Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

V Bystřici shánějí do muzea staré pivní lahve

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Žďárský deníkAutor:Lenka Mašová

Staré pivní lahve a další náležitosti spojené s historií místního pivovarnictví uvítají v bystřickém muzeu. Rádi by tam zřídili pivovarnickou expozici.

„Hlavně máme zájem o staré bystřické pivní láhve. Měšťanský pivovar byl v Bystřici do roku 1905, víme, že na lahvích byl nápis Bystřice, ale například už nevíme, zda tam byl i znak města. Nedochovala se žádná fotografie. Teprve jsme to vyhlásili, tak snad se nám někdo ozve," informoval ředitel bystřického muzea Vladimír Cisár. Dodal, že pivní lahve byly určitě tmavé, anebo zelené, protože bílé sklo se používalo výhradně na limonády.

Pivovar ostatně býval i přímo v budově, kde sídlí muzeum, protože kdysi dvě budovy jsou dnes spojeny společnou střechou i fasádou, ale stále mají dvě čísla popisná.

„Někteří staří Bystřičáci tomu tady ještě dnes říkají Na Pivovaře, bývala tam pivovarská restaurace a ještě i v 80. letech tam fungoval bufet. Muzeum má dnes číslo popisné 1 a dům blíže ke spořitelně číslo 299. Hospoda tam ale bývala už někdy od poloviny 16. století," přiblížil Vladimír Cisár.

Plánovaná expozice se bude skládat z restaurace z druhé poloviny 19. století a bytu sládka. „V restauraci budou standardně klasické stoly a židle, ty nebude problém sehnat, a určitě tam přijdou i kulisy, protože v takových hospodách se hrávalo ochotnické divadlo. Byla to zároveň i taková spolková místnost," řekl Cisár.

Sládek, jehož byt bude další částí nové expozice, by podle jeho slov měl být klasický bystřický „buditel", který se v druhé polovině 19. století zajímal jak o divadlo, tak i o sport, politiku a věci veřejné obecně. Tomu bude odpovídat i zařízení jeho příbytku. „Momentálně jsme ve fázi shánění věcí do expozice, na podzim bychom ji chtěli začít připravovat," doplnil ředitel bystřického muzea.

Přímo v Bystřici se pivo aktuálně vaří v minipivovaru turistického centra Eden vzniklého s podporou evropských peněz – název piva Mittrowsky odkazuje na někdejší majitele panského dvora, ze kterého bylo centrum vybudováno. Při akcích pro veřejnost se připravují i pivní speciály, jako je například pivo uzené, čokoládové, ovesné, bramborové či třeba dýňové. Prodávat se ale zatím může výhradně tam.

„Uvidíme, jak to bude s pivovarem vypadat po uplynutí doby udržitelnosti, což je pět let. Myslím, že by určitě bylo dobré, aby se pak místní pivo mohlo čepovat alespoň v bystřických hospodách," uvedl starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska.

Zájemci si mohou v minipivovaru v Edenu objednat i jeho prohlídku s ochutnávkou, aby věděli „do čeho jdou". „Myslím si, že to pivo je velmi kvalitní, o čemž už svědčí i první úspěchy v soutěžích, a byli bychom rádi, kdyby se výhledově jeho výroba a prodej mohly rozšířit," konstatoval starosta Pačiska.

Historie vaření piva v Bystřici je dlouhá, o jeho kvalitu se třeba už v roce 1561, když zdědil panství včetně Bystřice, velice zajímal také Vratislav z Pernštejna. Vybízel k tomu, aby se vždy dělal dobrý slad a piva byl dostatek. Purkmistr a starší konšelé společně s pernštejnským úředníkem měli dbát o to, aby bylo pivo prodáváno laciněji, aby na něj měli i chudí.

Pokud ale někdo v Bystřici vyrobil špatné pivo, okamžitě mělo dojít ke zjištění, jestli k tomu došlo nevhodným sladem, anebo vinou při výrobě, a poté viníka potrestat pokutou. Postihy provinilcům hrozily i za falšování piva vodou nebo patokem. Šlo o pokutu jak obci, tak vrchnosti, a navrch ještě na čtvrt roku následoval zákaz vaření piva. Dohlíželo se na nákladníky, sladovníky, pivovarníky i na mlynáře, kteří slad mleli.

Vesnice, které tehdy podle historických pramenů braly z Bystřice pivo, byly za Vratislava z Pernštejna Věchnov, Zlatkov, Rožná, Milasín, Bukov, Blažkov, Horní a Dolní Rodkov, Janovičky, Blažejovice, Rozsochy, Albrechtice, Kundratice, Rovné, Lhota, Bohuňov, Janovice, Dalečín, Písečné, Vítochov, Karasín, Chudobín, Ždánice, Domanín, Domanínek, Dvořiště, Pivonice, Lesoňovice, Kozlov, Vrtěříž a Bratrušín.

Bystřičtí samozřejmě chtěli s Vratislavem dobře vycházet, a protože si byli vědomi jeho poněkud složité finanční situace, neb šlechtic s přídomkem Nádherný měl vysokou finanční spotřebu. Tudíž se měšťané uvolili mu z každé bečky piva dávat pět zlatých pobečevného, ale současně žádali, aby ostatní vesnice v okolí braly pivo z Bystřice, proti čemu šlechtic nic neměl. Časem se Bystřickým ale pobečevné zdálo příliš vysoké, takže svého pána žádali o jeho snížení. Tomu Vratislav vyhověl, ale až mu Bystřičtí půjčili dvanáct tisíc zlatých, které si předtím ovšem sami museli na několika místech vypůjčit…

V roce 1617 bylo rovněž vydáno nařízení, jak se Bystřičtí mají chovat při výčepu piva. „Při jarmarku, aby se napřed dávalo pivo dříve svařené a potom teprve, které se poslední vařilo, pod pokutou. Zakazuje se pod pokutou mezi přední pivo líti patoky nebo zadní pivo. Kdyby sládek z vhodného obilí špatného piva navařil, ponese škodu sládek. Při šenkování piva mají býti pro lidi náležité a spravedlivé nádoby. V létě, když horka bývají, zastavují se piva, a aby ubohý nákladník tím škody nevzal, může svou várku na dvě rozděliti, aby pokaždé dal deset měřic pšenice a měl pět beček a dvě vědra…" uvádí se mimo jiné v nařízení, které připomíná kniha Bystřice nad Pernštejnem vydaná v roce 1980 u příležitosti 400. výročí povýšení Bystřice na město z rukou tehdejšího císaře Rudolfa II.

Později se bystřické pivo vařilo v městském pivovaru, po třicetileté válce jeden z hlavních příjmů města plynul z výčepu piva z městského pivovaru. V tom se ale Bystřice stále více dostávala do sporu s tehdejší vrchností, která si tento zdroj příjmů část po části nechávala pro sebe k výčepu piva z vrchnostenského pivovaru. V roce 1661 se mimo jiné i městské a panské bystřické pivo dostalo až k zemskému tribunálu, kde se bystřičtí měšťané odvolávali na platnost městských výsad uděleným jim císařem Rudolfem II. Spor se pak vlekl řadu let.

Kupříkladu v roce 1745 vařilo město v pivovaru 112 sudů piva, oprávnění nákladníci 130 sudů. Na nákladníky přišla například podle rozpisu várka o deseti sudech jednou za několik let. Bystřičtí se v tu dobu dohadovali s vrchností o svých právech, což se týkalo také vaření a prodeje piva. V roce 1755 dokonce zoufalí měšťané pronajali vrchnosti svoje várečné právo, aby získali alespoň nějaké příjmy, pročež vrchnost, v té době šlechtický rod Mitrovských, zavřela bystřický pivovar a do města dodávala pivo ze svého pivovaru v Dolní Rožínce.

Z pivovarnictví a prodeje piva městu prakticky ve všech dobách jeho existence kynul vítaný zisk, ve městě byly výsadní právovárečné domy, později se pivo vařilo v městském pivovaru. Ekonomická situace se sice od dávných dob v tomto ohledu změnila, ale úcta k tradicím zůstává. „Jsem přesvědčen, že by lidé přivítali, kdyby se v Bystřici čepovalo i místní pivo, čímž by se navázalo na tuto tradicí," dodal starosta Karel Pačiska.

V Krkonoších přibude další pivovar. Vyroste v nové Sokolské boudě

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Euro.czAutor:Ondřej Stratilík

Boom minipivovarů se nevyhýbá ani nejvyššímu českému pohoří. Martin Kulík, majitel Skiareálu Malá Úpa, postaví novou varnu v Sokolské boudě na vrcholu Černé hory.

Jak zjistil web Euro.cz, s výstavbou restauračního pivovaru počítá projekt nové Sokolské boudy. Práce by se měly rozjet už v letošním roce. Na místě dnešní čtyřpodlažní rekreační chaty vznikne hotel se zhruba šedesátkou lůžek a velkou restaurací vybavenou pivovarem.

„Výstav bude malý, pivovar bude vařit jen speciál pro Sokolskou,“ upřesňuje Martin Kulík. Kulík nehodlá založit novou značku, půjde prý o rozšíření výroby jeho dalšího Pivovaru Trautenberk. Ten už funguje od roku 2015 na Horní Malé Úpě v bývalé Tippeltově boudě.

Kdysi výstavní Sokolská bouda stojící na okraji Krkonošského národního parku patří Kulíkovi od roku 2008. S rozsáhlou rekonstrukcí mu pomůžou další investoři. Ať už Richard Kirnig, majitel Skiresortu Černá hora - Pec, či miliardář Tomáš Němec. Termín otevření nové Sokolské zatím nikdo z nich neupřesnil. Zádrhelem je krkonošské počasí, stavět se dá jen čtyři až pět měsíců ročně.

I když nový pivovar vznikne v úctyhodné výšce 1270 metrů, o nejvýše položenou výrobnu piva v Česku nepůjde. Prim bude stále patřit několik kilometrů vzdálenému Paroháči. Ten sídlí v prostorech Luční boudy ještě o 140 metrů výš.

Pražský developer Martin Kulík, majitel firmy Rodop, ovšem pivovary nebuduje jen v Krkonoších. Stojí i za značkou Hostivar, která vaří v architektonicky ceněné budově na pomezí Hostivaře a Horních Měcholup od roku 2011. A protože kapacita dva tisíce hektolitrů už nestačí, vedle Hostivaru nyní vzniká další pivovar.

Jediný minipivovar v regionu vaří i tmavého Mouřenína

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Nymburský deníkAutor:M.Jilemnický, L.Růžková, J.Říha

Obrovský nárůst počtu minipivovarů v posledních letech neminul ani střední Čechy. Podle elektronické pivní mapy jich je v kraji na sklonku letošní zimy přes třicet. A jejich počet má podle odborníků dále stoupat.

Minipivovary sice nemohou počítat s výhodami, které přináší rozsáhlá výroba zavedených značek, pivaři ale rádi objevují nové chutě, a tak pátrají po pivních speciálech bez ohledu na vyšší ceny.

Některé z malých pivovarů se vracejí k dávným receptům, často i stovky let starým, jiné sázejí na zvláštní příchutě.

Mladoboleslavský minipivovar Slepý krtek, který vaří pivo už sedmý rok v prostorách bývalého nádraží v Ujkovicích, nabízí podle sládka Marka Havlase piva s příchutí kávy nebo medoviny. Zvláštní bylinnou třináctku zase ochutnali loňští návštěvníci Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena na Mělnicku, kde se vařilo pivo už ve druhé polovině šestnáctého století.

Dlouhou historii má za sebou i mladoboleslavský pivovar Podkováň. Psát se totiž začala už v patnáctém století. Podle jednatele firmy Antonína Červeného tehdy pivovar postavil mezi lesy v údolí Strenického potoka Bohuš z panství Kováně spolu s neznámými mnichy. Dvakrát za rok na to pivovar vzpomíná velikonočním a vánočním speciálem, vařeným přesně na stupňovitost 14,34, což odpovídá letopočtu jeho založení.

Mouřenín, Vopičák i Brtník
Pivaře baví i neobvyklé názvy piv z minipivovarů. V Kounicích nedaleko Českého Brodu si mohou pochutnat na tmavém čtrnáctistupňovém Mouřenínovi, mělnický minipivovar Němý Medvěd vaří dvanáctku Brtníka, jedenáctku Medvěda z Vídně nebo desetistupňového Vopičáka, malý pivovar v Mlékojedech u Neratovic těší hosty čtrnáctistupňovým Kabrňákem a osmi-stupňovým Kabrňáčkem.

Všechny minipivovary se snaží jít svou cestou, lišit se od dalších pivních firem.

Na Nymbursku je zatím oficiálně evidován jediný minipivovar, v městysu Kounice nedaleko Českého Brodu. Ačkoli první zmínky o něm pocházejí 16. století, na začátku 20. století pivo přestal vyrábět a znovu se výroba rozeběhla po stavebních úpravách před pěti lety. Tehdy byla v létě uvařena první novodobá várka Kounického ležáku. Podle spolumajitele pivovaru Karla Klusáčka se od té doby výstav piva každý rok zvyšuje.

„V letních měsících jedeme na plnou kapacitu, vaříme až devadesát hektolitrů piva měsíčně. Více už objem výroby zvyšovat nechceme," říká Karel Klusáček.

Jeden druh chmele
Českým unikátem je výroba piva s označení druhu Single Ale. „To znamená, že se při výrobě tohoto piva používá výhradně jeden druh chmele. Využíváme vždy český slad, ale chmel může být z Nového Zélandu, Japonska i odjinud. Ale pouze jeden druh," vysvětluje Karel Klusáček. Takových originálů už v Kounicích vyrobili čtrnáct druhů, aktuálně je v nabídce patnáctistupňová Motueka.

Jinak tam čeká pivní fanoušky klasický světlý dvanáctistupňový ležák, tmavý čtrnáctistupňový Mouřenín nebo polotmavý speciál Rauch. Pro pivo si jezdí zákazníci z celého Česka přímo do pivovaru, vlastní distribuční síť Kouničtí nemají.

Nadšeným pivařům nevadí při objevování chutí cestování. Zamířit mohou například na Mladoboleslavsko, kde ochutnají pěnivý mok ve dvou minipivovarech. Pivovar Podkováň, jehož začátky sahají až do patnáctého století, má podle jednatele firmy Antonína Červeného v sortimentu desítku světlou i tmavou, jedenáctku, dvanáctku a dvakrát za rok i čtrnáctku.

Ve druhém mladoboleslavském pivovaru Slepý krtek v Ujkovicíc se stará o vaření piva Marek Havlas, vyučený sládek. „Nejdříve jsem vařil pivo v malém množství v hrnci jen pro sebe. Po letech jsem založil minipivovar," vypráví. Jeho pivo lze ochutnat výhradně na pivních festivalech nebo v některých specializovaných pivnicích. Možná právě proto ho pivaři přesvědčují, aby otevřel hospodu. Je to prý otázkou času.

Rád ale naučí další zájemce při kurzech vaření piva správnou technologii. „Snažíme se jim předvést výrobní postup, aby se vyvarovali chyb a zapamatovali si nejdůležitější body. Díky tomu bude pivo poctivé," dodal sládek.

Na Mělnicku najdou milovníci pěnivého moku čtyři minipivovary. Nejstarší z nich je Parostrojní pivovar v Lobči u Mšena, který zachránili manželé Pavel a Jana Prouzovi. V minulém roce tam uvařili bezmála dvanáct set hektolitrů piva. Vedle jedenáctistupňového ležáku mezi nimi byla byla například anglická a americká piva typu Ale, černá irská piva typu Stout a belgická piva. Zajímavostí bylo belgické klášterní Ale nebo bylinné pivo Gruit 13.

Tomáš Krátký: Pro vaření piva je nejdůležitější voda

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Nymburský deníkAutor:Milena Jínová

O domácím vaření piva nikdy nepřemýšlel. Pil klasická česká piva, než ho před pěti lety kamarád seznámil i s pivy z menších pivovarů. „Hrozně mě to nadchlo," říká třicetiletý Tomáš Krátký ze Stratova na Nymbursku, který má od té doby za sebou už několik uvařených várek domácího piva.

Kdysi věřil, že jen české pivo je to pravé. A piva dovážená ze zahraničí nejsou dobrá. „Když jsem je pak ochutnal a chutnala mi, začal jsem o nich zjišťovat víc informací. A zjistil jsem, že to není jen o českém ležáku," vzpomíná na své začátky, kdy navštěvoval menší pražské hospůdky, nabízející piva z malých pivovarů. „Jednou jsme seděli s kamarádem a on mi řekl, že zná někoho, kdo zkoušel vařit pivo doma. Od té chvíle jsem o tom uvažoval. Postupně jsem zjistil, že to chce nějaký hrnec, nádobu, lednici na uskladnění a všechny věci okolo, aby člověk mohl začít," vypráví Tomáš Krátký.

Tehdy zahájil dlouhé bádání na internetu, hledal recepty a postupy, rady, kde sežene všechny ingredience, jako je slad, chmel nebo kvasnice. Pak si půjčil od kamaráda peníze, koupil velký zavařovací hrnec a 18. října 2014 zkusil s kamarádem uvařit první várku piva.

Největším problémem prý byla voda. Ve Stratově totiž v té době měla vyšší obsah dusičnanů. „První pivo se nám zázrakem podařilo, podruhé se dusičnany změnily na dusitany a došlo ke zničení pivních kvasinek. Vykvasilo to, vzniklo z toho pivo, ale nedalo se to pít," popisuje první zkušenosti s vařením piva Tomáš Krátký a vysvětluje pro laika velmi složité způsoby vaření, u nichž je zásadní sled postupných kroků.

„Mám zaběhnutý proces, který vůbec neměním. Znám už také nějaké kluky z pivovarů, kteří mi poradí nebo mi pomohou sehnat třeba kvasnice," říká amatérský sládek.

Doma má Tomáš Krátký jednu lednici vyhrazenou pouze na uskladnění uvařeného piva. Přestože vaří pouze pro vlastní potřebu, musel se zaregistrovat na celním úřadě a hlásit tam každou várku doma uvařeného piva.

„Na celou domácnost mohu za rok uvařit nejvýš dvě stě litrů piva. Víc nesmím, to už bych porušoval zákon," připomíná.

Vypít dvě stě litrů je už slušné množství. Tomášovi s ním prý trošku pomáhá i přítelkyně.

Pardubická piva vybojovala na mezinárodním pivním festivalu zlato a stříbro

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Noviny ChrudimAutor:Roman ZahrádkaPernštejn

Obrovský úspěch zaznamenal Pardubický pivovar, a. s. na 27. ročníku Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích. Zabodovala totiž hned dvě piva z jeho produkce: světlý ležák Pernštejn Premium a 13ti stupňový tmavý speciál Granát. Historický úspěch pivovaru je o to významnější, že pardubická piva porazila konkurenty z více než dvou desítek zemí celého světa ve dvou kategoriích – z jedné přivezla zlatou a z druhé stříbrnou pečeť!

International Beer Festival Budweis neboli Mezinárodní pivní festival
International Beer Festival Budweis neboli Mezinárodní pivní festival v Českých Budějovicích je soutěžní přehlídka s obrovskou tradicí a významem – letos od 13. do 18. února se konal už 27. ročník a celý festival zaštiťuje stát prostřednictvím ministerstva zemědělství a ministerstva průmyslu a obchodu, navíc i Hospodářská i Agrární komora ČR, hejtman jihočeského kraje a rektoři několika tuzemských univerzit.

Desítky pivovarů z více než dvaceti zemí světa
Letos zaslalo přihlášku několik desítek pivovarů z více než dvaceti zemí světa a v soutěži o Zlatou pivní pečeť bylo představeno 883 vzorků. Toto klání patří k nejprestižnějším a největším degustačním soutěžím vůbec – v porotě zasedají reprezentanti cechovních pivovarnických organizací, pedagogové z odborných škol, potravinářských fakult či chemicko-technologických univerzit a vybraní reprezentanti tuzemských i zahraničních pivovarů, především respektovaní sládkové.

V hodnotící komisi zasedlo 50 profesionálů
A jaká kritéria jsou rozhodující? Hodnotící komisi tvoří na 50 profesionálů, kteří přísně anonymně posuzují vůni, chuť, plnost, hořkost a říz všech přihlášených soutěžních vzorků piva. Množství erudovaných hodnotitelů, jejich rotace a vícekolový systém znemožňují jakékoli subjektivní ovlivnění výsledku, takže volba vítězů jednotlivých kategorií je naprosto spravedlivá.

Královská disciplína světlých prémiových ležáků
S o to větší radostí přijali představitelé Pardubického pivovaru zprávu, že absolutním vítězem mezi světlými prémiovými ležáky se stal právě pardubický Pernštejn Premium. „Soutěž světlých prémiových ležáků je na Mezinárodním pivním festivalu považována za královskou disciplínu a pokud bych měl najít nějaký adekvátní sportovní příměr, je to něco jako sjezd na mistrovství světa v alpském lyžování,“ říká předseda představenstva společnosti Pardubický pivovar, a. s. Leoš Kvapil. „Byli jsme vítězstvím nadšeni a trochu zaskočeni zároveň, i když ne tak docela, protože jsme Pernštejnu Premium věřili. Před třemi lety získal bronz, a protože je opravdu chuťově skvělý, říkali jsme si, že na stupních vítězů musí brzy postoupit. Ale že přeskočí stříbro a bude v tak silné konkurenci rovnou zlatý, to bylo velmi milé překvapení,“ dodává s úsměvem Kvapil.
\
Stříbrná pečeť mezi tmavými speciály
Stejně milé překvapení přinesl představitelům Pardubického pivovaru i 13stupňový Pernštejn Granát, který si z celosvětového utkání mezi tmavými speciály přivezl stříbrnou pečeť. „O pivní speciály je stále větší zájem, a to nejen u turistů, ale i u českých pivařů, kteří jsou jinak konzervativnější. Polotmavá, tmavá a černá piva zažívají velký boom, a proto je začala vyrábět i řada minipivovarů, takže nabídka je opravdu široká a konkurence velká. Stříbro našeho Granátu dokazuje, že tmavé silné speciály umíme v Pardubicích uvařit velmi dobře, a platí to nejen pro náš historický rodinný klenot, 19stupňový černý Pardubický Porter, ale i pro jeho 13ti stupňového karmínového sourozence. Obecně je to velké ocenění pro Pardubický pivovar jako celek. V minulosti prožil nelehké časy, prošel řadou turbulencí, které se negativně odrazily v kvalitě a pak se musel dlouho potýkat s hlubokou nedůvěrou domácích milovníků piva. To se nám ale v posledních letech podařilo změnit a jsem přesvědčen, že dnes už by pro pardubické pivo nikdo nepoužil hanlivé označení Labák, kdysi odkazující na podobnost s řekou, protékající městem. Pivo z Pardubic dnes vyvážíme do více než 20ti zemí celého světa, dokázali jsme, že ho umíme vařit na špičkové úrovni a můžeme bez uzardění konkurovat těm nejrenomovanějším a nejsilnějším značkám,“ shrnuje Leoš Kvapil. A na závěr dodává: „V pardubickém pivu je ukryt obrovský potenciál. Jsem přesvědčen, že v budoucnu se může stát stejně proslulým a tradičním symbolem města, jako je perník nebo Velká Pardubická.“

Malé pivovary na Mělnicku vaří Brtníka i Kabrňáka

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Mělnický deníkAutor:M.Jilemnický, L.Růžková, J.Říha

Obrovský nárůst počtu minipivovarů v posledních letech neminul ani střední Čechy. Podle elektronické pivní mapy jich je v kraji na sklonku letošní zimy přes třicet. A jejich počet má podle odborníků dále stoupat.

Minipivovary sice nemohou počítat s výhodami, které přináší rozsáhlá výroba zavedených značek, pivaři ale rádi objevují nové chutě, a tak pátrají po pivních speciálech bez ohledu na vyšší ceny.

Některé z malých pivovarů se vracejí k dávným receptům, často i stovky let starým, jiné sázejí na zvláštní příchutě.

Mladoboleslavský minipivovar Slepý krtek, který vaří pivo už sedmý rok v prostorách bývalého nádraží v Ujkovicích, nabízí podle sládka Marka Havlase piva s příchutí kávy nebo medoviny. Zvláštní bylinnou třináctku zase ochutnali loňští návštěvníci Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena na Mělnicku, kde se vařilo pivo už ve druhé polovině šestnáctého století.

Dlouhou historii má za sebou i mladoboleslavský pivovar Podkováň. Psát se totiž začala už v patnáctém století. Podle jednatele firmy Antonína Červeného tehdy pivovar postavil mezi lesy v údolí Strenického potoka Bohuš z panství Kováně spolu s neznámými mnichy. Dvakrát za rok na to pivovar vzpomíná velikonočním a vánočním speciálem, vařeným přesně na stupňovitost 14,34, což odpovídá letopočtu jeho založení.

Mouřenín, Vopičák i Brtník
Pivaře baví i neobvyklé názvy piv z minipivovarů. V Kounicích nedaleko Českého Brodu si mohou pochutnat na tmavém čtrnáctistupňovém Mouřenínovi, mělnický minipivovar Němý Medvěd vaří dvanáctku Brtníka, jedenáctku Medvěda z Vídně nebo desetistupňového Vopičáka, malý pivovar v Mlékojedech u Neratovic těší hosty čtrnáctistupňovým Kabrňákem a osmi-stupňovým Kabrňáčkem.

Všechny minipivovary se snaží jít svou cestou, lišit se od dalších pivních firem.

Na Nymbursku je zatím oficiálně evidován jediný minipivovar, v městysu Kounice nedaleko Českého Brodu. Ačkoli první zmínky o něm pocházejí 16. století, na začátku 20. století pivo přestal vyrábět a znovu se výroba rozeběhla po stavebních úpravách před pěti lety. Tehdy byla v létě uvařena první novodobá várka Kounického ležáku. Podle spolumajitele pivovaru Karla Klusáčka se od té doby výstav piva každý rok zvyšuje.

„V letních měsících jedeme na plnou kapacitu, vaříme až devadesát hektolitrů piva měsíčně. Více už objem výroby zvyšovat nechceme," říká Karel Klusáček.

Jeden druh chmele
Českým unikátem je výroba piva s označení druhu Single Ale. „To znamená, že se při výrobě tohoto piva používá výhradně jeden druh chmele. Využíváme vždy český slad, ale chmel může být z Nového Zélandu, Japonska i odjinud. Ale pouze jeden druh," vysvětluje Karel Klusáček. Takových originálů už v Kounicích vyrobili čtrnáct druhů, aktuálně je v nabídce patnáctistupňová Motueka.

Jinak tam čeká pivní fanoušky klasický světlý dvanáctistupňový ležák, tmavý čtrnáctistupňový Mouřenín nebo polotmavý speciál Rauch. Pro pivo si jezdí zákazníci z celého Česka přímo do pivovaru, vlastní distribuční síť Kouničtí nemají.

Nadšeným pivařům nevadí při objevování chutí cestování. Zamířit mohou například na Mladoboleslavsko, kde ochutnají pěnivý mok ve dvou minipivovarech. Pivovar Podkováň, jehož začátky sahají až do patnáctého století, má podle jednatele firmy Antonína Červeného v sortimentu desítku světlou i tmavou, jedenáctku, dvanáctku a dvakrát za rok i čtrnáctku.

Ve druhém mladoboleslavském pivovaru Slepý krtek v Ujkovicíc se stará o vaření piva Marek Havlas, vyučený sládek. „Nejdříve jsem vařil pivo v malém množství v hrnci jen pro sebe. Po letech jsem založil minipivovar," vypráví. Jeho pivo lze ochutnat výhradně na pivních festivalech nebo v některých specializovaných pivnicích. Možná právě proto ho pivaři přesvědčují, aby otevřel hospodu. Je to prý otázkou času.

Rád ale naučí další zájemce při kurzech vaření piva správnou technologii. „Snažíme se jim předvést výrobní postup, aby se vyvarovali chyb a zapamatovali si nejdůležitější body. Díky tomu bude pivo poctivé," dodal sládek.

Na Mělnicku najdou milovníci pěnivého moku čtyři minipivovary. Nejstarší z nich je Parostrojní pivovar v Lobči u Mšena, který zachránili manželé Pavel a Jana Prouzovi. V minulém roce tam uvařili bezmála dvanáct set hektolitrů piva. Vedle jedenáctistupňového ležáku mezi nimi byla byla například anglická a americká piva typu Ale, černá irská piva typu Stout a belgická piva. Zajímavostí bylo belgické klášterní Ale nebo bylinné pivo Gruit 13.

Téměř 100 tisíc lidí loni navštívilo pivovar ve Velkých Popovicích

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápojeVelké Popovice

Nejen prohlídky pivovaru ale i zážitkové akce spojené s ochutnáváním a čepováním piva se postaraly o loňský úspěch velkopopovického pivovaru. V roce 2016 jej tak navštívilo téměř 100 tisíc lidí, což představuje meziroční nárůst o 13 %.

Návštěvníky a milovníky velkopopovického piva, kromě klasických prohlídek a ochutnávek, nejvíce loni táhly tradiční akce pivovaru, jako jsou Ladovské vepřové hody, Pochod krajinou barona Ringhoffera, Den Kozla nebo Klobáskofest.

Letos pivovar čeká významný rok. „Rok 2017 bude ve znamení akcí spojených s výročím dvou set let od narození barona Františka Ringhoffera II., zakladatele pivovaru ve Velkých Popovicích. První akcí v rámci oslav budou poslední únorovou sobotu Ladovské vepřové hody, kde se návštěvníci mohou těšit na zabíjačkové speciality, nefiltrované pivo Kozel, speciální prohlídky nebo masopustní průvod,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví. V průběhu roku pak bude v rámci oslav pivovar zvát na speciální prohlídky, narozeniny barona, svaz tatrovek i speciální putování.

Pivo dražší o 80 haléřů, guláš o korunu. Ceny v restauracích podle statistik stouply o 3%

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:ČTK

Ceny jídel, nealkoholických nápojů a točeného piva v restauracích vzrostly z listopadu na prosinec loňského roku zhruba o tři procenta. Při cenách jídel jde o několikakorunové rozdíly, u půllitru piva o 80 haléřů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle analytika za zdražení může hlavně EET.

Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka lze prosincové zdražení připsat zejména na vrub zavedení elektronické evidence tržeb (EET). „V prosinci se ceny za jídlo v restauracích obvykle nemění," řekl. Restaurace musely od 1. prosince začít evidovat tržby elektronicky, současně se ale snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 procent.

Zdražila klasická jídla, jako polévka, svíčková na smetaně, hovězí guláš či vepřová pečeně. Například svíčková na smetaně podražila z listopadových 70,18 koruny za 100 gramů na 73,64 koruny. Množství sto gramů slouží pro statistické účely, běžná porce v restauraci bývá větší. U guláše cena stoupla o korunu, u vepřové pečeně o dvě koruny, u rybího filé téměř o tři koruny. Cena denního menu se zvýšila z 89,30 koruny na 91,49 koruny.

Podobný vývoj byl u piva a vína. Točený světlý ležák zdražil z 32,61 Kč za půl litru na 33,41 koruny. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny. Dvě deci červeného zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a dvě deci bílého z 33,48 na 34,67 koruny.

Zlevnilo pouze rychlé občerstvení
Stagnaci nebo pokles ceny ČSÚ zjistil u jídel v prodejnách rychlého občerstvení. Cena hamburgeru zůstala celoročně na 75 korunách, párek v rohlíku zlevnil o 33 haléřů a čtvrtka grilovaného kuřete byla levnější o 23 haléřů.

Restaurace zdražily i nealkoholické nápoje a kávu. Dvě deci pomerančového džusu stály v prosinci v průměru 27,48 koruny, což bylo o 2,46 procenta víc než v listopadu. Coca-Cola byla dražší o 3,8 procenta, za tureckou kávu se v restauraci hosté připlatili 2,7 procenta, zatímco káva z automatu podražila o 0,69 procenta.

ČSÚ sleduje ceny jídel a nealkoholických nápojů zhruba u 70 stravovacích zařízení, výstup ze zjištěných dat slouží ministerstvu práce a sociálních věcí ke každoročnímu stanovení sazeb cestovních náhrad. Ceny alkoholických nápojů ČSÚ sleduje v rámci spotřebního koše pro stanovení inflace.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace, tržby nyní eviduje 46 400 podnikatelů. Řada restaurací, které zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky. Od 1. března by se mělo do EET připojit zhruba čtvrt milionu maloobchodníků a velkoobchodníků.

Prazdroj znovu jeden z nejzajímavějších turistických cílů. Loni přilákal 650 tisíc lidí.

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Krajské listyPrazdroj

Plzeňský Prazdroj se stále drží na špici mezi nejnavštěvovanějšími turistickými atrakcemi v České republice, loni jej navštívilo téměř 650 000 lidí z Česka i ciziny. Láká je nejen originální příběh plzeňského ležáku, ale i zážitky, spojené s čepováním piva nebo kulturními akcemi v historických prostorách pivovaru.

„Velmi nás těší množství návštěvníků, kteří k nám jezdí, aby se dověděli, kde a jak se vyrábí světoznámý plzeňský ležák, který dal vzniknout kategorii piv typu pils. Lidé dnes očekávají i příjemný zážitek navíc, proto neustále přicházíme s novinkami – zážitkovými programy, koncerty na nádvoří nebo atraktivními akcemi, jako je soutěž nejlepších výčepních v České i Slovenské republice Pilsner Urquell Master Bartender,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Aby byl Plzeňský Prazdroj pro turisty z celého světa stále atraktivním cílem, udržuje své prohlídkové trasy v prvotřídní kvalitě. Už po čtvrté v řadě se mu tak podařilo získat prestižní ocenění Certificate of Excellence, které uděluje nezávislý cestovatelský portál TripAdvisor. Patří tak mezi deseti procentům nejlépe hodnocených turistických cílů na světě. „Mezi návštěvníky stále převažují Češi, hojně jsou však zastoupeni i sousedé z Německa, relativně hodně přijíždí také Američanů nebo Taiwanců,“ dodává Šlehofer.

Tajemství piva: Proč se nikdy nechodí jen na jedno? A varování pro dámy

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:EuroZprávy.cz

Dávat Čechům přednášky o pivu se může jevit jako nošení dříví do lesa, nicméně je možná několik věcí, které jste o zlatavém moku dosud nevěděli.

Vědci z americké Indianské univerzity prokázali, že chuť piva vede k uvolňování hormonu štěstí. Ve své studii podali 49 mužům pohárek jejich oblíbeného piva a sklenku nápoje pro sportovce Gatorade.

S pomocí skenování mozku účastníků studie, a to jak po vypití piva, tak po vypití nápoje pro sportovce, se ukázalo, že úroveň dopaminu byla výrazně vyšší po doušku piva než po doušku Gatorade. Muži rovněž po prvním loku pociťovali potřebu vypít více piva, zatímco po vzorku energetického nápoje žádnou takovou potřebu necítili, ačkoli jeho chuť považovali za lepší.

Vzhledem ke skutečnosti, že sledovaní muži vypili piva jen velmi malé množství, dospěli vědci k závěru, že to je chuť, nikoli alkohol v tomto nápoji, co vyvolává pocit štěstí. Takto uvolněný dopamin rovněž vyvolává touhu pít ještě.

Zároveň vědci konstatovali, že ti muži, kteří měli v rodině nějakého alkoholika, produkovali více tohoto neuropřenašeče, který působí na systém potěšení a "odměn" v mozku.

Američtí vědci rovněž ukázali, že muži a ženy prožívají alkoholové opojení rozdílně. Ženy popisovaly značně podnapilé osoby svého pohlaví jako "trošku opilé" nebo se "špičkou", zatímco muži se naopak označovali za "opilé na mol" nebo "do němoty".

Podle Ashe Levitta, psychosociologa z Newyorské státní univerzity, mají vliv na takové popisy opilosti sociální tlaky a systémy norem a víry. Ženy předpokládají, že nemohou pít tolik jako muži.

Psycholog ale varuje, snahy žen zlehčovat stav opilosti mohou totiž být nebezpečné. "Jestliže ženy hovoří o 'špičce', zatímco dotyčná je na mol, může to vést k nebezpečným situacím, jako je řízení auta v opilosti či k tomu, že se podnapilá žena stane obětí fyzické či sexuální agrese," uvádí Ash Levitt.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.05.2017 15:024.978/4.978