např. na Xindla X, No Name, Divokýho Billa nebo Monkey Business. „I v letošním roce pokračujeme v nastoupené cestě; snažíme se objevovat nové muzikanty a umožnit jim vystoupit vedle zavedených a populárních stálic českého hudebního světa," říká dlouholetý dramaturg festivalu Pavel Anděl. Dodává, že letos těmi zatím neobjevenými muzikanty jsou kapely Poletíme?, Come and Play a také muzikant Johannes Benz, jak si říká rockový písničkář a filmař Jan Foukal.

Pilsner Fest je samozřejmě především oslavou piva a těch, kdo jej vaří, a tak se návštěvníci i letos budou moci seznámit s tradičními pivovarskými řemesly; v areálu pivovaru budou postaveny stany sládků, bednářů, formanů. Konat se budou i netradiční prohlídky pivovaru s prvním sládkem. A chybět nebude ani hromadný přípitek na obou velkých hudebních scénách. Je naplánován přesně na 18:42 hod., tento čas odkazuje k roku, kdy se plzeňské pivo ´narodilo´.

Limitovaná várka z čerstvého chmele i sobotní speciální program v pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Region PlzeňGambrinus

Pro ty, kteří se budou chtít vypravit přímo do pivovaru Gambrinus, připravili jeho sládci v rámci Noci otevřených pivovarů (3. 10.) program přímo v pivovaru.

„Dny českého piva jsou oslavou naší národní pivní kultury. Je to příležitost připomenout si pivní tradice a pozvat milovníky zlatavého moku na čepované do hospod i pivovarů. Navíc po chmelové sklizni jsme opět využili této příležitosti a uvařili ležák z čerstvého žateckého chmele. Tento týden už putují sudy do hospod, kde jej budou moci ochutnat lidé ve třech tisícovkách hospod po celém Česku. Zároveň zveme všechny do pivovaru 3. 10., kde jsme připravili speciální program pro pivaře,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus.

Na čepovaný První chmel
Vařit pivo z čerstvého chmele je pro sládky doslova sváteční příležitost, takové pivo lze vyrobit jen v době sklizně. Čerstvý chmel dodá pivu výrazné aroma a příjemnou hořkost. „Čerstvě sklizený chmel nelze skladovat, je nutné jej po sklizni dopravit nejkratší cestou do pivovaru, kde se přidává do piva v průběhu chmelovaru. Pro zvýraznění vůně dochmelujeme ležák ještě během zrání piva za studena,“ říká sládek Gambrinusu Pavel Zítek. Jelikož jde o tak výjimečnou příležitost, mělo by být i pivo tou správnou motivací jít „na jedno čepované“ do hospod. Jsou to právě hospody a pivovary, které se již nyní chystají na svátek, na zahájení oslavy Dnů českého piva. „Dny českého piva bereme jako svátek všech pivařů. Loňská várka prvního chmele se vypila v hospodách bleskurychle, a tak jsme jí letos uvařili raději o něco víc,“ říká Pavel Zítek. Pivo tím pádem může ochutnat i více lidí, letos jej Gambrinus nabídne až do tří tisíc hospod.

Žatecký chmel – česká chlouba
Limitovaná várka ležáku Gambrinus je dochmelená čerstvým chmelem odrůdy Sládek z žatecké chmelnice Beránek. Gambrinus je největším odběratelem tuzemského chmele vůbec. Ročně pivovar spotřebuje přibližně 150 tun chmele zmíněné odrůdy. „Pro chmelení používáme především odrůdu Sládek, která je schválená pro České pivo. Tento chmel přispívá svou hořkostí a aroma k typické vyvážené chuti našeho piva. Proto je skvělé jednou za rok oslavit chmelobraní touto unikátní limitovanou várku,“ říká Pavel Zítek.

Den, kdy pivovar nezavře brány: Škola čepování i pivní test
V sobotu 3. 10. pivovar Gambrinus otevře návštěvníkům své brány. Vedle prohlídek nové a historické varny je na tento den připraveno hned několik dalších zajímavostí. V pivovaru bude možné si vyzkoušet trojúhelníkový test, porovnat při něm desítku s novou dvanáctkou a prověřit tak své degustátorské schopnosti. Dalším lákavým bodem prohlídek je absolvování školy čepování pod vedením zkušeného sládka, přičemž každý zjistí, že dobře načepovat pivo je skutečné řemeslo. Nedílnou součástí prohlídek je pak i limitovaná várka Gambrinus První chmel, kterou pivovar pro Dny českého piva uvařil. Do půllitrů si každý návštěvník bude moci pivo načepovat sám. „Zveme srdečně každého příznivce piva do našich pivovarů v Plzni i do hospod, kde se První chmel bude čepovat,“ uzavřel Pavel Zítek.

Speciální prohlídky uspořádané v rámci programu otevřených pivovarů budou začínat ve 14:00, 15:30, 17:00, 18:30, 20:00 a 21:00 hodin v Návštěvnickém centru na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Délka prohlídky je 60 minut a jednotné vstupné činí 70 Kč na osobu.

Pivovar slaví úspěch s ležákem jménem Ko*ot

Publikováno:před rokemZdroj:Odhaleno.cz

Když přijedete na Sicílii, někdy uslyšíte slovo minchia. Znamená to stejné co česky ko*ot. Tedy je vulgárním označením pro penis v sicilském nářečí. Přes svou vulgaritu se toto slovíčko na ostrově nahlas veřejně vyslovuje docela často. Teď ho můžete přečíst z etikety piva. Minchia je totiž ležák pivovaru Sikania, který s ním slaví veliký úspěch. A znalcům chmelového moku velmi chutná.



2. 10. 2015

Když přijedete na Sicílii, někdy uslyšíte slovo minchia. Znamená to stejné co česky ko*ot. Tedy je vulgárním označením pro penis v sicilském nářečí. Přes svou vulgaritu se toto slovíčko na ostrově nahlas veřejně vyslovuje docela často. Teď ho můžete přečíst z etikety piva. Minchia je totiž ležák pivovaru Sikania, který s ním slaví veliký úspěch. A znalcům chmelového moku velmi chutná.

„To slovo je součástí sicilské identity, právě neobvyklé pojmenování může pivu pomoci prorazit v těžké konkurenci,“ vysvětluje majitel pivovaru Nino Amato, proč se rozhodl zrovna pro tak vulgární pojmenování.

„Pro Sicilany je to zvolání, které zahrnuje celé spektrum pocitů, používá se spontánně, když chcete vyjádřit radost, šok nebo údiv,“ tvrdí Amato, jehož firma sídlí v Messině.

Většina z dvanácti set litrů piva, které prodá denně, končí na stolech Sicilanů. Minchia se vaří jako světlý ležák, červený speciál či dvojsladový černý speciál.

„Všichni, kdo navštívili Sicílii, vědí, že slovo minchia je vyjádřením zdravého selského rozumu. Není to jen nářeční výraz nebo typický sicilský výkřik vyjadřující údiv či nadšení, ale je to vyjádření našeho světa a kultury. Způsob, jak být typickým Sicilanem,“ píše na svém webu pivovar Sikania.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251