Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Putovní oslava Pilsner Urquell odstartuje v Praze

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápojePrazdroj

Pilsner Urquell slaví 175 let od uvaření první várky. Oslavy narozenin originálního plzeňského ležáku začaly 7. října v Plzni na tradičním Pilsner Festu, ale zdaleka jím nekončí. Slavit se bude ve vybraných městech po celé České republice, jež navštíví putovní roadshow připomínající zrod zlatého ležáku, který změnil svět piva.

Na programu roadshow je naražení dubového sudu s nefiltrovaným plzeňským ležákem. Do vybraných měst pivo přiveze jediná formanka v Česku, Jana Šůsová, na svém povozu s koňmi. Atmosféru bude dotvářet živá kapela, která bude na místě přítomna po celý večer. „Za jeden večer navštívíme s herci v dobových kostýmech, v čele s postavou našeho prvního sládka Josefa Grolla, v daném městě dvě či tři hospody a v každé z nich si společně připijeme na oslavu zrození prvního zlatého ležáku na světě,“ přibližuje dění Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

V rámci roadshow budou návštěvníci moci ochutnat speciální várku nefiltrovaného plzeňského ležáku. Ten je specifický tím, že v závěru výrobního procesu neprojde filtrací a pasterizací. Nabízí tak exkluzivní pivní zážitek a jedinečnou možnost najít ve své hospodě alespoň kousek z atmosféry prazdrojských sklepů. „Nefiltrované pivo je poznat už na první pohled. Zlatavá barva je doplněna typickým kvasničným zákalem a při ochutnání jsou příjemně cítit čerstvé pivovarské kvasnice,“ přiblížil jeho chuť Václav Berka.

První zastávkou celorepublikových oslav bude Praha. Roadshow zde začne 12. října. v 18 hodin v restauraci U Pinkasů, kde Pražané v roce 1843 ochutnali Pilsner Urquell jako první v metropoli. Zde rovněž v odpoledních hodinách proběhne již osmý ročník klání známého jako Pinkasova noční můra, při které soutěžící musí načepovat deset půllitrů piva a s nimi vyběhnout 41 schodů. Soutěž je připomenutím toho, jak se kdysi nosilo pivo ze sklepa, kde jej výčepní načepovali a pak s několika půllitry v každé ruce museli vyběhnout nahoru za svými hosty, aniž by ho vylili. Soutěže se pravidelně účastní výčepní ze známých hospod a restaurací, v nichž se čepuje plzeňský ležák.

Přijďte s námi oslavit 175 let od doby, kdy Pilsner Urquell změnil svět piva!

Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:HOBBY.cz

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci nejhůř z rozvinutého světa. Chtějí, aby se limit zvýšil na 2 000 litrů, přestože pivo nesmějí prodávat.

„Náš Cech domácích pivovarníků udělal anketu mezi domovarníky v zahraničí a zjistil, že situace v ČR je naprosto nejhorší z rozvinutého světa. Lépe než čeští domovarníci jsou na tom dokonce i ti turečtí v zemi převážně muslimské, kteří smějí uvařit 350 litrů za rok,“ říká předseda cechu Radek Michel. Podle jeho slov mají lepší situaci i Němci, byť je jejich limit také přísný. „Mohou ho překročit a za překročení zaplatit nějaký poplatek. Pokud český domovarník překročí limit, tak se vlastně stává kriminálníkem, protože není žádná zákonná možnost legalizace většího množství uvařeného piva,“ dodává Michel.

Argumentuje tím, že se 200 litrů za rok může zdát dost, ale situace mezi domácími vařiči piva je jiná. „Když doma uvaříte pivo, tak ho sám nevypijete. Zvete kamarády, účastníte se soutěží, kam kromě soutěžních vzorků vozíte pivo na ochutnávku ostatním účastníkům,“ argumentuje.

Cech proto v petici požaduje změnu limitu – buď jeho navýšení na 2 000 litrů, jako to mají vinaři, nebo jeho úplné zrušení, protože na rozdíl od vinařů nesmějí pivo prodávat a ani to nepožadují. „Celý zákon (§ 80 odst. 1 zákona č. 353/2003 Sb.) v současné podobě je naprosto hloupý a nesmyslný a téměř také nerealizovatelný. Protože jediná možnost, jak dokázat domovarníkovi překročení zákona je, že u něj celníci najdou při kontrole víc jak 200 litrů piva. Cech nicméně zaujímá stanovisko, že ať je zákon napsaný jakkoli hloupě, tak ho budeme dodržovat. Ale nemůžeme se s jeho zněním smířit, proto požadujeme jeho úpravu,“ vysvětluje předseda cechu.

Podle odpůrců zvyšování limitu domovarníci prodávají nelegálně vyrobené pivo, což je podle cechu nefér argumentace. Lidi, kteří překračují zákon a vyrábějí a prodávají pivo nelegálně, podle nich nelze považovat za domovarníky a jsou možnosti, jak tyto výrobce postihnout bez toho, aby tím trpěli všichni, co si vaří pivo doma jako zálibu.

Začíná podzimní Svijany tour skupiny DYMYTRY

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Kristýna ČermákováSvijany

Česká metalová kapela DYMYTRY vyráží na podzimní turné, jehož hlavním partnerem je Pivovar Svijany. Během tří měsíců odehraje koncerty na celkem šestnácti místech po celé České republice. Hostem skupiny je rock-metalová kapela KOMUNÁL.

Psy-core kapela Dymytry, která je výrazná nejen svou hudbou, ale i svou image, se opět vrací na hudební pódia a vyráží na své třetí samostatné turné s názvem Svijany tour Dymytry. Svým fanouškům zahraje to nejlepší ze své dosavadní tvorby v celkem šestnácti různých klubech po celé České republice. „Turné začíná 13. října koncertem v obci Pěnčín a končí 16. prosince závěrečným koncertem v Herálci u Žďáru nad Sázavou. Fanoušci se mohou těšit na pořádnou show, velkou dávku poctivé muziky a k tomu i několik překvapení,“ říká Josef Havlíček, manager skupiny Dymytry a dodává: „Vstupenky lze zakoupit v předprodeji v síti Ticketstream nebo na místě v den konání koncertu.“

Hlavním sponzorem turné je Pivovar Svijany, který se rozhodl spojit příjemné s užitečným a přichází s kampaní Koruna na dně půllitru. „Dymytry dělá poctivou hudbu a my poctivé pivo, proto jsme rádi, že je s naším svijanským pivem můžeme na turné doprovázet. Rozhodli jsme se, že koruna z každého prodaného piva v rámci turné půjde na dobrou věc,“ uvedl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Během turné bude moci každý poslat svůj tip na nestátní neziskovou organizaci, které by měla konečná vybraná částka za prodaná piva připadnout. Po skončení Svijany tour Dymytry vybere odborná porota tři neziskové organizace; o konečném vítězi pak rozhodnou fanoušci na facebookovém účtu Pivovaru Svijany. Na Facebooku jsou uvedeny i podrobné podmínky kampaně.
Pivovar Svijany s kapelou Dymytry spolupracuje již několik let a pro skutečné skalní fanoušky nejen kapely, ale i svijanského piva připravuje speciální edici 2l Plechovek nejen pro chlapy Dymytry „450“. Plechovky jsou k zakoupení jak na turné kapely, tak na e-shopu Pivovaru Svijany. Kapela Dymytry už příští rok oslaví 15 let a k této příležitosti připravuje velký koncert v pražské Incheba aréně na březen 2018.

Dymytry
Česká psycore metalová kapela založená v roce 2003 Jiřím Urbanem ml. Kapela má celkem šest členů a jejich image je založená na maskách s motivy hmyzu, mohutných kytarových riffech, melodických refrénech a sugestivním zpěvu. Název skupiny Dymytry je odvozen od ruské lomotivy. Kapela vydala už čtyři alba – Neser, Neonarcis, Homodlak a poslední s názvem Agronaut.

Pivo uvařené z čerstvého chmele už je téměř vypito

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Naše vodaGambrinus

Gambrinus posílá do hospod poslední pivo z čerstvě sklizeného chmele. Informoval o tom sládek pivovaru Pavel Zítek s tím, že další pivo z čerstvého chmelu bude zase až za rok.

Pivovar Gambrinus zažívá nečekanou situaci. Pivo z čerstvého chmele mizí rychleji, než bylo v plánu. Na oslavu chmelobraní vyměnil Gambrinus všechno pivo v hospodách za várky z čerstvého chmele. Pivo, které mohou sládci uvařit jen po chmelové sklizni, navařil Gambrinus zhruba na měsíc, v těchto dnech však pivovar opouštějí poslední sudy.

Pivovar na přelomu září a října přestal hospodám dodávat piva ze standardních várek a nahradil je pivem uvařeným z čerstvého chmele z letošní sklizně. Stalo se tak poprvé v historii vůbec, kdy velký pivovar vyměnil svá piva ve všech hospodách. Nepasterizovanou desítku, dvanáctku a nefiltrovaný ležák navařil pro 5 tisíc hospod přibližně na měsíc. „Na vaření piv z čerstvého chmele a jeho distribuci se podílelo neuvěřitelných 900 lidí. Bylo to náročné, vše stihnout v tak krátké době, ale výsledek stojí za to,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus. Zvýšený zájem o nachmelená piva v hospodách potvrzují i hospodští. Piva z čerstvého chmele pivovar stočil z 84 procent do sudů a 16 procent šlo do cisteren, kterými se vozí do hospod tankové pivo. V tuto chvíli pivovar zaváží do hospod poslední sudy. Pokud tedy lidé chtějí ochutnat Gambrinus z čerstvého chmele, musí si do hospody pospíšit. „Příští týden už pravděpodobně piva z letošního chmelobraní ve většině hospod nebudou. Pokud pivaři chtějí ještě ochutnat, není na co čekat. Pivo z čerstvého chmele bude v hospodách zase až po příští sklizni,“ uvedl Zítek.

Limitovanou edici Extra chmelené dvanáctky ze Smíchova ochutnáte v hospodách

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápojeStaropramen

Pocta výjimečnému českému chmelu. Chuťově plný, středně prokvašený ležák s hustou pěnou, třikrát chmelený na varně a dvakrát za studena, jehož srdcem je žatecký poloraný červeňák - jeden z nejkvalitnějších chmelů světa.

Tak jestli vám tohle nedokázalo vnuknout nápad zajít si večer na jedno, pak už to asi nesvede vůbec nic. A pokud ano, pak máte štěstí! Právě teď si totiž limitovanou várku Extra chmelené dvanáctky ze smíchovského pivovaru Staropramen můžete vychutnat ve více než 600 vybraných hospodách a restauracích.

Pivovar Staropramen připravil tento speciál u příležitosti Dnů českého piva a čepovat se bude v průběhu celého podzimu, pokud se tedy speciál nevypije dřív

Oktoberfest: Pivní ráj to na pohled!

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:EpochaPlusAutor: Karolína Steinbergerová

Má status největšího pivního svátku Evropy. Je to nejznámější pitka, nejopulentnější hodokvas a největší festival zlatavého moku. Každý rok na bavorské pivo dorazí kolem 6 milionů lidí, obskakuje je 12 000 zaměstnanců, spořádají se stovky volů, až 450 000 pečených kuřat nebo třeba 400 000 párků.

Nedílnou součást bavorské kultury tvoří už 200 let. Jeho oblíbenost je tak velká, že stoly v obrovských pivních stanech je třeba rezervovat několik měsíců dopředu.

Slaví celé město
Nezasvěceným by se mohlo zdát, že Oktoberfest patří k počinům moderní doby. Ne. Jeho historie se začíná psát už v říjnu roku 1810, kdy se koná královská svatba korunního prince Ludvíka (1786–1868) s Terezou Sasko-Hildburghausenskou (1792–1854). Na její počest dvůr uspořádá přímo pompézní oslavy, kam jsou pozváni všichni občané města. I když se říká, že v nejlepším se má přestat, slavnost se protáhne na několik dní, než je finálně zakončena koňským dostihem. Pro velký úspěch je za další rok uspořádána znovu, tentokrát o pár týdnů dříve. Nevědomky tak vzniká tradice přežívající už 207 let!

Jako v mraveništi
Pokud se na Oktoberfest vydáte poprvé, možná vás překvapí jeho rozlehlost a neskutečné množství lidí. Ničím výjimečným nejsou hodinové fronty do stanu nebo přeplněné promenády, jimiž je třeba doslova se proboxovat. Rozhodně se vyplatí si přivstat nebo navštívit festival ve všední den. Netrpělivost a nervozitu nechte doma. Slavnostní zahájení je v rukou starosty, který přesně v 12:00 otevírá první soudek s pivem. Tím odstartuje všeobecné veselí, trvající zpravidla 16 dní, zakončené první říjnovou nedělí.

Na levou či na pravou stranu?
Kromě výzdoby jednotlivých stanů se můžete kochat i pohledem na servírky, oblečené v tradičních bavorských dirndlech. Těm věnují pozornost nejčastěji nezadaní pánové. Na svoji nositelku totiž dokážou mnohé prozradit. Pokud má tkaničku zástěry uvázanou na levé straně, je žena nezadaná a nakloněna flirtování. Je-li však na pravé straně, je již „zamluvena“ a štěstí musíte hledat jinde. Na mužích je k vidění tradiční bavorský oděv – lederhose, který dospělému Bavořanovi vydrží klidně i celý život! V dnešní době se do tradičních krojů neoblékají jen místní, ale také turisté, kteří chtějí lépe splynout s davem.

Das ist gut!
Zatímco dnes si festival bez hektolitrů piva neumíme představit, ne vždy bylo jeho podstatnou součástí. Milovníci zlatavého moku si musí počkat až na konec 19. století, konkrétně na rok 1887, kdy na scénu vstupují mnichovské pivovary. Za tu dobu jejich malé stánečky vyrostly v obří stany, ve kterých se zvládne vypít až 8 milionů litrů piva. Speciálně pro tuto příležitost je vyráběna várka, na níž se podílí ti nejlepší sládci. Pivo obsahuje 13,5 % extraktu původní mladiny a je o 1,3 % silnější. Pokud byste měli zájem pouze o „jedno malé“, bohužel moc nepochodíte. Pokud pivo, tak echt tuplované! K tomu patří také pořádně naditá peněženka, ceny se pohybují okolo 11 eur za sklenici. Prokládání nealkoholickými nápoji není o moc levnější. Jeden litr vody či jiného nápoje přijde na 8 eur.

Pár rad na konec…
Od roku 2016 panují na Oktoberfestu zvýšená bezpečnostní opatření. Ta jsou letos ještě přísnější kvůli prosincovým útokům na vánoční trh v Berlíně. Celý areál festivalu má být oplocen a pod neustálým dohledem kamer a stovek policistů. Je tedy dobré cestovat spíše nalehko, vyhnout se velkým a objemným zavazadlům. Pokud rádi cestujete se svým mazlíčkem, je nejlepší jej nechat doma, zvířata mají totiž vstup přísně zakázán. Stejně tak platí zákaz vynášení skleněných nádob. Během Oktoberfestu není nouze ani o ztracené předměty. Každoročně se jich ztratí více než 4000! Nejčastěji se jedná o brýle, klíče, mobilní telefony nebo bundy.

Hrabal a pivovar v Nymburku. Proč má pamětní desku ve výšce, kam čůrají psi?

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:ČtiDoma.czAutor:Kryštof EderPostřižinský

Po první světové válce se František Hrabal, otec budoucího spisovatele, stal správcem v nymburském pivovaře. V prostředí pivovaru tak Bogan – jak se Bohumilovi přezdívá – vyrostl a zdrojem inspirace mu byl prakticky celý život.

Nymburské pivo dnes nese název Postřižinské. O což se zapříčinil právě slavný spisovatel. Dříve se pivo jmenovalo Polaban, avšak konzumenti byli údajně znervózněni představou, že by se pivo mohlo vařit z vody řeky Labe. Proto se jednalo o jménu novém. V úvahu přicházely názvy jako Nymburské, Postřižinské nebo Pábitelské. Bohumil Hrabal měl právo do volby nového jména zasáhnout a zvolil právě Postřižinské.

Nutno říci, že to byla volba dobrá, neboť právě díky Postřižinám byl a je pivovar nejvíce vidět. V roce 1961 vyšla Hrabalova kniha s názvem Postřižiny, jež byla situována právě do prostředí nymburského pivovaru. Už tehdy si mohli v Nymburku mnout ruce. Ne každému pivovaru se poštěstí, aby se stal dějištěm příběhu, notabene příběhu spisovatele, který pro leckoho zosobňuje českou poválečnou literaturu. Jenomže na pivovar v Nymburku se usmálo štěstí ještě jednou. A to pořádně. V roce 1980 si totiž Hrabalovy Postřižiny vybral jako námět pro svůj celovečerní film Jiří Menzel. Režisér, jehož filmy přesáhly hranice České republiky. Stejně jako Hrabalovy knihy.

Nejlepší pivo
Bohumil Hrabal pil pivo v podstatě celý život. To je taky jeden z důvodů, proč je tak často spojován s jiným českým spisovatelem a nadšeným pivařem Jaroslavem Haškem.

Přestože měl Hrabal od raného dětství nejblíže k pivovaru v Nymburku, nejvíce se jako štamgast proslavil v hospodě U Zlatého tygra. Tam se mimo jiné setkal s americkým prezidentem Billem Clintonem (psali jsme zde). Postřižinské pivo si však Hrabal vozil na svou chatu do Kerska a nymburský pivovar je rovněž zmiňován v dalším Menzelově filmu na námět Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále. Tam se o nymburském pivě mluví jako o tom nejlepším.

Francinův ležák a Pepinova desítka
Nejenže dnes pivovar nese název podle Hrabalovy knihy, také jednotlivé produkty nymburského pivovaru připomínají svými jmény Hrabalovo dílo. Můžeme tak ochutnat například Něžného barbara, Francinův ležák, Bogana, Pepinovu desítku nebo Jubilejní Hrabalovo pivo.

Hrabal má rovněž v prostorách pivovaru pamětní desku. Ta stojí nezvykle nízko. Váže se k ní totiž jedna ze zajímavých příhod, jimiž se Hrabalův život jen hemží. Když spisovatel slavil osmdesáté narozeniny, na pražské Libni chtěli spisovatele vyznamenat pamětní deskou. Hrabal však odmítl. A odmítnutí doprovodil slovy "Já žádnou desku nechci, ale když, tak jen ve výšce, kam čůrají psi". Toto přání nebylo v Nymburku vyslyšeno. A tak zatímco v Libni nalezneme Hrabalovu zeď, v Nymburku je malá pozlacená destička se vzpomínkou na slavného spisovatele ve výšce asi dvacet centimetrů od země.

Nymburský pivovar byl nakonec pro Hrabala tak silnou inspirací, že se jej rozhodl popsat ještě jednou. Tentokrát v autobiograficky laděné próze s příznačným názvem Můj pivovárek. Tento text začíná ve chvíli, kdy se šestiletý Bohumil se svými rodiči a bratrem přistěhoval do pivovaru. Pak se odvíjí sled idylických obrazů z pivovarnického provozu i z návštěv jiné Hrabalovy celoživotní inspirace – strýce Pepina.

Obyčejný pivovar?
Stěží bychom hledali v české literatuře autora, jehož prózy tak sugestivně a idylicky líčí věci, jež se ostatním mohou jevit obyčejné. Hrabal prohlašoval, že proto, aby se mohl stát spisovatelem, se musí napřed zamazat životem. Pokud by tak neučinil, psaní by považoval za vykonstruované a neautentické. Pokud však Hrabal nacházel krásu v obyčejnosti, nelze říct, že bychom tuto krásnou obyčejnost dnes mohli najít v nymburském pivovaru. Protože právě díky Hrabalovi lze jen stěží mluvit o místě, kde se vaří Postřižinské pivo, jako o obyčejném.

Obyvatelé Jindřichova Hradce rozhodovali o využití pivovaru

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Jižní Čechy TeďAutor:Lucie Váchová

V dubnu začaly zabezpečovací práce na zámeckém pivovaru, který vyhořel v září 2011, a loni ruinu koupilo město Jindřichův Hradec za 7,8 milionu korun. Společnost Wraget SB Praha získala zakázku za 3 622 830 korun a pracuje na vyklizení prostor a provizorním zastřešení. To vše by mělo být hotové ještě letos na podzim. Už v červnu ale město vyhlásilo anketu pro obyvatele města, kteří mohli říct, jaké využití pivovaru by uvítali. Anketa nyní skončila a celkem se sešlo 33 různých nápadů. Nejčastěji si lidé přáli obnovit městský pivovar a zřídit při něm také pivnici nebo restauraci.

Objevily se také návrhy na vybudování lázní nebo jiného ubytovacího zařízení, kterých je i podle vedení města v Jindřichově Hradci nedostatek, stavbu divadla, které ve městě chybí, několik nápadů zmínilo výstavbu muzea pivovarnictví, které by se k pivovaru určitě hodilo. Dále se objevily tipy na virtuální svět, dětské hrací centrum, muzeum motocyklů nebo městskou truhlárnu. Mezi kuriózní nápady patřilo například muzeum voskových figurín a pěstírna konopí pro lékářské účely.

Během minulého týdne jindřichohradečtí radní jmenovali osmnáctičlennou komisi, která se bude přijatým návrhům dál věnovat, vybere ty nejvhodnější a postupně připraví podklady pro zpracování projektu na celkovou rekonstrukci pivovaru. V komisi jsou zastoupeni vedoucí odborů městského úřadu, zástupci z každé politické strany v zastupitelstvu a dva pracovníci z Národního památkového ústavu. Celý objekt je totiž součástí areálu státního hradu a zámku, který je nemovitou národní kulturní památkou. „A právě památková ochrana nás bude ve využití objektu limitovat. Musíme zachovat původní vnější vzhled a hmotu, obnovit zastřešení jednotlivých křídel v původním tvaru. Dále bude nutné zachovat dispoziční řešení dochovaných částí a v maximální míře obnovit poškozené konstrukce,“ připomněl místostarosta Bohumil Komínek s tím, že pivovar je v současné době přístupný pouze z jižní a východní strany, přístup do severního dvora blokuje soukromý vlastník. „Objekt je třípatrový, poslední patro je ale dost vysoké, v podstatě tam bude v případě potřeby možné postavit i čtvrté, podkrovní patro,“ dodal místostarosta.

Karolina Oktobeerfest se připravuje na rekordní účast

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:FórumNováKarolína.czAutor:Radka Hájková

Světlá i tmavá, spodně i svrchně kvašená, ochucená i cidery, ležáky i speciály… Už tento pátek 13. října bude slavnostně zahájen jeden z největší pivních festivalů v regionu, Karolina Oktobeerfest. Během dvou dnů obsadí prostranství mezi obchodním a zábavním centrem Forum Nová Karolina a Trojhalím na čtyři desítky pivovarů. Příchozí budou mít možnost ochutnat bezmála sto padesát druhů, typů a příchutí piv, včetně stylů APA a IPA.

Již čtvrtý ročník vyhledávané akce se letos rozrostl o deset nových pivovarů. Mezi plejádou pivovarských zařízení návštěvníci najdou jak ta velká a zavedená, tak menší regionální, mini i samozásobitelské pivovary. Navíc se bude možné po oba dny zapojit do Radegast školy čepování piva s mistry bartendery: Jakubem Šrubařem a Vítem Voznicou. Workshopy budou začínat vždy v celou hodinu, a to v pátek od 16.00 do 21.00 hodin, v sobotu od 13.00 do 21.00.

„Slavnostní naražení sudu s náměstkem primátora Mgr. Michalem Mariánkem v pátek v 16 hodin oficiálně odstartuje dvoudenní pěnivou zábavu, kterou doplní vystoupení předních českých kapel a sólistů. Meziročně registrujeme zvýšenou poptávku za strany gastro provozovatelů i pivovarských zařízení. Vedle čtyřiceti pivovarů tak bude možné ochutnat delikatesy a chuťovky k pivu, regionální speciality, sladkosti či lehčí jídla od dvou desítek catererů. Počasí nám snad bude přát, očekáváme rekordní návštěvnost,“ uzavírá marketingový manažer OC Forum Nová Karolina Tomáš Lučan.

Hudební program na pódiu bude v pátek 13. října v režii kapel Alkehol, Mandrage či písničkáře Thoma Artwaye. V sobotu se blýsknou stálice české hudební scény Monkey Business, zpěvák Jakub Děkan, celosvětově cenění Queenie – world Queen tribute band, skupina Memphis či divoká karta organizátorů, ostravští Easy Steps. Festival vyvrcholí v sobotu ve 21.00 slavnostním ohňostrojem.

Parkování bude po oba dny zdarma. Vstupné bude opět dobrovolné – jakýmkoliv obnosem bude možné přispět do sbírky ostravského Mobilního hospice Ondrášek. Přímo v centru Forum Nová Karolina od 9. do 15. října lze získat informace o aktivitách hospice a prohlédnout si prezentaci vzorového pokoje.

Další informace a program na www.forumnovakarolina.cz a Facebooku centra.

Stejně jako v loňském roce vyrostou na náměstí Biskupa Bruna mezi OC Forum Nová Karolina a Trojhalím velkokapacitní vyhřívané stany. Přibydou další, i krytá, místa na sezení. Kapacita bude bezmála 1 500 míst. Své portfolio představí čtyřicet pivovarů, což z Karolina Oktobeerfestu dělá jeden z největších regionálních svátků piva. Narážet sudy bude například Radegast, Černá Hora, Pivovar Garáž, Badflash, Holba, Pivovarský dům Ostrava, Sachsenberg pivovar či nově Pivovar Kohutka, Pivovar Dejv, Hubertus, Hoppy Dog nebo Létající pivovar Nomád.

Už předchozí ročník ukázal, že Oktobeerfest přerostl v městské pivní slavnosti, oslovující všechny generace. Návštěvníci navíc oceňují propojení s OC Forum, kde mají rodiče s dětmi k dispozici herní atrakce, prolézačky, trampolíny a zábavný program včetně soutěží. V provozu bude také herní koutek Chachárek s možností hlídání dětí přímo uvnitř OC Forum Nová Karolina.

V sobotu 14. října od 9.00 do 21.00 hodin bude také možné si vyzkoušet olympijskou disciplínu, curling. Její letní či indoorová varianta, tzv. Street curlling, bude umístěna v 1. patře centra. Herní pole ve zmenšených rozměrech je určené úplně pro všechny, tedy včetně dětí, seniorů či osob s jakýmkoliv omezením.

Pivovar Samson se otevře veřejnosti

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar SamsonAutor:Pavel OrálekSamson

Pivovar Samson zažije v sobotu 14. října 2017 událost, která nemá v poslední dekádě obdoby. Od 15:00 se budou konat Pivovarské slavnosti, při kterých otevře své brány veřejnosti.

Pivovar Samson nyní zažívá úspěšné období. Po investicích vlastníka AB InBev ve výši téměř 500 milionů korun se hospodářsky postupně zvedá. „Díky novým technologiím se nám daří vyrábět kvalitnější piva, důkazem toho je i stříbrná medaile na soutěži Pivo České republiky 2017, kterou získala naše desítka Samson,“ říká ředitel pivovaru Samson Daniel Dřevikovský. Teď se chce Samson představit nejenom českobudějovické veřejnosti při Pivovarských slavnostech.

Hosté, kteří zavítají do areálu pivovaru Samson na Lidické třídě, se mohou těšit na bohatý program. Celým dnem bude návštěvníky provázet moderátor Přemysl Švejk Kubišta alias Dobrý voják Švejk. Kromě dobrého jídla nebudou chybět pestrá nabídka piv z produkce Samsonu, nejrůznější pivní soutěže, exhibice historických motorek nebo ukázky hasičské techniky. Pivní fanoušky potěší svými písničkami Patrola Šlapeto, kapela Josef Švejk & C. a K. Šraml a hvězdou celého programu bude americká zpěvačka působící v Česku Tonya Graves.

Nedílnou součástí Pivovarských slavností budou také komentované prohlídky pivovaru. „Budějčáci“ i přespolní se tak budou moci podívat do míst, kde se pivo Samson vyrábí. „Chceme víc zpřístupnit pivovar zájemcům o naše produkty, ke kterým kromě tradičních alkoholických piv patří i legendární nealko Pito,“ dodává ředitel Dřevikovský. Milovníci piva, kteří se na prohlídku dostanou, budou moct ochutnat nefiltrované pivo přímo z tanku.

Akci nepřekazí ani špatné počasí, bude připraven pivní stan. Vstup je pro všechny zdarma.

Pivovar Samson, a.s., České Budějovice patří do portfolia společnosti AB InBev, která je největším světovým pivním koncernem. Mezi jeho další značky patří například Stella Artois, Corona či Foster´s. Česká republika jako pivní velmoc si v jeho portfoliu získává čím dál důležitější postavení, čemuž napomáhá investování do jejích tradičních značek, jako je právě Samson.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.04.2018 21:506.160/6.160