Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Méně lidí i vypitého piva. Oktoberfest oproti loňsku ztrácí na číslech

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Mnichovský pivní festival Oktoberfest přilákal za první týden necelé tři miliony návštěvníků, což je mírný pokles proti loňsku. Snížila se i spotřeba piva, kterého lidé na Tereziánské louce vypili o 15 procent méně než loni.

Provozovatelé pivních stanů to přičítají chladnému počasí v minulém týdnu, uvedli v úterní tiskové zprávě pořadatelé Oktoberfestu.

Loni přišly za první týden Oktoberfestu na Tereziánskou louku tři miliony lidí, letos jich podle organizátorů bylo méně. Na festivalu je proto podle nich menší tlačenice než obvykle a přispělo to i k poklesu kriminality. Policie v této souvislosti mluví o „klidné a bezpečné (Tereziánské) louce“.

Proti loňsku se výrazně snížila spotřeba piva. Zavinilo to počasí, protože kvůli chladnu a dešti v prvním festivalovém týdnu zůstaly zavřené pivní zahrádky před festivalovými stany. Provozovatelé pivních stanů ale jsou vzhledem k předpovědi počasí optimističtí a věří, že se ve druhém týdnu Oktoberfestu zvedne jeho návštěvnost a podaří se překonat hranici prodaných šesti milionů litrů piva, za kterou festival loni těsně zaostal.

I když Oktoberfest letos láká méně návštěvníků, prodavači jídla si na nezájem nemohou stěžovat. V prvním týdnu spořádali lidé na Tereziánské louce 54 volů a 25 telat, což je srovnatelný počet s loňským rokem.

Oktoberfest letos bude o jeden den delší než obvykle, protože se rozšíří o státní svátek připomínající sjednocení Německa. Návštěvníci tak mohou na Tereziánskou louku přicházet až do pondělí 3. října. Litrový máz speciálního festivalového piva si mohou koupit za nejméně 10,40 eura (281 Kč).

Oktoberfest je největší pivní slavnost na světě. Jeho počátek spadá do roku 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Za dvě století se festival postupně proměnil v obří komerční podnik, kde hosté každoročně utratí stovky milionů eur.

Reinheitsgebot stále platí. Pivovarnictví přesto zažívá digitální revoluci

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Aleš Černý

I tak konzervativní odvětví, jakým je pivovarnictví, zažívá nástup čtvrté průmyslové revoluce. Digitální technika a zpracování velkých dat jsou vidět ve výrobě nebo třeba při distribuci na velkých akcích. Vize německého Siemensu je pivo, jehož celou přípravu a výrobu sládek navrhne a řídí z cloudu.

Přesně před pěti sty lety schválili v Bavorsku zákon o receptuře piva známý jako Reinheitsgebot. Ten stanovil, že se pivo nesmí vařit z jiných ingrediencí, než jsou chmel, ječmen a voda. Až na různé výjimky a příchutě platí (nyní už neformální) pravidlo v Evropě dosud.

I když se půl milénia nezměnilo, z čeho se pivo vaří, hodně se proměnil způsob, jakým se připravuje a následně dostává k pijákům. A nyní se zdá, že i pivovarnictví zastihla „čtvrtá průmyslová revoluce“.

Počítače kontrolující proces vaření piva nejsou u největších pivovarů, ale ani u těch menších novinkou. To ví každý, kdo se v posledních letech účastnil pivovarnické exkurze. Nyní se přidá víc automatizace.

Čtvrtá průmyslová revoluce se blíží
Představitelé velkých českých a moravských pivovarů říkají, že cítí potřebu aplikace řešení tzv. čtvrté průmyslové revoluce stejně jako jejich kolegové v jiných oborech. Nejvíc se u nás o průmyslu 4.0 mluví v souvislosti s automobilovým průmyslem.

„Vyplývá to ze situace na trhu, kde je snaha snížit podíl manuální práce a zvýšit nároky na odbornost pracovníků,“ vysvětluje například vrchní sládek a ředitel pivovaru Starobrno Ondřej Koucký, co motivuje jeho firmu, vlastněnou nadnárodním gigantem Heineken, k prohlubování automatizace v procesu vaření i stáčení.

Na dalším pokroku v digitalizaci výroby pracuje například jedna z největších technologických firem Evropy - německý Siemens, který dodává pivovarům po desetiletí například kontrolní systém Braumat.

Manažer Siemensu pro nápojářský průmysl Christian Maurer vidí budoucnost v tom, že se kromě kontroly produkce bude pomocí počítačů ve větší míře modelovat a plánovat. „K tomu slouží na přesných datech založená tzv. digitální dvojčata či kopie (digital twins) samotného produktu, procesu i pivovaru. Po jejich splynutí můžeme virtuálně simulovat vaření piva včetně následků, které nastanou třeba v kapacitě produkce či vytížení linky v momentě, kdy pozměníme recepturu,“ vysvětluje Maurer.

Systém má propojit simulaci vaření se skutečnou výrobou. Od původní ideje přes vaření až po lahvování, etiketování nebo marketing a nacenění. „Každý, i mimo pivovarský byznys, si tak bude moci poměrně jednoduše naplánovat a následně připravit vlastní pivo,“ říká.

Počítače zatím chuť piva simulovat neumí
Na mysl logicky přichází myšlenka, zda lze od počítače namodelovat i to, co považuje asi každý piják na pivu za nejdůležitější. „Ne, chuť nasimulovat neumíme. Zatím ne,“ přiznává Maurer.

Zatímco podobné cloudové systémy jsou aktuálně hudbou (byť možná nepříliš vzdálené) budoucnosti, jiná řešení spadající do škatulky Průmysl 4.0 Siemens už v praxi ukazuje. Třeba na domácí půdě v Mnichově, při největším a nejtradičnějším evropském pivním festivalu - právě probíhajícím Oktoberfestu. Tři z největších pivních stanů už několik let používají software pro distribuci k zákazníkovi.

Ten se skrývá v malé místnosti a reprezentuje ho obrazovka, přes kterou lze kontrolovat údaje o pivu přepravovaném ze čtveřice tanků 240 metry pivovodů. A to tak, aby každá z jedenácti píp ve stanu mohla natočit patnáct litrů piva za minutu. Tedy jeden tuplák každé čtyři sekundy.

Nutná je i spolehlivost celého systému, v perných dnech se takto v minulých letech vytáčelo v jednom stanu i 70 tisíc piv denně (že se letos kvůli nižší návštěvnosti na Oktoberfestu čepuje méně jsme psali zde).

„Díky systému víme přesně, kdy nám dojdou zásoby v tancích, a cisterna tak nemusí jezdit zbytečně. Zároveň pomáhá udržovat stálý tlak ve všech pípách, což byl dříve problém,“ říká sládek pivovaru Paulaner Ulrich Stief.

Zpráva roku: Po pivu je lepší sex! Máme důkazy!

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Femina.cz

Jsi nažhavená na maximum a těšíš se na erotický maratón? Jenže to (bohužel) vždycky dopadne stejně. Než bys řekla švec, je po všem! S tím je teď konec, protože máme spolehlivý recept, jak vyvrcholení tvého partnera oddálit. Pošli ho večer „na jedno“ a ráno nebudeš vědět, čí jsi!

Alkohol že do ložnice nepatří? Ale kdeže! Sexuální experti teď přišli se zajímavým zjištěním, které tě pěkně vyvede z omylu. Odborníci tvrdí, že po jednom zlatavém moku před spaním samec vydrží „v akci“ mnohem déle. Nevěříš ani za mák? Tyhle výhody pivního dopingu definitivně přesvědčí tebe, zapřisáhlé vinaře a možná i všechny abstinenty!

Orosený zlepšovák s bílou pěnou
Vychlazené pivko totiž není jen oblíbený a osvěžující alkoholický nápoj, který milují všichni muži světa. Funguje i jako pánská nekompromisní brzda orgasmu. Jako vážně!

Mohou za to obsažené fytoestrogeny, které jejich vyvrcholení dokáží taktně pozdržet. To je překvapivý názor týmu amerických sexuologů pod vedením lékařky Kat Van Kirk, terapeutky s letitou praxí, která se zabývá poradenstvím v oblasti sexuálního zdraví.

Není pivo jako pivo
Teď už tomu svému návštěvu hospody vyčítat rozhodně nebudeš. Spíš naopak! Dostane od tebe nejen povolení, ale i pár drobných „na útratu“. Jestli tvoje polovička preferuje spíš tmavý ležák, můžeš se radovat o to víc.

Po něm totiž prožije daleko intenzivnější erekci a jeho libido vystoupá do nebeských výšin. Taky aby ne, vždyť je v něm ukrytý vysoký obsah železa, učiněného „nakopávače“ červených krvinek! Ty pak budou do penisu proudit přímo rychle a zběsile, což je samozřejmě ku prospěchu věci. Takže na zdraví? Přesně jak říkáš…

Ranní ptáče bez lahváče? Nikam nedoskáče!
Odbornice přes erotiku Kat Van Kirk má v rukávu i další pivní bonus. Vychází ze studie provedené na Fondazione di Ricerca e Cura, italské nadace pro výzkum a léčbu. Ta zjistila, že půllitr chmelového zázraku denně snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice až o jednu třetinu. To není zrovna málo, co?

Ten tvůj bude „jako rybička“! A když už jsme u toho, jeho srdce v kondici pro tebe znamená co? Samozřejmě dobrý sex, jak jinak. Od dnešního dne je tedy „lahváč“ povinná sexuální výbava, souhlas? Ale bacha, povolen je pouze jeden (!) kousek… Po takových pěti by ses mohla dočkat jen chrápání z druhé strany postele!

Co ty na to? Věříš, že pivo a delší sexuální výdrž jdou dohromady? Napiš nám o tom do diskuze pod článkem! Ale ještě před tím se pobav touto vtipnou reklamou na pivo, která byla hitem internetu. Teď už je nám jasné, o co tam ve skutečnosti běží…

Tým pivovaru Velké Březno si to rozdal se sporťáky TV Nova

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:JenProMuže.czVelké Březno

V pondělí 19. září se v obci Velké Březno uskutečnil benefiční fotbalový zápas, ve kterém své síly poměřil tým pivovaru Velké Březno se sporťáky TV Nova a protagonisty seriálu Ulice Ondrou Havlem, Václavem Matějovským, Johanem Mádrem a dalšími.

Výsledek napínavého zápasu, který zcela ovládli hráči pivovaru, byl 3:1 pro domácí tým. Za pivovar skóroval Zdeněk Špimr, Tomáš Pavlas a Martin Hofman, za TV Nova se gólově prosadil jen Jan Pavlíček z redakce sportu. Vrchní sládek a ředitel pivovaru Michal Rouč si zápas moc užil a trochu vtipkoval. „Jsem zklamaný, čekal jsem, že vyhrajeme deset nula. Celá akce byla moc povedená, partnerství se seriálem Ulice mi dává smysl, takže doufám, že v něm budeme pokračovat.“

Výtěžek zápasu v hodnotě 10 000 Kč věnoval pivovar Velké Březno místnímu fotbalovému klubu Jiskra. Návštěvníci zápasu z řad veřejnosti i hvězdy TV Nova si během dne prohlédli malebný pivovar Velké Březno, ve kterém se pivo vaří tradičním způsobem více než 260 let. Dozvěděli se mnoho zajímavosti o historii a vaření piva Březňák a v mezičase si užili vystoupení místních mažoretek a zasoutěžili si o lákavé ceny.

Vídeňákům zachutnalo pivo z malých českých pivovarů

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:E15.cz

V největším vídeňském obchodním domě Lugner city probíhájí Dny českého piva. „Je to velká příležitost v boji s globálními pivovary, které zneužívají svého postavení na trhu. Tato prezentace malých pivovarů snad pomůže k nalezení nových odbytišť,“ řekl Jiří Janeček, který zde prezentuje privátní značku Malý Janek.

„Malým pivovarům se jen velmi těžko daří prosazovat na trhu proti europivovarům a proto jsme rádi za podobné akce,“ doplnil Petr Ugrin z pivovaru Gwern.

Minipivovarů v Česku stále přibývá, za poslední rok se jejich počet zvýšil zhruba o čtvrtinu na 280. Celková produkce nejmenších loni vzrostla o třetinu. Přestože je jich zhruba šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku je odhadován zhruba na jedno procento.

„Bohužel se nacházíme v prostředí ovládaném světovými pivovary, které vaří euro pivo a pomocí dotací a smluv si udržují odbytiště. Jen těžko se mi prodává pivo do hospody, která je pod smlouvou a má zakázáno čepovat jiná piva. Jsem rád, že můžu být ve Vídni a prodávat naše pivo a doufám, že získáme i nového odběratele,“ doplnil Filip Hovorka z Přátelského pivovaru Malešov.

Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Jejich pivo je v průměru o deset až 50 procent dražší, než pivo od velkých výrobců. „Snažíme se vařit poctivé české pivo a jen těžko konkurujeme proti velkým nadnárodním pivovarům, kde zisk je na prvním místě. Naše pivo vaříme z kvalitních surovin . Vídeň nám snad pomůže přesvědčit zákazníky, že kvalita je na prvním místě,“ poznamenal ve Vídni Radek Borseník z pivovaru Hladov. Zpropagovat české minipivovary v zahraničí chce i Miroslav Sedláček z pivovaur Kounice.

Minipivovary se snaží zákazníky lákat na jiný typ piva, než je světlý ležák, který je v Česku i celosvětově nejrozšířenější. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit speciály či ochucená piva.

„Vlastním malinký pivovar s varnou 230 litrů a vše si dělám sám. Pivovar buduji postupně, nechci se zadlužovat, a věřím že se s kvalitou prosadím na těžkém českém trhu,“ prozradil svou filozofii majitel, sládek, distributor z Pivovaru Lišák Jan Michalík.

Na úspěšnou návštěvnickou sezonu naváže Prazdroj řadou zajímavých podzimních akcí

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Regiony24.czAutor:Jitka NěmečkováPrazdroj

Téměř 400 tisíc lidí navštívilo letos do konce srpna trasu pivovaru Plzeňský Prazdroj, Pivovarské muzeum v Plzni, Plzeňské historické podzemí a další doprovodné programy a akce v Plzeňském Prazdroji. Podle statistik agentury Czech Tourism jsou prohlídkové trasy Plzeňského Prazdroje šestou nejvyhledávanější turistickou destinací v ČR a letos opět obhájily prestižní Certifikát výjimečnosti (Certificate of Excellence), který uděluje největší světový cestovatelský portál – TripAdvisor. Úspěšným létem však sezona pro pivovar nekončí, do konce roku ožije celou řadou zajímavých akcí.

„Pivovar Plzeňský Prazdroj a Pivovarské muzeum v Plzni jsou unikátní destinací, kterou navštěvují milovníci piva a historie z celého světa. Certifikát výjimečnosti je významné ocenění, které udělují samotní návštěvníci na základě vlastní zkušenosti a spokojenosti, a trasy Plzeňského Prazdroje získaly Certifikát výjimečnosti v každém ze šesti doposud konaných ročníků. Toto ocenění nám zároveň přivádí další návštěvníky, kteří se o našich trasách dozvědí právě díky skvělým hodnocením z portálu TripAdvisor,“ vysvětluje Rudolf Šlehofer, manažer turismu a tradice Plzeňského Prazdroje.

Plzeňský Prazdroj připravil na léto řadu zajímavých akcí, které vyvrcholily prázdninovým hudebním festivalem s názvem Léto v Prazdroji. Letošní, již 13. ročník, přivedl na nádvoří pivovaru více než 22 tisíc lidí.

Pivovar i na podzim láká návštěvníky za kulturou, zábavou či poznáním. Ve středu 28. září proběhne tradiční Svatováclavská vyjížďka motorek, která na nádvoří pivovaru přivede stovky motocyklů různých značek i jejich obdivovatele.

Sobota, 1. října bude patřit oslavě narozenin piva Pilsner Urquell – Pilsner Fest oslaví již 174. výročí uvaření první várky plzeňského spodně kvašeného ležáku. Připraven je bohatý hudební a doprovodný program a také speciální prohlídky pivovaru, které návštěvníky zavedou mimo obvyklou prohlídkovou trasu.

Dne 4. října pořádá Plzeňský Prazdroj koncert v katedrále sv. Bartoloměje u příležitosti 174. výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Navazuje tak na dlouhou tradici, kdy se právovárečníci a další významné osobnosti města scházely k oslavě zrození plzeňského piva.

Pivovarské muzeum v Plzni a Plzeňské historické podzemí nabídnou nové výstavy a cyklus workshopů Podzimní inspirace.

Konferenční a společenské centrum SECESE bude od listopadu do dubna hostit cyklus koncertů a vystoupení řady zajímavých hostů. Nebudou chybět cestovatelské přednášky, komediální vystoupení a mnoho dalšího. Program se nyní připravuje.

Proudy piva a pořádný nářez. Takový byl letošní Pardál fest

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Budějcká DrbnaAutor:Petr JunekBudvar

Realizační tým Pardál festu oslovil posluchače tím nejlepším, co nabízí naše big-beatová scéna a v poslední zářiové sobotě vehnal do pavilónu výstaviště přes tři tisíce nažhavených fanoušků. Město tak ožilo tvrdým rockem a pivo teklo proudem.

O úvod festivalu se postarala pražská formace Všichni Svatí. Začátek to byl hodně volný. Neškodný rokec, ovšem precizně zahraný i odzpívaný. Nicméně bez momentu překvapení nebo invence. Nakonec ale kapela nevděčnou roli „otvíráku“ zvládla dobře a navnadila příchozí posluchače.

S nástupem vimperských Narttu to na pódiu o generaci omládlo, ale na stylu se toho moc nezměnilo. Kapela sama se netají tím, že se snaží hrát pro ženský. O svém stylu vtipkují, že hrají women rock – wom rock. A tak to i vypadá na prknech. Opět je třeba říct, že hudebně je skupina zručná a vlastně jí není co vytknout. Ovšem u mě sráží dojem až příliš často vsazené přeslazené melodie, stejně tak na mě občas působí i zpěv.

Prague Conspiracy se objevila podruhé v krátkém čase v našem městě a na tomto festivalu se vyjímala hned několika prvky. Byla jedinou kapelou, která celý set odzpívala čistě v angličtině a také jedinou kapelou, kde mikrofon obsluhovala zpěvačka. A nutno dodat, že zpěvačka velice půvabná. Ledy se hnuly i stylově. Přidalo se více na rychlosti a halou se rozezněl rockenrollový rytmus. Příjemná vzpruha. Oproti předchozímu vystoupení před K2 měla kapela trošku tvrdší zvuk, což jen přidalo na dynamice, jinak se vystoupení nelišilo.

První velký tahák festivalu byla sebranka sdružující se pod názvem Krucipüsk. Zprvu kapela čerpala z pozdější formy. Svérázná komunikace s fanoušky může někomu přijít zhýralá, někomu vtipná. Já jsem z té druhé skupiny a nechal se bavit Hájíčkovými výpady. Zvuk se zocelil a místy to skutečně pořádně jiskřilo. Novější tvorba kapely nic neříká a tak pro mě bylo vystoupení zajímavé až v závěru, kdy se přehrávaly věci z alba Druide. Na této placce je i největší hit kapely. Muzikanti se nechali přivolat ze zákulisí a v momentě, kdy se rozjely první tóny skladby Láska je krurva, fanoušci byli u vytržení. Netřeba snad ani psát, že tuhle píseň Hájíček ani nezpíval, to zvládlo publikum. Krucipüsk dal festivalu divočejší tvář.

Z té čerpala další smečka Doga. Ruce nahoru a už se jelo. Kapela také odehrála první věci z alba Detox a kvůli tomu na nás vyběhla v plynových maskách. Nic originálního, ale je třeba se na to dívat s nadsázkou. Doga se zasadila i o to, aby to na podiu dobře vypadalo a vše pořádně svítilo. Stačí před bedny postavit světelné imitace velkých větráků a hned scéna vypadá jinak. Tady se pro změnu čekalo na skladbu Nejsi nevinná, která kapele otevřela před více jak dvaceti lety bránu mezi big-beatovou smetánku. Nechyběly ale ani jiné známé songy jako například Poletuju nebo Od soumraku do úsvitu. Naopak chyběla zpěvná Popojedem.

Klasiku ze svých rukávů poté vytřepali Wlada Gang. O čistě vlastní tvorbě u této kapely nemůže být příliš řeč, ale i tak si našlapaný pavilon T užíval každý song. Walda Gang vsadil na osvědčené pecky a hala z plna hrdla zpívala. Zrzi Zrzi, Svařák, Eldorado, to jsou pecky, které publikum dostaly nejvíce do varu. Atmosféra splňovala nejpřísnější měřítka, ale vrcholu dosáhla až s kapelou další.

Tou byli poněkud tvrdší Škwoři, kteří zahráli na vážnější notu. Kapela, kterou bezpečně poznáte už po prvních pár notách. Bohužel s přibývající tvorbou se jednotlivé songy začínají sobě navzájem podobat, ale to při živém vystoupení prakticky nepoznáte. Pod hledištěm to vřelo a především starší pecky vyvolaly největší odezvu. I přesto, že pavilon řval Sraž nás na kolena, většina zůstala stát a vychutnala si i další program.

Poněkud volnější tempo nastolili slovenští Desmod, ale i ti si našli v početném davu své fanoušky a předvedli slušnou show. Bohužel ale nastal lehký odliv diváků. Že největší taháky dohráli bylo skutečně znát, přesto ale atmosféra byla stále slušná.

Jako poslední vystoupili Rammstein tribute show a to byla skutečná odměna pro ty, kteří vydrželi až do konce. Byť podobným revivalovým kapelám neholduji, musím uznat, že tahle česká partička má po technické stránce vše dotažené k dokonalosti a udělala tak za celým Pardál festem slušnou tečku.

V Černé Hoře teklo pivo proudem. Lidé si užívali i koncerty

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Blanenský deníkAutor:Simona FeilhauerČerná Hora

Pivní pouť v sobotu ovládla Černou Horu. Letos se uskutečnila už podvacáté. Pivo teklo proudem, zájemci si mohli také prohlédnout pivovar a na vlastní oči vidět, jak se oblíbený nápoj vyrábí.

Kromě ochutnávky piva lidé přišli i na koncerty. Zahrály například kapely Sto zvířat nebo Horkýže Slíže. „Jsem tu letos poprvé. Nejvíc jsem se těšil na kapely a samozřejmě na ochutnávku piva. Nejlepší je podle mě pšeničný speciál," sdělil Vytlačil Lukáš z Pardubic.

Export vytáhl českou výrobu piva na nový rekord, za plzeň si lidé od října připlatí

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Česká televizeAutor:ČT24Prazdroj

Další velké pivovarnické skupiny v Česku zatím nebudou zvyšovat ceny jako Plzeňský Prazdroj, který zdraží od října všechny své nápoje o víc než tři procenta. Loni se v Česku vyrobilo historicky nejvíc piva - přes 20 milionů hektolitrů. Posílil hlavně vývoz.

Od příštího měsíce by například desetistupňové pivo mohlo vyjít restaurace o 60 haléřů dráž, dvanáctistupňové pak o korunu. „Změna se týká jak baleného, tak i sudového a tankového piva a ostatních nápojů z naší produkce,“ konstatovala mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.

Podle majitele Dejvické sokolovny, kde se čepuje plzeňské pivo, vyšší cena zákazníky nejspíš neodežene. „Je to minimální zdražení, dva roky se nezdražovalo, takže si nemyslím, že to bude mít nějaký vliv,“ říká Michal Zvěřina.

Velké pivovary se zatím ke zdražování nepřidaly. Některé už letos s cenami nahoru mírně šly, jiné zatím změnu neplánují. „Naposledy jsme zdražovali na jaře tohoto roku, a to pouze vybraná balení piv,“ sdělil mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Výroba piva v loňském roce poprvé překročila hranici 20 milionů hektolitrů, výstav piva tak vzrostl o 2,2 procenta. Významně k tomu dopomohl rekordní prodej piva na export. Meziročně vzrostl o 13,3 procenta. Na druhou stranu spotřeba piva v tuzemsku dál stagnuje.

Vyvážené pivo nejčastěji končí na Slovensku a v Německu. Mezi další země pak patří Polsko, Švédsko, Velká Británie, Maďarsko, Rusko, Rakousko, USA nebo Jižní Korea.

Odmítl práci v Microsoftu a otevřel si vlastní pivovar

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Objevit.cz

Když Jack Lamb chodil do třetí třídy, učitelka žáky požádala, aby napsali, čím by se chtěli stát, až vyrostou. „Nejmladší CEO na světě,“ napsal Jack Lamb na kartičku, kterou má jeho matka dodnes schovanou v krabici. A nyní mladík může pouze žasnout nad tím, jak se všechno vyvinulo.

Jack se měl po ukončení studia stát součástí marketingového týmu ve společnosti Microsoft, jehož úkolem by bylo propagovat Xbox. Už byl rozhodnutý, že se přestěhuje zpět do rodného Seattlu a začne pohodlný život v bublině internetových technologií. Vždy chtěl být jako otec, a tak by si tento sen konečně splnil.

Jakmile se Jack prošel kancelářskými prostory ve společnosti Microsoft, uvědomil si, že tato práce není nic pro něj.

Odešel z práce ještě dříve, než do ní nastoupil. Nicméně neměl žádný alternativní plán, ale jedním si byl jistý. Chtěl žít na jiném místě než v Seattlu, a tak se přestěhoval do 145 kilometrů vzdáleného Bellinghamu, bývalého hornického města u kanadské hranice. Toto město je charakteristické outdoorovým a uvolněným životním stylem.

Hledal, v čem by mohl podnikat. Věděl, že chce budovat vlastní společnost, ale nevěděl, co za společnost by to mělo být. Chtěl dělat něco rukama, do čeho by zapojil design a umění. Zpočátku uvažoval o vinařství či pekařství.

V létě roku 2012 seděl se svými přáteli u piva, když dostal nápad, díky němuž se stal úspěšným podnikatelem. Ve městě byla pivní scéna v počátcích. Jack si uvědomil, že zde žije tolik žíznivých lidí, ale je zde obrovský nedostatek piva.

Jack se svými partnery – Frankem Trossetem a Patem Haynesem – začali vařit pivo v suterénu domu jejich rodičů. Brzy se přestěhovali do garáže. A nakonec Frankův bratr Boe, který se stal čtvrtým majitelem pivovaru, postavil vlastníma rukama hospodu, ve které začali vařit vlastní pivo. Hospodu postavil za osm měsíců, přičemž k jejímu otevření došlo v roce 2014.

V květnu 2014 byl otevřen pivovar zvaný Aslan Brewing Co., jeden z prvních severozápadních organických pivovarů, jejichž majitelé byli mladší 30 let.

Jack se stal CEO ve 23 letech, takže byl dost mladý a možná i nejmladší generální ředitel na světě.

Pivovar, který má ve varně 15 kádí, vyhrál zlaté medaile od North American Brewers Association a v soutěži Washington Beer Awards.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983