Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Víte, co se stane s vaším tělem, když budete pít každý den pivo? Tohle vás překvapí

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:iPříběh

Pivaři by se jistě z našeho článku radovali. Dnes vám představíme pozitiva, která přináší konzumace tohoto zlatavého moku, který je v naší republice hodně oblíbený. Známé jsou jeho příznivé účinky, jako je předcházení vzniku řídnutí kostí, vysokého krevního tlaku, vznik kamenů žlučníku a ledvin, nemocí srdce a cév, zlepšení trávení. I mozek je z tohoto moku nadšen, klesá vznik různých typů demencí.

Víte před čím nás pravidelné pití piva může ještě ochránit?
Přínos pití piva pro organismus
Riziko vzniku infarktu myokardu klesá s pravidelnou konzumací piva až o šedesát procent oproti lidem, kteří pijí pivo výjimečně nebo vůbec.
Pivo v sobě ukrývá také zástupce mnoha důležitých vitamínů potřebných pro funkci našeho těla. Jedná se o vitaminy řady B a to B1,B2,B6,B12. Pokud se zaměříme na vitamín B6 ve vodě a v pivu, dojdeme na zajímavé zjištění. Pivo ho má v sobě obsaženo až o třetinu více!
Konzumace pivního moku snižuje cholesterol.
Také co se týče močových cest a ledvin, předcházíme konzumací piva vzniku močových usazenin a následných nepříjemných ledvinových kamenů, zde jsme také na poklesu vzniku kamenů až o 40%.
I pleť a pokožka je díky konzumaci piva zvláčněná a příjemně vyživená, což poznáme již při pouhém dotyku. Potlačuje i výskyt obávaného tmavého zbarvení, tzv. pigmentových skvrn.
Pivo je skvělá prevence proti trombolickým příhodám.
Před hypnotiky zkuste dát přednost pití piva, usnadňuje usnutí i podpoří kvalitu Vašeho spánku díky obsahu látky zvané Lactoflavin.

Na duševní problémy, jako jsou stresy a pocity úzkosti je doporučeno vypít denně asi 300ml piva.
I naše kosti budou silnější a náchylnost ke zlomeninám se sníží. Za to vděčíme křemíku obsaženém v pivu. Také v seniorském věku tolik obávaná demence a Alzheimerova choroba není takovým rizikem jako u pivních abstinentů.

Dvě zlaté pro ležáky z Budějovic

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Techmagazín.czBudvar

V celosvětové soutěži pro hodnocení kvality výrobků Monde Selection byly vybrány dva ležáky z Budějovického Budvaru. Z hodnocených 326 produktů v kategorii piva z 98 pivovarů z 67 zemí si dvě ze zlatých medailí odnesly světlý ležák Budweiser Budvar a světlý ležák Pardál Echt.

Soutěž organizuje belgický International Quality Institute a patří mezi největší na světě. Letos bylo do soutěže přihlášeno 2965 produktů od 966 výrobců z 89 zemí. V kategorii piva bylo hodnoceno 326 vzorků z 98 pivovarů v 67 zemích.

Světlý ležák Budweiser Budvar je vlajkovým produktem pivovaru Budějovický Budvar. Vyváží se do téměř 80 států a na celkovém exportu piva z ČR se podílí více než jednou pětinou. V soutěži Monde Selection získává medaile opakovaně: od roku 1987 to je celkem devět zlatých a tři stříbrné medaile. Pardál Echt se vyrábí od roku 2009 a je určený především pro zákazníky v České republice. V Monde Selection získal již tři zlaté medaile.

„Zlaté medaile z Monde Selection jsou dobrou zprávou především pro naše zákazníky. Analýzy prováděl Institut Meurice, který patří mezi světově uznávané autority v oblasti pivovarnictví. Naše pivo získává medaile Monde Selection opakovaně již od roku 1987, což je pro spotřebitele jasným důkazem dlouhodobé vynikající kvality našeho piva,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., MBA, sládek Budějovického Budvaru.

Monde Selection patří mezi nejprestižnější a největší mezinárodní soutěže pro hodnocení kvality a letos proběhl již její 56. ročník. U piva se hodnocení skládá z odborného posouzení senzorických vlastností, laboratorních rozborů, mikrobiologických testů a také kvality obalů. Hodnoceno bylo 20 parametrů. Degustace piva prováděla porota složená z expertů z pivovarnického průmyslu, vysokoškolských profesorů a profesionálních degustátorů. Odborným garantem hodnocení piva byl belgický Institut Meurice, který je světově uznávanou autoritou v oboru pivovarnictví a kvasné technologie.

Ledecký, UDG, Wohnout... a dobré pivo? Nový Jičín ožije Pivobraním

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Novojíčínský deníkAutor:Adam Knesl

Novojičínské náměstí bude už zítra, v sobotu 24. června, patřit pátému ročníku akce Pivobraní. Kromě sto druhů piv se návštěvníci mohou těšit i na koncerty a bohatý doprovodný program.

Češi pivo milují a za dobrým pěnivým mokem si vždycky cestu rádi najdou. Svědčí o tom i novojičínské Pivobraní, na které loni zavítalo 13 tisíc lidí. Bude rekord letos překonán?

Na Masarykově náměstí se představí bezmála pětadvacet minipivovarů z našeho regionu, ale také z Polska, Německa, Belgie a Francie.

„Letos poprvé přijedou zástupci partnerských měst italské Novellary a francouzského Epinal. V nabídce bude více než sto druhů piv. Součástí festivalu zlatavého moku jsou již tradičně soutěže a doprovodný program s koncerty, na kterých vystoupí například Janek Ledecký, kapela UDG nebo skupina Wohnout," láká na akci Marie Machková, mluvčí města Nový Jičín.

Zástupci partnerských měst z Itálie respektive Francie nepřijedou do města s prázdnou a návštěvníkům nabídnou gastropochoutky z jejich kuchyně. „Letos poprvé představíme veřejnosti také naše dvě partnerská města. Návštěvníci budou moci ochutnat pivo z Epinalu a Novellara přiveze parmezán, melouny a jiné pochutiny," uvedla vedoucí z pořádajícího novojičínského návštěvnického centra Radka Bobková.

Pivobraní zdaleka nebude jen pro milovníky oblíbeného chmelového nápoje, zábavný a kulturní program organizátoři připravili pro celé rodiny a všechny generace. „Na náměstí se bude skládat obří domino, k dispozici bude simulátor rodeo wurst, atrakce, která funguje na stejném principu jako elektrický býk, ale nabízí jiný design. Bude zde také simulátor jízdy na závodní motorce ve 3D provedení, kadeřníci předvedou netradiční účesy, veřejnost může vyzkoušet třpytivé tetování nebo malování na obličej," vyjmenovává mluvčí s tím, že ani letos nebude chybět pivní soutěž běh kolem kašny s pivní šerpou.

„Tento rok jsme místo klasických kelímků zajistili ekologické vratné kelímky. Při koupi nápoje uhradí zákazník zálohu 50 korun. Při každém dalším nákupu bude nepoškozený použitý kelímek vyměněn za čistý. V rohu náměstí bude stan, kde se kelímky budou zpětně vykupovat, pokud si návštěvník nebude chtít kelímek ponechat na památku," doplnila Bobková.

Pivobraní v Novém Jičíně je každým rokem stále populárnější. Čísla mluví za vše. Na první ročník dorazilo 5 tisíc lidí, ten loňský si nenechalo ujít 13 tisíc návštěvníků, kteří vypili přes sto hektolitrů piva. „Během pěti let se z novojičínského Pivobraní stala akce, která programem i počtem návštěvníků překročila hranice města," dodává Marie Machková.

Svijany dovezou rekreantům v Chorvatsku pivo až na místo jejich pobytu

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Jadran bude od letošní sezóny v létě ještě více české moře, než dosud. Nejen očekávané tři čtvrtě milionu českých turistů, ale i všichni ostatní návštěvníci chorvatských letovisek v severní a střední Dalmácii od Zadaru po Gradac si budou moci dopřávat tradiční české pivo přímo v místě svého pobytu. Postará se o to společnost J.T. d.o.o., která dodává svijanské pivo nejen do vybraných chorvatských restaurací, ale na objednávku jednotlivým zájemcům i přímo do jejich hotelového pokoje nebo kempu.

„České pivo je v Chorvatsku obecně velice oblíbené, nejvíce ho však ve svém druhém letním domově postrádají čeští turisté. Abychom jim dovolenou u moře zpříjemnili, nabízíme jim pronájem výčepního zařízení a rozvážku sudového piva až přímo na místo jejich pobytu. Od letoška už nemusí v kufru pracně hledat místo na basu piv, aby si mohli dát studené Svijany na pláži,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, která od června drží v loni založené společnosti majoritní podíl. „Zatím je služba dostupná jen v Dalmácii, ale do budoucna ji rozšíříme i na Záhřeb, Istrijský poloostrov, Slavonii, Dubrovník a okolí. Předběžně již také jednáme s velkoobchody v Bosně a Herzegovině a Černé Hoře,“ dodal.

Společnost již zásobuje několik chorvatských restaurací sudovými svijanskými pivy „450“, Svijanský Máz a Svijanská Kněžna a v nejoblíbenější české dovolenkové destinaci distribuuje i několik druhů lahvového svijanského piva. V rámci nové služby „Točené v Chorvatsku“ nyní turistům nabízí i dovoz malých soudků a píp přímo až do jejich apartmánu. „Po objednávce na internetové adrese www.tocenevchorvatsku.cz se se zákazníkem spojíme a domluvíme přesný termín dovozu. Vše dovezeme a po skončení dovolené zase odvezeme. Zákazníci nemusí skládat žádnou zálohu, vše probíhá na základě smlouvy v češtině. Nejenže si pak mohou točit pivo přímo na místě svého pobytu, ale vyjde je jen asi na polovinu ceny, kterou by platili v restauraci. Jediné, co potřebují, jsou vlastní sklenice,“ řekl zakladatel společnosti Jan Trojan.

Zatím je služba „Točené v Chorvatsku“ určena jen pro české zákazníky. Společnost však podle Romana Havlíka hodlá těžit z renomé českého piva v zemi a službu v dohledné době rozšířit i na domácí chorvatskou klientelu. Souběžně s tím bude rozšiřovat i počet restaurací, v nichž bude svijanské pivo k dostání a upevňovat tak postavení značky na chorvatském trhu.

Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko, kam již směřuje zhruba dvacetina jeho produkce. Zvýšení objemu exportu na západoevropské trhy si pivovar slibuje od zprovoznění nové plnicí linky plechovek v druhé polovině letošního roku, která je vůbec největší investicí v celé historii pivovaru.

Už jste pili ráznou desítku? Radegast přichází s novým výčepním pivem

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Desítka má být na žízeň a dvanáctka na vychutnání a posezení u piva. S tím budou souhlasit asi všichni pivaři. Známého kréda se snaží držet i nošovický pivovar Radegast, který aktuálně uvádí na trh novinku zvanou "Rázná 10".

Jde o zástupce segmentu klasického světlého výčepního piva, které by však mělo zaujmout výraznější a plnější chutí. Takový je totiž současný trend. Pivaři jsou stále náročnější a chtějí do svých půllitrů načepovat především zajímavý chuťový zážitek.

Pivovar Radegast, který původní Nošovickou desítku poprvé uvařil už v roce 1970, trvá na tradičním dělení českého pivního trhu na desítky a dvanáctky. Do kompromisních řešení v podobě jedenáctek se pouštět nehodlá, přestože výčepní pivo je spíše ve stínu stále oblíbenějších ležáků.

„S ústupem tradiční pivní kategorie jsme se nechtěli smířit. Vyslyšeli jsme přání pivařů, aby si mohli vychutnat plnější a bohatší chuť i u výčepního piva, a rozhodli se uvařit novou Ráznou 10. Naše novinka přináší nekompromisní hořké osvěžení s plnějším chuťovým profilem, než je u desítek obvyklé,“ prohlásil v oficiálně zprávě sládek Radegastu Petr Kwaczek.

Novou recepturu piva, které je uvařeno z vybraných tuzemských odrůd sladovnického ječmene a vyšších dávek tří odrůd chmele, připravoval a testoval několik měsíců.

Senzorické testy mezi pivaři mimo jiné ukázaly, že díky skladbě chmele a trojitému chmelení má nová desítka intenzivnější chmelové aroma a vyšší hořkost vyváženou vyšší plností v porovnání s původní desítkou. Radegast tak pokračuje ve vývoji, který začal v roce 2014 uvedením nové dvanáctky zvané Ryze Hořká.

„Od uvedení na trh se její výstav každoročně zvyšuje. V loňském roce byl meziroční nárůst téměř 10 % a oproti původnímu ležáku Radegast Premium byl v loňském roce výstav o 18 % vyšší. Velký úspěch se tak kromě spokojenosti pivařů zobrazil i ve výborných výsledcích v hospodách a maloobchodní síti,“ doplnil manažer pivovaru Ivo Kaňák s tím, že jde o druhou nejoblíbenější dvanáctku na trhu.

Nová Rázná 10 bude na čepu v moravských i českých hospodách a zamíří také do obchodů v lahvích a plechovkách, a to za stejnou cenu jako ta dosavadní.

Ochutnejte Smíchov, první desítku v Čechách

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápojeStaropramen

Že je desítka mezi českými pivaři pivem zdaleka nejoblíbenějším, to ví asi každý. Že se ovšem výčepní pivo tak, jak ho známe dnes, zrodilo přesně před 140 lety na Smíchově, to už ví asi málokdo. Perfektně prokvašenou říznou desítku, která se stala vzorem celé kategorie, uvařil sládek Michael Trnka ve Smíchovském pivovaru v roce 1877.

Výčepní pivo ze Staropramenu, které od letošního jara najdete v obchodech i v restauracích pod staronovým názvem Smíchov, je osvěžující variantou pro horké letní večery nebo na podpoření chuti vydatného oběda. Vyniká sladovou vůní a chmelovým aroma, jemnou příjemně doznívající hořkostí a čistou osvěžující pivní chutí. Jeho dobrá pitelnost ho předurčuje k dlouhým večerům s přáteli nebo k rodinným oslavám.

Tak využijte dlouhých letních večerů a vyrazte ochutnat pivo, které před téměř jedním a půl stoletím formovalo celou pivní kategorii. V červenci na vás také čeká speciální várka Smíchova Nefiltrovaný a to v 600 vybraných hospodách a restauracích. Zkuste perfektně ošetřený Smíchov v té nejvyšší kvalitě v jedné ze značkových restaurací Staropramen - Potrefená husa, Naše Hospoda nebo Vinohradský Parlament.

Gambrinus den opět zve na největší pivní zahrádku

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Plzeňský deníkGambrinus

Už víte, co budete dělat v sobotu 24. června?
Lákavou pozvánku si pro vás připravil sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek: „Vyrazte spolu s námi do plzeňských ulic na druhý ročník pivního festivalu Gambrinus den. Kromě skvělého tankového piva čepovaného do skla se můžete těšit také na živé finále Mistrů výčepních, školu čepování, bohatý hudební program i speciální festivalovou várku. A večer budu velmi rád, když si se mnou připijete na náměstí Republiky, a společně se tak pokusíme o rekord v největším počtu přiťuknutí."

Co je Gambrinus den?
Na Gambrinus den celá Plzeň slaví. Z našeho města se stane největší pivní zahrádka v celé České republice, na níž se potkají všichni Plzeňáci. Ven se přesouvají také ty nejlepší místní Gambrinus hospody a jejich výčepní, kteří se o naše pivo s láskou starají. Můžu tedy zaručit, že si návštěvníci dozajista pochutnají na špičkově načepovaném pivu přímo z tanků, které chutná jako u nás v pivovaru. Speciální pro Gambrinus den je také to, že se pivo čepuje do skla, což se vám většinou na venkovním festivalu nestane.

Letos se koná již druhý ročník, čekají na návštěvníky nějaké novinky?
První ročník Gambrinus dne se vydařil snad ještě lépe, než jsme si vůbec troufli doufat. Pozitivní reakce Plzeňáků a jejich hojná účast nás velmi potěšily, a proto chceme letos všem dopřát ještě více skvěle načepovaného piva a dobré zábavy. Festival bude letos celkově větší. Rozšířili jsme počet festivalových zón a pro návštěvníky jsme připravili speciální pivní program.

Proč by si Plzeňáci neměli festival nechat ujít?
Protože je to jediný den v roce, kdy se vše točí okolo skvělého piva a Plzně. Jen pro tento den bude připravena speciální várka Festivalové nefiltrované 12, která má díky přítomnosti pivovarských kvasinek výjimečně plnou chuť. Poprvé před zraky diváků se odehraje finále celostátního klání Mistrů výčepních Gambrinus, návštěvníci festivalu si budou moci vyzkoušet i školu čepování a večer si všichni společně připijeme a pokusíme se překonat rekord v největším počtu přiťuknutí. Tímto tedy všechny Plzeňáky srdečně zvu na Gambrinus den!

Bezlepkové pivo má být k nerozeznání od klasiky

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Vitalia.czAutor:Petr Havel

Nabídka piv pro celiaky či osoby na bezlepkové dietě se u nás stále rozšiřuje. Na trhu jsou už čtyři druhy bezlepkových piv. Vyrábí je Žatecký pivovar, Bernard a nově Ferdinand.

Tuzemský pivní trh by se měl stát pro všechny naše nápojářské a potravinářské segmenty inspirací. Jednak má léty a oprávněně budovanou pozitivní pověst oceňovanou v celém světě, kromě toho tu existují vedle sebe bez problémů velcí, střední i velmi malí výrobci. Část z nich dokonce produkuje piva vyhovující speciálním požadavkům některých konzumentů. A ještě přitom dokáže z našeho trhu vytlačit zahraniční konkurenci. Tak tomu je mimo jiné například u bezlepkových piv.

Čtyři české verze piva bez lepku
Bezlepková piva v současné době vyrábějí ve čtyřech verzích už tři naše pivovary. Cena toho nejdražšího je poloviční oproti zahraničním bezlepkovým pivům, která tak už na našem trhu prakticky nejsou.

Cena ale není jediným benefitem našich bezlepkových piv. Tím hlavním přínosem je skutečnost, že milovníci zlatavého moku, kteří drží bezlepkovou dietu, si již několik let mohou dopřát v naší zemi národní nápoj, jehož senzorické vlastnosti se téměř neliší od klasického piva. Důvodem je přitom originální technologie, kterou vyvinul Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze a poprvé ji „naostro“ otestoval v Žateckém pivovaru.

Ten uvedl na trh v roce 2010 první tuzemské bezlepkové pivo Celia, čtyři roky nato pak Žatecký pivovar nabídku rozšířil o tmavou verzi Celia Dark. V roce 2015 se pak přidal se svým světlým ležákem Pivovar Bernard a letos benešovský Pivovar Ferdinand.

Bezlepková piva
●Žatecký pivovar: Celia (od r. 2010)
●Žatecký pivovar: Celia Dark (od r. 2014)
●Pivovar Bernard: světlý bezlepkový ležák (od r. 2015)
●Pivovar Ferdinand: ležák světlý Premium (od r. 2017)

I bezlepková piva se vyrábějí z ječmene
Zmiňovaná technologie spočívá ve schopnosti technologicky odštěpit z lepku látku prolyn, a díky tomu lze k výrobě bezlepkových piv používat klasický ječmen. V případě tmavé Celie Dark je pak další fintou použití speciálních tmavých odrůd ječmene, takže pivo není barveno karamelizovaným cukrem. To vše v praxi znamená, že má i bezlepkové pivo pivní chuť, neboť se k jeho výrobě používají standardní suroviny, a ne dražší a také jinak chutnající jiné komodity, například pohanka.

Kolik lepku obsahují bezlepkové potraviny
Tuzemská bezlepková piva nicméně přece jen trochu lepku obsahují. Například v zatím poslední produktu z Pivovaru Ferdinand se pohybuje obsah lepku pod deseti miligramy na litr, obdobné je to s dalšími bezlepkovými pivy. Uvedený obsah je ale přitom méně než poloviční obsah lepku v potravinách, které lze podle evropské legislativy (Nařízení EU č. 41/2009) označovat jako bezlepkové. V takzvaných bezlepkových potravinách může totiž činit obsah lepku maximálně dvacet miligramů na kilogram (což je podobné jako na litr), a také tam často lepek je. Jinými slovy, „bezlepkové“ potraviny nemusí a nejsou zas tak úplně bezlepkové.

Mimochodem, uvedené evropské nařízení stanovuje i parametry pro označování potravin a nápojů „s velmi nízkým obsahem lepku“, a limit je v tomto případě sto miligramů na kilogram.

Z toho je vidět, že obsah lepku v našich bezlepkových pivech je skutečně marginální, takže celiaci a lidé odmítající lepek je opravdu konzumovat mohou.

Oceňovaná bezlepková piva
Ceny za půllitr našich piv se pohybují mezi dvaadvaceti až třiceti korunami, zatím se zdá, že nejlevnější bude právě zmiňovaný Ferdinand, nejdražší je zatím Bernard. Ten ale může těžit z řady mezinárodních ocenění, například z druhého místa z veletrhu v Portugalsku v roce 2015 a možná ještě z prestižnější třetího místa v tradiční pivovarské velmoci Velké Británii ze soutěže World Beer Awards ze stejného roku. Také Celia byla v minulosti oceněna v tuzemské soutěži pivních speciálů „CEREVISIA SPECIALIS“. Lze tak předpokládat, že na tyto tradice nějakým způsobem naváže i Pivovar Ferdinand.

Už proto, že pivo je v praxi jediný nápoj, který v klasické podobě nemohou celiaci konzumovat. U všech jiných kategorií alkoholických nápojů se buď vůbec nepracuje jako s výchozí surovinou s komoditami obsahující lepek, nebo jsou k dispozici produkty, které dokáží nějak tyto, pro někoho rizikové suroviny, nahradit. To se zkoušelo i u piva, alternativou měla být již zmiňovaná pohanka nebo kukuřice, ale prostě to nebylo ono. Současná tuzemská bezlepková piva ale od těch klasických prakticky z hlediska chuti nebo barvy nepoznáte.

Pivo Asahi Super Dry si budou vařit v Evropě sami Japonci

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Nový majitel Prazdroje japonský koncern Asahi Group Holdings začal jednat se Staropramenem o předčasném ukončení licenční výroby piva Asahi ve smíchovském pivovaru. Japonci chtějí výrobu své značky přesunout do svého loni ovládnutého pivovaru v Itálii.

Roky vařil smíchovský pivovar Staropramen v licenci prémiovou japonskou značku Asahi Super Dry. Sice ji u nás přímo neprodával a nevykazoval uvařené hektolitry ve své roční bilanci, ale jednalo se o vítané finanční přilepšení.

Březnovým příchodem majitele značky koncernu Asahi Group Holdings do Prazdroje a pivovarů v dalších evropských zemích se situace mění. Japonci ve čtvrtek v Plzni oznámili, že usilují o revizi smlouvy s Pivovary Staropramen a chtěli by pokud možno už v příštím roce vařit si v Evropě svou TOP značku sami.

Přesun do Itálie?
„Chtěli bychom využít vlastních kapacit,“ uvedl Ryoichi Kitagawa, člen představenstva a ředitel evropských podniků Asahi. Naznačil, že nově by se výroba přesunula do Itálie. Tam Japonci už loni koupili pivovar Peroni.

Celkem si dosud nechává Asahi vyrábět v Evropě 200 tisíc hektolitrů značky Asahi Super Dry. Na dvou místech - kromě Staropramene také ve Velké Británii. Na tu pravděpodobně připadá větší část. Staropramen sice objem produkce „japonského“ piva tají, ale podle informací serveru Lidovky.cz se jedná řádově o desítky tisíc hektolitrů ročně.

Jak dohadování se Staropramenem o předčasném ukončení licenční smlouvy dopadne, není známo. Smlouva je pravděpodobně uzavřena ještě na několik let. A ve Staropramenu tohle téma nijak nekomentují.

„Pro skupinu Asahi dlouhodobě licenčně vaříme stejnojmennou značku pro evropský trh. Vždy jsme se drželi dohody, že veškeré bližší komentáře k ní poskytují její zástupci. To platí také nyní ohledně komentářů budoucnosti výroby Asahi v Evropě,“ reagoval mluvčí Staropramene Pavel Barvík.

Asahi je jednička na japonském trhu a na světovém pivovarnickém trhu patří tomuto koncernu roční produkcí 20 milionů hektolitrů dvanáctá příčka. Na konci přezna ovládl Plzeňský Prazdroj, polský pivovar Kompania Piwowarska, slovenský Topvar, maďarský Dreher a rumunský pivovar Ursus. Už loni získal také od světové dvojky SABMiller italský pivovar Peroni, nizozemský Grolsch a britský Meantime Brewing.

Piva z desítek minipivovarů zapění pod břeclavským zámkem, průvod povede Jošt

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Břeclavský deníkAutor:Adam Pavelka

Desítky moravských, českých, ale i slovenských piv mohou návštěvníci ochutnat na festivalu minipivovarů, který se koná tuto sobotu v areálu pod zámkem v Břeclavi. Půjde o součást Moravských dnů, jejichž druhá část se na stejném místě uskuteční o den později. „Moc rád se zastavím, jsem fanouškem minipivovarů. Přestože jsem z Brna, znám pivovary Frankies a Zámecký pivovar Břeclav. Piva z obou těchto míst mi chutnají a těším se, že ochutnám další, která ještě neznám," řekl návštěvník Igor Frank.

Lidé mohou zhlédnout pestrý kulturní program, který neopomene ani vystoupení místní rockové kapely Bazztarklan nebo revival kapely U2 s jejich nejznámějšími hity.

V neděli pak organizátoři připravili florbalový turnaj věnovaný Ivanu Blahovi. Začíná v devět hodin dopoledne na zimním stadionu.

Od půl třetí se přihlížející dočkají průvodu městem, který povede symbolicky markrabě Jošt s moravskými rytíři. Průvod vyrazí od moravské orlice a skončí opět v břeclavském podzámčí. Jakmile slavnostní zástup dorazí pod zámek, bude hlavní pódium patřit domácím folklorním skupinám a cimbálové muzice.

Vstupné je již tradičně po dobu celé dvoudenní akce zdarma.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.12.12.2017 16:175.822/5.822