Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Babiš hlásil u Jílkové: Chci snížit daň na pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK



Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu České televize Máte slovo, jehož tématem bylo zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronická evidence tržeb. Babiš hodlá návrh na snížení daně u točeného piva předložit svým vládním partnerům na příští koaliční radě.

"Já chci oznámit všem - celému našemu národu - že navrhnu zlevnit sudové pivo," prohlásil ministr financí. Reagoval tak na výtku majitele venkovského výčepu, který si v pořadu stěžoval na zvýšení administrativy v souvislosti s plánovanou elektronickou evidencí tržeb a zavedením kontrolních hlášení u DPH. "Navrhnu to na příští koaliční radě," řekl Babiš v pořadu moderátorky Michaely Jílkové. Zároveň zopakoval, že u jídel a nealkoholických nápojů podávaných v restauracích plánuje snížit DPH z 21 na 15 procent.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musejí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. O zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb v současnosti jedná Poslanecká sněmovna.

Ministr financí si od těchto opatření slibuje zlepšení výběru daní. Stát podle Babiše ročně přichází na podvodech s DPH o 80 miliard korun. Pravicová opozice s elektronickou evidencí tržeb nesouhlasí a v Parlamentu ji blokuje. O zavedení elektronické evidence tržeb budou poslanci jednat na páteční mimořádné schůzi sněmovny.

Chci snížit daň z točeného piva, řekl Babiš. Navrhne to koaliční radě

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Na 10 z dosavadních 21 procent by se mohla snížit daň z přidané hodnoty na sudové pivo. Prohlásil to ministr financí Andrej Babiš. Návrh předloží svým vládním partnerům na příští koaliční radě.

Andrej Babiš (ANO) svůj návrh přednesl ve čtvrtek večer v diskusním pořadu České televize Máte slovo, jehož tématem bylo zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronická evidence tržeb.

„Já chci oznámit všem - celému našemu národu - že navrhnu zlevnit sudové pivo. DPH z 21 na 10 procent,“ prohlásil ministr financí.

Reagoval tak na výtku majitele venkovského výčepu, který si v pořadu stěžoval na zvýšení administrativy v souvislosti s plánovanou elektronickou evidencí tržeb a zavedením kontrolních hlášení u DPH.

„Navrhnu to na příští koaliční radě,“ řekl Babiš. Zároveň zopakoval, že u jídel a nealkoholických nápojů podávaných v restauracích plánuje snížit DPH z 21 na 15 procent.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musejí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. O zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb v současnosti jedná Poslanecká sněmovna.

Ministr financí si od těchto opatření slibuje zlepšení výběru daní. Stát podle Babiše ročně přichází na podvodech s DPH o 80 miliard korun. Pravicová opozice s elektronickou evidencí tržeb nesouhlasí a v Parlamentu ji blokuje. O zavedení elektronické evidence tržeb budou poslanci jednat na páteční mimořádné schůzi Sněmovny.

Babiš chce nižší daň na točené pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu České televize Máte slovo, jehož tématem bylo zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronická evidence tržeb. Babiš hodlá návrh na snížení daně u točeného piva předložit svým vládním partnerům na příští koaliční radě.

"Já chci oznámit všem - celému našemu národu - že navrhnu zlevnit sudové pivo," prohlásil ministr financí. Reagoval tak na výtku majitele venkovského výčepu, který si v pořadu stěžoval na zvýšení administrativy v souvislosti s plánovanou elektronickou evidencí tržeb a zavedením kontrolních hlášení u DPH.

"Navrhnu to na příští koaliční radě," řekl Babiš. Zároveň zopakoval, že u jídel a nealkoholických nápojů podávaných v restauracích plánuje snížit DPH z 21 na 15 procent.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musejí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH.

Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. O zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb v současnosti jedná Poslanecká sněmovna.

Ministr financí si od těchto opatření slibuje zlepšení výběru daní. Stát podle Babiše ročně přichází na podvodech s DPH o 80 miliard korun. Pravicová opozice s elektronickou evidencí tržeb nesouhlasí a v Parlamentu ji blokuje. O zavedení elektronické evidence tržeb budou poslanci jednat na páteční mimořádné schůzi Sněmovny.

Levnější čepované pivo? Babiš navrhne koalici snížení DPH

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu České televize Máte slovo, jehož tématem bylo zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronická evidence tržeb. Babiš hodlá návrh na snížení daně u točeného piva předložit svým vládním partnerům na příští koaliční radě.

"Já chci oznámit všem - celému našemu národu - že navrhnu zlevnit sudové pivo," prohlásil ministr financí. Reagoval tak na výtku majitele venkovského výčepu, který si v pořadu stěžoval na zvýšení administrativy v souvislosti s plánovanou elektronickou evidencí tržeb a zavedením kontrolních hlášení u DPH. "Navrhnu to na příští koaliční radě," řekl Babiš. Zároveň zopakoval, že u jídel a nealkoholických nápojů podávaných v restauracích plánuje snížit DPH z 21 na 15 procent.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musejí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. O zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb v současnosti jedná Poslanecká sněmovna.

Ministr financí si od těchto opatření slibuje zlepšení výběru daní. Stát podle Babiše ročně přichází na podvodech s DPH o 80 miliard korun. Pravicová opozice s elektronickou evidencí tržeb nesouhlasí a v Parlamentu ji blokuje. O zavedení elektronické evidence tržeb budou poslanci jednat na páteční mimořádné schůzi Sněmovny.

Babiš navrhne koalici snížení DPH na sudové pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu České televize Máte slovo, jehož tématem bylo zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronická evidence tržeb.

Babiš hodlá návrh na snížení daně u točeného piva předložit svým vládním partnerům na příští koaliční radě.

„Já chci oznámit všem - celému našemu národu - že navrhnu zlevnit sudové pivo,“ prohlásil ministr financí. Reagoval tak na výtku majitele venkovského výčepu, který si v pořadu stěžoval na zvýšení administrativy v souvislosti s plánovanou elektronickou evidencí tržeb a zavedením kontrolních hlášení u DPH. „Navrhnu to na příští koaliční radě,“ řekl Babiš. Zároveň zopakoval, že u jídel a nealkoholických nápojů podávaných v restauracích plánuje snížit DPH z 21 na 15 procent.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musejí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. O zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb v současnosti jedná Poslanecká sněmovna.

Ministr financí si od těchto opatření slibuje zlepšení výběru daní. Stát podle Babiše ročně přichází na podvodech s DPH o 80 miliard korun. Pravicová opozice s elektronickou evidencí tržeb nesouhlasí a v Parlamentu ji blokuje. O zavedení elektronické evidence tržeb budou poslanci jednat na páteční mimořádné schůzi Sněmovny.

Babiš chce levnější točené pivo, navrhne koalici snížení DPH

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu České televize Máte slovo, jehož tématem bylo zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronická evidence tržeb. Babiš hodlá návrh na snížení daně u točeného piva předložit svým vládním partnerům na příští koaliční radě. "Já chci oznámit všem - celému našemu národu - že navrhnu zlevnit sudové pivo," prohlásil ministr financí. Reagoval tak na výtku majitele venkovského výčepu, který si v pořadu stěžoval na zvýšení administrativy v souvislosti s plánovanou elektronickou evidencí tržeb a zavedením kontrolních hlášení u DPH.

Vražda piva! děsí se výčepní z Česka. Ale Poláci na svařené pivo s pomerančem nedají dopustit

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Vít Pohanka

V létě pivo příjemně zchladí, v zimě může ohřát. Tímto pravidlem se alespoň řídí v Polsku, kde si dopřávají grzane piwko neboli grzaniec. Zatímco na punč, svařené víno nebo horkou medovinou jsme zvyklí, svařené pivo nás může trochu zarazit.

Grzaniec je v podniku pana Jacka hitem. „Načepujeme čerstvé pivo z pípy. Když nemáme pípu, můžeme ho nalít z plechovky nebo lahve. Pípu mám po ruce, a tak si načepuji podle toho, kolik si hosté objednali,“ popisuje postup při přípravě pivní speciality. „Do piva vhodíme špetku mleté skořice a na půl litru dvě nebo tři hlavičky hřebíčku,“ vysvětluje.


Nestačí, že grzaniec voní jako kořenářství, je potřeba ho nejen náležitě rozehřát těsně pod teplotu varu, ale také zahustit, aby pěkně zalepil vnitřnosti.

A nakonec nějaký ten vitamin…
„Přidáme jednu stolní lžíci malinové šťávy. Nebo radši dvě, protože vidím, že je pivko moc bledé,“ komentuje každý svůj pohyb Jacek. To není všechno. „Ještě špetku cukru. A pak mícháme, lehce a opatrně, aby nám to neuteklo. A do hrnku s tím,“ dodává.

Nakonec přidá nějaký ten vitamin – kolečko čerstvého pomeranče. „Aby pivko nabralo jeho chuť,“ osvětluje Jacek.

Takhle bych pivo neničil, říká vyhlášený výčepní
Jakub Šrubař je vyhlášený výčepní a ve Varšavě už působí nějakou dobu. Ale když se ho zeptáte na oslazené horké pivo s kořením, sirupem a pomerančem k tomu, vypadá, že se musí trochu ovládat, aby si neodplivl. „Pivo, které tu máme, by se mělo podávat při teplotách šest až osm stupňů a je jedno, jestli je venku zima. Já bych takhle pivo neničil, beru to jako vraždu piva,“ tvrdí.

Poláci však na grzaniec nedají dopustit. „U nás je populární. Rádi totiž mícháme nápoje dohromady s nejrůznějšími příchutěmi. Prodává se ho čím dál víc,“ libuje si restauratér Jacek. Proti gustu tedy žádný dišputát.

Šuráň: V rámci označování piva dojde ke kompromisu

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávy

Označení „ležák“, jako typ piva, zůstane pro kategorii 11° a 12°, svrchně kvašené pivo se bude označovat jako „plné pivo“. Jedná se tak o kompromis mezi pivovary a Ministerstvem zemědělství.

„S kompromisem jsem prozatím spokojeni, je zde ovšem velký prostor pro novelizaci a mám signály, že se situace bude znovu řešit. Momentálně nám jde především o nápravu tohoto nešťastného stavu, který u lidí ze zahraničí vzbuzuje přinejmenším úsměvy. To co nyní vznikne, nepostihne ale zcela trendy trhu a situace se bude dále vyvíjet. Nejedná se přitom jenom o mipivovary, i mnoho velkých pivovarů vaří piva typu ALE, stout …,“ uvádí Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Názvem „plné pivo“ přebíráme německou terminologii, ale Jan Šuráň se domnívá, že se tento název bude používat pouze v popisu piva, na předních etiketách budou specifikovány pivní styly. Nyní je především důležité vyjasnit si, co je to vlastně ležák. V současné době pod toto označení spadá i svrchně kvašené pivo a piva pšeničná.Ležák je ale druh piva, který je kvašen spodně, při nízkých teplotách a po procesu kvašení měsíc a déle leží. Ležák by tedy neměl být degradován na označení koncentrace, ale definován jako pivní styl.

„A krásné ležáky z minipivovarů můžete ochutnat třeba na festivalu v Brně,“ dodává Jan Šuráň. Ve dnech 17. – 20. února totiž v rámci veletrhu Salima 2016 proběhne poprvé festival minipivovarů i v Brně. V podobném duchu, jak jsou návštěvníci zvyklí z Pražského hradu. Je ale důležité zmínit, že se jedná o první profesionální pivní festival v České republice, který se koná pod střechou.

„V Brně se ještě nikdy nekonala takto koncentrovaná pivovarská akce, která nabídne více než 100 druhů piva a je zde velký potenciál růstu a vytvoření tradice. Pro návštěvníky je připraveno zázemí, profesionální oplachování skleniček, obsluha a degustační občerstvení,“ říká k prvnímu ročníku festivalu minipivovarů v Brně Dušan Pelikán, manažer mezinárodního potravinářského festivalu Salima.

Nejlepší piva z minipivovarů pak budou 19. března hodnocena na již desátém ročníku „Jarní ceny českých sládků“ na Zvíkově, což je největší degustační soutěž piv z minipivovarů ve střední Evropě. „Posledního ročníku se zúčastnilo 400 piv z 93 minipivovarů, které soutěžily v 15 kategoriích. V letošním roce počítáme s až 500 vzorky,“ říká Jan Šuráň.

Před Jarní cenou českých sládků proběhne již tradičně valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, a jelikož boom minipivovarů stále sílí, dosáhne počet členů čísla 120. „Boom minipivovarů je typický pro celý svět, Česká republika není výjimka. Kdo se tomu chce bránit, brání se povodni. Tohle nejde zastavit a já odhaduji, že za pár let dosáhne počet minipivovarů čísla 1200,“hodnotí Šuráň.

Hokejista Čechmánek narazil se snem o vlastním pivovaru. Krachuje

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Tomáš LemešaniČechmánek

Pivovar bývalého hokejového brankáře Romana Čechmánka dluží desítky milionů korun. Olympijský vítěz má problémy zaplatit dodavatelům i kolegům z reprezentace. O pivovar má zájem král českého hazardu senátor Ivo Valenta.

Je olympijským vítězem, čtyři sezony si vydělával v nejprestižnější hokejové lize světa, kanadsko-americké NHL. Když si po skončení kariéry Roman Čechmánek postavil doma ve Zlíně rodinný minipivovar s restaurací, vypadalo to na idylu. Pivo však točit nezačal.

Ještě během zkušebního provozu se totiž předlužil a musel podnik uzavřít. Přesto za něj nakonec může dostat několik desítek milionů korun. Kolem Pivovaru Čechmánek totiž krouží finančník Ivo Valenta a jeho skupina Synot.

Valentova společnost, která v minulosti nabídla za odkoupení pivovaru 50 milionů korun, zájem nevylučuje. „Insolvenční správce dosud pivovar nenabídl k prodeji, proto zatím nepadlo definitivní rozhodnutí. Věc má v kompetenci insolvenční správce,“ říká tisková mluvčí Synotu Magda Pekařová.

Nejevil zájem se domluvit
Nejnovější Čechmánkovy problémy se objevily začátkem ledna. Tehdy přišel na Krajský soud v Brně další insolvenční návrh na společnost Pivovar Čechmánek. Jeho autoři žádají zpeněžit majetek pivovaru, a­ uhradit tak dluhy, které podle nich
Roman Čechmánek odmítl zaplatit.

Insolvenční návrhy odhadují nároky věřitelů přibližně na třicet milionů korun. Bývalý hokejista údajně nezaplatil dokonce ani dodavatelům, kteří na stavbě pivovaru pracovali.

„S panem Čechmánkem jsem se dostal do sporu, když od nás odebral restaurační skladový systém a nezaplatil. Ano, komunikoval jsem s ním v momentu, kdy bylo jasné, že za dodávku nemá zájem platit. Snažil jsem se normální formou vše vyřešit,“ říká jednatel společnosti Široko Michal Roček.

Roman Čechmánek podle šéfa olomoucké firmy jen odepisoval na maily a nejevil zájem se domluvit. „Celý případ jsem předal právníkovi a asi před měsícem jsme soud s panem Čechmánkem vyhráli,“ dodává Roček.

Kromě dluhů je podle jednatele Široka největším problémem jednání bývalého hokejového reprezentanta. Nejeví prý zájem komunikovat. „Kdysi jsme dělali systém pro Martina Straku z Plzně, spoluhráče pana Čechmánka z ­českého národního hokejového týmu. Tam bylo jednání naprosto čestné a korektní, nemohu si vše vynachválit. Ale nyní, úplný opak. Myslel jsem si, že jde o slušného člověka, který má svou hrdost a úroveň, leč, zmýlil jsem se,“ stěžuje si Roček.

Široko se v insolvenčním návrhu domáhá 54 tisíc korun. Dalším navrhovatelem je bývalá zaměstnankyně pivovaru Veronika Hillová, která požaduje uhrazení údajně nevyplacené mzdy.

V osobním bankrotu
Nejde o první pokus lidí, kterým Čechmánek dluží, dostat se k jeho majetku. V roce 2014 podalo insolvenční návrh na Pivovar Čechmánek více věřitelů. Dohromady jim údajně nezaplatil desítky milionů korun.

K věřitelům patřili také Čechmánkovi bývalí reprezentační kolegové Miroslav Blaťák a Petr Čajánek. Insolvenční návrh byl zamítnut a Roman Čechmánek požádal o­ osobní bankrot.

Kvůli němu nemá podle Čechmánkova právníka insolvenční návrh na pivovar smysl. „Společnost Pivovar Čechmánek byla jen provozovatelem pivovaru. Nemá žádné zaměstnance, žádný majetek. Pivovar nebyl zkolaudován, proběhl tam zkušební provoz a pak byl uzavřen. Pivovar Čechmánek není ani majitelem budovy,“ řekl iDNES.cz právní zástupce bývalého hokejisty Petr Bernátek. Jeho klient totiž nemá z ­čeho dluhy platit.

Nemusí tomu tak být ale navždy. Skupina Synot, která má zájem o odkoupení pivovaru, již dříve v dražbě získala část Čechmánkova majetku – rozestavěný bytový dům v ­centru Holešova, několik pozemků, vilu, byt ve Zlíně a apartmá v­ golfovém areálu v Čeladné.

Investice, které nevyšly
Náhradník Dominika Haška z Nagana selhal hned v několika pokusech o ­vyniknutí v restauračním a cestovatelském byznysu. V minulosti například vlastnil polovinu statku v­ Chorvatsku, z něhož měl vzniknout penzion. Pokoušel se rovněž o ­provozování bývalého domova důchodců v­ Prostějově. Tento majetek je nyní v rukou insolvenčního správce.

Fiasko zažil rovněž v Holešově, kde koupil budovu staré radnice, vybudoval tam školicí středisko a­ několik bytů. Po zhruba šedesátimilionové investici mu ovšem došly peníze a projekt zůstal rozestavěný.

Roman Čechmánek si peníze na majetek, o který postupně přichází, vydělal dlouholetou hokejovou kariérou. Podle odhadů mohl vydělat až čtvrt miliardy korun.

Služebně nejstarší český sládek končí U Fleků. Po 44 letech

Publikováno:před rokemZdroj:Echo24.czU Fleků

Nejdéle působící sládek v tuzemsku Ivan Chramosil odchází z pražského pivovaru U Fleků, kde pracoval 44 let. Ve čtvrtek oslaví 70. narozeniny, nadále však bude radit různým pivovarníkům. Chramosil začínal jako sládek v tradičním pivovaru v roce 1971.

„V roce 2015 jsem byl U Fleků již jen jako poradce, už jsem nebyl zaměstnanec. Nechtěl jsem tady být déle, aby mne nevynesli takzvaně nohama napřed,“ řekl Chramosil v rozhovoru s ČTK.

Nyní se chce věnovat poradenské činnosti v jiných pivovarech. „Já už bych pracovat v pivovaře od rána do večera nechtěl. Měl bych mít nyní ale po republice pár pivovarů na kontrolu,“ vysvětlil sládek, který prý již má čtyři či pět vážných zájemců, kteří s ním chtějí své produkty konzultovat.

Chramosil zároveň varoval před klesající kvalitou českých sládků. „Jak prudce stoupá počet pivovarů, tak klesá kvalita sládků,“ řekl ČTK. Podle něj existují i takzvaní „internetoví sládci“, kteří se domnívají, že není potřeba praxe a informace si stačí přečíst pouze na internetu. Podle Českomoravského svazu minipivovarů je aktuálně v Česku přes 300 malých výroben piva, přičemž se jich otevírá kolem 50 ročně.

Ze začátku práce v pivovaru U Fleků Chramosilovi pomohlo, že pracoval ještě s prvorepublikovými řemeslníky. Před nástupem do pivovaru měl trochu obavy. „Říkal jsem si, aby mi to nesrazilo vaz,“ vzpomínal sládek. Tehdy mu bylo zhruba 25 let.

Hned po příchodu ke Flekům změnil způsob přípravy typické flekovské třináctky. „Tak, jak to dělal můj předchůdce, jsem to dělat nechtěl. On tam dával chmelový extrakt, doslazoval ji cukrem. A já jsem začal dělat z čistého chmele samosladové várky,“ připomněl Chramosil. Následně recepturu v průběhu skoro 50 let už neměnil. Jediné rozdíly spočívaly jen v hořkosti chmele, který byl k dispozici. Například loňská úroda chmele má podle něj jen polovinu obvyklé hořkosti, bude se jej muset tedy použít dvakrát více.

Sládek v této souvislosti připomněl také vliv oteplování, neboť chmel podle něho potřebuje správnou dávku slunce i vody. Podle informací, které získal v minulosti na přednáškách v Německu, se za Římanů chmel pěstoval na severních svazích Středozemního moře. „Nyní se pěstuje v Bavorsku na stejné rovnoběžce jako u nás. A v roce 2050 to na sto procent vidím, že to bude posunuté do jižní Skandinávie a do Dánska,“ dodal odborník.

Chramosil si údajně musí alespoň jednou týdně dát světlé pivo, prý mu to poradili lékaři. „Že už mám trubky černé, takže už bych měl za chvíli i černou duši,“ uzavřel rozhovor s ČTK s úsměvem sládek.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251