Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Prazdroj znovu jeden z nejzajímavějších turistických cílů. Loni přilákal 650 tisíc lidí.

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Krajské listyPrazdroj

Plzeňský Prazdroj se stále drží na špici mezi nejnavštěvovanějšími turistickými atrakcemi v České republice, loni jej navštívilo téměř 650 000 lidí z Česka i ciziny. Láká je nejen originální příběh plzeňského ležáku, ale i zážitky, spojené s čepováním piva nebo kulturními akcemi v historických prostorách pivovaru.

„Velmi nás těší množství návštěvníků, kteří k nám jezdí, aby se dověděli, kde a jak se vyrábí světoznámý plzeňský ležák, který dal vzniknout kategorii piv typu pils. Lidé dnes očekávají i příjemný zážitek navíc, proto neustále přicházíme s novinkami – zážitkovými programy, koncerty na nádvoří nebo atraktivními akcemi, jako je soutěž nejlepších výčepních v České i Slovenské republice Pilsner Urquell Master Bartender,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Aby byl Plzeňský Prazdroj pro turisty z celého světa stále atraktivním cílem, udržuje své prohlídkové trasy v prvotřídní kvalitě. Už po čtvrté v řadě se mu tak podařilo získat prestižní ocenění Certificate of Excellence, které uděluje nezávislý cestovatelský portál TripAdvisor. Patří tak mezi deseti procentům nejlépe hodnocených turistických cílů na světě. „Mezi návštěvníky stále převažují Češi, hojně jsou však zastoupeni i sousedé z Německa, relativně hodně přijíždí také Američanů nebo Taiwanců,“ dodává Šlehofer.

Tajemství piva: Proč se nikdy nechodí jen na jedno? A varování pro dámy

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:EuroZprávy.cz

Dávat Čechům přednášky o pivu se může jevit jako nošení dříví do lesa, nicméně je možná několik věcí, které jste o zlatavém moku dosud nevěděli.

Vědci z americké Indianské univerzity prokázali, že chuť piva vede k uvolňování hormonu štěstí. Ve své studii podali 49 mužům pohárek jejich oblíbeného piva a sklenku nápoje pro sportovce Gatorade.

S pomocí skenování mozku účastníků studie, a to jak po vypití piva, tak po vypití nápoje pro sportovce, se ukázalo, že úroveň dopaminu byla výrazně vyšší po doušku piva než po doušku Gatorade. Muži rovněž po prvním loku pociťovali potřebu vypít více piva, zatímco po vzorku energetického nápoje žádnou takovou potřebu necítili, ačkoli jeho chuť považovali za lepší.

Vzhledem ke skutečnosti, že sledovaní muži vypili piva jen velmi malé množství, dospěli vědci k závěru, že to je chuť, nikoli alkohol v tomto nápoji, co vyvolává pocit štěstí. Takto uvolněný dopamin rovněž vyvolává touhu pít ještě.

Zároveň vědci konstatovali, že ti muži, kteří měli v rodině nějakého alkoholika, produkovali více tohoto neuropřenašeče, který působí na systém potěšení a "odměn" v mozku.

Američtí vědci rovněž ukázali, že muži a ženy prožívají alkoholové opojení rozdílně. Ženy popisovaly značně podnapilé osoby svého pohlaví jako "trošku opilé" nebo se "špičkou", zatímco muži se naopak označovali za "opilé na mol" nebo "do němoty".

Podle Ashe Levitta, psychosociologa z Newyorské státní univerzity, mají vliv na takové popisy opilosti sociální tlaky a systémy norem a víry. Ženy předpokládají, že nemohou pít tolik jako muži.

Psycholog ale varuje, snahy žen zlehčovat stav opilosti mohou totiž být nebezpečné. "Jestliže ženy hovoří o 'špičce', zatímco dotyčná je na mol, může to vést k nebezpečným situacím, jako je řízení auta v opilosti či k tomu, že se podnapilá žena stane obětí fyzické či sexuální agrese," uvádí Ash Levitt.

Přeštice otevřou minipivovar

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Plzeňský deníkAutor:Pavel KorelusPřeštický pivovar

Během letních prázdnin chtějí v Přešticích otevřít minipivovar a restauraci, která vzniká v budově bývalého hotelu a hostince na náměstí.

Rekonstrukce budovy začala v prosinci a podle starosty Karla Naxery jde podle plánu. „Práce pokračují dobře, ale přece jenom to je 160 let starý dům, takže potřebuje důkladnější sanaci. Například stropní klenby bylo nutné v některých místech vyztužit, ze smíšeného zdiva občas vypadne kámen," popisuje starosta.

Výroba piva se ve městě obnoví po 112 letech. Pivovar a restaurace vyjde přeštický rozpočet na více než 18 milionů korun.

Den Radegastu vloni přilákal téměř padesát tisíc návštěvníků

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:První zprávyRadegast

Na Den Radegastu opět letos pivovar pozve nejen milovníky skvělého hořkého piva, čepování ale i kvalitní hudby a zábavy.

Loni teklo pivo na severní Moravě ve velkém. Prohlídková trasa pivovaru Radegast, škola čepování a další akce a aktivity přivedly v roce 2016 do pivovaru téměř 50 tisíc návštěvníků.

Severomoravský region nabízí kromě krásné přírody také celou řadu industriálních turistických atraktivit. Jednou z nich je také pivovar Radegast, který vaří oblíbené správně hořké moravské pivo. Prohlídková trasa pivovaru, zážitkový program Radegastova škola čepování a další akce a aktivity pivovaru přivedly v roce 2016 do pivovaru téměř 50 tisíc návštěvníků, což znamená meziroční nárůst návštěvnosti o 9 %.

Pivovar Radegast připravuje i na letošní rok zajímavé aktivity. „Zvyšující se zájem o náš pivovar nás velmi těší, a proto chystáme zajímavý program i na letošní rok. Nebližší bude březnový den s tradičními řemesly. Návštěvníci se mohou tentokrát těšit na ukázku řemesla kovářů a šindelářů z Rožnova pod Radhoštěm z Valašského muzea v přírodě, speciální prohlídky pivovaru a školu čepování piva nebo výstavu s názvem Pivovarská řemesla, která návštěvníky pomyslně provede procesem výroby piva a představí jim práci sládků, sklepáků, spilečných nebo třeba hvozdařů,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví.

Moravskoslezskenovinky.cz informovala Jitka Němečková, tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje.

kvůli EET zavádí nový systém

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:EET DeníkAutor:Zuzana ZelenkováDudák

Pivovar Dudák mění ředitele, ten kvůli aféře odchází do pražského Staropramenu. Dudák navíc musí zavést nový systém pro větší pohodlí zákazníků.

Pivovar ze Strakonic Dudák má být za loňský rok v plusu. "Za loňský rok budeme zase v plusu, výstav meziročně poklesl. Pivo se trošku zdražovalo, spousta hospod skončila, ale díky naší obchodní politice jsme prorazili do Prahy a Brna, kde ho můžeme prodávat trošku dráž než tady, a držíme pivovar pořád v černých číslech. Chystáme akci, jak ještě víc prorazit, zvětšit výstav a zisk," řekl strakonický starosta starosta Břetislav Hrdlička. Kvůli elektronické evidenci tržeb Dudák zavádí nový objednávkový systém, aby vyšel lépe vstříc zákazníkům.

Ze sortimentu je největší zájem o dvanáctistupňový světlý ležák Otavský zlatý, oblíbená je podle Hrdličky dvanáctka Dudák a tanková piva. "Máme už i tankové hospody Dudákovny, snažíme se jejich počet rozšířit a chytáme se i do velkých měst," řekl starosta. Pivovar rovněž vyhlásil výběrové řízení na stavbu podnikové prodejny před svým areálem, náklady Hrdlička odhaduje mezi 1,5 a 3,5 miliony korun, podle velikosti stavby.

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice vlastní město. ŘEditel Marek Pohanka končí po dvou letech a do Staropramenu odchází ke konci března. V roce 2015 činil zisk pivovaru téměř 700 tisíc korun, o rok dříve skončil pivovar ve ztrátě zhruba deset milionů korun.

Představenstvo jedná o Pohankově nástupci. "Jména nepadla, jen okruh, kde bychom měli hledat. Pan Pohanka je z Prahy, takže jde domů, dělal by u Staropramenu jednoho z republikových šéfů. Sice o nabídce přemýšlel delší čas, ale i rodina mu to schvaluje, že budou spolu," dodal starosta.

Velký úspěch modravského Pivovar Lyer

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:ŠumavaNET.czModrava

Na 27. mezinárodním pivním festivalu pivo Lyer z Modravy výborně bodovalo.

Mezinárodní pivní festival vylákal 16. - 18. února 2017 na českobudějovické výstaviště velké množství milovníků zlatavého moku.. Labužníci mohli ochutnat to nejlepší z českých i světových pivovarů a minipivovarů, vyzkoušet nejen známé a oblíbené ležáky, ale i méně obvyklé pivní speciály, svrchně kvašené stouty,portery, „ejly”, lambiky, anebo třeba piva pšeničná.

Pivo, které se vaří přímo v srdci Šumavy, získalo stříbrnou medaili hned ve dvou kategoriích a to: v kategorii světlý ležák premium z minipivovaru a v kategorii nefiltrované pivo.

Přijeďte na Modravu a v útulné restauraci na břehu Roklanského potoka si pochutnejte na pravém šumavském pivu.

Z redakce ŠumavaNet.CZ posíláme týmu pivovaru Lyer na Modravu velkou gratulaci.

Zlatá a stříbrná pivní pečeť pro Pardubický pivovar

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápojePernštejn

International Beer Festival Budweis - Letos zaslalo přihlášku několik desítek pivovarů z více než 20ti zemí světa a v soutěži o Zlatou pivní pečeť bylo představeno 883 vzorků. Toto klání patří k nejprestižnějším a největším degustačním soutěžím vůbec - v porotě zasedají reprezentanti cechovních pivovarnických organizací, pedagogové z odborných škol, potravinářských fakult či chemicko-technologických univerzit a vybraní reprezentanti tuzemských i zahraničních pivovarů, především respektovaní sládkové.

A jaká kritéria jsou rozhodující? Hodnotící komisi tvoří na 50 profesionálů, kteří přísně anonymně posuzují vůni, chuť, plnost, hořkost a říz všech přihlášených soutěžních vzorků piva. Množství erudovaných hodnotitelů, jejich rotace a vícekolový systém znemožňují jakékoli subjektivní ovlivnění výsledku, takže volba vítězů jednotlivých kategorií je naprosto spravedlivá.

S o to větší radostí přijali představitelé Pardubického pivovaru zprávu, že absolutním vítězem mezi světlými prémiovými ležáky se stal právě pardubický Pernštejn Premium. „Soutěž světlých prémiových ležáků je na Mezinárodním pivním festivalu považována za královskou disciplínu a pokud bych měl najít nějaký adekvátní sportovní příměr, je to něco jako sjezd na mistrovství světa v alpském lyžování,“ říká předseda představenstva společnosti Pardubický pivovar,a.s. ing. Leoš Kvapil. „Byli jsme vítězstvím nadšeni a trochu zaskočeni zároveň, i když ne tak docela, protože jsme Pernštejnu Premium věřili. Před třemi lety získal bronz, a protože je opravdu chuťově skvělý, říkali jsme si, že na stupních vítězů musí brzy postoupit. Ale že přeskočí stříbro a bude v tak silné konkurenci rovnou zlatý, to bylo velmi milé překvapení,“ dodává s úsměvem ing. Leoš Kvapil.

Stejně milé překvapení přinesl představitelům Pardubického pivovaru i 13ti stupňový Pernštejn Granát, který si z celosvětového utkání mezi tmavými speciály přivezl stříbrnou pečeť. „O pivní speciály je stále větší zájem, a to nejen u turistů, ale i u českých pivařů, kteří jsou jinak konzervativnější. Polotmavá, tmavá a černá piva zažívají velký boom, a proto je začala vyrábět i řada minipivovarů, takže nabídka je opravdu široká a konkurence velká. Stříbro našeho Granátu dokazuje, že tmavé silné speciály umíme v Pardubicích uvařit velmi dobře, a platí to nejen pro náš historický rodinný klenot, 19ti stupňový černý Pardubický Porter, ale i pro jeho 13ti stupňového karmínového sourozence. Obecně je to velké ocenění pro Pardubický pivovar jako celek. V minulosti prožil nelehké časy, prošel řadou turbulencí, které se negativně odrazily v kvalitě a pak se musel dlouho potýkat s hlubokou nedůvěrou domácích milovníků piva. To se nám ale v posledních letech podařilo změnit a jsem přesvědčen, že dnes už by pro pardubické pivo nikdo nepoužil hanlivé označení „Labák“".

Zlatá a stříbrná pečeť: Pivovary Lobkowicz bodují se svými pivy na české scéně

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Expres.cz

Pivovary Lobkowicz mají skvělá piva! Skupina totiž potvrdila mimořádnou kvalitu svých nápojů na prestižní soutěži o Zlatou pivní pečeť 2017, kde Pivovary Lobkowicz Group vybojovaly tři medailové ocenění. Co stojí za úspěchem této firmy?

„Ocenění na Zlaté pivní pečeti jsou důkazem toho, že tento způsob vaření piva je správnou cestou,“ stojí v tiskové zprávě společnosti.

Na soutěži dosáhl největšího úspěchu dosáhl Pivovar Protivín s pivem Platan Granát v kategorii „polotmavé pivo“. Tento „kousek“ se umístil na prvním místě a získal tak ocenění Zlaté pivní pečeti.

Dalším velkým úspěchem je také druhé místo v kategorii „světlé výčepní pivo“, na kterém se umístil Ježek Šenkovní 10% z Pivovaru Jihlava a získal tak Stříbrnou pivní pečeť.

Na třetím místě v kategorii „světlý ležák premium“ se umístil Lobkowicz Ležák Premium, který se vaří v protivínském pivovaru.

Co si o skvělém úspěchu na prestižní soutěži myslí předsedkyně dozorčí rady Lobkowicz Group Marcela Hrdá?

„Zlatá pivní pečeť je nejprestižnější pivovarnickou cenou v České republice. Naše značky dosáhly skvělých výsledků v opravdu velmi velké mezinárodní konkurenci,“ sdělilaHrdá

Pivovary Lobkowicz Group tak oceněním navázaly na úspěchy z minulých ročníků, kdy se na prvním místě umístil kvasnicový Lobkowicz Premium, na druhém místě v kategorii pšeničných piv Velen z pivovaru Černá Hora a na třetím místě v kategorii světlý ležák Páter z pivovaru Černá Hora.

„Také letošní skvělá umístění jsou oceněním práce našich sládků a všech dalších pracovníků v pivovarech. Je to další z řady důkazů, že náš naprostý důraz na kvalitu a tradiční výrobní postupy ve všech našich pivovarech se odráží v kvalitě a chuti piva, kterou oceňují znalci i všichni zákazníci,“ uvedl Kamil Špendla, generální ředitel skupiny Pivovary Lobkowicz Group.

Skupina Pivovary Lobkowicz Group pod vedením společnosti CEFC China nyní posiluje distribuci piva do českých domácností, restaurací a do maloobchodní sítě.

Podle tuzemských prodejů jsou Pivovary Lobkowicz Group, a. s. čtvrtou největší českou pivovarnickou skupinou.

Velikonoční Zelené pivo je brněnským unikátem. Letos se vařilo již po dvanácté

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Jaroslav ŠtěpaníkStarobrno

Dvanáct let. Tak dlouho se v Pivovaru Starobrno v lednu či únoru vaří Zelené pivo. Letos se odehrálo 2. února. Na ochutnávku si počkáme samozřejmě na Zelený čtvrtek.

Brno, pro někoho možná i překvapivě, má více pivovarnických prvenství. Patří k nim i zdejší Zelené pivo, fenomén, který překročil hranice města, Moravy i republiky. Zelené má domovskou adresu na Starém Brně. Má i své epigony a napodobitele, priorita však náleží starobrněnským sládkům.

Po celou dobu existence se vaří dle receptury, která se za uplynulých dvanáct let nezměnila. Klíčovou roli hraje světlý ječný slad, speciálně a tradičně připravovaný ve sladovně v Hodonicích. Jeho výroba i parametry se totiž poněkud liší od běžně používaných.

Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, uvedeného sladu a jakostního žateckého chmele, tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinového kotle přidává bylinný výluh. Jeho přesné složení zná jen několik lidí. Připravuje se z několika bylin (jednou z nich je kopřiva dvoudomá).

Přesné dávkování je výrobním tajemstvím. Čas kontaktu bylin s vroucí vodou se pečlivě hlídá. Sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Pak při teplotě okolo jednoho stupně Celsia dozrává, chuťově se zakulacuje a nabývá typický buket a říz. Posledním krokem je přidání likéru. Nezaměnitelné zelené zbarvení je kombinací unikátní technologie, užitých surovin, bylinného výluhu a likéru.

Zelené pivo o Zeleném čtvrtku se objeví jako vždy ve všech koutech republiky. Nejvíce skla se zeleným obsahem bude přirozeně k vidění na pivovarské terase, v tamější restauraci a na blízkých zelených plochách. Loňský rok, příchod jara zelení ohlašující i symbolizující, přinesl i překvapení. Navečer se do zeleného nasvícením oděly některé z brněnských památek a soch. Čím starobrněnský Zelený čtvrtek překvapí letos?

Litovel Moravan získal další Zlatou pivní pečeť

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar LitovelLitovel

Z letošní první pivní degustační soutěže Zlatá pivní pečeť putuje nejvyšší ocenění do úrodné domoviny hanáckého Pivovaru Litovel. V mezinárodním klání v Českých Budějovicích, kterého se účastnilo přes 200 pivovarů, Litovel Moravan opětovně potvrdil své výjimečné kvality, hodnocení padesáti porotců slepé degustace jej ve své kategorii vyneslo na nejvyšší ocenění.

„Úspěch našeho vlajkového piva Moravan na Zlaté pivní pečeti mne těší o to více, že potvrzuje loňské prvenství na neméně prestižní degustační soutěži České pivo. Důraz na kvalitu a tradiční postupy při výrobě se vyplácí, rozhodně na nich nehodláme cokoli měnit,“ komentuje vítězství Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

V degustační soutěži bylo celkem 30 kategorií, kde se spolu utkaly tuzemské i zahraniční pivovary se svými klasickými ležáky, pivními speciály, či ochucenými pivy. „Degustační soutěž Zlatá pivní pečeť patří k největším událostem českého pivního kalendáře. Rok od roku roste i konkurence, o to více si získaných ocenění vážíme,“ uzavírá ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Soutěž se konala poprvé v roce 1990. Pořádá ji Výstaviště České Budějovice jako součást Mezinárodního pivního festivalu České Budějovice. Anonymní vzorky jednotlivých piv letos posuzovalo 50 tuzemských i zahraničních degustátorů. Členové poroty hodnotili ve více kolech chuť, plnost, vůni i říz všech přihlášených vzorků. Letos se klání konalo ve dnech 16. až 18. února 2017.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.06.2017 17:335.123/5.123