Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Dny českého piva potrvají týden

Publikováno:před 2 letyZdroj:Ústecký deníkAutor:Karel Rouč

Dny českého piva budou ve velkobřezenském pivovaru letos probíhat zase trochu jinak.

Oslava dne našeho národního moku Den českého piva, připadá na 27. září, den před svátkem svatého Václava. Letos si poprvé mohou příznivci piva tyto kratochvíle užívat celý týden a vychutnávat místní pivo o to déle. Na své si přijdou všichni milovníci nejoblíbenějšího českého nápoje.

Velkobřezenští sládci připravili jedinečný polotmavý Märzen, který byl uvařen k této příležitosti už letos v březnu. Pivo kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dní leželo v ležáckých sklepech.

Märzen v restauraci
Chuť tohoto speciálu příjemně překvapí. Pivo je dobře nachmelené, což se projevuje v jeho chuti a vůni a má výrazný říz. Jak chutná Märzen, mohou pivaři zjistit především v restauracích.

Kam si mohou na novinku zajít, se dozvědí ze seznamu všech restaurací, kde všude bude velkobřezenské sváteční speciální polotmavé pivo Březňák originální Märzen na čepu. Zájemci ho najdou na webových stránkách pivovaru www.breznak.cz .

Návštěva pivovaru
V sobotu 3. října se mohou návštěvníci těšit na speciální prohlídky pivovaru ve Velkém Březně, v nichž je nyní nově zahrnuta i degustace piva. Vše za výhodnější vstupné. Zájemci se seznámí s tradiční výrobou piva staré školy. Sami se přesvědčí, že doba se mění, ale Březňák zůstává.

Dnům Českého piva jsou otevřeny i brány obou sesterských pivovarů, jak v jihomoravském Starobrně, tak ve středočeském Královském pivovaru Krušovice, kde program doplní i hudba a vepřové speciality.

Holba získala tři medaile v degustační soutěži České pivo 2015

Publikováno:před 2 letyZdroj:Olomoucké novinkyHolba

Stříbro pro Holbu Šerák a dvě bronzové medaile pro Holbu Classic a Holbu Free putují z prestižní degustační soutěže České pivo 2015 do hanušovického pivovaru. Holba tímto rozšiřuje řadu dosavadních 16 medailí, které letos získala v národních i mezinárodních soutěžích.

Ze soutěže České pivo 2015 si medaile odváží nejen Holba, ale také pivovary Zubr a Litovel. Celkem jim patří 12 medailí. Degustační výsledky a rekordní počet v soutěži získaných medailí potvrzují, že pivovarnická skupina PMS nemá co do kvality piv v České republice konkurenci.

Svoji jedinečnost u degustátorů letos obhájil nejen Šerák, ale také Holba Premium. Ležák nedávno bodoval v mezinárodním měřítku a získal titul Best European Lager. Prvotřídní hodnocení pivovarských expertů si zasloužilo také ochucené pivo Holba horské byliny a nealkoholická Holba Free. To jsou favorité značky, proslulé pivem prvotřídní kvality a jedinečné chuti. Za to jim patří nejen ocenění odborníků, ale především přízeň konzumentů.

Jedni i druzí oceňují osobitou charakteristiku Holby a stabilní kvalitu, kterou ryzí pivo nekompromisně drží. Důležitá je také vysoká pitelnost, jedna ze zásadních vlastností pro piva vyráběná tradičním způsobem typická.

Holba Šerák je pivem České republiky 2015

„Letošní rok přinesl celou řadu úspěchů, které potvrzují, že naše rozhodnutí tvrdošíjně držet tradiční výrobu piva bylo správné. Letos získala Holba nejvyšší počet ocenění v posledních 5 letech a pozitivní bilanci potvrzuje i rostoucí obliba značky a nárůst prodejů,“ komentuje úspěch ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka.

Dříve regionální značka si stále získává nové příznivce, pro které je důležitý nejen původ piva, ale stejně tak i způsob výroby. V případě Holby mohou konzumenti spolehlivě tvrdit, že vědí co pijí a sami se o tom přesvědčit. Tak tomu bylo i letos v létě, kdy měli možnost sami „kontrolovat“, jak jejich pivo vzniká. Olomouckénovinky.cz informovala Mgr. Hana Matulová, mediální zástupce pivovaru Holba.

V Nošovicích je k vidění <výstava o pivovarnictví, pohostinství a obyčejném životě před 45 lety

Publikováno:před 2 letyZdroj:Regiony24.czAutor:Kateřina HavlováRadegast

Ve spolupráci s Muzeem Beskyd ve Frýdku-Místku ji připravil pivovar Radegast, který v prosinci letošního roku oslaví 45 let od uvaření první várky.

K vidění je unikátní deník mapující výstavbu nošovického pivovaru, tehdejší pivní lahev a sud s narážecím zařízením, etikety z roku 1970, které nikdy nebyly použity, pivní tácky, dobové fotografie a řada dalších předmětů a dokumentů. Výstavu je možné navštívit až do Vánoc v Návštěvnickém centru pivovaru Radegast. Vstup je zdarma.

„Hořké pivo bylo a je součástí každodenního života lidí na severní Moravě. U piva se řeší radosti, ale i hořké chvíle, které život přináší. Výstavou chceme připomenout atmosféru doby, ve které se stavěl nošovický pivovar a ukázat dokumenty a předměty, které nejsou běžně k vidění,“ přiblížila cíl výstavy vedoucí Návštěvnického centra Radegast Martina Sikorová.

Součástí expozice je například tehdejší pivní lahev, etikety a hliníkový sud s dobovým výčepním zařízením. Lidé si také mohou prohlédnout desku ze základního kamene, která byla ukryta v pivovarských sklepech. Pro pivovarníky je asi nejcennější sada tří deníků, které mapují výstavbu pivovaru. Vystaveny jsou úplně poprvé. Způsob života před 45 lety přibližují předměty z té doby. Například stan „áčko“, obaly od potravin nebo magnetofon.

Na informačních panelech se návštěvníci dozvědí informace o prvních letech pivovaru, prvním sládkovi Jaromíru Franzlovi i celkové situaci v regionu. Texty jsou doplněny původními fotografiemi z archivu pivovaru a Pivovarského muzea v Plzni.

Výstava bude v Návštěvnickém centru pivovaru k vidění do Vánoc od úterý do soboty od 10:00 do 17:00 hodin, v září i v neděli od 10:00 do 16:00 hodin Přístupná je zdarma. Návštěvu výstavy je ideální spojit s exkurzí pivovarem. Více informací najdete na www.pivovar.radegast.cz.

Pivovar v Lobči získal prestižní cenu Patrimonium pro futuro

Publikováno:před 2 letyZdroj:Mělnický deníkAutor:Jiří ŘíhaLobeč

Patrimonium pro futuro 
v překladu znamená dědictví pro budoucnost. A tím lobečský pivovar skutečně je.

Nejdříve se zdálo, že po vyhlášení Cen Národního památkového ústavu (NPÚ) Patrimonium pro futuro 
v pražském kostele svatého Floriána odjedou zástupci Parostrojního pivovaru v Lobči 
s prázdnou. Nakonec ale manželé Jana a Pavel Prouzovi, architekti, kteří památný pivovar zachránili, z rukou generální ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové 15. září převzali mimořádnou cenu.

Takový úspěch prý nečekali. „Když jsem se díval na konkurenty v kategorii záchrana, říkal jsem si, že bychom v ní uspět mohli. To se však nestalo. Vyhlášení mimořádné ceny bylo až na konci, takže se zdálo, že se vrátíme domů 
s prázdnou," poznamenal Pavel Prouza.
O vítězích jednotlivých kategorií prestižní památkářské ankety rozhodovala komise sestavená jak z vědecké rady členů NPÚ, ICOMOS a dalších institucí. Manželský pár pražských architektů, kteří chátrající pivovarský areál koupili před osmi lety, získal mimořádné ocenění za jeho 
záchranu, obnovu a zprovoznění.

Letos na jaře se totiž v památném pivovaru po více než sedmdesáti letech začalo opět vařit pivo. Nejdříve ale bylo nutné původně renesanční pivovar zrekonstruovat, náročné opravy přitom ještě úplně neskončily.

A protože si Prouzovi dali 
na opravách opravdu záležet, upoutali pozornost památkářů, kteří je na jaře letošního roku do ankety nominovali. „Mimořádně provedená akce by si zasloužila ocenění hned ve třech kategoriích, a to záchrana památky, obnova a restaurování i prezentace hodnot," zhodnotili památkáři nesnadné oživení lobečského pivovaru.

Osvícený přístup investora, mimořádné osobní nasazení, výjimečně dobrá spolupráce s památkáři, schopnost zajistit vhodné zdroje financování, odvaha navrátit památce původní využití i nalezení odpovídající formy společenského využití. To všechno jsou důvody, díky nímž je rekonstrukce pivovaru v Lobči podle odborníků vzorovým příkladem nakládání s kulturním dědictvím. Zařadit ji pouze do jedné kategorie by prý znamenalo omezit její význam.

A těchto vět si Prouzovi opravdu cení. „Pro nás je toto ocenění důležité zejména proto, že jde o odbornou cenu. Že to není jen o tom, že k nám lidé rádi chodí na pivo," připomněl Pavel Prouza, podle něhož je obrovským úspěchem, že tak prestižní ocenění získá projekt, který dosud vyšel na zhruba šestnáct milionů korun. „Nedávno se dokončily obrovské projekty za stovky milionů korun, třeba Kuks nebo klášter v Broumově. O to milejší je, když tu cenu dostane náš pivovar," poznamenal 
s pokorou architekt.

Prouzovi si opravou pivovaru splnili svůj sen. Ještě však mají před sebou pořádný kus cesty. Musejí například dokončit rekonstrukci sládkova domu, do něhož se poté se svými dvěma dětmi přestěhují. Zatím mají provizorní bydlení v podkroví nad bývalou pivovarskou varnou.

Degustátoři ochutnali 70 druhů českých piv. Které je nejlepší?

Publikováno:před 2 letyZdroj:Blesk.czAutor:ČTK

O první místo v hlavní kategorii světlých ležáků soutěže České pivo se letos podělila trojice piv - Zubr Premium, Krušovice 12° a Litovel Premium. V pěti kategoriích se utkalo 70 druhů piv, o čtyři více než loni. Výsledky 15. ročníku soutěže byly vyhlášeny na Svatováclavské slavnosti českého piva, informovali organizátoři soutěže.

V kategorii světlých výčepních piv zvítězil Gambrinus Originál 10°. Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Staropramen.

Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Litovel Free. Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni pivo Litovel Dark, na první příčce se též umístilo Postřižinské Tmavé.

Soutěž se otevřela menším pivovarům
Degustační soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Zatímco loni mohly do soutěže přihlašovat své produkty tuzemské pivovary, které mají roční výstav nad 10 tisíc hektolitrů, letos povinná výroba pro přihlašovatele klesla na polovinu.

Během slavnostního večera v pražském hotelu Ambassador byli zároveň uvedeni do Síně slávy českého pivovarství dlouholetý ředitel sladoven v Nymburku Milan Holý a emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Jan Majer.

Cena českého sládka Františka Ondřeje Poupěte byla udělena pivovarskému odborníkovi Pavlovi Dostálkovi, který byl například vedoucím týmu, jenž kompletoval genom průmyslového kmene pivovarských kvasinek českého původu.

Maloskalský pivovar nabídne vlastní pivo již tento víkend

Publikováno:před 2 letyZdroj:Město FrýdlantMaloskalský

O prodlouženém víkendu 25. - 28. září bude pivovar v Malé Skále pod Pantheonem poprvé nabízet pivo v kvalitě a podle receptury, kterou zde výrazně zmodernizovali a upravili z údajů, které byly nalezeny v archivu původního Maloskalského pivovaru.

„Na začátku nabídneme našim hostům dvanáctistupňový Maloskalský ležák. V říjnu pak přibude i jedenáctistupňové pivo a o něco později pivní speciály, tmavá piva, piva typu ALE, pšeničné pivo a další. Do Vánoc chceme návštěvníkům restaurace dát ochutnat jeden či dva pivní speciály,“ vypočítává jednatel pivovaru Václav Řičář.

Prapůvodní recepturu Maloskalského ležáku museli pro potřeby dneška upravit. „Pamětníci nám říkali, že se vlastně původní ležák nedal moc pít. A když jsme to původní pivo v malém zkusili uvařit, dali jsme jim za pravdu (smích). Není se co divit, protože pivní chutě roku 2015 se nedají srovnat s tím, co lidem chutnalo před 60 lety,“ uvádí Řičář. Pivo pro maloskalský pivovar podle originálního receptu a s maloskalským sládkem zatím vaří dodavatel pivovarské technologie, firma Czech Brewmaster, ve svém pivovaru ve Svitavách. Pivovar je v současné době v procesu výstavby, dokončuje se stavební část, technologie by měla být dodána na počátku roku 2016. Vlastní piva uvařená na Malé Skále tak budou k ochutnání v březnu příštího roku.

Původní hospoda pod Pantheonem u hlavní silnice prošla v minulých měsících náročnou rekonstrukcí. V zásadě všechno, na co byli návštěvníci zvyklí, se od základů změnilo nebo zcela zmodernizovalo. Byla postavena moderní kuchyně, která kapacitně zvládne odbavit ve špičce zcela zaplněnou hospodu. Proměnil se interiér restaurace, úpravou prošel i samotný vstup, přibyla moderní vzduchotechnika a celá budova je doslova prošpikována moderními technologiemi. Celková kapacita restaurace se zvýšila na 130 osob, na zahradě vznikl dětský koutek a relaxační posezení na lehátkách. Z nových zvětšených oken a z terasy je krásný výhled na Suché skály, ale i na zápolení vodáků nad a pod známým jezem.

V soutěži České pivo bodoval Zubr a Krušovice, porotě chutnala i Litovel

Publikováno:před 2 letyZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

O první místo v hlavní kategorii světlých ležáků soutěže České pivo se letos podělila trojice piv - Zubr Premium, Krušovice 12° a Litovel Premium. Informovali o tom organizátoři soutěže České pivo. V pěti kategoriích se letos utkalo 70 druhů piv, o čtyři více než loni.

Výsledky 15. ročníku soutěže byly vyhlášeny ve středu večer na Svatováclavské slavnosti českého piva.

V kategorii světlých výčepních piv zvítězil Gambrinus Originál 10°. Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Staropramen. Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Litovel Free. Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni Litovel Dark, na první příčce se též umístilo Postřižinské Tmavé.

Degustační soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Zatímco loni mohli do soutěže přihlašovat své produkty tuzemské pivovary, které mají roční výstav nad 10 tisíc hektolitrů, letos povinná výroba pro přihlašovatele klesla na polovinu.

Během slavnostního večera v pražském hotelu Ambassador byli zároveň uvedeni do Síně slávy českého pivovarství dlouholetý ředitel sladoven v Nymburku Milan Holý a emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Jan Majer.

Cena českého sládka Františka Ondřeje Poupěte byla udělena pivovarskému odborníkovi Pavlovi Dostálkovi, který byl například vedoucím týmu, jenž kompletoval genom průmyslového kmene pivovarských kvasinek českého původu.

Známe vítěze soutěže České pivo

Publikováno:před 2 letyZdroj:Svět potravinAutor:ČTK

Porota v hlavní kategorii světlých ležáků udělila hned tři první místa

O první místo v hlavní kategorii světlých ležáků soutěže České pivo se letos podělila trojice piv - Zubr Premium, Krušovice 12° a Litovel Premium. ČTK o tom dnes informovali organizátoři soutěže České pivo. Výsledky 15. ročníku soutěže byly vyhlášeny dnes večer na Svatováclavské slavnosti českého piva. V pěti kategoriích se letos utkalo 70 druhů piv, o čtyři více než loni.
V kategorii světlých výčepních piv zvítězil Gambrinus Originál 10°. Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Staropramen. Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Litovel Free. Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni pivo Litovel Dark, na první příčce se též umístilo Postřižinské Tmavé.

Degustační soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Zatímco loni mohli do soutěže přihlašovat své produkty tuzemské pivovary, které mají roční výstav nad 10.000 hektolitrů, letos povinná výroba pro přihlašovatele klesla na polovinu.
Během slavnostního večera v pražském hotelu Ambassador byli zároveň uvedeni do Síně slávy českého pivovarství dlouholetý ředitel sladoven v Nymburku Milan Holý a emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Jan Majer.
Cena českého sládka Františka Ondřeje Poupěte byla udělena pivovarskému odborníkovi Pavlovi Dostálkovi, který byl například vedoucím týmu, jenž kompletoval genom průmyslového kmene pivovarských kvasinek českého původu.

Dny českého piva představí nové pivní speciály

Publikováno:před 2 letyZdroj:Mediář.cz

Pivovary představují v souvislosti s třetím ročníkem akce Dny českého piva speciály svých značek, v některých případech v úplné premiéře. Jejich zavedení podpoří zejména zvýšenou in-store podporou přímo v restauracích, ale také novými mediálními kampaněmi.

Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. Letošní třetí ročník začíná v neděli 27. září a poprvé poběží celý týden (předchozí dva ročníky byly jednodenní a konaly se pod názvem Den českého piva). Následné oslavy spojené s doprovodnými aktivitami zapojených pivovarů potrvají až do soboty 3. října. Ta byla v letošním roce označena organizátorem akce jako Den otevřených pivovarů. Zúčastněné pivovary po celém Česku tak budou tento den přístupné veřejnosti a většinou připravují i doprovodný zábavný program.

Projektu se podle očekávání organizátorů desítky pivovarů a minipivovarů reprezentujících téměř 95 % produkce pivovarského trhu a kolem 6.000 restaurací a podniků. Proti loňskému roku by to mělo představovat narůst o polovinu.

„Gambrinus není jen desítka“
Pivovar Gambrinus uvádí k letošním Dnům českého piva limitovanou várku piva z čerstvého chmele, označenou jako ležák První chmel. Pivovar představí tento ležák celkem ve třech tisícovkách hospod pod celém Česku a navíc jej bude čepovat na vybraných pivních slavnostech. Od příštího týdne jej pak stejně jako loni nabídne v limitované edici jednolitrových lahví s prémiovým vystavením v hypermarketech Albert.

Uvedení nového ležáku podporuje reklamní kampaň, jejíž základ tvoří televizní spot, nasazený od pondělí 21. září. Ten je dalším ze série kampaně Boření mýtů, kterou Gambrinus odstartoval letos v červnu kampaní fiktivní značkou „nezávislého malého pivovaru Patron“ a v níž zatím nadále pokračuje.

Ležák První chmel má aktuálně vyvracet vžitou představu, že v Pivovaru Gambrinus se vaří pouze desítka. Spot značka doplňuje silnou podporou na internetu, lokální rozhlasovou kampaní a out-of-home médii. Kampaň připravila agentura McCann Praha.

Heineken představí polotmavý speciál
Heineken představí v souvislosti se Dny českého piva přibližně v tisícovce svých provozoven v celé republice speciální polotmavé pivo Březňák originální Märzen v objemu celkem 700 hektolitrů. Značku propaguje přímo ve zmíněných provozovnách pomocí speciálních POS materiálů, konkrétně plakátů, stojánků na stolech a visaček (wobblerů). Jejich kreativní podobu vytvořila agentura VCCP.

V rámci Dne otevřených pivovarů chystá speciální prohlídky všech pivovarů, které v Česku provozuje, tedy ve Velkém Březně, v Královském pivovaru Krušovice i v pivovaru Starobrno, většinou spojené s degustací.

Staropramen s extra várkou
Také Pivovary Staropramen společnosti Moolson Coors Company uvedou v souvislosti se Dny českého piva extra várku – v jejich případě má jít o nepasterizovanou dvanáctku Staropramen s novou recepturou, která je v tomto týdnu poprvé rozvážena do restaurací.

„Ve vybraných hospodách proběhne za přítomnosti našich sládků slavnostní naražení sudů a bude se podávat menu, které se hodí k Nepasterizované 12. Například síť restaurací Potrefená husa připravila speciality z vepřového kolene,“ říká Petra Doležalová, manažerka značky Staropramen. Co se týče ATL aktivit, Dny českého piva podpořil pivovar podle jejích slov v outdooru, soutěží v rádiu a prostřednictvím PR aktivit. „Pro on-line média jsme natočili seriál videí Jak připravujeme várku pro Dny českého piva 2015,“ dodala Doležalová.

Václav je patron pivovarníků
Cílem Dnů českého piva je podle organizátorů této akce připomenout českou pivovarskou tradici, posílit hrdost k našemu národnímu nápoji a nalákat veřejnost k oslavě přímo v hospodách a restauracích, které tvoří základ české pivní kultury. Datum 27. září vybrali pivovarníci za Den českého piva z toho důvodu, že jde o předvečer svátku nejvýznamnějšího českého patrona sv. Václava. Ten je zároveň i patronem sládků a pivovarníků.

Ležáky roku se v soutěži České pivo staly Krušovice, Zubr a Litovel

Publikováno:před 2 letyZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTK

O první místo v hlavní kategorii světlých ležáků soutěže České pivo se letos podělila trojice piv - Zubr Premium, Krušovice 12° a Litovel Premium. Informovali o tom dnes organizátoři soutěže České pivo. Výsledky 15. ročníku soutěže byly vyhlášeny dnes večer na Svatováclavské slavnosti českého piva. V pěti kategoriích se letos utkalo 70 druhů piv, o čtyři více než loni. V kategorii světlých výčepních piv zvítězil Gambrinus Originál 10°. Mezi jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Staropramen. Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Litovel Free. Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni pivo Litovel Dark, na první příčce se též umístilo Postřižinské Tmavé.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.09.2017 20:115.506/5.506