Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Téměř 100 tisíc lidí loni navštívilo pivovar ve Velkých Popovicích

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápojeVelké Popovice

Nejen prohlídky pivovaru ale i zážitkové akce spojené s ochutnáváním a čepováním piva se postaraly o loňský úspěch velkopopovického pivovaru. V roce 2016 jej tak navštívilo téměř 100 tisíc lidí, což představuje meziroční nárůst o 13 %.

Návštěvníky a milovníky velkopopovického piva, kromě klasických prohlídek a ochutnávek, nejvíce loni táhly tradiční akce pivovaru, jako jsou Ladovské vepřové hody, Pochod krajinou barona Ringhoffera, Den Kozla nebo Klobáskofest.

Letos pivovar čeká významný rok. „Rok 2017 bude ve znamení akcí spojených s výročím dvou set let od narození barona Františka Ringhoffera II., zakladatele pivovaru ve Velkých Popovicích. První akcí v rámci oslav budou poslední únorovou sobotu Ladovské vepřové hody, kde se návštěvníci mohou těšit na zabíjačkové speciality, nefiltrované pivo Kozel, speciální prohlídky nebo masopustní průvod,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví. V průběhu roku pak bude v rámci oslav pivovar zvát na speciální prohlídky, narozeniny barona, svaz tatrovek i speciální putování.

Pivo dražší o 80 haléřů, guláš o korunu. Ceny v restauracích podle statistik stouply o 3%

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:ČTK

Ceny jídel, nealkoholických nápojů a točeného piva v restauracích vzrostly z listopadu na prosinec loňského roku zhruba o tři procenta. Při cenách jídel jde o několikakorunové rozdíly, u půllitru piva o 80 haléřů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle analytika za zdražení může hlavně EET.

Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka lze prosincové zdražení připsat zejména na vrub zavedení elektronické evidence tržeb (EET). „V prosinci se ceny za jídlo v restauracích obvykle nemění," řekl. Restaurace musely od 1. prosince začít evidovat tržby elektronicky, současně se ale snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 procent.

Zdražila klasická jídla, jako polévka, svíčková na smetaně, hovězí guláš či vepřová pečeně. Například svíčková na smetaně podražila z listopadových 70,18 koruny za 100 gramů na 73,64 koruny. Množství sto gramů slouží pro statistické účely, běžná porce v restauraci bývá větší. U guláše cena stoupla o korunu, u vepřové pečeně o dvě koruny, u rybího filé téměř o tři koruny. Cena denního menu se zvýšila z 89,30 koruny na 91,49 koruny.

Podobný vývoj byl u piva a vína. Točený světlý ležák zdražil z 32,61 Kč za půl litru na 33,41 koruny. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny. Dvě deci červeného zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a dvě deci bílého z 33,48 na 34,67 koruny.

Zlevnilo pouze rychlé občerstvení
Stagnaci nebo pokles ceny ČSÚ zjistil u jídel v prodejnách rychlého občerstvení. Cena hamburgeru zůstala celoročně na 75 korunách, párek v rohlíku zlevnil o 33 haléřů a čtvrtka grilovaného kuřete byla levnější o 23 haléřů.

Restaurace zdražily i nealkoholické nápoje a kávu. Dvě deci pomerančového džusu stály v prosinci v průměru 27,48 koruny, což bylo o 2,46 procenta víc než v listopadu. Coca-Cola byla dražší o 3,8 procenta, za tureckou kávu se v restauraci hosté připlatili 2,7 procenta, zatímco káva z automatu podražila o 0,69 procenta.

ČSÚ sleduje ceny jídel a nealkoholických nápojů zhruba u 70 stravovacích zařízení, výstup ze zjištěných dat slouží ministerstvu práce a sociálních věcí ke každoročnímu stanovení sazeb cestovních náhrad. Ceny alkoholických nápojů ČSÚ sleduje v rámci spotřebního koše pro stanovení inflace.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace, tržby nyní eviduje 46 400 podnikatelů. Řada restaurací, které zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky. Od 1. března by se mělo do EET připojit zhruba čtvrt milionu maloobchodníků a velkoobchodníků.

Prazdroj znovu jeden z nejzajímavějších turistických cílů. Loni přilákal 650 tisíc lidí.

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Krajské listyPrazdroj

Plzeňský Prazdroj se stále drží na špici mezi nejnavštěvovanějšími turistickými atrakcemi v České republice, loni jej navštívilo téměř 650 000 lidí z Česka i ciziny. Láká je nejen originální příběh plzeňského ležáku, ale i zážitky, spojené s čepováním piva nebo kulturními akcemi v historických prostorách pivovaru.

„Velmi nás těší množství návštěvníků, kteří k nám jezdí, aby se dověděli, kde a jak se vyrábí světoznámý plzeňský ležák, který dal vzniknout kategorii piv typu pils. Lidé dnes očekávají i příjemný zážitek navíc, proto neustále přicházíme s novinkami – zážitkovými programy, koncerty na nádvoří nebo atraktivními akcemi, jako je soutěž nejlepších výčepních v České i Slovenské republice Pilsner Urquell Master Bartender,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Aby byl Plzeňský Prazdroj pro turisty z celého světa stále atraktivním cílem, udržuje své prohlídkové trasy v prvotřídní kvalitě. Už po čtvrté v řadě se mu tak podařilo získat prestižní ocenění Certificate of Excellence, které uděluje nezávislý cestovatelský portál TripAdvisor. Patří tak mezi deseti procentům nejlépe hodnocených turistických cílů na světě. „Mezi návštěvníky stále převažují Češi, hojně jsou však zastoupeni i sousedé z Německa, relativně hodně přijíždí také Američanů nebo Taiwanců,“ dodává Šlehofer.

Tajemství piva: Proč se nikdy nechodí jen na jedno? A varování pro dámy

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:EuroZprávy.cz

Dávat Čechům přednášky o pivu se může jevit jako nošení dříví do lesa, nicméně je možná několik věcí, které jste o zlatavém moku dosud nevěděli.

Vědci z americké Indianské univerzity prokázali, že chuť piva vede k uvolňování hormonu štěstí. Ve své studii podali 49 mužům pohárek jejich oblíbeného piva a sklenku nápoje pro sportovce Gatorade.

S pomocí skenování mozku účastníků studie, a to jak po vypití piva, tak po vypití nápoje pro sportovce, se ukázalo, že úroveň dopaminu byla výrazně vyšší po doušku piva než po doušku Gatorade. Muži rovněž po prvním loku pociťovali potřebu vypít více piva, zatímco po vzorku energetického nápoje žádnou takovou potřebu necítili, ačkoli jeho chuť považovali za lepší.

Vzhledem ke skutečnosti, že sledovaní muži vypili piva jen velmi malé množství, dospěli vědci k závěru, že to je chuť, nikoli alkohol v tomto nápoji, co vyvolává pocit štěstí. Takto uvolněný dopamin rovněž vyvolává touhu pít ještě.

Zároveň vědci konstatovali, že ti muži, kteří měli v rodině nějakého alkoholika, produkovali více tohoto neuropřenašeče, který působí na systém potěšení a "odměn" v mozku.

Američtí vědci rovněž ukázali, že muži a ženy prožívají alkoholové opojení rozdílně. Ženy popisovaly značně podnapilé osoby svého pohlaví jako "trošku opilé" nebo se "špičkou", zatímco muži se naopak označovali za "opilé na mol" nebo "do němoty".

Podle Ashe Levitta, psychosociologa z Newyorské státní univerzity, mají vliv na takové popisy opilosti sociální tlaky a systémy norem a víry. Ženy předpokládají, že nemohou pít tolik jako muži.

Psycholog ale varuje, snahy žen zlehčovat stav opilosti mohou totiž být nebezpečné. "Jestliže ženy hovoří o 'špičce', zatímco dotyčná je na mol, může to vést k nebezpečným situacím, jako je řízení auta v opilosti či k tomu, že se podnapilá žena stane obětí fyzické či sexuální agrese," uvádí Ash Levitt.

Přeštice otevřou minipivovar

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Plzeňský deníkAutor:Pavel KorelusPřeštický pivovar

Během letních prázdnin chtějí v Přešticích otevřít minipivovar a restauraci, která vzniká v budově bývalého hotelu a hostince na náměstí.

Rekonstrukce budovy začala v prosinci a podle starosty Karla Naxery jde podle plánu. „Práce pokračují dobře, ale přece jenom to je 160 let starý dům, takže potřebuje důkladnější sanaci. Například stropní klenby bylo nutné v některých místech vyztužit, ze smíšeného zdiva občas vypadne kámen," popisuje starosta.

Výroba piva se ve městě obnoví po 112 letech. Pivovar a restaurace vyjde přeštický rozpočet na více než 18 milionů korun.

Den Radegastu vloni přilákal téměř padesát tisíc návštěvníků

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:První zprávyRadegast

Na Den Radegastu opět letos pivovar pozve nejen milovníky skvělého hořkého piva, čepování ale i kvalitní hudby a zábavy.

Loni teklo pivo na severní Moravě ve velkém. Prohlídková trasa pivovaru Radegast, škola čepování a další akce a aktivity přivedly v roce 2016 do pivovaru téměř 50 tisíc návštěvníků.

Severomoravský region nabízí kromě krásné přírody také celou řadu industriálních turistických atraktivit. Jednou z nich je také pivovar Radegast, který vaří oblíbené správně hořké moravské pivo. Prohlídková trasa pivovaru, zážitkový program Radegastova škola čepování a další akce a aktivity pivovaru přivedly v roce 2016 do pivovaru téměř 50 tisíc návštěvníků, což znamená meziroční nárůst návštěvnosti o 9 %.

Pivovar Radegast připravuje i na letošní rok zajímavé aktivity. „Zvyšující se zájem o náš pivovar nás velmi těší, a proto chystáme zajímavý program i na letošní rok. Nebližší bude březnový den s tradičními řemesly. Návštěvníci se mohou tentokrát těšit na ukázku řemesla kovářů a šindelářů z Rožnova pod Radhoštěm z Valašského muzea v přírodě, speciální prohlídky pivovaru a školu čepování piva nebo výstavu s názvem Pivovarská řemesla, která návštěvníky pomyslně provede procesem výroby piva a představí jim práci sládků, sklepáků, spilečných nebo třeba hvozdařů,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví.

Moravskoslezskenovinky.cz informovala Jitka Němečková, tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje.

kvůli EET zavádí nový systém

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:EET DeníkAutor:Zuzana ZelenkováDudák

Pivovar Dudák mění ředitele, ten kvůli aféře odchází do pražského Staropramenu. Dudák navíc musí zavést nový systém pro větší pohodlí zákazníků.

Pivovar ze Strakonic Dudák má být za loňský rok v plusu. "Za loňský rok budeme zase v plusu, výstav meziročně poklesl. Pivo se trošku zdražovalo, spousta hospod skončila, ale díky naší obchodní politice jsme prorazili do Prahy a Brna, kde ho můžeme prodávat trošku dráž než tady, a držíme pivovar pořád v černých číslech. Chystáme akci, jak ještě víc prorazit, zvětšit výstav a zisk," řekl strakonický starosta starosta Břetislav Hrdlička. Kvůli elektronické evidenci tržeb Dudák zavádí nový objednávkový systém, aby vyšel lépe vstříc zákazníkům.

Ze sortimentu je největší zájem o dvanáctistupňový světlý ležák Otavský zlatý, oblíbená je podle Hrdličky dvanáctka Dudák a tanková piva. "Máme už i tankové hospody Dudákovny, snažíme se jejich počet rozšířit a chytáme se i do velkých měst," řekl starosta. Pivovar rovněž vyhlásil výběrové řízení na stavbu podnikové prodejny před svým areálem, náklady Hrdlička odhaduje mezi 1,5 a 3,5 miliony korun, podle velikosti stavby.

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice vlastní město. ŘEditel Marek Pohanka končí po dvou letech a do Staropramenu odchází ke konci března. V roce 2015 činil zisk pivovaru téměř 700 tisíc korun, o rok dříve skončil pivovar ve ztrátě zhruba deset milionů korun.

Představenstvo jedná o Pohankově nástupci. "Jména nepadla, jen okruh, kde bychom měli hledat. Pan Pohanka je z Prahy, takže jde domů, dělal by u Staropramenu jednoho z republikových šéfů. Sice o nabídce přemýšlel delší čas, ale i rodina mu to schvaluje, že budou spolu," dodal starosta.

Velký úspěch modravského Pivovar Lyer

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:ŠumavaNET.czModrava

Na 27. mezinárodním pivním festivalu pivo Lyer z Modravy výborně bodovalo.

Mezinárodní pivní festival vylákal 16. - 18. února 2017 na českobudějovické výstaviště velké množství milovníků zlatavého moku.. Labužníci mohli ochutnat to nejlepší z českých i světových pivovarů a minipivovarů, vyzkoušet nejen známé a oblíbené ležáky, ale i méně obvyklé pivní speciály, svrchně kvašené stouty,portery, „ejly”, lambiky, anebo třeba piva pšeničná.

Pivo, které se vaří přímo v srdci Šumavy, získalo stříbrnou medaili hned ve dvou kategoriích a to: v kategorii světlý ležák premium z minipivovaru a v kategorii nefiltrované pivo.

Přijeďte na Modravu a v útulné restauraci na břehu Roklanského potoka si pochutnejte na pravém šumavském pivu.

Z redakce ŠumavaNet.CZ posíláme týmu pivovaru Lyer na Modravu velkou gratulaci.

Zlatá a stříbrná pivní pečeť pro Pardubický pivovar

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápojePernštejn

International Beer Festival Budweis - Letos zaslalo přihlášku několik desítek pivovarů z více než 20ti zemí světa a v soutěži o Zlatou pivní pečeť bylo představeno 883 vzorků. Toto klání patří k nejprestižnějším a největším degustačním soutěžím vůbec - v porotě zasedají reprezentanti cechovních pivovarnických organizací, pedagogové z odborných škol, potravinářských fakult či chemicko-technologických univerzit a vybraní reprezentanti tuzemských i zahraničních pivovarů, především respektovaní sládkové.

A jaká kritéria jsou rozhodující? Hodnotící komisi tvoří na 50 profesionálů, kteří přísně anonymně posuzují vůni, chuť, plnost, hořkost a říz všech přihlášených soutěžních vzorků piva. Množství erudovaných hodnotitelů, jejich rotace a vícekolový systém znemožňují jakékoli subjektivní ovlivnění výsledku, takže volba vítězů jednotlivých kategorií je naprosto spravedlivá.

S o to větší radostí přijali představitelé Pardubického pivovaru zprávu, že absolutním vítězem mezi světlými prémiovými ležáky se stal právě pardubický Pernštejn Premium. „Soutěž světlých prémiových ležáků je na Mezinárodním pivním festivalu považována za královskou disciplínu a pokud bych měl najít nějaký adekvátní sportovní příměr, je to něco jako sjezd na mistrovství světa v alpském lyžování,“ říká předseda představenstva společnosti Pardubický pivovar,a.s. ing. Leoš Kvapil. „Byli jsme vítězstvím nadšeni a trochu zaskočeni zároveň, i když ne tak docela, protože jsme Pernštejnu Premium věřili. Před třemi lety získal bronz, a protože je opravdu chuťově skvělý, říkali jsme si, že na stupních vítězů musí brzy postoupit. Ale že přeskočí stříbro a bude v tak silné konkurenci rovnou zlatý, to bylo velmi milé překvapení,“ dodává s úsměvem ing. Leoš Kvapil.

Stejně milé překvapení přinesl představitelům Pardubického pivovaru i 13ti stupňový Pernštejn Granát, který si z celosvětového utkání mezi tmavými speciály přivezl stříbrnou pečeť. „O pivní speciály je stále větší zájem, a to nejen u turistů, ale i u českých pivařů, kteří jsou jinak konzervativnější. Polotmavá, tmavá a černá piva zažívají velký boom, a proto je začala vyrábět i řada minipivovarů, takže nabídka je opravdu široká a konkurence velká. Stříbro našeho Granátu dokazuje, že tmavé silné speciály umíme v Pardubicích uvařit velmi dobře, a platí to nejen pro náš historický rodinný klenot, 19ti stupňový černý Pardubický Porter, ale i pro jeho 13ti stupňového karmínového sourozence. Obecně je to velké ocenění pro Pardubický pivovar jako celek. V minulosti prožil nelehké časy, prošel řadou turbulencí, které se negativně odrazily v kvalitě a pak se musel dlouho potýkat s hlubokou nedůvěrou domácích milovníků piva. To se nám ale v posledních letech podařilo změnit a jsem přesvědčen, že dnes už by pro pardubické pivo nikdo nepoužil hanlivé označení „Labák“".

Zlatá a stříbrná pečeť: Pivovary Lobkowicz bodují se svými pivy na české scéně

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Expres.cz

Pivovary Lobkowicz mají skvělá piva! Skupina totiž potvrdila mimořádnou kvalitu svých nápojů na prestižní soutěži o Zlatou pivní pečeť 2017, kde Pivovary Lobkowicz Group vybojovaly tři medailové ocenění. Co stojí za úspěchem této firmy?

„Ocenění na Zlaté pivní pečeti jsou důkazem toho, že tento způsob vaření piva je správnou cestou,“ stojí v tiskové zprávě společnosti.

Na soutěži dosáhl největšího úspěchu dosáhl Pivovar Protivín s pivem Platan Granát v kategorii „polotmavé pivo“. Tento „kousek“ se umístil na prvním místě a získal tak ocenění Zlaté pivní pečeti.

Dalším velkým úspěchem je také druhé místo v kategorii „světlé výčepní pivo“, na kterém se umístil Ježek Šenkovní 10% z Pivovaru Jihlava a získal tak Stříbrnou pivní pečeť.

Na třetím místě v kategorii „světlý ležák premium“ se umístil Lobkowicz Ležák Premium, který se vaří v protivínském pivovaru.

Co si o skvělém úspěchu na prestižní soutěži myslí předsedkyně dozorčí rady Lobkowicz Group Marcela Hrdá?

„Zlatá pivní pečeť je nejprestižnější pivovarnickou cenou v České republice. Naše značky dosáhly skvělých výsledků v opravdu velmi velké mezinárodní konkurenci,“ sdělilaHrdá

Pivovary Lobkowicz Group tak oceněním navázaly na úspěchy z minulých ročníků, kdy se na prvním místě umístil kvasnicový Lobkowicz Premium, na druhém místě v kategorii pšeničných piv Velen z pivovaru Černá Hora a na třetím místě v kategorii světlý ležák Páter z pivovaru Černá Hora.

„Také letošní skvělá umístění jsou oceněním práce našich sládků a všech dalších pracovníků v pivovarech. Je to další z řady důkazů, že náš naprostý důraz na kvalitu a tradiční výrobní postupy ve všech našich pivovarech se odráží v kvalitě a chuti piva, kterou oceňují znalci i všichni zákazníci,“ uvedl Kamil Špendla, generální ředitel skupiny Pivovary Lobkowicz Group.

Skupina Pivovary Lobkowicz Group pod vedením společnosti CEFC China nyní posiluje distribuci piva do českých domácností, restaurací a do maloobchodní sítě.

Podle tuzemských prodejů jsou Pivovary Lobkowicz Group, a. s. čtvrtou největší českou pivovarnickou skupinou.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.06.2017 15:555.135/5.135