Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

V Plzni bude dvoudenní degustační přehlídka řemeslných pivovarů

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK



Pestrost pivních chutí a kulturu pití piva chce lidem v Plzni koncem května představit dvoudenní degustační přehlídka řemeslných pivovarů Brewstock. Na náplavce, tedy břehu řeky Mže, který chce oživit skupina mladých architektů a aktivistů, se představí tři desítky pivních značek včetně majitelů a sládků. Přijedou také dva slovenské minipivovary a jeden estonský.

"Podařilo se nám přitáhnout devět z deseti nejlépe hodnocených pivovarů z Česka, jimž dávají tisíce hlasů sami lidé, kteří pivo pijí," řekl organizátor akce Adam Vlček. Degustovat se bude pouze ze skla v decilitrových festivalových sklenicích, aby lidé mohli ochutnat co nejvíce druhů. "Pivo může být hořké, ale také sladké, kyselé, slané, může chutnat jako káva nebo jako borůvky. Na to vše se mohou návštěvníci těšit," uvedl.

Čepovat se budou hlavně svrchně kvašená piva. "Určitě se můžeme těšit na berliner weisse (zakalená, kyselá, bílá piva) a barrel-aged piva, která dozrávají měsíce až roky v dubových sudech po bourbonu a po víně," řekl. Návštěvníci se mohou těšit na piva Unorthodox Brewing z Bratislavy a létající pivovar Hellstork z Myjavy, exotický bude Tanker z Estonska. Festivalové pivo uvařil sládek pivovaru Zhůřák z Plzeňska, Kaliforňan Chris Bearwaldt. "Jde o sour cherry wheat beer - pivo pšeničného typu s americkými kvasnicemi a několikrát přidávanými višněmi," dodal.

Pivo prospívá střevům a tlumí bolest, tvrdí studie

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Xman.czAutor:Tomáš Bratříček

Chrání střevní stěnu a dva půllitry utlumí bolest lépe než paracetamol. Dvě aktuální studie milovníky piva potěší. Jenže jako u jiných výzkumů o pozitivních aspektech alkoholu je třeba dát pozor na ukvapené závěry.

První studie pochází z laboratoří Univerzity aplikovaných věd severozápadního Švýcarska a tvrdí, že pivo může díky molekulám z chmele posilovat membránu kolem buněk střevních stěn. Ty jsou přitom důležitou stavbou, protože jsou bariérou mezi tím, co je do těla přijato, a tím, co se absorbuje. Ochranným valem, který může zabránit vstřebání bakterií a toxinů.

Buňky jsou ve střevech propojeny proteiny, a právě ty ony neprostupné bariéry známé jako „těsné spoje“ tvoří. Ony bariéry však nejsou nezničitelné, některé choroby, jako například Crohnova nemoc, je dokážou poškodit. Švýcarský výzkum, který vedla Veronika Butterwecková a jehož se účastnili i její kolegové z Rakouska a Německa, nyní odhalil, co může důležité „těsné spoje“ chránit. Zvládnou to látky prenylflavonoidy obsažené v chmelu, a tudíž i v pivu. Dokážou střevní stěny nejen chránit, ale dokonce je po poškození opravovat.

Svá zjištění vědci zakládají na experimentu ve zkumavce, při němž střevní membránu vystavili útokům zánětlivé látky, která simulovala Crohnovu chorobu. Prenylflavonoidy však zvládly po několika dnech poškozenou membránu regenerovat, vrátit jí její neprostupnost a navíc fungovat jako prevence proti dalším zánětlivým atakům.

K výstupům svých laboratorních pokusů vědci dodávají, že nejvyšší hladiny flavonoidů mají tmavá piva, jako je porter, a piva plzeňského typu.

Studii však ctitelé piva za medicínskou chválu svého moku považovat nemohou. Snažit se chránit svou střevní stěnu zvýšenou konzumací piva není dobrý nápad, vzkazuje výslovně Butterwecková těm, kdo by se snad chtěli výsledků laboratorních pokusů s prenylflavonoidy nadšeneckým způsobem zmocnit pro obhajobu intenzivnějšího pití piva.

Dvě piva tlumí bolest lépe než paracetamol
Přímočaré aplikaci své studie se brání i autoři druhé práce. Ta sice potvrdila, že alkohol, včetně piva, je účinným analgetikem a dokáže utišit bolest. Konstatovala, že se vyrovná opiátům, jak je kodein, a že je dokonce efektivnější než paracetamol. Milovníkům alkoholu však její autoři podali růži plnou trnů. Uvádějí totiž, že právě tato jeho schopnost může vést ke zneužívání alkoholu lidmi trpícími chronickou bolestí.

Odborníci z Greenwich University zkoumali účinky alkoholu skrze osmnáct předchozích studií, které si vzaly k ruce dobrovolníky trpící chronickými bolestmi. Výsledná rozsáhlá meta-analýza přitom shledala, že zvýšení hladiny alkoholu v krvi na zhruba 0,08 procenta poskytne organismu „malé zvýšení prahu bolesti“, a tedy „mírné až vysoké zmenšení míry intenzity bolesti“. Přesněji řečeno, prozrazuje server The Independent, dvě piva sníží pocit nepohodlí o čtvrtinu.

„Zjistili jsme, že existují silné důkazy, že alkohol je účinný tlumič bolesti,“ shrnul výsledky analýzy Trevor Thompson, který výzkum vedl. „Jeho účinky lze přirovnat k opiátům, jako je kodein, a jsou silnější než účinky paracetamolu.“

Výzkumníci přitom přiznávají, že neví, jakým mechanismem alkohol pocit bolesti vlastně snižuje. Je to proto, že ovlivňuje receptory v mozku? Nebo proto, že jen zmírňuje úzkost, díky níž poté nevnímáme bolest tak naléhavě?

Poselství analýzy však musíme rozumět správně, zdůrazňují její autoři. Samozřejmě nedoporučují tišit bolest hlavy či břicha alkoholem. Zaprvé svou studii považují za vysvětlení nadužívání alkoholu lidmi, kteří trpí trvalými bolestmi. Zadruhé pak věří, že pokud by se jejich poznatky promítly do vyvinutí léku, který by zachoval míru tlumících schopností alkoholu, ale odstranil dlouhodobé nežádoucí účinky konzumace alkoholu, „mohli bychom získat prostředek, který je lepší než ty, které máme k dispozici dnes“.

Pivo Pisner. Pivovar se rozhodl využít při výrobě moč

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Dánský pivovar se rozhodl využít více než padesát tisíc litrů moči sebrané na největším hudebním festivalu v severní Evropě k výrobě pivní novinky zaměřené na dobrodružnější konzumenty. Pivo se bude jmenovat Pisner, což je slovní hříčka, která kombinuje název pilsner, kterým se označuje pivo plzeňského typu, a místní slangový výraz pro močení. Pivovar však uklidňuje všechny milovníky piva, že jeho Pisner nebude obsahovat lidský odpad, ale bude vyroben ze sladovnického ječmene vyrostlého na polích hnojených spíše než tradičním živočišným hnojem a uměle vyrobenými rostlinnými živinami lidskou močí.

"Když se objevila zpráva, že jsme začali vařit Pisner, mnoho lidí si myslelo, že filtrujeme moč, abychom ji přímo nalili do piva, a nás to rozesmálo," řek generální ředitel pivovaru Norrebro Bryghus Henrik Vang.

Využití lidského odpadu jako hnojiva v takovém měřítku je novinka, říká dánská rada pro zemědělství a potraviny. Právě ta přišla s myšlenkou na výrobu toho, co by mohlo být nakonec udržitelným hipsterským, tedy jakými nezávislým pivem, a pojmenovala celý projekt beercycling.

Rada sebrala v roce 2015 od účastníků festivalu v Roskilde 54 000 litrů moči. Na jaře loňského roku byla moč použita jako hnojivo a z takto pohnojených polí bylo sklizeno 11 tun sladovnického ječmene. Pivovar očekává, že z něj navaří zhruba 60 000 lahví piva Pisner. Konečný produkt by veřejnost měla ochutnat v červnu.

První pivo, které připomíná konec války. American Pale Alem si připijou v Plzni

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav PetrBeer Factory

Speciální várky piv vaří pivovary při mnoha příležitostech. Na svatého Patrika, na Zelený čtvrtek, při kulatinách pivovaru nebo v září ke Dni českého piva. Teprve loni vzniklý plzeňský minipivovar Beer Factory slaví speciální várkou piva letošní výročí osvobození města americkou armádou.

Svrchně kvašený American Pale Ale (APA) 45 je u nás pravděpodobně první pivo, které připomíná konec války. Limitovaná edice je k mání v čepované verzi minimálně po dobu oslav, které v­Plzni oficiálně trvají od včerejška do pondělka. A číslovka 45 je nejen připomínka roku, kdy ráno 6. května vjely první americké tanky do Plzně, ale také počet jednotek hořkosti uvařeného moku.

APA 45 je tedy hořčí (o šest jednotek) než věhlasná plzeňská dvanáctka Pilsner Urquell, kterou vaří Plzeňský Prazdroj jen o několik set metrů opodál.

Extra hořká jedenáctka
Sládkové Beer Factory uvařili slavnostní pivo z moravského sladu, amerických kvasnic a tradičních amerických chmelů Amarillo a Cascade. „Šlo nám o to, udělat lehčí pitelné pivo. Obsahuje 3,7 procenta alkoholu, stupňovitost je 11,5,“ popisuje dílo sládek Petr Krýsl.

„Očekáváme hosty z Ameriky a­tohle pivo jsme uvařili na jejich počest,“ dodal Petrův otec a spolumajitel Beer Factory Josef Krýsl.

S válkou je spojená i historie vlastníka domu, ve kterém se pivovar nedaleko od náměstí Republiky nachází. Objekt patří dnes 84letému Josephu Kohnovi z početné židovské rodiny, jejíž členové před válkou uprchli do zahraničí. Kohn, který dnes žije v­USA, je jedním z předních světových matematiků a oceňovaný vědec s doktorátem z Princeton University.

Beer Factory je roční kapacitou dvou tisíc uvařených hektolitrů největší z plzeňských minipivovarů a je tak v podstatě druhým největším výrobcem piva ve městě.

S­ plzeňskou i českou jedničkou Plzeňským Prazdrojem, který loni vyrobil u nás (dohromady s­pivovary v Nošovicích a Velkých Popovicích) sedm milionů hektolitrů, se ovšem zdaleka nemůže měřit.

Plzeňské poteče proudem
Beer Factory prodává svou APA 45 a další značky z vlastní produkce jen ve své restauraci, ale Pilsner Urquell a další piva z­ Prazdroje o víkendu potečou doslova po celém městě. Pivovar využije víkend s desítkami tisíc lidí v ulicích jako jednu ze součástí svých letošních oslav 175. výročí vzniku piva Pilsner Urquell.
„Hospodští jsou v souvislosti s­oslavami osvobození připraveni na nával hostů, turistů a dalších návštěvníků, distribuce našich piv jede na plné pecky,“ komentuje první květnový víkend starší obchodní sládek Prazdroje Václav Berka.

Slavnosti svobody, údajně největší oslavy konce druhé světové války v Česku a jedny z největších podobných oslav v Evropě, začaly v Plzni v pátek a skončí v­pondělí. Pořadatelé připravili autentické vojenské dobové kempy, setkání s veterány z USA a­Belgie, kulturní program, pietní akty u pomníků i největší lákadlo - nedělní konvoj 200 vojenských historických vozidel a techniky. V koloně Convoy of Liberty se objeví i tanky Sherman, Jackson a Stuart, ale i některé stroje současné americké armády.

V Dánsku uvaří pivo Pisner z ječmene hnojeného močí rockových fanoušků

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Dánský pivovar Norrebro Bryghus se rozhodl využít více než 50 tisíc litrů moči sebrané na hudebním festivalu k výrobě pivní novinky. Moč však nebude přímo přísadou v nápoji, ale jen součástí hnojiva na sladovnický ječmen, uvedla agentura Reuters.

Pivo se bude jmenovat Pisner, což je slovní hříčka, která kombinuje název Pilsner, kterým se označuje pivo plzeňského typu, a místní slangový výraz pro močení. Pivovar očekává, že navaří zhruba 60 tisíc lahví, první bude hotové v červnu.

„Když se objevila zpráva, že jsme začali vařit Pisner, mnoho lidí si myslelo, že filtrujeme moč, abychom ji přímo nalili do piva, a nás to rozesmálo,“ řekl generální ředitel pivovaru Henrik Vang.

Využití lidského odpadu jako hnojiva v takovém měřítku je novinkou, říká Dánska rada pro zemědělství a potraviny, která s myšlenkou přišla.

Rada sebrala v roce 2015 od účastníků obřího hudebního festivalu v Roskilde 54 000 litrů moči. Na jaře loňského roku byla moč použita jako hnojivo a z takto pohnojených polí bylo sklizeno 11 tun sladovnického ječmene.

Pivní novoty: Beer Factory slaví osvobození Plzně pivem APA 45

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Lidovky.czBeer Factory

Nejen vojenská přehlídka, setkání s veterány, muzika a výstavy připomenou o víkendu v Plzni osvobození města Americkou armádou v roce 1945. Pivovar Beer Factory uvařil pro tuto příležitost lehký pitelný Ale s 45 jednotkami hořkosti.

American Pale Ale 45 se jmenuje výroční pivo z plzeňského minipivovaru Beer Factory, které jeho sládci včele s Petrem Krýslem uvařili k příležitosti letošního výročí osvobození města Americkou armádou.

Limitovaná várka APA 45 prý vystačí minimálně po dobu víkendových oslav, které v Plzni trvají do pondělí 8. května. Jde o lehké a dobře pitelné svrchně kvašené pivo klasického stylu Ale, pro které autoři použili moravský slad, chuťově přizpůsobený těm americkým, a originální americké kvasnice.

„Pro chmelení jsme použili americkou klasiku, chmely Amarillo a Cascade. Šlo nám o to, udělat lehčí pivo, obsahuje 3,7 procenta alkoholu, stupňovitost je 11,5,“ popisuje své dílo Petr Krýsl.

APA 45 má v chuti klasicky aroma citrusů a přestože má 45 jednotek hořkosti, což je víc než pověstný český ležák Pilsner Urquell z nedalekého Plzeňského Prazdroje, není hořkost v chuti výrazná.

„Narvat spoustu chmelu do piva umí každý. Složitější je už, aby hořkost nebyla agresivní, aby to pivo bylo pitelné, vyvážené. Očekáváme hosty z Ameriky a tohle pivo jsme uvařili na jejich počest,“ přidává se Petrův otec a majitel Beer Factory Josef Krýsl.

Piva z velkovýroby jsou bez nápadu, říká Prostějovan. A vaří svoje

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Prostějovský deníkAutor:Michal Sobecký

Pivo si dnes pořádně vybírá, jen tak nějaké nenakoupí. A když se mu žádné nezamlouvá, prostě si ho vyrobí sám.

Jakub Oulehla takhle už více než rok zkouší a piluje chuti svého piva, které vaří podomácku v Prostějově. A věří, že s ním uspěje nejen u příbuzných a známých, ale také na soutěži.

„Podruhé se s kamarády chystám na klání v Kostelci u Zlína. Doufám, že uspěji,“ prozradil dvaadvacetiletý vysokoškolák.

Jakube, co bylo na začátku? Jak ses k vaření piva dostal?
Na chmelové brigádě. Tam jsem s pár kamarády začal přemýšlet nad tím, že bychom si mohli vařit pivo sami. Částečně v tom roli hrála i kvalita piva z velkých výroben.

S čím jste začínali? Jaké příslušenství jste potřebovali?
Hned na začátek byla nutností lednička. A tu jsme získali. Začali jsme se také učit o tom, jak vůbec vařit. Dá se toho dnes sehnat hodně, na internetu je spousta rad i receptů. Knížky jsme pak použili na zdokonalení.

Jak dlouhá doba uplynula od prvních plánů po první uvařenou várku?
Asi dva měsíce jsme se připravovali, hlavně jsme sháněli informace a suroviny. Nejtěžší bylo zajištění velkého, třicetilitrového hrnce. Pak jsme si opatřili ještě scezovačku, velkou vařečku, spilku a další hrnce. Nutné byly i dva teploměry. Těžkosti jsme měli i se sháněním chmele, pomáhají nám ale minipivovary.

Jaká byla nakonec první várka?
Šlo o polotmavou třináctku a kupodivu se celkem povedla. Tedy na to kolik chyb jsme při výrobě udělali.

Co všechno jsi ještě zkoušel vyrobit za piva?
Například pšeničné, také IPU, i tmavé pivo. Na návrh jednoho z kamarádů, Adama, teď dojde na pivo s chilli.

Jaké chystáte pro výrobu zlepšováky?
Rádi bychom třeba lepší chlazení. Také chceme něco udělat s tím, aby se pivo nepřipalovalo.

Kolik nakonec vybavení pro vaření piva stálo?
Zatím asi jedenáct tisíc. S míchátkem a chlazením to budou další čtyři.

Jaké jsou pro tebe plány do budoucna?
Rád bych uvařil zase něco nového a hlavně uspěl v Kostelci u Zlína v soutěži.

Jak hodnotíš český pivní trh, mám tím na mysli hlavně velkovýrobu. Dopřáváte si nyní vůbec piva z velkých pivovarů?
Moc ne. Připadají mi skoro stejná. Jsou dělaná tak, aby chutnala všem. Není na nich dnes nic výjimečného. Upřednostňuji tak minipivovary. Mám rád třeba Klášterní pivovar Strahov, německý Aecht nebo Matušku.

Pivo, jak ho neznáte: V domácnosti může být úžasným pomocníkem!

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:deníkPlus.czAutor:Anna Novotná

Pivo je nejen lahodný nápoj, ale jeho vlastnosti můžete v domácnosti využít opravdu velmi všestranně! Nebudete se stačit divit, v čem všem takový chmelový mok dokáže pomoci!

1. Vyčistí zlaté šperky
Pivo vrátí zašlý lesk vašim prstenům, řetízkům a další šperkům. Stačí pivo nalít do misky a zlaté šperky do něj na hodinku vložit. Nakonec zlato opláchněte a usušte čistým hadříkem.

2. Pochytá octomilky
S nepříjemně poletujícími octomilkami má zkušenost snad každý. Opět pomůže pivo! Na linku dejte nádobku s trochou piva. Neprodyšne ji překryjte potravinovou fólií nebo alobalem a pak do ní udělejte malinké dírky vidličkou nebo nožem. Mušky naletí dovnitř, ale ven se už dostanou jen těžko.

3. Uvolní zarezavělé šrouby
Ano, i na takovou "těžkou práci" si pivo troufne. Kyseliny v pivu totiž pomohou rozpustit rez, která brání v povolení šroubů. Nalijte pivo přímo na šroub a počkejte několik minut. Rez pomohou narušit i bublinky, takže použijte pivo čerstvě otevřené.

4. Odstraní skvrny
Pivo zatočí i se skvrnami od kávy nebo čaje. Zašpiněný koberec nebo čalouněnou sedačku jen polijte trochou piva a nechte chvíli působit. Pak skvrnu vytřete čistým hadříkem a nakonec místo dobře umyjte mýdlem a vodou.

5. Vrátí barvu a lesk dřevěnému nábytku
Pokud máte doma nějaký ten kousek ze smrkového dřeva, zapomeňte na leštěnky. Nábytek přetřete měkkým hadříkem namočeným do piva. To pomůže obnovit ztracený lesk a barvu. Nábytek z dubového dřeva bude vypadat jako nový, potřete-li jej "leštěnkou" připravenou smícháním sklenky piva s přibližně s třemi lžičkami cukru. Nakonec povrch přeleštěte suchým hadříkem. Perfektně to funguje i na mahaonový nábytek. Když nábytek zůstane po ošetření pivem flekatý, vydrbejte plochy měkkou stranou houbičky a tekutým pískem. Pak místo ošetřete včelím voskem a ještě jednou potřete pivem.

6. Pohnojí domácí květiny a dodá lesk listům
Pokud chcete, aby měly vaše pokojové květiny lesklé listy, přidejte pivo do vody, kterou květinám rosíte listy, budou pak krásně lesklé. Pokud vám doma někde leží zvětralé pivo, rozřeďte ho s vodou a použijte ho jako hnojivo při zalévání květin.

7. Vyleští hrnce a pánve z mosazi
Pomocí měkkého hadříku jemně naneste pivo na povrch nádobí. Nechte chvíli působit, pak opláchněte a osušte jiným jemným hadříkem. Kyseliny v pivním moku působí na většinu kovů téměř zázračně.

8. Dodá lesk vlasům
Pivo je také skvělým "lékem" na vlasy bez života. Nalijte malou sklenici do rendlíku a na mírném ohni ho přiveďte k varu. Pak teplotu snižte a zredukujte obsah hrnce až na 1/4 původního množství. Tak odstraníte alkohol, který by mohl vaše vlasy vysušit. Nechte pivo vychladnout a pak ho smíchejte s šálkem vašeho oblíbeného šamponu. Vzniklý elixír použijte na mytí vlasů jako obvykle. Vaše hříva získá větší lesk a třpyt.

9. Změkčí tvrdé maso
Protože pivo obsahuje kyseliny, je skvělým zkřehčovačem. Pomůže vám vychutnat si maso, které by jinak bylo příliš tvrdé. Výhodou je, že na rozdíl od vína a octa nijak nezmění chuť masa. Stačí ho do něj jen naložit a nechat marinovat v lednici po dobu několika hodin, nebo ještě lépe přes noc.

10. Zbaví zahradu slimáků
Stejně jako pro některé lidi, je i pro některé zahradní škůdce pivo neodolatelné - zejména pro slimáky a hlemýždě. Pokud máte i vy problémy s těmito slizkými vetřelci, připravte jim past. Do země zapusťte plastový kelímek, nejlépe blízko rostlin, které potřebujete ochránit. Ale tak, aby kelímek nebyl v úrovni půdy. Musí kousek přečnívat nad úroveň terénu, protože jinak by do něj napadali i užiteční živočichové. Do poloviny kelímek naplňte pivem a ráno past zkontrolujte. Pravděpodobně v ní najdete hordu opilých a utopených nezvaných návštěvníků. Podobný trik funguje i na dotěrné komáry. Pokud dáte kelímek s pivem poblíž místa, kde třeba sedíte, raději než na vaší krvi si pochutnají na pivu.

11. Vydrhne kohoutky
Máte-li zašlé kohoutky nebo madla v koupelně, vytáhne vás i tady z bryndy odstáté pivo. Naplňte pivem igelitový sáček, ponořte do něj kohoutek nebo držadlo a zavažte sáček tak, aby se kov mohl v roztoku pár hodin máčet. Kohoutky budou zářit jako nové.

12. Oživí váš trávník
Nejlepší recept na povadlý trávník je údajně speciální domácí hnojivo ve složení: 1 šálek amoniakového roztoku, 1 šálek dětského šamponu a 1 plechovka piva. Jde o vyzkoušenou metodu, se kterou už slaví úspěch nejeden zahrádkář.

3. Pečuje o unavené nohy
Máte za sebou dlouhý den a vaše nohy umdlévají únavou? Naplňte větší mísu chlazeným pivem a nechte vaše chodidla po dobu několika minut odpočívat v bublinkové pivní lázni. Osvěžující účinek šumivého piva vašim bolavým nohám velmi pomůže.

Automat na pivo končí, jeho existenci zatrhl protikuřácký zákon

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Kristýna LéblováRuprenz

Nový protikuřácký zákon, který nabude platnosti 31. května, omezuje nejen milovníky nikotinu, ale také příznivce piva. Novela zákona totiž ruší existenci automatů na alkohol. V Uhřínovicích na Jihlavsku končí místní rarita - pivomat

V malé vísce by se hospoda neuživila, a tak Martin Povýšil, majitel malého pivovaru, vymyslel automat na čepované pivo - pivomat.

Pivo do kelímku za dvacku
„Stačí projet občanský průkaz čtečkou, aby se ověřila plnoletost, hodit dvacet korun, vzít kelímek a načepovat si pivo nebo limonádu,“ popisuje svůj vynález Povýšil. Nápad na pivomat vznikl podle Povýšila u piva v restauraci. „Vydělat se na tom nedá, ale je to jediný způsob, jak simulovat hospodu, která dnes už zaniká a na malých obcích nemá šanci přežít.“

Na pivo až z Japonska
O originální nápad projevila zájem i zahraniční média a do vesničky se začali sjíždět turisté z celého světa. „Na kole sem dojel kluk ze Skotska! Nebo se tu otočí i zájezd z Japonska nebo Malajsie. A Češi z toho mají takové už poutní místo. Jednou mi tu seděli lidé z Přerova s tím, že ještě čekají na svého souseda,“ směje se Povýšil.

Konec popíjení
S posledním květnem tato kuriozita ale končí. Důvodem je nový protikuřácký zákon, který začne platit 31. května. „Kvůli tomuto zákonu, do kterého se podařilo propašovat různé zákazy a omezení týkající se alkoholu, musí skončit také automaty na alkohol. Od 1. června zde poteče maximálně limonáda, sekce piva bude zablokována,“ uvedl majitel pivomatu. Pivo si natočí už jen v rámci turistické atrakce, když za ním někdo přijede na exkurzi.

Paragraf 11
Zákon č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek skutečně v paragrafu 11 v Hlavě III v bodě 4 kromě jiného říká, že se zakazuje prodávat alkoholické nápoje prostřednictvím prodejního automatu.

Bavorský pivovar Kuchlbauer dokazuje, že spojení piva a umění není nemožné

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Novinky.cz

Pivo a umění mohou jít ruku v ruce. Důkazem toho je pivovar Kuchlbauer v malém bavorském městečku Abensberg. Pivovar se specializuje na pšeničná piva a platí za špičku ve svém oboru. Pivovarské umění však není jediné umění, které vás zde ohromí. Přesvědčte se sami.

Pivovar s tradicí
Pivovar Kuchlbauer se nachází v samém srdci země, kde se kolem piva točí téměř vše, a patří k nejstarším právovárečníkům světa. Ty nejkvalitnější suroviny pro výrobu tu rostou v podstatě za dveřmi. Stálý sortiment tvoří šest různých druhů pšeničného piva.

|Umělcova pocta pivu
V roce 2010 byla v areálu otevřena „Kuchlbauerova věž“, současný symbol abensberského pivovaru, který má za cíl sloužit jako umělecká pocta bavorskému pivu. Za jejím uměleckým ztvárněním stojí světoznámý umělec rakouského původu Friedensreich Hundertwasser, který na projektu pracoval spolu s architektem Peterem Pelikanem.

Objevte svět piva
Během prohlídky pivovaru se člověk dozvídá mnohé zajímavosti z jeho cesty k úspěchu na poli vaření pšeničných piv. Letem pivním světem se návštěvníci vydávají po tzv. stopě pivovarského umění, která postupně odhaluje více o spolupráci pivovaru s Hundertwasserem. Kromě pivovaru samotného vede prohlídka do sklepení pod věží zasvěceného umění. Poté už nezbývá než vystoupat na úchvatnou 35 m vysokou věž, kde si už každý sám v klidu může vychutnávat výhled na Abensberg. Ochutnávka piva a tradiční bavorský preclík na závěr prohlídky jsou samozřejmostí.

Dům umění
Od roku 2014 se v sousedství pivovaru nachází další lákadlo: KunstHaus Abensberg. Dům umění je uměleckým dílem sám o sobě. Po vzoru Hundertwasserova díla ho navrhl jeho spolupracovník Peter Pelikan. Ve 12 patrech zde najdete stálou expozici věnovanou slavnému umělci a kino, kde je možné zhlédnout významné i méně známé okamžiky z Rakušanova života. Všude to hýří veselými barvami, přesně tak, jak bychom od Hundertwassera čekali. K vidění jsou i originální grafiky a obrazy či původní architektonické skici.

Advent pod věží
Nevhodné období pro návštěvu pivovaru neexistuje. Pokud ale chcete zažít ještě něco víc, stavte se tu v období adventu. To se celý pivovar s věží promění v zářící vánoční vesničku. Dokonalou atmosféru jako z Tisíce a jedné noci zajišťuje velkorysé osvětlení, o zábavu a pokoukání se postará na 70 stánkařů a řemeslníků. A jelikož k Vánocům svařené víno zkrátka patří, i v areálu pivovaru se mezi stánky s pivem najdou ty, odkud se line tolik známá vůně Vánoc.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.10.2017 08:385.613/5.613