Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Se šípkovou, nebo se zelím? Dny českého piva v Popovicích

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:ČtiDoma.czAutor:Andrea AldorfovaVelké Popovice

Čtvrtý ročník Dnů českého piva se letos koná od 23. září do 1. října. Navštivte Velkopopovický pivovar a hlasujte, jestli je lepší kančí se zelím, nebo se šípkovou omáčkou. Přichystáno je i Kozlovo letní kino nebo Noc otevřených pivovarů.

Jedinečnost českého piva je známá po celém světě. Dny českého piva ji budou od 23. září do 1. října oslavovat již po čtvrté, a to společně s tradiční hospodskou kulturou a českou národní kuchyní. Velkopopovický Kozel zve všechny milovníky zlatavého moku nejen do hospod na jedno čepované, ale především do velkopopovického pivovaru, kde náš národní poklad vaří. Připraveno je pro vás mnoho zajímavých akcí.

Kančí se zelím nebo se šípkovou omáčkou? Hlasujte!
Kdy: 23. září až 1. října, každý den 10:30 – 21:30
Kde: Velkopopovická Kozlovna

Ústředním tématem celonárodního svátku všech milovníků zlatavého moku je spojení piva a gastronomie. Kančí pečeně se šípkovou omáčkou je hlavním jídlem letošních Dnů českého piva. Zvěřinové hody bez piva si snad ani nejde představit.

Co si však počne Petr Čepek a další, kteří jsou přesvědčeni, že nejlepší je s knedlíkem a se zelím? Ve Velkopopovické Kozlovně, která se nachází přímo v areálu pivovaru, si během Dnů českého piva, tedy od 23. září do 1. října, můžete vybrat. Vaše objednávka se zároveň stane hlasem pro jednu z variant. Konečně se tak dozvíme, jestli je oblíbenější kančí se šípkovou nebo se zelím.

V sobotu zajděte do Kozlova letního kina
Kdy: 24. září od 20:00, vstupné 100 Kč
Kde: nádvoří Pivovaru Velké Popovice

Hned v úvodu Dnů českého piva si můžete na nádvoří Pivovaru Velké Popovice užít Kozlovo letní kino a legendární český film Postřižiny. Tento film vzdává hold českému pivu, jeho projekce se tak na malebné nádvoří pivovaru skvěle hodí.

Těšit se můžete také na pivo Velkopopovický Kozel a na speciální tematické občerstvení, které připraví pivovarská restaurace Velkopopovická Kozlovna.

Noc otevřených pivovarů
Kdy: 1. října, od 18:00, 19:00, 20:00 a 21:00, speciální vstupné 70 Kč
Kde: Pivovar Velké Popovice

Noční atmosféru Velkých Popovic si můžete užít také v závěru celých slavností během Noci otevřených pivovarů, které se pivovar ve Velkých Popovicích zúčastní již podruhé. Seznámíte se během nich s více než 140letou historií pivovaru, poctivou prací místních pivovarníků a tradičními postupy vaření velkopopovického piva.

Václavský ležák, speciálně vyrobené pivo, můžete ochutnat při Václavské pouti

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Za krásnější VimperkDudák

Připravili jsme pro vás další speciálně vyrobené pivo – Václavský ležák. Speciálnost spočívá ve studeném chmelení, které dodává pivu příjemně doznívající hořkost a výraznější chmelovou vůni. Prodávat ho budeme pouze točené. Ochutnat toto pivo můžete například během tradiční víkendové Václavské pouti ve Strakonicích.

Holba oslaví Den českého piva se svými příznivci

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Olomoucké novinkyAutor:Hana MatulováHolba

Den Českého piva je oslavou nejoblíbenějšího nápoje Čechů a letos ho oslavíme už počtvrté. Potrvá od 23. září do 1. října a do restaurací přiláká stovky hostů. Holba svým příznivcům načepuje rytířský kousek – Svatováclavský kroužkovaný ležák.

Jde o oblíbenou pivní specialitu s vlastní recepturou. Hlavní roli v ní hraje poctivý ležák plné a vyladěné chuti, do kterého se přidává rozkvašená mladina. Ta v určitém stadiu tvoří působivé bílé kroužky, proto kroužkovaný a plný života. Vyšší podíl kvasinek mu přináší svěží chuť, podpořenou mohutným tělem tohoto ležáku z hor.

Svatováclavský kroužkovaný ležák má charakteristický zákal, výborný říz a 4,9% alkoholu. Fajnšmekři ocení také pozvolně se rozvíjející, lahodnou a přitom vyšší hořkost. Aby získal svoje přednosti, je nutné si s ním vyhrát a dát mu čas. Svatováclavský kroužkovaný ležák je slavnostním nápojem, vhodným k českým jídlům a výborně se hodí i ke zvěřině. Taky proto bude výborným digestivem po Kančím se šípkovou omáčkou podle receptu Tita Eliáše. Právě tato specialita je totiž oficiálním jídlem letošních oslav. Provozovatelé restaurací se tak mohou nechat inspirovat vynikajícím kuchařem nebo si slavnostní menu vytvořit vlastní. Někde nabídnou pivo k jídlu zdarma, speciální programy nebo hromadné přípitky štamgastů.

Svatováclavský kroužkovaný ležák Holba bude na čepu ve vybraných restauracích. První sud slavnostně narazí sládek pivovaru Holba Luděk Reichl 23. září v 18 hodin v Pivovarské restauraci v Hanušovicích, kde podebatuje a připije si s hosty. Sekundovat mu při tom bude herec Vladimír Gottwald. Ten spolu s harmonikářem pobaví hosty a odpočítá prvních 100 piv, které dostanou zdarma.

Den českého piva se má stát celonárodní tradicí a posílit hrdost na pivo, náš národní nápoj. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv. Václava. Přináší zábavnou osvětu, která přibližuje historii a tradici českého pivovarnictví a ukazuje na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.

Pivovarská jednička zdražuje sudy, tanky, i lahve...Za točené o dvě koruny víc?

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Aha Online

Každá zpráva o zdražování vyvolá v zemi s průměrnou spotřebou 147 litrů piva na hlavu ročně menší detonaci. Přesně tu teď způsobila jednička českého pivního trhu, Plzeňský Prazdroj. Za točenou dvanáctku si lidé připlatí i dvě koruny.

Zdražení se týká sudů, tanků i lahvového piva. „V průměru zvyšujeme cenu u všech našich produktů o 3,2 procenta,“ nechala se slyšet mluvčí Prazdroje Jitka Němečková. Restauracím bude firma účtovat půllitr točeného

Gambrinusu o 60 haléřů dráže, »plzeň« až o korunu. U lahvové dvanáctky vychází zdražení na zhruba 60 haléřů, u desítky na polovic.

V hospodách ale může být zvýšení i dvojnásobné. Důvodem zdražení v Prazdroji jsou prý náklady na modernizaci i vyšší ceny surovin. Jenže zrovna tento argument příliš neobstojí. „Ceny ječmene jsou obdobné jako v loňském roce,“ řekl Aha! Richard Paulů ze Sladoven Soufflet. Také úroda chmele je o dost lepší.

A co konkurence? Zvyšovat ceny prý neplánuje dvojka trhu, Staropramen. To samé zní z humpoleckého Bernarda. Zástupci skupiny Heineken (Krušovice, Starobrno či Zlatopramen) a Budějovického Budvaru říkají, že ceny zvyšovali už začátkem roku.

Že nebudou Prazdroj následovat, se jim ale moc věřit nedá. „Tady vždycky platilo, že když zdraží jednička trhu, ostatní se přidají,“ řekl deníku Aha! agrární analytik Petr Havel.

Agrární analytik Petr Havel: Zlevňovat se už nebude!

Kolik bude stát nyní pivo v hospodě?
„Záleží na strategii restaurací. Kdo bude chtít lákat na pivo, ten to zdražení přenese bez navýšení cen. Kdo zase sází na jídlo, může být s cenami flexibilnější. U dvanáctky bych to viděl o dvě koruny na půllitr navíc...“

To je celkem dost...
„Je třeba říct, že pivo v Česku je snad nejlevnější na světě, z toho vyplývá i cenová politika. Je tu veliká konkurence, také obrovské množství minipivovarů – i když ty jsou dražší –, takže v tomto vysoce konkurenčním prostředí nelze příliš zdražovat.“

Prazdroj chtěl dostat lidi do hospod. Není tento krok nelogický?
„Každý pivovar čas od času zdražuje. Souvisí to i s tím, že naše vláda přidává všem, roste průměrná mzda a výrobci na to reagují. A nesníží jím to obrat ani image.“

Prý zdražil chmel a je třeba investovat do modernizace?
„Úroda chmele je letos lepší než loni a předloni, takže k jeho zdražení není důvod. Chmel se navíc na ceně piva podílí jen procentem. U ječmene dokonce ceny klesly. Reálněji bych to viděl na nutnost investic.“

Nemůže za tím být také plánovaný prodej Prazdroje?
„Teď ještě ne, ale do budoucna to může mít vliv.“

Tedy další zdražení na obzoru?
„Zlevňovat jistě nebude. Prazdroj je světová nadnárodní společnost, nemusí se tedy cenově podbízet. Může se stát, že zdražení piva bude mít do budoucna ještě větší dynamiku.“

Ceny piva v čase
Půllitr lahvové desítky v roce 1914 stál 0,18 korun československých. V roce 1921 se cena vyšplhala na 1,6 koruny a v roce 1950 dokonce na 7 Kčs. Po měnové reformě klesla na 2 Kčs i níže. V roce 1980 stálo pivo 1,70 Kčs, o deset let později 2,50 korun. „V roce 2000 jsme za desítku zaplatili 7,61 Kč a v roce 2010 již 10,05 Kč. V srpnu 2016 byla průměrná cena 11,25 Kč,“ sdělila mluvčí ČSÚ Petra Báčová. Spotřeba piva v roce 2014 byla 147 litrů na osobu.

Kdo má zájem?
Prazdroj patří mezi pivovary společnosti SABMiller v Evropě, jejichž prodejem podmínila Evropská komise svůj souhlas s převzetím SABMilleru ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Firma, které patří pivovary Pilsner Urquell, Gambrinus, Velké Popovice a Radegast, je tak na prodej. Cena (zahrnuje další východoevropské pivovary) se odhaduje až na 190 miliard. Zájem jeví americké a evropské investiční fondy, včetně českých skupin skupin PPF a J&T, a také třeba největší japonský pivovar Asahi.

Babiš: O zlevnění piva a chleba ještě jednáme

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Deník.czAutor:Jan Klička, Kateřina Perknerová

Chleba levnější nebude, tedy zatím. Chystané snížení sazby DPH ještě nemá konkrétní obrysy.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se včera omlouval a omlouval. Prostřednictvím ministra zemědělství Mariana Jurečky se mu podařilo mezi novináře vypustit fámu, že se koalice dohodla na snížení DPH na točené pivo a na základní potraviny.

„Není to pravda. Je to návrh, který vznikl na poslední koaliční radě, ale jednotlivé strany o tom budou ještě jednat," uvedl včera pro regionální Deník ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Musím uznat svoji chybu. Návrh na snížení DPH nebyl ještě odsouhlasen koalicí. Všem se omlouvám," napsal posléze Bělobrádek na sociální síti Twitter. Nedementoval nicméně tvrzení, že se na plánu dohodli předsedové koalice.

O snížení DPH na točené pivo z 21 procent na 15 procent od příštího roku usiluje právě ministr Babiš, který to považuje za „kompenzaci" pro vesnické hospody, na které od prosince dopadne povinnost evidovat tržby a vydávat účtenky. Hospodští si musejí do provozovny pořídit internet (aspoň mobilní) a tiskárnu na účtenky.

Maso i kapr
Požadavek na zlevnění základních potravin zase opakují sociální demokraté i lidovci. Od roku 2018 (tedy až po volbách) by chtěli snížit DPH u základních potravin ze současných 15 procent na deset procent.

Za základní potravinu přitom politici považují chléb, máslo, maso, mléko a sladkovodní ryby.

V Česku od loňska existují tři sazby DPH. Základní 21 procent, dále snížená 15 procent a snížená 10 procent (léky, knihy či kojenecká výživa).

Od prosince se zavedením evidence tržeb by se měla sjednotit sazba DPH na jídlo konzumované v restauracích i odnášené s sebou. 
V obou případech to bude 15 procent.

Pivovar Holba z Hanušovic oslaví Den českého piva se svými příznivci

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Krajské listyHolba

Den Českého piva je oslavou nejoblíbenějšího nápoje Čechů a letos ho hanušovický pivovar Holby oslaví již počtvrté. Potrvá od 23. září do 1. října a do restaurací přiláká stovky hostů. Holba svým příznivcům načepuje rytířský kousek – Svatováclavský kroužkovaný ležák.

Jde o oblíbenou pivní specialitu s vlastní recepturou. Hlavní roli v ní hraje poctivý ležák plné a vyladěné chuti, do kterého se přidává rozkvašená mladina. Ta v určitém stadiu tvoří působivé bílé kroužky, proto kroužkovaný a plný života. Vyšší podíl kvasinek mu přináší svěží chuť, podpořenou mohutným tělem tohoto ležáku z hor.

Svatováclavský kroužkovaný ležák má charakteristický zákal, výborný říz a 4,9 % alkoholu. Fajnšmekři ocení také pozvolně se rozvíjející, lahodnou, a přitom vyšší hořkost. Aby získal své přednosti, je nutné si s ním vyhrát a dát mu čas. Svatováclavský kroužkovaný ležák je slavnostním nápojem, vhodným k českým jídlům, a výborně se hodí i ke zvěřině. Taky proto bude výborným digestivem po Kančím se šípkovou omáčkou podle receptu Tita Eliáše. Právě tato specialita je totiž oficiálním jídlem letošních oslav. Provozovatelé restaurací se tak mohou nechat inspirovat vynikajícím kuchařem nebo si slavnostní menu vytvořit vlastní. Někde nabídnou pivo k jídlu zdarma, speciální programy nebo hromadné přípitky štamgastů.

Svatováclavský kroužkovaný ležák Holba bude na čepu ve vybraných restauracích. První sud slavnostně narazí sládek pivovaru Holba Luděk Reichl 23. září v 18 hodin v Pivovarské restauraci v Hanušovicích, kde podebatuje a připije si s hosty. Sekundovat mu při tom bude herec Vladimír Gottwald. Ten spolu s harmonikářem pobaví hosty a odpočítá prvních sto piv, které dostanou zdarma.

Den českého piva se má stát celonárodní tradicí a posílit hrdost na pivo, náš národní nápoj. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv. Václava. Přináší zábavnou osvětu, která přibližuje historii a tradici českého pivovarnictví a ukazuje na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.

Oktoberfest měl za víkend jen polovinu návštěvníků oproti loňsku. Špatné počasí

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Reflex.cz

Vůbec poprvé za téměř 200 let je celý areál, kde se v Mnichově právě koná slavný pivní festival Oktoberfest, ohraničen plotem. Důvodem jsou obavy o bezpečnost, zejména po několika letních teroristických útocích v Německu. Jenže nebyly to obavy o bezpečnost, kvůli kterým o prvním víkendu přišlo na pivní slavnosti jen půl milionu lidí, místo loňského milionu. Vše zkazilo mizerné počasí.

Když mnichovská městská rada zveřejnila čísla návštěvnosti prvního víkendu Oktoberfestu, ukázal se oproti roku 2015 dramatický pokles. Na známou Tereziánskou louku v jižní části města dorazilo jen půl milionů lidí. Okamžitě se vyrojily spekulace, že lidé se obávají teroristických útoků.

Jenže vysvětlení je podle pořadatelů daleko jednodušší. Po týdnech krásného a teplého počasí začalo v pátek večer vydatně pršet a déšť se zde nezastavil do neděle.

Také policie oznámila, že nezaznamenala žádné pokusy či podezření, které by mohly nasvědčovat co i jen pokusu o teroristický útok.

Dalším problémem na Oktoberferstu ale bývají kvůli silné opilosti mnoha návštěvníků sexuální napadení. V sobotu večer se podle policie skutečně jeden dvaatřicetiletý muž pokusil na okraji areálu znásilnit ženu, která kvůli opilosti ani nevnímala, kde se nachází. Naštěstí tomuto činu bylo zabráněno.

Bude pivo levnější? Jurečka slibuje, Sobotka a Babiš kroutí hlavou

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Blesk.czAutor:ČTK

Cesta k levnějšímu pivu bude zřejmě ještě komplikovaná. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) sice ve středu novinářům řekl, že se lídři koalice dohodli na snížení DPH na pivo a vybrané potraviny, pak se ale ukázalo, že se jednalo o omyl. Lídři koalice se sice o tomto tématu minulý týden bavili, ale k dohodě nedospěli.

„Zlevněním základních potravin snižujeme daňové zatížení občanů, a to zejména u těch ekonomicky nejslabších. Právě pro sociálně nejvíce ohrožené skupiny obyvatel představují potraviny velký podíl na jejich výdajích,“ prohásil ve středu odpoledne ministr Jurečka.

Šéfové koalice se podle něj dohodli na tom, že se čepované pivo od příštího roku přesune z 21procentní sazby do 15procentní sazby DPH. Od roku 2018 by měla klesnout DPH u základních potravin, jako je mléko, chléb, maso, máslo a sladkovodní ryby na deset procent. Krátce na to se ale ohradili Sobotka s Babišem, podle kterých koalice o snížení DPH vůbec nejednala.

Jurečku před koaličními partnery napřed podržel jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), později se ale omluvil a vzal svá slova zpět s tím, že svého ministra špatně informoval. Podobně to vysvětlil i ministr financí Andrej Babiš v sms zprávě Blesku. „Na vládě jsme o tom nemluvili. Jednali jsme o tom minulý týden na koalici, ale bez dohody.”

Snížení daně u čepovaného piva už letos v lednu navrhoval šéf předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Zdůvodňoval to podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Chtěla se k ní vrátit až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Protidrogový koordinátor varuje
Proti snižování DPH na pivo se v minulosti vyjádřil například národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Řekl, že pivo je zodpovědné za polovinu zdravotních a společenských následků spojených v ČR s alkoholem. V ekonomickém vyjádření jde podle něj o škody za nejméně deset miliard korun ročně. Cenová dostupnost má přitom podle současných studií na míru spotřeby rozhodující vliv, Vobořil by proto o cenotvorbě rád vedl podrobnější debatu. „Pokud by vláda chtěla přinést změnu v DPH, nemělo by se to odrážet na snižování ceny alkoholických nápojů,“ podotkl.

Snížení DPH na základní potraviny podporovala i sociální demokracie. Do budoucna by podle dřívějších vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chtěla snížit DPH na deset procent u všech potravin, v tomto volebním období se to ale podle něj nedalo stihnout.

Bláznivý nápad vyšel: Pivo vařil v hrncích, pak postavil originální rodinný pivovar

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš SvobodaSkřečoňský žabák

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Příběh pana Mariana Janoszowského z bohumínské městské části Skřečoň je skoro jako z pohádky, kde dobro a odvážné nápady vždycky vyhrávají. Je tomu deset let, co jej nemoc a z ní vyplývající zvýšená potřeba účinných vitamínů přivedla k domácímu vaření piva. Takového, co je živé, čerstvé a zejména vitamín B skutečně obsahuje.

Česky říkáme, že začal vařit pivo v hrncích jako klasický domácí vařič, angličtina zase používá poněkud vznešenější termín „homebrewing“. Ať už si vybereme ten či onen výraz, záhy jeho soukromá aktivita přesahovala do větších rozměrů. „Sousedé chodili ochutnávat a my zjišťovali, že jsme pořád bez piva. Výroba nestačila poptávce a lidi stále častěji říkali, dělej s tím něco,“ směje se pan Marian.

Vzhledem k tomu, že za roky domácího vaření si vyzkoušel řadu pivních receptur a práce se nikdy nebál, došlo k rozhodnutí postavit vlastní minipivovar. Jak jinak než domácí, rodinný, k čemuž byly na maximum využity prostory kolem i uvnitř jejich rodinného domu. „Pomáhali všichni sousedi, to bylo fajn. Dá se říct, že všichni tady v okolí jsme se tím stmelili. Většinou se lidi hádají, ale u nás to nepřichází v úvahu,“ pochvaluje si náš průvodce vedlejší efekt pivovarského budování.

Od počátku vsadili na cestu svépomocné výroby, která vedla k sestavení technologie s varnou o objemu 250 litrů. První várku piva s unikátním názvem Skřečoňský Žabák připravili na konec roku 2011 tak, aby nedočkavé zákazníky potěšili originálním vánočním dárkem.

Ty ses zbláznil!
Když se se zakladatelem minipivovaru ještě vrátíme k samotným kořenům, vybavují se mu z dnešního pohledu vskutku úsměvné souvislosti. „Ještě když jsem začal vařit v hrncích, syn prohlásil, taťko, ty ses zbláznil! Jak vůbec můžeš doma vařit pivo? Teď je do toho ale zapálený ještě více než já a baví ho to. Je nadšený a všechno odedře,“ naznačuje pan Marian, že vše stojí na pevných rodinných základech.

Se synem se starají o výrobu, ženská část domácnosti zase pomáhá s účetnictvím, administrativou i prodejem. Lidé si mohou koupit pivo jak přímo u nich doma, tak si zajít na čepované do hospody. Pravidelně zásobují podniky v Bohumíně, další v Ostravě, ale najdou se i odběratelé ze vzdálenějších končin. Třeba z Brna či obecně z hospod, kde chtějí nabídnout pestrou škálu piv od malých výrobců.

Za dobu úspěšného fungování vědí, že naprosto skvělou myšlenkou bylo kromě kvality jako takové zvolit pro pivo lokální a zároveň vtipný název. Jak se vlastně zrodil Skřečoňský Žabák? „Jsem patriot, žiju tady celý život, takže jsem to chtěl spojit s místem. Skřečoňský Žabák vznikl proto, že Skřečoň byla kdysi samostatná vesnička se spoustou okolních močálů, ve kterých žáby, jak my říkáme, skřečí,“ vysvětluje cestu k populárnímu „Žabákovi“ jeho tvůrce.

Oblibu vtipných zvířecích pojmenování piv však potvrzují hlavně ohlasy lidí. „Říkají, že název i logo se žabákem je vynikající. Jsem na to hrdý. Myslím, že se nám povedlo vesničku trochu povýšit, ačkoli je to dnes součást Bohumína,“ říká pan Marian.

Největší chloubou je porter, pivo pro fajnšmekry
V rodinném pivovárku vyznávají vaření klasickou dvourmutovou technologií, kdy základem je český slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda. Kvašení mladiny po zchlazení probíhá v otevřených spilkách při teplotě osm stupňů Celsia po dobu deseti až čtrnácti dnů. „Správně vykvašené, tedy už mladé pivo, stáčíme do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pak pivo dozrává podle druhů třicet a více dnů při teplotě dva stupně Celsia,“ popisuje pivovarník ve zkratce výrobní proces.

Stálicí jejich nabídky je světlá jedenáctka a polotmavá třináctka. K tomu během roku vaří další piva, speciály. Teď je to třeba American Amber Ale nebo minulý týden uvařený Porter, silné pivo, jedenadvacítka. „To je naše chlouba. Jde o pivo, které leží tři měsíce. Myslím si, že u nás je celkově nedoceněné. Najdou si ho spíše fajnšmekři, ale pro mě jde o velice prestižní pivo, které mám hodně rád, a proto ho dělám,“ doplňuje zakladatel bohumínského pivovaru.

Sám je někdy až překvapený, jak lidé na jejich piva, a zvláště pak na ta nová, reagují. Třeba americký Ale se dovede prosadit i v hodně konzervativní vesnické hospodě. „Lidé se učí piva ochutnávat čím dál víc. Celkově máme pivo více hořké, což mnohým chutná. Takže opravdu se hodně naučili, i když zarputilci pořád jsou. Kdyby ale ochutnali, možná by změnili názor,“ myslí si pan Marian.

Chtějí pokračovat v rodinném stylu
To, že jsou lidé stále více zvědaví na nová piva, samozřejmě není bez odezvy. Jakmile stoupne obliba malého výrobce, musí zvažovat další kroky v podnikání. „První vydělané peníze jsme investovali do rozšíření výroby. Jsou to asi tři roky, co jsme původní varnu prodali a znovu svépomocí si postavili dvojnásobně velkou, tedy na pět set litrů,“ upřesňuje majitel „Žabáka“.

V rozvoji, který stále ještě umožňují prostory jejich rodinného bydlení, však stále pokračují. Stavějí další chladicí box s většími ležáckými tanky, aby zase o něco zvětšili kapacitu a mohli si dovolit dělat více speciálů. Celkově se za deset let posunuli o pořádný kus vpřed, byť se stále drží myšlenky, že co jde, to si pro vaření piva vyrobí sami.

„Nechal jsem si udělat program na automatizaci výroby. Takže to je přínos v tom, že je práce o něco jednodušší a každá várka je taky stejně uvařená. Což je velká výhoda. Když si vzpomenu, jak jsem začínal a v hrncích míchal mláto třeba osm hodin vařechou, to bylo šílené,“ dodává pan Marian, který jde společně s rodinou do dalších let s jasnou vizí.

Obrovské rozrůstání není v plánu. Chtějí si držet svoji kvalitu a zkrátka pokračovat v rodinném stylu. Tak ať se to podaří! Dej Bůh štěstí! A za týden u piva zase na shledanou.

Minipivovar Skřečoňský Žabák Bohumín
Místo: Blatná 554, Bohumín – Skřečoň
Druhy piv: celoročně Skřečoňský žabák 11° světlý a 13° polotmavý, dále v nabídce dle sezóny Skřečoňský žabák 10° světlé výčepní pivo, černý speciál třináctka, medová patnáctka, India Pale Ale, American Amber Ale, Porter a sváteční patnáctka.
Stáčení a prodej: piva stáčejí do 15, 30 a 50 litrových KEG sudů a do 1 a 1,5 litrových PET lahví
Výstav: odhadem 500 hektolitrů za rok

Dny českého piva byly slavnostně zahájeny

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:ČSPSAutor:Martina Ferencová

Čtvrtý ročník Dnů českého piva byl v úterý 20. září slavnostně zahájen při příležitosti Svatováclavské slavnosti českého piva v pražském Národním domě na Vinohradech.

Samotné zahájení se neobešlo bez tradičního naražení sudu a společného přípitku ministra zemědělství Mariana Jurečky, jeho náměstkyně pro řízení Sekce potravinářské výroby Viery Šedivé, předsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jaroslava Faltýnka, předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven Františka Šámala, ředitele pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslava Koberny a ředitele Pivovaru Radegast Ivo Kaňáka. Prvním naraženým sudem letošních Dnů českého piva se stal Radegast Ryze Hořká 12 z Pivovaru Radegast, vítězné pivo kategorie světlých ležáků v degustační soutěži České pivo 2016.

Nad Dny českého piva, které budou letos probíhat od 23. září do 1. října, převzal vedle ministra zemědělství záštitu i prezident České republiky Miloš Zeman. Cílem akce je připomenout unikum tradiční české hospody a podpořit konzumaci čepovaného piva. Do oslav se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů a tisíce restaurací a hospod po celé České republice. Zúčastněné podniky nabídnou ochutnávky pivních speciálů, pivní menu, setkání se sládky nebo prohlídky pivovarů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.27.05.2017 16:004.995/4.995