Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Poslanci rozhodli: Pivo nezlevní!

Publikováno:před 13 dnyZdroj:Aha OnlineAutor:ČTK

Pivo levnější nebude! Sněmovna totiž včera neschválila návrh ODS na snížení spotřební daně.

Sazby se měly přiblížit úrovním před rokem 2010, kdy je Parlament zvýšil, aby stát získal více peněz do rozpočtu. Na půllitru by cena klesla asi o 30 haléřů. ODS chtěla snížením sazeb kromě jiného kompenzovat restauracím zavedení elektronické evidence tržeb. Zamítnout návrh navrhl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Označil ho za pivní populismus, který připraví státní rozpočet o 780 milionů korun a nebude mít na cenu piva vliv.

Náplast pro hospody: Čepované pivo nezdraží, lahvové ano

Publikováno:před 13 dnyZdroj:Plzeňský deník

Jak se pije s EET a bez cigaret? Čepované pivo od října nezdraží, aby Plzeňský Prazdroj pomohl hospodám.
Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast i Velkopopovický Kozel, za všechna tato piva si Češi od října připlatí.

Zdraží o 3,1 procenta, což znamená o 40 haléřů na půl litru, nicméně poznají to jen ti, kteří si je kupují v lahvích nebo plechovkách.

Cenu na čepu Plzeňský Prazdroj měnit nebude, aby nepřitížil restauracím a hospodám, kterým přineslo změny zavedení EET a start protikuřáckého zákona. „Vnímáme silně zátěž na majitele a provozovatele a snažíme se jim pomoci i naší cenovou politikou,“ řekla mluvčí pivovaru Jitka Němečková.

Co na to hospodští? „Je to férový a vstřícný krok,“ míní manažer plzeňské Sokolovny Bolevec Jan Cozl, ačkoliv v jejich podniku zmíněné novinky prý velké změny nevyvolaly: „Jsme nekuřácký podnik od rekonstrukce v roce 2015, tržba nám letos neklesla ani kvůli EET.“

EET v hospodách funguje devět měsíců, protikuřácký zákon platí tři. Mluvčí pivovaru dodává, že jejich dopady se teprve projeví. „Na celkové vyhodnocení je ještě brzo. Vliv mělo i velmi teplé a dlouhé léto, které mohlo dopad oddálit,“ dodává Jitka Němečková.

Někde s ní souhlasí. „Nedotklo se mě ani tak zavedení EET, ale hlavně zákaz kouření, přišel jsem o nějaké štamgasty. Nedá se ale zatím říct, že by mi klesla návštěvnost či o kolik. Určitě to více poznám přes zimu, kdy už kuřáci nebudou moci posedávat venku. Na hodnocení je ještě brzo,“ řekl majitel restaurace Klatovský dvůr Václav Jandoš.

Jiný názor je slyšet z Domažlicka. „Měli jsme skvělou sezonu. Ovlivnilo ji velké množství turistů, ani zavedení EET, ani zákaz kouření ji nepoznamenaly,” ohlédla se za letními týdny Jana Tauerová z horšovskotýnské restaurace Pod radnicí. „Neočekávám už výraznou změnu k horšímu ani v zimě,” dodala.

I do rokycanské restaurace Originál 1869 U Václava začalo chodit ještě více lidí. „Náš podnik je od začátku nekuřácký, takže to nemělo vliv. Ani elektronická evidence tržeb nás nezasáhla. Pouze s tím je víc práce,“ sdělila provozovatelka Jaroslava Hájková.

A možná překvapivě mluví o EET v tachovském Sbaru 24, kde měli letošní sezonu také ještě lepší než loňskou. „Abych byl upřímný, EET jsem jen přivítal. Pro někoho kdo podniká tak, jak by měl to není žádné omezení a tak je to i u nás. S Elektronickou evidencí tržeb nemáme žádný problém,“ řekl provozní Zdeněk Otava.

Pivo z Budějovic si oblíbil také Ferdinand I., měl i svého sládka

Publikováno:před 14 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTKBudvar

V Českých Budějovicích bylo ve středověku 300 právovárečných domů. Jeden měšťan uvařil ročně osm až deset sudů piva. Chuť se vylepšovala třeba puškvorcem. V 16. století si jednoho budějovického sládka pozval na svůj dvůr císař Ferdinand I. Habsburský. ČTK to řekl historik Ivo Hajn, který 22 let pracoval v Budvaru. Právo várečné měl od 13. století každý měšťan ve vnitřním městě, když tu měl domovské právo, vlastnil dům a platil daně. Pivo nemohli vařit ti, jimž nepatřil dům nebo měli úlevu na daních, jako chudší obyvatelé České ulice, protože hlídali hradby. Nevařili ho ani lazebníci nebo mlynáři.

"Ve smlouvě z roku 1795, kdy vznikl Měšťanský pivovar, stojí, že je zde 387 domů právovárečných domů. Středověké město mělo 2500 obyvatel, pivo se vařilo asi v 30 objektech. Nejdražší část pivovaru byla varná pánev z čisté mědi. Měli obezděný měděný kotel s plochým dnem, pod ním se topilo, to bylo veškeré zařízení," řekl Hajn. Po třicetileté válce klesl počet domů, kde se pivo vařilo, na třináct.

Ročně jeden měšťan navařil průměrně osm až deset sudů. Část pro sebe, část prodal v šenku a mohl s ním obchodovat i v dosahu mílového práva, v okruhu 7,5 kilometru kolem města. To se dělilo na čtyři čtvrti, vždy měly otevřeno nejvýš dva šenky v každé z nich, aby se pivovarníci prostřídali.

V 16. století si zdejší pivo oblíbil císař Ferdinand I. Habsburský. "Vyžádal si v roce 1547 budějovického sládka, aby mu v Augsburgu vařil pivo po 'budějckém' způsobu, chutnalo mu. I místokancléř království Jiří Žabka z Limburka si ho oblíbil. Budějovické pivo mělo dobrou pověst, ale ne všichni ho vařili pitelné, vypadalo a chutnalo jinak, ve středověku se vařilo spíš jako polévka," řekl Hajn. Pivo bylo kalné, svrchně kvašené, méně pěnilo a mělo menší říz. Ve sklepech se uchovávalo i několik let. "Je otázka, jak mohlo chutnat, mělo pak i vyšší obsah alkoholu, chovalo se spíš jako víno. Aby napravili chuť, přidávali do něj různé bylinky, puškvorec, blín," řekl Hajn (53).

Mezi známé právovárečné domy patřil dům Matěje Konvičky, dnes hotel Malý pivovar. Dále hotel Zvon, dům U Tří korun, jenž je nyní součástí radnice, v Piaristické ulici Dům U Černé růže, kde se pálila i kořalka. V každém domě byla velká místnost, mázhaus, kde se pilo i obchodovalo. Kdo chtěl čepovat, vyvěsil ven věnec. Uvnitř na zemi byla kvůli hygieně sláma. "Dávali si i pět konvic o objemu až jeden a půl litru, pili je při přípitcích dokonce na ex.

To byla v 16. století pijácká bratrstva, která vznikla po vzoru německých. To se v Čechách chlastalo jak o život, pily i ženské, vycházely různé spisy o opilství. Všichni to sváděli na Němce, že naučili Čechy pít, ale žák předčil mistra. Pily i děti, na šlechtických dvorech a u bohatých měšťanů se na dětský stůl dávalo i osm žejdlíků piva a jeden a půl žejdlíku vína," řekl Hajn. Žejdlík měl asi půllitr. Město mělo od roku 1496 vlastní pivovar poblíž Zlatého mostu. V roce 1795 vznikl Měšťanský pivovar, jehož nástupcem je dle Hajna Budvar.

Poslanci před volbami mohli zlevnit pivo, neudělali to. ANO a ČSSD návrh zablokovaly

Publikováno:před 14 dnyZdroj:Aktuálně.czAutor:Kateřina Frouzová

Šéf ANO Andrej Babiš od zavedení povinné elektronické evidence tržeb v restauracích několikrát hovořil o tom, že sníží daň na pivo, aby hospodským vykompenzoval potíže spojené s povinností vydávat na všechno účtenky. Opoziční poslanci občanských demokratů chtěli v pátek protlačit sněmovnou návrh snížit spotřební daň na pivo. Nápad však neprošel. Neschválili ho hlavně zákonodárci ANO a ČSSD.

Přestože sněmovna mohla pár týdnů před volbami zlevnit pivo, neudělala to. Koaliční poslanci ANO a ČSSD návrh opozičních občanských demokratů v podstatě zablokovali a tím znemožnili jeho schválení. Paradoxní je, že hnutí Andreje Babiše několikrát chtělo snížit daň na tento nápoj, dokonce si to dali do volebního programu. Jakmile však došlo na hlasování, zákon nepodpořili.

Plán neprošel třetím čtením jen těsně, stačilo sedm poslanců navíc, aby se stal opak. Občanské demokraty podpořili hlavně zákonodárci TOP 09 a komunisté.

ODS konkrétně navrhovala snížení spotřební daně. Například na hektolitru piva by tato daň poklesla ze současných 32 korun na 26,8 koruny. "Pomohlo by to malým pivovarům, ulehčilo by jim to zvláště potom, co kolem pivní kultury a hospod udělala vláda v posledním volebním období. Hospodským zakázala kouřit v jejich vlastní restauraci a přišla řada regulací v podobě elektronické evidence tržeb," hájil novelu zákona poslanců ODS jejich ekonomický expert a poslanec Jan Skopeček. Část spotřební daně by si podle něj nechali hospodští a pivovary, část by mohli pocítit i zákazníci.

Hnutí ANO se podle předsedy jejich klubu Jaroslava Faltýnka nezpronevěřilo svému volebnímu slibu. Chtějí však zlevnit pivo tak, aby to nepocítily pivovary, ale především pijáci piva. "V programu máme, že zlevníme DPH na pivo. Návrh ODS cílí na spotřební daň, která by zvýšila zisk pivovarů," řekl Faltýnek s tím, že se hnutí rozhodlo návrh nepodpořit, protože by kvůli tomu klesly příjmy státního rozpočtu. Ministr financí ANO Ivan Pilný vypočítal, že by snížení spotřební daně podle návrhu ODS znamenalo, že státu přiteče ročně asi o 780 milionů na daních méně.

Proti byli i téměř všichni sociální demokraté. "V době, kdy hledáme prostředky na platy učitelů, nemůžeme ve státním rozpočtu provést skoro miliardový výpadek," vysvětloval předseda sněmovny Jan Hamáček, proč nesouhlasil s poklesem spotřební daně na pivo. "Reálný dopad na půllitr piva by byl 30 haléřů," dodal Hamáček další důvod.

ČSSD a ANO však nezablokovaly schválení novely pomocí hlasování, ale prostřednictvím pozměňovacích návrhů. "Byla to úniková taktika, která byla ze strany ANO a ČSSD poměrně zbabělá," poznamenal šéf klubu TOP 09 Michal Kučera.

Papež František přijme 122 lahví Budvaru

Publikováno:před 14 dnyZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Anna ZemanováBudvar

Speciální várka Budvaru pro hlavu církve. Je to poprvé, co Budějovický Budvar vaří pivo pro Vatikán.

Pro pivovar je to prestižní záležitost. Papež František přijme 13. prosince při generální audienci od českobudějovické delegace 122 lahví.

Várku pro něho v úterý v budvarské varně požehnal diecézní biskup, který bude součástí delegace.

Na závěr žehnání biskup řekl: „A ti, kdo si budou tímto pivem připíjet, ať jim to prospívá ke zdraví duše i těla. Ať platí ono staré a moudré - Dej Bůh štěstí.“ Připíjet si požehnaným pivem, které má doma i Svatý otec, je celkem lákavá nabídka. Zbytek z této požehnané várky bude možné ochutnat v českobudějovických restauracích Budvarka nebo Vatikán na Lannově třídě.

Pivaři se těší na svůj svátek. Vše vypukne opět v září

Publikováno:před 14 dnyZdroj:Reflex.czStaropramen

Dny českého piva jsou už tradičně jednou z nejoblíbenějších akcí milovníků zlatavého moku u nás. Není lepší příležitost vychutnat si náš národní nápoj a vzdát mu hold. Letošní, již 5. ročník, nabídne opět pivní speciály a pivovary znovu otevřou své brány veřejnosti. I letos se akce účastní desítky velkých i malých pivovarů a tisíce hospod či restaurací. Mezi nimi samozřejmě nechybí ani smíchovský pivovar Staropramen. Příznivci smíchovského piva se mohou těšit na znovuuvedení Extra chmelené dvanáctky, která v předešlých letech sklidila u konzumentů velký úspěch, slavnostní narážení sudů za přítomnosti sládků i otevřený pivovar-tedy pivo přímo od zdroje.

Staropramen nevynechal jediný ročník Dnů českého piva, což znamená, že se slavností účastní už od roku 2013. „Dny českého piva jsou svátkem nejen pro všechny pivovary a hospody, ale především pro ty, kteří si chtějí vychutnat to nejlepší, co vzniká pod rukama českých sládků. Zároveň mají nadšenci možnost nahlédnout přímo pod pokličku vaření piva, u nás ve Staropramenu navíc během prohlídky vedené samotnými sládky,” vysvětluje Petra Chovancová, brand manažerka značky Staropramen.

Extra chmelená dvanáctka vzniká z nejlepšího žateckého červeňáku
Právě smíchovský pivovar vaří u příležitosti Dnů českého piva již tradičně Extra chmelenou dvanáctku. Spodně kvašený ležák vyniká kombinací českého a bavorského sladu, které umocňují jeho jedinečnou plnost. Je chmelený hned pěti dávkami chmele, třikrát na varně, dvakrát pak za studena. Tento postup harmonizuje jeho jemnou chmelovou chuť.

„Výrazné chmelové aroma naší Extra chmelené dvanáctky je dosaženo především použitím odrůdy žateckého poloraného červeňáku, který je odborníky považován za jeden z nejlepších chmelů na světě. Ten náš si pečlivě vybíráme přímo v mikroregionu Údolí zlatého potoka. Aroma spolu s příjemnou hořkostí a jiskrnou barvou dokáže naladit naše chuťové pohárky na opravdu výjimečný zážitek,” říká vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux.

Soudky letošní Extra chmelené smíchovské dvanáctky budou ve vybraných hospodách naraženy v pátek 22. září. Se smíchovskými sládky se budete moci setkat například v restauraci Na Verandách, v Pivnici U Bílého lva nebo ve Vinohradském Parlamentu. Ochutnat tento pivní skvost ale bude možné ve více než 600 hospodách a restauracích po celé ČR.

Se sládkem přímo do pivovaru? Sobota je váš den!
V sobotu 23. září vyvrcholí Dny českého piva pro všechny, kteří se chtějí něco dozvědět o technologiích, postupech nebo surovinách potřebných pro vaření piva. Právě v tento den totiž proběhnou oblíbené prohlídky pivovaru Staropramen vedené přímo tamními sládky, ke kterým se přidá bohatý doprovodný program a pivo přímo od zdroje. Detaily o akci bude možné v průběhu září najít na facebookovém profilu pivovaru Staropramen.

Dáte si skvělé pivo, nebo se v něm rovnou vykoupete? Olivův pivovar nabízí oboje

Publikováno:před 14 dnyZdroj:ČtiDoma.czAutor:Zuzana ŠpánikováOlivův

Pokračujeme v našem seriálu, ve kterém mapujeme malé pivovary ve Středočeském kraji! Tentokrát jsme se podívali do Dolních Břežan, kde se začala psát novodobá historie pivovarnictví. Vsadili zde nejen na tradiční české typy, ale i svrchně kvašené speciály, které jsou zatím v našich vodách stále exotikou.

V Dolních Břežanech se rozhodli v roce 2015, že už bylo dost roků bez piva a že je na čase obnovit tradici. Miroslav Oliva se toho nebál a rozjel nejen výrobu piva, ale i pivní lázně, restauraci a hotel. Jak se jim daří? Posuďte sami, nejlépe se sklenicí piva v pořádné voňavé lázni.

Trocha historie
První zmínky o pivu v Dolních Břežanech pocházejí z roku 1580 a obsahují zmínku nejen o pivovaru, ale také o sladovně. Vařilo se jednou týdně z pšeničného sladu a pivovar byl zřejmě umístěn přímo na dvoře u tvrze. V Dolních Břežanech pěstovali hodně chmele, takže ho vždy prodávali dále. Pivovarnictví se přestalo dařit během třicetileté války, kdy byl téměř zcela zničen.

Pane Olivo, proč se pivovar rozhodne i pro pivní lázně?
Pivo je zdravé nejen jako pití. Rozhodli jsme se prozkoumat všechny jeho blahodárné účinky. Kvasnice a látky obsažené v pivu předávají pokožce celou řadu vitamínů B, po kterém naše kůže prahne. V pivních lázních si odpočine tělo i duše. Lázeň je pochopitelně teplá, zato čepované pivo je správně studené!

Jaká je vaše pivní filozofie?
Vlastně děláme více typů piva. Takže si každý může vybrat podle nálady a chuti. Vaříme tradiční i hodně netradiční speciály, které voní orientem. Děláme prvotřídní pivo s jemným zákalem vytvořeným pivovarskými kvasnicemi. Nic nepřidáváme, je to jenom voda, slad, chmel a kvasinky. Vyrábíme spodně i svrchně kvašená piva.

Co tedy u vás budeme pít?
Báječná je naše Dolnobřežanská desítka. Je krásně zlatavá, z českého sladu a chmelů z Žatecka. Poznáte ji po plnější chuti a příjemné hořkosti, která nutí k dalšímu doušku. O něco silnější je pak náš Laser Beer, jde o světlý ležák opět z českého sladu s malým podílem sladu speciálního a českých chmelů v kombinaci aromatických a hořkých. Rozhodně můžu doporučit i naše pivo Knížete Václava, spodně kvašený polotmavý speciál mnichovského typu s obsahem alkoholu 5,1 %. Vyvažuje nasládlou chuť s jemnou hořkostí a lahodí nejen chuti, ale i oku, a to svou jantarovou barvou.

Máte pivo, které se jmenuje Metuzalém. Dlouho jste nemohli přijít na recept, nebo proč takový název?
Ale ne. Jde o to, že je to pivo, které se kvasí svrchně a velmi pomalu. Používáme kvasinky düsseldorfského typu. Hlavní kvašení probíhá při teplotě 14 až 18 °C. Zvláštností je dokvašování při teplotě okolo 1 °C po dobu 2 měsíců. Na výsledek se vyplatí počkat, potěší vás jantarově-kaštanová barva a příjemné chmelové aroma.

To je zajímavé. Máte i něco dalšího takhle netradičního?
Naše nejsilnější pivo je India Pale ALE, při jeho vaření používáme speciální slady určené pro tento typ piva a kombinujeme je s aromatickými americkými chmely. Voní po citrusech a květinách, barva je medová. Máme ale také York ALE, který je o něco slabší, je z českého sladu a kombinace českých a amerických chmelů. Netypické pivo je i náš Gari, který voní a chutná po banánech a hřebíčku. Navíc má silný říz a bohatou pěnou. To je dobré letní pití!

Co když mám ráda tmavá piva?
Pak si dejte našeho Theodora. Je černé s obsahem alkoholu 5,3 %. Vyrábí se ze tří druhů sladů s přidáním praženého ječmene a kvalitního chmele. Je hořký s příchutí po pražených sladech.

Můžeme si dát i něco k pivu?
Jistě, restaurace Olivova pivovaru je postavená v moderním industriálním stylu a je možné u nás pořádat i rodinné nebo firemní akce. Menu je stálé a doplněné sezonními specialitami.

Na co nás nalákáte, co chystáte pro návštěvníky?
Pozvu vás na zářijové akce pořádané v okolí našeho pivovaru, na kterých vedle sportovních úspěchů i mnoha dalších skvělých zážitků můžete ochutnat naše piva nebo i různé dobroty připravené našimi kuchaři. (Viz box vlevo!)

Cos dělal v září? Chmelil čerstvým chmelem!

Publikováno:před 14 dnyZdroj:ČeskéNápoje.cz

Dětem začne nový školní rok a zdá se, že tropická vedra nepolevují. Jen málokdo by už myslel na Vánoce, ale poctivý sládek je na tom jinak. Již touto dobou se musí činit, protože až se Ježíšek sládka zeptá: „Cos dělal v září,“ bude moci hrdě odpovědět: „Vařil jsem speciální pivo! I na vánoční tabuli! A chmelil jsem čerstvým chmelem!!!“

Nebývá v českých krajích úplně obvyklé, že by se pivo chmelilo čerstvým chmelem. Také to není vůbec jednoduché – chmel se v době sklizně musí do několika hodin usušit, jinak by přišel vniveč. Ale pokud jste sládkem odvážným, v pivovaru s tradicí, a spolupracujete s chmelařem, který má také velké srdce pro tradiční řemeslo, můžete ještě zkusit takový čerstvě sklizený chmel rychle transportovat do pivovaru a nachmelit jím právě vařené pivo. Není třeba příliš připomínat, že takovou šanci máte jen několik dnů v roce, právě přibližně na přelomu srpna a září, kdy chmel dozrává a sklízí se.

Všechny výše zmíněné nutné podmínky se sešly v rámci spolupráce sládka Rodinného pivovaru Chodovar s pěstitelem a dodavatelem žateckého aromatického chmele z chmelnic Polepských blat. Právě tam se pan Jiří Špringl postaral o to, že chmel, který ještě za ranního rozbřesku ve středu 30. srpna 2017 shlížel z jedné z jeho chmelnic, byl v potřebném množství sklizen, naložen do auta a dopraven již po poledni k nám do Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané, kde jím byla slavnostně nachmelena várka piva, kterou sládek našeho pivovaru pan Jan Plevka a vařič pan Ladislav Maule právě vařili. U této neobvyklé události opět nechyběli ani zástupci z řad novinářů.

Slavnostní okamžik zrodu Vánočního speciálu
„Pro nás je to slavnostní den. Přelom srpna a září je pro nás tradičně obdobím, kdy vaříme jedno ze speciálních piv, které se pak objeví na předvánočním trhu. Také letos jsme se rozhodli zachovat v podstatě před několika lety obnovenou tradici, vrátit se zpátky v čase a pokusit se uvařit pivo tak, jak se vařilo před mnoha desetiletími, a to se zeleným chmelem, který se čerstvě dovezl přímo z chmelnice, zkrátka uvařit opět pivo bez kompromisů!“ vysvětlil obchodní sládek Rodinného pivovaru Chodovar pan Jiří Plevka ml.

Tento Vánoční speciál, který se bude díky použití čerstvého hlávkového chmele „Žateckého červeňáku“ honosit mimo skvělé chuti i výrazným aroma typickým pro tento chmel, dorazí na trh v limitované edici asi 7.000 patentních lahví a také 217 kusů exkluzivních číslovaných třílitrových lahví až na konci měsíce října. Limitovaná edice třílitrových lahví bude opět v prodeji výhradně v areálu Rodinného pivovaru Chodovar (Restaurace Ve Skále, Restaurace Stará Sladovna a ve značkové prodejně).

Takové dobré pivo prostě musí patřičně vyzrát. Totiž:
Výjimečné pivo potřebuje svůj čas.

Naděje na levnější pivo padla. Poslanci odmítli snížit daň

Publikováno:před 14 dnyZdroj:Seznam.czAutor:Pavlína Kosová

Změnu navrhovali zákonodárci ODS. Základní sazba spotřební daně z piva měla klesnout z 32 na 26,80 koruny za hektolitr.
Článek

Poslanci ODS to navrhovali jako kompenzaci za elektronickou evidenci tržeb, po jejímž zavedení v restauracích pivo podražilo, ministr financí Ivan Pilný z ANO to označil slovy „pivní populismus“.

Nižší spotřební daň z piva, která měla podle předkladatelů návrhu vytvořit možnost snížit ceny, byla ve Sněmovně odmítnuta.

Podle ministra financí by návrh, kdy by se spotřební daň z hektolitru snížila ze 32 korun na 26,80, připravil státní rozpočet o 780 milionů korun.

„A na cenu piva by to stejně nemělo vliv,“ dodává ministr.

Návrh na snížení daně však podpořil i předseda rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD. „Nechci podporovat alkoholismus. Piva máme ale velice dobrá. Je to národní nápoj. Já budu hlasovat pro to, aby se daň na spotřebu piva snížila,“ řekl Votava na plénu.

Pro návrh ale nakonec hlasovalo jen 54 poslanců, především z klubů ODS, TOP 09, Starostů a KSČM. Proti pak byli hlavně poslanci za hnutí ANO. Většina klubu poslanců ČSSD se hlasování zdržela, nebo byla proti.

Rozhovor s jedním z předkladatelů zákona, předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou, si můžete pustit na začátku článku.

Pivo zdražilo, ale budeme ho pít dál. Ve věži našli vzkaz budoucím generacím

Publikováno:před 14 dnyZdroj:Aktuálně.czAutor:Tomáš Maca

Tajemství, která byla po desetiletí ukrytá v měděných schránkách, odhalili v pátek restaurátoři, kteří od jara obnovují Staroměstskou radnici. Čtyři tubusy z let 1949 a 1984 ukrývaly dobové noviny a prohlášení tehdejších radních, ale i humorný vzkaz od klempířů, kteří si stěžovali na vysoké ceny piva. Válečky schovali do kupolí věže pracovníci, kteří se podíleli na minulých dvou obnovách a po skončení současných oprav je pravděpodobně doplní dva další.

Čtyři schránky ukryté v makovicích - malých kupolích věže Staroměstské radnice - otevírali v pátek před polednem restaurátoři pracující od jara 2016 na opravě pražské dominanty. Jejich předchůdci v nich při minulých rekonstrukcích v letech 1949 a 1984 ukryli do měděných tubusů poselství pro příští generace.

Při každé z oprav dělníci do věže ukryly dva válečky. V těch starších restaurátoři objevili oficiální dopis radních z poválečné doby, který připomněl poničení radnice nacisty během Pražského povstání v roce 1945, ale i převzetí moci komunisty o tři roky později. "Radnice se dočkala slavného shromáždění v únorových dnech roku 1948, kdy byla zajištěna všemu českému a slovenskému lidu jedna šťastná budoucnost na cestě k socialismu," přečetl radní Hlavního města Prahy Jan Wolf zachovalý svitek.

Druhý tubus z poválečných let odhalil vzkazy řemeslníků, klempířů a tesařů, kteří napsali, že na obnově radnice pracovali zcela zdarma, ale i vydání dobového tisku s velkou podobiznou Lenina na titulní straně.

Schránky z osmdesátých let skrývaly krabičku s mincemi, ale i dokument upozorňující, že náklady na opravu tehdy činily 5 milionů korun.

Klempíři, kteří radnici v roce 1984 rekonstruovali, pak vložili do měděné obálky zprávu o tehdejších cenách piva. "Půllitr zdražili na průměrnou cenu 4 koruny 80 haléřů, ale protože světu hrozí třetí světová válka, budeme pít zlatavý mok dál, i kdyby cenu upravili znovu," stálo v dopise.

Jestli se nalezené objekty vrátí do tubusů, nebo skončí v muzeu, rozhodnou pracovníci až po dokončení rekonstrukce. "Výběr dalších pokladů pro budoucí pokolení ale nechám čistě na odbornících, aby to nedopadlo jako prohlášení poválečných radních," prozradil Wolf. O tom, co se v nových tubusech objeví, restaurátoři zatím nemají jasno.

Rekonstrukce radnice by měla vyvrcholit v říjnu 2018. "Zatím jsme v první fázi, kdy kromě věže pracujeme na arkýři. Obnova není vůbec snadná, protože kámen je na mnoha místech zasolený a potřebuje pečlivě vyčistit. Čeká nás ještě kaple a spodní část se sochařskou výzdobou," informoval šéf restaurátorů René Tikal.

Nejdůležitější stavba pražského Starého Města v gotickém slohu vznikla ve 14. století v době vlády Jana Lucemburského. Její nejpopulárnější část představuje orloj na jižní straně věže, který bude v době od ledna do května 2018 demontován a opraven.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.09.2017 15:275.498/5.498