Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Rektor Západočeské univerzity vaří pivo svým studentům

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Webmagazín RozhlednaAutor:Stanislav Polauf

Pod dohledem zkušených odborníků - sládků Plzeňského Prazdroje se rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček ujal role asistenta při konečném chmelení světlého ležáku značky Excelent. Pivo bude nyní podle klasické receptury jeden měsíc zrát a bude připraveno na akci PIVO S REKTOREM, kterou univerzita a pivovar chystají na 10. října.
Ten den se otevře brána pivovaru pro studenty, ale i širokou veřejnost, aby si za doprovodu několika hudebních kapel dalších zábavních aktivit pivo ochutnali. Tato spolupráce není ojedinělá. Plzeňský Prazdroj dlouhodobě spolupracuje ze Západočeskou univerzitou, jejím studentům nabízí odborné stáže a mnozí z nich se stávají ceněnými zaměstnanci pivovaru. Pivovar se řadí mezi českými studenty a absolventy k nejžádanějším zaměstnavatelům a na Plzeňsku je v žebříčcích jasnou jedničkou. „Této pozice si samozřejmě nesmírně vážíme. Zároveň víme, že mladí lidé mají nejen ambice přinášet svému zaměstnavateli nové ideje a v práci uspět, chtějí se ale také bavit a mít sladěný profesní život s volným časem. V Plzeňském Prazdroji se snažíme těmto požadavkům vycházet co nejvíce vstříc. I proto studenty zveme na pivo, na kus řeči i za zábavou. Chceme, aby se přesvědčili, jaká je u nás atmosféra, abychom je motivovali k tomu, že Plzeňský Prazdroj bude jejich první volba při hledání zaměstnání a budování jejich kariérního rozvoje,“ říká manažer plzeňského pivovaru Stanislav Hamara.

Západočeská univerzita v Plzni zorganizovala akci s názvem Pivo s rektorem poprvé loni v rámci oslav 25. výročí svého založení. Akce se tehdy setkala s velkým úspěchem mezi studenty, a proto se ji univerzita ve spolupráci s pivovarem rozhodla po roce zopakovat.

Pivo s rektorem bylo pro mě osobně jednou z nejpříjemnějších událostí loňského roku. Byla to skvělá příležitost poznat se s řadou studentů osobně v neformálním prostředí a sdílet jejich radosti, starosti, postřehy a nápady. Proto bych je i letos rád pozval do plzeňského pivovaru, který bude na základě našeho společného partnerství tuto akci opět hostit a zároveň našim studentům poskytuje řadu možností k současnému i budoucímu uplatnění, ať už v rámci stáží, brigád, vedení kvalifikačních prací či pozdějšího zaměstnání,“ řekl rektor Miroslav Holeček.

A proč právě pivo EXCELENT? „Je to pivo pro mladou dospělou generaci a podporuje lidi, kteří se nebojí ukázat, co v nich je,“ popsal plzeňský sládek Martin Hložek, který na vaření piva dohlížel.

Tajný pivovarský recept dědečka odhalil Taczekův vnuk

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Olomoucký deník

Docent Pavel Šaradín z olomoucké univerzity společně s panem Karlem Blochem jeli až za Brno do malé vesničky Vojkovice, aby se setkali s Věnceslavem Taczkem, vnukem Antonina Taczeka.

Tento příběh dokonce zaujal i Český rozhlas, který se také rozhodl pátrat a zjistit více informací.

Věnceslav Taczek je synem Jana, syna Antonina Taczeka, který se narodil v Jižní Americe, kam emigroval jeho otec krátce před Mnichovskou dohodou.

Do České republiky Věnceslav přicestoval se svým otcem v květnu 1991 na jeho přání.

Přestože nebylo možné, aby Jan zemřel v domě, kde vyrůstal, zůstal již v domovině a se synem si našli malý domeček ve Vojkovicích, kde také o dva roky později zemřel.

Věnceslav si zemi svých předků zamiloval, našel si zde manželku a založil rodinu. I když Věnceslav svého dědečka Antonina nikdy neviděl, vypráví o něm jako by s ním vyrůstal.

„Táta mi o dědečkovi často vyprávěl a někdy to byly až neuvěřitelné příběhy,“ s úsměvem na tváří vzpomínal, říká docent Šaradín, který společně s Karlem Blochem Věnceslava navštívili.

Docent Šaradín dovezl panu Věnceslavovi mimo jiné dopis s receptem na výrobu piva, který se našel mezi dalšími písemnostmi nalezenými v domě, kde žili Taczekovi.

Podle slov Věnceslava si jeho dědeček vyloženě užíval vaření piva, jež tolik miloval a naplňovalo jej. Byl prý vyhlášeným sládkem a jeho pivo znali nejen v Hněvotíně a Olomouci ale také jeho širokém okolí.

Bohužel potom, co Antonin narukoval do války a prožil si tam těžké chvíle, o kterých již byla řeč v předešlém článku, se k pivovarnictví už nevrátil.

Nebyl na tom fyzicky dobře a i poté, co se jeho zdravotní stav zlepšil, už neměl dostatek sil obnovit pivovar, který před válkou založil. Jediné, co se zachovalo do dnešní doby, je tedy již zmiňovaný recept na výrobu piva.

Tajemství pivovarského receptu však hodlá docent Šaradín odhalit až za několik dnů.

Dny českého piva opět s pivem Březňák Originální Märzen

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:ČeskéNápoje.czVelké Březno

Už třetím rokem v řadě přispějí pivovarníci z Velkého Března ke Dnům českého piva, které se letos konají od 27. září do 1. října. Milovníkům speciálních piv uvařili polotmavé pivo Březňák Originální Märzen. Celkem ho je k dispozici 700 hektolitrů. Prodávat se bude ve vybraných hospodách v celé České republice.

Březňák Originální Märzen je speciální druh piva, které se kdysi připravovalo už v březnu, protože by ho pozdější vyšší teploty s velkým množstvím divokých kvasnic znehodnotily. „Kritické“ letní období tudíž přečkal v chladných sklepech pivovaru. Po dlouhém ležení se tehdy prodával na podzim během různých pivních slavností.

Právě této tradici zůstali ve Velkém Březně věrni. „Pivo jsme i letos vařili v březnu tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Poté kvasilo v otevřených kádích na spilkách a dlouhých 150 dnů leželo ve sklepech,“ uvedl ředitel a vrchní sládek pivovaru Michal Rouč. Výsledek – speciální polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitostí 13,2 % hm. - se pyšní plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.

Limitovanou edici 700 hektolitrů svátečního piva štamgasti ve svých oblíbených hospodách mohou poprvé ochutnat 27. září, v předvečer svátku svatého Václava, který je nejen patronem českých zemí, ale i českého piva. „Jsme moc rádi, že můžeme zákazníkům toto výjimečné pivo nabídnout. Vaří se v malebném pivovaru, kde sázíme na poctivou práci a řemeslný fortel. Březňák Originální Märzen je zkrátka také pivo staré školy, jehož výroba trvá velmi dlouho. Ale výsledek za to určitě stojí,“ konstatovala manažerka značky Březňák Andrea Komůrková. Seznam všech hospod, kde se bude speciální pivo čepovat, všichni zájemci najdou na stránkách www.breznak.cz.

Březňák Originální Märzen je příspěvek velkobřezenských sládků ke Dnům českého piva, které se letos konají už popáté. Pořádá je Český svaz pivovarů a sladoven, přičemž mají být oslavou čepovaného českého piva jako tradičního nápoje. Současně chtějí posilovat tradici českých hospod.

Plzeň opět hostí festival minipivovarů, nabídne 320 značek

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

V Pivovarském dvoře v Plzni - Černicích se v pátek a sobotu uskuteční festival minipivovarů. Nejméně 82 nejmenších českých výrobců představí přes 320 značek čepovaných piv a desítky lahvových. Letošnímu 10. ročníku festivalu Slunce ve skle budou stejně jako loni dominovat svrchně kvašená piva, kterých bude přes 60 procent. Více než třetina pak bude ležáků, řekl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr, který tuto prezentaci minipivovarů pořádá.

Loni se slavností zúčastnilo 75 pivovarů s více než 150 pivními značkami. Díky velké poptávce je festival letos poprvé dvoudenní. "Minipivovarů stále přibývá, každý týden jeden. Dnes je jich v Česku přes 370. Podle odhadů našeho svazu by jich mohlo být 500," uvedl Míč. Ty současné produkují ročně do dvou procent z celkového výstavu všech pivovarů v Česku. Záměrem akce, kam by mělo letos přijít až 9000 lidí, je podle organizátorů seznámit návštěvníky s pivy, které nejsou běžně k dostání, i s trendovými pivními styly.

"V průměru přiveze každý z 82 pivovarů nejméně čtyři čepovaná piva. Ale například pivovar Albrech bude mít na stánku 30 píp," doplnil Míč. Kromě malých výrobců z ČR ochutnají lidé také piva z USA, Nizozemska, Německa, Belgie, Polska, Slovenska, Maďarska, Kypru a Ukrajiny.

Čepovat se bude na pivovarském dvoře, na přilehlé Selské návsi a na parkovišti pivovarské zahrady, které se letos opět rozšířilo. "Letos jsme naplněni k prasknutí, větší kapacitu už památková zóna selské návsi nemá. V dalších letech chceme jít cestou zkvalitňování nabídky a výběru těch nejlepších produktů na pivním trhu," řekl Míč.

Akce začne v pátek v 17.00 a v sobotu pokračuje od 13.00. Akci doprovodí hudba čtyř kapel, pivní soutěže nebo klání o nejlepší čepované pivo podle názoru konzumentů. Vstup pro návštěvníky bude jako v předchozích letech zdarma, stejně jako doprava označenými autobusy z náměstí Milady Horákové do Černic.

Chorvati mají rádi české pivo, přicházejí na chuť Svijanům

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Chorvatští zákazníci přicházejí stále více na chuť svijanskému pivu. „V současné době zásobujeme svijanským pivem osmnáct podniků v severní a střední Dalmácii, ale od podzimu rozšíříme záběr i na restaurace v Záhřebu a jeho okolí. Již v příštím roce díky tomu očekáváme meziroční zvýšení odbytu našeho piva minimálně na dvojnásobek,“ řekl Jan Trojan, zakladatel společnosti J.T. d.o.o., která svijanské pivo do Chorvatska dováží.

„Naším cílem je dále upevňovat postavení značky Svijany na chorvatském trhu. Chceme přitom těžit z vysokého renomé českého piva mezi domácími chorvatskými konzumenty i turisty a postupně rozšiřovat počet restaurací, v nichž bude svijanské pivo k dostání. Nově nasmlouvané restaurace v hlavním městě by měly v budoucnu doplnit také provozy na Istrijském poloostrově, ve Slavonii, v Dubrovníku a jeho okolí. Předběžně již jednáme také s velkoobchody v Bosně a Hercegovině a Černé Hoře,“ doplnil Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, která od června drží v loni založené společnosti majoritní podíl.

Dosud J.T. d.o.o. zásobuje osmnáct chorvatských restaurací především na pobřeží Jaderského moře sudovými svijanskými pivy „450“, Svijanský Máz a Svijanská Kněžna, ještě většímu počtu dodává několik druhů lahvového svijanského piva. „Originální české pivo má v Chorvatsku velmi dobrý zvuk. Kromě toho restaurace oceňují i péči, kterou mu věnujeme. Například to, že jim je z našich chlazených skladů rozvážíme chladicím vozem, není v zemi zatím vůbec běžná záležitost,“ uvedl dále Jan Trojan. „Všem podnikům také radíme, jak správně skladovat a točit pivo. Většinou se totiž jedná o plážové bary, nikoli pivnice, a zkušenosti místních restauratérů nejsou vůbec srovnatelné s českým hospodskými.“

Od loňska společnost nabízí novou službu i pro turisty: pod názvem „Točené v Chorvatsku“ jim zajišťuje dovoz malých soudků a píp přímo až do jejich apartmánu. „Zákazníci si už na tento nový servis zvykli a na internetové adrese www.tocenevchorvatsku.cz objednávají stále častěji i větší, třicetilitrové soudky. Vyhovuje jim, že se nemusejí o nic starat, ani skládat zálohu a že vše probíhá na základě smlouvy v češtině. Nová služba tak už vytváří kolem deseti procent našeho obratu,“ řekl k tomu Jan Trojan. „K věrným klientům patří například Collins Yacht Club, který dovoz svijanského piva využije i při podzimním mistrovství, “ dodal.

Další plány rozvoje J.T. d.o.o. zahrnují otevření vlastní pivovarské prodejny v lokalitě Seget Donji. „Je to místo se strategickou polohou a velikým parkovištěm, což je v Dalmácii značná výhoda. Prodejnu chceme otevřít během příštího roku a její sortiment bude tvořit zejména lahvové pivo, svijanské plechovky nejen pro chlapy, párty soudky, půllitrové plechovky a reklamní předměty. Spolu s tím místním přímo v provozovně nabídneme i pronájem výčepního zařízení a patnáctilitrových soudků,“ uzavřel Jan Trojan.

Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko, kam již směřuje zhruba dvacetina jeho produkce. Zvýšení objemu exportu na západoevropské trhy si pivovar slibuje od zprovoznění nové plnicí linky plechovek v závěru letošního roku, která je vůbec největší investicí v celé historii pivovaru.

www.tocenevchorvatsku.cz
www.facebook.com/JTdoo-Pivo-Svijany-Hrvatska-1663603087302539/

Desátý ročník festivalu Slunce ve skle již tento víkend

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Festival minipivovarů Slunce ve skle letos slaví desáté výročí. Že to organizátoři z pivovaru Purkmistr berou opravdu vážně, poznáte už jen podle toho, že akce bude letos poprvé ve své historii dvoudenní. Na selské návsi v Plzni - Černicích se v pátek 15. a v sobotu 16. září představí ještě více minipivovarů a lahodných piv než v uplynulých ročnících. Ochutnat vzorky od 70 různých výrobců z Česka i zahraničí na jednom místě se vám nikde jinde jen tak nepoštěstí.

Bohatý bude také doprovodný program. Čekají vás prohlídky hostitelského pivovaru, pivní soutěže, dobré jídlo a skvělá hudba. Návštěvníci určitě ocení další letošní novinku, kterou je vlastnoruční řezání pamětních desek z dřevěné klády s vypáleným cejchem festivalu. Domů si tak odnesete nejen spoustu „pivních“ zážitků, ale také zajímavý suvenýr. Vstup na festival je zdarma.

Pátek (15. září)
Hlavním festivalovým dnem je sice až sobota, ale pokud se na Černickou náves vydáte už v pátek v podvečer, určitě si přijdete na své. V Pivovarské zahradě budete moci vybírat z nabídky více než třiceti pivovarů. K poslechu zahraje Anakonda Benda. Páteční program začíná v 17 hodin.

Sobota (16. září)
Sobotní program se rozjede na plno od 13 hodin. Program se z Pivovarské zahrady rozšíří do pivovarského dvora i na selskou náves. Prezentovat se zde bude na sedm desítek pivovarů. V předem stanovených časech se budete moci zúčastnit prohlídek pivovaru Purkmistr i pivních lázní. Soutěživější tipy se mohou zapojit do klání v držení tupláků, překládání pivních přepravek nebo exování piva na čas. Kromě ochutnávání piva u stánků můžete vyzkoušet také pivní hasičský vůz Praga RN, v němž je místo nádrže na vodu nainstalovaný tank s pivním výčepem. Nebude chybět bohatý doprovodný program v podobě nejrůznějších vystoupení, živý velbloud ani pivní policie, která vám ohlídá hladinu alkoholu v krvi.

Podrobnosti k akci stejně jako seznam všech zúčastněných pivovarů najdete

Staropramen nabídne v rámci Dnů českého piva Extra chmelenou dvanáctku

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápojeStaropramen

Dny českého piva jsou už tradičně jednou z nejoblíbenějších akcí milovníků zlatavého moku u nás. Není lepší příležitost vychutnat si náš národní nápoj a vzdát mu hold. Letošní, již 5. ročník, nabídne opět pivní speciály a pivovary znovu otevřou své brány veřejnosti. I letos se akce účastní desítky velkých i malých pivovarů a tisíce hospod či restaurací. Mezi nimi samozřejmě nechybí ani smíchovský pivovar Staropramen. Příznivci smíchovského piva se mohou těšit na znovuuvedení Extra chmelené dvanáctky, která v předešlých letech sklidila u konzumentů velký úspěch, slavnostní narážení sudů za přítomnosti sládků i otevřený pivovar-tedy pivo přímo od zdroje.

Staropramen nevynechal jediný ročník Dnů českého piva, což znamená, že se slavností účastní už od roku 2013. „Dny českého piva jsou svátkem nejen pro všechny pivovary a hospody, ale především pro ty, kteří si chtějí vychutnat to nejlepší, co vzniká pod rukama českých sládků. Zároveň mají nadšenci možnost nahlédnout přímo pod pokličku vaření piva, u nás ve Staropramenu navíc během prohlídky vedené samotnými sládky,” vysvětluje Petra Chovancová, brand manažerka značky Staropramen.

Extra chmelená dvanáctka vzniká z nejlepšího žateckého červeňáku
Právě smíchovský pivovar vaří u příležitosti Dnů českého piva již tradičně Extra chmelenou dvanáctku. Spodně kvašený ležák vyniká kombinací českého a bavorského sladu, které umocňují jeho jedinečnou plnost. Je chmelený hned pěti dávkami chmele, třikrát na varně, dvakrát pak za studena. Tento postup harmonizuje jeho jemnou chmelovou chuť.

„Výrazné chmelové aroma naší Extra chmelené dvanáctky je dosaženo především použitím odrůdy žateckého poloraného červeňáku, který je odborníky považován za jeden z nejlepších chmelů na světě. Ten náš si pečlivě vybíráme přímo v mikroregionu Údolí zlatého potoka. Aroma spolu s příjemnou hořkostí a jiskrnou barvou dokáže naladit naše chuťové pohárky na opravdu výjimečný zážitek,” říká vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux.

Soudky letošní Extra chmelené smíchovské dvanáctky budou ve vybraných hospodách naraženy v pátek 22. září. Se smíchovskými sládky se budete moci setkat například v restauraci Na Verandách, v Pivnici U Bílého lva nebo ve Vinohradském Parlamentu. Ochutnat tento pivní skvost ale bude možné ve více než 600 hospodách a restauracích po celé ČR.

Se sládkem přímo do pivovaru? Sobota je váš den!
V sobotu 23. září vyvrcholí Dny českého piva pro všechny, kteří se chtějí něco dozvědět o technologiích, postupech nebo surovinách potřebných pro vaření piva. Právě v tento den totiž proběhnou oblíbené prohlídky pivovaru Staropramen vedené přímo tamními sládky, ke kterým se přidá bohatý doprovodný program a pivo přímo od zdroje. Detaily o akci bude možné v průběhu září najít na facebookovém profilu pivovaru Staropramen.

Na nádvoří pivovaru se sjedou unikátní tatrovky

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:PrahaDnes.infoAutor:Eva KřivánkováVelké Popovice

Středočeské obce Velké Popovice a Kamenice se v sobotu 23. září podělí o jedinečnou venkovní výstavu "Automobily Tatra od Ringhofferů po současnost". Organizátorům se podařilo získat takové unikáty, jako jsou původní Tatra 87 cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, kterou výjimečně zapůjčí Národní technické muzeum, nebo závodní Tatra Karla Lopraise, se kterou absolvoval slavnou rallye Paříž-Dakar v dobách, kdy se ještě skutečně jezdilo z Paříže do Dakaru.

Na nádvoří Pivovaru Velké Popovice se v první podzimní den od 11 do 18 hodin shromáždí se svými pečlivě udržovanými unikáty hlavně majitelé osobních tatrovek. Jediný nákladní mezi nimi bude skvostný model Tatra typové řady 27, ve které pivovar rozvážel pivo ve 30. letech 20. století. Do Kamenice na výstavu nákladních tater se pak můžete svézt jedinečným Tatrabusem. Ten za běžných okolností vozí turisty po Islandu, ve Velkých Popovicích ale zajistí stylovou kyvadlovou dopravu.

Výstava "Automobily Tatra od Ringhofferů po současnost" je součástí letošních oslav 200. výročí narození Františka II. Ringhoffera. Expozice nyní připomíná propojení rodiny Ringhofferových s Velkopopovickým pivovarem a se značkou Tatra. Ringhoffer totiž v 70. letech 19. století přebudoval Velkopopovický pivovar do podoby, v jaké ho známe dnes. Tatra pak patřila do jeho koncernu v letech 1923 až 1946.

Velkopopovický pivovar posílil u příležitosti výstavy také svůj klasický pivovarský program. Výpravy na prohlídku pivovaru budou v den výstavy vycházet každou půlhodinu. V ležáckých sklepích si pak mohou milovníci piva vyzkoušet, jak pivo správně čepovat. K ochutnání bude také připraveno hned několik druhů Velkopopovického Kozla.

Slunce ve skle pozvalo 70 pivovarů

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Plzeňský deníkAutor:Dana Veselá

Už desátý ročník festivalu minipivovarů Slunce zve na více než 220 značek piv z asi 70 minipivovarů, prohlídky pivovaru a pivních lázní Purkmistr na návsi v Černicích, občerstvení a bohatý kulturní program.

V pátek v podvečer zahraje skupina Anakonda Benda, v sobotu kapely The Shower a HIBAJ. Připraveny jsou tradiční pivní soutěže a volba nejoblíbenějšího piva festivalu. Organizátoři slibují dětem živého velblouda. Vstup na festival je zdarma.
Milovníci piva budou moci v Černicích na jednom místě ochutnat desítky nefiltrovaných a nepasterizovaných piv různých pivních stylů. Nejvzdálenějším účastníkem bude opět Pivo microbrewery z Nikósie na Kypru, které dorazí do Černic už podruhé, k nejbližším bude patřit pivo z nedalekého Pivovaru Radobyčice.

Pivo, Praha i Hrabal. Maďary lákají lekce češtiny

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Láska k pivu, Praze a české literatuře vedou Maďary k zájmu o kurzy češtiny, které pořádá České centrum v Budapešti. Obstojně se česky naučí během dvou let, řekla ředitelka pobočky Lucie Orbók. Centrum se soustředí také na studenty bohemistiky, pro které pořádá překladatelské semináře.

Maďaři podle Orbók milují dílo spisovatele Bohumila Hrabala a režiséra Jiřího Menzela, akce spojené s jejich tvorbou jsou sázkou na jistotu. Cílem Českého centra je však ukázat i současnou českou kulturu.

"České pivo, Hrabal, Menzel, to jsou modly, které fungují a všichni je milují, ale my jsme si řekli, že se zaměříme na současné tvůrce napříč obory. Od filmu, přes literaturu, divadlo, chceme ukázat, jaká je česká kultura tady a teď," uvedla Orbók.

Velkou oblibu si získal třeba filmový festival, na kterém se promítají nové české filmy. České centrum zajišťuje jejich otitulkování v maďarštině. "Tím jsme filmy udělali přístupnější. Už bez toho neuděláme jedinou projekci," řekla ředitelka.

Pozornost maďarského publika si získaly i další akce Českého centra. "Velký nárůst zájmu jsme zaznamenali u jazykových kurzů. Za dva a půl roku se nám ztrojnásobil počet studentů," uvedla Orbók. Právě seznamování s jazykem jde podle ředitelky ruku v ruce s hlubším pochopením české kultury.

"Ptali jsme se našich studentů, proč se vlastně učí česky. Ta láska k češtině vzniká kvůli lásce k pivu, k Praze, k literatuře," uvedla. Klasickou výuku s lektorem doplňují neformální akce, například hospodské kvízy. "Tam pak naši posluchači vyžadují, abychom s nimi mluvili česky, aby mohli ukázat, co se naučili," doplnila.

Kromě kurzů češtiny centrum podporuje český jazyk akcemi pro studenty bohemistiky. Ta se v Maďarsku učí na dvou vysokých školách. Podle Orbók jí ale chybí přesah do praxe. "Studenti moc nemají možnost vyzkoušet si, co je tlumočení nebo umělecký překlad," uvedla. České centrum proto pořádá překladatelské semináře, kde se pracuje se současnou českou literaturou.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.12.2017 22:335.819/5.819