Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Neratovice se chystají na první ročník Festivalu piva

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivo NeratoviceAutor:Ondřej Hampl

V sobotu 10. června se v Neratovicích, v parku za městským kinem, uskuteční přehlídka a s ní spojená ochutnávka piv z produkce zajímavých českých pivovarů. Na premiérovém ročníku Festivalu piva v Neratovicích se představí pivovary Česká Kamenice, Hangár, Chříč, Konrad, Moucha, Zemský akciový, Zichovec a také lokální piva Kaberna a Neratovák. „Návštěvníci festivalu budou moci ochutnat více než dvacet druhů piv rozmanitých druhů a stylů. Na čepu budou jak klasické ležáky plzeňského typu, tak i stále populárnější "ejly", tedy svrchně kvašená piva typu IPA, či APA,“ říká za organizátory Ondřej Hergesell.
Na chuťové pohárky hostů zaútočí výborné klobásy přímo od řezníka, pečené maso, domácí bramboráky, či nakládaný hermelín. K zakousnutí budou k dispozici výborné preclíky z pekařství Rýdl z Lázní Bělohrad a další delikátní pochutiny. Specialitou, čerstvě upečenou pro návštěvníky neratovického Festivalu piva, bude výborný štrúdl z pravého pivního těsta.

O hudební doprovod a navození atmosféry příjemné soboty se postará kapela Los Carlos. Pro nejmenší návštěvníky, jež na festival doprovodí své rodiče, bude připraven zábavní koutek s pestrou nabídkou her a tvořivou dílničkou. Hosté se rovněž budou moci nechat zvěčnit od proslaveného karikaturisty Vladimíra Dvořáka. V rámci doprovodného programu také proběhne slavnostní křest knihy "Z hospody na maraton" místního rodáka Aleše Dvořáka. Pro všechny návštěvníky - pro případ deště, či ostrého slunce - budou k dispozici party stany se stoly a lavicemi.

V průběhu celého odpoledne a podvečera, zasvěceného zlatavému moku, budou hosté moci hlasovat o nejchutnější pivo 1. Festivalu piva v Neratovicích. Na závěr programu budou všechny hlasovací lístky slosovány o hodnotné ceny, hlavní odměnou je moderní verze legendárního mobilního telefonu Nokia 3310.

První neratovický Festival piva je pořádán za podpory Města Neratovice, místního Společenského domu a pod záštitou Sdružení přátel piva (SPP).

Vstup na akci je zcela zdarma.

Park, kde se Festival piva uskuteční, leží v centru Neratovic, v těsném sousedství Společenského domu a městského kina. Místo nabízí výbornou dostupnost veřejnou hromadnou dopravou z Prahy, Mělníka, Mladé Boleslavi a dalších měst. Vlakové nádraží (ve vyhledávačích spojení, používejte název „Neratovice“, nikoliv „Neratovice město“) leží od místa festivalu zhruba 250 metrů, z Prahy vyjíždí vlaky do Neratovic každou hodinu (směr Všetaty, resp. Mladá Boleslav), v průběhu odpoledne doplněné o další rychlíkové spoje (směr Turnov, či Tanvald). Pro spojení autobusem lze využít linku č. 348 z Ládví, výstupní zastávka „Neratovice, Dům kultury“ leží pouhých 150 metrů od místa festivalu; případně lze využít linku č. 351 z Letňan, přičemž výstupní zastávka „Neratovice, Náměstí Republiky“ je vzdálena v těsném sousedství parku.

Více informací, včetně seznamu zúčastněných pivovarů, programu festivalu, či možnostech dopravního spojení je k dispozici na stránkách www.pivo-neratovice.cz, či na facebookovém profilu festivalu www.facebook.com/FestivalPivaNeratovice.

Znojemské Pivní slavnosti vyvrcholí koncertem kapely Wohnout

Publikováno:před měsícemZdroj:Znojemský deníkAutor:Dalibor Krutiš

Pivo, muzika a zase pivo. Tak bude vypadat sobotní večer v centru Znojma. Znojemská Beseda připravila ve své režii pro desátý červnový den už třetí Pivní slavnosti.

Prodejní stánky Znojemského městského pivovaru a pivovaru Hostan najdou vyznavači pěnivého moku na Horním i Václavském náměstí. „V ulici Přemyslovců je doplní stánky Hasičského pivovaru Bítov a znojemského Pivovaru U Šneka," uvedla mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Hosté slavností se mohou těšit na desítku kapel s hvězdnými Wohnouty v závěru. „Zahrají na Horním náměstí. Na sousedním Václavském náměstí bude stejně jako loni připravené druhé pódium s muzikanty třeba ze skupiny Ovoce nebo Jaksi Taksi," přiblížila část programu mluvčí Pastrňáková.

Na slavnosti se těší například Roman Kotáb. „Loni jsme tam s kapelou hráli, letos si akci pěkně užiju. Těším se na dobré, vychlazené pivo a na kapely Walda Gang, Arakain a Wohnout," svěřil se Kotáb.

Kvůli Pivní slavnostem 2017 budou od pátku až do neděle uzavřené ulice Přemyslovců, Václavské náměstí a Horní náměstí ve Znojmě.

Festival minipivovarů na Pražském hradě již po šesté

Publikováno:před měsícemZdroj:První zprávy

Blíží se festival minipivovarů na Pražském hradě, který proběhne v prostorách Královské zahrady Pražského hradu v pátek 16. června a v sobotu 17. června.

Jedná se o degustační akci roku, na které se představí 70 minipivovarů. Vstupenky na akci, které jsou v předprodeji, jsou dostupné online na www.minipivo.cz. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu, takže vstupenek je připraveno na každý den 1250, z nichž 500 se bude prodávat přímo na místě. Cena zahrnuje katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci.

Festival minipivovarů na Pražském hradě, který nese podtitul Pivo na hrad, se stal výběrovou akcí, na které je pivo vnímáno jako ušlechtilý nápoj. Minipivovary, které se na akci představí, jsou členy Českomoravského svazu minipivovarů, který akci pořádá. Účastnit se ale budou i 4 zahraniční minipivovary, tentokrát z Maďarska, které uzavřou neoficiální Visegrádskou spolupráci, kdy se nejprve představily pivovary Slovenské a po nich Polské.

Každý z pivovarů představí svá dvě nejlepší piva, až na pivovar U Fleků, jelikož vaří pivo jen jedno. K degustaci bude tedy připraveno 140 druhů piva 33 různých stylů z celé republiky. Celkově se tak zdarma vyčepuje přes 7 000 litrů piva, což představuje na 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 37 degustačních dávek. Oficiálním partnerem Festivalu jsou Pacovské strojírny, a.s. největší výrobce minipivovarů v Česku.

Festival se bude konat v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 16. června od 14 - 20 hodin a v sobotu 17. června od 12 - 20 hodin. Na festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace.

„Pivo mění svoji image z nápoje na zahnání žízně na nápoj pro sváteční příležitosti. Již to není jenom desítka v lednici, ale stále větší počet druhů na českém trhu dává příležitost sommelierům k párování piva s jídlem a navrhování piva ke slavnostním příležitostem. Náš festival dává lidem příležitost seznámit se s tím nejlepším, co minipivovary celé republiky nabízejí,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.
O Českomoravském svazu minipivovarů:

Českomoravský svaz minipivovarů byl založen 16. dubna 2011, a to 32 minipivovary, jako reakce na neustále rostoucí počet restauračních a produkčních minipivovarů. V současné době má 110 činných a 15 přispívajících členů. Českomoravský svaz minipivovarů slouží jako profesní organizace, která poskytuje poradenství, vzdělávací servis, školení a v neposlední řadě informační servis o vhodných zdrojích a surovinách pro výrobu piva.

Pivo z lavoru. V Číně vyhmátli falešný Budweiser

Publikováno:před měsícemZdroj:Euro.cz

Čínské úřady odhalily továrnu na falešný Budweiser, která měsíčně produkovala až 600 tisíc plechovek. Plněny byly napodobeninou známého piva, který do něj pracovnice továrny nalévaly z lavoru.

Nelegální továrna fungovala ve městě Dongguan na jihovýchodě země. Proces produkce falešného piva začínal shromážděním prázdných plechovek Budweiseru, které byly v evidentně nehygienických podmínkách plněny pracovnicemi továrny náhražkou.

Naplněné plechovky pak byly na páse znovu zapečetěny a posílány do nočních klubů a barů ve městě, kde si je za nízké ceny kupovali hosté. Měsíčně mělo být takto vyexpedováno až 600 tisíc plechovek. Celý proces byl zdokumentován na video, což při zásahu usnadnilo práci místním úřadům.

K odhalení falešné továrny se vyjádřil i pivovar Anheuser-Busch, pod který věčný konkurent Budějovického Budvaru patří. „Každá kapka Budweiseru, která se vypije v Americe, je tam i uvařena. Video, které koluje na internetu, je od nějakého malého podvodného podniku v Číně. S místními úřady pracujeme na jeho uzavření,“ píše společnost v prohlášení.

Anheuser-Busch, který v Číně provozuje čtrnáct pivovarů, radí konzumentům, jak rozpoznat padělek. Většinou je nekvalitně uzavřen a obsahuje chyby v textu či grafice.

Lidé vloni vypili méně piva. Můžou za to hlavně Rusové a Brazilci

Publikováno:před měsícemZdroj:Echo24.cz

Lidé nakoupili o 1,8 procenta menší množství alkoholického piva, než kolik si pořídili v loňském roce. To zároveň znamená, že spotřeba piva celosvětově klesla nejvíc za posledních pět let. Vyplývá to ze zprávy společnosti organizace International Wine and Spirits Record (IWSR), na kterou upozornil upozornil server britské BBC.

Pivo tak má podle zprávy největší podíl na poklesu spotřeby všech alkoholických nápojů za loňský rok. Ta se snížila o 1,3 procenta. BBC poznamenala, že také v globálním měřítku je pokles nejnižší za posledních pět let.

Podle britského serveru souvisí množství vypitého alkoholu s vývojem ekonomiky, se kterým pak spotřeba alkoholických nápojů souběžně roste nebo klesá. Tři z největších trhů s pivem, kterými jsou Čína, Brazílie a Rusko, čelily v loňském roce ekonomickému poklesu nebo stagnaci, což se právě promítlo také do spotřeby piva.

Zdaleka největší pokles ve spotřebě piva zažilo Rusko, kde ho lidé vypili o 7,8 procenta méně. Číňané spotřebovali o 4,2 procenta méně a v Brazilci o 5,3 procenta.

Nicméně zpráva IWSR předpověděla, že v příštích pěti letech by o pivo měli mít větší zájem asijské země a také státy v subsaharské Africe. To ze zprávy IWSR citoval server The Drinks Business. Za statistikou stojí společnost International Wine and Spirits Record sídlící v Londýně, která monitoruje údaje z trhu s alkoholickými nápoji.

Kutnohorští oslavují: Nová varna opět produkuje zlatavý mok

Publikováno:před měsícemZdroj:Česká poziceAutor:Miroslav PetrMěšťan. Kutná Hora

Uprostřed boomu minipivovarů má Česko dalšího velkého výrobce – pivo Kutná Hora nahradilo značku Dačický. Nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, letos plánuje produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let však chce dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Počet průmyslových pivovarů se tak u nás už blíží padesátce.

Byl to jeden z úspěšných regionálních pivovarů. Poté, co ho česká skupina Drinks Union finančníka Milana Hagana před devíti lety prodala světovému gigantu Heineken, však sláva kutnohorského piva značky Dačický skončila. Globální koncern pivovar záhy na konci roku 2010 zavřel. Teď však mají Kutnohorští důvod k oslavě. Nová varna v městské části Lorec opět produkuje zlatavý mok a Česko má další průmyslový pivovar.

A těch u nás není – na rozdíl od minipivovarů – mnoho. Necelých padesát. „Je to to nejlepší, co nás mohlo potkat. Pro každé město je prestižní, když má svůj pivovar, a je to také určité zadostiučinění poté, co Heineken u nás výrobu piva zastavil. Jsme opět hrdí na své pivo,“ říká kutnohorský starosta Martin Starý.

Žalostný stav
Kutná Hora, kde v části Lorec nechal postavit pivovar už v roce 1573 Václav Dačický z Heslova, v podstatě následovala příkladu Liberce. Tamní pivovar v městské části Vratislavice patřil pod pražský Staropramen a v roce 1998 jej jeho tehdejší vlastník, belgický koncern Inbev, zavřel. Dva roky poté česká společnost Hols provoz obnovila. Značka Vratislavice ale zůstala předchozímu majiteli, a nový tak začal vařit dnes úspěšné pivo Konrad.

Podobně i v Kutné Hoře má tradiční značku Dačičký nadále Heineken, takže nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, ji používat nemůže. Místo Dačického proto nyní vyrábí značku Kutná Hora – Zlatá 12, Stříbrná 11 a Bronzová 10. První várku uvařili 20. února, prodej začal v dubnu. A před více než dvěma týdny na prvních Slavnostech piva mohli Kutnohorští poprvé navštívit za několik desítek milionů korun zrekonstruovaný areál.

Až do roku 2015 vlastnilo nemovitosti město, od kterého je za 16,4 milionu korun koupil současný majitel. Předchozí provozovatelé Drinks Union i Heineken měli budovy a pozemky pronajaté a patřila jim technologie a ochranná známka Dačický. Vybavení pivovaru bylo po odchodu Heinekenu v žalostném stavu nebo chybělo úplně. „Pivovar jsme po sedmileté provozní odstávce přebírali v hodně zanedbaném stavu, což je možná ještě eufemismus,“ říká Petr Podlešák z marketingu Měšťanského pivovaru Kutná Hora.

Šest velkých pivovarnických skupin
„Z původní technologie zde byl dopravník na slad a betonová spilka. Obojí se však stejně muselo renovovat. Jinak jsme nalézali pouze díry po zařízeních a všechny potřebné technologie bylo nutné znovu instalovat. Ta pozitivní stránka věci ale je, že nyní má Měšťanský pivovar Kutná Hora to nejmodernější vybavení v nerezu,“ dodává Podlešák.

Pro letošek plánuje pivovar produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let chce ale dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Nový majitel Smart Estate patří do obchodní skupiny, která také vlastní a provozuje Zámecký pivovar Břeclav. Ten obnovil provoz po delší přestávce před pěti lety. V Česku se tak pomalu zvyšuje počet i větších výrobců, nejen těch nejmenších – minipivovarů.

Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že na konci loňského roku fungovalo u nás šest velkých pivovarnických skupin, kterým u nás patří 19 průmyslových pivovarů. Kromě nich pak vaří pivo v objemu vyšším než deset tisíc hektolitrů, což je horní hranice pro kategorii minipivovarů, dalších 29 samostatných pivovarů.

K těm novějším průmyslovým pivovarům patří například ze sedmdesátých let nošovický Radegast, dnes spadající do skupiny Plzeňského Prazdroje. Nový pivovar vyrostl i v Mostě, ale v devadesátých letech zanikl. Úspěšný projekt průmyslového pivovaru postaveného na zelené louce pak vznikl až v roce 2009 v Chotěboři.

Koření českého pivovarnictví
K těm novějším s obnovenou výrobou patří také například zmíněná Břeclav nebo Kácov. Do kategorie větších postoupil původně minipivovar Únětice, který převýšil hranici deset tisíc hektolitrů. „Je to záslužné, pivo má být odněkud. Průmyslové pivovary tvoří základ celého oboru u nás. Vedle nich jsou pak minipivovary, které jsou takovým kořením českého pivovarnictví,“ komentuje pivovarnický expert Jan Veselý.

Větší regionální pivovary však od roku 1990 spíš zanikaly. Podle statistiky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského takový osud postihl 27 pivovarů, z toho jen čtyři výrobu obnovily. Přesto, nebo spíš právě kvůli rostoucí koncentraci výroby tvoří průmyslové pivovary u nás stále drtivou většinu pivní produkce.

Zejména pak díky gigantům, jako je lídr Plzeňský Prazdroj, který loni z celkové roční české produkce 20,4 milionu hektolitrů vyrobil v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích přibližně přes osm milionů hektolitrů piva. Přesný údaj o objemu výroby Prazdroj neuvádí. Oproti tomu minipivovary, kterých u nás funguje už více než 350, tvoří dohromady dvě procenta české pivní produkce.

PardálOVO bezové a jablečné Somersby patří k nejlepším pivům v republice

Publikováno:před měsícemZdroj:Budějcká drbnaAutor:Lukáš DvořákBudvar

Budějovický Budvar uspěl v soutěži Pivo České republiky 2017 hned na dvou frontách. Nejlepším ochuceným pivem je PardálOVO bezové, třetí pozici mezi cidery pak ukořistilo jablečné Somersby. Oba produkty získaly prestižní ocenění v konkurenci 410 vzorků piv pětašedesáti pivovarů zápolících v jednadvaceti kategoriích.„PardálOVO bezové vyváženě kombinuje chuť a osvěžující aroma bezového květu a přitom nepotlačuje výrazný pivní charakter a hořkost. Proto je příznivě přijímáno nejen muži, ale i ženami, a těší nás, že již podruhé zaujalo odbornou porotu této soutěže,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru. Stejný produkt získal v loňském ročníku soutěže Pivo České republiky stříbrnou medaili. „Velkou radost máme samozřejmě i z bronzu pro Somersby Aple Cider,“ dodává Samec.

Svijany slavily úspěch v degustační soutěži Pivo České republiky 2017

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Nefiltrovaná řezaná jedenáctka Svijanský Fanda se stala vítězem kategorie kvasnicové a nefiltrované pivo v degustační soutěži Pivo České republiky 2017, která je tradiční součástí Slavností piva v Českých Budějovicích. Při jejím 21. ročníku odborná porota o víkendu vybírala z více než 400 druhů piv z 65 českých a slovenských pivovarů. Cenu za třetí místo v kategorii speciální pivo světlé si odneslo další svijanské pivo - světlý speciál Svijanský Kníže.

Slavností piva se letos zúčastnilo více než 12 tisíc návštěvníků. Vrcholem degustační soutěže, do níž letos pivovary přihlásily ještě o 70 vzorků piv více než loni, bylo vyhlášení titulu Pivo České republiky 2017. Kvalifikovaní odborníci z pivovarů, studenti odborných škol a pozvaní erudovaní degustátoři při soutěži určovali vítěze v celkem 21 kategoriích. Titul Pivo České republiky 2017 v kategorii kvasnicové a nefiltrované pivo získal Svijanský Fanda. Další pivo z portfolia pivovaru Svijany – Svijanský Kníže – si odnesl třetí místo v kategorii speciální pivo světlé.

„Pro nás jsou nejdůležitější především reakce spotřebitelů. Ale samozřejmě nás těší každé ocenění také od odborné poroty, které nám opět dokazuje, že naše tradiční výrobní postupy mají i dnes smysl,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík.

Nefiltrovaná řezaná jedenáctka Svijanský Fanda byla vyrobena před šesti lety původně jen k příležitosti oslav narozenin dlouholetého svijanského sládka Františka Horáka, nakonec se však pro velký úspěch zařadila do stálé nabídky pivovaru. Svijanský Kníže 13 % je sváteční pivo; klasický zástupce svijanských světlých speciálů se vyrábí jako ležák, je však silnější, což umocňuje jeho typickou chuť a vůni.

Budějovický Budvar získal medaile na výstavišti

Publikováno:před měsícemZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Edwin OttaBudvar

Při Slavnostech piva na Výstavišti České Budějovice zabodoval i Budějovický Budvar, n. p. V degustační soutěži „Pivo České republiky 2017". Do soutěže, která se konala o víkendu, se tento rok přihlásilo 65 pivovarů se 410 vzorky piv ve 21 kategoriích.

Budějovický Budvar získal dva cenné kovy. Míchaný nápoj z piva „PardálOVO bezové“ zvítězil v kategorii „Ochucené pivo“. „Somersby Apple Cider“ pak byl porotou oceněn bronzovou medailí v kategorii „Cider“.

„PardálOVO bezové vyváženě kombinuje chuť a osvěžující aroma bezového květu a přitom nepotlačuje výrazný pivní charakter a hořkost.
Proto je příznivě přijímáno nejen muži, ale i ženami a těší nás, že již podruhé zaujalo odbornou porotu této soutěže,“ říká Ing. Petr Samec, Dr., PR manažer Budějovického Budvaru. „PardálOVO bezové“ získalo v loňském ročníku soutěže Pivo České republiky stříbrnou medaili.
„Velkou radost máme samozřejmě i z bronzu pro Somersby Aple Cider,“ dodává Petr Samec

Rekonstrukce zámlu Svijany si už vyžádala sto milionů korun

Publikováno:před měsícemZdroj:Liberecké novinkySvijany

Zámek Svijany dokončil druhou etapu náročné rekonstrukce, díky které rozšířil nabídku služeb o ubytovací zařízení Hotel Zámek Svijany a Zámecký šenk, jenž zastřešuje vnitřní prostory vhodné pro společenské akce, školení či konference a venkovní gril.

Zámek Svijany již v loňském roce po první fázi rekonstrukce navštívilo více než 10 tisíc návštěvníků, v letošním roce se předpokládá, že jejich počet překoná hranici 15 tisíc. Celkem si jeho rekonstrukce vyžádala investice přesahující 100 mil. Kč.

Pivovar Svijany celý areál zámku odkoupil v roce 2013 a během první etapy rekonstrukce mu za přispění grantu z EHP a Norských fondů vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády rodu Valdštejnů.

„Celkem si první etapa obnovy zámku vyhodnocená jako Stavba roku Libereckého kraje za rok 2016 vyžádala náklady přes 60 milionů korun,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Investice do druhé etapy rekonstrukce zámku přesáhly 40 milionů korun a promítly se i do technologických zásahů nezbytných zejména pro řešení odvodu vlhkosti v rámci celé stavby, tak i do výrazných úprav rozlehlé zahrady zámku. V nové podobě nyní zahrada nabízí prostor pro odpočinek, ale i zábavu a vzdělání. Součástí druhé etapy bylo i vybudování prostoru pro pořádání společenských akcí, venkovního grilu a rekonstrukce 3. a 4. nadzemního podlaží, které slouží jako ubytovací zařízení hotelového typu.

„Jsme rádi, že díky oběma etapám rekonstrukce se podařilo splnit náš cíl - z léty chátrajícího zámku vybudovat regionální centrum kulturního a společenského života,“ dodal Roman Havlík.

Hotel Zámek Svijany, který svůj provoz oficiálně zahájí 7. června, vkusně kombinuje dobový zámecký styl a komfort dnešní doby. Pro hosty, kteří během svého pobytu budou chtít obdivovat krásy Českého ráje a Pojizeří na kole, je připravena úschovna kol, k odpočinku bude naopak sloužit středověká lazebna, která je součástí interaktivní pivní expozice.

Celý zámecký komplex včetně ubytování vybízí ke hrám jak děti, tak dospělé. Po vzoru Karla Arnošta z Valdštejna, který měl velkou zálibu v tajných skrýších, si hosté mohou během svého pobytu zahrát tajemnou hru Arcanu, která je provede zajímavými zákoutími zámku. Na určených pokojích jsou umístěny herní desky s šifrou, kód k rozluštění šifry mohou hosté hledat v celém zámeckém komplexu. Pokud se jim podaří najít všechny indicie, čeká na hosty malé překvapení.

Zámecký šenk nabízí návštěvníkům zámku a turistům příjemné venkovní posezení u zahradního grilu, nejlépe samozřejmě s místním svijanským pivem.

Při pravidelných prohlídkách mohou nyní návštěvníci díky rekonstrukci obdivovat zámeckou kapli s restaurovanými stropními freskami, výstavní prostory přibližující historii zámku a jeho pánů, Valdštějnů a Vartenberků, nebo unikátní archeologickou expozici s nálezy z okolí obce Svijany z doby bronzové.

Pokud jde o děti, Zámek Svijany podporuje přístup Montessori vzdělávání a tak jsou vnitřní i venkovní zámecké expozice vymyšleny tak, aby u dětí probouzely chuť stále něco poznávat a učit se nové věci. V zámecké zahradě si mohou nejmenší návštěvníci vyzkoušet, jaké to je být archeologem a na pískovém archeologickém nalezišti objevit pozůstatky zvířete, které dalo název obci Svijany. Součástí zahrady je mimo jiné i pec na chleba a pec na bronzové odlitky, v níž si během různých akcí mohou hosté pod vedením odborníků vyrobit vlastní zámecké suvenýry.

Během sezóny čeká na návštěvníky mimo standardních prohlídek i celá řada zajímavých akcí. Již v sobotu 24. června se uskuteční Zámecké slavnosti. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý celodenní program pro celou rodinu. Budou moci putovat časem s dobovými postavami, kterými ožije zámek i celá zámecká zahrada. Nádvoří zámku rozezní kejklíři, nebudou chybět stánky s krajovými a kulinářskými specialitami ani svijanské pivo Zámecký Máz, které pivovar uvařil u příležitosti loňského otevření zámku. Libereckenovinky.cz informovala Kristýna Čermáková.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251