Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Bude pivo levnější? Jurečka slibuje, Sobotka a Babiš kroutí hlavou

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Blesk.czAutor:ČTK

Cesta k levnějšímu pivu bude zřejmě ještě komplikovaná. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) sice ve středu novinářům řekl, že se lídři koalice dohodli na snížení DPH na pivo a vybrané potraviny, pak se ale ukázalo, že se jednalo o omyl. Lídři koalice se sice o tomto tématu minulý týden bavili, ale k dohodě nedospěli.

„Zlevněním základních potravin snižujeme daňové zatížení občanů, a to zejména u těch ekonomicky nejslabších. Právě pro sociálně nejvíce ohrožené skupiny obyvatel představují potraviny velký podíl na jejich výdajích,“ prohásil ve středu odpoledne ministr Jurečka.

Šéfové koalice se podle něj dohodli na tom, že se čepované pivo od příštího roku přesune z 21procentní sazby do 15procentní sazby DPH. Od roku 2018 by měla klesnout DPH u základních potravin, jako je mléko, chléb, maso, máslo a sladkovodní ryby na deset procent. Krátce na to se ale ohradili Sobotka s Babišem, podle kterých koalice o snížení DPH vůbec nejednala.

Jurečku před koaličními partnery napřed podržel jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), později se ale omluvil a vzal svá slova zpět s tím, že svého ministra špatně informoval. Podobně to vysvětlil i ministr financí Andrej Babiš v sms zprávě Blesku. „Na vládě jsme o tom nemluvili. Jednali jsme o tom minulý týden na koalici, ale bez dohody.”

Snížení daně u čepovaného piva už letos v lednu navrhoval šéf předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Zdůvodňoval to podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Chtěla se k ní vrátit až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Protidrogový koordinátor varuje
Proti snižování DPH na pivo se v minulosti vyjádřil například národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Řekl, že pivo je zodpovědné za polovinu zdravotních a společenských následků spojených v ČR s alkoholem. V ekonomickém vyjádření jde podle něj o škody za nejméně deset miliard korun ročně. Cenová dostupnost má přitom podle současných studií na míru spotřeby rozhodující vliv, Vobořil by proto o cenotvorbě rád vedl podrobnější debatu. „Pokud by vláda chtěla přinést změnu v DPH, nemělo by se to odrážet na snižování ceny alkoholických nápojů,“ podotkl.

Snížení DPH na základní potraviny podporovala i sociální demokracie. Do budoucna by podle dřívějších vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chtěla snížit DPH na deset procent u všech potravin, v tomto volebním období se to ale podle něj nedalo stihnout.

Bláznivý nápad vyšel: Pivo vařil v hrncích, pak postavil originální rodinný pivovar

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš SvobodaSkřečoňský žabák

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

Příběh pana Mariana Janoszowského z bohumínské městské části Skřečoň je skoro jako z pohádky, kde dobro a odvážné nápady vždycky vyhrávají. Je tomu deset let, co jej nemoc a z ní vyplývající zvýšená potřeba účinných vitamínů přivedla k domácímu vaření piva. Takového, co je živé, čerstvé a zejména vitamín B skutečně obsahuje.

Česky říkáme, že začal vařit pivo v hrncích jako klasický domácí vařič, angličtina zase používá poněkud vznešenější termín „homebrewing“. Ať už si vybereme ten či onen výraz, záhy jeho soukromá aktivita přesahovala do větších rozměrů. „Sousedé chodili ochutnávat a my zjišťovali, že jsme pořád bez piva. Výroba nestačila poptávce a lidi stále častěji říkali, dělej s tím něco,“ směje se pan Marian.

Vzhledem k tomu, že za roky domácího vaření si vyzkoušel řadu pivních receptur a práce se nikdy nebál, došlo k rozhodnutí postavit vlastní minipivovar. Jak jinak než domácí, rodinný, k čemuž byly na maximum využity prostory kolem i uvnitř jejich rodinného domu. „Pomáhali všichni sousedi, to bylo fajn. Dá se říct, že všichni tady v okolí jsme se tím stmelili. Většinou se lidi hádají, ale u nás to nepřichází v úvahu,“ pochvaluje si náš průvodce vedlejší efekt pivovarského budování.

Od počátku vsadili na cestu svépomocné výroby, která vedla k sestavení technologie s varnou o objemu 250 litrů. První várku piva s unikátním názvem Skřečoňský Žabák připravili na konec roku 2011 tak, aby nedočkavé zákazníky potěšili originálním vánočním dárkem.

Ty ses zbláznil!
Když se se zakladatelem minipivovaru ještě vrátíme k samotným kořenům, vybavují se mu z dnešního pohledu vskutku úsměvné souvislosti. „Ještě když jsem začal vařit v hrncích, syn prohlásil, taťko, ty ses zbláznil! Jak vůbec můžeš doma vařit pivo? Teď je do toho ale zapálený ještě více než já a baví ho to. Je nadšený a všechno odedře,“ naznačuje pan Marian, že vše stojí na pevných rodinných základech.

Se synem se starají o výrobu, ženská část domácnosti zase pomáhá s účetnictvím, administrativou i prodejem. Lidé si mohou koupit pivo jak přímo u nich doma, tak si zajít na čepované do hospody. Pravidelně zásobují podniky v Bohumíně, další v Ostravě, ale najdou se i odběratelé ze vzdálenějších končin. Třeba z Brna či obecně z hospod, kde chtějí nabídnout pestrou škálu piv od malých výrobců.

Za dobu úspěšného fungování vědí, že naprosto skvělou myšlenkou bylo kromě kvality jako takové zvolit pro pivo lokální a zároveň vtipný název. Jak se vlastně zrodil Skřečoňský Žabák? „Jsem patriot, žiju tady celý život, takže jsem to chtěl spojit s místem. Skřečoňský Žabák vznikl proto, že Skřečoň byla kdysi samostatná vesnička se spoustou okolních močálů, ve kterých žáby, jak my říkáme, skřečí,“ vysvětluje cestu k populárnímu „Žabákovi“ jeho tvůrce.

Oblibu vtipných zvířecích pojmenování piv však potvrzují hlavně ohlasy lidí. „Říkají, že název i logo se žabákem je vynikající. Jsem na to hrdý. Myslím, že se nám povedlo vesničku trochu povýšit, ačkoli je to dnes součást Bohumína,“ říká pan Marian.

Největší chloubou je porter, pivo pro fajnšmekry
V rodinném pivovárku vyznávají vaření klasickou dvourmutovou technologií, kdy základem je český slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda. Kvašení mladiny po zchlazení probíhá v otevřených spilkách při teplotě osm stupňů Celsia po dobu deseti až čtrnácti dnů. „Správně vykvašené, tedy už mladé pivo, stáčíme do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pak pivo dozrává podle druhů třicet a více dnů při teplotě dva stupně Celsia,“ popisuje pivovarník ve zkratce výrobní proces.

Stálicí jejich nabídky je světlá jedenáctka a polotmavá třináctka. K tomu během roku vaří další piva, speciály. Teď je to třeba American Amber Ale nebo minulý týden uvařený Porter, silné pivo, jedenadvacítka. „To je naše chlouba. Jde o pivo, které leží tři měsíce. Myslím si, že u nás je celkově nedoceněné. Najdou si ho spíše fajnšmekři, ale pro mě jde o velice prestižní pivo, které mám hodně rád, a proto ho dělám,“ doplňuje zakladatel bohumínského pivovaru.

Sám je někdy až překvapený, jak lidé na jejich piva, a zvláště pak na ta nová, reagují. Třeba americký Ale se dovede prosadit i v hodně konzervativní vesnické hospodě. „Lidé se učí piva ochutnávat čím dál víc. Celkově máme pivo více hořké, což mnohým chutná. Takže opravdu se hodně naučili, i když zarputilci pořád jsou. Kdyby ale ochutnali, možná by změnili názor,“ myslí si pan Marian.

Chtějí pokračovat v rodinném stylu
To, že jsou lidé stále více zvědaví na nová piva, samozřejmě není bez odezvy. Jakmile stoupne obliba malého výrobce, musí zvažovat další kroky v podnikání. „První vydělané peníze jsme investovali do rozšíření výroby. Jsou to asi tři roky, co jsme původní varnu prodali a znovu svépomocí si postavili dvojnásobně velkou, tedy na pět set litrů,“ upřesňuje majitel „Žabáka“.

V rozvoji, který stále ještě umožňují prostory jejich rodinného bydlení, však stále pokračují. Stavějí další chladicí box s většími ležáckými tanky, aby zase o něco zvětšili kapacitu a mohli si dovolit dělat více speciálů. Celkově se za deset let posunuli o pořádný kus vpřed, byť se stále drží myšlenky, že co jde, to si pro vaření piva vyrobí sami.

„Nechal jsem si udělat program na automatizaci výroby. Takže to je přínos v tom, že je práce o něco jednodušší a každá várka je taky stejně uvařená. Což je velká výhoda. Když si vzpomenu, jak jsem začínal a v hrncích míchal mláto třeba osm hodin vařechou, to bylo šílené,“ dodává pan Marian, který jde společně s rodinou do dalších let s jasnou vizí.

Obrovské rozrůstání není v plánu. Chtějí si držet svoji kvalitu a zkrátka pokračovat v rodinném stylu. Tak ať se to podaří! Dej Bůh štěstí! A za týden u piva zase na shledanou.

Minipivovar Skřečoňský Žabák Bohumín
Místo: Blatná 554, Bohumín – Skřečoň
Druhy piv: celoročně Skřečoňský žabák 11° světlý a 13° polotmavý, dále v nabídce dle sezóny Skřečoňský žabák 10° světlé výčepní pivo, černý speciál třináctka, medová patnáctka, India Pale Ale, American Amber Ale, Porter a sváteční patnáctka.
Stáčení a prodej: piva stáčejí do 15, 30 a 50 litrových KEG sudů a do 1 a 1,5 litrových PET lahví
Výstav: odhadem 500 hektolitrů za rok

Dny českého piva byly slavnostně zahájeny

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:ČSPSAutor:Martina Ferencová

Čtvrtý ročník Dnů českého piva byl v úterý 20. září slavnostně zahájen při příležitosti Svatováclavské slavnosti českého piva v pražském Národním domě na Vinohradech.

Samotné zahájení se neobešlo bez tradičního naražení sudu a společného přípitku ministra zemědělství Mariana Jurečky, jeho náměstkyně pro řízení Sekce potravinářské výroby Viery Šedivé, předsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jaroslava Faltýnka, předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven Františka Šámala, ředitele pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslava Koberny a ředitele Pivovaru Radegast Ivo Kaňáka. Prvním naraženým sudem letošních Dnů českého piva se stal Radegast Ryze Hořká 12 z Pivovaru Radegast, vítězné pivo kategorie světlých ležáků v degustační soutěži České pivo 2016.

Nad Dny českého piva, které budou letos probíhat od 23. září do 1. října, převzal vedle ministra zemědělství záštitu i prezident České republiky Miloš Zeman. Cílem akce je připomenout unikum tradiční české hospody a podpořit konzumaci čepovaného piva. Do oslav se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů a tisíce restaurací a hospod po celé České republice. Zúčastněné podniky nabídnou ochutnávky pivních speciálů, pivní menu, setkání se sládky nebo prohlídky pivovarů.

Kategorii světlých ležáků v soutěži České pivo 2016 vyhrál Radegast Ryze Hořká 12

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:ČSPSAutor:Martina Ferencová

Degustační soutěž České pivo 2016 zná své vítěze. Ti byli slavnostně vyhlášeni na Svatováclavské slavnosti českého piva 20. září 2016 v Národním domě na Vinohradech. „Letošní ročník degustační soutěže byl velmi vyrovnaný. Piva tuzemských pivovarů patří k nejlepším a nejkvalitnějším na světě,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven, který soutěž pořádá.

V letošním, šestnáctém ročníku soutěže České pivo 2016, kterou každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven a jejímž odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, bylo testováno 58 vzorků piv rozdělených do pěti soutěžních kategorií.

„V prestižní kategorii světlých ležáků se na prvním místě umístil pivovar Radegast Plzeňského Prazdroje se svou Ryze Hořkou 12. Druhé místo patří Královskému pivu Litovel Premium Pivovaru Litovel, třetí místo obsadil Staropramen Ležák z Pivovarů Staropramen,“ uvádí letošní vítěze František Šámal.

Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen světlý ležák Zubr Grand z Pivovaru Zubr. Druhé místo obsadil Braník 11 Pivovaru Staropramen. Třetí příčka náleží Kvasnicové jedenáctce Bernard stejnojmenného rodinného pivovaru.

V kategorii Světlé výčepní pivo uspělo Královské pivo Litovel Moravan, Zubr Gold a Zubr Classic.
Nejlepšími letošními tmavými pivy porota určila Bernard Černý ležák s jemnými kvasnicemi a Královské pivo Litovel Dark. Na druhém místě se umístilo pivo Černovar Černé z Tradičního pivovaru v Rakovníku. Třetí příčku obsadilo Postřižinské Tmavé z Pivovaru Nymburk.
Mezi nealkoholickými pivy bodoval Birell Světlý, dále Birell Polotmavý z Pivovaru Radegast Plzeňského Prazdroje, následovaný pivem Bakalář nealkoholický za studena chmelený z Tradičního pivovaru v Rakovníku.

Soutěž České pivo je dvoukolová, což posiluje objektivitu hodnocení. Degustační komise za dohledu notáře posuzuje senzorické vlastnosti piva. V komisích nezasedají pouze pivovarníci, ale také pedagogové a odborníci ze středních a vysokých škol, z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Vzorky do soutěže jsou odebírány přímo ve výrobních závodech zástupci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Soutěž je otevřená všem tuzemským pivovarům, které mají roční pivní výstav nad pět tisíc hektolitrů.

Kompletní výsledky degustační soutěže České pivo 2016

Světlý ležák
1. RADEGAST Ryze Hořká 12; Pivovar Radegast, Plzeňský Prazdroj, a.s.
2. Královské pivo LITOVEL PREMIUM; Pivovar Litovel a.s., Litovel
3. STAROPRAMEN LEŽÁK; Pivovar Staropramen, Pivovary Staropramen s.r.o.

11% Světlý ležák
1. ZUBR GRAND; Pivovar Zubr a.s., Přerov
2. BRANÍK 11, Pivovar Staropramen; Pivovary Staropramen s.r.o.
3. BERNARD Kvasnicová jedenáctka; Rodinný pivovar Bernard, a.s., Humpolec

Světlé výčepní pivo
1. Královské pivo LITOVEL MORAVAN; Pivovar Litovel a.s., Litovel
2. ZUBR GOLD; Pivovar Zubr a.s., Přerov
3. ZUBR CLASSIC; Pivovar Zubr a.s., Přerov

Tmavé pivo
1. BERNARD Černý ležák s jemnými kvasnicemi; Rodinný pivovar Bernard, a.s., Humpolec
1. Královské pivo LITOVEL DARK; Pivovar Litovel a.s., Litovel
2. ČERNOVAR ČERNÉ; Tradiční pivovar v Rakovníku, a.s.
3. POSTŘIŽINSKÉ TMAVÉ; Pivovar Nymburk, spol. s r.o.

Nealkoholické pivo
1. BIRELL Světlý; Pivovar Radegast, Plzeňský Prazdroj, a.s.
2. BIRELL Polotmavý; Pivovar Radegast, Plzeňský Prazdroj, a.s.
3. BAKALÁŘ nealkoholický za studena chmelený; Tradiční pivovar v Rakovníku, a.s.

Jak Jurečka snížil DPH na potraviny a pivo a Babiš ani Sobotka to nevěděli

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Josef Kopecký, ČTK

Ta zpráva přišla krátce před čtrnáctou hodinou zcela nečekaně. Agentura ČTK s odvoláním na ministra zemědělství Mariana Jurečku informovala o dohodě vládní koalice o snížení DPH na pivo a na základní potraviny. „Není to pravda,“ napsal iDNES.cz z jednání vlády ministr financí Andrej Babiš. Zprávu popřel i premiér Bohuslav Sobotka.

„Nic takového jsme neřešili a na ničem takovém jsme se nedohodli,“ napsal iDNES.cz předseda vlády.

Věc ještě více zkomplikoval vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, který se za kolegu Jurečku nejprve postavil. Tvrdil, že dohoda mezi šéfy stran vznikla... Pak vzal ale chybu za mystifikaci na sebe. „Musím uznat svoji chybu. Návrh na snížení DPH nebyl ještě odsouhlasen koalicí. Všem se omlouvám,“ napsal Bělobrádek na Twitteru.

Čepované pivo se podle agentury ČTK, Jurečky a Bělobrádka mělo od příštího roku přesunout z 21procentní do 15procentní sazby DPH. Od roku 2018 měla klesnout DPH u základních potravin, jako je mléko, chléb, maso, máslo a sladkovodní ryby na deset procent.

„Zlevněním základních potravin snižujeme daňové zatížení občanů, a to zejména u těch ekonomicky nejslabších. Právě pro sociálně nejvíce ohrožené skupiny obyvatel představují potraviny velký podíl na jejich výdajích,“ uvedl ministr zemědělství.

Brzy se ale ukázalo, že věc má háček. Babiš se proti tomu hned pro iDNES.cz ohradil. A ani nikdo z jindy na sociálních sítích aktivních politiků ČSSD zprávu nepotvrdil, ba ani ji z počátku nekomentoval.

Až když začal Jurečka vysvětlovat, jak se mu povedlo zlevnění piva ohlásit, došla premiérovi trpělivost a jasně se od tvrzení lidovců distancoval. Bělobrádek ještě chvíli sváděl za svého kolegu „pivní tweetovou bitvu“, ale nakonec kapituloval. Pivo se zatím zlevňovat nebude.

Snížení daně u čepovaného piva už letos v lednu navrhoval Babiš. Zdůvodňoval to podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Koalice tuto diskusi v březnu odložila.

Jurečka: DPH u točeného piva a potravin klesne. Mluvčí vlády to ale popírá

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTK

Čepované pivo by se od roku 2017 mělo přesunout z 21procentní sazby do 15procentní sazby DPH. Od roku 2018 by měla klesnout DPH u základních potravin, jako je mléko, chléb, maso, máslo a sladkovodní ryby, na deset procent. Shodli se na tom šéfové koalice, sdělil ministr zemědělství a místopředseda lidovců Marian Jurečka. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však reagoval, že o dohodě nic neví. Stejně odpověděl i mluvčí vlády Martin Ayrer.

„Předsedové koaličních stran toto téma neřešili a žádné snížení DPH dohodnuto nebylo,“ sdělil Ayrer. „Zlevněním základních potravin snižujeme daňové zatížení občanů, a to zejména u těch ekonomicky nejslabších. Právě pro sociálně nejvíce ohrožené skupiny obyvatel představují potraviny velký podíl na jejich výdajích,“ uvedl předtím ministr.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nejprve sdělil, že k dohodě došlo a koaliční partneři zřejmě popírají, že by se téma probíralo na vládě, kde skutečně na programu nebylo. Vzápětí ale na twitteru uvedl, že Jurečku i novináře špatně informoval. „Musím uznat svoji chybu. Návrh na snížení DPH nebyl ještě odsouhlasen koalicí. Všem se omlouvám,“ napsal. Nedementoval nicméně tvrzení, že se na plánu dohodli předsedové koalice.

Snížení daně u čepovaného piva už letos v lednu navrhoval šéf předseda ANO a ministr financí Babiš. Zdůvodňoval to podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Chtěla se k ní vrátit až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Proti snižování DPH na pivo se v minulosti vyjádřil například národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Řekl, že pivo je zodpovědné za polovinu zdravotních a společenských následků spojených v ČR s alkoholem. V ekonomickém vyjádření jde podle něj o škody za nejméně deset miliard korun ročně. Cenová dostupnost má přitom podle současných studií na míru spotřeby rozhodující vliv, Vobořil by proto o cenotvorbě rád vedl podrobnější debatu. „Pokud by vláda chtěla přinést změnu v DPH, nemělo by se to odrážet na snižování ceny alkoholických nápojů,“ podotkl.

Snížení DPH na základní potraviny podporovala i sociální demokracie. Do budoucna by podle dřívějších vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chtěla snížit DPH na deset procent u všech potravin, v tomto volebním období se to ale podle něj nedalo stihnout.

Pilsner Fest pomalu klepe na dveře, dorazí Chinaski, Tata Bojs a další

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Příští sobotu 1. října bude areál Plzeňského Prazdroje patřit oslavám piva. Na tradičním Pilsner Festu se můžete těšit na výbornou hudbu, vychlazené pivo Pilsner Urquell, spoustu dobrého jídla a bohatý doprovodný program. Nabitý bude i hudební program, který přinese hvězdy jako Chinaski, Mekiho Žbirku, Čechomor a řadu dalších.

Návštěvníci se na Pilsner Festu mohou těšit na jedinečný pivní zážitek, který jim přiblíží atmosféru prazdrojských sklepů a pivovaru před 174 lety. Celodenní program však podpoří svým vystoupením také několik hudebních interpretů a kapel. Na to, jaká hudba zpestří náladu na oslavě narozenin plzeňského ležáku, dohlíží už tradičně dramaturg Pavel Anděl. „Pilsner Fest je velmi speciální událostí, protože se nejedná o klasický hudební festival. Je to oslava výročí piva, které změnilo svět, a tak je třeba ty osobnosti a nástroje, které jeho narozeniny zpestří, vybírat velmi pečlivě,“ říká dramaturg. „Pro letošní zahájení Festu jsem zvolil tradiční českou kapelu Čechomor. Tu pak vystřídají třeba Chinaski, ležáku věrní Tata Bojs, anděly oceňovaná Bára Poláková nebo slovenský zpěvák Meky Žbirka. Kromě dvou hlavních pódií pak ožijí narozeninovou hudbou i některé pivní stany,“ dodává. Kompletní program najdete zde.

Protože se jedná o narozeninovou oslavu piva Pilsner Urquell, bude právě nefiltrovaný ležák hlavní hvězdou výčepů a poteče z více než 150 kohoutů. Pro ten nejlepší pivní zážitek jej všem návštěvníkům Pilsner Festu poctivě načepují vítězové soutěže o nejlepšího českého výčepního – Pilsner Urquell Master Bartender. Zájemce, kteří za nimi zavítají do Školy čepování, také naučí, jak načepovat dokonalou hladinku, šnyt nebo mlíko. Školu čepování najdou všichni v čase od 15:30 do 16:30 ve Spilka stanu, od 18:00 do 19:30 v Lokále a od 16:00 dokonce na jednom z hlavních pódií Za Branou.

Plzeňský originál bude navíc doplněný o tu nejkvalitnější gastronomii. Pečlivě připravená degustační menu, která se nejlépe hodí k plzeňskému pivu, nabídnou totiž v areálu pivovaru plzeňské podniky Na Spilce, Švejk restaurant nebo Lokál Pod Divadlem, a to ve svých velkokapacitních stanech doplněných výčepy i hudbou. Návštěvníky však čeká také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány pod taktovkou kulinářského Fresh Festivalu. Pilsner Fest je totiž pivní oslavou, která se má kvalitně načepovaným pivem v kombinaci s vyšší gastronomií odlišit od ostatních běžných festivalů a jejich nabídky piva a pokrmů.

„K nejlepšímu českému pivu patří jednoznačně i jídlo, které splňuje ty nejvyšší požadavky na kvalitu a čerstvost. A v neposlední řadě se k říznému ležáku hodí chuťově. Proto jsme se, po loňské úspěšné premiéře, rozhodli i letos zaručit návštěvníkům Pilsner Festu ten nejlepší smyslový zážitek,“ říká Martin Nauš, jeden z organizátorů Fresh Festivalu, oblíbené kulinářské akce přinášející možnost okusit skvělou gastronomii. „Doufám, že hosty narozeninové oslavy plzeňského piva náš letošní výběr restaurací a pokrmů potěší, dbali jsme totiž na jeho rozmanitost. Na Pilsner Festu tak najdou tu nejlepší českou tradiční kuchyni, ale také něco z kuchyně americké, francouzské či italské, něco z Mexika, Vietnamu či Středomoří. Na bulváru před pivovarem se objeví i několik v současné době tolik populárních food trucků,“ dodává Nauš.

Jako každý rok si návštěvníci Pilsner Festu mohou ozvláštnit festivalový den Pilsner Festovou prohlídkou pivovaru Plzeňský Prazdroj. Její součástí bude návštěva pivovarské bednárny, která je ukrytá v areálu pivovaru a není běžně veřejnosti přístupná, prohlídka historických sklepů a samozřejmě ochutnávka nefiltrovaného ležáku čepovaného přímo z dubových sudů. Prohlídku návštěvníci zakončí v takzvaném „podsvětí“, které bude veřejnosti otevřeno poprvé. Přezdívá se tak zázemí historické varny, která dá nahlédnout pod varné pánve a kádě, ve kterých se do roku 2004 vařilo pivo Pilsner Urquell. Prohlídky za vstupné 100 Kč budou vzhledem ke zvýšenému zájmu probíhat v 15minutových intervalech. Vstupenky je možné zakoupit předem na www.prazdrojvisit.cz.

18:42, to je čas, kdy si 1. října všichni milovníci plzeňského ležáku společně připijí na jeho počest a slávu. Čas odkazuje k velmi významnému roku 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka slavného originálu a začala šířit věhlas plzeňského piva doma i ve světě. Slavnostní přípitek s překvapením se uskuteční současně na obou pódiích Pilsner Festu a pronesou ho hlavní představitelé pivovaru a města Plzeň. Těsně před přípitkem se navíc narazí přímo na jedné ze scén 174 litrový dřevěný sud piva, jako odkaz k 174. narozeninám. Mimoto se začnou v areálu pivovaru od 18:00 rozdávat i plechovky určené k hromadnému přípitku.

Na oslavě první várky jistě příchozí zaujmou i tradiční řemesla, která jsou bezprostředně spojená s plzeňským pivem. Svůj um předvedou v bednárně i ve speciálním stánku na nádvoří pivovaru bednáři, kteří se stále ještě postaru starají o dubové pivovarské sudy a kádě v plzeňských sklepích. Přiblíží postupy při výrobě sudů a naučí zájemce vypalovat tradičním způsobem logo Pilsner Urquell do dřevěného základu.

V průběhu narozeninového dne se všem příchozím představí na jevišti i jeden z nejlepších českých výčepních, plzeňský sládek nebo místní formanka, která i dnes s koňským povozem rozváží sudy s pivem z pivovaru do plzeňských hospod. Všichni zástupci pivovarských řemesel dají nahlédnout hlouběji do svých profesí a návštěvníky Pilsner Festu vyzvou k soutěžím, kde bude jednou z hlavních cen například soukromá VIP prohlídka pivovaru přímo se starším obchodním sládkem Václavem Berkou.

Prazdroj zdraží o tři procenta. Konkurence podobný krok nechystá

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny piva a dalších nápojů v průměru o 3,2 procenta. Například půllitr desítky Gambrinus budou restaurace nakupovat o 60 haléřů dráž a dvanáctky Pilsner Urquell o korunu. Prazdroj nezvyšoval cenu čepovaného piva dva roky a lahvového rok a tři čtvrtě. Pivovar zdražení zdůvodňuje růstem cen surovin, zejména chmele, a také investicemi do modernizace a rozšíření prodeje. Napsaly to Lidové noviny (LN).

Zvýšení cen lídra českého pivního trhu se týká jak sudového a tankového, tak baleného piva. Hostinští a obchody budou vedle piva od Prazdroje nakupovat dráž i nealko a ovocná piva, cidery i další nápoje. „V průměru zvyšujeme cenu u všech našich produktů o 3,2 procenta,“ uvedla pro LN mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Změnu ceny v tuto chvíli neplánují Pivovary Staropramen, které jsou po Prazdroji druhým největším výrobcem piva v Česku. Zdražovat se nechystá ani humpolecký Bernard. Reagovat na změnu cen u konkurence nehodlá ani Budějovický Budvar. „Ceny některých výrobků jsme naposledy upravovali 1. ledna 2016. Máme zcela nezávislou cenovou politiku,“ uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Skupina Heineken, které patří značky Krušovice, Starobrno nebo Zlatopramen, uvedla, že naposledy zdražovala některé své produkty v obchodech začátkem letoška. „O případných změnách nejprve informujeme naše obchodní partnery,“ dodala Jana Pikardová z Heinekenu.

Prazdroj patří mezi pivovary společnosti SABMiller v Evropě, jejichž prodejem podmínila Evropská komise svůj souhlas s převzetím SABMilleru ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Prazdroj je tak na prodej. Podle různých zdrojů mezi zájemci figurují americké a evropské investiční fondy, včetně českých skupin PPF a J&T, a také třeba největší japonský pivovar Asahi.

Nejlepší jedenáctkou roku 2016 je Zubr Grand

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Naše vodaZubr

Zubr Grand získal 1. místo v prestižní degustační soutěži České pivo 2016 a to v kategorii jedenáctistupňových ležáků. O vítězi rozhodla za dohledu notáře komise složená z odborníků, která posuzovala senzorické vlastnosti piva.

Úspěch přerovského pivovaru potvrdila i další umístění piv z produkce přerovského pivovaru – Zubr Gold se umístil na 2. místě v kategorii výčepních piv, Zubr Classic v téže kategorii obsadil 3. příčku. Velmi dobře si v soutěži vedly i výrobky pivovaru Litovel, který je také součástí moravského holdingu PMS. Pivo Litovel Moravan zvítězilo v kategorii výčepních piv, Litovel Premium obsadilo 2. místo v kategorii prémiových ležáků a Litovel Dark zvítězil v kategorii piv tmavých. Holding PMS celkově získal šest ocenění a stal se jednoznačně nejúspěšnější pivovarnickou skupinou soutěže České pivo 2016.

„Velmi si vážíme toho, že odborná porota zvolila jako nejlepší jedenáctku Zubr Grand. Ten je zároveň naším nejprodávanějším pivem. Je skvělé, že se názory odborníků i našich štamgastů na kvalitu i chuť Granda takto shodují, říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr a dodává: „Těší mne, že cesta k úspěchu je dlážděná poctivou prací, tradičním způsobem vaření piva a v neposlední řadě nejlepšími regionálními surovinami, což je přesně to, na čem si v pivovaru Zubr zakládáme.“ Přerovský pivovar patří k jednomu z nejvíce oceňovaných pivovarů v České republice.

Soutěž České pivo patří k tradičním pivním kláním v České republice. Letos se konala již po šestnácté a jako každý rok, i letos ji vyhlásil Český svaz pivovarů a sladoven a roli odborného garanta převzal Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Degustační komise je složená z pivovarníků, pedagogů a odborníků ze středních a vysokých škol, Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Objektivita hodnocení je zajištěna dvokoulovým hodnocením.

Nejlepší světlé pivo má Radegast, tmavé Litovel

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

První místo v hlavní kategorii světlých ležáků degustační soutěže České pivo letos získal Radegast se svou Ryze Hořkou 12°. Druhé místo patří Královskému pivu Litovel Premium z moravského pivovaru Litovel. Bronzovou příčku obsadil Staropramen Ležák z pražského smíchovského pivovaru. Výsledky 16. ročníku soutěže, ve které v pěti kategoriích soutěžilo 58 vzorků piv, vyhlásili organizátoři v Národním domě na Vinohradech v Praze na Svatováclavské slavnosti českého piva. Počet piv přihlášených do soutěže letos klesl skoro o pětinu.

V kategorii světlých výčepních piv uspělo Královské pivo Litovel Moravan, následované pivy Zubr Gold a Zubr Classic. Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Zubr Grand, následovaný Braníkem 11 a Kvasnicovou jedenáctkou od pivovaru Bernard. Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Birell Světlý, umístil se také Birell Polotmavý a Bakalář nealkoholický za studena chmelený z Rakovníku.

Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni a předloni pivo Litovel Dark, na první příčce se též umístil Bernard Černý ležák s jemnými kvasnicemi. Na druhé pozici skončilo pivo Černovar Černé z Tradičního pivovaru v Rakovníku, na třetím místě loňský spoluvítěz kategorie Postřižinské tmavé z nymburského pivovaru.

Degustační soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Zatímco předloni mohli do soutěže přihlašovat své produkty tuzemské pivovary, které měly roční výstav nad 10 tisíc hektolitrů, loni povinná výroba pro přihlašovatele klesla na polovinu. Tam zůstala i letos.

Během ceremoniálu byli uvedeni do Síně slávy českého pivovarství emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha a Jiří Špringl ze společnosti Chmel Polepská blata. Průcha pracoval na prazdrojské varně již v roce 1970, následně byl i hlavním sládkem Prazdroje. Špringl je odborníkem na pěstování chmele - poloraného žateckého červeňáku.

Cena českého sládka Františka Ondřeje Poupěte byla udělena emeritnímu sládkovi a předsedovi představenstva litovelského pivovaru Miroslavu Koutkovi. "Začínal jsem v něm od píky. Třináct let jsem zastával funkci sládka. V roce 1992 jsem byl jmenován do funkce výkonného ředitele, kterou jsem vykonával skoro 19 let," uvedl Koutek. Sládkem se stal v 25 letech, nejmladším v tehdejším Československu. Koutek se také zasadil o znovuotevření učňovského oboru pivovarník - sladovník na Střední odborné školy v Litovli, před revolucí také inicioval vybudování první historické muzeální expozice pivovarnictví na Moravě.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.05.2017 15:024.978/4.978