Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Chceme zaplnit bílé místečko na mapě minipivovarů

Publikováno:před 2 letyZdroj:Znojemský týdenBítov

Restaurace a penzion U Tesařů v Bítově slaví dvacáté narozeniny. Ten největší dárek pro návštěvníky se ale teprve chystá. Bude jim minipivovar s příznačným názvem Hasičský. Vzniká totiž v prostorách sousední hasičské zbrojnice. Jak asi bude pivo z něj chutnat, si mohli vyzkoušet návštěvníci oslav narozenin, protože se zde čepovalo pivo z frýdlantského minipivovaru, kde majitel Roman Tesař dělal sládkovské zkoušky. Jak ale říká v našem rozhovoru, pivo ve svém pivovaru bude vařit jen výjimečně. Alespoň pro začátek to přenechá jiným.

Složit jste sládkovské zkoušky, takže budete dělat ve svém pivovaru i sládka?
Ne, tak to úplně nebude. Máme externího sládka, který nám už teď radí. Takže ze začátku bude vařit určitě on a pak to převezme náš zaměstnanec, kterého postupně zaučíme. Moje práce bude spíš dohlížet nad celým procesem výroby a samozřejmě si s radostí uvařím i nějakou várku. Při rekvalifikační kurzu sládka jsem získal řadu potřebných znalostí, které se budu snažit prosadit i do praxe.

Otevření pivovaru se nabízelo na narozeniny a zahájení sezóny. Proč tomu tak není?
My jsme to takhle ani neplánovali. Nabíhá normální sezóna, kromě restaurace máme ještě penzion, chaty, další restauraci na hradě, takže je toho už tak dost a ten pivovar bude chtít do začátku klid, aby se vše zaběhlo, jak má, a vychytaly se porodní chyby. Možná to vypadá nelogicky, že ho neotevíráme na začátku sezóny, ale my chceme vyjít jen s něčím, za co můžeme ručit.

Jak jste přišel na myšlenku udělat minipivovar právě v Bítově?
V podstatě je to tak, že řada restaurací už dnes má nějakou nadstavbu, kterou se snaží přilákat zákazníky. Ono už to není jen o dobrém jídle a kvalitním servisu, ale je potřeba dát i něco navíc. Nám se nabízela možnost odkoupení vedlejší budovy, která s námi přímo sousedí a o níž jsme si mysleli, že bychom ji mohli nějak využít. A pak nám při jednom výletu padl do oka minipivovar a řekli jsme si, že by to mohlo být ono. Nejde přitom jen o ten produkt samotného piva, i když je to to stěžejní, ale dá se z toho udělat i turistický cíl. Je to celkem trendy. Když se podíváte na mapu minipivovarů tak tady u nás je takové bílé kolečko.

Asi to chtělo pořádnou odvahu dělat pivovar na tak malé vesnici, i když je hlavně v létě turisticky atraktivní.
No právě. To nás k tomu vedlo, aby to nebyla jen vyloženě letní záležitost. Naše ambice je vytočit půlku produkce u nás a zbytek v nějakých spřátelených restauracích mimo Vranovsko. Protože to je opravdu jen o létě. Takže chceme mít nějaké tři, čtyři hospody, které od nás budou odebírat i přes zimu.

V jaké fázi je výstavba pivovaru v současnosti?
Do konce května bychom chtěli mít kompletně hotový vnitřek stavby tak, aby se dala montovat technologie. Kvůli sezóně ale práce přerušíme, abychom nerušili naše hosty a návštěvníky Bítova nějakými pracemi. Někdy v září, v říjnu bychom měli pivovar propojit s restaurací, dodělají se fasády a ještě do konce října by se měly montovat technologie. Pak samozřejmě nějaký měsíc a půl trvá, než se pivo odleží.

Takže první várkou bude vánoční speciál?
Dá se to tak říci, že první bude vánoční pivo.

Pivovar jste nazvali Hasičským, asi proto, že je v budově původní hasičárny…
Je to tak. Dokonce jsme ji převzali s břemenem parkování hasičského auta. A ostatně si myslím, že hasiči jsou pro pivovar i dobrá cílová skupina. Možná pro ně vymyslíme i nějakou slevu.

A jak se bude vaše pivo jmenovat?
V hlavě už název mám, ale ještě nemáme vyřešené ochranné známky, takže bych ho nechtěl prozrazovat. Mohu jen říci, že co do chuti piva, chceme jít cestou kvalitního poctivého českého ležáku a ještě nějakého polotmavého sladšího piva, aby bylo něco i pro dámy. Ze začátku by to měly být tyto dva druhy a časem můžeme vyzkoušet i něco dalšího, třeba ale, tedy svrchně kvašené pivo.

Pivovarská čtvrtka aneb vyšlápněte si s Holbou

Publikováno:před 2 letyZdroj:První zprávyAutor:Mgr. Hana MatulováHolba

Také letos se mohou turisté těšit na tradiční pochod, v pořadí již 18. Pivovarskou čtvrtku, pokud počítáme po sobě jdoucí ročníky. Pořádá ji hanušovický pivovar Holba, se kterým ji spojuje pevné pouto.

Ve skutečnosti je tradiční čtvrtka totiž daleko starší a vůbec první turisty postavila na start už v roce 1973. Kromě očekávaných kilometrů přináší letošní ročník i několik novinek. Pivovarská čtvrtka nabídne celkem 8 tras v délce 10 až 21 km. V Králíkách, odkud vedou do Hanušovic dvě nejdelší trasy, se bude nově startovat ze sportovního areálu na Moravské ulici. Už loni se počet startovacích míst rozšířil o Velké Losiny, z nichž vede 17 km túra.

„Vycházíme vstříc těm, kteří by měli problémy s dojezdem, proto rozšiřujeme startovací místa, i když je to pro nás organizačně náročnější,“ říká Lenka Krellerová z pivovaru Holba, která se na přípravě akce podílí. Trasy chystá ve spolupráci s Klubem českých turistů tak, aby byly dobře schůdné a řádně značené. „Největší zájem je o kratší nenáročné vycházky 10 a 12 km, na ty delší si troufnou většinou ti, co už mají něco nachozeno,“ doplňuje Lenka Krellerová. Zpestřením pochodu jsou programová zastavení na místech opředených pověstmi nebo zajímavou historií.

Tradiční Pivovarská čtvrtka umožňuje nejen prověřit si kondici a užít si pobyt v přírodě, ale také podívat se do pivovaru nebo pivovarského muzea. Každý startující kromě mapy získává kupon na občerstvení, slosovatelný startovací kupon a malý dárek. Losovat se bude po ukončení pochodu na nádvoří pivovaru, kde se chystá zábavné posezení s hudbou a programem. Z výčepních píp poteče Májový ležák Holba i ochucená Holba s horskými bylinami, kterou spotřebitelé pasovali na nejlepší beermix 2015.

Loni pochod absolvovalo 3700 lidí a velký zájem očekává organizátor i letos. Již nyní je možné účast zaregistrovat on line na pivovarskactvrtka.cz a vyhnout se tak čekání na startovacích místech.

Startovací místa:
Šumperk – SOU, ul. Generála Krátkého (u Kauflandu)
Králíky – ul. Moravská, naproti nádraží
Hanušovice - Pivovar Holba
Velké Losiny – brána lázeňského parku

Rozpis tras
1) Králíky – Hanušovice 21 km
Nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky tisíce metrů. Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb – Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.
2) Králíky - Hanušovice 20 km
Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice –– Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.
3) Šumperk - Hanušovice 18 km, trasa kolem zříceniny Nový Hrad
Přes Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba.
4) Hanušovice - Hanušovice 10 km, s programem u občerstvovací stanice
Trasa vede z Pivovaru Holba kolem Nového Hradu a přes občerstvovací stanici U Lip zpět.
5) Hanušovice - Hanušovice 12 km
Z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou, dále na Zámeček a zpět do pivovaru.
6) Hanušovice - Hanušovice 16 km
Z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba
7) Hanušovice - Hanušovice 21 km
Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba
8) Velké Losiny (brána lázeňského parku) – Hanušovice 17 km, s programem u občerstvovací stanice

Milovníci piva, přijdete si na své!

Publikováno:před 2 letyZdroj:StudentPoint.czAutor:Veronika Kotíková

Minulý čtvrtek zažila pražská Letná zahájení osmého ročníku pivního festivalu. Jaké to bylo?

Sedmnáct dní. Tak dlouho můžete konejšit vaše chuťové buňky na osmém ročníku tradičního pivního festivalu, který se odehrává na Letenské pláni, a to od 7. do 23. května. S přáteli, jejichž výdrž je záhadně na vyšším levelu než ta moje, jsme místo okoukli hned den první. Pivo teklo, slunce pražilo, nálada byla mírumilovná a povznesená, nohy naopak těžké a hlava lehká. Účel splněn.

Festival nabízí přes 150 druhů piv, a to výhradně z české produkce. Setkáte se tu s minipivovary, se kterými se jinde moc často nesetkáte, a svádí to trochu k lumpárnám typu "Ochutnáme všechny!". Může vás tedy mrzet, když odpoledne zahájíte osmnáctistupňovým Berounským grizzlym a následně otupělě sedíte, neschopni slova a s přihlouplým úsměvem na rtech. Na druhou stranu však, vstupné je až směšně nízké a vstupenka platí neomezeně na všech 17 dnů. Ač se festival koná v obřím stranu, což nás jakožto nenapravitelné kuřáky zprvu vyděsilo, prostor je vážně obří a myslí se i na nikotinu holdující nezbedy, kteří můžou posedět uprostřed areálu, kde je stan otevřený.

Oceňuji také optimismus pořadatelů, kteří plánují čtvrtfinálové, semifinálové a finálové zápasy letošního mistrovství světa v hokeji promítat na plátně v hlavním stanu. Protože, přiznejme si to, hokej bez piva a pivo bez hokeje je vždycky hloupý nápad.

V areálu krom piva najdete i kulinářské speciality od předních cateringových společností. V nabídce nechybí klasické české pokrmy jako je svíčková či koleno, ale myslí se i na vegetariány. Dámám doporučuji navštívit stan s víny či s koktejly, dobrodruhům zelené pivo Starobrno a těm, co nemají moc času, již zmíněnou berounskou osmnáctku.

Říká se, že české pivo je jedno z těch nejlepších vůbec. Tak jako tak, teď je ten čas, kdy tohle tvrzení můžete rozuzlit.

V Domažlicích po 20 letech opravují historický pivovar a obnoví výrobu piva

Publikováno:před 2 letyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTKDomažlice

V Domažlicích opravují historický pivovar. V objektu vznikne kulturní a společenské centrum. S roční produkcí 3000 hektolitrů piva by šlo o třetí největší pivovar v Plzeňském kraji po Prazdroji a Chodovaru. V obnoveném pivovaru se také bude konat expozice historie pivovarnictví, která sahá až do roku 1341.

Město chce v roce 2018 obnovit výrobu piva, která byla ukončena před 20 lety. První ze čtyř etap zahrnuje opravu dvanáctimetrové dominanty zvané hvozd. Přijde na 27 milionů korun, z toho 15 milionů Kč dá EU. „Přestavba celého památkově chráněného objektu z roku 1720 si vyžádá 80 milionů Kč,“ říká místostarosta Stanislav Antoš.

Hvozd, v němž se dříve sušil slad, bude hotový v červenci. Je rozdělený do pěti pater. Vzniká tam víceposchoďová vertikální galerie s prosklenou podlahou. „Opravuje se střecha, krovy (napadené dřevomorkou), přípojky, kotelna, topení, výtahy, vzduchotechnika, požární zabezpečení, fasáda a nové sociální zařízení pro celý areál,“ řekl starosta Domažlic Miroslav Mach (Sdružení pro Město Domažlice).

V opravovaném pivovaru vznikne kulturní a společenské centrum a do dvou měsíců bude v Domažlicích otevřena expozice historie pivovarnictví, která sahá až do roku 1341.

Radnice teď vede jednání o podobě interiéru a provozu galerie. „Expozice bude v přízemí i v ochozech. Na vzniku konečné podoby spolupracujeme mimo jiné s Muzeem Chodska,“ uvedl Antoš.

Také pro další tři etapy počítá město s dotacemi EU. Ve dvou velkých dřevěných skladech ječmene bude restaurace, další výstavní prostory, sál pro stovku lidí, dvoupodlažní knihovna a sklářská pec. V podkroví má být prostor věnovaný historii Domažlic a husitství i významné husitské bitvě u Domažlic.

Minipivovar s navazující restaurací postaví Domažlice ze svého. Podle Macha v něm musí mít město minimálně poloviční podíl. Občanům nabídne akcie. Zájem obnovit výrobu piva ve městě má řada pivovarů včetně německých.

V interiéru zůstanou industriální pozůstatky, jako jsou ozubená kola a převody. A prosklené spodní patro umožní návštěvníkům průhled na technologii nového minipivovaru.

Na pivo na Letnou

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pražský patriot

Na Letné probíhá od 7. do 23. května Český pivní festival. Návštěvníci mohou ochutnat na 180 druhů českých piv točených výhradně do skla.

Pivní areál se rozkládá na bezmála 4 000 metrech čtverečních a má kapacitu čtyř tisíc návštěvníků. Na své si přijdou gurmáni i fajnšmekři, festival letos spolupracuje s rekordním množstvím renomovaných restaurací.

Na „foodies“ myslí organizátoři i v programu: návštěvníci si vyzkouší tvorbu sushi, nakládaných sýrů i výrobu koktejlů. Soboty jsou pak zasvěceny těm nejmenším, vyřádit se budou moci ve výtvarné dílně či tvorbě origami.

Zaostřeno na: tmavá IPA od Bizona z Čižic

Publikováno:před 2 letyZdroj:Lidovky.czU Bizona

V Čižicích ležících zhruba dvanáct kilometrů od Plzně vaří pivo od roku 2011. Hlavní rozmach ale přišel až ve chvíli, kdy tu začal sládkovat ostřílený Luboš Svoboda. Díky zaměření na "exotický" sortiment teď podnik nově produkuje i pro export.

Jedním z jeho speciálů je tmavá svrchně kvašená Freedom IPA. Koupil jsem ji v restauraci U Všech kukaček na šumavské Modravě, kde ji v nápojovém lístku pojmenovali jako Straka.

Jak píše čižický podnik na svých stránkách, „pivo vaříme převážně z žateckých chmelů, hanáckých sladů a z výborné vody, protože Čižice a okolí leží na žulovém podloží.“

Pěna kapučínové barvy má ve sklenici krémový charakter, nevystoupá nijak vysoko. Nad ní se nese svěží vůně s příznaky sladu. Barva čtrnáctistupňového piva je tmavě rumová.

Chuť nejdřív překvapuje svou svěžestí, výrazná hořkost má zpožděný nástup a s každým dalším douškem ještě narůstá. Pocitově se v ní „bije“ kávovina s příkrým citrusovým ovocem. I přesto je pitelnost velmi dobrá a po poměrně nečekaném začátku se jedná o povedenou ipu.

V Domažlicích po 20 letech opravují historický pivovar a obnoví výrobu piva

Publikováno:před 2 letyZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

V Domažlicích opravují historický pivovar. V objektu vznikne kulturní a společenské centrum. S roční produkcí 3000 hektolitrů piva by šlo o třetí největší pivovar v Plzeňském kraji po Prazdroji a Chodovaru. V obnoveném pivovaru se také bude konat expozice historie pivovarnictví, která sahá až do roku 1341.

Město chce v roce 2018 obnovit výrobu piva, která byla ukončena před 20 lety. První ze čtyř etap zahrnuje opravu dvanáctimetrové dominanty zvané hvozd. Přijde na 27 milionů korun, z toho 15 milionů Kč dá EU. „Přestavba celého památkově chráněného objektu z roku 1720 si vyžádá 80 milionů Kč,“ říká místostarosta Stanislav Antoš.

Hvozd, v němž se dříve sušil slad, bude hotový v červenci. Je rozdělený do pěti pater. Vzniká tam víceposchoďová vertikální galerie s prosklenou podlahou. „Opravuje se střecha, krovy (napadené dřevomorkou), přípojky, kotelna, topení, výtahy, vzduchotechnika, požární zabezpečení, fasáda a nové sociální zařízení pro celý areál,“ řekl starosta Domažlic Miroslav Mach (Sdružení pro Město Domažlice).

V opravovaném pivovaru vznikne kulturní a společenské centrum a do dvou měsíců bude v Domažlicích otevřena expozice historie pivovarnictví, která sahá až do roku 1341.

Radnice teď vede jednání o podobě interiéru a provozu galerie. „Expozice bude v přízemí i v ochozech. Na vzniku konečné podoby spolupracujeme mimo jiné s Muzeem Chodska,“ uvedl Antoš.

Také pro další tři etapy počítá město s dotacemi EU. Ve dvou velkých dřevěných skladech ječmene bude restaurace, další výstavní prostory, sál pro stovku lidí, dvoupodlažní knihovna a sklářská pec. V podkroví má být prostor věnovaný historii Domažlic a husitství i významné husitské bitvě u Domažlic.

Minipivovar s navazující restaurací postaví Domažlice ze svého. Podle Macha v něm musí mít město minimálně poloviční podíl. Občanům nabídne akcie. Zájem obnovit výrobu piva ve městě má řada pivovarů včetně německých.

V interiéru zůstanou industriální pozůstatky, jako jsou ozubená kola a převody. A prosklené spodní patro umožní návštěvníkům průhled na technologii nového minipivovaru.

I v Krkonoších se pivu daří

Publikováno:před 2 letyZdroj:Krkonošský deníkAutor:Aleš Vaníček

Území nejvyšších českých hor má ve vaření piva dlouhou tradici a ta může posloužit i při rozvoji cestovního ruchu.

Proto Krkonoše svazek měst a obcí připravil materiál o historii pivovarnictví na obou stranách Krkonoš, který je přeložený také do polštiny, němčiny a angličtiny.

Záměrem je informovat o místech, kde se vaření „božského moku" v nejvyšších českých horách dříve věnovali a dnes stále věnují.

Stopy zaniklých pivovarů nalezneme třeba v Rudníku, Žacléři, Hostinném, Jilemnici, Horním Maršově, Vrchlabí i Trutnově. Tam například v 16. století stály pivovary dva. Dolní, v místech dnešního a Horní, v místech Školní ulice. V polovině 16. století oba vyhořely.

„V textech představujeme rodinné krkonošské minipivovary, které svého času vznikaly jako houby po dešti. Jsou obohacením a zpestřením turistického ruchu. Nabízejí kromě konzumace lahodného moku i další zážitky, jako je prohlídka s podrobným výkladem o vaření piva, spojená s ochutnávkou, anebo koupele v pivních lázních," připomíná Dáša Palátková.

Pivovarnictví u polských sousedů nemá tak významnou tradici a historii jako na české straně. Přesto jsou v Polsku místa, kde se pivo vaří a exkurse provádějí. Nedaleko od Jelení Hory, v obci Janowice Wielkie byl postaven moderní minipivovar Miedzianka. Je známý vařením piva Rudawskie, Cycuch Janowicki a Górnik.

Publikaci Krkonošské pivovarnictví naleznete ve formátu Pdf a ve všech čtyřech jazykových mutacích na internetových stránkách www.krkonose.eu.

Slavnosti u břeclavského zámku doplňovala hudba a hodně piva

Publikováno:před 2 letyZdroj:Břeclavský deníkAutor:Aneta BeránkováBřeclav

Jedna, dva, tři, jedna, dva, tři, ozývá se v pátek po poledni na louce pod břeclavským zámkem. Kapela Šroti z Dolních Bojanovic zkouší naposledy mikrofony, než několika svými hudebními kousky zahájí letošní Slavnosti břeclavského piva.

V pořadí již druhé Slavnosti břeclavského piva přilákaly tisíce lidí. Návštěvníci se bavili při hudbě i u piva.

Již první tóny lákají k pódiu neustále se zvětšující dav lidí. Většina drží v ruce první, možná už i druhý kelímek s pivem. Teplé páteční počasí chladivému zlatavému moku jen nahrává. „Doufám, že dneska vypijete aspoň deset piv a že se budete dobře bavit," volá do davu zpěvák a kytarista první ze sedmi skupin, které se na pódiu vystřídají, Jan Klubus.

To už se pomalu chystá partička skvěle sehraných muzikantů známá jako Legendy se vrací. „Na ně se tedy opravdu těším. Slyšela jsem je hrát už několikrát a vždycky je to skvělé. Ráda si na jejich hudbu zatancuji," svěřuje se návštěvnice Radka Kourková.

A opravdu. Hned úvodní skladba nenechá nejen ji chladnou. Zpěvák, kytarista 
a známý moderátor Petr Šiška navíc vkládá mezi jednotlivé písničky vtipné historky, takže se lidé dobře baví.

U břeclavského Zámeckého pivovaru zní notoricky známé hity od skupiny Pink Floyd, Led Zeppelin, AC/DC a mnoha dalších legend.

Baví se dospělí i děti
Kousek od hlavního víru tance a hudby se sluní návštěvníci na dekách. „Počasí vyšlo náramně. Pivo je osvěžující, hudba příjemná. Myslím, že si ten dnešní program určitě užijeme," usmívá se Břeclavan Viktor Kolarčík, který dorazil 
s partou svých kamarádů. Ti souhlasně pokyvují.

Nejen oni si vychutnají také další kapely nabitého programu. Mezi nimi například téměř domácí Irnis z Valtic. „Chtěli jsme dát letos prostor
i regi­onálním kapelám," vysvětluje člen správní rady pořádajícího břeclavského pivovaru Jan Svoboda.

Díky skvělým The Bacwards si lidé připomenou nezapomenutelné písně Beatles. Asi největší počet návštěvníků ovšem napjatě čeká na hlavní hvězdu slavností – skupinu Čechomor. Po ní ještě přijdou na řadu Zadáci 
a o tečku se postará Kabát revival známý jako Vaťák.

Kromě hudby si návštěvníci užívají také bohatý doprovodný program. Mnozí se chystají například na exkurzi do prostor zámeckého pivovaru. Podsládek jim ukáže kompletní zázemí pivovaru.

Pořadatelé ale myslí i na děti a ty tak už od odpoledne řádí na skákacích hradech a dalších atrakcích. Není divu, že přišly mnohdy celé rodiny.

Budvar je na vrcholu. Zvažuje obří investici do výroby a areálu

Publikováno:před 2 letyZdroj:iDNES.czAutor:Martin BenešBudvar

Budějovický pivovar zažívá v posledních letech skvělé období. Roste výstav, export i tržby. Daří se tolik, až se dostává na strop výrobní kapacity. Proto začíná přemýšlet o nové stáčecí lince.

Rok 2013: rekord. Rok 2014: rekord. „Pokud chceme nadále růst, bude se muset pořídit třetí stáčecí linka lahví,“ říká mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.

Národní podnik zažívá velký nárůst hlavně na zahraničních trzích. Například loni se vývoz Budvaru zvedl o šest procent. Celkem tak do ciziny putovalo 813 tisíc hektolitrů piva. Doma spíš stagnuje.

„V současné době se dostáváme na hranici výrobní kapacity. Zejména z pohledu stáčení lahví. Je to dáno růstem exportu, který je v drtivé většině právě v lahvích, méně pak v plechovkách,“ řekl obchodní ředitel Budvaru Robert Chrt.

„Stojíme před poměrně zásadním investičním krokem, který by měl posílit kapacitu stáčení instalací třetí lahvové linky. Problém je, že na ni nemáme místo. Abychom jej udělali, musíme odsunout celou logistiku a sklady přes ulici a tam postavit skladové hospodářství na zelené louce,“ dodal Chrt.

V současné době je v areálu u Kněžskodvorské ulice distribuční sklad, který zásobuje jižní Čechy. Ten by zůstal. Ovšem další staré haly by musely zmizet. Zatím se jedná o pouhou vizi. Schválit by ji musela dozorčí rada a také ministerstvo zemědělství.

Ovšem, pokud se pivovaru bude i nadále dařit jako dosud, bude muset ke kroku přistoupit. „Je to vize tak v horizontu let 2016 až 2018,“ uvedl Chrt. Částku zatím nechce pivovar specifikovat. Podle náročnosti rozšíření je možné, že přesáhne jednu miliardu korun.

Letošní rok je výzvou
Loni měl Budějovický Budvar rekordní výstav 1,457 milionu hektolitrů piva. Na letošní rok plánuje minimálně stejný výsledek. „Tenhle rok bude výzvou, plánujeme ho na stejnou úroveň jako 2014. Což nemusí vypadat moc ambiciózně, na druhou stranu se potýkáme s propadem ruského trhu, který pro nás dosud byl pátým nejvýznamnějším exportním trhem,“ poukázal Chrt.

Přitom první tři čtvrtiny loňského roku se Budvaru v Rusku dařilo velmi dobře. Pak ovšem padl rubl. „V závěru roku se export do této země prakticky zastavil kvůli devalvaci rublu. V letošním roce proto očekáváme v Rusku výrazné snížení prodeje,“ řekla vedoucí oddělení exportních prodejů Renata Pánková.

Ačkoli je pro pivovar nejzásadnější Evropa, ve které prodeje tvoří 95 procent, soustředí se národní podnik i na trhy v Asii a Jižní Americe, kde do budoucna cítí perspektivu. Ve Vietnamu například zvýšil loni prodeje čtyřikrát.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.05.2017 15:024.978/4.978