Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Zlatá a stříbrná pečeť: Pivovary Lobkowicz bodují se svými pivy na české scéně

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Expres.cz

Pivovary Lobkowicz mají skvělá piva! Skupina totiž potvrdila mimořádnou kvalitu svých nápojů na prestižní soutěži o Zlatou pivní pečeť 2017, kde Pivovary Lobkowicz Group vybojovaly tři medailové ocenění. Co stojí za úspěchem této firmy?

„Ocenění na Zlaté pivní pečeti jsou důkazem toho, že tento způsob vaření piva je správnou cestou,“ stojí v tiskové zprávě společnosti.

Na soutěži dosáhl největšího úspěchu dosáhl Pivovar Protivín s pivem Platan Granát v kategorii „polotmavé pivo“. Tento „kousek“ se umístil na prvním místě a získal tak ocenění Zlaté pivní pečeti.

Dalším velkým úspěchem je také druhé místo v kategorii „světlé výčepní pivo“, na kterém se umístil Ježek Šenkovní 10% z Pivovaru Jihlava a získal tak Stříbrnou pivní pečeť.

Na třetím místě v kategorii „světlý ležák premium“ se umístil Lobkowicz Ležák Premium, který se vaří v protivínském pivovaru.

Co si o skvělém úspěchu na prestižní soutěži myslí předsedkyně dozorčí rady Lobkowicz Group Marcela Hrdá?

„Zlatá pivní pečeť je nejprestižnější pivovarnickou cenou v České republice. Naše značky dosáhly skvělých výsledků v opravdu velmi velké mezinárodní konkurenci,“ sdělilaHrdá

Pivovary Lobkowicz Group tak oceněním navázaly na úspěchy z minulých ročníků, kdy se na prvním místě umístil kvasnicový Lobkowicz Premium, na druhém místě v kategorii pšeničných piv Velen z pivovaru Černá Hora a na třetím místě v kategorii světlý ležák Páter z pivovaru Černá Hora.

„Také letošní skvělá umístění jsou oceněním práce našich sládků a všech dalších pracovníků v pivovarech. Je to další z řady důkazů, že náš naprostý důraz na kvalitu a tradiční výrobní postupy ve všech našich pivovarech se odráží v kvalitě a chuti piva, kterou oceňují znalci i všichni zákazníci,“ uvedl Kamil Špendla, generální ředitel skupiny Pivovary Lobkowicz Group.

Skupina Pivovary Lobkowicz Group pod vedením společnosti CEFC China nyní posiluje distribuci piva do českých domácností, restaurací a do maloobchodní sítě.

Podle tuzemských prodejů jsou Pivovary Lobkowicz Group, a. s. čtvrtou největší českou pivovarnickou skupinou.

Velikonoční Zelené pivo je brněnským unikátem. Letos se vařilo již po dvanácté

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Jaroslav ŠtěpaníkStarobrno

Dvanáct let. Tak dlouho se v Pivovaru Starobrno v lednu či únoru vaří Zelené pivo. Letos se odehrálo 2. února. Na ochutnávku si počkáme samozřejmě na Zelený čtvrtek.

Brno, pro někoho možná i překvapivě, má více pivovarnických prvenství. Patří k nim i zdejší Zelené pivo, fenomén, který překročil hranice města, Moravy i republiky. Zelené má domovskou adresu na Starém Brně. Má i své epigony a napodobitele, priorita však náleží starobrněnským sládkům.

Po celou dobu existence se vaří dle receptury, která se za uplynulých dvanáct let nezměnila. Klíčovou roli hraje světlý ječný slad, speciálně a tradičně připravovaný ve sladovně v Hodonicích. Jeho výroba i parametry se totiž poněkud liší od běžně používaných.

Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, uvedeného sladu a jakostního žateckého chmele, tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinového kotle přidává bylinný výluh. Jeho přesné složení zná jen několik lidí. Připravuje se z několika bylin (jednou z nich je kopřiva dvoudomá).

Přesné dávkování je výrobním tajemstvím. Čas kontaktu bylin s vroucí vodou se pečlivě hlídá. Sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Pak při teplotě okolo jednoho stupně Celsia dozrává, chuťově se zakulacuje a nabývá typický buket a říz. Posledním krokem je přidání likéru. Nezaměnitelné zelené zbarvení je kombinací unikátní technologie, užitých surovin, bylinného výluhu a likéru.

Zelené pivo o Zeleném čtvrtku se objeví jako vždy ve všech koutech republiky. Nejvíce skla se zeleným obsahem bude přirozeně k vidění na pivovarské terase, v tamější restauraci a na blízkých zelených plochách. Loňský rok, příchod jara zelení ohlašující i symbolizující, přinesl i překvapení. Navečer se do zeleného nasvícením oděly některé z brněnských památek a soch. Čím starobrněnský Zelený čtvrtek překvapí letos?

Litovel Moravan získal další Zlatou pivní pečeť

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar LitovelLitovel

Z letošní první pivní degustační soutěže Zlatá pivní pečeť putuje nejvyšší ocenění do úrodné domoviny hanáckého Pivovaru Litovel. V mezinárodním klání v Českých Budějovicích, kterého se účastnilo přes 200 pivovarů, Litovel Moravan opětovně potvrdil své výjimečné kvality, hodnocení padesáti porotců slepé degustace jej ve své kategorii vyneslo na nejvyšší ocenění.

„Úspěch našeho vlajkového piva Moravan na Zlaté pivní pečeti mne těší o to více, že potvrzuje loňské prvenství na neméně prestižní degustační soutěži České pivo. Důraz na kvalitu a tradiční postupy při výrobě se vyplácí, rozhodně na nich nehodláme cokoli měnit,“ komentuje vítězství Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

V degustační soutěži bylo celkem 30 kategorií, kde se spolu utkaly tuzemské i zahraniční pivovary se svými klasickými ležáky, pivními speciály, či ochucenými pivy. „Degustační soutěž Zlatá pivní pečeť patří k největším událostem českého pivního kalendáře. Rok od roku roste i konkurence, o to více si získaných ocenění vážíme,“ uzavírá ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Soutěž se konala poprvé v roce 1990. Pořádá ji Výstaviště České Budějovice jako součást Mezinárodního pivního festivalu České Budějovice. Anonymní vzorky jednotlivých piv letos posuzovalo 50 tuzemských i zahraničních degustátorů. Členové poroty hodnotili ve více kolech chuť, plnost, vůni i říz všech přihlášených vzorků. Letos se klání konalo ve dnech 16. až 18. února 2017.

Znalci rozdali na festivalu Zlaté pivní pečetě

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:iDNES.cz

V rámci 27. ročníku Mezinárodního pivního festivalu, který se konal v Českých Budějovicích, hodnotili znalci česká piva a udíleli jim ocenění Zlatá pivní pečeť.

V kategorii světlých výčepních piv bodovaly Březňák světlé výčepní (Heineken), Zubr Classic (Pivovar Zubr) a Šenkovní 10% z Pivovaru Jihlava, zatímco světlé ležáky ovládly Litovel Moravan 11% (Pivovar Litovel), Hubertus Světlý ležák medium 11% (Pivovar Hubertus Kácov) a Bernard sv. ležák (Rodinný pivovar Bernard).

Mezi světlými prémiovými ležáky porotě nejvíc chutnal Pernštejn Světlý ležák Premium (Pardubický pivovar), Zubr Premium a Lobkowicz Premium z Protivína. U polotmavého piva znalci ocenili Platan Granát (Protivín), Primátor Polotmavý 13% (Pivovar Náchod) a Hubertus Polotmavé.

Cena za nejlepší tmavé výčepní pivo míří na Slovensko za tmavého Zlatého Bažanta, s tmavým ležákem bodovali Havlíčkobrodští s Rebelem Černým.

Bernard rozšiřuje varnu a modernizuje lahvárnu. Dá za to sedmdesát milionů

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Třebíčský deníkAutor:ČTKBernard

Rodinný pivovar Bernard rozšiřuje varnu, aby v ní bylo možné uvařit až dvojnásobné množství piva.

„Výstav humpoleckého pivovaru rok od roku stoupá. Nynější varna se už v letních měsících dostávala na hranici své kapacity a musela být v provozu i non-stop," řekl spolumajitel pivovaru Josef Vávra.

V závodě zároveň dělníci dokončují rekonstrukci provozu na stáčení piva do láhví. V součtu jde o investice převyšující sedmdesát milionů korun.

Pivovar sídlí nad náměstím a kvůli okolní zástavbě nemá možnost závod rozšiřovat. Proto musí dobře využívat své vnitřní prostory. „Na jeden hektar jsme toho vměstnali tolik, co jiní nedokázali dát ani na pět hektarů," řekl Vávra.

Pokud bude výroba piva stoupat i nadále, bude už pivovar za několik let muset začít stavět nové provozy na zelené louce. Pozemky na to má. Výstavba by se ale vzhledem k vysokým nákladům uskutečňovala postupně a i po jejím dokončení podnik nadále počítá také s využíváním nynějšího areálu v centru Humpolce.

Stavební práce v pivovaru trvají od loňského listopadu. V závodě teď pracují desítky zaměstnanců několika firem. Nejdřív přistavovali budovu na stáčení piva do láhví a v těchto dnech v ní dokončují montáž nových technologií. Mezi nimi je i myčka na bedny, kterou pivovar dosud neměl.

„Zlepší se pracovní podmínky a kvalita stáčení, umožní nám to i lepší kontrolu stáčeného piva," řekl k této investici mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Stáčení piva bylo nyní přerušeno, linka se znovu rozjede v příštím týdnu.

Bernard vaří nepasterizované, nefiltrované a kvasnicové pivo, kromě toho čtyři druhy nealkoholického piva. V sortimentu má i svrchně kvašené pivo. Roční výstav pivovaru loni stoupl o 4,4 procenta na rekordních 315 tisíc hektolitrů piva. Obrat podniku loni činil 636 milionů korun. Tržby za pivo se na něm podílely 599 miliony korun, meziročně se zvýšily o 2,5 procenta.

Na stupně vítězů vystoupalo ctiněveské pivo

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Litoměřický deníkAutor:Václav SedlákPodřipský

Podřipsko - V silné konkurenci českých a zahraničních pivovarů na 27. ročníku Zlatá pivní pečeť v Českých Budějovicích obstálo se svými vzorky pět pivovarů a minipivovarů z Ústeckého kraje.

Čtyři pečeti posbíral Terra Felix Zámecký pivovar Frýdlant za silná piva Albrecht, zlatou trofej obdržel mezi světlými výčepními pivy Březňák z Pivovaru Velké Březno. Velký úspěch zaznamenal i Podřipský rodinný pivovar Ctiněves, který získal 2. místo pro Podřipskou pšeničnou dvanáctku a 3. místo pro šestnáctistupňový polotmavý Podřipský Boch.

Majitel Podřipského pivovaru Aleš Lípa si v soutěži věřil, ale úspěch očekával v kategoriích silnějších piv. „Úspěch jsme oslavili v rodinném kruhu a s přáteli, nejdůležitější však je, že získání ocenění se odrazí v odbytu piva. Bohužel v regionu máme ještě rezervy, zdejší hostinští jsou konzervativní a pivu z minipivovarů moc nevěří. Naše pivo mimo Ctiněves můžete ochutnat v Ústí nad Labem, Žatci, Praze či Krkonoších," říká Aleš Lípa.

Jeho rodinný pivovar, který byl založen v roce 2013, ročně uvaří na 700 hektolitrů piva v úctyhodných 20 druzích.

Do finále se dostaly svými výrobky i další dva minipivovary z regionu, 5. místo mezi 60 vzorky získal Biskupský pivovar U sv. Štěpána v Litoměřicích za světlý ležák premium, 6. místo obsadilo pšeničné pivo z Ústecké rychtářky a 7. místo patří minipivovaru Pánů z Růže Bureš v Židovicích za lehké pivo.

Pivo jako nepostradatelný pomocník v domácnosti. Budete zírat!

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:inStory.czAutor:Marie Popelková

Pivo vám může neuvěřitelně pomoci v domácnosti. Vyčistí nábytek, vyžene octomilky i oživí váš trávník!

Pivo je nejen lahodný nápoj, ale jeho vlastnosti můžete v domácnosti využít opravdu velmi všestranně! Nebudete se stačit divit, v čem všem takový chmelový mok dokáže pomoci!

1. Vyčistí zlaté šperky
Pivo vrátí zašlý lesk vašim prstenům, řetízkům a další šperkům. Stačí pivo nalít do misky a zlaté šperky do něj na hodinku vložit. Nakonec zlato opláchněte a usušte čistým hadříkem.

2. Pochytá octomilky
S nepříjemně poletujícími octomilkami má zkušenost snad každý. Opět pomůže pivo! Na linku dejte nádobku s trochou piva. Neprodyšne ji překryjte potravinovou fólií nebo alobalem a pak do ní udělejte malinké dírky vidličkou nebo nožem. Mušky naletí dovnitř, ale ven se už dostanou jen těžko.

3. Uvolní zarezavělé šrouby
Ano, i na takovou "těžkou práci" si pivo troufne. Kyseliny v pivu totiž pomohou rozpustit rez, která brání v povolení šroubů. Nalijte pivo přímo na šroub a počkejte několik minut. Rez pomohou narušit i bublinky, takže použijte pivo čerstvě otevřené.

4. Odstraní skvrny
Pivo zatočí i se skvrnami od kávy nebo čaje. Zašpiněný koberec nebo čalouněnou sedačku jen polijte trochou piva a nechte chvíli působit. Pak skvrnu vytřete čistým hadříkem a nakonec místo dobře umyjte mýdlem a vodou.

5. Vrátí barvu a lesk dřevěnému nábytku
Pokud máte doma nějaký ten kousek ze smrkového dřeva, zapomeňte na leštěnky. Nábytek přetřete měkkým hadříkem namočeným do piva. To pomůže obnovit ztracený lesk a barvu. Nábytek z dubového dřeva bude vypadat jako nový, potřete-li jej "leštěnkou" připravenou smícháním sklenky piva s přibližně s třemi lžičkami cukru. Nakonec povrch přeleštěte suchým hadříkem. Perfektně to funguje i na mahaonový nábytek. Když nábytek zůstane po ošetření pivem flekatý, vydrbejte plochy měkkou stranou houbičky a tekutým pískem. Pak místo ošetřete včelím voskem a ještě jednou potřete pivem.

6. Pohnojí domácí květiny a dodá lesk listům
Pokud chcete, aby měly vaše pokojové květiny lesklé listy, přidejte pivo do vody, kterou květinám rosíte listy, budou pak krásně lesklé. Pokud vám doma někde leží zvětralé pivo, rozřeďte ho s vodou a použijte ho jako hnojivo při zalévání květin.

7. Vyleští hrnce a pánve z mosazi
Pomocí měkkého hadříku jemně naneste pivo na povrch nádobí. Nechte chvíli působit, pak opláchněte a osušte jiným jemným hadříkem. Kyseliny v pivním moku působí na většinu kovů téměř zázračně.

8. Dodá lesk vlasům
Pivo je také skvělým "lékem" na vlasy bez života. Nalijte malou sklenici do rendlíku a na mírném ohni ho přiveďte k varu. Pak teplotu snižte a zredukujte obsah hrnce až na 1/4 původního množství. Tak odstraníte alkohol, který by mohl vaše vlasy vysušit. Nechte pivo vychladnout a pak ho smíchejte s šálkem vašeho oblíbeného šamponu. Vzniklý elixír použijte na mytí vlasů jako obvykle. Vaše hříva získá větší lesk a třpyt.

9. Změkčí tvrdé maso
Protože pivo obsahuje kyseliny, je skvělým zkřehčovačem. Pomůže vám vychutnat si maso, které by jinak bylo příliš tvrdé. Výhodou je, že na rozdíl od vína a octa nijak nezmění chuť masa. Stačí ho do něj jen naložit a nechat marinovat v lednici po dobu několika hodin, nebo ještě lépe přes noc.

10. Zbaví zahradu slimáků
Stejně jako pro některé lidi, je i pro některé zahradní škůdce pivo neodolatelné - zejména pro slimáky a hlemýždě. Pokud máte i vy problémy s těmito slizkými vetřelci, připravte jim past. Do země zapusťte plastový kelímek, nejlépe blízko rostlin, které potřebujete ochránit. Ale tak, aby kelímek nebyl v úrovni půdy. Musí kousek přečnívat nad úroveň terénu, protože jinak by do něj napadali i užiteční živočichové. Do poloviny kelímek naplňte pivem a ráno past zkontrolujte. Pravděpodobně v ní najdete hordu opilých a utopených nezvaných návštěvníků. Podobný trik funguje i na dotěrné komáry. Pokud dáte kelímek s pivem poblíž místa, kde třeba sedíte, raději než na vaší krvi si pochutnají na pivu.

11. Vydrhne kohoutky
Máte-li zašlé kohoutky nebo madla v koupelně, vytáhne vás i tady z bryndy odstáté pivo. Naplňte pivem igelitový sáček, ponořte do něj kohoutek nebo držadlo a zavažte sáček tak, aby se kov mohl v roztoku pár hodin máčet. Kohoutky budou zářit jako nové.

12. Oživí váš trávník
Nejlepší recept na povadlý trávník je údajně speciální domácí hnojivo ve složení: 1 šálek amoniakového roztoku, 1 šálek dětského šamponu a 1 plechovka piva. Jde o vyzkoušenou metodu, se kterou už slaví úspěch nejeden zahrádkář.

13. Pečuje o unavené nohy
Máte za sebou dlouhý den a vaše nohy umdlévají únavou? Naplňte větší mísu chlazeným pivem a nechte vaše chodidla po dobu několika minut odpočívat v bublinkové pivní lázni. Osvěžující účinek šumivého piva vašim bolavým nohám velmi pomůže.

Pivoloď nový minipivovar Loď Pivovar

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:VýletipLoď

V březnu otevře nový minipivovar v Praze. Tato zpráva by nebyla ničím vyjímečná, kdyby se nejednalo o první minipivovar na lodi v Česku. Více v článku Pivoloď nový minipivovar Loď Pivovar.

O lodi
Loď byla vyrobena v roce 1962 v loděnicích v Magdeburgu, určitou dobu sloužila v Berlíně jako restaurace a v roce 2016 ji koupil pan Vojtěch Ryvola, který se rozhodl ji přestavět na pivovar. Od začátku prosince pak zakotvila v Praze, na náplavce u Štefánikova mostu.
Loď PIVOVAR je na svém stálém kotvišti číslo 19 na Dvořákově nábřeží u Štefánikova mostu. Loď je 53 metrů dlouhá, 10,5 metrů široká a pohání ji dva motory o výkonu 338 koní.

O pivovaru
Technologie minipivovaru pochází od strojíren J. Hradecký z Pacova a nachází se na dvou lodních palubách. Na hlavní palubě nalezneme dvou nádobovou varnu o objemu 500 litrů a spilku obsahující celkem čtyři kvasné kádě. Spodní paluba obsahuje třináct ležáckých tanků a tři přetlačné tanky. Předpokládaný roční výstav je 1500hl ročně.
Sládkem loďopivovaru je Tomáš Tuchyňa, absolvent Podskalské s praxí v Únětickém pivovaru.

O pivu
Současné pivo na čepu pochází ze spřáteleného pivovaru. Pivo vařené přímo na lodi bude dostupné v březnu po slavnostním otevření. Na čepu by vždy měla být k nalezení tři stálá piva – 10 Legie, 12 Republika a tmavá 13 Monarchie. Další dvě piva na čepu pak budou speciály. Třeba 34stupňový Titanic, který má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku. Do budoucna se počítá s pivy svrchně kvašenými, jakož i plněním piva do skleněných 0,7 l láhví.

Na střední palubě je restaurace, kuchyně a pivovar. V podpalubí je kromě ležáckých tanků pivnice. Horní paluba bude v létě osázena lehátky. Plná kapacita pivolodi je 260 míst; 80 míst v pivnici, 90 míst v restauraci na hlavní palubě a zhruba 90 míst na terase.
Gastronomie bude zaměřena na staročeskou kuchyni. Otevírací doba pivolodi je NEDĚLE – ČTVRTEK od 11:30 do 23:00 a PÁTEK – SOBOTA 11:30 – 00:00

Primátor se stal World Beer Idolem a zve na posezení u pivních speciálů

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápojePrimátor

První dva letošní cenné kovy zacinkaly náchodským pivům na 2. ročníku mezinárodní pivní degustační soutěži World Beer Idol. V prostorách Zdechovského pivovaru a Továrny Slaný hodnotila špička světových pivních sommeliérů piva z celkem 15 zemí světa. Do soutěže byl přihlášen dvojnásobný počet vzorků oproti prvnímu ročníku.

Zlatou medaili vybojoval v kategorii pšeničných piv PRIMÁTOR® Weizenbier, který od získání titulu Nejlepší pivo světa před třemi lety boduje na nejedné soutěži. Bronzovou medaili pak získalo speciální pivo PRIMÁTOR® Polotmavý 13%.

Sládkův pátek aneb posezení u pivních speciálů

Přijďte posedět první březnový pátek (4. 3.) do návštěvnického centra našeho pivovaru.

Pivní speciály, které byly pro tento den vybrány a budou na čepu jsou svrchně kvašená piva … polotmavý English Pale Ale a India Pale Ale, tmavý ležák Stout a v čele dominující pšeničný Weizenbier. Za pípu se postaví a piva pro Vás bude čepovat ten nejpovolanější ... sládek pivovaru Petr Kaluža. Připravena je speciální pivní gastronomie a pivo za lidové ceny … Weizenbier za dvacet a ostatní za dvacet pět korun.

Neváhejte a rezervujte si svá místa ještě dnes …pište: marketing@primator.cz nebo volejte: 605 234 682 ... kdo dřív přijde, ten dřív pije :-)

Středověk a jeho opilci: Nejvíc chutnalo pivo studentům!

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:100+1Autor:Ĺudovít Kossár

Středověk nebyl jen krvavý a temný. Byl také pořádně opilý. Za výsostné pijany se ovšem považovali hlavně studenti.

Už v raném středověku kvetly hostince a krčmy zvláště v univerzitních městech a centrech vzdělanosti. Studenti nejenže pili jako duhy (samozřejmě dle možností svého měšce), ale s oblibou si vymýšleli i zvláštní systém pití. Na území dnešního Německa jej nazývali Ius potandi – picí právo. A proč právě v Německu? Už tajemník papežského legáta Antonius Campanus napsal o Němcích, že „Život tu neznamená nic, jen chlast!“ A historikové mu dávají za pravdu.

Pivo, víno, pálenky
Studenti však opilství a pijáctví nepovažovali za něco špatného: hlavně když se provozovalo organizovaně a mělo svá pravidla. Pití mělo prokázat rychlost, mazanost a výdrž každého, kdo chtěl patřit do elitního spolku studentských pijanů.

Ius potandi skutečně povýšilo „chlastání“ na obřad a umění. Obsahovalo více než sto zákonů a metod. Jak pohár vypít? Na nějaké doušky se nehrálo. Pilo se do dna čili latinsky: modus bibendi totalis. I tento úkon šlo provést dvěma způsoby. Varianta zvaná Hausticos přikazovala vypít korbel na jeden doušek. To takový Floricos už vyžadoval speciální techniku: pohár s užším průměrem se totiž celý zastrčil do úst a jeho obsah se jedním tahem chrstl do hrdla.

Kromě těchto základních pijáckých dovedností obsahuje Ius potandi ještě podivnější a divočejší metody. A navíc: pokud někdo z uchazečů o členství v pijáckém spolku nesplnil zadané úkoly, inkasoval ještě trestné poháry. Na konci pitky se proto někteří z odvážlivců už nikdy nevzbudili.

Bezuzdné pijatiky ovšem nekončily ani trochu umělecky. Opilí studenti pravidelně vyvolávali hádky a bitky. Středověké ulice v blízkosti krčem patřily k těm nejnebezpečnějším místům!

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983