Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Areál pivovaru projde úpravami. Město láká investory na nové sítě

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Znojemský deníkAutor:Martin Moštěk

Největší jednotlivou investici znojemského městského rozpočtu na příští rok lidé neuvidí, i když bude podle radnice i opozice užitečná. Deset milionů půjde do výměny a přivedení inženýrských sítí v areálu pivovaru u ulice Přemyslovců.

Obnova kanalizace, plynová přípojka či nová trafostanice a rozvody elektřiny mají podle starosty Vlastimila Gabrhela usnadnit získávání nových investorů. „Přivedení všech sítí od kanalizace po novou trafostanici je naší prioritou proto, abychom mohli lépe a konkrétněji připravovat nabídky pro investory a pokračovat v jednání s těmi, kteří už projevili zájem," řekl starosta.

Návrh rozpočtu uvádí, že město do pivovarských sítí vloží deset milionů korun. Podle starosty může být konečný účet pro město nižší. „Nakonec to bude levnější, protože investoři se budou na sítích podílet. Už teď se podílí Městský pivovar. Až budeme sítě mít připravené, můžeme dávat přesnější nabídku jednotlivým zájemcům," dodal starosta.

S obnovou sítí souhlasí i zástupci opozice. „Že jsou stávající řady v havarijním stavu už mnoho let je obecně známé. Každé dva roky ostatně něco praskne a musí se opravovat. Proto vítáme, že si město dává svůj majetek do pořádku," řekl opoziční zastupitel Jiří Kacetl.

Tím ale jeho shoda s plány radnice končí. „Dál zastáváme názor, že areál pivovaru by město mělo využít k vlastním kulturním a společenským účelům, jak to ostatně opakovaně vyznívá i z jednání pořádaných v rámi fór Zdravého města. K obnově areálu by přitom mělo patřit i odstranění některých nevhodných budov, které nejsou památkově chráněné. Jejich demolice by například dala více vyniknout hradní rotundě," dodal zastupitel Kacetl.

Starosta by s odstraňováním staveb nespěchal. „Myslím, že bychom se na pivovar měli dívat tak, jak je. Mezi investory zájem o místa v něm je, z toho bychom měli vycházet," řekl starosta.

První rok provozu nedávno oslavil první nájemce části areálu Městský pivovar Znojmo. „Za první rok jsme vyrobili dva tisíce hektolitrů piva, příští rok chceme investovat do rozšíření výroby, abychom už o rok později mohli vyrobit pěti tisíc hektolitrů," sdělil ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Firma opravila budovu, kterou využívá. „Společnost investovala devět milionů korun, což je dvakrát více, než předpokládala, další investice nyní plánuje," připomněla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Na Vánoce pivovary vaří silnější speciální piva

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Třebíčský deníkAutor:ČTK

Vysočinské pivovary nabízejí v předvánočním čase kromě tradičních také speciální druhy piv s vyšším obsahem alkoholu.

Pivovar Chotěboř v tomto období sází na speciální pivo několik let, letos uvařil osmdesát hektolitrů karamelového speciálu už v září a stáčet ho bude příští týden. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod uvařil nový druh vánočního piva a humpolecký Rodinný pivovar Bernard rozšířil nabídku o limitovanou edici lahví s obrázkem od Karla Gotta.

Chotěbořský speciál je nepasterovaný a obsahuje 5,6 procenta alkoholu. „Toto pivo se nejlépe hodí k vánočnímu kapru, protože je silnější," poznamenal vrchní sládek pivovaru Oldřich Záruba.

Uvařeno bylo z českého sladu s přídavkem karamelového sladu, ve sklepě dozrávalo dva měsíce. Vánoční speciál vaří tento pivovar pravidelně už asi šest let. Chotěboř je nově postaveným průmyslovým pivovarem fungujícím od roku 2009. Jeho roční výrobní kapacita byla postupně z původních deseti tisíc hektolitrů rozšířena na pětadvacet tisíc hektolitrů piva.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod uvařil svůj nový speciál nazvaný Vánoční hvězda ze čtyř druhů sladů a tří druhů chmele. Toto pivo obsahuje 5,5 procenta alkoholu. Stáčení se uskutečnilo 16. listopadu. „Zatím jsme ho stočili devadesát hektolitrů, nějakou malou zásobu ještě máme," řekla Jana Kavalír z brodského pivovaru. Vánoční pivo měl tento pivovar i před dvěma lety, ale bylo trochu jiné než to letošní. Pivovar očekává roční výstav asi sto tisíc hektolitrů.

Pivovar Jihlava nabízí od roku 2010 ve vánočním období pivo Čertovský speciál s temně červenou barvou. Podle údajů podniku je k dostání ve více než tisícovce restaurací v Česku.

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, největší výrobce piva na Vysočině, připravil jako novinku pro předvánočním trh své pivo nazvané Bohemian Ale stočené do sektových lahví, které jsou zdobené obrázkem od Karla Gotta. Jedná se o edici obsahující několik desítek tisíc láhví. Podle mluvčího pivovaru Zdeňka Mikuláška se podnik s Gottem domluvil na dlouhodobé spolupráci.

Každý rok tedy touto dobou nabídnou speciální lahev piva s novým Gottovým dílem. Roční výstav pivovaru Bernard loni převýšil 302 tisíc hektolitrů.

Houba? Švejk? Rohlík? Test HOSPODOGRAFIE určí typ pivaře

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Budějovický BudvarBudvar

HOSPODA JE FENOMÉN
Dozvíte se v ní víc než z novin, zapomenete na starosti, napijete se a poklábosíte úplně o čemkoli. Poslední dobou se však ozývají nářky, že na hospody padly těžké časy, a že tradiční hospodská kultura je na ústupu. Proto jsme se rozhodli zjistit, jak na tom jsou české hospody doopravdy.

Chodíme pořád ještě do hospod? A proč vlastně? Jaké místo má hospoda v životě dnešního Čecha? Co dělá hospodu tou oblíbenou? Kolik piva v hospodě vypijeme? Odpovědi na tyto otázky a spoustu dalších zajímavých poznatků o stavu českých hospod najdete v první české hospodografii.

Zájem o pivní speciály roste, v nabídce je opět Zubr Maxxim

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:První zprávyZubr

Čtrnáctistupňový pivní speciál Zubr Maxxim nechybí v nabídce ani v letošním roce. Právě v těchto dnech se opět začíná čepovat ve vybraných restauracích na Přerovsku, Olomoucku a Zlínsku, dostupný bude i v maloobchodní síti.

Pivovar Zubr celkem uvařil 1.400 hektolitrů speciálu Zubr Maxxim, což je o 200 hektolitrů více než v loňském roce.

S prvním adventem se tak vrací sváteční speciál, který je nejprodávanějším speciálem pivovaru Zubr.

„Zubr Maxxim zařazujeme v předvánočním období do nabídky již sedmým rokem. Je potvrzením, že poptávka po pivních speciálech roste, a to obzvláště v období podzimu a zimy, kdy lidé dávají přednost silnějším pivům,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr, který tak potvrzuje, že právě stoupající zájem o méně tradiční a silnější piva je jedním z hlavních spotřebitelských trendů na pivním trhu v posledních letech.

V čem spočívá tajemství úspěchu piva Zubr Maxxim prozradila sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková: „Maxxim se připravuje klasickým způsobem za použití kvalitních českých surovin a pivovarských kvasnic. Při jeho výrobě se vychází ze staré receptury, díky které Maxxim vyniká typickým aroma, sytější barvou a vyšší hořkostí. V ležáckém sklepě pak pivo zraje celých 90 dní, proto s jeho výrobou začínáme již v létě, aby již se začátkem adventu bylo na čepu."

Pro ty, kdo by si Maxxima chtěli vychutnat nejen v oblíbené hospodě, ať už ve filtrované nebo nefiltrované podobě, ale také doma, je připraveno i lahvové balení. Balení multipack po osmi kusech je dostupné ve vybraných maloobchodních prodejnách již od poloviny listopadu.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem degustační soutěže České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži si odnesla i piva Zubr Gold a Zubr Classic (2. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar také získal absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX 2016 (Zubr Premium); 1. místo v kategorii ležáků (Zubr Premium), 1. a 2. místo v kategorii výčepních piv (Zubr Gold; Zubr Classic) a 3. místo v kategorii tmavých piv (Zubr Classic tmavý).

Museli bychom dvojnásobně zdražit, vysvětlují hostinští konec kvůli EET

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jan Pešek

Nevařila se tu nadnárodní kuchyně, hosté si neobjednávali výběrovou kávu, přesto tyto podniky patřily ke koloritu malých měst. Teď menším hospodám hrozí zánik kvůli elektronické evidenci tržeb (EET), která pro podnikatele znamená vyšší finanční výdaje i zaškolení personálu.

„Když se EET schválila, řekl jsem si, že než abych se drbal na hlavě, tak koncem srpna skončím,“ říká Kamil Kocián, bývalý provozovatel hospody U Loterie v Dlouhém Mostě.

Podle něj sloužil podnik i jako kulturní stánek, kde se konaly společenské akce. „Je to ale jiné než ve městě. Sem nepřišli hosté na luxusní večeři a nenechali tu dva tisíce. Spíš jsme byli pro obyčejné lidi, kteří si dají kafe za patnáct dvacet korun,“ přibližuje Kocián s tím, že by zavedení elektronické evidence tržeb pocítil především finančně.

„Musel bych jednou tolik zdražit a sedět tam sám. Takhle jsem mohl zaměstnávat i lidi z obce. Když bych dal pivo za 30 nebo 35 korun, tak ho nikdo nekoupí,“ dodává.

Nechci být účetní, říká bývalý provozovatel
Podobný osud potkal i bar v Experimentálním studiu Lidových sadů v Liberci.

„Skončil jsem s provozováním baru, protože tam pracuji s tak malým obratem, že mi nestojí za to, abych se učil nový systém,“ vysvětluje bývalý provozovatel baru a zároveň vedoucí programu Lidových sadů Michal Kadlec.

„Bavilo mě bar dělat, ale nechci kvůli tomu být ještě účetní,“ doplňuje. Zcela bez občerstvení ale návštěvníci sálu neskončí, bar by měla v budoucnu provozovat sousední restaurace Formanka.

Znovu do provozu se už ale nevrátí Hospůdka u Rimků v liberecké čtvrti Ostašov. „Kvůli srandě s EET jsme znovu neotevřeli a neotevřeme. Proč si nechat nadávat do zlodějů od zlodějů,“ nebojí se ostrých slov provozovatel restaurace Antonín Rimek.

Končí především venkovské podniky
Úbytek restaurací pocítily pivovary, kterým klesá počet odběratelů. „Od několika desítek provozovatelů máme informace, že po zavedení EET plánují svoji provozovnu uzavřít,“ přibližuje mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová a přiznává, že ačkoliv se to nedá paušalizovat, problémy se zaváděním EET mají především menší venkovské podniky.

Důvodů, proč tomu tak je, vidí Winklerová několik. „První je ten, že řada podnikatelů v gastronomii se už nyní pohybuje na hranici životaschopnosti. Pro ty je zvýšená administrativa i nárůst nákladů v souvislosti se zavedením EET zátěží, kterou nezvládnou. Druhý je etický. Najdou se podnikatelé, a není jich málo, kteří vnímají EET jako přílišný zásah do svého podnikatelského soukromí, a proto se sami rozhodnou s podnikáním skončit,“ vysvětluje Winklerová.

Pivovar pomůže levnějším hardwarem
Zhruba pětiprocentní odliv odběratelů zaznamenal i vratislavický Konrad.

„Zejména malé hospody na vesnicích, kterých máme hodně, chtějí skončit. Někteří o tom zatím jen mluví, jinde už ale přestávají objednávat pivo. Kolik jich reálně ubude, ale uvidíme až v prosinci,“ říká ředitel pivovaru Petr Hostaš.

Podle něj jde především o podniky, u kterých provozem internetu a hlásicího zařízení dojde ke zvýšení nákladů nad mez, na kterou se dá zdražit.

Oba pivovary se pak snaží menším hospodám se zavedením EET pomoci.

„Našli jsme partnera, přes kterého jsme schopni jim hardwarové vybavení dodat za výhodnější ceny,“ popisuje Winklerová. U Konrada zase vsadili na zaučování obsluhy.

Něžný Barbar z Nymburka je nejlepší pivní speciál pro letošní rok

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Nymburský deníkAutor:Lukáš TrejbalPostřižinský

Postřižinské pivo má stále větší úspěchy nejen v našem regionu. Neztratilo se ani v celorepublikové soutěži Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku 2016

Mezi polotmavými a tmavými speciály vyhrál Něžný Barbar, Sváteční speciál obsadil třetí příčku v kategorii světlých speciálních piv.

Předání cen se uskutečnilo v Pivovarském domě v Praze, kde nad restaurací sídlí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, garant celé soutěže. Tam se degustovalo (laické i odborné hodnocení) celkem 37 přihlášených piv z dvanácti pivovarů. To je v sedmém roce Cerevesia Specialis rekord.
„Za velmi významné považuji, že jsme se shodli na rostoucí kvalitě přihlášených pivních vzorků a vyloženě nepodařené pivo jsme vůbec nezaznamenali," uvedl předseda komise František Frantík.

Za nymburský pivovar převzal ocenění ředitel obchodního oddělení Ladislav Češpiva. „V této soutěži jsme již bodovali, velkou radost mám z letošních výsledků. Vzorky jsme dovezli, tak mohli všichni zúčastnění Něžného Barbara a Sváteční speciál v Pivovarském domě ochutnat," řekl spokojený Ladislav Češpiva.

Z pivovarů, které také bodovaly v soutěži speciálů, jmenujme například Rodinný pivovar Bernard nebo Pivovar Primátor.

„Soutěž zaznamenává trvale zvyšující se zájem pivovarů," připomněl Josef Vacl za organizátory soutěže. „Je důkazem toho, jak pivovarníci považují soutěže za účasti odborné i laické veřejnosti za prospěšné, protože nabízejí velmi cenné informace, jak jsou jejich piva hodnocena. A tím jen podtrhují smysl soutěže," doplnil Vacl.

Postřižinský Něžný Barbar již letos zaznamenal úspěch na Žatecké dočesné. Tam skončil v kategorii Speciální pivo polotmavé na druhém místě.

Pivovary chystají vánoční speciály. V nabídce se objeví i lahev s obrazem od Karla Gotta

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:ČTK

Pivovary nabízejí v předvánočním čase kromě tradičních také speciální druhy piv s vyšším obsahem alkoholu. Pivovar Chotěboř sází v tomto období na speciální pivo několik let, letos uvařil 80 hektolitrů karamelového speciálu už v září a stáčet ho bude příští týden. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod připravil nový druh vánočního piva a humpolecký Rodinný pivovar Bernard rozšířil nabídku o limitovanou edici lahví zdobených obrazem od Karla Gotta.

Speciální pivo Chotěboř je nepasterované a obsahuje 5,6 procenta alkoholu.

„Toto pivo se nejlépe hodí k vánočnímu kapru, protože je silnější, hutnější," řekl vrchní sládek pivovaru Oldřich Záruba. Uvařeno bylo z českého sladu s přídavkem karamelového sladu, ve sklepě dozrávalo dva měsíce.

Vánoční speciál vaří tento pivovar pravidelně už asi šest let. Chotěboř je nově postaveným průmyslovým pivovarem fungujícím od roku 2009. Jeho roční výrobní kapacita byla postupně z původních 10 tisíc hektolitrů rozšířena na 25 tisíc hektolitrů piva.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod uvařil svůj nový speciál nazvaný Vánoční hvězda ze čtyř druhů sladů a tří druhů chmele. Toto pivo obsahuje 5,5 procenta alkoholu.

„Zatím jsme ho stočili 90 hektolitrů, nějakou malou zásobu ještě máme," řekla Jana Kavalír z pivovaru.

Za celý rok očekává pivovar výstav piva na úrovni 100 tisíc hektolitrů.

Pivovar Jihlava nabízí od roku 2010 v tomto ročním období Čertovský speciál s temně červenou barvou. Podle údajů podniku je k dostání ve více než tisíci restaurací v Česku.

Lahve od Karla Gotta
Rodinný pivovar Bernard, největší výrobce piva na Vysočině, připravil jako novinku pro předvánoční trh své pivo Bohemian Ale stočené do sektových láhví, které jsou zdobeny obrazem od Karla Gotta.

Jedná se o edici obsahující několik desítek tisíc láhví. Podle mluvčího podniku Zdeňka Mikuláška se pivovar s Gottem domluvil na dlouhodobé spolupráci, což mu umožní nabídnout každý rok touto dobou speciální láhev piva s novým Gottovým obrazem.

Roční výstav pivovaru Bernard loni převýšil 302 tisíc hektolitrů.

Lidé kupují lahváče. Hospody na vesnicích moc nevydělávají

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Ústecký deníkAutor:František Roček

Dříve provozoval jedenáct hospod. Postupně ale přestávaly vydělávat, a tak se jich musel zbavit. Zůstaly mu už jen tři. I ty bude muset Petr Stříbrný z Habartic ve frýdlantském výběžku zřejmě zavřít.

„Dnes malé hospody na vesnicích provozují především ti, kteří je mají ve vlastním domě a nemusí platit pronájem. Nebo ti, kteří se nudí, protože jsou v důchodu a mají to jako přivýdělek," říká Petr Stříbrný.

NA NOVÉ KASY NEMAJÍ
Podnikání mu zkomplikoval i zákon o elektronické evidenci tržeb. Nemůže si totiž dovolit nové pokladny. „Někdy ani nechytáme pořádný signál pro bezdrátový přenos. Jeden pivovar možná nějaké hospody zachrání tím, že jim poskytne nové kasy, pokud budou po určitou dobu odebírat jeho pivo," podotýká Stříbrný.

Výjimky v zákoně by se podle něj měly vztahovat i na malé vesnické hospody. Ty totiž krachují. Lidé stále víc kupují lahvové pivo ze supermarketů, protože je levnější.

„Hospodský si nemůže na pivu přirazit víc než 2,50, aby měl nějaký zisk. Stejně ale přichází o nejchudší, předtím mnoho let věrné pivaře," připomíná provozní.

Souhlasí s ním i frýdlantský podnikatel Antonín Dočekal. „Je známá průpovídka, že na vesnici je dobře, když má kostel, školu a hospodu. Kostely jsou prázdné či spíše zavřené, školy se ruší, protože malé vesnice se vylidňují. Pro soudržnost lidí na vesnici zůstává hospoda, ale i ty pomalu a jistě mizí. Hostinští se neuživí, pivo už nepředstavuje výdělek," myslí si Dočekal.

Zcela jiná podle něj byla situace v 90. letech, kdy sudové pivo bylo lacinější než lahvové, marže hospodských byly slušné a hospody vydělávaly. Změnili se i pivaři. „Lidé, kteří mají méně peněz, pijí spíše desítku. Kdo má ještě méně, pije jen desítku lahvovou," uvádí psycholog a soudní znalec Jiří Kovářík z Ústí nad Labem.

Výraznější změny prý zaznamenal před třemi až čtyřmi roky. Před výplatou a ve všední dny bývá v řadě hospod méně lidí. Ti, kteří mají malou mzdu, preferují levnější pivo v lahvi. Stále se však najdou lidé, u kterých rozhoduje chuť, ne cena.

ČERNÉ HOSPODY
„Třeba na vesnici vidím, že kdo nemá moc peněz, posedává kolem vietnamské večerky, ačkoliv poblíž je hospoda s pivem za dvacet korun. Totéž jsem viděl třeba v Ústí nad Labem v Krásném Březně. U jedné hospody u provizorního stolu pijí lidé lahvové pivo z blízké večerky. Přitom o pět metrů dál je hospoda s desítkou za 19 korun," líčí psycholog.

Vesnické hospody ztrácí štamgasty i kvůli takzvaným tichým či černým hospodám, které zakládají uzavřené skupiny kamarádů a sousedů. „Náklady na takovou hospodu jsou nulové. Za co se nakoupí, za to se pije. Každý ze štamgastů postupně, jak na něj přijde řada, koupí sud piva. V jedné černé hospodě, o které vím, dokonce denně dojíždí do města na nákupy. Podle seznamů od kamarádů pak nakoupí, co manželky pivařů chtějí. Chlap potom přijde z utajené hospody domů i s nákupem," popisuje Petr Stříbrný.

V Pardubicích se budou vařit speciální piva

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTKArnošt

"Kromě běžné produkce bude Pardubický pivovar vařit speciální piva. Nový minipivovar Arnošt první várku dokončí na začátku prosince. Kapacitu bude mít až deset tisíc hektolitrů ročně," řekl Martin Koudelka z pivovaru.

Konzumenti podle Koudelky vyhledávají nové chutě, proto jsou druhy piv Ale, India Pale Ale, Stout nebo Porter stále víc žádané. "Dříve se pily hlavně ležáky spodně kvašené, což je klasický ležák plzeňského typu. Americké, anglické a australské receptury se k nám dostaly po boomu minipivovarů, což je tak pět let zpátky," uvedl.

Ležák je chuťově říznější a má kvasnicovou příchuť, chystané novinky budou jiné. "Piva Ale nebo India Pale Ale jdou do ovocných tónů, pro jejich výrobu se používají jiné slady, jiné druhy chmele," řekl Koudelka.

Speciály bude pivovar nabízet restauracím a zároveň je stáčet do lahví. Kapacita deset tisíc hektolitrů je podle Koudelky dostačují. Minipivovar Arnošt bude mít také na starosti výzkum a inovaci v oblasti svrchně kvašených piv a produkci speciálů a zároveň bude pořádat kurzy.

"Každý se pak bude moci na chvíli stát sládkem a vytvořit si vlastní značku piva, což platí pro jednotlivce i firmy," uvedl předseda představenstva Leoš Kvapil.

V Česku stále pokračuje mírný pokles spotřeby piva. Na letošní produkci se to podle Koudelky neprojeví. Pardubický pivovar loni uvařil 89 tisíc hektolitrů piva. Čtvrtinu vyvezl do zahraničí. Letos očekává zhruba stejné množství uvařeného piva. Pivovar letos slaví 145 let existence.

Pivovarské hospody na venkově táhnou, musejí přidávat stoly

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Olomoucký deníkAutor:Daniela Tauberová

I když dohromady uvaří zhruba jen jedno procento českého výstavu, jejich obliba roste a v Česku jejich počty narůstají pozoruhodným tempem. Řeč je o minipivovarech a jejich vlastních pivnicích.

Na Olomoucku zdolávají vyznavači zlatavého moku i nemalé vzdálenosti, aby pohárky v ústech oblažili vynikající chutí a žízeň uhasili pravou českou kvalitou.

Venkov nevenkov, na prázdné lokály si sládci a hospodští z těchto podniků nestěžují.

Zatímco jinde na Olomoucku si malé venkovské hospody stěžují na to, že chlapi se stále častěji spokojí s jedenáctkou ze supermarketu, protože stojí deset korun, v pivovarských lokálech to nejen v pátek a sobotu hučí jako v úle.

„I když s podzimem je to o trošku horší než přes léto, nestěžujeme. Pravidelně každý týden se k nám sjíždějí štamgasti z Lutína, Slatinic, i z Olomouce. Oblibu máme i u místních," popisovala Jana Muzikantová z pivovarské hospody ve Lhotě pod Kosířem, místní části Drahanovic.

Útulný podnik ve vsi, která nemá ani stovku čísel popisných, otevřel před dvěma roky a jeho polotmavý ležák pojmenovaný podle obecní studny Haltýř se stal okamžitě hitem.

Podle hospodské je to dáno kvalitou nabízeného zlatavého moku.

„A přijatelnou cenou. Jedenáctka stojí tolik, co z velkého pivovaru," uvedla Muzikantová.

Kritiku ještě nezaznamenal
Na to, že Češi začali podobně jako jídlo řešit i to, co mají ve sklenici, vsadili i v Náměšti na Hané.

Vlastní hospodu otevřel minipivovar Jadrníček zhruba před dvěma lety.

A byla to trefa do černého. Letos v létě dokonce museli přidávat stoly do ulice, aby zahnali žízeň místních a turistů.

„Zájem je velký. A když ještě k pivu objednáme hudbu, to jsme teprve v jednom kole," mnul si spokojeně ruce sládek Radek Jadrníček.

Za jediný den v podniku vytočí i dva padesátilitrové sudy.

„Otevřít pivovarskou hospodu, byl výborný nápad. Těší mě, když slyším chválu na své pivo. Kritiku jsem ještě nezaznamenal," pochlubil se sládek.

Minipivovary pravidelně chystají ve vesnických lokálech i překvapení v podobě různých vícestupňových speciálů vynikající plností a zajímavou chutí.

A to je teprve zájem o místo u stolu. Hospodští proto doporučují raději rezervaci předem.

Ve Lhotě chystají tradiční vánoční speciál a v Náměšti na Hané už připravují na advent sladkou novinku.

„Hosté se už zajímají, co chystáme. Těší se na novou chuť. Letos to bude čokoládový ležák," usmál se Jadrníček, který vaří pivo zásadně tradičním způsobem a výhradně z českých surovin.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.05.2017 15:024.978/4.978