Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Pivní novoty: Beer Factory slaví osvobození Plzně pivem APA 45

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Lidovky.czBeer Factory

Nejen vojenská přehlídka, setkání s veterány, muzika a výstavy připomenou o víkendu v Plzni osvobození města Americkou armádou v roce 1945. Pivovar Beer Factory uvařil pro tuto příležitost lehký pitelný Ale s 45 jednotkami hořkosti.

American Pale Ale 45 se jmenuje výroční pivo z plzeňského minipivovaru Beer Factory, které jeho sládci včele s Petrem Krýslem uvařili k příležitosti letošního výročí osvobození města Americkou armádou.

Limitovaná várka APA 45 prý vystačí minimálně po dobu víkendových oslav, které v Plzni trvají do pondělí 8. května. Jde o lehké a dobře pitelné svrchně kvašené pivo klasického stylu Ale, pro které autoři použili moravský slad, chuťově přizpůsobený těm americkým, a originální americké kvasnice.

„Pro chmelení jsme použili americkou klasiku, chmely Amarillo a Cascade. Šlo nám o to, udělat lehčí pivo, obsahuje 3,7 procenta alkoholu, stupňovitost je 11,5,“ popisuje své dílo Petr Krýsl.

APA 45 má v chuti klasicky aroma citrusů a přestože má 45 jednotek hořkosti, což je víc než pověstný český ležák Pilsner Urquell z nedalekého Plzeňského Prazdroje, není hořkost v chuti výrazná.

„Narvat spoustu chmelu do piva umí každý. Složitější je už, aby hořkost nebyla agresivní, aby to pivo bylo pitelné, vyvážené. Očekáváme hosty z Ameriky a tohle pivo jsme uvařili na jejich počest,“ přidává se Petrův otec a majitel Beer Factory Josef Krýsl.

Piva z velkovýroby jsou bez nápadu, říká Prostějovan. A vaří svoje

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Prostějovský deníkAutor:Michal Sobecký

Pivo si dnes pořádně vybírá, jen tak nějaké nenakoupí. A když se mu žádné nezamlouvá, prostě si ho vyrobí sám.

Jakub Oulehla takhle už více než rok zkouší a piluje chuti svého piva, které vaří podomácku v Prostějově. A věří, že s ním uspěje nejen u příbuzných a známých, ale také na soutěži.

„Podruhé se s kamarády chystám na klání v Kostelci u Zlína. Doufám, že uspěji,“ prozradil dvaadvacetiletý vysokoškolák.

Jakube, co bylo na začátku? Jak ses k vaření piva dostal?
Na chmelové brigádě. Tam jsem s pár kamarády začal přemýšlet nad tím, že bychom si mohli vařit pivo sami. Částečně v tom roli hrála i kvalita piva z velkých výroben.

S čím jste začínali? Jaké příslušenství jste potřebovali?
Hned na začátek byla nutností lednička. A tu jsme získali. Začali jsme se také učit o tom, jak vůbec vařit. Dá se toho dnes sehnat hodně, na internetu je spousta rad i receptů. Knížky jsme pak použili na zdokonalení.

Jak dlouhá doba uplynula od prvních plánů po první uvařenou várku?
Asi dva měsíce jsme se připravovali, hlavně jsme sháněli informace a suroviny. Nejtěžší bylo zajištění velkého, třicetilitrového hrnce. Pak jsme si opatřili ještě scezovačku, velkou vařečku, spilku a další hrnce. Nutné byly i dva teploměry. Těžkosti jsme měli i se sháněním chmele, pomáhají nám ale minipivovary.

Jaká byla nakonec první várka?
Šlo o polotmavou třináctku a kupodivu se celkem povedla. Tedy na to kolik chyb jsme při výrobě udělali.

Co všechno jsi ještě zkoušel vyrobit za piva?
Například pšeničné, také IPU, i tmavé pivo. Na návrh jednoho z kamarádů, Adama, teď dojde na pivo s chilli.

Jaké chystáte pro výrobu zlepšováky?
Rádi bychom třeba lepší chlazení. Také chceme něco udělat s tím, aby se pivo nepřipalovalo.

Kolik nakonec vybavení pro vaření piva stálo?
Zatím asi jedenáct tisíc. S míchátkem a chlazením to budou další čtyři.

Jaké jsou pro tebe plány do budoucna?
Rád bych uvařil zase něco nového a hlavně uspěl v Kostelci u Zlína v soutěži.

Jak hodnotíš český pivní trh, mám tím na mysli hlavně velkovýrobu. Dopřáváte si nyní vůbec piva z velkých pivovarů?
Moc ne. Připadají mi skoro stejná. Jsou dělaná tak, aby chutnala všem. Není na nich dnes nic výjimečného. Upřednostňuji tak minipivovary. Mám rád třeba Klášterní pivovar Strahov, německý Aecht nebo Matušku.

Pivo, jak ho neznáte: V domácnosti může být úžasným pomocníkem!

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:deníkPlus.czAutor:Anna Novotná

Pivo je nejen lahodný nápoj, ale jeho vlastnosti můžete v domácnosti využít opravdu velmi všestranně! Nebudete se stačit divit, v čem všem takový chmelový mok dokáže pomoci!

1. Vyčistí zlaté šperky
Pivo vrátí zašlý lesk vašim prstenům, řetízkům a další šperkům. Stačí pivo nalít do misky a zlaté šperky do něj na hodinku vložit. Nakonec zlato opláchněte a usušte čistým hadříkem.

2. Pochytá octomilky
S nepříjemně poletujícími octomilkami má zkušenost snad každý. Opět pomůže pivo! Na linku dejte nádobku s trochou piva. Neprodyšne ji překryjte potravinovou fólií nebo alobalem a pak do ní udělejte malinké dírky vidličkou nebo nožem. Mušky naletí dovnitř, ale ven se už dostanou jen těžko.

3. Uvolní zarezavělé šrouby
Ano, i na takovou "těžkou práci" si pivo troufne. Kyseliny v pivu totiž pomohou rozpustit rez, která brání v povolení šroubů. Nalijte pivo přímo na šroub a počkejte několik minut. Rez pomohou narušit i bublinky, takže použijte pivo čerstvě otevřené.

4. Odstraní skvrny
Pivo zatočí i se skvrnami od kávy nebo čaje. Zašpiněný koberec nebo čalouněnou sedačku jen polijte trochou piva a nechte chvíli působit. Pak skvrnu vytřete čistým hadříkem a nakonec místo dobře umyjte mýdlem a vodou.

5. Vrátí barvu a lesk dřevěnému nábytku
Pokud máte doma nějaký ten kousek ze smrkového dřeva, zapomeňte na leštěnky. Nábytek přetřete měkkým hadříkem namočeným do piva. To pomůže obnovit ztracený lesk a barvu. Nábytek z dubového dřeva bude vypadat jako nový, potřete-li jej "leštěnkou" připravenou smícháním sklenky piva s přibližně s třemi lžičkami cukru. Nakonec povrch přeleštěte suchým hadříkem. Perfektně to funguje i na mahaonový nábytek. Když nábytek zůstane po ošetření pivem flekatý, vydrbejte plochy měkkou stranou houbičky a tekutým pískem. Pak místo ošetřete včelím voskem a ještě jednou potřete pivem.

6. Pohnojí domácí květiny a dodá lesk listům
Pokud chcete, aby měly vaše pokojové květiny lesklé listy, přidejte pivo do vody, kterou květinám rosíte listy, budou pak krásně lesklé. Pokud vám doma někde leží zvětralé pivo, rozřeďte ho s vodou a použijte ho jako hnojivo při zalévání květin.

7. Vyleští hrnce a pánve z mosazi
Pomocí měkkého hadříku jemně naneste pivo na povrch nádobí. Nechte chvíli působit, pak opláchněte a osušte jiným jemným hadříkem. Kyseliny v pivním moku působí na většinu kovů téměř zázračně.

8. Dodá lesk vlasům
Pivo je také skvělým "lékem" na vlasy bez života. Nalijte malou sklenici do rendlíku a na mírném ohni ho přiveďte k varu. Pak teplotu snižte a zredukujte obsah hrnce až na 1/4 původního množství. Tak odstraníte alkohol, který by mohl vaše vlasy vysušit. Nechte pivo vychladnout a pak ho smíchejte s šálkem vašeho oblíbeného šamponu. Vzniklý elixír použijte na mytí vlasů jako obvykle. Vaše hříva získá větší lesk a třpyt.

9. Změkčí tvrdé maso
Protože pivo obsahuje kyseliny, je skvělým zkřehčovačem. Pomůže vám vychutnat si maso, které by jinak bylo příliš tvrdé. Výhodou je, že na rozdíl od vína a octa nijak nezmění chuť masa. Stačí ho do něj jen naložit a nechat marinovat v lednici po dobu několika hodin, nebo ještě lépe přes noc.

10. Zbaví zahradu slimáků
Stejně jako pro některé lidi, je i pro některé zahradní škůdce pivo neodolatelné - zejména pro slimáky a hlemýždě. Pokud máte i vy problémy s těmito slizkými vetřelci, připravte jim past. Do země zapusťte plastový kelímek, nejlépe blízko rostlin, které potřebujete ochránit. Ale tak, aby kelímek nebyl v úrovni půdy. Musí kousek přečnívat nad úroveň terénu, protože jinak by do něj napadali i užiteční živočichové. Do poloviny kelímek naplňte pivem a ráno past zkontrolujte. Pravděpodobně v ní najdete hordu opilých a utopených nezvaných návštěvníků. Podobný trik funguje i na dotěrné komáry. Pokud dáte kelímek s pivem poblíž místa, kde třeba sedíte, raději než na vaší krvi si pochutnají na pivu.

11. Vydrhne kohoutky
Máte-li zašlé kohoutky nebo madla v koupelně, vytáhne vás i tady z bryndy odstáté pivo. Naplňte pivem igelitový sáček, ponořte do něj kohoutek nebo držadlo a zavažte sáček tak, aby se kov mohl v roztoku pár hodin máčet. Kohoutky budou zářit jako nové.

12. Oživí váš trávník
Nejlepší recept na povadlý trávník je údajně speciální domácí hnojivo ve složení: 1 šálek amoniakového roztoku, 1 šálek dětského šamponu a 1 plechovka piva. Jde o vyzkoušenou metodu, se kterou už slaví úspěch nejeden zahrádkář.

3. Pečuje o unavené nohy
Máte za sebou dlouhý den a vaše nohy umdlévají únavou? Naplňte větší mísu chlazeným pivem a nechte vaše chodidla po dobu několika minut odpočívat v bublinkové pivní lázni. Osvěžující účinek šumivého piva vašim bolavým nohám velmi pomůže.

Automat na pivo končí, jeho existenci zatrhl protikuřácký zákon

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Kristýna LéblováRuprenz

Nový protikuřácký zákon, který nabude platnosti 31. května, omezuje nejen milovníky nikotinu, ale také příznivce piva. Novela zákona totiž ruší existenci automatů na alkohol. V Uhřínovicích na Jihlavsku končí místní rarita - pivomat

V malé vísce by se hospoda neuživila, a tak Martin Povýšil, majitel malého pivovaru, vymyslel automat na čepované pivo - pivomat.

Pivo do kelímku za dvacku
„Stačí projet občanský průkaz čtečkou, aby se ověřila plnoletost, hodit dvacet korun, vzít kelímek a načepovat si pivo nebo limonádu,“ popisuje svůj vynález Povýšil. Nápad na pivomat vznikl podle Povýšila u piva v restauraci. „Vydělat se na tom nedá, ale je to jediný způsob, jak simulovat hospodu, která dnes už zaniká a na malých obcích nemá šanci přežít.“

Na pivo až z Japonska
O originální nápad projevila zájem i zahraniční média a do vesničky se začali sjíždět turisté z celého světa. „Na kole sem dojel kluk ze Skotska! Nebo se tu otočí i zájezd z Japonska nebo Malajsie. A Češi z toho mají takové už poutní místo. Jednou mi tu seděli lidé z Přerova s tím, že ještě čekají na svého souseda,“ směje se Povýšil.

Konec popíjení
S posledním květnem tato kuriozita ale končí. Důvodem je nový protikuřácký zákon, který začne platit 31. května. „Kvůli tomuto zákonu, do kterého se podařilo propašovat různé zákazy a omezení týkající se alkoholu, musí skončit také automaty na alkohol. Od 1. června zde poteče maximálně limonáda, sekce piva bude zablokována,“ uvedl majitel pivomatu. Pivo si natočí už jen v rámci turistické atrakce, když za ním někdo přijede na exkurzi.

Paragraf 11
Zákon č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek skutečně v paragrafu 11 v Hlavě III v bodě 4 kromě jiného říká, že se zakazuje prodávat alkoholické nápoje prostřednictvím prodejního automatu.

Bavorský pivovar Kuchlbauer dokazuje, že spojení piva a umění není nemožné

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Novinky.cz

Pivo a umění mohou jít ruku v ruce. Důkazem toho je pivovar Kuchlbauer v malém bavorském městečku Abensberg. Pivovar se specializuje na pšeničná piva a platí za špičku ve svém oboru. Pivovarské umění však není jediné umění, které vás zde ohromí. Přesvědčte se sami.

Pivovar s tradicí
Pivovar Kuchlbauer se nachází v samém srdci země, kde se kolem piva točí téměř vše, a patří k nejstarším právovárečníkům světa. Ty nejkvalitnější suroviny pro výrobu tu rostou v podstatě za dveřmi. Stálý sortiment tvoří šest různých druhů pšeničného piva.

|Umělcova pocta pivu
V roce 2010 byla v areálu otevřena „Kuchlbauerova věž“, současný symbol abensberského pivovaru, který má za cíl sloužit jako umělecká pocta bavorskému pivu. Za jejím uměleckým ztvárněním stojí světoznámý umělec rakouského původu Friedensreich Hundertwasser, který na projektu pracoval spolu s architektem Peterem Pelikanem.

Objevte svět piva
Během prohlídky pivovaru se člověk dozvídá mnohé zajímavosti z jeho cesty k úspěchu na poli vaření pšeničných piv. Letem pivním světem se návštěvníci vydávají po tzv. stopě pivovarského umění, která postupně odhaluje více o spolupráci pivovaru s Hundertwasserem. Kromě pivovaru samotného vede prohlídka do sklepení pod věží zasvěceného umění. Poté už nezbývá než vystoupat na úchvatnou 35 m vysokou věž, kde si už každý sám v klidu může vychutnávat výhled na Abensberg. Ochutnávka piva a tradiční bavorský preclík na závěr prohlídky jsou samozřejmostí.

Dům umění
Od roku 2014 se v sousedství pivovaru nachází další lákadlo: KunstHaus Abensberg. Dům umění je uměleckým dílem sám o sobě. Po vzoru Hundertwasserova díla ho navrhl jeho spolupracovník Peter Pelikan. Ve 12 patrech zde najdete stálou expozici věnovanou slavnému umělci a kino, kde je možné zhlédnout významné i méně známé okamžiky z Rakušanova života. Všude to hýří veselými barvami, přesně tak, jak bychom od Hundertwassera čekali. K vidění jsou i originální grafiky a obrazy či původní architektonické skici.

Advent pod věží
Nevhodné období pro návštěvu pivovaru neexistuje. Pokud ale chcete zažít ještě něco víc, stavte se tu v období adventu. To se celý pivovar s věží promění v zářící vánoční vesničku. Dokonalou atmosféru jako z Tisíce a jedné noci zajišťuje velkorysé osvětlení, o zábavu a pokoukání se postará na 70 stánkařů a řemeslníků. A jelikož k Vánocům svařené víno zkrátka patří, i v areálu pivovaru se mezi stánky s pivem najdou ty, odkud se line tolik známá vůně Vánoc.

Profesor Dostálek: Na trhu není dost sládků, chybí i technické profese

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

V České republice je v současné době větší poptávka po sládcích, než jich je na trhu práce. Na setkání s novináři to v lednu 2016 uvedl profesor Pavel Dostálek z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). V budoucnu počet nových sládků sice poroste, protože však v posledních letech ročně přibude v ČR na 50 minipivovarů, a nyní jich je již zhruba 300, potřebný počet absolventů z vysokých škol a učňovských oborů ročně nevyjde.

Například z VŠCHT podle Dostálka ročně vzejde okolo osmi absolventů magisterského stupně, kteří dokážou vařit pivo. Jeden sládek může být garantem až pro čtyři pivovary. „Nedokážu říct, jak častá je to praxe, ale je to možné. Myslím si, že postupem času se situace bude řešit, jak budou přibývat noví absolventi,“ uvedl profesor.

Ve velkých pivovarech je ale třeba odborníků nejenom na pozicích sládků. „Vzdělání v oboru mají například vedoucí laboratoří nebo sladmistr,“ dodal sládek Gambrinusu Pavel Zítek. Podle něj je navíc nutná alespoň desetiletá praxe, aby se z absolventa stal mistr v oboru. Podle Vladimíra Juriny z Plzeňského Prazdroje jsou lidé s vysokoškolským vzděláním i na pozicích, jako je vedoucí provozu.

Dostálek byl loni oceněn Cenou českého sládka Františka Ondřeje Poupěte. Profesor byl například vedoucí týmu, jenž kompletoval genom průmyslového kmene pivovarských kvasinek českého původu. V Česku se podniky dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců, chybějí zejména pracovníci na kvalifikovaných technických pozicích.

Firmy podle Svazu průmyslu a dopravy hledají nejen středoškoláky s maturitou a učně, ale dvě třetiny z nich potřebují i vysokoškoláky technického zaměření. Podnikům chybí vhodní uchazeči z technických profesí napříč všemi obory, jako jsou svářeči, slévači, soustružníci, obráběči, zámečníci nástrojáři, elektrikáři, mechanici, opraváři strojů, obsluha CNC strojů aj. Jen řidičů nákladních aut a kamionů podle některých odhadů chybí v ČR více než 6 000.

Zázračný mok? Pivo je lepší na bolest než pilulky, tvrdí vědci

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Týden.cz



Pivo jako zázračný lék? Vědci z britské univerzity Greenwich provedli celkem 18 studií, které dokázaly, že konzumace dvou piv může pomoci od bolesti. Podle nich může alkohol až o čtvrtinu snížit bolest a je silnější než běžný paracetamol. Informaci uvedl web The Independent.

Asi každý zná ten stav, kdy cítí, že mu bolestí div nepukne hlava, svět se točí a celé tělo je malátné, jak horečka stoupá. Velmi často se tak lidé uchylují k jedinému možnému řešení - pilulkám proti bolesti.

Nová studie od vědců z britské univerzity Greenwich však uvádí, že konzumace dvou piv může až o čtvrtinu pomoci od bolesti. Uvádí se, že je pivo dokonce mnohem účinnějším anestetikem než běžný paracetamol.

Výzkumníci provedli 18 studií, díky kterým došli právě k překvapivému závěru. Pivo je tak "zázračné" zejména proto, že lidé si zvýší obsah alkoholu v krvi na 0,08 procenta a díky tomu dosáhnou vyrovnání prahu bolesti a tím i středního až rozsáhlého snížení její intenzity.

"Naše výzkumy dokazují, že alkohol je účinným analgetikem, který přináší klinicky významné snížení hodnocení intenzity bolesti, což by mohlo vysvětlit i zneužívání alkoholu u pacientů s přetrvávajícími bolestmi," tvrdí vědci.

Alkohol může být srovnán s opiáty
Není však jasné, zda alkohol skutečně redukuje pocity bolesti. Jeho užívání totiž postihuje receptory mozku a snižuje úzkost, což vede k tomu, že bolest nám nepřipadá tak silná. "Alkohol může být srovnáván dokonce s opiátovými léky, jako je například kodein. Účinek alkoholu je i silnější než paracetamol," uvedl Trevor Thompson, který vedl studii na londýnské univerzitě Greenwich.

Výsledky nové studie se však nezdají dalším odborníkům. Ti totiž uvádějí, že dlouhodobé užívání alkoholu není pro pacienty a jejich zdraví dobré. "Dlouhodobé pití alkoholu může způsobit více problémů než užitku. Je lepší se pro jistotu obrátit na svého lékaře," potvrdila ředitelka britského institutu Drugs at Public Health Rosanna O'Connorová.

Pivo je na bolest lepší než analgetika, tvrdí odborníci z Anglie

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Echo24.cz

Celkem 18 provedených studií výzkumníků z University of Greenwich zjistilo, že konzumace dvou piv může až o čtvrtinu snížit bolest, píše britský Independent. Podle textu publikovaného v americkém vědeckém časopisu The Journal of Pain je mnohem účinnějším anestetikem než běžný paracetamol právě pivo.

Zvýšením obsahu alkoholu v krvi na 0,08 % lze podle výsledků výzkumu dosáhnout vyrovnání prahu bolesti a tím i středního až rozsáhlého snížení její intenzity.

„Výsledky tvrdí, že alkohol jako efektivní analgetikum poskytuje klinicky relevantní snížení intenzity bolesti, což také vysvětluje jeho časté zneužívání lidmi trpícími úpornými bolestmi,“ říkají vědci.

Není ale stále jisté, zda je snížení pocitů bolesti způsobené tím, že alkohol ovlivňuje mozkové receptory, nebo jenom tím, že snižuje úzkost, což vede k tomu, že lidem následně bolest nepřipadá tak hrozná.

Vedoucí studie doktor Trevor Thompson na greenwichské univerzitě řekl listu The Sun, že účinky alkoholu jsou silnější než paracetamolu. Další odborníci ovšem varují, že kvůli tomu alkohol není automaticky dobrý a dlouhodobě způsobuje více problémů, než by díky novým poznatkům mohl vyřešit.

Cyklootvírák zve milovníky hospůdek a bicyklů do Polabí

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Tereza VyhnálkováPostřižinský

Už po sedmé připravil Pivovar Nymburk pro všechny milovníky Postřižinských hospůdek a jízdních kol oblíbenou akci s názvem Postřižinský Cyklootvírák. Jarní výlet se bude konat v sobotu 6. května. Přijeďte odstartovat sezónou pivních zahrádek spolu s cyklistickou.

Sobotní akce začíná pozvolna kolem půl desáté dopolední. Sraz cyklistů je přímo v areálu Pivovaru Nymburk. Cyklisté budou startovat podle svých preferencí zhruba od 10 do 12 hodin.

Všichni zúčastnění obdrží památeční samolepku a startovní pivní tácek, na který budou na jednotlivých zastávkách sbírat razítka. Za posbíraná razítka nakonec v cíli získají malou pozornost.

Okruh Cyklootvíráku je precizně značený, rovinatý a nenáročný. Většinou vede po lesních a polních turistických cestách a cyklostezkách, v kratších úsecích i po silnici. Celková délka trasy měří kolem 41 kilometrů.

Vyrazit můžete sami, s přáteli, nebo i s dětmi. Vítán je každý, kdo má chuť šlápnout do pedálů a třeba i ochutnat Postřižinské nealko pivo s názvem Střízlík. Nemusíte se bát, trasa se dá zvládnout i na městském kole.

Přičemž bavit vás jistě budou i samotné plánované zastávky na občerstvení. Hned ta první a hlavní zastávka je v legendární Hájence v Kersku, kterou znáte díky filmu Slavnosti sněženek. Můžete si vybrat mezi kancem se šípkovou nebo se zelím, nicméně na výběr mají i menší jídla.

V cíli nebude chybět vynikající, již alkoholické, Postřižinské pivo a dobroty z grilu. Zájemci budou moci po domluvě ve vlastním stanu přenocovat na pozemku Pivovaru Nymburk.

V internetovém obchodě postrizinyshop.cz lze zakoupit tematické oblečení na kolo s logem „Postřižinské“.

Znojemskou tradici vaření piva připomíná nová expozice

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Vlasta Gajdošíková

Ve Znojmě mají novou expozici věnovanou pivovarnictví.

Znojmo není jen vinařské město. Dlouhou tradici tam má také vaření piva. Připomíná ji právě nedávno otevřená expozice v bývalé varně tamního pivovaru.

Ve zrenovovaných autentických prostorách lidé uvidí původní technologické zařízení z roku 1930, které se i s celou budovou před sedmi lety stalo kulturní památkou. A k vidění je samozřejmě také mnoho dalšího.

Na horním peróně jsou dvě kádě měděné, na dolním péroně jsou dva kotle a pátá cenná věc je scezovací korýtko.
„Rekonstrukci mělo na starosti město Znojmo a investovalo do ní 5 a půl milionu korun. Snad největší změny doznaly podzemní prostory, kterým se v pivovarské hantýrce říká také podsvětí,“ říká městská architektka Iveta Ludvíková.

Po původním schodišti mohou návštěvníci sestoupit právě do podzemí. Nejenže se mohou podívat na spodní část kotlů umístěných v přízemí, ale po malém schodišti do jednoho kotle, konkrétně do scezovací kádě, také vstoupit.

„Můžete vlastně obdivovat, jaký opravdu to byl velkorysí prostor. A my zde jako atrakci jsme nachystali 4 velké obrazovky, na kterých můžeme pomocí videosekvence se dozvědět spoustu informací o vývoji právě zdejšího areálu pivovaru,“ dodává Ludvíková.

„Pivní kvasinka to je maskot naší expozice. Provází děti nebo návštěvníky celou expozicí. Pro děti jsou připraveny nějaké úkoly, hry. My nechceme učit děti pít pivo. A vůbec celá ta expozice není koncipována kvůli tomu, abychom propagovali pití piva, ale protože si myslíme, že vaření piva to byla tradice vlastně už od středověku. Takže na to my tady vlastně navazujeme a tím, že tady máme ty cenné exponáty, tak vysvětlujeme, jak se to pivo vaří,“ vysvětluje architektka Ivona Poláčková.

Expozici město připravilo ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem a provozovat ji bude Znojemská beseda.

Expozice je interaktivní a doplňuje ji spousta fotografií, výkresů a dalších předmětů včetně pivovarského kroje nebo vývěsních štítů znojemských hospod.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.17.08.2017 07:355.314/5.314