Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Pivovarem to ve Znojmě nekončí. Hledají se další investoři

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Zuzana PastrňákováZnojemský

Za pár dní se do areálu bývalého pivovaru ve Znojmě naplno vrátí život. Díky proaktivní politice radnice směrem k investorům tu v listopadu začne vařit pravé znojemské pivo Znojemský městský pivovar.

„O nové využití areálu pivovaru se snažíme intenzivně už od roku 2012. Když se vloni objevil vážný zájemce o obnovení vaření piva ve Znojmě, brali jsme to jako velké plus. A také jako první krok, jak celý areál postupně oživovat,“ říká starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Jednání s investory ovšem nejsou jednoduchá. Území studie týkající se využití areálu pivovaru, zpracovaná v roce 2011, předpokládá investiční náklady do celého areálu v řádu stovek milionů korun. I proto se město rozhodlo změnit strategii a jednotlivé objekty chtělo nabízet zvlášť. Díky tomu se podařilo vloni získat velkého investora v podobě Znojemského městského pivovaru.

„Jelikož se vše shodou okolností seběhlo těsně před komunálními volbami, bylo nám ze strany jiných politických subjektů vyčítáno, že jde o jakousi politickou hru. Jsem velice rád, že investoři se tímto handrkováním nenechali odradit. A prakticky do roka a do dne tu máme opravnou část areálu pivovaru a obnovenou výrobu piva v našem krásném městě,“ komentuje otevření pivovaru starosta Gabrhel.

Novým pivovarem to ovšem nekončí. Vedení města bude i nadále usilovat o další investory do areálu pivovaru. Areál je již zapsán do databáze brownfieldů a počítá se i s užší spoluprací s organizací Czech Invest, případně s dalšími subjekty. Představu o areálu pivovaru i o jeho využití mají investoři získat i díky novému filmu, který pro město natáčeli bratři Otrubové z Videobrothers. „Areál tu prezentujeme jako nemovitost s vlastním příběhem, zasazenou na slunný jih Moravy s výhodnou polohou k velkým městům. Jako možné využití uvádíme obchodní prostory, galerii, hotel či loftové byty. A s investory jsme připraveni jednat i o jiných podnikatelských záměrech, které budou v souladu s územní studií,“ doplňuje starosta. Vždy však bude myšleno na to, aby se ochránil prostor rotundy a hradu a aby nebyla dopravně zatížena městská památková rezervace.

Pivovarem to nekončí. Hledají se další investoři

Publikováno:před rokemZdroj:Město ZnojmoZnojemský

Za pár dní se do areálu bývalého pivovaru ve Znojmě naplno vrátí život. Díky proaktivní politice radnice směrem k investorům tu v listopadu začne vařit pravé znojemské pivo Znojemský městský pivovar. „O nové využití areálu pivovaru se snažíme intenzivně už od roku 2012. Když se vloni objevil vážný zájemce o obnovení vaření piva ve Znojmě, brali jsme to jako velké plus. A také jako první krok, jak celý areál postupně oživovat,“ říká starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.




Jednání s investory ovšem nejsou jednoduchá. Územní studie týkající se využití areálu pivovaru, zpracovaná v roce 2011, předpokládá investiční náklady do celého areálu v řádu stovek milionů korun. I proto se město rozhodlo změnit strategii a jednotlivé objekty chtělo nabízet zvlášť. Díky tomu se podařilo vloni získat velkého investora v podobě Znojemského městského pivovaru.

„Jelikož se vše shodou okolností seběhlo těsně před komunálními volbami, bylo nám ze strany jiných politických subjektů vyčítáno, že jde o jakousi politickou hru. Jsem velice rád, že investoři se tímto handrkováním nenechali odradit. A prakticky do roka a do dne tu máme opravenou část areálu pivovaru a obnovenou výrobu piva v našem krásném městě,“ komentuje otevření pivovaru starosta Gabrhel.

Novým pivovarem to ovšem nekončí. Vedení města bude i nadále usilovat o další investory do areálu pivovaru. Areál je již zapsán do databáze brownfieldů a počítá se i s užší spoluprací s organizací Czech Invest, případně s dalšími subjekty. Představu o areálu pivovaru i o jeho využití mají investoři získat i díky novému filmu, který pro město natáčeli bratři Otrubové z Videobrothers. „Areál tu prezentujeme jako nemovitost s vlastním příběhem, zasazenou na slunný jih Moravy s výhodnou polohou k velkým městům. Jako možné využití uvádíme obchodní prostory, galerii, hotel či loftové byty. A s investory jsme připraveni jednat i o jiných podnikatelských záměrech, které budou v souladu s územní studií,“ doplňuje starosta. Vždy však bude myšleno na to, aby se ochránil prostor rotundy a hradu a aby nebyla dopravně zatížena městská památková rezervace.

Video bude ke zhlédnutí na novém webu www.znojmobusiness.cz, kam budou postupně doplňovány informace o pivovaru i o dalších možných investičních příležitostech ve Znojmě. Na webu najdou investoři i potřebné kontakty.

Hráči Vítkovic budou čepovat peprně hořké pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Kateřina HavlováRadegast

David Štich, Pavel Kantor a Michael Vandas vyrazí ve čtvrtek 5. listopadu v 18:00 hod. do Cihelny u Chýlků na Závodní ulici v Ostravě - Hrabůvce. Svým fanouškům tady načepují pivo Radegast Peprně Hořký.

Limitovanou várku ležáku s extra dávkou chmele a jemnou pepřovou příchutí uvařili nošovičtí sládci k oslavě 45 výročí založení pivovaru. Kromě čepování piva odpoví hráči Vítkovic na otázky svých příznivců a vyfotí se s nimi. Fanoušci budou moci vyhrát hokejové ceny v soutěžích a odnést si domů podpisy hráčů. Vstup na akci je zdarma.

O pivu Radegast Peprně Hořký
Limitovanou várku piva s extra dávkou chmele a pepřem uvařili nošovičtí sládci k oslavě 45. výročí pivovaru. Nové pivo je hořké, což je typické pro všechna piva Radegast. Příjemnou hořkost doplňuje jemný pepřový tón. Díky své bohaté a intenzivní chuti se ideálně hodí k masitým jídllům.

Zatímco slad, voda a chmel pocházejí z Moravy, pepř si sládci vyhlédli až na druhém konci světa v indické oblasti Tellicherry. Právě místní odrůda černého pepře je považována za nejkvalitnější na celém světě.

Nové pivo se bude čepovat ve vybraných hospodách a k dispozici bude i v lahvích v omezeném počtu obchodů.

KONEČNĚ DŮKAZ! Vědci potvrdili, že pivo zlepší milostný život. A vysvětlili přesně v čem

Publikováno:před rokemZdroj:Prásk.tv

Žádná viagra, ale pivo! Vědci zjistili, že má pozitivní vliv na spokojený sexuální život.

Stále hledáte nové způsoby na lepší sexuální život a nic vás nenapadá? Teď vás možná potěšíme. Vědci totiž zjistili, že oblíbený hořký nápoj vše vyřeší. Pivo je totiž lepší jak viagra a zaručí vám parádní milostné dobrodružství.

Nejedná se však o pití ve velkém. Stačí prý dvě až tři skleničky. Ty by měly mít za následek lepší sex. Váš život tak bude spokojenější, pestřejší a partnerský život harmoničtější.

Pivo také oddaluje předčasnou erekci, kterou trpí velké procento mužů. Užijete si tedy delší sexuální dovádění.

Milovníci černého piva se zase pro změnu mohou těšit na pořádně tvrdou erekci. Železo v nápoji totiž podporuje červené krvinky a v celém těle vám tak začne lépe proudit krev.

V neposlední řadě budete po pití chutného nápoje i zdraví. Podle odborníků předejdete onemocnění srdce a cév. Pokud však budete pití přehánět, můžete se brzy těšit na pivní pupek a úbytek mozkových buněk.

Největším pivovarníkem světa je abstinent

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:Jakub Křešnička

Brazilský boháč Jorge Paulo Lemann (76) řídí největší spojení pivovarů v historii. A to sám pivo nepije. Důležitější než chutný mok je pro něho dobrý obchod.

Už jen souhlas regulátorů chybí k tomu, aby Jorge Paulo Lemann posílil svou pozici nejmocnějšího pivovarníka světa. Světová pivovarská jednička AB Inbev, ve které je největším individuálním akcionářem, kupuje za více než 2,5 bilionu korun dalšího velikána SABMiller, jenž v Česku vlastní Plzeňský Prazdroj.

Sám Lemann přitom pivo nepije, dává přednost minerálkám. Možná i proto je mu tak trochu jedno, jak jeho výrobky chutnají. I v USA si spotřebitelé zvyklí na tamní "pivní limonády" stěžují na produkci AB Inbev, že je jaksi vodová. A koncern platí miliony zklamaným pijanům, kteří zjistili, že pivo "pocházející z Německa" (jako značka Beck) není importované, ale vyrábí se v USA.

Abstinentova touha vládnout světu piva není jediným Lehmannovým paradoxem. S majetkem 26,6 miliardy dolarů je nejbohatším Brazilcem, ale žije ve Švýcarsku. Nedá dopustit na zdravou stravu, ale koupil si podíl ve společnosti Restaurant Brands International, kam spadá i řetězec rychlého občerstvení Burger King. Mimochodem - první hamburger ochutnal až po akvizici firmy před pěti lety. Prý si pak postěžoval, že je zbytečně velký.

Podobně jako na burgery se Lemann dívá i na náklady firem. Spolu s partnery Marcelem Herrmannem Tellesem a Carlosem Albertem Sicupirou z fondu 3G Capital, přes který vlastní i AB Inbev, se extrémně soustředí na efektivitu. "Náklady jsou jako nehty, musíte je neustále stříhat," říkává prý s oblibou Sicupira.

Investoři to ukázali prakticky s každou značkou, kterou koupili. Zmiňovaný Burger King se například transformoval ve franšízovou společnost a z nákladů firmy tak zmizely účty na modernizaci restaurací i 28 tisíc zaměstnanců.

Nové pivo k výročí pivovaru zraje na chmelu a pepři

Publikováno:před rokemZdroj:Moravskoslezské novinkyRadegast

Hořký světlý ležák s extra dávkou chmele a jemnou pepřovou příchutí. Takové pivo přichystali nošovičtí sládci k oslavě 45 let od uvaření první várky, které si pivovar Radegast připomene 3. prosince.

Zatímco slad, chmel i voda pochází z Moravy, pepř si sládci vyhlédli na druhém konci světa v oblasti Tellicherri v západní Indii. Právě tady pěstují kuličky nejkvalitnějšího černého pepře, na kterém společně s chmelem pivo zraje. Radegast Peprně Hořký se bude čepovat ve vybraných hospodách a k dostání bude i v lahvích, uvedl pro Moravskoslezskenovinky.cz Vladimír Jurina, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Proč se v Radegastu rozhodli uvařit právě pivo s pepřem vysvětluje ředitel pivovaru Ivo Kaňák: „Naše pivo je už 45 let kořením života lidí na severní Moravě. Proto jsme si řekli, že k výročí uvaříme něco kořeněného. Pepřovou chuť mají chlapi rádi a věřím, že jim bude chutnat i ve spojení s pivem.“

A jak pepřové pivo od nošovických sládků chutná? „Je hořké, což lidé od Radegastu očekávají. Má chmelovou vůni s jemným pepřovým aroma. Po napití je zřetelná sladová chuť a výrazná, ale příjemná hořkost s jemně štiplavým pepřovým tónem,“ dodal Ivo Kaňák. Díky bohatší a intenzivnější chuti se pepřový ležák ideálně hodí k masitým jídlům.

Radegast Peprně Hořký po uvaření zraje na extra dávce chmele a pepři. S výběrem správné odrůdy si dali nošovičtí sládci práci. Nakonec zvolili černý pepř, považovaný za krále koření. Ten nejkvalitnější se pěstuje v oblasti Tellicherry v západní Indii. Je typický velkými kuličkami a plnou, ale zároveň i jemnou a delikátní chutí.

Limitovaná várka Radegast Peprně Hořkého se bude čepovat ve vybraných hospodách na Moravě a v Čechách. Koupit půjde i v lahvích v omezeném počtu obchodů. Seznam hospod i obchodů je uveden na www.radegast.cz. V Nošovicích odhadují, že pivo by mělo vydržet na pípách do konce roku.

Svatému Martinovi k svátku: Připijme mu Svatomartinským speciálem 13

Publikováno:před rokemZdroj:Vlasta.czKrušovice

Letos první pivo z nové sklizně žateckého chmele – to je Svatomartinský speciál 13 vyznačující se díky studenému chmelení výrazným chmelovým aroma. Poslouží k uctění svátku svatého Martina, který se slaví 11. listopadu. Milovníci speciálních piv v celé republice si budou moct pochutnat na pivu, kterého se uvařilo 700 hektolitrů. Dalších 500 hektolitrů Svatomartinského speciálu poputuje na Slovensko. Čepovat se začne od 6. listopadu.

Svatomartinský speciál 13 uvařili krušovičtí sládci už potřetí v řadě. Tento nefiltrovaný extra hořký světlý speciál s objemem alkoholu 5,9 % se může pochlubit několika „nej“. Jde o první pivo z nové sklizně žateckého chmele, díky technologii studeného chmelení se speciál vyznačuje výrazným chmelovým aroma a dále je samozřejmě jako stvořený k dozlatova upečené huse. Použitý chmel přitom vyrostl ve světově proslulé žatecké oblasti, v jejímž srdci Krušovice leží.

Limitovanou edici svátečního Svatomartinského speciálu 13 krušovický tým vařil klasickou technologií už začátkem září. Pak pivo pět týdnů zrálo při teplotách kolem nuly a během ležení se za studena dochmelovalo. „Chmel se tak přidává nejen na varně. Díky studenému chmelení se během ležení do piva postupně uvolňují aromatické látky chmele. Takové pivo pak má výraznou chmelovou vůni,“ konstatuje Michal Havrda, který má na starosti vývoj nových receptur a technologií.

Svátek svatého Martina naši předci spojovali se zaslouženým odpočinkem po celoroční práci, kdy byla úroda pod střechou, a blížil se předvánoční půst. Při svatomartinském hodování proto nechyběla na stole husa či kachna.

Pivo jako afrodisiakum

Publikováno:před rokemZdroj:Blog IDNES.czAutor:Pavel Horák

O tom, že je pivo zdravé, pokud se ho nevypije příliš, my Češi víme své. Britové teď ale přišli s revoluční myšlenkou, která asi šokuje Češky, jejichž muži sedí pořád v hospodě: pivo je lék i na intimní život.

S převratnou myšlenkou přišel americký sexuolog, psychoterapeut a manželský poradce Kat Van Kirk ve své knize Řečení manželského sexu: Realistický průvodce k uchování vašeho intimního života a napsal o ní britský list Independent.

Největším přínosem piva je podle Kirka jeho schopnost oddalovat ejakulaci. Děje se to díky tomu, že při pití piva se do organismu dostávají fytoestrogeny, které nám pomáhání oddalovat vyvrcholení.

Druhou sexuální výhodou, která se ovšem pohříchu týká pouze piva černého, je podle výstředního Američana skutečnost, že obsahuje železo, které podle něj výrazně povzbuzuje a posiluje libido.

V životě muže prostě musí přijít okamžik, kdy se do piva beznadějně zamiluje. A na Kirka to přišlo sice později, ale zato pořádně. Jen by bylo zajímavé zjistit, co si o tom myslí jeho vlastní žena.

Dalším objevitelem zázračných účinků piva je dánský antropolog Aske Lassen. Ten pivu přičítá ideální vlastnosti, které pomáhají starším mužům bojovat se stářím. A nejlépe, pokud se při jeho pití hraje biliár. Lassn si dal práci a strávil půl roku ve dvou domovech důchodců v Kodani, kde pivo seniorům platil a zkoumal jejich chování.

Když se to vezme kolem a kolem, pivo je rajský nápoj, který nejenže uhasí žízeň, ale navíc ještě pozvedne ducha. V nejbližší době můžeme s určitostí očekávat další nadšené studie o jeho prospěšnosti. Jedna z nich se bude jmenovat: Pivo dělá hezká těla. Její autor ovšem nesmí žít v České republice, jinak by se mu z pivních pupků zdejších obyvatel zatočila hlava.

Prodej roste, čistý zisk pivovaru AB InBev ale prudce klesl

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Čistý zisk největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 45 procent na 1,375 miliardy dolarů (34 miliard Kč). Firma však rovněž oznámila, že zvýšila objem prodeje o více než milion hektolitrů na 121,7 milionu hektolitrů. Navíc zlepšila odhad celoročních tržeb.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) ve třetím čtvrtletí dosáhl 4,40 miliardy dolarů. Bez zahrnutí výkyvů devizových kurzů a změn v podnikové struktuře tak stoupl téměř o deset procent. Mírně však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 4,43 miliardy dolarů.

Společnost Anheuser-Busch InBev v polovině října uzavřela rámcovou dohodu o převzetí největšího konkurenta SABMiller za více než 100 miliard dolarů (2,5 bilionu Kč). Oficiální nabídku na převzetí SABMilleru, jehož součástí je i Plzeňský Prazdroj, má předložit do 4. listopadu.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, loni koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě.

Suchá dáseň: Je hned několik důvodů, proč navštívit legendární pivnici v Podskalí

Publikováno:před rokemZdroj:Pražský patriot

Podskalí, část Prahy rozprostírající se na pravém břehu Vltavy mezi železničním mostem a Palackého náměstím, je už roky známá, mimo jiné, i pro svůj velký počet hostinců, restaurací, kaváren a podobných podniků. Jedním z nejtradičnějších míst je Suchá dáseň na rohu ulic Trojická a Pod Slovany. Má několik přezdívek, asi nejznámější je „Suchá držka“. Pražský patriot si povídal s jejím provozovatelem Ivanem Michnáčem, který je osobitý jako podnik samotný.

Hostinec provozujete už osm let. Jak byste ho charakterizoval?
Je to klasická pivnice, kde se lidé baví, moc pijí a málo jedí. Snažím se držet charakter, který má už roky. Tak to chci udržet i do budoucna, aby to byla klasická česká hospoda.

Provozovaná Slovákem.
Jasně, mí Pražané mi rozumějí. (směje se)

Jak dlouho se jmenuje Suchá dáseň?
Od první poloviny devadesátých let. Ten název vymyslel předchozí provozovatel, před tím se to myslím jmenovalo Na schůdkách.

Jaký typ zákazníků převládá?
Češi všech věkových kategorií. Kromě mladých chodí na pivo i ti, co sem vyráželi i za komančů. Občas se zastaví i zahraniční turisti, ale spíše baťůžkáři, kteří si nás najdou v bedekru.

Už dlouho čepujete Staropramen a plzeňskou dvanáctku. Neuvažujete, že byste experimentoval s pivy?
Ani ne, na tahle piva jsou zákazníci zvyklí a mají jistotu, že nedostanou nic, co by stálo dlouho v trubkách. Nasazovat nové značky je poměrně risk, který vám může v konečném důsledku spíš zhoršit pověst. Sem jdou lidi na „starouše“ a vědí, že ho dostanou v takové chuti, jakou očekávají.

Zmínil jste, že lidé moc nejí, ale přesto nabízíte i takzvané chuťovky k pivku.
Myslel jsem to spíš tak, že nejsme klasická restaurace, kde si dáte guláš se šesti. Ale hermelín, ten máme vyhlášený, hodně se prodává. Máme vlastní československou recepturu. Pak tu docela frčí libová Štýrská klobása a také sekaná. Obě mi dodává specializovaná masna.

Kromě piva, na co ostřejšího nalákáte?
Od začátku tu máme Alpský rum, zaměřujeme si i na jihoamerické tequily a rumy, těch pár nabízíme. A pak ta hospodská klasika.

V Suché dásni se jakoby zastavil čas. Plánujete nějaké inovace?
Ne, interiér chci nechat v takovém stylu, jako ho lidé znají. Jen plánuju trochu obrousit dřevěné stoly.

Podskalí postupně objevují při cestě na Vyšehrad turisté. Nehrozí, že by se Suchá dáseň zaměřila na jinou klientelu?
To určitě ne, takových podniků je v Podskalí několik. Já to tady chci držet jako doposud.

Už dlouho zde jsou nástěnné malby, které lze vidět i na toaletách. Jaký je jejich příběh?
Všechny dělal jeden motorkář, který je už mrtvý. Zabil se při jízdě. Někdo mi je na záchodě občas trochu pomaluje, ale vždy se je snažím vyčistit, ty sem prostě patří.

Kdy to v Suché dásni nejvíc žije?
Nejvíce na podzim, říjen, listopad a prosinec. Dobré jsou čtvrtky, pátky a soboty po dvacáté hodině.

Za pár měsíců se možná kvůli novému zákonu přestane i u vás kouřit. Přežije to podnik, do kterého chodí dost kuřáků?
Přežije, o to se nebojím. Ještě nejsou přesně stanovena pravidla, ani není jasné, kdy začne úplný zákaz kouření platit. Až to přijde, nějak se zařídíme

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251