Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Ostravar si pro svůj nový koncept vybral Aetnu

Publikováno:před rokemZdroj:Mediář.czOstravar

Nová kampaň ostravské pivní značky s dlouhodobou strategií se objeví v létě.

Ve výběrovém řízení Pivovarů Staropramen na plánovaný repositioning značky Ostravar zvítězila původně brněnská agentura Aetna. Ta nyní připravuje ve spolupráci s výzkumnou a insightovou agenturou Simply5, která se podílela na organizaci tendru, nový dlouhodobý komunikační koncept značky ostravského piva. Představen by měl být letos v létě.

Zástupci Pivovarů Staropramen pozvali do tříkolového tendru na Ostravar zejména nesíťové a regionální agentury. V prvním kole byla představena big idea, v druhém její rozpracování do jednotlivých komunikačních nástrojů. Dva nejlepší koncepty následně prošly na testování do focus groups. „Regionální pivo potřebuje regionální řízení a partnera, který bude mít motivaci růst společně se značkou,“ tvrdí Zuzana Cieciotková, brand manažerka značky Ostravar.

V minulosti pro něj pracovala také agentura Outbreak, která se podílela na vzniku subbrandu „fotbalového piva“ Bazal, určeného pro fanoušky Baníku Ostrava.

Pro Aetnu je vítězství v tendru na Ostravar ve světě pivních značek premiéra. V oblasti rychloobrátkového zboží však spolupracovala se značkami Mondelez, Tesco, Rossmann nebo Datart, dlouhodobě se podílí také na komunikaci pražského Obchodního centra Nový Smíchov, brněnského NC Králova Pole či bratislavského OC Central.

„Vnímáme Ostravar jako referenční projekt. Z velké části půjde o nadlinkové aktivity, eventy a aktivační projekty,“ říká Michal Rožek, new business developer agentury Aetna.

Smiřický pivovar vstane z mrtvých

Publikováno:před rokemZdroj:Hradecký deníkAutor:Jan Pruška

Poslední várku piva ve Smiřicích sládek uvařil několik let po válce, zlatavý mok by se ale do míst nedaleko slavné kaple Zjevení Páně mohl brzy navrátit.

Téměř čtyři sta let se kouřilo z komínu smiřického pivovaru, jehož budova dodnes stojí v areálu místního zámku. A zdá se, že se sem sládek opět vrátí. Soukromá firma zde chce pivovar v nejbližší době obnovit.

„Máme vážného zájemce o obnovu pivovaru, ale jsme teprve na začátku administrativní mašinérie. Investor chce co nejdříve dokončit studii svého záměru po technologické stránce i co se týče další vybavenosti," potvrdil Luboš Tuzar, starosta Smiřic.

Místo by v areálu měla kromě samotné výroby piva najít také nová restaurace nebo ubytovaní.

Kdy se začne vařit ve Smiřicích pivo, ale zatím jasné úplně není. Projekt musí uspokojit hlavně památkáře, kteří budou mít v celé věci také slovo.

„Až se s investorem a památkáři dohodneme, tak musí vytvořit projekt a začne stavební řízení. V této fázi už by problém být neměl, nemovitost i pozemky kolem jsou naše. Samotná realizace pak bývá u těchto věcí kratší než předchozí administrativa," zakončil Tuzar.

Naposled místní vařili pivo na přelomu let 1948 a 1949, než výrobu zastavil stát. „17. prosince 1948 v rámci plánovitého řízení vyživovacího hospodářství ve smyslu zákona č. 118/45 Sb. zaslavilo Ministerstvo výživy Praha výrobu piva s okamžitou platností v místním státním pivovaru," píše se ve smiřické kronice.

Smiřický pivovar se nacházel v letech 1560 až 1949 v rohu areálu zámku. Největší příjem smiřického panství pocházel z pivovaru. Pivovar dával až 200 várek (každá z 23 korců sladu), tj. 4800 sudů v sumě 3000 kop gr. ročně. K roku 1629 se dozvídáme, že celkový příjem panství dosahuje přes 30 000 kop gr., v tom výnos z pivovaru činí 37 procent, za obilí 15 procent, z dobytka 13 procent, pokuty a úroky z dluhů poddaných 10 procent, poddanské úroční platby 7,6 procenta a zbytek drobné příjmy. Réžii domínia 12 500 kop téměř uhradil příjem z pivovaru.
Pro potřeby pivovaru dříve vrchnost udržovala čtyři chmelnice. Poddaní byli povinni prodávat určité množství obilí pro panské sýpky a pivovar za pevně stanovenou cenu, která byla nižší než tržní cena. 21. června 1697 vypukl ve vrchnostenském pivovaře ve Smiřicích nenadále ukrutný požár. Vyhořel nejen samotný pivovar, ale i jeho sladovna. Požár zachvátil i zdejší velký mlýn. Přenesl se také na celé městečko Smiřice a dokonce na sousedící Smiřičky. Ohně bylo ušetřeno jen několik málo domů. V roce 1958 byla v prostorách bývalého pivovaru zřízena výrobna antibiotik, jimiž byly obohacovány krmné směsi pro prasata.
(převzato ze smirice.eu)

Hospody na Blanensku budou čepovat oblíbené zelené pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Blanenský deníkAutor:Petra Srstková

Velikonoční pivní speciály na Zelený čtvrtek nabídnou hospody na Blanensku. Například v restauraci U Štěpánků v Blansku jej budou hostům čepovat již od středy. „Koupili jsme asi sto čtyřicet litrů zeleného piva z Černé Hory. Budeme jej nabízet, dokud se neprodá. Návštěvníci naší restaurace na Velikonoce vždy očekávají, že zelené pivo budeme mít. Je to tradice, na kterou jsou zvyklí," uvedl vedoucí zařízení Petr Popelka.

Pivovar v Černé Hoře, který patří do rodiny Pivovarů Lobkowicz, bude dodávat pivo Velikonoční krasličák. „V Jihlavě jej intenzivně připravovali už před měsícem a půl. Je o něj ještě větší zájem než loni," sdělil sládek pivovaru Vlastimil Zedek.

Obchodní zástupce pivovaru Jaroslav Křelina uvedl, že v hospodách na Blanensku budou čepovat zhruba pětadvacet hektolitrů tohoto pivního speciálu. „Celkem jej dodáme do zhruba čtyř stovek hospod," upřesnil Křelina.

Na Velikonočním krasličáku si budou moci pochutnat například návštěvníci restaurace Slavia v Boskovicích. „Máme jej zhruba sto litrů. Každoročně je o něj obrovský zájem. Předpokládáme, že vydrží maximálně dva dny," řekla servírka Nikola Krejčířová.

Ve Vesnickém pivovaru Ohrada ve Vískách velikonoční pivo na Zelený čtvrtek připravit nestihli. „Máme pšeničné pivo, které ještě není uzrálé. Loni jsme ho touto dobou již nabízeli, ale letos máme vytíženou kapacitu, a tak jsme přednostně vyráběli jiná piva," řekl jednatel pivovaru Michal Kamba.

Pšenice dvanáctka ještě odpočívá v ležáckých tancích. „Zhruba za čtrnáct dní ji budeme stáčet. Pak bude k dostání v restauraci Agrocentra Ohrada. Chtěli jsme, aby název piva evokoval jaro. Dobu, kdy začíná růst obilí," doplnil Kamba.

Nejlepší výčepní piva Gambrinus soutěžili v Plzni

Publikováno:před rokemZdroj:Region Plzeň

Mezi finalisty byl letos rekordní počet žen. O titul absolutního vítěze se jich utkalo celkem sedm. Absolutním vítězem v pivní soutěži Mistr výčepní 2016 pořádanou plzeňským pivovarem Gambrinus se ale nakonec stal Petr Hlavatý z liberecké restaurace U Cvičáku.

Pivovar Gambrinus přispívá soutěží Mistr výčepní ke zvyšování úrovně české pivní kultury dlouhodobě. Dobré, správně vychlazené a hezky načepované pivo do čisté sklenice je jednou z nejdůležitějších podmínek spokojenosti zákazníků a příjemného zážitku z návštěvy restaurace. Gambrinus připravuje pro letošní rok velkou akci, kterou by chtěl zvýšit povědomí o péči o pivo, jeho správném čepování a servírování. A právě nejlepší výčepní, mistři svého řemesla, by měli sehrát v tomto projektu důležitou roli. „Jsme přesvědčení, že vaříme skvělé pivo a rádi bychom, aby se ve stejné kvalitě dostalo až na stůl před naše štamgasty. Proto máme pro letošní rok připravenou rozsáhlou aktivitu, která by měla oslovit až dva tisíce hospod. Půjde o skutečně velkou věc, takže zvažujeme zapojení i těch nejlepších výčepních, z nichž většinu jsme mohli vidět právě na soutěži o Mistra výčepního,“ uvedl Marek Dvořák, manažer značky Gambrinus.

Ostatně i sami účastníci předešlých ročníků potvrzují, že své zkušenosti ze soutěže ocenili i ostatní kolegové výčepní. „Vítězství nebylo jen zvýšením vlastní prestiže a propagace naší hospody, ale zároveň i příležitost, předat své zkušenosti dalším kolegům a kolegyním,“ řekla loňská absolutní vítězka Marie Černá.

Řemeslo výčepního není již jen doménou mužů

Letošní ročník Mistra výčepního Gambrinus ukázal také na zajímavý trend, mezi dvaceti sedmi finalisty bylo zastoupeno celkem sedm žen, což je nejvíce v historii soutěže. Porota nakonec ovšem rozhodla o prvenství pro Petra Hlavatého, který je výčepním v restauraci U Cvičáku v Liberci.

Pořadí Jméno a příjmení Město Hostinec
1. Petr Hlavatý Liberec U Cvičáku
2. Petra Kolářová České Budějovice Čečovka
3. Dominik Šafránek Třebíč Kozlovna Alfa

„Ocenění je pro mě velká čest, svým způsobem by si ale prvenství zasloužili všichni zúčastnění, protože i oni dokázali, že dělají dobré jméno svému řemeslu,“ uvedl Petr Hlavatý. Vedle samotného titulu Mistra výčepního obdrží vítěz od pivovaru také nefiltrovaný ležák Gambrinus v dřevěném soudku. Letošní nejlepší mistr výčepní ho narazí přímo ve své domovské hospodě během oslavy, kterou pro něj pivovar Gambrinus uspořádá.

Pivní turistika láká. V Jeseníku se můžete vydat po stopách tajemného vynálezce Alfreda Beernitze

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Andrea Švubová

Jeseník má novou ikonu. Je jí vášnivý myslitel a vynálezce Alfred Beernitz. Na rozdíl od jiného slavného rodáka Vincence Priessnitze, který léčil vodou, Beernitz šířil mezi lidmi pivo. Od března má v Jeseníku i své muzeum.

Lidé v něm mohou ochutnat pivo v různých formách a skupenstvích. A i když si kdekdo řekne, že jde jen o reklamní trik, v Centru pivních vynálezů se určitě pobaví.

Alfred Beernitz, nadšený badatel, chemik a experimentátor údajně podnikal v Jeseníku na přelomu 19. a 20. století. V archivech by turisté ale Beernitze nenašli. Žil nebo nežil?

„To je těžká otázka, každopádně postava Alfreda Beernitze nám zapadá do Jeseníků, které jsou tajemné. To, jestli žil nebo ne, necháme na návštěvnících našeho Centra pivních vynálezů, aby sami posoudili,“ říká Kamil Kavka, jeden z těch, kteří odkaz Alfreda Beernitze oprášili.

U pivní laboratoře provádí bratr Kamila, Martin Kavka: „Připravuji pivní pálenku, která se skládá z piva. Zde nám destiluje. Tady máme pivní čokoládu a vedle vidíte molekulární pivo, kde děláme pivní kaviár.“

Mimo laboratoře tu najdete také pivní vynálezy. Právě Alfred Beernitz byl totiž údajně tím, kdo vynalezl malé pivo. Najdeme tu například malou věc z nerezu, která se jmenuje Gustátus, neboli „ochucovač“. Slouží pro ty, kteří mají rádi pivo nějak okořeněné.

„Je to pro fajnšmekry, kteří mají rádi pivní pestrost. Návštěvníci si tu mohou vyzkoušet pivo s různými příchutěmi. Teď se nám hodně podařila příchuť citrusových plodů a perfektně funguje chilli a pepř, které tomu pivu dodávají na pikantnosti a posílají ho chuťově úplně někam jinam,“ říká Kamil Kavka.

Centrum pivních vynálezů slibuje celou řadu zážitků, a protože je expozice živá, bude jich neustále přibývat.

Z pražských píp poteče pár dní zelené pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Pražský patriot

Už několik let vaří velké i lokální pivovary velikonoční speciály zelené barvy, které se začínají prodávat na Zelený čtvrtek a k dostání jsou do vypití zásob několik následujících dní. Ani letošek není výjimkou. V Praze bude možné sehnat třináctku od Starobrna a o stupeň silnější pivo od pivovaru Lobkowicz.

Starobrno vaří třináctistupňový speciál Zelené pivo od roku 2006. Za svou barvu svědčí extraktu z bylin. „Jeho složení je přísně střeženým tajemstvím, které zná jen pár vyvolených,“ uvedl pivovar. Jedinou zveřejněnou bylinou je kopřiva dvoudomá.

K dostání bude od zítřka zhruba v desítkách podniků v Praze 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 12 a 22. Seznam podniků, kde bude speciál k mání, naleznete zde: www.zelenepivo.cz/kde-se-toci.

Skupina Pivovary Lobkowicz připravila zelený Velikonoční Krasličák, výrazné čtrnáctistupňové pivo. Seznam míst, kde si můžete Krasličák od zítřka dát, nebyl zveřejněn, ale zelený mok by měl být k dostání ve více než 1000 provozovnách po celé republice.

Víte o dalších zelených pivech, která budou v Praze k mání? Pište na redakce@prazskypatriot.cz, budeme čtenáře informovat.

Po Sládkově limonádě zkouší Staropramen nealkoholický beermix

Publikováno:před rokemZdroj:MarketingSales.czStaropramen

Pivovary Staropramen na letošní pivní sezónu chystají jako novinku nealkoholický pivní mix Staropramen Cool Grep.

S příchodem jara společnost Pivovary Staropramen rozšiřuje nabídku pivních mixů. Na trhu se objeví nealkoholická verze nápoje Staropramen Cool Grep, která vznikla smícháním nealkoholického piva a grepové šťávy. Podle pivovaru je Staropramen Cool Nealko Grep reakcí na stále rostoucí oblibu tohoto nápoje v alkoholické verzi. "Grepová příchuť Staropramenu Cool je mezi konzumenty dlouhodobě velmi oblíbená, proto jsme ji zvolili i jako příchuť našeho prvního pivního mixu v nealkoholické verzi," vysvětluje David Šeberle, manažer značky Staropramen Cool. Nealkoholické pivní mixy v současné době tvoří až čtvrtinu této pivní kategorie. Sám Staropramen se už delší dobu snaží na trhu prorazit s jiným nealkoholickým nápojem a to Sládkovou limonádou. Alkoholická verze Staropramen Cool se na trhu poprvé objevila před pěti lety v citronové variantě a byl to vůbec první úspěšně etablovaný beermix na českém trhu, přičemž pivovar je dodnes lídrem trhu této kategorie. V současné době se pod značkou Coolu prodává pět příchutí: Staropramen Cool Lemon, Staropramen Cool Grep, Staropramen Cool Třešeň, Staropramen Cool Hroznové víno a Aloe Vera.

Vedle hlavní cílové skupiny, kterou u beermixů tvoří mladší spotřebitelé a ženy ve věku okolo 35 let, v pivovaru věří, že osloví také řidiče, sportovce, lidi v zaměstnání apod. Společnost Pivovary Staropramen plánuje uvedení nového produktu podpořit marketingovou kampaní, kterou odstartuje v polovině dubna, a to v podobě podpory v místě prodeje, televizní kampaně a on-line. V průběhu letních měsíců pak bude novinka dostupná i na hudebních festivalech, jejichž je Staropramen sponzorem.

Správně natočit pivo je opravdový kumpšt. Výčepní z celé republiky si to rozdali v soutěži.

Publikováno:před rokemZdroj:Krajské listy

Chcete si dát pivo od nejlepšího výčepního? Pak vyrazte do ostravské pivnice Assen. Právě tady stojí za pípou čerstvý vítěz soutěže Radegast Mistr Výčepní Martin Kludka. Čepování piva se věnuje sedmnáct let a jeho znalosti a um ho dovedly až k vítězství v soutěži, ve které soupeřil s více než stovkou výčepních z celé ČR. Na druhém místě se umístil Boris Milev z restaurace Olympia v Ostravě a bronzovou příčku si vyčepovala Veronika Pexová z Risto Pizza Pub Tusto Brno.

Podle obchodního sládka pivovaru Radegast Zdeňka Baszczyňského je čepování dovedností, kterou rozhodně neovládá každý. „Aby pivo v hospodě chutnalo stejně dobře, jak ho sládek uvařil, musí mít náležitou péči a být správně načepované. A to je velké umění. Dobrý výčepní musí mít skvělé znalosti o pivu, zkušenosti, zručnost a zejména lásku k tomuto řemeslu. Jezdím po hospodách denně a jsem rád, že takových lidí vidím pořád víc. I přesto není prestiž výčepních taková, jakou by si zasloužili. Touto soutěží proto chceme oslavit um výčepních a zároveň pomoct k tomu, aby se úroveň čepování piva v hospodách a restauracích ještě zlepšila,“ vysvětlil Zdeněk Baszczyňský.

Skutečným mistrem svého řemesla je Martin Kludka z pivnice Assen v Ostravě. Ten se stal letošním vítězem soutěže Radegast Mistr Výčepní a titul bere jako ocenění pro celý Assen: „Chodí se k nám hlavně na pivo, a tak se snažíme, aby chutnalo co nejlépe. Lidi si zvykli, že u nás chutná výborně, a tak se vracejí. Věřím, že po tomto úspěchu přijdou i noví, kteří u nás ještě nebyli,“ prohlásil.

Soutěže Radegast Mistr Výčepní se letos zúčastnilo 135 výčepních. Soutěž probíhá ve dvou kolech. Z pěti regionálních kol postoupily do finále dvě destíky nejlepších výčepních, jejichž úkolem bylo prokázat znalosti o pivu formou písemného testu. Zlatým hřebem pak byla praktická ukázka správného čepování.

Zda je pivo dobře načepované, letos hodnotila porota ve složení:
Václav Berka, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast
Petr Kostián, šéf technického servisu, Plzeňský Prazdroj
Tomáš Mráz, obchodní ředitel on trade, Plzeňský Prazdroj
Jindřich Sikora, loňský vítěz soutěže Radegast Mistr Výčepní

Zelený čtvrtek: pivo změní barvu díky bylinám a sirupu

Publikováno:před rokemZdroj:Brněnský deníkAutor:Věra Sychrová

Z tradiční zlatavé barvy na zelenou se tento týden zbarvuje pivo v půllitrech Brňanů. Zatímco křesťané si na Zelený čtvrtek připomínají Ježíšovu poslední večeři s apoštoly, někteří nevěřící ho oslaví především dobrým nápojem. Brněnské pivovary lákají na netradiční velikonoční speciály a očekávají velký zájem. Další příležitost totiž budou mít pivaři až za rok.

Novodobou tradici vařit na Zelený čtvrtek zelený pivní speciál zahájil před deseti lety největší brněnský pivovar Starobrno. Jeho sládci na čtvrtek připravili přes čtyři a půl tisíce hektolitrů třináctistupňového nápoje. Přidávají do něj zvláštní bylinný výluh, který má tajné složení a pivu dodává specifickou chuť a brčálovou barvu. „Speciální součást piva sládci připravují ze tří druhů bylin. Jediná přísada, která není tajná, je kopřiva dvoudomá," uvedla Ludmila Čechová ze společnosti Heineken. Firmě pivovar patří.

Vedení Starobrna uspořádá ve čtvrtek také speciální vizuální akci. Po setmění se totiž zeleně rozzáří jedna z brněnských dominant hrad Špilberk. „Chtěli jsme, aby v Brně na Zelený čtvrtek vzniklo něco jedinečného a zelenalo se celé Brno," vysvětlila manažerka značky Starobrno Zdenka Mindlová.

Velikonoční třináctistupňový speciál načepuje také parní pivovar Petr Hauskrecht. Pivo nazvané Marcen má na rozdíl od zeleného starobrněnského konkurenta jantarovou barvu. „Má totiž vzor v pivu Märzenbier, které se ve středověkém Bavorsku vařilo jako poslední před svátkem svatého Jiří připadajícím na čtyřiadvacátého dubna," vysvětlil sládek a spolumajitel pivovaru Hauskrecht.

Doplnil, že pivo má vůni kandovaného cukru a chuť karamelu. V prodeji bude nejenom točené, ale také ve skle a plastové lahvi.Lahvové i točené velikonoční pivo připravili také v žebětínském minipivovaru U Richarda. „Uvařili jsme okolo dvou tisíc litrů polotmavého žitňáku jedenáctky. Loni jsme to zkusili poprvé, mělo to úspěch, takže jsme letos zvolili stejnou recepturu," podotkl sládek Milan Trávníček.

Do piva přidává žitný slad, který pivu dodává specifickou chuť. Kdo ve čtvrtek nestihne speciální nepasterizované a nefiltrované pivo ochutnat, nemusí zoufat. Sládek předpokládá, že pivo budou čepovat až do pondělka.

Velikonočním pivem přivítají hosty i v Pivovaru Magistr. „Pivo mícháme z klasické dvanáctky tak, že do něj přidáváme speciální sirup. Můžeme ho tak doplňovat podle poptávky," popsal sládek Jan Svoboda. Dodal, že zelené pivo připravují už od založení pivovaru před pěti lety a u hostů je velmi oblíbené.

Kromě pivařů se na zítřek mohou těšit i příznivci dobrého jídla. Například kulturní a vzdělávací středisko Brna-středu jako součást velikonočních slavností přichystalo tradiční pokrm. „Na náměstí Svobody budeme podávat špenátovou polévku s krutony. Tradici se špenátem dodržujeme už sedm let," vysvětlila za organizátory Adéla Jelínková. Tým uvaří šedesát porcí, což je podle Jelínkové ideální počet pro uspokojení zájmu.

Farář žehnal pivním tankům

Publikováno:před rokemZdroj:Arrows.cz

Slavnostního otevření rekonstruovaného Original Baseball Restaurantu Arrows se mj. účastnili europoslanec Evžen Tošenovský a starosta Poruby Petr Mihálik

OSTRAVA-PORUBA – Žehnání pivních tanků a křest pivního výčepu se stalo součástí slavnostního otevření nově rekonstruovaného Original Baseball Restaurantu Arrows , který se nachází, jak už je z jeho názvu patrno, v baseballovém a softballovém areálu v Ostravě-Porubě. Nevšedního aktu se 14. března ujal farář Vítězslav Řehulka, katolický kněz kostela Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu. Přítomna byla zhruba stovka hostů, včetně staršího obchodního sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berky.

U piva dělejme jen dobrá rozhodnutí

„Když mě o tuto službu majitel restaurace Radim Kepák požádal dlouho jsem neváhal. Vždyť hospoda, obdobně jako kostel, je místem setkávání,” říká farář a dodává: „Je třeba si uvědomovat, že všechno lidské může sloužit k dobrému i ke zlému. To platí i o pivu. Nad pivní pěnou se probírají stovky a tisíce lidských příběhů, dělají se mnohá rozhodnutí. Požehnání je tom, aby se lidé, kteří se u tohoto piva budou setkávat, dělali dobrá rozhodnutí, přikláněli se k dobru. A také měli k sobě blíž.”

České pivo a americká kuchyně

Restaurace Arrows je oblíbená především mezi milovníky plzeňské piva a originálních jídel vycházejících z receptů americké kuchyně. Ta jsou v Arrows vyráběna výhradně z čerstvých domácích surovin, včetně housek pečených přímo v této restauraci. Její rekonstrukce, která započala na podzim loňského roku, nespočívala pouze v jejím rozšíření a zdvojnásobení počtu míst pro hosty. Vedle zcela nového stylového vybavení interiéru, včetně kuchyně, jsou přímo v restaurační části umístěny čtyři lesknoucí se měděné pivní tanky, každý o obsahu zhruba 500 litrů. „Tato nejmodernější technologie spolu s profesionálními výčepními (vítězem soutěže Mistr výčepní - Pilsner Urquell Master Bartender 2009 Vítem Voznicou a finalistou stejné soutěže z roku 2014, provozním Michalem Španělem) dávají hostům záruku nejlepší chuti čepovaného plzeňského ležáku Pilsner Urquell,” tvrdí restauratér Radim Kepák.

Srovnatelné se sportovními restauracemi v USA

„Jsem rád, že v Porubě existuje tak skvělá sportovní restaurace jakou Original Baseball Restaurantu Arrows nyní po její rekonstrukci bezesporu je,” hodnotí prostředí i úroveň poskytovaných služeb starosta městské části Poruba Petr Mihálik. „Měl jsem možnost navštívit několik obdobných sportovních zařízení ve Spojených státech Amerických. Bylo to něco mimořádného. Panuje v nich nesmírně podmaňující atmosféra. Je jen dobře, že na porubském stadionu baseballu a softballu je provozována restaurace obdobného typu. Určitě tady s manželkou a přáteli brzy zajdu na nějaký ten burgr či grilovanou pochoutku,” plánuje starosta v průběhu slavnostního večera.

Arrows patří k chloubám Poruby

Mezi hosty slavnostního otevření Arrows byl mimo jinými Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu, bývalý primátor Ostrava a hejtman Moravskoslezského kraje. „Radima Kepáka jsem poznal ve své funkci ostravského primátora,” vzpomíná europoslanec na dobu před více než dvaceti lety s tím, že už tehdy byl dnešní restauratér velkým propagátorem baseballu. „Velmi vehementně a úspěšně prosazoval výstavbu dnešního sportovního areálu v Porubě. Jeho jeho urputností a přesvědčivými argumenty se mu tato myšlenka podařila prosadit a následně byla realizována. Obdobně houževnatě si počíná v provozování restaurantu a je jen dobře, že i tato aktivitu se mu podařilo dotáhnout do této unikátní podoby. Úroveň renovovaného restauračního zařízení patří k chloubám Poruby, stejně tak jako ostravští baseballisté a celý zdejší sportovní areál,” hodnotí Tošenovský. Josef Lys

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251