Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

AB InBev opět zvýšil nabídku na převzetí SABMiller na 2,6 bilionu korun

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:ČTK

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev přišla s další zlepšenou nabídkou na převzetí svého menšího rivala SABMiller a nabízí za něj už zhruba 70 miliard liber (2,6 bilionu korun). Od poloviny září je to již jeho čtvrtá neoficiální nabídka na koupi skupiny, do níž patří mimo jiné Plzeňský Prazdroj. Vedení SABMilleru dosavadní tři nabídky odmítlo.

AB InBev teď nabízí zaplatit za každou akcii SABMiIleru 43,50 libry, což je 48 procent nad závěrečnou tržní cenou ze 14. září, den před zprávou o zájmu AB InBev o druhého největšího výrobce piva. Poprvé nabídl AB InBev za jednu akcii SABMilleru 38 liber a nabídku minulý týden zvýšil na 42,15 GBP v hotovosti. Vedení SABMilleru minulou středu sdělilo, že tato nabídka firmu stále „podstatně podhodnocuje“.

AB InBev má podle britských pravidel poslední termín pro předložení oficiální nabídky na SABMiller ve středu v 18:00 SELČ. Spojení těchto dvou kolosů, které pokrývají zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.

Uspěje tato nabídka?
Dosavadní nabídky odmítla většina správní rady s výjimkou tří ředitelů jmenovaných největším akcionářem firmy, tabákovou skupinou Altria, která má v SABMilleru podíl 27 procent. Nejasný je ale podle agentury Reuters postoj dalšího velkého akcionáře, kolumbijské rodiny Santo Domingo, která vlastní asi 14 procent skupiny. Jejich dva zástupci ve správní radě SABMilleru se podle médií dobře znají s hlavními akcionáři AB InBev, zejména s brazilským miliardářem Jorgem Paulem Lemannem.

Šéf AB InBev Carlos Brito minulý týden řekl, že velcí akcionáři jeho firmy kontaktovali představitele Altrie a Santo Domingo. Ti prý byli „přinejmenším vstřícní“. Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's. Nyní má zhruba 70 tisíc zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

Postřižinský cyklozavírák má v oblibě stále víc lidí. A nejen z Nymburka

Publikováno:před rokemZdroj:Nymburský deníkAutor:Ivana ŠmejdováPostřižinský

Více než 400 cyklistů se projelo krajem Bohumila Hrabala z Nymburka přes Sadskou do Kerska, Semic a zpět

Při vjezdu do areálu nymburského pivovaru parkuje v sobotu v půl desáté už řada aut. Jejich posádky v cyklistických dresech sundávají z nosičů kola. „Odkud jste?" „Z Hořovic," odpovídá rodinná výprava na všetečnou otázku Nymburského deníku. „A odkud jste přijeli vy?" zkouší to deník dál: „Z Čáslavi."„A vy?" „Z Prahy."

Pátý ročník Postřižinského cyklozavíráku potvrdil, že tato společenská vyjížďka krajem spisovatele, který ve svém díle zlatý mok tak nezaměnitelně oslavoval, už dávno není záležitostí pouze nymburskou. Marná sláva, dobré pivo v jedinečné kombinaci s geniem loci má silné kouzlo.

Kde je původ vyhledávané akce i její jarní sestry Cyklootvíráku, naznačil ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák, když jsme ho zastihli (jak jinak než v cyklistickém), jak se zdraví s přijíždějícími účastníky: „S nápadem uspořádat něco pro cyklisty přišel náš sládek Bohumil Valenta, kterého inspirovala podobná akce v Hradci. Jsme v Polabí a tady si krajina o to přímo říká. Jsme rádi, že se cyklovyjížďky Hrabalovým krajem spojené s naším pivem tak ujaly," říká ředitel Benák a s úsměvem dodává: „A že přijíždí spousta lidí 
i z daleka? Je vidět, že jsme nadregionální!"

Před desátou hodinou bylo prostranství startu zaplněné desítkami cyklistů, stále přijížděli další a organizátoři nepřestávali rozdávat samolepky potvrzující účast. Kolik na konec vyjelo účastníků? Věřte nevěřte 409! Rekord padl.

Kudy vede trasa, přiblížil sládek Bohumila Valenta: „Je to tradiční okruh dlouhý asi 42 km. Záměrně ho vedeme po lesních a polních cestách a cyklostezkách, po silnici se jedou jen kratší úseky. Chceme, aby si všichni užili co nejvíc barevnou podzimní přírodu 
a maximálně se vyhnuli riziku na silnici," říká sládek.

Povinné zastávky v hospůdkách všichni ctili. Vždyť kdo by si nedal kančí s šípkovou (nebo se zelím?) a postřižinské pivo v kerské Hájence!

Zachránili ruinu a pivovar žije. Ohromný kus práce obdivují i památkáři

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czLobeč

Jana Prouzová Myšková a Pavel Prouza z Riofrio Architects koupili v roce 2007 chátrající pivovar v Lobči u Mělníka. Rozlehlý areál byl v příšerném stavu a hrozil mu zánik. Během následujících let manželé budovy zachránili, práce ale ještě stále pokračují. Od jara 2015 se v Lobči opět vaří pivo.

„Bydleli jsme v Praze a hledali historický objekt a památku, kde budeme bydlet a zároveň pořádat kulturní akce. Objížděli jsme na Kokořínsku fary v okolí a pak uviděli pivovar, krásnou zbořeninu s renesančním jádrem,“ říká architekt Pavel Prouza. O nemovitost v havarijním stavu neměl nikdo zájem. Manželé se do ní zamilovali na první pohled a ruinu za 600 tisíc korun koupili.

Komplex pivovaru byl v hrozném stavu. Opuštěný, bez dveří a oken, střechy byly děravé a vše se rozpadalo. Některé budovy byly zdemolované, stavební materiál si lidé rozebrali.

Bydlet se nedalo ani v jedné místnosti. Prouzovi pracovali ve svém architektonickém ateliéru, vychovávali děti a ve volných chvilkách dojížděli do Lobče, vyklízeli sutiny a snažili se stavbu o obytné ploše přes dva tisíce metrů čtverečních s pomocí dotací a vlastních peněz zachránit.

„Zalátali jsme největší díry, začali jsme vyměřovat, dělat průzkumy a projektovat. Stavební povolení na obnovu areálu jsme získali až v roce 2009,“ popisuje začátky Pavel Prouza.

Renovaci pivovaru, která stále pokračuje, berou od začátku vážně. Každému detailu se poctivě věnují, hledají v archivech a na starých fotografiích původní vzhled a účel jednotlivých stavebních i konstrukčních prvků. Neunikne jim nic.

„Při obnově jsme kladli velký důraz na zachování autenticity pivovaru. Některé povrchy, které mají již své odžito, zde záměrně necháváme. Nahradit je za nové se dá vždy. Původní je ale mnohem zajímavější,“ vysvětluje Prouza.

„S podkrovím pracujeme šetrně. Nebudovali jsme vikýře, nechtěli jsme zničit uliční fasádu střešním okny. To by ani nešlo, je to památka. Dnes pivovar vypadá zepředu úplně stejně jako v 19. století.“

Trvale se z Prahy přestěhovali do Lobče až v loňském roce. Dosud spolkla záchrana opuštěného pivovaru, který je od roku 2009 technickou památkou, 16 milionů korun.

Když byli z nejhoršího venku, přišel na řadu minipivovar. Jeho rozjezd v nové varně v někdejší stáčírně lahví z konce 30. let si vyžádal podnikatelský úvěr, díky kterému se Prouzovým podařilo navázat na pětisetletou historii pivovarnictví v Lobči. Od jara 2015 zde vaří pivo sládek Tomáš Fencl a pivovar provozuje společně s Prouzovými. Pivo se opět vaří po pauze dlouhé 72 let.

Do budoucna by vedle výčepu v renesančním jádru, humnu (mlatu) s hřebínkovou klenbou, chtěli otevřít restauraci. Šikovného restauratéra zatím stále hledají. V zatím neopraveném prostoru z roku 1600 je zachovaná i původní káď pro namáčení ječmene.

Podkroví čeká na vybudování čtyř apartmánů pro kokořínské turisty a cyklisty. Nyní se obnovuje budova sklepů a lednic, kde se budou konat koncerty a další kulturní akce. Současně neustále pokračuje oprava celého areálu, a to včetně domu sládka, kde si Prouzovi budují svůj domov. Stále totiž bydlí v provizoriu v podkroví nad varnou, kde se mlel slad. Zůstaly zde nádrže na vodu z 19. století, ve kterých je nyní ložnice manželů a dětská herna.

Interiér pivovaru a dalších prostor je moderně střízlivý a vhodně zkombinovaný s původními prvky, žádné násilné retro. V některých místnostech se zachovala část původního technického vybavení z konce 19. století. Ve staré varně je výčep s prodejem piva a občerstvením.

Práci architekta musel Pavel Prouza částečně opustit. Na plný úvazek se nyní věnuje areálu pivovaru, který chce ekonomicky postavit na nohy. Kromě toho budovami pivovaru provází, má připravenou hodinovou komentovanou procházku a je zde také správcem.

Historie lobečského pivovaru
První písemná zmínka o pivovaru je z roku 1586 a renesanční jádro stávající stavby bylo vybudováno kolem roku 1600. Původní řemeslný vrchnostenský pivovárek rodu Věžníků byl v letech 1894 až 1897 přestavěn v parostrojní provoz proslulým pivovarským inženýrem Josefem Rosenbergem.

Zlatá léta zažíval podnik jako akciová společnost počátkem 20. století a za jihočeského sládka Josefa Tománka dosahoval roční výstav 10 tisíc hektolitrů.

Od roku 1927 byl lobečský pivovar v majetku Společenského pivovaru z nedaleké Podkováně. K zastavení výroby došlo ve válečném roce 1943, roku 1948 podlehl zrušený pivovar národní správě, ale ještě počátkem roku 1951 byla v provozu podkováňská stáčírna. Od roku 1956 využíval areál jen obchod s ovocem a zeleninou a následně dlouhá léta státní statek. Polistopadoví vlastníci dokonali těžkou devastaci opuštěného areálu vandalskou demolicí částí budov.

Od roku 2007 je areál v majetku architektonické platformy Riofrio a postupně probíhá stavební obnova a oživování pivovaru jako turistické atraktivity Kokořínska.

Roku 2009 prohlásilo Ministerstvo kultury pivovar památkou a v roce 2013 se stal součástí Evropských stezek průmyslového dědictví (ERIH).

Cena Patrimonium pro futuro
Za záchranu, obnovu a zprovoznění parostrojního pivovaru v Lobči získali manželé v září 2015 cenu od Národního památkového ústavu. „Mimořádně provedená akce by si zasloužila ocenění hned ve třech kategoriích: záchrana památky, obnova a restaurování i prezentace hodnot,“ řekla generální ředitelka NPÚ architektka Naděžda Goryczková.

„Osvícený přístup investora, mimořádné osobní nasazení, výjimečně dobrá spolupráce s památkáři, schopnost zajistit vhodné zdroje financování, odvaha navrátit památce původní využití i nalezení odpovídající formy společenského využití - z těchto všech důvodů je rekonstrukce lobečského pivovaru vzorovým příkladem nakládání s kulturním dědictvím a zařadit ji jen do jedné z kategorií by znamenalo redukovat její význam,“ vysvětluje Goryczková.

Znojemský hrozen 2015

Publikováno:před rokemZdroj:Znojemský hrozenAutor:PhDr. Adolf Boháček

XVII. ročník Mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen 2015, který se koná pod záštitou Ing. Vlastimila Gabrhela, starosty Města Znojma, 15. - 17. října 2015.

Dovolujeme si Vás tímto pozvat na "Seminář pro minipivovary", který se uskuteční dne 15.10.2015 od 14:00 v Zeleném salonku Hotelu Prestige, Pražská 100, Znojmo.

V rámci programu festivalu Znojemský hrozen 2015, "Seminář" připravili partneři festivalu, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. a Českomoravský svaz minipivovarů.

Současně Vás zveme na slavnostní zahájení festivalu, které se koná dne 15.10.2015 v 19:00 v Kině SVĚT, Havlíčkova 968/7, Znojmo. Během večera budou vyhlášeny výsledky soutěže speciálních a neobvyklých piv CEREVISIA SPECIALIS 2015.

Populární pivní běh do schodů prověřil zručnost českých výčepních

Publikováno:před rokemZdroj:Pražské novinky

Už pošesté druhý říjnový čtvrtek vyběhli výčepní a číšníci s pivem do schodů v Restauraci U Pinkasů v populárním závodě Pinkasova noční můra.

Vzdali tak hold všem, kteří v této legendární pražské hospodě v minulosti běhali s pivem za běžného provozu a pro které se 45 schodů ze sklepa do restaurace stalo opravdovou noční můrou. Bezprostředně po soutěži navštívila restauraci tradiční pivovarská kapela v čele s obchodním sládkem Václavem Berkou, který narazil sud s nefiltrovaným ležákem a zahájil tak regionální oslavy 173. výročí první várky Pilsner Urquell.

Pražská legendární Restaurace U Pinkasů hostila populární závod Pinkasova noční můra - běh výčepních a číšníků z Pinkasova sklepa po 45 schodech s 10 načepovanými půllitry piva. Nejrychlejším a nejzručnějším výčepním v pořadí šestého závodu se stal domácí Lukáš Pešík, který zdolal schody za 1:40,55 minut. Soupeřil ještě s dalšími 15 soutěžícími ze známých restaurací a pivnic, v nichž se čepuje Pilsner Urquell. Po soutěži všichni společně oslavili 173. výročí uvaření první várky plzeňského ležáku.

Tolik schodů jako deset petřínských rozhleden
Pivo Pilsner Urquell je s pražskou restaurací spojeno od jejího založení v roce 1843. Jakub Pinkas, majitel hostince, tehdy hned od začátku odmítal servírovat pivo přeléváním do půllitrů ze džbánů stojících na stole. Půllitry naplňoval přímo ze sudů ve sklepě a odtud je následně vynášel hostům.

"Pinkas tím podstatně zvýšil kvalitu podávaného plzeňského piva. Tento způsob servírování však samozřejmě znamenal ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů. Takže aby se co nejvíce šetřil, nakládal si na jednu rundu co nejvíce půllitrů," připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun, s.r.o. provozující Restauraci U Pinkasů. Běhání po schodech vydrželo U Pinkasů mnoho let a stalo se tak „noční můrou“ výčepních, kteří byli na konci šichty doslova „uběhaní“.

"Však se také dlouho říkávalo, že sloužit U Pinkasů je za trest," zdůrazňuje František Novotný, ředitel Restaurace U Pinkasů. "Denní směna musela často schody absolvovat tolikrát, že by to vydalo na minimálně deset Petřínských rozhleden. Dříve obsluhující unesli najednou i patnáct půllitrů. Hlavně aby si ušetřili ony pověstné schody," dodal.

Nejen rychle běhat…
V soutěži Pinkasova noční můra, kde musí soutěžící vyběhnout na čas 45 schodů s deseti půllitry v rukou, však nerozhoduje pouze čas, ale samozřejmě i kvalita načepovaného piva. Tu hodnotí tříčlenná odborná porota v čele se starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou, kterého letos doplnili „domácí“ Pilsner Urquell Master Bartender 2012 a držitel hrdého titulu Pan výčepní - Ota Haurythun a Julius Vanya, letos jmenovaný Výčepní legendou Pilsner Urquell.

Zajímavostí navíc je, že se běhá za plného provozu, což při pinkasovském šrumci znamená proplétání se i mezi hosty. "Správně načepovat skvělé pivo, to je sice umění, ale důležité je i to, jak rychle ho host dostane na stůl. To je celý úkol šikovných, pozorných a rychlých číšníků,“ vysvětlil za porotu Václav Berka. V soutěži hodnotil zručné a hbité výčepní a číšníky už pošesté. Letošní šestý vítěz Lukáš Pešík doplnil Daniela Kouble z restaurace Na Spilce v Plzni, Petra Sýkoru z restaurace U Sládečků v Praze, Michala Lazura z restaurace Kobyla v pražských Kobylisích, Václava Kohouta z Malostranské besedy a Jana Bejšovce z Konviktu.

Konečné pořadí 6. ročníku běhu Pinkasova noční můra ...
1. Lukáš Pešík (Restaurace U Pinkasů) 1:40,55 min.
2. Michal Lazur (Restaurace Kobyla) 1:43,47 min.
3. Jakub Kohoutek (Restaurace Mlsný kocour) 1:45,47 min.
(kromě času rozhodovaly také trestné body, které porota udělovala za nekvalitně načepované pivo)

Kromě vítězných cen v podobě vzácné můry, poukazu na konzumaci U Pinkasů a 50l sudu piva Pilsner Urquell se vítěz mohl podepsat na koženou výčepní zástěru, na kterou dali autogram všichni minulí vítězové běhu. Zástěra visí v horním patře vedle výčepu v Restauraci U Pinkasů jako připomínka šikovnosti těch nejlepších výčepních.

Nefiltrovaný Prazdroj narazí plzeňský sládek

Publikováno:před rokemZdroj:Ústecký deníkAutor:Karel RoučPrazdroj

Před 173 lety uvařili v Plzni první zlatý ležák svého druhu na světě.

Oslavit tuto významnou událost pivovarnické historie mohou i pivaři v Ústí nad Labem, které bude zastávkou unikátního putování nefiltrovaného piva Pilsner Urquell po českých městech.

Setkání se sládkem
V Pivovarské šenkovně a v restauraci Chaloupka budou mít hosté v pátek večer vzácnou příležitost setkat se se starším obchodním sládkem Václavem Berkou, který v obou restauracích narazí dubové soudky s nefiltrovaným Prazdrojem.

Oslavu slavnostně zahájí také historická postava Josefa Grolla, prvního plzeňského sládka, který v roce 1842 spojil měkkou plzeňskou vodu, žatecký chmel a český ječmen a dal vzniknout unikátní chuti plzeňského originálu.

Dobrou náladu do pivnic společně s tradičním plzeňským ležákem přinese také putovní dobová kapela a návštěvníci se mohou podívat na prezentaci bednářského řemesla, která bude doplněna soutěží ve skládání dubového soudku.

Plzeňské pivo se v Ústí nad Labem pije téměř 130 let. „Již od sedmdesátých a osmdesátých let devatenáctého století bylo plzeňské pivo dostupné ve všech oblastech Čech, Moravy a Slezska. Napomohl tomu rozvoj železniční dopravy. Do Ústí nad Labem se Pilsner Urquell dopravoval prostřednictvím zástupce v Podmoklech od roku 1887, který zásoboval plzeňským pivem všechny velké hotely a restaurace ve městě," uvedl sládek Václav Berka.

Plzeňské pivo nabízel například hotel Grand, Beseda, 1900, Metropol, Národní dům, Anglický Dvůr, U Bílého koníčka, London, Nádražní a další restaurace.

Rezervace je nutná
První restaurací, kde v pátek Václav Berka narazí slavnostně dubový sud s nefiltrovaným ležákem, bude v 19.00 restaurace Pivovarská šenkovna. Sud v restauraci Chaloupka bude naražen v 21.00.

Ale pivaři se začnou scházet již dříve a v obou restauracích doporučují zajistit si včas místa. „Začínáme kolem šesté hodiny, rezervace je skoro nezbytná, na poslední chvíli místa asi nebudou," sdělila Eliška Drahotová z restaurace Chaloupka.

Ostravská univerzita má své pivo. Dvanáctku IQač

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.cz

Přímo na Masarykově náměstí pokřtili ve středu 7. října studenti Ostravské univerzity svůj ležák. Pivo IQač jim uvařil Pivovarský dům.

„IQač je dvanáctka z vybraného českého a německého chmelu se specifickou kombinací sladu. V každém pivu je 0,2 gramu ginkgo biloby, což je poměrně dost, takže fungovat určitě bude,“ vysvětluje Jiří Štverka, sládek ostravského Pivovarského domu. Naráží na fakt, že značná dávka ginkga by měla mít vliv na činnost mozku.

Poté co ležák studenti ve středu pokřtili, je nyní k dostání v ostravských klubech U Hobita, ve Skákavém poníkovi, Voliéře a klubu Áčko u vysokoškolských kolejí na Hladnově.

„Nemáme své pivo, abychom se z něj opíjeli. Má být spíše pojítkem mezi studenty a utužovat jejich kolektiv. Když se třeba potkáme, abychom naplánovali Majáles, IQač tomu dodá na atmosféře, a v dobré atmosféře vznikají taky dobré nápady,“ reaguje studentka Veronika Snopková, jež vznik IQače iniciovala.

Nápad se zalíbil i rektorovi univerzity Janu Latovi. Podle něj patří pití piva ke společenskému životu vysokoškoláků už od středověku. „Proč tedy nenabídnout určitou alternativu,“ dodává.

Festival Oktobeerfest zaměřený na gurmány i hudební fanoušky začíná již zítra

Publikováno:před rokemZdroj:SMART Communication s.r.o.Autor:Radka Hájková

Jedna z největších podzimních událostí v centru Ostravy startuje již zítra, v pátek 9. října, u Fora Nová Karolina. Festival Oktobeerfest v 15:45 oficiálně zahájí naražení prvního sudu náměstkem primátora Kamilem Bednářem a sládkem Ostravaru Romanem Richterem. Návštěvníci se mohou těšit na více než 100 druhů piv z celkem 33 pivovarů, pestrou nabídku pochutin a regionálních specialit, desítky atrakcí pro děti, bezpočet soutěží o zajímavé ceny, velkolepý sobotní ohňostroj či mnoho hudebních vystoupení věhlasných i začínajících kapel a interpretů. Vstup na festival je zdarma.

Pivní festival potrvá v pátek od 15 do 21 hodin. Sobotní část festivalu začne v 11 a skončí ve 20 hodin ohňostrojem.

Pivo a speciály bude možné ochutnat například od pivovaru Ostravar, partnera akce, Černé Hory, Pivovaru Holba, Minipivovaru Slezan, Pivovaru Svijany, Pivovaru Koníček, Rodinného minipivovaru Valášek Vsetín, Pivovarského domu Ostrava a mnoha dalších.

Další informace na www.forumnovakarolina.cz a facebooku.

Program:

Pátek
15:00 zahájení festivalu
15:05 koncert kapely Fish&Fish
15:45 slavnostní naražení prvního sudu
16:00-17:00 „Beseda o pivu u piva“ (restaurace Pizza Coloseum 2. patro)
16:30 koncert kapely Kaczi
17:30 soutěže pro pořádné chlapy
18:00 koncert kapely Sakumprásk
18:45 soutěže pro pořádné chlapy
19:00 koncert kapely LucieLive.cz
19:45 představení partnerů
20:00 koncert Marka Ztraceného

Sobota
8:30-19:00 Rock Point MČR v boulderingu 2015
11:00 zahájení dne
11:10 koncert kapely M2E
12:00 představení pivovarů
12:30 koncert kapely Ajdontker
13:30 soutěže pro pořádné chlapy
14:00 koncert kapely Alchymie
14:45 soutěže pro pořádné chlapy
15:30 koncert kapely Dejsi
16:15 soutěže pro pořádné chlapy
17:00 koncert kapely Eddie Stoilow
18:00 představení partnerů
18:40 koncert kapely No Name
19:40 slavnostní ukončení, ohňostroj

Po oba dny
10:00-22:00 pouťové a nafukovací atrakce na louce mezi OC a Trojhalím
10:00-21:00 podzimní dílničky v dětském koutku Chachárek
15:00-21:00 Fun Zóna pro děti v Trojhalí

Jeřáby usadily v Budějovickém Budvaru ocelové tanky na hotové pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.czAutor:Martin BenešBudvar

Přes 70 milionů korun investoval národní podnik Budějovický Budvar do zvýšení výrobních kapacit. Pivovar pořídil deset přetlačných tanků, které slouží jako zásobníky hotového piva těsně před jeho stáčením do lahví, plechovek nebo sudů.

„Loni jsme dosáhli nejvyššího výstavu piva v historii pivovaru a přibližujeme se hornímu limitu výrobních a logistických kapacit podniku. Protože chceme i nadále zvyšovat objemy prodeje, musíme posilovat i výrobní kapacitu. Přetlačné tanky jsou klíčovou investicí, která umožní uspokojovat rostoucí poptávku zejména po pivu v lahvích,“ řekl sládek Budějovického Budvaru Adam Brož.

Loni se výstav pivovaru zvýšil meziročně o 2,5 procenta na celkový objem 1,457 milionu hektolitrů. Rekordně rostl hlavně export na zahraniční trhy. Tam skončila více než polovina produkce. Budvar si lze dopřát v 70 zemích světa. Nově třeba v Republice Kongo, Keni nebo Thajsku.

Nové přetlačné tanky pomohou zejména k navýšení výkonu stáčíren lahví - poptávka po pivu v lahvích se totiž během posledních pěti let zvýšila o 29 procent a tento trend bude pokračovat.

Tanky jsou vyrobené z nerezové oceli, mají průměr 3,6 metru, výšku 14 metrů a váží osm tun. Do každého tanku se vejde tisíc hektolitrů piva. Investice zdvojnásobila kapacitu stávajícího oddělení přetlačných tanků pivovaru na 20 tisíc hektolitrů.

Dlouhodobě ale tato investice nebude stačit. Pivovar pravděpodobně čeká rozsáhlá přestavba.

„Stojíme před poměrně zásadním investičním krokem, který by měl posílit kapacitu stáčení instalací třetí lahvové linky. Problém je, že na ni nemáme místo. Abychom ho udělali, musíme odsunout celou logistiku a sklady přes ulici a tam postavit skladové hospodářství na zelené louce,“ uvedl dříve v rozhovoru pro MF DNES obchodní ředitel Robert Chrt.

Pilsner Urquell putuje po českých městech

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Judita UrbánkováPrazdroj

Před 173 lety uvařili v Plzni první zlatý ležák svého druhu na světě. K letošním oslavám této významné události pivovarnické historie je připraveno unikátní putování nefiltrovaného piva Pilsner Urquell po českých městech.

Oslava narozenin piva Pilsner Urquell začala v sobotu 3. října na Pilsner Festu. Na narozeninovou oslavu připomínající 173 let od uvaření první várky slavného ležáku nyní navážou regionální oslavy, které se uskuteční ve vybraných českých a moravských městech v průběhu celého října a listopadu.

Jednotlivé pivnice a restaurace nabídnou nefiltrovaný Pilsner Urquell naražený ze stylového dřevěného sudu plzeňským sládkem. Oslavu přitom vždy slavnostně zahájí také historická postava Josefa Grolla, prvního plzeňského sládka, který v roce 1842 spojil měkkou plzeňskou vodu, žatecký chmel a český ječmen a dal vzniknout unikátní chuti plzeňského originálu. Dobrou náladu do pivnic společně s tradičním plzeňským ležákem přinese také putovní dobová kapela a návštěvníci se mohou podívat na prezentaci bednářského řemesla, která bude doplněna soutěží ve skládání dubového soudku. Prvním městem, kam tradiční oslavy zamíří, bude Praha, a to ve čtvrtek 8.10. Regionální oslavy se pak přesunou ještě i do Brna, Ostravy, Olomouce, Českých Budějovic, Ústí nad Labem, Hradce Králové, Karlových Varů a Liberce.

Naražení tradičních dubových sudů v pražských hospodách
Regionální oslavy v Praze začnou ve čtvrtek 8. října a slavit se tady bude ještě třikrát ve dnech 17. října, 22. října a 29. října, vždy ve 2 vyhlášených pražských restauracích. První restaurací, kde plzeňský sládek narazí slavnostně dubový sud s nefiltrovaným ležákem, bude již tradičně restaurace U Pinkasů. Slavit se začne v 19:00. Že pražské oslavy začínají právě v této restauraci, není náhoda. „Když v roce 1842 narazili plzeňští sládci sudy s první várkou v té době netradičního plzeňského ležáku, zvedla se vlna velkého zájmu o plzeňské pivo jak doma, tak i v zahraničí. Díky plzeňskému formanovi Martinu Salzmannovi se v roce 1943 dostalo pivo Pilsner Urquell do rukou i krejčímu Jakubovi Pinkasovi, kterému pivo zachutnalo natolik, že svou pražskou dílnu rázem předělal na dodnes známou pivnici - U Pinkasů,“ vysvětluje Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. Druhou restaurací, kde se bude oslavovat plzeňským pivem, bude restaurace Bredovský dvůr, kde plzeňský sládek narazí sud ve čtvrtek večer v 21:00. Další část pražských oslav zahájí 17. října restaurace Hamburk v 19:00, na ni naváže v 21:00 restaurace Želivárna. Ve čtvrtek 22. října ožije atmosférou plzeňského piva nejdříve Kolkovna Argentinská a následně i restaurace Olše. Kolkovna Puor a restaurace Katr jsou posledními zastávkami a zde se plzeňští sládci ve čtvrtek 29. října s Prahou rozloučí.

Legenda mezi pivy se zrodila 5. října 1842
Den 5. října 1842 se stal výrazným mezníkem světových pivovarnických dějin. Tehdy se zrodil první spodně kvašený ležák, který dal vzniknout nové pivní kategorii ‚pils‘. Plzeňský originál se lišil nejen svou průzračnou zlatavou barvou, ale i unikátní chutí, kterou předtím svět ještě nespatřil. Za celosvětový úspěch pivovar vděčí sládkovi Josefu Grollovi, který v moderním plzeňském pivovaru uvařil zcela nový druh piva. Originálního výsledku dosáhl díky měkké plzeňské vodě, žateckému chmelu a plzeňskému sladu z ječmene. Kombinaci těchto prvotřídních surovin doplnil o unikání technologické postupy, například trojí rmutování nebo vaření piva nad přímým ohněm. Právě ty tvoří originální chuť a vlastnosti, díky kterým se pivo Pilsner Urquell stalo legendou. „Brzy se o unikátním pivu dozvěděli i v zahraničí a v roce 1856 bylo plzeňské pivo poprvé exportováno za hranice Čech do Vídně. Během necelých 20 let si Pilsner Urquell podmanil celý svět a dnes pivní kategorie ‚pils‘ tvoří 70 procent všech světových piv,“ připomíná historii Václav Berka. Detailní receptura piva Pilsner Urquell zůstává utajena, přísně chráněna a přechází ze sládka na sládka.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251