Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Návrat pivovaru Ježek do Dukly Jihlava? Jednání začnou brzy

Publikováno:před měsícemZdroj:Občasník.euAutor:Miroslav MarešJihlava

Po sestupu Dukly Jihlava z nejvyšší domácí soutěže nastává nové období prvoligové sezóny. Podle informací Občasníku dojde v nejbližších dnech k jednání mezi pivovarnickou skupinou Lobkowicz a hokejovým klubem Dukla Jihlava o možnostech obnovení nebo prodloužení smlouvy o generálním partnerství Dukly a pivovaru Ježek.

K uzavření sponzorské smluvy je ale stále daleká cesta. A především v pivovarnické skupině Lobkowicz dnes rozhodují zájmy čínského investora CEFC.

Smlouva o generálním partnerství Dukly Jihlava a pivovaru Ježek byla uzavřena přesně před deseti lety. Pivovar Ježek tehdy vyměnil jihlavský fotbal za hokej a začal výrazněji podporovat hokejisty. Trojstranná dohoda mezi Pivovarem Ježek, jihlavským Magistrátem jako akcionářem klubu a samotným klubem Dukla Jihlava byla uzavřena před deseti lety.

Možnému znovuobnovení partnerství pivovaru Ježek a hokejové Dukly pak nahrává i pozice emeritního sládka Pivovaru Ježek Jaromíra Kaliny ve vedení města Jihlavy. S podporou města Jihlavy i osobním přístupem náměstka Kaliny má hokejový klub Dukla Jihlava šanci splnit přání hokejových fanoušků a vrátit se do nejvyšší hokejové soutěže. Bez generálního partnera to ale nepůjde.

Vyjádření jihlavského Magistrátu, Dukly Jihlava a Pivovarů Lobkowicz doplníme, pokud se je podaří získat.

Pivovar Litovel: tradice, historie, ale i osud zápasníka Frištenského

Publikováno:před měsícemZdroj:Chytrá ženaLitovel

Před více než sedmi sty lety, kdy král Václav II. udělil městu právo mílové, se začala psát historie přípravy zlatého moku v Litovli. Královské privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu jedné míle(středověké), tedy v okolí přibližně sedmi kilometrů. Později se zde díky Josefu Svozilovi zrodil první ryze český vlastenecký pivovar se sladovnou, který byl slavnostně otevřen 12. listopadu 1893.

Pivovar Litovel se dodnes drží klasického výrobního postupu a místních surovin. Právě takto připravované pivo navazuje na tradice mistrůsládků, předávané z generace na generaci. Suroviny, které využívá při výrobě „litovelského zlata“, čerpá především ze svého úrodného okolí, ať už se jedná o vodu z Litovelského Pomoraví, ječmen na slad pěstovaný na hanáckých polích, či chmel pocházející z místní vyhlášené tršické anebo žatecké oblasti. Znamením, že je správné nevzdávat se svých tradic, jsou i mnohá ocenění z prestižních tuzemských i světových anonymních degustačních soutěží. Litovelská piva se pravidelně umisťují mezi nejlepšími, a to i vestále rostoucí konkurenci. Nejčerstvějšími přírůstky jsou zlatá a dvěstříbrné medaile ze Zlaté pivní pečeti 2018. Pivo z Litovle opět zaujalo porotce i na Pivexu 2018, odkud si odvezlo hned čtyři medaile.

Cenné kovy byly doménou i nejslavnějšího českého zápasníka Gustava Frištenského, který zvítězil v deseti tisících kláních v řeckořímském zápase i volném stylu. Jeho neodmyslitelné spojení s městem Litovel začalo jeho láskou, a to nejen k pivu, ale i k dceři Josefa Elledera, prvníhosládka Rolnického akciového pivovaru se sladovnou v Litovli, prvního ryze českého vlasteneckého pivovaru v regionu.

Gustav Frištenský na obraze od akademického malíře a ilustrátora Kamila Mutticha.

Právě na počest Gustava Frištenského před sedmi lety v litovelském minipivovaru vytvořil současný sládek Petr Kostelecký pivní speciál Litovel Gustav 13°. Toto polotmavé nefiltrované pivo zraje v ležáckém sklepě celých sto dní. Milovníci zlatavého moku si jej oblíbili pro jeho příjemnou, déle doznívající lahodnou hořkost, chmelové aroma a typickou jantarovou barvu, kterou mu dodává smíchání několika druhů sladů. Hustá bílá pěna a správný říz umocňují výsledný dojem.

Minipivovar je nedílnou součástí pivovaru. Litovelští pivovarníci ho používají při zkoušení nových postupů a chutí. Stále hledají nové kombinace surovin do pivních speciálů, které by uspokojily pivní gurmány. Některá piva z minipivovaru, mezi něž patří zmiňovaný Gustav či zelené pivo Patrik, získala své vlastní místo v pravidelné nabídce.

Hora dala pivu jméno. Jedinečný ležák Keprník plní první půllitry

Publikováno:před měsícemZdroj:iDNES.czHolba

Jeho patronem je známý herec a režisér Miroslav Krobot, který spolu se sládkem narazili 1. sud. Keprník je pivo z hor a jeho příběh v Holbě začali psát už na začátku roku. Dali mu to nejlepší z Jeseníků a hlavně čas. A on vyzrál ve skutečného velikána.

Na počátku bylo odhodlání, uvařit nový ležák z hor, podle staré receptury a současně trochu jiný. Jedinečné pivo, po kterém zjihne i nejnáročnější fajnšmekr. „Ležák s majestátem Jeseníků, drsný a přitom lahodný, to byl náš záměr a o tom, že i cesta je cíl nás přesvědčily už první degustace. A tak jsme mu dali ještě trochu času a on vyzrál ve skutečného velikána“ říká sládek Luděk Reichl.

Pivo všemi smysly
Na první pohled ležák Keprník zaujme svoji zářivou jiskrou. Připomíná horské bystřiny a neutuchající energií i chuť do života. Takový je Keprník, stejně opravdový a stejně překvapují jako voda z horských pramenů, která je jeho základem.

Následuje vábivé aroma, které proniká do okolí. Cítíte vábivou chmelovou vůni, která jako by se měnila s každým centimetrem, který dělí sklenici od vašich úst. Objímá vás a vzbuzuje majestátný pocit. Je tak příjemný, že si ho chcete užít co nejdéle.

První doušek odkryje hutné tělo piva. Poznáte v něm ničím nepotlačený fundament piva a vychutnáváte si chlebnatou a dokonale vyváženou chuť. Skoro se chce ji kousat a v tom přichází pomalu se rozeznívající lahodná a přitom intenzívní hořkost. Doznívá až na samém kořeni jazyka, kdy ležák pomalu opouští vaše ústa. Dovolí Vám ocenit degustační zážitek, který připomíná ódu na pivo.

„Tentokrát jsme použili slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků. V Holbě jsme ho coby pro pivo vzácné koření, použili vůbec poprvé a sami ho ručně česali ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl.

Domažlický pivovar stavbaři přestaví za 114 milionů

Publikováno:před měsícemZdroj:Domažlický deníkAutor:Josef BaborDomažlice

114 milionů korun. To je částka, kterou ve výběrovém řízení na přestavbu domažlického pivovaru v kulturní centrum nabídla jediná stavební firma, která se do tendru přihlásila.

„Zakázku získala společnost Metrostav,“ uvedl místostarosta Zdeněk Novák (SPMD). Dodavatele vybrala na základě výběrového řízení Rada města Domažlice. Firma by si staveniště měla převzít 30. dubna.

Budoucí kulturní centrum svojí severní stranou přiléhá k parkovišti obchodního domu Kaufland. Stavbaři obsadí řadu parkovacích míst přiléhajících k areálu pivovaru. Tato kolmá stání i v budoucnu budou vyhrazena pro potřeby kulturního centra. Tím se o zhruba desítku sníží už tak nedostačující parkovací plocha před obchodem.

Letos by se mělo prostavět 58 milionů korun, v příštím roce necelých 56 milionů.

V multifunkční centrum se postupně mění areál bývalého domažlického pivovaru. „První etapa rekonstrukce byla dokončena v roce 2016. Opraven byl Hvozd, kde vznikly unikátní výstavní prostory a také technologické vybavení pro celý zbývající areál. Teď vznikne komunitní centrum a také vzdělávací centrum – knihovna. Obnovené bude i pivovarnictví,“ popsala mluvčí domažlické radnice Kristýna Bublová.

Patnáct milionů korun se podařilo městu získat už na opravu Hvozdu, a to z Regionálního operačního programu Jihozápad. Celkem se tehdy náklady vyšplhaly na zhruba 27 milionů korun. I na pokračování prací bude využita dotace z Evropské unie.

„Na komunitní centrum získalo město dotaci ve výši 90% celkových nákladů projektu. Jedná se o částku necelých 18 milionů korun. Hlavním cílem je vybudovat v prostorách pivovaru víceúčelové zařízení pro setkávání obyvatel Domažlicka na různých úrovních -společenských, vzdělávacích, kulturních,“ zmínil Novák.

Další peníze z Evropské unie půjdou na knihovnu, ta obsadí dvě patra v přestavovaném objektu. Kromě klasických služeb nabídne knihovna také služby vzdělávacího centra s využitím aktuálních technologií a přístupů. Celkové náklady jsou zhruba 11,5 milionu korun, dotace činí zhruba 10 milionů korun.

Rekonstrukce zahrne i výstavbu restaurace, dalších výstavních prostor, sálu pro zhruba stovku lidí, ale také prostor pro obnovení pivovarnictví. Minipivovar by měl v budoucnu vyprodukovat až tři tisíce hektolitrů piva ročně.

„V celkových nákladech není dosud zahrnuta pouze samotná technologie minipivovaru, gastrovybavení a regálový systém pro knihovnu,“ zmínila Bublová. Stavbaři by měli přestavbu dokončit do 30. dubna příštího roku.

Spotřeba piva v tuzemsku padá. V kurzu jsou silnější ležáky

Publikováno:před měsícemZdroj:Ústecký deník

Úspěch v exportu, ale propad z pohledu tuzemského trhu. Takové jsou loňské výsledky českého pivovarnictví. Celkový výstav klesl o 0,7 procenta a produkce určená pro tuzemský trh se snížila dokonce o 2,1 procenta.

Zatímco předloni se v České republice zkonzumovalo takřka 16,4 milionů hektolitrů piva, loni to bylo jen 16 milionů hektolitrů. Ještě horší zprávou pro pivovary ovšem je, že se tak děje na úkor čepovaného piva.

„Nůžky mezi spotřebou piva v restauracích a baleného piva se rozevírají stále více. Aktuálně tento poměr činí už 38 ku 62 procentům. Dalším trendem je nárůst plechovek. Meziročně dokonce o 37 procent. I proto řada pivovarů investuje do nových linek na jejich výrobu,“ komentuje vývoj trhu předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

V roce 2017 se v České republice vyrobilo 20,3 milionů hektolitrů piva, což oproti roku 2016 představuje pokles o 0,7 procenta.

„Z našeho pohledu se jedná o ne zcela úspěšný rok. Za loňské špatné výsledky mohou ve velké míře regulace a přílišná byrokracie, která komplikuje podnikatelům živnost a dopadá na českou pivní kulturu. Přestože se trh relativně dokázal vyrovnat s EET, u protikuřáckého zákona je tomu naopak, celkové dopady jsou negativní,“ říká Šámal.

Poklesl i výstav piva pro domácí trh včetně nealkoholického piva a importu, meziročně o 2,1 procenta. V důsledku celkového poklesu došlo i ke snížení průměrné spotřeby piva na jednoho obyvatele. Češi v loňském roce vypili na hlavu v průměru 138 litrů, což je o pět litrů méně než v roce 2016.

Po několika desítkách let opět převládl prodej jedenáctek a dvanáctek nad výčepními pivy. V loňském roce zaznamenala spotřeba na domácím trhu v této kategorii meziroční dvouprocentní nárůst na 48,8 procenta. Výčepní pivo si drží 46,5procentní podíl.

Z hlediska spotřeby piva dle obalů vzrostly kromě plechovek také PET lahve, které zaznamenaly nárůst o tři procenta). Klasické pivní lahve klesly o čtyři procenta. Plusových čísel dosáhl export, který kontinuálně roste od roku 2011. Celkem bylo loni z České republiky vyvezeno 4,6 milionů hektolitrů, což je v meziročním srovnání nárůst o 4,5 procenta.

Tempo růstu exportu do zemí EU meziročně zpomalilo na 2 procenta, nejvíce piva se vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. V případě zemí mimo EU činí nárůst oproti předcházejícímu roku 18 procent a největšími spotřebiteli českého piva byly Rusko, Korejská republika a USA.

Česká republika je pátým největším výrobcem sladu v Evropské unii. Tuzemské sladovny v loňském roce vyprodukovaly zhruba 546,5 tisíce tun sladu, což představuje meziroční růst o 0,5 procenta. Do zahraničí se přitom vyvezlo 236 995 tun, ve srovnání s rokem 2016 se naopak jedná o 11,5procentní propad.

„Podíl vývozu z celkové produkce tak činil 43 procent, zatímco o rok předtím byl tento podíl 49procentní,“ uvádí Richard Paulů, člen předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven a generální ředitel Sladovny Soufflet.

Tradičně nejvýznamnějšími odběrateli sladu z České republiky jsou Polsko a Německo. „Nejdynamičtější meziroční nárůst zaznamenal vývoz do Rakouska a Japonska. Naopak vývoz klesl především do sousedního Polska, dále Maďarska a překvapivě také do Velké Británie,“ doplňuje výsledky Paulů.

Celkově se český slad vyváží do 51 zemí. Alarmující pro sladařství je zejména úbytek orné půdy, která ustupuje výstavbě. To spolu s erozí v současnosti představuje největší problém zemědělské půdy.

Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda - Rebarbora je zpět

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda & Rebarbora sa s príchodom jari vracia k svojim verným zákazníkom. Osviežujúci 100% prírodný nápoj prichádza na trh v novom šate a vo vylepšenej verzii úplne bez alkoholu. Navyše sa novinka zaradí do stálej ponuky radlerov. Vychutnajte si aj vy obľúbenú kombináciu chutí inšpirovanú receptami našich starých mám bez obsahu umelých sladidiel, farbív a konzervantov.

Po úspechu minuloročnej limitovanej edície sa vracia obľúbená kombinácia chutí jahody a rebarbory na pulty predajní v inovovanej verzii - úplne bez alkoholu. Novinka z hurbanovského pivovaru prichádza na trh ako súčasť stáleho portfólia radlerov, ktorú si budú môcť konzumenti vychutnať bez obmedzenia počas celého roka.

Názov: Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda & Rebarbora
Objem: 500 ml
Obsah alkoholu: 0,0 %
Odporúčaná cena v maloobchodných sieťach: 0,92 Eur

„Minuloročný úspech limitovanej edície alkoholických radlerov jahoda-rebarbora nás príjemne prekvapil, navyše dynamický a zdravý životný štýl našich konzumentov nás podnietil pokračovať v trende inovácií. Rozhodli sme sa preto priniesť na trh vylepšenú verziu Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda & Rebarbora úplne bez alkoholu. A ako je v prípade radlerov už dobrým zvykom, aj táto osviežujúca novinka je 100% prírodná, bez obsahu umelých sladidiel, farbív a konzervantov,“ uviedol brand manažér značky Zlatý Bažant Radler Matúš Benža.

Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda & Rebarbora v sebe snúbi osviežujúce chute z kuchyne našich starých mám. Sladká chuť jahôd v kombinácií s kyselkavou rebarborou a osviežujúcou limetkovou šťavou spolu tvoria dokonalé spojenie ako stvorené na teplé letné dni. Návrat obľúbeného vylepšeného radlera z hurbanovského pivovaru poteší všetkých, ktorým chýbalo osvieženie s neobyčajným charakterom, originálnou chuťou a bez kvapky alkoholu. Aj vďaka tomu môžete siahnuť po vychladenej plechovke Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda & Rebarbora aj za volantom, na turistike, v kancelárii, skrátka vždy, keď budete mať chuť.

Novinka Zlatý Bažant Radler 0,0% Jahoda & Rebarbora je dostupná v 500 ml plechovkách v maloobchodných sieťach za odporúčanú cenu 0,92 Eur.

Letos rekonstruujeme na dvě stě podniků, říká obchodní ředitel Prazdroje

Publikováno:před měsícemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Kateřina ŠefrováPrazdroj

● Nový vlastník Plzeňského Prazdroje Asahi má s plzeňským pivem velké plány - chce ho dostat do Asie. Firma už začala vyvážet do Číny.
● "Japonci nás kupovali se slovy, že budeme klenotem v jejich portfoliu, a tak se na nás i dívají," říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.
● Poptávku po pivu už skupina nestíhá uspokojovat, investuje proto do rozšíření výroby.

Největší český pivovar každoročně investuje téměř sto milionů korun do oprav hospod. Víc než dřív si ale vybírá, který podnik od něj peníze dostane. "Dnes už neuvidíte, že bychom se zaměřili na hospody s interiérem starším víc než dvacet let," říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje. Výrobce piv značek Plzeň, Gambrinus, Radegast nebo ciderů Kingswood plánuje změnit desítky restaurací v Česku a podpořit vznik dalších.

Jak na vás doléhá snižující se spotřeba piva v Česku?
Poslední roky jsou obecně pro pivo těžké. Celý trh v restauracích spadl asi o 5,8 procenta, my jsme klesali také, ale méně. Díky tomu, že máme dvě nohy, hospodskou a prodejní v obchodech, byl loňský rok opravdu výzva. Dařilo se nám se strategickými věcmi a díky tomu jsme ho zakončili v pozitivních číslech, prodali jsme o jedno procento piva víc. Za poslední dva roky jsme na český trh přinesli 32 inovací. Rozšiřujeme se do oblastí za pivo, za ležák. A také se ukázalo, že se vyplácí spolupracovat s hospodským byznysem.

Jak se o hospodské staráte?
Nabízíme širokou škálu služeb, snažíme se hospodské posunout do 21. století. Poskytujeme službu architekta. Před příchodem protikuřáckého zákona jsme se s hospodskými začali bavit, jak jim pomoci. Výsledkem byla různá řešení, třeba krytá stání nebo venkovní stolky "mokré lokty". Valná většina restaurací také nebyla po letech kouření hezká, začali jsme proto mluvit nejenom o kvalitě piva, ale i o prostředí. O volbě hospody v 92 procentech rozhodují ženy, jejichž rozhodování ovlivňuje kvalita toalet.

Takže říkáte majitelům restaurací, aby opravovali toalety?
Ano. Máme průkazná data o tom, že se jim investice vyplácí.

Kolik peněz každoročně investujete?
Ke stovce milionů korun. Změnili jsme místa pro investice. Vybíráme si, do koho budeme investovat. Dnes už neuvidíte, že bychom dávali peníze do hospod s interiérem starším více než dvacet let. Víme, že do takových podniků lidé už nechtějí.

Jak zákaz kouření zasáhl hospody, kde se čepuje vaše pivo?
Mělo to dopad, hospody měly výrazně nižší výkonnost než v minulých letech. Regulačních zásahů proběhlo několik najednou, a proto je těžké říct, co přesně si vyžádal zákaz kouření. Spotřebitelé začali měnit návyky. Od hospodských slýcháváme, že dřív zůstávali zákazníci v podniku déle a vychutnali si cigaretu, dnes jdou domů.

Máte nějaké plány se značkou Gambrinus?
Gambrinus byl správnou volbou pro danou dobu. Trh vypadal jinak. Gambrinus je pro nás důležité mainstreamové pivo, udělali jsme v něm hodně inovací. I na Gambrinus máme projekt renovací hospod. Řekneme hospodskému, že celou hospodu vymalujeme nebo opravíme stoly. Podmínkou je, že on za to třeba musí opravit právě ty toalety. Za poslední tři roky jsme to udělali asi v osmi stech případech. Plán na letošní rok je předělat dalších dvě stě hospod.

Takže je to jedna ze snah, jak zvednout pověst?
V obchodu bojujeme s předsudky. Lidé měli s pivem špatnou zkušenost ve čtyřkových hospodách. V restauracích to ale můžeme změnit. Chceme, aby bylo víc hospod, kde zákazník dostane stejně načepované pivo jako Pilsner Urquell. Máme nový koncept Srdcovka, zaměřený jen na Gambrinus. Otevřených je už pět hospod a plánujeme další. Také jsme přestali podporovat velký fotbal, ale zaměřili jsme se na ten menší vesnický.

Dnes je v Česku okolo 120 hospod typu Radegastovna nebo Kozlovna, máte v plánu podpořit otevření dalších?
Ano, nejenom během letoška. I v dalších letech budou vznikat nové. Česká republika má ohromný prostor pro nové hospody. Když postavíte v místě kvalitní podnik, zvednete v daném místě laťku. V plánu máme okolo dvaceti až třiceti nových podniků.

V tuzemsku je také okolo 850 tankových hospod s vaším pivem, je u nás prostor pro další?
Jde o to, jestli je hospodský schopný vyčepovat tolik piva. Už se blížíme k maximu pro český trh, možná je tady místo ještě tak na dvě stovky. Na druhou stranu vznikají nová místa, sídliště nebo kancelářské prostory.

Na kolik přijde zřízení tankové hospody?
To je různé, nejníže se bavíme o přibližně 600 tisících korunách. Nahoru se to může pohybovat prakticky neomezeně.

Minulý rok se vám dařilo prodat víc piva nebo ciderů, jak to bylo s pivními mixy?
Kategorie ciderů má z roku na rok fantastická čísla, rostli jsme o 18 procent meziročně. Poroste to dál, lidé si na nápoj zvykají. Pivní mixy jsme nikdy nemysleli moc vážně. Kategorii se nedaří, nějaká její role je, ale nemá budoucnost. Když chce někdo produkty míchat, tak ať to dělá, ale sám. Spíš se daří nealkoholickým variantám.

Lepší sex? Pomůže vám pivo! Víme, proč a kolik

Publikováno:před měsícemZdroj:ProŽeny.czAutor:Lucie Maixnerová

Sexy spodní prádlo, ohebné a vrnící erotické hračky, exotické milostné pozice, sirupy, šlehačky, houpačky, popruhy či bičíky. Existuje mnoho způsobů, jak zpestřit svůj milostný život. A nyní si na seznam žádaných věcí můžete přidat něco obyčejnějšího. Pivo!
Článek

Po mnoho let lidé hledají útěchu a spásu v afrodiziakách a nevšedních milostných způsobech, které mají z ložnice vyhnat veškerou nudu a stereotyp. Někdy něco zafunguje, ale spíš se jedná o placebo efekt. Trefně to ve své knize „Afrodita“ vystihuje chilská spisovatelka Isabel Allende, která ráda sbírá informace o vášních, chutích, půvabech a prohřešcích lásky.

Složitosti? Netřeba!
„Co se týče stravy a sexuality, příroda vyžaduje minimum, dostatečně prosté, sloužící k zachování jednotlivce a druhu. To ostatní jsou ozdoby nebo námi vymyšlené triky na oslavu života. Kdybychom se živili pouze lesními plody a kopulovali nevinně jako králíci, ušetřili bychom si mnoho literárních děl na tato témata, miliony stromů by unikly osudu být rozmělněny na papírovou drť a k sedmi smrtelným hříchům by nepatřilo smilstvo a obžerství,“ říká Isabel Allende, která má pravdu v tom, že nejjednodušší věci jsou neúčinnější. Proto si před sexem dopřávejte pivo! Proč?

Na zdraví!
Klinická sexuoložka a manželská terapeutka Kat Van Kirk z americké Havaje prostřednictvím své publikace „Manželské sexuální řešení“ poukazuje na to, že pivo může skvěle zapůsobit na muže i ženy. Podle ní však hlavně prodlužuje výdrž pánů. „Některé výzkumy ukázaly, že lehčí až mírní pijáci piva využívají přínosů fytoestrogenů nebo estrogenů, které se přirozeně vyskytují v chmelu, čím si dopomáhají k pomalejšímu nástupu ejakulace,“ říká Kat Van Kirk. Sexuální život s pivem je zkrátka mnohem lepší!

Párujte s afrodiziakálními potravinami
„Chilli papričky mohou zvýšit průtok krve do penisu a takové ústřice mají vysoké hladiny zinku a aminokyselin, takže zlepšují výkon. Vyzkoušejte jedno či druhé, a samozřejmě si k tomu dejte pivo,“ radí zmíněná odbornice s tím, že tento nápoj typický spíš pro muže může být užitečný i ženám. „Fytoestrogeny, které se nacházejí ve chmelu, zvyšují ženské libido a vyrovnávají hladiny hormonů, což obvykle podporuje tu správnou milostnou náladu,“ dál radí Kat Van Kirk. Kladete si otázku, které pivo to správné?

„Těžší“ než světlé, ale ty výhody!
U mužů se doporučuje spíš tmavý typ, a to pro jeho obsah železa. Železo totiž zvyšuje hladinu toku krve do penisu a stará se o pevnější erekci. A ženy ať si dají, na co mají chuť… Než si ale k posteli připravíte soudek, myslete na to, že méně je více. Příliš mnoho „půllitrů“ naopak na sexuální život působí negativně. Navíc si mnozí stěžují na tolik charakteristický zápach z úst, který vůbec není sexy. Pozor si tedy dejte na dvě věci. Mějte po ruce žvýkačku a zároveň počítejte….

Skutečné množství piva, které může být v rámci milostných hrátek užitečné, se liší od člověka k člověku, orientační hranice je však stanovena na jeden až tři „kousky“ denně – bez ohledu na pohlaví. Není tohle dobrá zpráva, takhle před parným létem?

V České Kanadě najdou návštěvníci spoustu novinek. Nový bikepark nebo minipivovar

Publikováno:před měsícemZdroj:Jižní Čechy TeďAutor:Petra VackováNová Bystřice

Nabídka turistické oblasti Česká Kanada pro nadcházející sezónu se rozšiřuje o několik zajímavých atraktivit. Pro bikery se chystá zbrusu nový bikepark v areálu sjezdovky Hradiště u Nové Bystřice a také Cykloplácek v Dačicích. Milovníky piva zaujme nově vzniklý minipivovar v Nové Bystřici. Letní slavnosti budou věnovány oslavám významných výročí. Návštěvníky do Slavonic přiláká čerstvě získaný titul Historické město roku 2017. Příznivcům virtuální reality nabízejí města Dačice a Jindřichův Hradec

Slavonice
O vítězství titulu Historické město roku 2017 byli zástupci Slavonic informováni v úterý 17. dubna při slavnostním vyhlášení na Pražském hradě. Město jako odměnu za příkladnou péči o památky získalo milion korun na další památkovou péči. Starosta Slavonic Hynek Blažek sdělil: „Slavonice uspěly v konkurenci 33 historických měst. Je to obrovský úspěch a ocenění dlouholeté a systematické péče o památky v našem městě. Věříme, že zisk titulu podpoří turismus a budeme se snažit tohoto ocenění co nejlépe využít také k propagaci Slavonic.“

Jindřichův Hradec
Předseda spolku Destinační management Česká Kanada a zároveň starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka spolu s vedoucí oddělení cestovního ruchu a marketingu jindřichohradecké radnice Zuzanou Bedrnovou představili aktualizovaného interaktivního průvodce městem, který funguje jak v mobilní aplikaci Poznej Hradec, tak v podobě tištěné knížečky, kterou zájemci obdrží v Informačním středisku v Jindřichově Hradci. Jindřichův Hradec na sezónu chystá také bohatý kulturní program a oslavy 725 let města.

Fenoménem České Kanady je Jindřichohradecká úzkokolejka, která vyráží z Jindřichova Hradce dvěma směry – na jih do Nové Bystřice a na sever do Obrataně. Ředitel Jindřichohradeckých místních drah Boris Čajánek informoval o jízdách motorových a výletních parních vlaků: „Na trati z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice jsme již zahájili parní sezónu. Historické parní vlaky jezdí v měsících duben, květen, červen a září každou sobotu. O prázdninových měsících pak vypravíme vlaky každý den. V našich vlacích nabízíme přepravu jízdních kol, což je služba, které návštěvníci velmi rádi využívají.“

Českou Kanadu a úzkokolejku spojuje také postava českého génia Járy Cimrmana. Jeho pomník krášlí malebné nádražíčko v Kaprouně. Letos se však návštěvníci České Kanady s Járou Cimrmanem setkají ještě na dalším místě. Spolek přátel historie jindřichohradeckých lesů a rybníků chystá výstavu věnovanou právě Cimrmanovi. Jiří Langer zve: „Vernisáž výstavy proběhne 19. května v prostorách Zámeckého mlýna v Jindřichově Hradci. Zde náš spolek již několik sezón zpřístupňuje expozici rybářství, lesnictví a vorařství na Jindřichohradecku. Výstava věnovaná Cimrmanovi bude přístupná od 26. května do 30. září.“

Dačice
Nabídku města Dačice pro nadcházející sezónu představila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Naděžda Mastná, která informovala hned o několika novinkách. „Pro cyklisty otevíráme letos Cykloplácek, který bude zpřístupněn u sportovního stadionu v části města zvané Lesík. Na místě je připravena mírně náročná svažitá cyklistická trať, na níž jsou vytvořeny klopené zatáčky, boule a překážky. Uprostřed trati je pumptrack – ovál s boulemi, na kterém se jezdci pohybují pouze přenášením váhy bez šlapání – tzv. pumpováním.“

Také Dačice nabízejí návštěvníkům mobilní aplikaci ke zpestření návštěvy města. „Jde o geolokační hru pro rodiny s dětmi od 6 let. V mobilní aplikaci Skryté příběhy si stáhnete příběh s názvem První kostka cukru a průvodce vás nasměruje k sedmi různým zastavením s úkoly. Okružní trasa vede po Dačicích, má 5 kilometrů a hráči se během hry dozvědí, co předcházelo vzniku první kostky cukru na světě,“ vysvětlila Naděžda Mastná. „Pokud hru úspěšně dokončíte a uděláte si selfie s postavou spojenou s příběhem, nezapomeňte ji odeslat na e-mailovou adresu info@dacice.cz, obdržíte malou odměnu z IC Dačice,“ doporučila Naděžda Mastná. První kostka cukru slaví letos 175 let. Dačičtí se k tomuto výročí rozhodli vydat nový propagační materiál a umístit velkoformátové informační panely k pomníku kostky cukru. Dalším významným výročím je 835 let od první písemné zmínky o Dačicích.

Několik novinek nadcházející sezóny se připravuje i v Nové Bystřici. V areálu bývalé textilní továrny, kde nyní sídlí návštěvníky oblíbené muzeum historických vozidel, vzniká minipivovar. Jednatel Pivovaru Nová Bystřice Jiří Vainar sdělil: „Pivovar bude otevřen pravděpodobně v průběhu května. Nabízet budeme ležáky plzeňského typu, pšeničnou 11 a v budoucnu také speciály. Máme vnitřní prostory pro posezení 20 lidí a venkovní zahrádku.“

Nová Bystřice
Při návštěvě Nové Bystřice bude možno navštívit také místní zámek, který bude přístupný při speciálních komentovaných prohlídkách a slavnostech. Největší událostí sezóny bude Oslava 100 let vzniku Československa. Správce zámku Jan Kyncl zmínil: „Oslavy připravujeme na 1. července. V tento den nádvoří zámku ožije hudbou, tancem a dobovými atrakcemi. Na zámku chceme důstojně oslavit významné historické výročí a pozvat místní obyvatele i návštěvníky, kteří k nám na začátku prázdnin zavítají.“ Další novinku představil Alexandr Sidor, který stojí za přípravou a realizací projektu Bikepark Hradiště: „Na realizaci projektu bikeparku se nám podařilo získat prostředky pomocí crowdfundingové sbírky. Bikepark bude otevřen v této sezóně v areálu sjezdovky Hradiště u Nové Bystřice. Pro návštěvníky máme připraveny 2 tratě – jednu pohodovější pro začátečníky a jednu náročnější pro zkušené bikery.“ Pro zájemce o méně adrenalinové formy cyklistiky připomněla nabídku výpůjčky elektrokol Kristýna Mitášová, pracovnice Turistického informačního střediska Nová Bystřice: „Informační středisko v Nové Bystřici nabízí mimo běžných služeb infocentra také výpůjčku elektrokol. Celkem máme k dispozici čtyři kola, která půjčujeme za symbolických 250 korun za den pro dospělé a 150 korun za den pro seniory.“

Fenoménem České Kanady je Jindřichohradecká úzkokolejka, která vyráží z Jindřichova Hradce dvěma směry – na jih do Nové Bystřice a na sever do Obrataně. Ředitel Jindřichohradeckých místních drah Boris Čajánek informoval o jízdách motorových a výletních parních vlaků: „Na trati z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice jsme již zahájili parní sezónu. Historické parní vlaky jezdí v měsících duben, květen, červen a září každou sobotu. O prázdninových měsících pak vypravíme vlaky každý den. V našich vlacích nabízíme přepravu jízdních kol, což je služba, které návštěvníci velmi rádi využívají.“

Horní Pěna
Oblíbeným výletním cílem především rodin s dětmi je také Zoopark na Hrádečku sídlící v Horní Pěně. Jeho majitelka Romana Albrecht Lišková uvedla: „Jsme malá soukromá zoologická zahrada a velice nás těší, že si k nám návštěvníci nacházejí cestu a často se opakovaně vrací. V nové návštěvnické sezóně otevíráme 29. dubna.“

Milovníci piva vymysleli, jak se dá napít ve vesmíru

Publikováno:před měsícemZdroj:Sputnik

Speciální „kosmická“ flaška umožní meziplanetárním cestovatelům, aby si neodpírali oblíbený pěnivý nápoj. Australský startup Vostok Space Beer zahájil sběr peněz na výrobu stejnojmenné flašky, z které se dá napít v beztíži. Nádoba je určena především na pivo, píše The Sun.

Flaška má složitou konstrukci. Skládá se ze systému na přísun tekutiny speciálním žlábkem, kterým teče pivo k hrdélku dokonce v stavu beztíže. Na hrdélku má náústek, aby člověk mohl sát pivo jako dítě z lahvičky. Odborníci otestovali vynález v podmínkách nulové gravitace a sdělili, že zařízení funguje.

Vostok Space Beer byl vymyšlen jako legrace, ale členové kosmické výpravy ho budou moci dobře použít. Název nebyl zvolen náhodou, ale na počest lodě Jurije Gagarina, prvního kosmonauta na světě. Cena gadgetu činí 90 dolarů (asi 6 tisíc rublů), australští nadšenci hodlají shromáždit na jeho výrobu minimálně jeden milion dolarů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.05.2018 10:006.247/6.247