Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

V nejstarší hospodě v New Yorku čepují pivo už 164 let

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:W4T.cz

Newyorská hospoda McSorley's, kde se pivo začalo čepovat v roce 1854, patří k nejstarším v tomto východoamerickém městě, na tradice se zde proto úzkostlivě dbá. Podnik založený irským přistěhovalcem Johnem McSorleym ještě před občanskou válkou v USA nezastavila ani prohibice, větší komplikace mu naopak způsobily hygienické požadavky. V roce 2016 inspektoři na několik dní bar zavřeli.

Důvodem nucené uzavírky bylo rejdění hlodavců a uvolněný přístup k hygienickým předpisům, kdy se podle kontrolorů moc nedbalo na skladovací teploty a čistotu. Vrstvy prachu, které se na výzdobě baru za roky usadily, jsou však jednou z připomínek zašlých časů. Na zdech návštěvníci najdou obrazy, fotografie či různé památeční předměty, z nichž mnohé tam visí od založení podniku. Portál Business Insider uvedl, že naposledy bylo něco ze zdi sundáno v roce 1910.

Tradiční je i pivní nabídka, na výběr jsou jen dva druhy svrchně kvašeného piva typu ale, světlé a tmavé. Hospoda, kterou poctili návštěvou například někdejší prezidenti Abraham Lincoln či Theodore Roosevelt, je hrdá i na to, že přečkala dobu prohibice. Tehdejší majitel ale vařil pro hosty ve sklepě a o pokoutně vyrobeném alkoholickém nápoji hovořil jako o skoropivu.

Nechuť k jakýmkoli změnám je v hospodě všudypřítomná. Jídelní lístek se naposledy po více než padesáti letech změnil loni, kdy se na něj dostaly slavné a rovněž tradiční newyorské Feltmanovy hotdogy.

Mottem McSorley's dlouho bylo "Dobré pivo, syrová cibule a žádné ženy". Své dveře něžnému pohlaví byl bar po žalobě donucen otevřít až v roce 1970. Hospoda se verdiktu nařizujícímu nediskriminovat ženy podrobila, ale vyhrazené toalety dámám zřídila až o patnáct let později.

Zvyklostí dbá McSorley's i pokud jde o úklid. Hosté tak nadále šlapou po pilinách, které jsou nasypané na prkenné podlaze. Význam pilin je jednoduchý, nejenže dobře sají rozlité pivo, ale v dobách žvýkacího tabáku také absorbovaly sliny plivajících pijáků.

V McSorley's se ale přece jen jedna věc docela často mění, a to je cena piva. Zatímco v roce 1940 se platilo deseticentem, v roce 1966 to bylo 35 centů, dnes je třeba z peněženky vytáhnout 5,5 dolaru (zhruba 120 korun).

V Neratově otevřeli nový pivovar, sází na hanácký slad a horskou vodu

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Tomáš HejtmánekNeratov

Sdružení Neratov otevřelo v Orlických horách poutní pivovar, který je prvním na české straně hor. Zatím vaří desítku a dvanáctku, ale chystá se i na speciály. Pivo pojmenované Prorok sází na žatecký chmel, hanácký slad a kvalitní horskou vodu.

Zvenku vypadá nedostavěně, kolem budovy jsou ještě pozůstatky po stavbě a fasáda jako by čekala na finální vrstvu. Je to však mýlka. Modřínový rošt po obvodu budovy byl záměrem mladého projektanta. Přesto ještě některé drobné doplňky přibudou.

Velká prosklená okna dostanou osvětlení, aby turisté dobře viděli zařízení pivovaru hned za nimi, a vyroste také komín, ač ne klasický vysoký pivovarský. Ale jak říká místní farář Josef Suchár, správný pivovar komín mít musí.

„Dříve se říkalo klobouk pana starýho (sládka). Projektant říkal, že by to neměl být problém. Bude to však jen malý komín, aby se odvedly ty páry, které tady jsou. Turisté, kteří pojedou okolo, tedy budou mít nejen vizuální, ale i čichový vjem,“ slibuje v hustém mraku nasyceném mladinovými výpary neratovský sládek Jiří Gross.

Stojíme vedle dvou pivovarských kádí a v místnosti chvílemi není vidět na protější stěnu. Sládek právě vaří teprve jedenáctou várku piva pojmenovaného Prorok. V kádi probublává budoucí desítka.

Pivo se v Neratově začalo vařit teprve koncem listopadu, přestože původně zde plánovali spuštění provozu už na letní sezonu. Jenže stavbu zastihla loňská nečekaně tuhá zima a vše se zdrželo.

„Chtěli jsme pivo už na pouť nebo na oslavy 25 let Sdružení Neratov, ale ani jedno se nestihlo. Budova byla hotová v říjnu a hned se začalo s instalací technologie,“ popisuje sládek, ale v půlce věty ho přerušuje šplouchnutí vody na zem. V kádi vzkypěla mladina a sládek musí rychle zakročit.

„Máme to vytápěné párou a stačí chvilka nepozornosti... Bývali jsme měli ty parní kotle postavit trochu větší. Je to akorát na knop. Tady ta várka je deset hektolitrů a nádoby na kvašení i dokvášení ve sklepě jsou na dvacet hektolitrů. Proto vaříme vždy dvě várky. Dnes a zítra děláme desítku,“ přehlušuje vodu stříkající při oplachování kádě a podlahy sládek.

Zdejší voda je srovnatelná s tou plzeňskou
Jiří Gross preferuje tradiční české pivo, a tak se při vaření Proroka inspiroval v Plzni spodně kvašenými pivy. Desítka bude ve sklepě kvasit sedm dní. Dalších třicet dní se pak bude dokvášet v ležáckých tancích. Týdně plánuje uvařit dvě až čtyři várky.

„Teoreticky jsme schopni vyrobit ročně tři tisíce hektolitrů, ale bude záležet na odbytu. Používáme hanácký slad, žatecký chmel a místní velice dobrou vodu. Podle rozborů je srovnatelná s tou plzeňskou. Vždy se říkalo, že plzeňské pivo je dobré, protože mají dobrou vodu. Snad půjdeme ve stejných šlépějích,“ věří Jiří Gross, který celý život pracoval ve sladovnictví a nyní už je v penzi.

Sám má na starost varnu, o sklep a spilku, kde probíhá otevřené kvašení, se stará podsládek. Kromě nich by v pivovaru mělo pracovat ještě sedm klientů zdejšího chráněného bydlení, které v obci provozuje Sdružení Neratov. Práci najdou v úklidu, logistice nebo při plnění lahví a sudů.

Sdružení si od pivovaru slibuje nejen další pracovní místa pro lidi s hendikepem, ale také prostředky na dofinancování sociálních služeb a ostatních aktivit.

„Pokud ekonomika vyjde tak, jak je naplánována, mělo by nám to finančně pomoci. Zvýší se tím výnos i z naší hospody. Tím, že budeme mít další zdroj peněz, budeme mít prostředky na dokrytí některých dotací,“ vysvětluje farář Josef Suchár.

Stavba pivovaru přišla na necelých 13 milionů korun a sdružení si na ni vzalo úvěr, který bude splácet z prodeje piva. To bude dostupné v sudech či ve skleněných i plastových lahvích. Kromě vlastní hospody má být k dostání také v síti prodejen orlickoústeckého Konzumu. Zájem projevily některé penziony a další s objednávkou čekají, až budou moci nové pivo ochutnat. První výstav byl 30. prosince a už na Silvestra pivovar dodával první sudy.

„V naší hospodě zatím čepujeme pouze desítku. Od pátku tam budou v prodeji také litrové plastové lahve. Dvanáctka stále zraje a měla by být k dispozici příští týden. Zatím počítáme jen s desítkou a dvanáctkou, ale na Velikonoce připravíme nějaký speciál,“ sděluje mluvčí Sdružení Neratov Antonín Nekvinda.


Křest nového piva Bad Flash Black List

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Bad Flash BeersAutor:Zdeněk StrnadBad Flash Beers

Ve středu 20.12 proběhl křest nového piva Bad Flash Black List, a oslava druhého výročí založení Bad Flash barů. Black IPA, uvařenou speciálně pro tuto příležitost, pokřtili dva hlavní kapitáni Bad Flashe – Honza Charvát (Zlý časy) a Libor Kult (Kulový blesk). Patronem nového piva v portfoliu Bad Flashe se stal publicista, autor stand-upů a milovník dobrého piva Luděk Staněk.

“Bad Flash Black List je černá IPA, na jejíž výrobu bylo použito pět druhů sladů – plzeňský, vídeňský, bavorský, Karamunich a Karafa 3,” říká sládek Bad Flashe a autor receptu Martin Vávra. “Použili jsme také dva chmely, Bravo a Amarillo, vařilo se v Kunratickém pivovaru ve spolupráci s Patrikem Godovským,” dodává Jan Charvát, jeden z majitelů Bad Flashe, a druhý kolega Libor Kult jej doplňuje: “Bad Flash Black List je prostě sváteční pivo, a s podobnými svátečními speciály se u Bad Flashe budete setkávat častěji.” A Luděk Staněk jeho slova potvrzuje: “Pivo mám rád, a rád tvrdím, že se v něm docela vyznám. Tohle je ale fakt dost dobrý!”
Poslední měsíc v roce prostě patřil a patří – v prosinci 2013 vznikl náš pivovar a uvařili jsme první pivo (byla to Bad Flash Double IPA), v prosinci 2015 jsme otevřeli první Bad Flash bar v Krymský, v prosinci 2016 jsme otevřeli Bad Flash bar v Karlíně a od letošního prosince máme nový sklad, který umožní expanzi a plány Bad Flashe na příští rok. Které rozhodně nejsou malé!

Bad Flash je pivovar, bar i velkoobchod s pivem. Koncept Bad Flash vznikl v roce 2012, kdy dva hospodští Jan Charvát (Zlý Časy) a Libor Kult (Kulový blesk) se po letech holdování dobrému pivu, cestování po pivních festivalech a obohacení české kultury pivy z celého světa rozhodli, že přetaví zkušenosti v praxi a začnou vařit to, co jim nejlíp chutná. Název Bad Flash pak vznikl spojením názvů dvou hospod – Bad (Zlý, od Zlejch Časů) Flash (Blesk, od Kulovýho blesku). Vznik unikátních pivních barů pak již byl jen logickým dalším krokem. Bad Flash totiž znamená pivo. Chceme, aby vám chutnalo tak, jako chutná nám.

Bad Flash v číslech:
2 Bad Flash bary, 12 piv na čepu
14 druhů vlastního piva a další se stále vymýšlejí (pokusy předtím se nepočítají, byly jich desítky)
Objem vlastního piva 2013: 10 hl piva
Objem vlastního piva 2017: 1300 hl piva
Počet druhů piva v lahvích: stovky až tisíce
Nejprodávanější pivo: Bad Flash Prostě Ležák (klasický ležák, 10.6 stupňů, 4.7 alkoholu)
Nejsilnější pivo: Bad Flash Torpid Mind (russian imperial stout, 24 stupňů, 10.7 alkoholu)

Prazdroj zvětšuje svou varnu za stovky milionů

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj začal ve čtvrtek instalovat první tři z deseti nových cylindrokónických tanků na výrobu piva Pilsner Urquell. Práce na zvětšení varny prémiového ležáku skončí v květnu. Díky investici za 280 milionů korun zvýší pivovar výrobní kapacitu piva Pilsner Urquell téměř o třetinu na více než 88 000 hektolitrů piva týdně a 3,5 milionu hektolitrů ročně, řekl manažer závodu Stanislav Hamara.

"Reagujeme na stále rostoucí spotřebu Pilsner Urquell u nás i ve světě, a to zejména na asijských trzích. Navýšení kapacity varny nám umožní dodávat pivo z plzeňského pivovaru do celého světa v té nejvyšší kvalitě," dodal. Pivo podle Hamary kvasí a zraje pět týdnů stejně jako v roce 1842. Vedle tanků, které ve čtvrtek dorazily, budou v následujících týdnech instalovány také měděné kotle pro rmutování, scezovačka i kotel pro vaření mladiny. Kapacita varny Pilsner Urquellu je nyní téměř 63 000 hektolitrů za týden a v hlavní sezoně ji pivovar využívá na maximum.

Prazdroj vyváží pivo do více než 50 zemí a je největším exportérem českého piva. Pro další zvyšování exportu mají velký potenciál hlavně asijské trhy. "Prémiovému ležáku se dobře daří zejména v Koreji, kde se jeho prodej meziročně zvýšil o 40 procent," řekl marketingový ředitel Grant McKenzie. Je oblíbené i v Japonsku a dalších asijských zemích. Investice podle McKenzieho zapadá také do očekávání japonské skupiny Asahi, která loni 31. března Prazdroj převzala. Asahi chápe Pilsner Urquell jako superprémiové pivo. Asahi prodává ročně téměř 21 milionů hektolitrů piva. Prazdroj prodal předloni v České republice a v cizině téměř 11 milionů hektolitrů piva, téměř o milion hektolitrů víc než v roce 2015. Vývoz Pilsner Urquell vzrostl meziročně o deset procent na 970 000 hektolitrů.

Do Plzně dorazily nové tanky na výrobu Pilsner Urquell

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápojePrazdroj

Do pivovaru v Plzni dorazily tři z deseti nových cylindro-kónických tanků, které zvýší kvasnou kapacitu pivovaru pro Pilsner Urquell. Tanky budou součástí třetí varné soustavy plzeňského ležáku, jejíž výstavba nyní v Plzni probíhá. Díky ní pivovar navýší výrobní kapacitu Pilsner Urquell o téměř třetinu na více než 88 tisíc hektolitrů piva týdně a 3,5 milionu hektolitrů ročně.

„Reagujeme na stále rostoucí spotřebu Pilsner Urquell u nás i ve světě a to zejména na asijských trzích. Navýšení kapacity varny nám umožní dodávat pivo z plzeňského pivovaru do celého světa v té nejvyšší kvalitě,“ vysvětluje manažer závodu Stanislav Hamara a dodává. „Pivo v Plzni vaříme podle té samé receptury a tím samým postupem už 175 let. Držíme se stále toho, co dělá plzeň plzní – vaříme pivo na tři rmuty v měděných nádobách s přímým otopem plamenem, používáme žatecký chmel poloraný červeňák, vlastní slad a vodu i speciální plzeňské kvasnice. Pivo kvasí a zraje pět týdnu stejně jako v roce 1842.“ Vedle tanků, které dnes dorazily, budou v následujících týdnech instalovány i další součásti kompletní varné soustavy: měděné kotle pro rmutování, scezovačka i kotel pro vaření mladiny.

Kapacita varny Pilsner Urquellu je nyní téměř 63 tisíc hektolitrů za týden a v sezóně s nejvyšší poptávkou ji Prazdroj využívá na maximum. Obliba prémiového plzeňského ležáku neustále roste. Plzeňský Prazdroj proto do rozšíření varny investuje 280 milionů korun. Po dokončení všech prací letos v květnu se kapacita výroby prémiového ležáku zvýší o třetinu na více než 88 tisíc hektolitrů týdně a 3,5 milionu hektolitrů ročně.

Plzeňský Prazdroj nyní vyváží pivo do více než 50 zemí po celém světě a je největším exportérem českého piva. Zejména asijské trhy mají pro další zvyšování exportu velký potenciál. „Prémiovému ležáku se dobře daří zejména v Koreji, kde se jeho prodej meziročně zvýšil o 40 %,“ uvádí marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Grant McKenzie. Česká pivní ikona je oblíbená i v Japonsku a v dalších asijských zemích.

Pivovar Svijany i v obtížných podmínkách loňského roku rekordně zvýšil výstav

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Během dvaceti let samostatné existence se produkce pivovaru zvýšila 21krát až na loňských 638 399 hektolitrů piva

Pivovaru Svijany se i v dvacátém roce jeho samostatné existence dařilo. Celkem uvařil o zhruba dvě procenta více piva než v roce 2016 a s více než 638 tisíci hektolitrů zaznamenal další historický rekord. Výročí dvaceti let samostatné existence si ve Svijanech připomenou letos v dubnu.

„Byli jsme připraveni na to, že to bude velice tvrdý rok a že i na nás citelně dopadne souběh několika legislativních změn, s nimiž se muselo české pohostinství potýkat. Až do konce srpna jsme však vykazovali vyloženě mimořádné výsledky. O to větší šok nám pak připravilo září, kdy se poptávka skokově snížila až o pětinu. Začali jsme se pomalu smiřovat s tím, že možná teprve podruhé za posledních dvacet let nepřekonáme výstav z předchozího roku,“ uvedl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. „Pokles pokračoval i v říjnu, o celkově pozitivní bilanci se však nakonec postaraly poslední dva měsíce v roce. Díky nim jsme vyšli se ctí ze zatěžkávací zkoušky, které loni celý obor vystavily například elektronická evidence tržeb nebo zákaz kouření v restauracích.“

Celkem pivovar za celý rok uvedl na trh 638 399 hektolitrů piva. Na odbyt šlo vedle nejprodávanějšího Svijanského Mázu všech 13 svijanských piv včetně pěti speciálů. Podíl lahvového a sudového piva zůstal stabilní, rostl segment plechovkového piva. Šestinu z celkem tří milionů plechovek již pivovar stočil na své nové, na konci roku dokončené plnicí lince.

„Těžili jsme mimo jiné i z vysoké dynamiky předvánočního trhu. Třeba naše zvláštní edice piva ve vánočních obalech z obchodů zmizela během okamžiku,“ komentoval loňské výsledky Roman Havlík. „V neposlední řadě pak k celkovému nárůstu přispělo i zvýšení exportu; na zahraniční trhy jsme vyvezli téměř sedm procent naší produkce, zhruba o dva procentní body více než předloni.“

Stále vyšší oblibu svijanského piva během posledních dvaceti let Roman Havlík připisuje zejména tomu, že pivovar stále zůstává zcela věrný tradičním postupům výroby českého piva - dvourmutovému vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobému zrání piva v ležáckých sklepích. „Věřím, že z těchto kvalit budeme těžit i do budoucna. V příštím roce plánujeme, že by se výstav pivovaru měl přiblížit hranici 650 tisíc hektolitrů nepasterovaného piva. Současně budeme upevňovat i naši pozici největšího dodavatele speciálních piv pro český trh,“ uvedl dále Roman Havlík.

Připraveni na další růst
Po celých uplynulých dvacet let se pivovar cílenou investiční politikou průběžně připravoval na zvyšování výrobních kapacit tak, aby mohl zaručit naprosto stabilní charakter a kvalitu všech vyráběných piv. „Celou tu dobu jsme intenzivně a s předstihem investovali do rozšiřování kapacit a technologií, abychom i po více než dvacetinásobném nárůstu produkce dokázali vyrábět stále zcela stejné pivo jako dříve. Žádný kompromis v podobě náhrady klasického vaření a zrání ve spilce pro nás nepřicházel do úvahy. Nikdy bychom naše pivo neošidili a naši zákazníci to - zdá se – dokáží ocenit,“ komentoval loňský rekordní výstav svijanský sládek Petr Menšík. „A letos budeme v investicích samozřejmě pokračovat. Čeká nás mimo jiné rozšíření kapacity hlavního kvašení pomocí asi dvaceti otevřených spílečných kádí o celkové kapacitě 4400 hektolitrů, instalace nových kompresorů do strojovny a výměna vkladače a vykladače ve stáčírně lahví. Další investice budou směřovat do úseku filtrace piva a čistírny odpadních vod,“ dodal.

Zatím největší investici v celé novodobé historii pivovaru – novou stáčírnu plechovek, která za hodinu dokáže pivem naplnit až patnáct tisíc plechovek – pivovar uvede do plného provozu během prvního čtvrtletí letošního roku. Díky investičnímu počinu za více než 100 milionů Kč by měl v letošním roce dodat na trh čtyři miliony plechovek a v budoucnu do nich plnit až pětinu výstavu. Vlastní stáčírna by měla pivovaru otevřít také dveře pro další zvyšování exportu. „Nová stáčírna nám dává do budoucna nejen velkou obchodní, ale i technologickou výhodu. Všechny možnosti, které nám poskytuje, veřejnosti představíme na přelomu prvního a druhého čtvrtletí,“ doplnil Petr Menšík.

Oslavy 20 let v květnu
Na oslavu dvaceti let od okamžiku, kdy se 1. dubna 1998 novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem kolem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., ve Svijanech na květen plánují Den otevřených dveří a bohatý kulturní program pro širokou veřejnost.

Tankový Pilsner Urquell v zahraničí

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápojePrazdroj

Milovníci tankového prémiového piva Pilsner Urquell si na své přijdou nejen v pivnicích a restauracích v Česku. V celkem devíti evropských zemích dohromady funguje již 88 tankových hospod a restaurací, které špičkový plzeňský ležák nabízejí. „Další tankovny budou přibývat i v následujících měsících,“ potvrzuje obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Nejvíce tankoven s ležákem Pilsner Urquell je na Slovensku – 42. Na tankový ležák lze zajít nejen v Bratislavě, ale i v řadě jiných měst – namátkou třeba v Košicích, Žilině, Popradu, Nitře, Trnavě, Trenčíně, Prešově nebo Piešťanech.

Na druhém místě je Velká Británie s celkem sedmnácti tankovnami, další dvě jsou v sousedním Irsku. Tankový Pilsner Urquell nabízí zejména hospody v Londýně, kde jich je hned devět. Další jsou například v Manchesteru, Liverpoolu, Leedsu nebo Edinburghu, obě irské pak v Dublinu. V Německu je sedm tankoven a to v Berlíně a Hamburgu, pět jich je v Rakousku (Vídeň a Graz) a Polsku (Varšava, Wroclav a Krakov). Další jsou pak v Itálii, Švédku a Maďarsku.

Export tankového piva do zahraničí zahájil Plzeňský Prazdroj již v roce 2009. Tehdy byly založeny první dvě tankovny nabízející Pilsner Urquell, a to v Bratislavě a ve Vídni.

Nad kvalitou piva v zahraničních tankovnách bdí tým plzeňských sládků. Na poslední inspekční cestě byl nedávno ve Velké Británii starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. „Britové jsou zvyklí zejména na svrchně kvašené pivo podávané téměř bez pěny. Žádají ale nové a zajímavé chutě a náš ležák čepovaný z tanku na jeden zátah s bohatou mokrou pěnu na povrchu je zde stále populárnější. Naše tankovny jsou téměř bez ustání v obležení hostů, což platí i pro další země,“ říká Václav Berka.

Tankové restaurace Pilsner Urquell mimo ČR



Maďarsko


1 Budapešť Anker’t Paulay Ede u.33
2 Budapešť Anker Anker Koz 1-3

Irsko


3 Dublin The Bridge 1859 13 Ballsbridge Terrace
4 Dublin Lemon and Duke 1 Royal Hibernian Way

Itálie


5 Řím Scholars Lounge Via del Plebiscito 101
6 Milan Cheers pub Via Casoretto 8
7 Bovoleno VR Bar San Pierino Via S.Pierino 70
8 Modena Mr Brown Via dei Gallucci 3

Německo


9 Berlín Klunkerkranich Karl Marx – Strasse 66
10 Berlín Stock und Stein Wuhlischstasse 43
11 Berlín Kohlenquelle Bezirk Pankow
12 Berlín Inselgarten Alt Treptow 6
13 Berlín Tanta Lizbeth Bezirk Friedrichshain Kreuzberg
14 Berlín Birgit und Bier Schleusenufer 3
15 Hamburk Wald Grossneumarkt

Polsko


16 Varšava Bohemia Jana Pawla 11 23
17 Varšava Ceska Chmielna 35
18 Varšava Aioli Mini Plac Konstytucji 5
19 Varšava Ceska Swidnicka 8A
20 Krakov The Tank bar Meiselsa 18

Rakousko


21 Vídeň Wirtshaus Sattel Freyung 6
22 Vídeň The Brickmakers Ale Zieglergasse 42
23 Vídeň It’s all about the meat Baby Franz Josef – Kai 3
24 Vídeň Badeschiff Donaukanal
25 Graz Propeller Zinzendorfgasse 17

Slovensko


26 Košice Pilsner Urquell Pub Námestie Osloboditel´ov 1
27 Košice Pub u Kohuta Hrnčiarska 23
28 Bratislava Orim Restaurant Saratovská 10/A
29 Bratislava Reštaurácia Alfa 1 Jiráskova 1
30 Bratislava U Smädného Mnícha Ľudovíta Fullu 1, Karlova Ves
31 Bratislava Hostinec U Deda Zálužická 49
32 Bratislava Kolkovna Restaurants River Park Dvořákovo nábrežie 10
33 Bratislava Piváreň U Bizóna Hraničná 825/2
34 Bratislava Kolkovna Eurovea Pribinova 8
35 Bratislava Mamut Pub Ferienčíkova 2372/13
36 Bratislava Randal Karpatská 3089/2
37 Bratislava Knajpa Černockého 2256/2
38 Nitra Irish Times Pub Kupecká 12
39 L. Mikuláš Route 66 Garbiarska 627
40 Trnava Piváreň Pilsner Urquell Šafárikova 16
41 Trnava Reštaurácia Relax Starohájska 6868/10
42 Senica Pivný Bar – Ag Play Janka Kráľa 727
43 Banská Bystrica Pilsner Restaurant Námestie SNP 17
44 Banská Bystrica U Richtára Námestie SNP 11
45 Malacky Plzeňská Reštaurácia Jesenského 3
46 Topoľčany Hospůdka u Švejka Nám. M. R. Štefánika 2/5
47 Nové Zámky Chilli Pub Svetozára Hurbana Vajanského 74
48 Galanta Piváreň Oáza Z. Kodálya 784/1
49 Prievidza Miki Bar – Pivárska Bašta Stavbárov 13
50 Prievidza Piano Club Energetikov 193/29C
51 Poprad Pizzeria Utopia Dostojevského
52 Poprad Piváreň a Reštaurácia Hodovňa 1. mája 215/5
53 Senec Country Saloon Slnečné jazerá – sever 2467
54 Š. Pleso Hotel Toliar Štrbské Pleso 21
55 Žilina Plzenská reštaurácia & pivárium Mariánske námestie 2
56 Partizánske UniSport Nitrianska 13
57 Trenčín Fontaine D´OR TN Štúrovo námestie 133/18
58 Trenčín Boston Pub Zlatovská 2175/20
59 Šamorín Koliba Dubová, Čilistov
60 Bojnice Piváreň Meridiana Prievidzská cesta 55
61 Bojnice Piváreň Meridiana 2 Prievidzská 1241/55
62 Piešťany Piváreň u Páva Sad A. Kmeťa 1806/9
63 Piešťany Piváreň u Čiernej pani Teplická 2283/44
64 Hlohovec Piváreň na Rinku Mútne 169
65 Zvolen Piváreň West E. P. Voljanského 1
66 Podhájska Gazdovský Dvor Termálna
67 Pezinok Charlie Urquell Pub Radničné námestie 4651/1

Švédsko


68 Stokholm Bar Central Skanegatan 83
69 Stokholm Bar Central Birger Jarlsgatan 41
70 Stokholm Ile Roi Usine Fleminggatan 7
71 Gothenburg Gyllene Prag Sveagatan 25

Velká Británie

72 Londýn White Horse 1-3 Parson’s Green
73 Londýn Strongroom 120 -124 Curtain Road
74 Londýn Draft House 14-15 Seething Lane
75 Londýn Draft House Chancery Lane
76 Londýn Draft House Old Street
77 Londýn Globe Moorgate
78 Londýn The Duck and Rice 90 Berwick Street
79 Londýn Pergola 5 Kingdom St,
80 Londýn Galvin Hop 35 Spital Square
81 Cambridge Grain and Hop 69-76 Regent Street
82 Leeds Headrow House Bramley’s Yard 19
83 York Star in the City Station Road
84 Manchester Albert Schloss 27 Peter Street
85 Manchester The Smokehouse and Cellar Lloyd Street
86 Manchester Cooper Hall Dale Street
87 Liverpool Porky’s Ski Hütte A 5038
88 Edinburgh Brewhemia 1A Market Street

Pivovar Svijany uvařil loni rekordních 637 500 hektolitrů piva

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:ČTKSvijany

Pivovar Svijany uvařil loni podle předběžných informací rekordních 637 500 hektolitrů piva. Je to zhruba o dvě procenta více než v roce 2016. Přes elektronickou evidenci tržeb (EET) a zákaz, který vykázal kuřáky z restaurací, stoupla meziročně výroba svijanského piva zhruba o dvě procenta. Navzdory všem překážkám to byl úspěšný rok, řekl mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Předloni dodal pivovar na trh 624 900 hektolitrů piva.

Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka je znát, že lidé stále víc kupují lahvové pivo a pijí doma. Svijanský pivovar přišel se zavedením EET o desítky odběratelů a další se chystají ukončit podnikání kvůli zákazu kouření, život navíc hospodským komplikuje nedostatek lidí na trhu práce. „Někteří skončili, jiní zase otevřeli, ale celkově jich ubylo,“ uvedl Havlík. Přesto pivovar počítá i v letošním roce s dalším růstem výroby, přiblížit se chce hranici 650 000 hektolitrů.

Pomoci by měla i nová linka na stáčení piva do plechovek, kterou pivovar loni postavil. Investice zhruba za sto milionů korun je největší za posledních léta. Pivo v plechovkách prodává Pivovar Svijany od roku 2001, zatím si je ale nechával stáčet u externích dodavatelů. „Letos pivovar prodal tři miliony plechovek, z toho půl milionu už z vlastní linky,“ řekl Spálovský. Pro příští rok podle něj plánují ve Svijanech stočit do plechovek zhruba 20 000 hektolitrů piva, což představuje čtyři miliony půllitrových plechovek.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji, většinu své produkce prodá v Česku. Nová stáčecí linka podle Havlíka rozšíří možnosti prodeje do zahraničí. Plechovky jsou lehčím obalem než sklo, což znamená nemalé úspory na dopravě. Pivo v nich má navíc půlroční trvanlivost, zatímco lahvové jen tři měsíce. Na export šlo letos zhruba sedm procent produkce svijanského pivovaru. Nejvíc na Slovensko, pivovar vyváží i do Německa a Polska. „Do budoucna bychom chtěli vyvážet zhruba deset procent našeho výstavu,“ dodal Havlík.

Svijanský pivovar stále roste. Loni uvařil rekordních 637 tisíc hektolitrů piva

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Liberecká drbnaAutor:ČTKSvijany

Pivovar Svijany uvařil loni podle předběžných informací rekordních 637.500 hektolitrů piva. Je to zhruba o dvě procenta více než v roce 2016. Přes elektronickou evidenci tržeb (EET) a zákaz, který vykázal kuřáky z restaurací, stoupla meziročně výroba svijanského piva zhruba o dvě procenta. Předloni dodal pivovar na trh 624.900 hektolitrů piva.

Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka je znát, že lidé stále víc kupují lahvové pivo a pijí doma. Svijanský pivovar přišel se zavedením EET o desítky odběratelů a další se chystají ukončit podnikání kvůli zákazu kouření, život navíc hospodským komplikuje nedostatek lidí na trhu práce. „Někteří skončili, jiní zase otevřeli, ale celkově jich ubylo," uvedl Roman Havlík.

Přesto pivovar počítá i v letošním roce s dalším růstem výroby, přiblížit se chce hranici 650 tisíc hektolitrů. Pomoci by měla i nová linka na stáčení piva do plechovek, kterou pivovar loni postavil. Investice zhruba za sto milionů korun je největší za posledních léta.

Pivo v plechovkách prodává Pivovar Svijany od roku 2001, zatím si je ale nechával stáčet u externích dodavatelů. „Letos pivovar prodal tři miliony plechovek, z toho půl milionu už z vlastní linky," řekl mluvčí pivovaru Luboš Spálovský.

Pro příští rok podle něj plánují ve Svijanech stočit do plechovek zhruba 20 tisíc hektolitrů piva, což představuje čtyři miliony půllitrových plechovek.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji, většinu své produkce prodá v Česku. Nová stáčecí linka podle Havlíka rozšíří možnosti prodeje do zahraničí. Plechovky jsou lehčím obalem než sklo, což znamená nemalé úspory na dopravě. Pivo v nich má navíc půlroční trvanlivost, zatímco lahvové jen tři měsíce.

Na export šlo letos zhruba sedm procent produkce svijanského pivovaru. Nejvíc na Slovensko, pivovar vyváží i do Německa a Polska. „Do budoucna bychom chtěli vyvážet zhruba deset procent našeho výstavu," dodal Havlík.

Pivovar Svijany uvařil loni rekordních 637.500 hektolitrů piva

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTKSvijany

Pivovar Svijany uvařil loni podle předběžných informací rekordních 637.500 hektolitrů piva. Je to zhruba o dvě procenta více než v roce 2016. Přes elektronickou evidenci tržeb (EET) a zákaz, který vykázal kuřáky z restaurací, stoupla meziročně výroba svijanského piva zhruba o dvě procenta. Navzdory všem překážkám to byl úspěšný rok, řekl ČTK mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Předloni dodal pivovar na trh 624.900 hektolitrů piva.

Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka je znát, že lidé stále víc kupují lahvové pivo a pijí doma. Svijanský pivovar přišel se zavedením EET o desítky odběratelů a další se chystají ukončit podnikání kvůli zákazu kouření, život navíc hospodským komplikuje nedostatek lidí na trhu práce. "Někteří skončili, jiní zase otevřeli, ale celkově jich ubylo," uvedl Havlík. Přesto pivovar počítá i v letošním roce s dalším růstem výroby, přiblížit se chce hranici 650.000 hektolitrů.

Pomoci by měla i nová linka na stáčení piva do plechovek, kterou pivovar loni postavil. Investice zhruba za sto milionů korun je největší za posledních léta. Pivo v plechovkách prodává Pivovar Svijany od roku 2001, zatím si je ale nechával stáčet u externích dodavatelů. "Letos pivovar prodal tři miliony plechovek, z toho půl milionu už z vlastní linky," řekl Spálovský. Pro příští rok podle něj plánují ve Svijanech stočit do plechovek zhruba 20.000 hektolitrů piva, což představuje čtyři miliony půllitrových plechovek.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji, většinu své produkce prodá v Česku. Nová stáčecí linka podle Havlíka rozšíří možnosti prodeje do zahraničí. Plechovky jsou lehčím obalem než sklo, což znamená nemalé úspory na dopravě. Pivo v nich má navíc půlroční trvanlivost, zatímco lahvové jen tři měsíce. Na export šlo letos zhruba sedm procent produkce svijanského pivovaru. Nejvíc na Slovensko, pivovar vyváží i do Německa a Polska. "Do budoucna bychom chtěli vyvážet zhruba deset procent našeho výstavu," dodal Havlík.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.04.2018 21:206.172/6.172