Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

V Mnichově začne tradiční Oktoberfest. Pivo opět zdraží, až na 286 korun

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

S vyššími cenami piva i dalším zpřísněním bezpečnostních opatření musejí počítat návštěvníci letošního Oktoberfestu, který v Mnichově začne v sobotu. I přesto pořadatelé 184. ročníku tradičního pivního festivalu věří, že jich do areálu Tereziánské louky do 3. října přijde až šest milionů.

Nejlevnější litrový tuplák bude letos stát 10,60 eura (277 korun), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 korun). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura. I když se cena piva v posledních letech pravidelně zvyšuje, očekávají i letos pořadatelé Oktoberfestu spotřebu téměř sedmi milionů litrů zlatavého moku.

Poprvé za něj budou návštěvníci moci zaplatit mobilním telefonem, což jim umožní nová aplikace. Další aplikace jim bude sloužit jako průvodce areálem Tereziánské louky a pomůže jim snáze najít volná místa v pivních stanech, kterých budou více než tři desítky. Jen do 14 největších stanů se dohromady vejde kolem 120 tisíc hostů.

Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 životů a desítky zraněných, ještě o něco zvýší.

Celý areál festivalu bude oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost bude dohlížet na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer, které mají být na ještě lepší technické úrovni než loni. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Říjnový svátek se slaví v září
Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Slavnostní zahájení festivalu, při němž bude možné spatřit mnoho žen v pestrobarevných dirndlech i mužů v kožených kalhotách, se uskuteční v sobotu ve 12:00, kdy mnichovský primátor Dieter Reiter narazí první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Vedle piva na návštěvníky čekají typické pochutiny v podobě preclíků, klobás či grilovaných kuřat a také atrakce, jako jsou kolotoče a horské dráhy.

Počátek pivních slavností spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Největší a jeden z nejstarších: Minipivovar Herold psal dějiny

Publikováno:před 7 dnyZdroj:ČtiDoma.czAutor:Zuzana ŠpánikováHerold

Pivní seriál pokračuje, dnes jsme se podívali na Minipivovar Herold Březnice u Příbrami, který je opravdovým unikátem. Dramatická historie, která se píše už od roku 1506, je nyní už jen nostalgickým příběhem. Pivní kultura se totiž změnila. Kal z kvasinek gurmány nepřekvapí, ale potěší. Tradic se sice drží, ale zkoušet i nové věci se zde nebojí. Jak to dělají?

Minipivovar Herold vlastně vůbec není tak mini, jak by se mohlo podle názvu zdát. Jde o největší minipivovar, nebo o nejmenší průmyslový pivovar. Záleží na úhlu pohledu. Znalci piva však neřeší velikost, nýbrž chuť, a ta je vybroušená k dokonalosti. Na to vybrat to nejlepší a toho se následně držet tu měli ostatně dost dlouhou dobu.

Pivovar se drží tradičních technologií výroby s vysokým podílem ruční práce. Má i svou humnovou
sladovnu s anglickým hvozdem, ze které do nedávna produkoval i svůj slad plzeňského typu z
místních jarních odrůd ječmene. Zlatý mok se ovšem vaří také z bavorského, karamelového, barevného či pšeničného sladu, všechno ve špičkové kvalitě a hlavně od dobře prověřených výrobců.

Svou roli hraje nepochybně i dobrá voda, ta pochází z původní kamenem vykládané studny v zámecké oboře. Zajímavý je trik s ječmenem. Ten se totiž nejdříve namočí a pak je rozprostřen na humna a za stálého převracení (alijas vindrování) ponechán vyklíčit. Pak se usuší a dále zpracovává.

Jak šel čas v Březnici u Příbrami
První písemná zmínka je z roku 1506. Během své dramatické historie prošel pivovar rukama mnoha šlechtických rodů, z poloviny vyhořel, byl několikrát zkonfiskován. V současnosti má českého majitele, který se snaží zachovat tradiční výrobu poctivého piva a věří, že se mu postupně podaří obnovit historickou budovu pivovaru, která nemá mezi ostatními českými pivovary obdoby.

O tom, jak se to dělá teď, nám řekne ten nejpovolanější. František Pinkava​ je výrobním ředitelem a zároveň i sládkem. V pivovaru pracuje přes 30 let. Jeho umění a láska k řemeslu je znát na první pohled.

Jaká je vaše pivní filozofie?
Držíme se plzeňského typu piva, ale zkoušíme i relativně nové věci. Začali jsme třeba s pšeničným pivem. Vyzkoušeli jsem dokonce i radlery, ale vrátili jsme se ke klasice.

Jak jste se dostal k pivu vy osobně?
Já pocházím z Plzně a tam většinou byly jen dvě možnosti. Buď jít pracovat do škodovky, nebo se věnovat pivu. Rád jsem si vybral to druhé.

Jste docela velcí. Jak to zvládáte?
Byla i těžká období, ale doba nám nahrává. Pivní kultura u nás ožívá a lidé se zajímají o to, co pijí. Už se nikdo nediví, že má nefiltrované pivo kal. Naopak si to užívají a zajímají se. Je pravda, že je to u nás trochu jiné než s maličkými minipivovary, které mohou experimentovat v menším a neriskovat. Máme také svou lahvovnu, to není úplně typické pro minipivovar. Snažíme se za
daných podmínek držet u našich výrobků standartní kvalitu. Ocěmž vypovídají i mnohá ocenění z
degustačních soutěží, výstav a festivalů tuzemských i zahraničníc. V průměru to bývá tak 5 - 7
cen za rok.

Jak se vám teď daří?
Výborně. Zájem roste, 60 % produkce vyvážíme do zahraničí. Cílové lokace jsou Velká Británie, Irsko, Švédsko, Slovensko a nově také Čína, Izrael nově Maďarsko, Rumunsko i Itálie. Tam všude si ho chválí. Samozřejmě to neznamená, že zanedbáváme domácí trh. Naše značka je k dostání na 58 místech. V 10 velkoobchodech, pěti pivotékách, sedmnácti obchodech a 26 pohostinských zařízeních.

Co si z Heroldu dát, co doporučujete?
​Skvělé je naše světlé výčepní pivo Herold. Je to tradiční pivo, plné čisté chuti s jemným chmelovým aroma. Milovníci dobrého českého piva ocení dlouhé ležení. O něco silnější je světlý březnický ležák Herold, je to středně hořká dvanáctka, která má plnou chuť, řádnou chlebnatost a pořádný říz. Je určen náročným konzumentům, kteří se neleknou síly 5,2 %. Pokud máte chuť spíše na polotmavé, naše polotmavé speciální pivo Herold bude dobrou volbou. Má bohaté sladové aroma a chuť karamelu, je nejméně hořké, což je nejspíše důvod, proč si ho oblíbily ženy, i když obsahem alkoholu jde o velmi mužné pití - 5,8 %.

Máte i něco speciálního?
Světlý pšeničný nefiltrovaný ležák Herold není tak hořký, zato v něm ucítíte citronovo-banánové aroma s nádechem hřebíčku, které do piva nepřidáváme. Tyto esterově ovocné a fenolově
kořeněné tóny způsobuje typ použitých kvasinek svrchního kvašení. Neodfiltrované kvasinky mu dodávají hedvábnou barvu a plnou chuť. Jeden z našich speciálů necháváme ve sklepě odpočívat
i přes 70 dnů necháváme odpočívat náš speciál, jde o tmavé pivo, které je neobyčejně plné, je celkem hořké, ale v doznívání cítíte karamel. Čtyři druhy sladu, trojí chmelení a délka zrání jsou příčinou mnoha úspěchů, kterých toto pivo dosáhlo v domácích i zahraničních degustačních soutěžích. Myslíme také na ty, kteří nemohou pít. Pro ty je určen Střízlík, který je výrazný a chmelově hořký. Má dobrý říz a přinese vytoužené osvěžení.

Pivovary Lobkowicz chřadnou. Pod Číňany se propadly v Česku až na sedmé místo

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Skupina sedmi regionálních výrobců piva společnost Pivovary Lobkowicz se propadá v žebříčku předních producentů zlatavého moku v Česku. Roky platilo, že je ve srovnání ročního výstavu na pátém místě za čtyřkou Budějovickým Budvarem. Od loňského roku je to už ale jinak.

Podle zjištění LN klesla za poslední dva roky výroba pivovarnické skupiny z necelých 900 tisíc na loňských 700 tisíc hektolitrů.

Naopak dva donedávna následující čeští výrobci piv – společnost LIF, které patří pivovary Svijany, Primátor Náchod a Rohozec, a skupina PMS s pivovary Zubr, Holba a Litovel – si polepšili. A odsunuli tak Lobkowicze, ovládaného od roku 2015 čínským koncernem CEFC, na sedmé místo.

LIF, ve které má z osmi akcionářů největší podíl liberecký podnikatel Miroslav Kučera, není holding a jeho pivovary fungují samostatně. Součet jejich produkce však loni činil 816 tisíc hektolitrů. Takže o víc než 100 tisíc převýšil sedmičku Pivovarů Lobkowicz.

Pivovary Holba, Zubr a Litovel, jež prostřednictvím skupiny PMS ovládá s pěti dalšími podílníky kroměřížský finančník Karel Kuropata, pak vyrobily loni bez mála 800 tisíc hektolitrů piva.

Sedm regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz tak uvařilo a prodalo loni zhruba jen o 75 tisíc hektolitrů víc než samotný pivovar Svijany z majetku firmy LIF.

„Pokles produkce na málo přes 700 tisíc hektolitrů není příznivý v situaci, kdy celý trh stagnuje, nebo dokonce mírně roste,“ uvedl pro LN zdroj blízký Pivovarům Lobkowicz, který si nepřál zveřejnit jméno.

Skupina už druhým rokem, od příchodu čínského investora, objem prodeje nezveřejňuje. A její mluvčí Marek Pivka na dotazy a telefonáty LN nereagoval.

Žebříček největších producentů vede Plzeňský Prazdroj, který loňskou produkci v Česku také tají, ale podle odhadu LN převýšil její objem osm milionů hektolitrů. Za ním pak figurují Pivovary Staropramen (předloni 3,12 milionu hektolitrů), Heineken (loni dohromady i se cidery 2,3 milionu), Budvar s 1,6 milionu hektolitrů a pak výše zmíněné české pivovarnické společnosti.

Celková produkce piva u nás loni vzrostla meziročně o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů. Výrazně si polepšili velcí, například Prazdroj, i menší jako třeba humpolecký Bernard. Trh však roste hlavně díky úspěšnému exportu, zatímco na domácím poli, na něž jsou členové skupiny Pivovary Lobkowicz výrazně orientováni, prodej tolik nestoupá.

Nedůvěra k Číňanům?
Odborníky z branže jejich pokles v pořadí TOP českých pivovarů nepřekvapuje.

„Těžko říct, o kolik přesně spadli dolů, ale myslím, že v tom hraje roli změna vlastníka. Češi obecně nepřijímají Čínu jako pivovarnickou zemi,“ soudí například Tomáš Maier, který na České zemědělské univerzitě Praha přednáší ekonomiku pivovarnictví.

„Také na to má zřejmě vliv obrovská investice do pořízení linky na plechovková piva, kterou do letoška Pivovary Lobkowicz neměly, a také znatelný výpadek v marketingové komunikaci. Či spíše obecné reklamní neviditelnosti této společnosti v porovnání s ostatními pivovarskými výrobci,“ dodává Maier.

Pivovary Lobkowicz vznikly v roce 2005, tehdy ještě jako firma K Brewery, založená finančníky Martinem Burdou a Grzegorzem Hótou s cílem nakoupit a spojit menší regionální pivovary.

V roce 2014 se tahle úvěry zatížená firma rozhodla hledat finanční spásu vstupem na pražskou burzu, ale už rok poté Burda s Hótou překvapivě prodali svých 79,4 procenta akcií za 1,9 miliardy korun společnosti Lapasan, ovládané čínským koncernem CEFC.

Další rok poté Čínané, kteří u nás mají podíl i v aerolinkách Travel Service, vlastní fotbalovou Slavii nebo strojírny Žďas, stáhli Pivovary Lobkowicz z burzy, rozloučili se s generálním ředitelem a menšinovým akcionářem Zdeňkem Radilem a letos pak převzali i zbylý podíl investiční skupiny J&T.

Pivo na Oktoberfestu opět zdraží. Lidé budou moci platit mobilem

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Nejlevnější litrový tuplák piva bude letos na tradičním mnichovském Oktoberfestu stát 10,60 eura (277 korun), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 korun). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 a 10,70 eura. Již 184. ročník začne v Mnichově v sobotu. Návštěvníci budou moci na festivalu při placení poprvé použít mobilní telefon.

I když se cena piva v posledních letech pravidelně zvyšuje, očekávají i letos pořadatelé Oktoberfestu spotřebu téměř sedmi miliónů litrů zlatavého moku.

Poprvé za něj budou návštěvníci moci zaplatit mobilním telefonem, což jim umožní nová aplikace. Další aplikace jim bude sloužit jako průvodce areálem Tereziánské louky a pomůže jim snáze najít volná místa v pivních stanech, kterých budou více než tři desítky.

Jen do 14 největších stanů se dohromady vejde kolem 120 tisíc hostů.

Přísná bezpečnostní opatření
Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 životů a desítky zraněných, ještě o něco zvýší.

Celý areál festivalu bude oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost bude dohlížet na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer, které mají být na ještě lepší technické úrovni než loni. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat do 3. října každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Vleklý spor o špatné pivo z vyškovského pivovaru: Firma chce po státu 67 milionů!

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Blesk.czAutor:Zdeněk MatyášVyškov

Celkem 330 reklamací na dodané pivo obdržela společnost Czech Beverage Industry Company, která si začátkem tohoto desetiletí pronajala areál vyškovského pivovaru. Za vším byla závada na konzervační technologii pasterace, která vznikla už v roce 2006. Firma se teď soudí se státem ovládanými Jihomoravskými pivovary o náhradu škody. A nejde o maličkost – přesně o 67 milionů korun!

Obě strany mají od počátku jasno. Podle žalobce pronajímatel, tedy Jihomoravské pivovary, závadu zatajily. A druhá strana? „Žalobce nám nedal jediný důkaz o existenci kazového piva,“ prohlásil právník žalovaného s tím, že se jednalo o skrytou vadu, kterou mohl nájemce během téměř čtyř let důkladnými kontrolami zařízení odhalit.

Soudce chce mít o technologii jasno
Spor je nejen soubojem právníků, ale především odborným. Soudce Petr Ševčík dnes uvedl, že chce mít v celé záležitosti kolem pasterizace piva, která zvyšuje jeho kvalitu, po této stránce jasno. „Tedy zda zařízení na pasteraci, konkrétně přívodní potrubí k němu, bylo vadné, či nikoliv. Proto zadám revizní posudek,“ prohlásil.

Nejspíš se obrátí na znalce z Fakulty strojní ČVUT, který obdrží od soudu otázky. „Předpokládám, že půjde o záležitost několika měsíců,“ řekl soudce Blesku. Pokud znalec zjistí, že zařízení vadné nebylo, soudce řízení zastaví.

V opačném případě se bude dál zabývat tím, proč pivo oxidovalo a hnědlo, jestli problém nebyl ještě v dalších částech technologie pivovaru. Prozkoumá také všechny reklamační protokoly.

Nájemce zastavil letos výrobu
Czech Beverage Industry Company má vyškovský pivovar pronajatý od státu na deset let. Firma za účetní rok končící loni koncem října prohloubila ztrátu téměř na 14 milionů Kč. Ve ztrátě je od svého založení v roce 2010. Letos výrobu zastavila úplně.

V Mnichově začne v sobotu Oktoberfest, pivo opět zdraží

Publikováno:před 7 dnyZdroj:České novinyAutor:ČTK

S vyššími cenami piva i dalším zpřísněním bezpečnostních opatření musejí počítat návštěvníci letošního Oktoberfestu, který v Mnichově začne v sobotu. I přesto pořadatelé 184. ročníku tradičního pivního festivalu věří, že jich do areálu Tereziánské louky do 3. října přijde až šest milionů.

Nejlevnější litrový tuplák bude letos stát 10,60 eura (277 Kč), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 Kč). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura. I když se cena piva v posledních letech pravidelně zvyšuje, očekávají i letos pořadatelé Oktoberfestu spotřebu téměř sedmi milionů litrů zlatavého moku.

Poprvé za něj budou návštěvníci moci zaplatit mobilním telefonem, což jim umožní nová aplikace. Další aplikace jim bude sloužit jako průvodce areálem Tereziánské louky a pomůže jim snáze najít volná místa v pivních stanech, kterých budou více než tři desítky. Jen do 14 největších stanů se dohromady vejde kolem 120.000 hostů.

Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 životů a desítky zraněných, ještě o něco zvýší.

Celý areál festivalu bude oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost bude dohlížet na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer, které mají být na ještě lepší technické úrovni než loni. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Slavnostní zahájení festivalu, při němž bude možné spatřit mnoho žen v pestrobarevných dirndlech i mužů v kožených kalhotách, se uskuteční v sobotu ve 12:00, kdy mnichovský primátor Dieter Reiter narazí první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Vedle piva na návštěvníky čekají typické pochutiny v podobě preclíků, klobás či grilovaných kuřat a také atrakce, jako jsou kolotoče a horské dráhy.

Počátek pivních slavností spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

V Mnichově začne v sobotu Oktoberfest: Pivo opět dražší, přísné bezpečnostní kontroly

Publikováno:před 7 dnyZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

V sobotu začne 184. ročník tradičního pivního festivalu Oktoberfest. Pořadatelé očekávají, že do areálu Tereziánské louky v Mnichově do 3. října přijde až šest milionů návštěvníků. Čeká na ně několik novinek.

Poprvé budou návštěvníci moci zaplatit mobilním telefonem, což jim umožní nová aplikace. Další aplikace jim bude sloužit jako průvodce areálem Tereziánské louky a pomůže jim snáze najít volná místa v pivních stanech, kterých budou více než tři desítky. Jen do 14 největších stanů se dohromady vejde kolem 120.000 hostů.

Nejlevnější litrový tuplák bude letos stát 10,60 eura (277 Kč), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 Kč). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura.

Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně ještě o něco zvýší.

Celý areál festivalu bude oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost bude dohlížet na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer, které mají být na ještě lepší technické úrovni než loni. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Za studená chmelená desítka Plavčík

Publikováno:před 8 dnyZdroj:ČeskéNápoje.czŽatec

Dne 12. 9. 2017 proběhla v prostorách pivovaru prezentace nové značky piva PLAVČÍK. Za přítomnosti vedení společnosti, obchodních zástupců i komunikační agentury odstartovala reklamní kampaň tohoto světlého lehkého výčepního piva.

Tímto dnem je nová, za studena dochmelená, desítka uvedena na trh jako lahvové pivo. Během léta byla dostupná ve vybraných zařízeních pouze na čepu.

První místa, kde ji budete moci na konci týdne sehnat, jsou naše Originální prodejny Žateckého pivovaru (Žatec, Postoloprty, Drahomyšl, Most a Lubenec).

Rektor Západočeské univerzity vaří pivo svým studentům

Publikováno:před 8 dnyZdroj:Webmagazín RozhlednaAutor:Stanislav Polauf

Pod dohledem zkušených odborníků - sládků Plzeňského Prazdroje se rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček ujal role asistenta při konečném chmelení světlého ležáku značky Excelent. Pivo bude nyní podle klasické receptury jeden měsíc zrát a bude připraveno na akci PIVO S REKTOREM, kterou univerzita a pivovar chystají na 10. října.
Ten den se otevře brána pivovaru pro studenty, ale i širokou veřejnost, aby si za doprovodu několika hudebních kapel dalších zábavních aktivit pivo ochutnali. Tato spolupráce není ojedinělá. Plzeňský Prazdroj dlouhodobě spolupracuje ze Západočeskou univerzitou, jejím studentům nabízí odborné stáže a mnozí z nich se stávají ceněnými zaměstnanci pivovaru. Pivovar se řadí mezi českými studenty a absolventy k nejžádanějším zaměstnavatelům a na Plzeňsku je v žebříčcích jasnou jedničkou. „Této pozice si samozřejmě nesmírně vážíme. Zároveň víme, že mladí lidé mají nejen ambice přinášet svému zaměstnavateli nové ideje a v práci uspět, chtějí se ale také bavit a mít sladěný profesní život s volným časem. V Plzeňském Prazdroji se snažíme těmto požadavkům vycházet co nejvíce vstříc. I proto studenty zveme na pivo, na kus řeči i za zábavou. Chceme, aby se přesvědčili, jaká je u nás atmosféra, abychom je motivovali k tomu, že Plzeňský Prazdroj bude jejich první volba při hledání zaměstnání a budování jejich kariérního rozvoje,“ říká manažer plzeňského pivovaru Stanislav Hamara.

Západočeská univerzita v Plzni zorganizovala akci s názvem Pivo s rektorem poprvé loni v rámci oslav 25. výročí svého založení. Akce se tehdy setkala s velkým úspěchem mezi studenty, a proto se ji univerzita ve spolupráci s pivovarem rozhodla po roce zopakovat.

Pivo s rektorem bylo pro mě osobně jednou z nejpříjemnějších událostí loňského roku. Byla to skvělá příležitost poznat se s řadou studentů osobně v neformálním prostředí a sdílet jejich radosti, starosti, postřehy a nápady. Proto bych je i letos rád pozval do plzeňského pivovaru, který bude na základě našeho společného partnerství tuto akci opět hostit a zároveň našim studentům poskytuje řadu možností k současnému i budoucímu uplatnění, ať už v rámci stáží, brigád, vedení kvalifikačních prací či pozdějšího zaměstnání,“ řekl rektor Miroslav Holeček.

A proč právě pivo EXCELENT? „Je to pivo pro mladou dospělou generaci a podporuje lidi, kteří se nebojí ukázat, co v nich je,“ popsal plzeňský sládek Martin Hložek, který na vaření piva dohlížel.

Tajný pivovarský recept dědečka odhalil Taczekův vnuk

Publikováno:před 8 dnyZdroj:Olomoucký deník

Docent Pavel Šaradín z olomoucké univerzity společně s panem Karlem Blochem jeli až za Brno do malé vesničky Vojkovice, aby se setkali s Věnceslavem Taczkem, vnukem Antonina Taczeka.

Tento příběh dokonce zaujal i Český rozhlas, který se také rozhodl pátrat a zjistit více informací.

Věnceslav Taczek je synem Jana, syna Antonina Taczeka, který se narodil v Jižní Americe, kam emigroval jeho otec krátce před Mnichovskou dohodou.

Do České republiky Věnceslav přicestoval se svým otcem v květnu 1991 na jeho přání.

Přestože nebylo možné, aby Jan zemřel v domě, kde vyrůstal, zůstal již v domovině a se synem si našli malý domeček ve Vojkovicích, kde také o dva roky později zemřel.

Věnceslav si zemi svých předků zamiloval, našel si zde manželku a založil rodinu. I když Věnceslav svého dědečka Antonina nikdy neviděl, vypráví o něm jako by s ním vyrůstal.

„Táta mi o dědečkovi často vyprávěl a někdy to byly až neuvěřitelné příběhy,“ s úsměvem na tváří vzpomínal, říká docent Šaradín, který společně s Karlem Blochem Věnceslava navštívili.

Docent Šaradín dovezl panu Věnceslavovi mimo jiné dopis s receptem na výrobu piva, který se našel mezi dalšími písemnostmi nalezenými v domě, kde žili Taczekovi.

Podle slov Věnceslava si jeho dědeček vyloženě užíval vaření piva, jež tolik miloval a naplňovalo jej. Byl prý vyhlášeným sládkem a jeho pivo znali nejen v Hněvotíně a Olomouci ale také jeho širokém okolí.

Bohužel potom, co Antonin narukoval do války a prožil si tam těžké chvíle, o kterých již byla řeč v předešlém článku, se k pivovarnictví už nevrátil.

Nebyl na tom fyzicky dobře a i poté, co se jeho zdravotní stav zlepšil, už neměl dostatek sil obnovit pivovar, který před válkou založil. Jediné, co se zachovalo do dnešní doby, je tedy již zmiňovaný recept na výrobu piva.

Tajemství pivovarského receptu však hodlá docent Šaradín odhalit až za několik dnů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.09.2017 15:275.498/5.498