Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Roste zájem o pivo v plechovkách, pivovary investují do plniček

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Roste spotřeba českého piva v plechovkách, a pivovary proto investují do plniček plechovek. Vyplývá to z údajů tuzemských pivovarů a Českého svazu pivovarů a sladoven, které dnes poskytly ČTK. Loni podle svazu spotřeba piva v plechovkách stoupla oproti roku 2015 o 12 procent a tvořila tak šest procent celkové spotřeby v Česku. Největší podíl na spotřebě si loni stále drželo lahvové pivo s 42 procenty.

Jeden z největších pivovarů v Česku, Plzeňský Prazdroj, prodává v plechovkách 14 procent své produkce a zaznamenává dlouhodobý nárůst poptávky po plechovkách. Loni do nich stočil téměř 1,1 milionu hektolitrů piva, více než čtyřnásobek oproti roku 2010. Investoval proto do nové linky na stáčení nápojů do plechovek za 340 milionů korun, která byla zprovozněna koncem června. Loni Plzeňský Prazdroj prodal celkem 11 milionů hektolitrů piva, z toho na domácím trhu zhruba sedm milionů hektolitrů.

Nošovický pivovar Radegast, který patří pod Plzeňský Prazdroj, prodává v plechovkách asi desetinu produkce. Nově je od letoška k dostání v plechovkách v Moravskoslezském kraji rovněž pivo uvařené v ostravském pivovaru Ostravar. Radegast se do plechovek stáčí v Plzni, ani Ostravar ze společnosti Pivovary Staropramen nemá stáčecí linku v domovské Ostravě.

Budějovický Budvar plánuje zvýšení kapacity linky na plnění plechovek příští rok. Investuje do ní přes 40 milionů. Do plechovek stočil loni téměř pětinu výstavu, který činil 1,61 milionu hektolitrů. "V minulosti byly plechovky určené především pro export, ale v posledních dvou letech výrazně vzrostla i poptávka v tuzemsku," řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Nově začal v dubnu na jihu Čech stáčet pivo do plechovek i pivovar Protivín ze skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Investoval kvůli tomu přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232.000 hektolitrů piva.

V Pivovaru Svijany na Liberecku dokončili aktuálně montáž nové linky na stáčení piva do plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru. Investice za více než 100 milionů je největší v historii firmy. Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka roste prodej plechovkového piva o desítky procent. "Já to připisuju tomu, že jak se Čechům daří lépe, tak jsou línější vracet lahve a používají víc plechovky," řekl. Svijany loni dodaly na trh 624.890 hektolitrů piva.

Stále více piva v plechovkách prodávají i velké pivovary v Olomouckém kraji. Třeba přerovský Pivovar Zubr do plechovek stáčí téměř desetinu výstavu, který loni činil 255.000 hektolitrů. Letos investoval kvůli vyšší poptávce zhruba 15 milionů do modernizace linky na stáčení do plechovek.

Rostoucí zájem o plechovkové pivo pozoruje i pivovar Krušovice, který sídlí na Rakovnicku a patří do skupiny Heineken ČR. Krušovice tak předloni investovaly do nové balící linky plechovek.

Jihomoravský pivovar Starobrno, který je také ze skupiny Heineken, zase dal před několika lety zhruba dvě stovky milionů korun do linky na stáčení piva do PET lahví. V Brně se do tohoto obalu stáčí piva Krušovice, Březňák, Starobrno a Zlatopramen. Podle mluvčí Heinekenu Jany Pikardové prodej piva v PET převažuje nad prodejem plechovek, ačkoli zájem o plechovky postupně roste. Heineken ČR předloni prodal 2,3 milionu hektolitrů piva a ciderů.

Například náchodský pivovar Primátor používá jako obal i jednorázový dvacetilitrový plastový sud zvaný petainer. Stáčí do něj především pivo na export do vzdálených destinací, například do Číny, Chile, Brazílie či Ruska. Primátor ročně do petainerů stočí kolem 6000 hektolitrů piva, celkový výstav letos očekává kolem 120.000 hektolitrů. Pivo prodává hlavně v sudech a lahvích, v plechovkách prodá asi jedno procento výstavu.

Pivovar unikátně kontroluje kvalitu používané vody

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Vodárenství.czPlatan

V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody netradičním způsobem. Používají totiž raky, kteří jsou napojeni na přístroje, ty pak zaznamenávají jejich reakci na změny parametrů vody. Pohyb korýšů je monitorován kamerami.

Srdeční tep raků je sledován pomocí infračervených senzorů, které mají připojené k tělu. „Máme zde pět raků, kteří jsou připojeni na počítač, a sledujeme jejich aktivitu. V případě, že se tři a více raků začnou souběžně a zrychleně pohybovat, máme jistotu, že se nám změnily parametry vody a můžeme okamžitě reagovat,“ uvedl výrobník ředitel pivovaru Michal Voldřich.

Podle ředitele Výzkumného ústavu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavla Kozáka reagují raci rychle na nespecifikovatelnou změnu, což je rozdíl oproti čidlům, která sice reagují rovněž rychle, ale pouze na určitou specifickou látku. V současnosti vědci vyvinuli metodu bezdrátového snímání srdeční aktivity raků a na tuto metodu podali evropský patent.

Protivínský pivovar vyrábějící pivo Platan byl znárodněn po roce 1948 a začleněn do podniku Jihočeské pivovary. Teprve po roce 2000 se stoprocentním akcionářem pivovaru stalo město Protivín, které jej však kvůli finančním problémům prodalo. Od roku 2008 je majitelem společnost K Brewery Group.

40 milionů do plechovek. Budvar rozšíří stáčecí linku

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Euro.czBudvar

Budějovický Budvar zvýší příští rok kapacitu linky na plnění plechovek. Investuje do ní přes 40 milionů. Do plechovek stočil loni Budvar téměř pětinu z výstavu, který loni činil 1,61 milionu hektolitrů piva, nejvíc v historii podniku. Do plechovek začal letos stáčet pivovar Protivín, investoval přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232 tisíc hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent.

Budějovický Budvar zvýší příští rok kapacitu linky na plnění plechovek. Investuje do ní přes 40 milionů. Do plechovek stočil loni Budvar téměř pětinu z výstavu, který loni činil 1,61 milionu hektolitrů piva, nejvíc v historii podniku. Do plechovek začal letos stáčet pivovar Protivín, investoval přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232 tisíc hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent.

Budvar loni prodal v plechovkách téměř 300 tisíc hektolitrů piva. Největší objem tvořil světlý ležák Budweiser Budvar. Nyní má Budvar jednu linku na stáčení do plechovek, příští rok chce její kapacitu zvýšit. Jde o součást rozvoje logistických a výrobních kapacit, do roku 2020 investuje Budvar dvě miliardy korun, do stáčírny plechovek přes 40 milionů.

„Do plechovek jsme loni stočili téměř pětinu z celkového výstavu a poptávka po plechovkách roste i letos. Je to tedy velmi důležitá součást našeho sortimentu a její význam se zvyšuje. V minulosti byly plechovky určené především pro export, ale v posledních dvou letech velmi výrazně vzrostla i poptávka v tuzemsku,“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. Meziročně vzrostl prodej Budvaru v plechu o 22 procent. Budvar měl loni rekordní tržby 2,54 miliardy korun.

Pivo do plechovek začal v dubnu stáčet pivovar Protivín, jenž patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Investoval přes sto milionů. „V Česku trvale klesá trend surového piva, je mírný nárůst lahví a nárůst plechovek je několik let po sobě meziročně o 30 procent. V Polsku převládají plechovky, Slovensko má mnohonásobně vyšší zastoupení nevratných obalů než my. Plechovka má jednu obrovskou výhodu kvality - tu neprosvítí nic,“ řekl výrobní ředitel pivovaru Michal Voldřich.

Českobudějovický pivovar Samson ze skupiny AB InBev, jenž loni uvařil 82 800 hektolitrů piva, prodá ročně v plechovkách asi 14 tisíc hektolitrů, nejvíce exportního ležáku značky 1795. Samson využívá externí stáčírnu plechovek.

„Pro nás je to doplňkový prodej. Jsou samozřejmě země, kde plechovky preferují, takže tam se musíme přizpůsobit. Aktuálně investici do stáčení neplánujeme. Soustředíme se na výrobu do tradičních pivních obalů, tedy na nerezové KEG a skleněné pivní lahve,“ řekl ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský s tím, že prodeje v plechovkách jsou stabilní již řadu let.

Do plastových obalů Budvar ani Samson nestáčejí. Využívá je strakonický pivovar Dudák, jediný český pivovar, jejž vlastní město. Dudák prodá ročně asi 30 tisíc PET lahví, je v nich nefiltrovaná jedenáctka Sklepák. Jde o lahve s objemem 1,5 litru.

„Je to pouze okrajová záležitost. O dalším rozšiřování výroby našeho piva do plastu neuvažujeme,“ řekl sládek Dušan Krankus. Dudák měl loni výstav 57 624 hektolitrů, meziročně o 2720 hektolitrů nižší.

Český pivovar zaujal svět. Ke kontrole kvality používané vody využívá raky

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Reuters, Terezie DrechslerováPlatan

● V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody velmi netradičním způsobem.
● Ke kontrole vody využívá raky, kteří jsou napojeni na přístroje.
● Ty zaznamenávají jejich reakci na jakékoliv změny parametrů vody.

Vrchní sládek pokřtil hříbě, Bret bude rozvážet pivo po Plzni

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jitka ŠrámkováPrazdroj

Sládek Plzeňského Prazdroje pokřtil v sobotu hříbě formanské klisny. Až vyroste, bude rozvážet pivo po plzeňských hospodách.

Tříměsíční Bret je potomkem čtrnáctileté formanské klisny Barny. Ta s formankou Janou Šůsovou a dalšími dvěma koni rozváží pivo po západočeské metropoli. Bret je v budoucnu doplní.

O víkendu pokřtil hříbě na sedmém ročníku Újezdecké podkovy sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Jak jinak než plzeňským pivem.

Koňské povozy používal pivovar k dopravě piva od založení v roce 1842 až do roku 1913, kdy pořídil první nákladní automobily. Na delších vzdálenostech začala koně vytlačovat také železnice.

„Cesta piva do Prahy trvala v prvních letech fungování pivovaru i kolem tří dnů,“ řekl sládek Václav Berka. Po druhé světové válce do roku 1957 už jezdili koně pouze po areálu pivovaru.

V plzeňských ulicích se opět objevili po roce 1990, kdy tradici obnovila rodina Šůsových.

PILSNER FEST 2017 – Oslavte s námi den, kdy české pivo změnilo svět

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Webmagazín.czPrazdroj

Takto zve plzeňský pivovar Prazdroj na letošní jubilejní oslavy zrodu světoznámého ležáku Pilsner Urquell. A dodává: Poznejte příběh plzeňského originálu a staňte se jeho součástí. Jak a kdy? Návštěvou „města piva“ Plzně v sobotu 7. října.

A nebude to lecjaké výročí. Od uvaření první várky spodně kvašeného ležáku uplyne letos 175 let. Sládkovi Josefu Grollovi se povedl jedinečný kousek. Spojením výjimečné plzeňské vody z podzemních pramenů, hořkého žateckého chmele a světlého ječného sladu vznikl 5. října 1842 nenapodobitelný originál, pivo se zlatou barvou, sněhobílou pěnou a říznou chutí, které se stalo vzorem 70 % světové produkce piva.

Tento důležitý okamžik připomene tradiční Pilsner Fest, nejdůležitější pivní událost v Plzni, která každoročně přiláká kolem 50 tisíc návštěvníků. Letošní jubilejní ročník se odehraje 7. října 2017 v prostorách plzeňského pivovaru a na náměstí Republiky v Plzni. Oslavy začnou v 11:00, vstup je zdarma. A protože Pilsner Urquell slaví 175. narozeniny, bude letošní oslava ještě výjimečnější.

Těšit se můžete na pivo v té nejlepší kvalitě. Budete moci ochutnat plzeňský ležák Pilsner Urquell v nefiltrované podobě a na několika místech vám pivovar nabídne pivo přímo z tanku. Ve velkokapacitních stanech zažijete jedinečnou atmosféru jako v restauraci a vychutnáte si perfektně načepované pivo ve skle. Čepování bude probíhat pod dohledem zkušených Master Bartenderů, finalistů soutěže o nejlepšího výčepního plzeňského ležáku, a budete mít rovněž příležitost potkat se s pivovarskými sládky.

K dobrému pivu patří dobré jídlo. Ve spojení s gurmánským Fresh Food festivalem je připravena nabídka nejrůznějších českých i zahraničních specialit ze zemí, kam se Pilsner Urquell vyváží. Speciální menu budou mít připraveny také místní partnerské restaurace – Lokál, Švejk a Na Spilce. Exkluzivním hostem festivalu bude pražská hospoda U Pinkasů, která se na Pilsner Festu letos objeví úplně poprvé. Čeká vás však také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány pod taktovkou kulinářského Fresh Festivalu. V rámci evropské kuchyně zde mimo české klasiky bude mít své zastoupení také Itálie, Francie a Německo a pochutnat si budete moci rovněž na specialitách ze vzdálenějších krajin, jako jsou Vietnam, Mexiko a Severní a Jižní Amerika.

Co by to bylo za oslavu, kdyby chyběla dobrá hudba? Na letošním Pilsner Festu zahrají například Support Lesbiens, Monkey Business, Mňága a Žďorp, Sto zvířat, Lenny, Jelen a další. Prostor pivovaru, náměstí Republiky i přilehlé prostory budou žít hudbou. Podrobný program najdete na http://www.pilsnerfest.cz/program

Své umění předvedou ve speciálním stánku na nádvoří pivovarští bednáři, kteří pro letošní Pilsner Fest připravili jako odkaz k výročí 175 let od uvaření první várky plzeňského ležáku dva sudy o objemu 175 litrů. Bednářská parta na místě představí své řemeslo a ukáže, jak probíhá výroba dřevěného sudu od opracování až po jeho složení z dřevěných dužin. Bednáři všem příchozím také nabídnou možnost vyzkoušet si, jak by se v tomto řemesle osvědčili. Jak správně načepovat pivo (na hladinku, šnyt či mlíko) vás naučí mistři výčepní ve Škole čepování.

Jako tradičně bude součástí Pilsner Festu společný přípitek v 18.42, v čase, který odkazuje přímo k roku 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka plzeňského originálu. Přípitek proběhne současně na obou scénách Pilsner Festu (v pivovaru & na náměstí Republiky) a pronesou ho hlavní představitelé společnosti Plzeňský Prazdroj a města Plzeň. Těsně před slavnostním okamžikem se rovněž narazí dva 175 litrové dřevěné sudy piva, jako odkaz k 175. narozeninám.

Na místo vzniku tradičního piva odveze zájemce z Prahy speciální vlak, který bude pro všechny jeho gratulanty zdarma. Cílem je zároveň podpořit zodpovědnou konzumaci a zajistit tak všem návštěvníkům z Prahy a okolí bezpečný odvoz z akce. Vlak odjíždí v 10.25 z pražského Hlavního nádraží a zpět do Prahy se vrací ve 23.30. Kapacita je však omezená, je tedy potřeba přijít včas.

Prazdroj zdražuje plechovkové a lahvové pivo, zvyšují se náklady.

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:iRozhlas.czAutor:Jitka HanžlováPrazdroj

Plzeňský Prazdroj zdražil všechny druhy svých piv, která se prodávají v obchodech. Tedy ta, která jsou v lahvích nebo v plechovkách. Ceny točeného se nemění.

Pivovar zvýšil ceny o tři procenta, což může znamenat zdražení o pár haléřů, maximálně o korunu. Záleží ale na tom, jak se zachovají obchodníci a zda přizpůsobí své marže. A také jak velké mají zásoby.

Růst cen jen u plechovek a lahví pivovar zdůvodnil tím, že zdražují hlavně obaly. Například hliník, který se používá pro výrobu plechovek. Jak ale řekla Radiožurnálu mluvčí pivovaru Jitka Němečková, chce také chránit hospody a restaurace, které pivo čepují.

„Zachováváme ceny piva čepovaného pro hospody a restaurace na stále stejné úrovni. Podporujeme tak českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací, kteří se v poslední době museli potýkat s regulatorními opatřeními,“ vysvětlila. Opatřeními myslí hlavně povinnost zavedení EET a zákaz kouření v restauracích.

Je pravda, že v poslední době si mnozí hospodští hlavně v menších obcích stěžují na to, že hostů ubývá. Že si lidé spíše koupí pivo v obchodě, než aby si došli na točené. Jenže je otázka, na kolik může tento trend nová cenová politika Prazdroje změnit.

Změna chování je dlouhodobá
Zatím je to jen jeden pivovar a zdražení baleného piva není tak výrazné, aby vedlo k nějaké revoluci ve zvycích pivařů.

„Tak točený je točený. Kdo chce být doma, tak si to koupí doma, ať už je to z obchodu nebo z hospody, takže myslím, že je to jedno,“ myslí si třeba Světlana Korová z pražské restaurace Ztráty a nálezy.

Tomáš Maier z katedry ekonomiky České zemědělské univerzity ale upozorňuje, že trend návštěv pivnic a hospod se mění už několik let. „Změna toho spotřebitelského chování je dlouhodobá. Jsou tu demografické vlivy, typický český pivař odchází, který byl zvyklý každý den zajít do hospody a dát si několik kousků. Lahvové pivo si nyní lidé kupují třeba na zahrádky, takže změna bude minimální,“ řekl Radiožurnálu.

Konkurence nic nemění
Jiné české pivovary zatím nemluví o tom, že by o zvyšování cen v dohledné době také přemýšlely. „K případné úpravě cen společnost Pivovary Staropramen přistupuje na základě vlastní analýzy nákladů a vlastních vstupů, ne na základě konkurence,“ potvrdila například mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Mluvčí Budějovického Burvaru Petr Samec na dotaz odepsal, že pivovar má vlastní cenovou politiku a o případných změnách nejprve informuje své obchodní partnery. Podobně postupují i další výrobci piva.

Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla téměř o 2 procenta na 20 a půl milionu hektolitrů piva a nealka. Domácí spotřeba byla 143 litrů piva na hlavu za rok.

Světlým ležákům kraluje Zubr Premium

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápojeZubr

Dlouhodobě oceňovanou kvalitu piv z produkce pivovaru Zubr stvrdil absolutní triumf v degustační soutěži České pivo 2017, když pivovar získal vítězný double mezi ležáky. Nejlepším ležákem roku 2017 se stal Zubr Premium, který opanoval nejprestižnější kategorii soutěže, první místo v kategorii jedenáctistupňových piv získal čtyřikrát chmelený ležák Zubr Grand. Úspěch slavil také Zubr Classic třetím místem v kategorii světlých výčepních piv.

Zubr Premium tak navázal na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016. „Velmi nás těší, že si v letošním roce opět připisujeme další medailová umístění, obzvláště, že si vezeme domů nejvyšší ocenění v královské kategorii, tedy kategorii prémiových ležáků a zároveň i v kategorii jedenáctistupňových ležáků. Právě ležáky jsou vlajkovou lodí našeho pivovaru, které slaví úspěchy nejen na poli soutěžním, ale i mezi zákazníky,“ komentuje letošní ocenění Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Pivovar Zubr, který v letošním roce oslavil 145. výročí položení základního kamene, si zakládá na tradiční výrobě a kvalitních regionálních surovinách. „Vaříme poctivé české pivo, které oceňují pivovarští odborníci i naši konzumenti, kteří jsou často ještě přísnějšími hodnotiteli. Dlouhodobě sázíme na tradiční technologie a klasickou výrobu, abychom všem milovníkům zlatého moku mohli vždy nabídnout jen to nejlepší,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr, jejíž piva si za posledních dvacet let odnesla desítky cen z prestižních českých i zahraničních degustačních soutěží.

Úspěchu v letošním ročníku soutěže se dočkala i piva ze sesterského pivovaru Litovel, která si odvezla dvě ocenění pro svá tmavá piva a vítezství v kategorii světlých výčepních piv pro Litovel Moravan. Pivovarská skupina PMS celkově získala celkem šest ocenění a stala se jednoznačně nejúspěšnější skupinou soutěže České pivo 2017.

Odbornou soutěž České pivo vyhlašuje každoročně Český svaz pivovarů a sladoven již od roku 2001. Odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Degustační komise, která za dohledu notáře posuzuje senzorické vlastnosti piva, je složená z pivovarníků, pedagogů a odborníků Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Objektivita hodnocení je zajištěna dvoukolovým hodnocením.

Nejlepším světlým pivem se stal Litovel Moravan

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápojeLitovel

Pivu z Hané se opět dařilo, Litovel Moravan zvítězil v prestižní odborné degustační soutěži České pivo 2017. Druhé a třetí místo mezi tmavými pivy získala piva Litovel Premium Dark a Litovel Dark. Hned trojnásobný úspěch zaznamenalo pivo z Pivovaru Litovel v odborné degustační soutěži České pivo 2017. Šampionem se pro rok 2017 stal světlý Litovel Moravan, který poprvé uvařil emeritní sládek litovelského pivovaru Miroslav Koutek se svými spolupracovníky již před 35 lety.

„Vítězství v soutěži České pivo je pro nás dalším důvodem k radosti v roce, kdy slavíme výročí 35 let piva Moravan,“ komentuje úspěch Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. „Těší nás, že odborníci již poněkolikáté ocenili naše pivo, vařené tradičními postupy z ječmene z úrodné Hané, z tršického a žateckého chmele a místní skvělé vody z Litovelského Pomoraví. Ocenění patří také Miroslavu Koutkovi, bez kterého by náš pivovar nebyl tím, čím je dnes,“ dodává.

Pivovaru Litovel patří v letošním ročníku soutěže České pivo také druhá a třetí příčka mezi tmavými pivy, na kterých se umístily tmavý ležák Litovel Premium Dark a tmavé výčepní pivo Litovel Dark.

Soutěž každoročně pořádá Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. Jednotlivé vzorky piva pečlivě zkoumá odborná komise, složená z pivovarníků, pedagogů i odborníků z Chmelařského institutu, maximální objektivitu zaručuje hodnocení ve dvou kolech za dohledu notáře.

Oceněná piva soutěže České pivo 2017:

Litovel Moravan
Optimální sladěnost intenzivní lahodné aromatické hořkosti a střední plnosti, výborný říz a velmi dobrá pěnivost, to jsou hlavní charakteristické vlastnosti piva, které poprvé uvařil před 35 lety emeritní sládek pivovaru Litovel Miroslav Koutek se svými spolupracovníky.

Litovel Premium Dark
Černý ležák z Litovle má bohatou kompaktní pěnu, příjemnou hořkost a jedinečnou karamelovou chuť a vůni, získanou z praženého karamelového a bavorského sladu.

Litovel Dark
Středně plné tmavé výčepní pivo z Litovle se vyznačuje příjemnou středně karamelovou vůní, charakteristickou hořkostí a barvou.

Ocenění Pivovaru Litovel v posledních ročnících soutěže České pivo

České pivo 2017
1. místo ČESKÉ PIVO 2017 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
2. místo ČESKÉ PIVO 2017 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Premium Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2017 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark

České pivo 2016
1. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
1. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark
2. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium

České pivo 2015
1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii nealkoholických piv za Litovel Free
1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
3. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Schwarzbier

České pivo 2014
1. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
3. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii nealkoholických piv za Litovel Free

České pivo 2013
1. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
1. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii tmavých ležáků za Litovel Schwarzbier Premium

České pivo 2012
1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
3. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark

Farář se před 25 lety rozhodl vrátit život do vybydleného Neratova. Slaví úspěchy

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Česká televizeAutor:ČT24

Sdružení Neratov, které ve stejnojmenné obci u česko-polské hranice buduje už 25 let zázemí pro lidi s mentálním a tělesným postižením, si na začátku vytklo za cíl navrátit život do vysídlené obce a obnovit poutní místo. Postupně se mu to podařilo a život se do obce opět vrací.

Ještě před druhou světovou válkou měl Neratov stovky stálých obyvatel. Po poválečném vysídlení Němců z něj zbyla jen osada s několika chalupáři. Na počátku 90. let už byli v Neratově pouze dva stálí obyvatelé.

Dominantou obce byl chátrající kostel bez střechy. Farář Josef Suchár se to rozhodl změnit a v roce 1992 založil Sdružení Neratov. „Je to místo poutní, tedy kam lidé putují. A bylo hodně zničené, tak jsme ho chtěli opravit,“ říká farář dnes. Sdružení nedávno získalo ocenění Zaměstnavatel bez bariér.

V současnosti už v Neratově na stálo žije téměř sedm desítek lidí, velká část z nich s nějakým zdravotním postižením. Sdružení tu provozuje třeba restauraci, obchod nebo zahradnictví. Místo je častým cílem turistů a ti ho oceňují.

Aktuálně dává Sdružení Neratov práci už zhruba dvěma stovkám lidí. Nejen v Neratově, ale i v okolí. Chráněná dílna je například v Králíkách nebo Žamberku. Sdružení ale neusíná na vavřínech, v listopadu se třeba chystá otevřít pivovar, v němž zaměstná dalších 7 lidí.

Přispívá ale také k dění v Neratově a stará se i o vzdělávání. V nedalekých Bartošovicích otevřelo základní školu pro handicapované děti a každé léto pořádá divadelní festival s mentálně postiženými herci.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.04.2018 15:476.159/6.159