Téměř každý pivař řekne, že chuť piva musí být „jako křen“. Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny. Ty mají vliv nejen na jeho pěstební objem, ale i na chuť piva. I proto chmelaři stále častěji sázejí na nové odrůdy.
Když se řekne český chmel, asi každému vytane na mysl Žatecký poloraný červeňák. Na českých chmelnicích ale roste takřka dalších třicet odrůd. A další se šlechtí. Důvodem obměny jsou klimatické změny.
Analýza týmu vědců z České zemědělské univerzity v Praze ukázala, že růst teplot a stále častější sucha vedly a povedou ke snižování výnosu chmele. „Kvůli růstu teplot vzduchu dozrává chmel až o 20 dní dříve. Dozrávání se navíc posouvá do horkých dnů, což má dopad na obsah alfa hořkých látek, které určují chuť a hořkost piva,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Martin Možný.
Potvrzují to i statistiky ministerstva zemědělství. To v situační zprávě za loňský rok uvedlo, že se kvůli velmi nepříznivému počasí loňská sklizeň propadla takřka o 36 procent oproti pětiletému i dlouhodobému průměru. Laboratorní výsledky také ukázaly, že podprůměrný byl i obsah alfa hořkých kyselin.
I s ohledem na stále se měnící globální klima přicházejí pěstitelé k výsadbě jiných a odolnějších druhů.
Jejich základem však často bývá právě červeňák. Jeho genetický základ tvoří podstatu nejen u odrůd Bor, Sládek, Premiant či Agnus, ale i v nových odrůdách Saaz Late, Saaz Special a Bohemie.
Za poslední tři roky si pak čeští chmelaři dali registrovat další odrůdy. Nyní jich je zhruba 28.
Deník
VYBRAT REGION
ZPRÁVY
SPORT
PODNIKÁNÍ
NÁZORY
MAGAZÍN
PODCASTY
MIMINKA
O DENÍKU
SPECIÁLY
VZDĚLÁVÁNÍ
SOUTĚŽE
Česko
Evropa pro Čechy
Svět
Ekonomika
Energie
Regiony
Krimi
Kultura
Tipy
Češi v číslech
Čtenář reportér
PŘEHLEDNĚ:
Kdo dostal státní vyznamenání? Pavel ocenil Mašínovou i Rychetského
Domů
〉
Zprávy
〉
Ekonomika
České pivo kvůli změnám počasí (ne)hořkne. Budoucností jsou nové odrůdy
5
★
★
★
★
★
Skvělý článek
včera 18:59
Petr Vaňous
Petr Vaňous
Reportér
Napište mi
Mail
Téměř každý pivař řekne, že chuť piva musí být „jako křen“. Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny. Ty mají vliv nejen na jeho pěstební objem, ale i na chuť piva. I proto chmelaři stále častěji sázejí na nové odrůdy.
Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny Zvětšit fotkuKliknutím zvětšíte
Nositelem hořkosti v tradičním českém alkoholickém nápoji jsou alfa hořké kyseliny obsažené v chmelu. Jak však dokazuje studie českých vědců, právě chmel ohrožují klimatické změny | Foto: ČTK/Babej Ivan
Když se řekne český chmel, asi každému vytane na mysl Žatecký poloraný červeňák. Na českých chmelnicích ale roste takřka dalších třicet odrůd. A další se šlechtí. Důvodem obměny jsou klimatické změny.
Banner
Analýza týmu vědců z České zemědělské univerzity v Praze ukázala, že růst teplot a stále častější sucha vedly a povedou ke snižování výnosu chmele. „Kvůli růstu teplot vzduchu dozrává chmel až o 20 dní dříve. Dozrávání se navíc posouvá do horkých dnů, což má dopad na obsah alfa hořkých látek, které určují chuť a hořkost piva,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Martin Možný.
Ilustrační snímek
Zdražování piva v ČR: Za Plzeň si lidé připlatí. Ostatní pivovary zatím otálejí
Potvrzují to i statistiky ministerstva zemědělství. To v situační zprávě za loňský rok uvedlo, že se kvůli velmi nepříznivému počasí loňská sklizeň propadla takřka o 36 procent oproti pětiletému i dlouhodobému průměru. Laboratorní výsledky také ukázaly, že podprůměrný byl i obsah alfa hořkých kyselin.
Jak probíhá sklizeň chmele. Podívejte se:
Aktuální čas 0:00
/
Doba trvání 0:29
Reklama: 0:14
Zdroj: Deník/Josef Rod
I s ohledem na stále se měnící globální klima přicházejí pěstitelé k výsadbě jiných a odolnějších druhů.
Jejich základem však často bývá právě červeňák. Jeho genetický základ tvoří podstatu nejen u odrůd Bor, Sládek, Premiant či Agnus, ale i v nových odrůdách Saaz Late, Saaz Special a Bohemie.
Za poslední tři roky si pak čeští chmelaři dali registrovat další odrůdy. Nyní jich je zhruba 28.
Letošní produkce? Nadprůměrná
A i když letošní produkce chmele vypadá podle jednatele Chmelařského institutu Josefa Patzaka nadprůměrně, je škálu druhů třeba obměňovat.
„Trendem posledních let je dávat do piva méně chmelu, ale s vyšší hořkostí. Je však pravda, že teplo má na výnos i hořkost svůj vliv. Tomu se snažíme čelit. Starší porosty nahrazujeme novými, které mají vyšší alfu. Vhodné jsou například odrůdy Sládek či Agnus, jejichž poměr se na českých chmelnicích postupem času zvyšuje,“ uvedl Patzak.
Sládek či Agnus mají podle Patzaka oproti Červeňáku nejen lepší aromatickou složku, ale také stabilnější výnosy a dobře snáší teplé počasí. A i když ten zůstává dominantou chmelnic, jeho obliba, právě kvůli náchylnosti ke klimatickým změnám, klesá.
„Červeňák je naší tradicí a nezanikne. Budoucnost však patří novým odrůdám. Například Saaz Shine či Comfort, které mají parametry červeňáku, jsou povoleny pro české pivo a mají i v teplých oblastech větší výnos,“ doplnil Patzak.
Změna chmelařských oblastí
Deníkem oslovený pivovarský expert Tomáš Maier míní, že se kvůli globálnímu oteplování budou chmelařské oblasti měnit. Poukazuje přitom na největší chmelařskou oblast v Evropě - Hallertau severně od Mnichova. „Ta před 500 lety vůbec neexistovala. Byly tam totiž vyšší teploty a v oblasti se pěstovalo víno,“ uvedl Maier.
Na jednom místě
948 pivovarů
17.983 piv
10.655 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
© Zdenek Vokoun
Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.04.2024 05:2110.655/10.655
Pivní novinky
Úterý 23.dubna 2024
Svátek dnes zapíjí Vojtěch
Svátek dnes zapíjí Vojtěch
Nejnovější zprávy a informace
- 23.04.2024
Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo! - 20.04.2024
Létající pivovary nabízejí ojedinělé chutě i styly, pivaři je vítají - 22.04.2024
Pilsner Urquell: Pivo, které vzniklo náhodou, inspirovalo celý svět - 22.04.2024
Krušovickým pivům se dařilo na Zlaté pivní pečeti v Litoměřicích - 23.04.2024
Když plzeňský ležák otevírá dveře do světa aneb Mladí lidé v Prazdroji
Naposled aktualizované pivovary
MadCat Craft Brewing
Měšťanský pivovar Kojetín
Pivovar Tambor
Řemeslný minipivovar Pioneer
Rodinný pivovárek Rudná Parovar
Naposled aktualizovaná piva
Tahoun Houpavá
NOZIB-TamTam Waiting on the Sun
Tambor Sour 11%
Chroust Dark Magic 14°
Pioneer Brilliant
Nejnavštěvovanější pivovary
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Nejnavštěvovanější pivotéky
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Krása piva
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
České pivo - České zlato Ѵ© 2013-2024 , verze portálu 2.2.2020.e, verze dat 22.04.2024 20:59
Informace obsažené na této webové stránce slouží pouze pro obecnou informovanost. Provozovatel se snaží udržovat informace aktuální a správné, ale nedává záruky jakéhokoliv druhu, výslovné nebo předpokládané, o úplnosti, přesnosti, spolehlivosti, vhodnosti nebo dostupnosti s ohledem na webové stránky nebo informace, produkty, služby či související grafiky obsažené na internetových stránkách pro jakýkoli účel.
Webové stránky tohoto serveru obsahují také odkazy na stránky jiných subjektů, přičemž provozovatel nenese zodpovědnost za obsah nebo případnou nefunkčnost těchto stránek.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.