Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Pivovar Monopol - poznejte atmosféru první republiky

Publikováno:před 2 letyZdroj:Krušnohorci.netMonopol

Od roku 2015 se bude v Teplicích po 40 letech opět vařit pivo. V centru Teplic v bývalém objektu Monopol na Masarykově třídě právě probíhá velká rekonstrukce. Po prvorepublikovém kabaretu pod názvem Variete Schwan (Variete labuť) a komunistickém nákupním centru Monopol, zde od roku 2015 bude otevřena restaurace s vlastní výrobou piva, kavárnou a ubytováním.

Bude se zde vařit jak tradiční 12° ležák plzeňského typu tak speciální piva různé stupňovitosti s širokým výběrem delikátních chutí a vůní jak svrchně tak spodně kvašená. Výroba našich piv bude probíhat zcela bez přidání chemických látek, kvašení probíhá čistě přírodní cestou.

Restaurace bude také nabízet tradiční česká jídla, která vám náš tým kuchařů bude připravovat výhradně z čerstvých surovin dodávaných převážně českými dodavateli a malými farmáři.

Kavárna, která bude situována přímo u hlavní třídy bude nabízet zákusky vlastní domácí výroby. Monopol bude disponovat také 10 nově zrekonstruovanými hotelovými pokoji.

Pivoňka, aneb co jste o pivu (možná) nevěděli: díl 2. Gulden Draak

Publikováno:před 2 letyZdroj:Blog iDNES.czAutor:Filip Škopek

Jak jsme si v prvním díle pověděli něco o zcela unikátním belgickém pivu, dnes se naopak krátce podíváme na pivo pro Belgii zcela typické.

Jmenuje se Gulden Draak a ač to možná bude některé šokovat, v překladu to znamená Zlatý Drak.

Pivo se vaří v pivovaru Van Steenberge ve vesnici Ertvelde sverně od města Gent.

Jedná se o Ale Belgického typu. V Belgii se celkově vaří jedny z nejsilnějších piv vůbec. Proto možná nikoho nepřekvapí, že Gulden Draak má 10,5% alkoholu, což v tomto případě odpovídá stupňovitosti 23°.

Ono tato záliba Belgičanů ve vaření silných piv je dána historicky, protože Belgie patřila mezi první země, které zákonem omezily prodej tvrdého alkoholu v kavárnách a resturacích, a to roku 1919.

Belgická svrchně kvašená piva není snadné zařadit, Belgičani sami často tvrdí, že co pivo, to pivní styl. Přesto se tu jedno celkem přijatelné dělení najde: Blonde bier/ dubbel/ tripel/ quadrupel. Je více teorií na základě čeho piva spadají do té, či oné kategorie, ale nejčastěji se uvádí, že při vaření dubblu bylo použito 2x více sladu než na blonde atd. Tudíž výsledný produkt je sladčí, sladovější, silnější a ne zřídka i tmavší. Mnoho pivovarů se ale spokojí s pouhým označení "strong ale", případně obohaceným o uvedení barvy piva.

To nás dostává k našemu Gulden Draak, který se řadí do kategorie tripel. Je to polotmavé pivo, ale odstín jeho barvy vám bude připomínat spíše hnědorudé ebenové dřevo.

Po přivonění jsou zřetelně cítit meruňky a trochu i křížaly. Pivo má kořenitou, jemně skořicovou chuť se stopami karamelu a rozinek. Druhotně kvasí za přidání vinných kvasinek, což mu propůjčuje velmi příjemný říz.

Nádherně se hodí k dezertům, nebo k červeným masům, obzvláště k vyzrálé zvěřině.

Pivo se doporučuje po nalití do sklenky nechat vydýchat na alespoň 10°C. Poté vás zaručeně překvapí jeho silná alkoholová hřejivost a intenzivní chuť. Oceníte ho jistě při chladném podzimním večeru někde hezky v pohodě domova.

Ráj piva to napohled. Černokostelecké vysmolení jen a pouze tuto neděli 23. května

Publikováno:před 2 letyZdroj:Rozhlas.czČernokostelecký

Smolinec, Proskowetz, Černá svině, Žitovec, Kozlovec. Jedenáctka, dvanáctka, šestnáctka, dvacítka. Pivo kam se podíváte a k tomu smolení, tklakování, káfování. Máte na něj chuť?

Vyražte na super akcičku v sobotu 23. května do Černokosteleckého zájezdního pivováru do Kostelce nad Černými lesy.

Milovnice piva Světlana Lavičková tam bude také a s ní i tým Výletů.

Při pivním festivalu se na Pražském hradě představí 70 minipivovarů

Publikováno:před 2 letyZdroj:Novinky.czAutor:Tereza Melišová

V pátek 12. června a v sobotu 13. června se bude konat již IV. ročník degustační akce - Pivo na Hrad s podtitulem Festival minipivovarů na Pražském hradě. Představí se 70 pivovarů, členů Českomoravského svazu minipivovarů.

Každý z pivovarů vybere svá dvě nejlepší piva, až na pivovar U Fleků, jelikož vaří pivo jen jedno. K degustaci bude tedy připraveno 139 druhů piva 25 různých stylů z celé České republiky. Celkově se vyčepuje přes 7000 litrů piva.

Akce Pivo na Hrad se bude konat v prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 12. června od 14 do 20 hodin a v sobotu 13. června od 12 do 20 hodin. Na festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace.

„Sládky na festival zveme hlavně proto, aby lidem představili nejen jejich pivovar, ale i jejich město, či kraj. Vždyť jak nejlépe poznat naši krásnou vlast, než skrze pivo,“ uvedl Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví a ukázat jak tradiční, tak i moderní způsoby výroby piva.

Akce poprvé nabízí vstupenky v předprodeji, a to online na www.minipivo.cz. Vstupenek je připraveno omezené množství. Na každý den jich je uvolněno 1200. Hlavním partnerem čtvrtého ročníku jsou Pacovské strojírny a. s.

O Českomoravském svazu minipivovarů:
Českomoravský svaz minipivovarů byl založen 16. dubna 2011 32 restauračními pivovary, jako reakce na neustále rostoucí počet restauračních a produkčních minipivovarů a v současné době má 94 činných členů. Českomoravský svaz minipivovarů slouží jako profesní organizace, která poskytuje poradenství, vzdělávací servis a školení a v neposlední řadě informační servis o vhodných zdrojích a surovinách pro výrobu piva.

Plzeňský pivovar poděkoval českým hokejistům reprezentace speciálním pivním sudem

Publikováno:před 2 letyZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Originální a autentické poděkování hokejistům a především trenérům českého reprezentačního týmu připravil sládek plzeňského pivovaru Václav Berka. Pro celý český tým nechal vyrobit padesátilitrový dubový sud se speciálním rytinovým vzkazem „hoši děkujeme“. Pivo z něj mohli včera fanoušci i hokejisté ochutnat v čerstvě otevřené hospodě Lokál Pod Divadlem v Plzni.

Naražením dubového sudu plného tradičního plzeňského ležáku Pilsner Urquell završil včera Plzeňský Prazdroj svou hokejovou kampaň Společně pro české zlato. Pivo věnované všem členům týmu české hokejové reprezentace s přívlastkem „hoši děkujeme“, který byl také vyražen na dřevěném padesátilitrovém sudu, narazil a načepoval starší obchodní sládek pivovaru Václav Berka.

„Čím jiným bychom měli poděkovat českému týmu za jeho bojovnost a nasazení hodné reprezentace České republiky než zlatavým a řízným plzeňským pivem. Stejné díky samozřejmě patří i fandům za jejich neutuchající podporu našich, i když se jim zrovna nedařilo na 100 %. Já osobně jsem byl v průběhu šampionátu hrdý na to, že jsem Čech a že náš plzeňský pivovar a české pivo mohly být národnímu týmu partnerem,“ řekl Berka.

Jako oficiální partner České hokejové reprezentace se značka Pilsner Urquell snažila motivovat hokejové fanoušky k maximální podpoře českého týmu po celou dobu světového šampionátu, ať už dynamickým reklamním spotem, limitovanou edicí hokejových plechovek nebo prostřednictvím fanouškovských zón v Praze, Ostravě i Plzni.

Poutníkova pivní stezka je již také pokřtěna

Publikováno:před 2 letyZdroj:První zprávyAutor:Mgr. Martin EclerPoutník

Poutníkova pivní stezka, která nabízí příjemnou turistiku spojenou s vychutnáváním lahodného pelhřimovského piva Poutník, byla slavnostně a stylově „pokřtěna“ během rockového a pivního festivalu POUTNÍKfest v Pelhřimově.

Slavnostní akt provedli osobně na festivalovém pódiu před více než třemi tisíci rockovými fanoušky starosta města Pelhřimova Ing. František Kučera a obchodní ředitel Pivovaru Poutník Jiří Vacek. Logo stezky přitom třímal v rukou opravdový poutník, tedy bájný dávný zakladatel města, a bylo pokropeno Poutníkem, tedy dotyčným vyhlášeným pivem.

Poutníkova pivní stezka je nový společný produkt Kulturních zařízení města Pelhřimova a Pivovaru Poutník. Toho, kdo se po ní vydá ať už pěšky nebo na kole, čeká návštěva nejkrásnějších míst Brány Vysočiny – Křemešníku s rozhlednou a poutním kostelíkem, Nové Cerekve s unikátní židovskou synagogou, Červené Řečice a dalších, z nichž každé nabízí i možnost příjemného posezení u piva. Stezka je vedena po turistických trasách, cyklotrasách a málo frekventovaných silničkách, na rozcestích jsou navigace s logem stezky. Tímto logem jsou označeny i Poutníkovy hospůdky a restaurace na trase.

Poutníkova pivní stezka je pro potěchu duše i těla, ale její návštěvníci se mohou zapojit i do zajímavé soutěže o pivo Poutník. Všichni, kterým se podaří navštívit celý okruh v jednom dni a dají si v každé hospůdce alespoň jedno pivo, budou zařazeni do losování o tři bedny piva Poutník. Délka celé trasy je 60 kilometrů, ale kdo navštíví třeba jen její část, určitě nebude litovat. Pamatujte - není nic krásnějšího, než si udělat žízeň pohybem po malebné krajině a průběžně ji hasit lahodným pivem! Novinkyvysočina.cz informoval Mgr. Martin Ecler, ředitel Kulturního zařízení města Pelhřimova, p.o.

Gambrinus Ležák Nový Bohém

Publikováno:před 2 letyZdroj:GalerieReklamy.czGambrinus

Pivovar Gambrinus spadající pod Plzeňský Prazdroj se rozhodl posílit zájem o čepované pivo limitovanou várkou ležáku s názvem Gambrinus Nový Bohém. Nabízí ho pouze v hospodách a restauracích během května a června. Akci provází kampaň, kterou spoluvytvořily agentury Triad a McCann.

Kampaň běží v několika kanálech v měsíci květnu. "Kromě intenzivní podpory v hospodách a restauracích probíhá kampaň také v digitálních médiích. V domácím regionu je podpora ještě intenzivnější o podporu v rádiích a v out-of-home médiích," přiblížila mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová. Plánování a nákup médií zaštiťuje mediální agentura MEC, PR aktivity má na starost agentura Botticelli.

Podle Krásové chce značka posílit zájem o čepované pivo, a tím podpořit hospody a restaurace. "V loňském roce uvařili sládci pivovaru poprvé mimořádnou várku z čerstvého chmele, která sklidila úspěch. Proto jsme se letos rozhodli s českými chmelaři spolupracovat častěji a vybírat méně známé české odrůdy chmele," uvedla Krásová.

Ležák Nový Bohém je zastudena chmelený novou odrůdou českého chmele Bohemie.

V kraji vznikají další minipivovary, v plánu jsou i pivní lázně

Publikováno:před 2 letyZdroj:iDNES.czAutor:Ladislav Vaindl

Otvírání nových minipivovarů je stále velkou módou. A platí to i v Plzeňském kraji. Jen za poslední rok tu vzniklo hned třináct nových výrobců oblíbeného nápoje. Momentálně v regionu vaří třicet pivovarů a vypadá to, že další velmi brzy přibudou.

„O tématu se v poslední době stále více mluví a píše. Otevírání nových pivovarů je tak bráno jako trend. Není to tak pouze v Plzeňském kraji, ale po celé republice. Nějakou dobu tento stav zřejmě ještě potrvá,“ uvedl místopředseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Kočka.

Před nedávnem přitom odborníci odhadovali, že výstavba malých pivovarů se zastaví. Stropem měl být v republice počet 250 až 300. „Tam už teď jsme. A jenom v letošním roce by mělo vzniknout dalších třicet až čtyřicet pivovarů,“ konstatuje Kočka

Jenom v Plzni během několika měsíců vznikly tři – Joe´s Garage, Blahovar a naposledy U Lenocha v Újezdu. Sládci se nově činí také na Klatovsku. Pivovary za poslední rok vyrostly v Sušici, Laznech, Rabí a Bezděkově.

Některé provozy vznikají už u fungujících hotelů či restaurací. To je například případ horšovskotýnského Gurmánu nebo příšovského minipivovaru. „Ve vesnici nikdy pivovar nebyl. Místní jsou rádi, že tady vznikl. Zároveň k nám hodně jezdí cyklisté a projevuje se také pivní turistika,“ říká Ondřej Krause z příšovského pivovaru.

Plánují se i lázně
Jinde zase provozovatelé a sládci navazují na tradici, která byla před lety přerušena. To platí třeba o pivovaru v Bezděkově u Klatov.

Po dlouhých letech tu tak ožili Dva medvědi držící půllitr, kteří byli ve znaku knížecího pivovaru mezi roky 1870 a 1950. A stali se také symbolem nového pivovaru. Právě otevřel a nabízí nejen několik druhů zlatavého moku, ale i stylovou podzemní restauraci a další atraktivní rozlehlé prostory. Zájemci se mohou těšit i na ubytování a pivní lázně, které budou k dispozici v srpnu.

„Areál v Bezděkově mě zaujal už před lety a proto jsem v něm začal před třemi roky podnikat. A když část opustil jeden z nájemců, který vyráběl sýry, začal jsem přemýšlet o využití těch fantastických prostorných sklepů. Byl by totiž hřích je nechat ležet ladem,“ říkámajitel Bezděkovského pivovaru Radek Kollross ze Zahorčic u Strážova. „Malých pivovarů je sice už hodně, ale my chceme nabídnout ještě něco víc než jen pivo. Třeba pivní lázně v našem regionu chybí,“ tvrdí.

Odhodlaný podnikatel si je v době boomu malých soukromých pivovarů vědom značné konkurence. „Doma mi říkali, že jsem blázen. Ale kdybych si nevěřil, nešel bych do toho. Věřím, že náš Bezděkovský pivovar bude místem, kam budou lidé rádi jezdit a ještě raději se vracet. A že naše pivo bude žádané,“ dodává.

Bezděkovský pivovar má otevřeno sedm dní v týdnu a nyní nabízí tři druhy zlatavého moku. Nabídka se má ustálit na světlé desítce a světlé a polotmavé dvanáctce. Všechna piva jsou nefiltrovaná, nepasterovaná. Fakt, že sládci malých pivovarů produkty neupravují, pivaře velmi láká.

Třeba je experimentovat
Narůstající konkurence ale také nutí výrobce stále více experimentovat. Často sahají k pivním stylům, které byly ještě donedávna v Čechách takřka neznámé. Právě rozmanitost jim pomáhá k prosazení se na trhu. „V současné době je u nás velký boom svrchně kvašených piv. Velká řada pivovarů je proto začala vařit,“ říká plzeňský sládek Josef Krýsl z pivovaru Joe´s Garage Beer.

Prosazují se tak piva typu „ale“, která jsou běžná spíše v Anglii nebo USA. „Někteří lidé si možná myslí, že udělat svrchně kvašené pivo je legrace. Prokvasí to za čtyři dny a za deset dní je připraveno k výstavu. Ovšem tak jednoduché to není. Aby bylo pivo za těchto podmínek vyrovnané, chutné a pitelné, dá mnohem větší starost. Navíc nemáme historickou zkušenost,“ doplňuje Krýsl.

Podle místopředsedy Jana Kočky se začínají prosazovat i další, dříve pro české pivaře nemyslitelné druhy piv. „Vzhledem k vysokému počtu minipivovarů sládci zkouší u nás netradiční styly. Vybírat je z čeho, ve světě jich existují kolem stovky. Používají se třeba různé typy chmelů nebo se pivo nechá dozrát v sudu po nějakém alkoholu. Výhoda minipivovarů je malá varna. Sládci tak mohou experimentovat,“ konstatuje Kočka.

Vratislavický Ale Regionální potravinou 2015

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pivovar KonradAutor:Pavel Regner, ing.Konrad

V polovině letošního května sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského libereckého úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR navrhla pivu Vratislavický Ale udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2015 v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

O titul Regionální potravina, který je zárukou místního regionálního původu, mohou soutěžit pouze výrobky s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Libereckého kraje. Vratislavický Ale je svrchně kvašené, velmi hořké a silné pivo. Kombinací ječných a pšeničných sladů se získá 16° mladina. Po kvašení má toto pivo 7% alkoholu. Výjimečnou hořkost mu dávají původní americké odrůdy chmele.

Vratislavický Ale byl na trh poprvé uveden o vánočních svátcích. Je k dostání v pivovarské prodejně a u všech dobrých prodejců piva. Samozřejmě bude nabízen i na Slavnostech vratislavického piva 27.6.2015 v pivovaru Vratislavice.

Pivoňka aneb co jste o pivu (možná) nevěděli: díl 1. Boon Oude Geuze

Publikováno:před 2 letyZdroj:Blog iDNESAutor:Filip Škopek

Naše české pivo většina z nás i dnes, v roce 2015 považuje za nejlepší na světě. Každý má to své oblíbené, a každý si ho dokáže skvěle obhájit.

V posledních zhruba 7 - 8 letech na našem území zaznamenáváme snad všichni nebývalý boom malých a mikropivovarů, kterých je dnes na našem území již více než 200 a stále přibývají nové.

S tím logicky přichází i jistá progresivita sládků. Začínají kromě desítek, ležáků a tu a tam nějakého toho pšeničného vařit i piva méně známých stylů, nebo dokonce zcela neznámé pivní styly.

V následujících několika dílech tohoto seriálu bych rád představil několik tuzemských i zahraničních piv, která si dle mého názoru zaslouží pozornost a případně také nějaké to ochutnání.

Díl 1. - Boon Oude Geuze
Pivo Oude Geuze z Belgického pivovaru Boon je pro začátek asi nejlepším příkladem netradičního piva. Abychom tomu porozuměli, je nutné si říci, že jedno ze základních dělení piva je na piva spodně kvašená a svrchně kvašená. Spodně kvašená jsou převážně ležáky, či jejich různé obměny, jako například výčepní pivo, nebo třeba polotmavé, či tmavé speciály. Mezi svrchně kvašená piva patří mimo jiné Stout, Porter, Ale (čti ejl), nebo Bavorské pšeničné.

Pivo Oude Geuze překvapivě nepatří ani mezi jedno. Jedná se totiž o zástupce velmi ojedinělého pivního stylu Lambic (někdy také Lambiek, Lambik, nebo dokonce Sour Ale). Název stylu Lambic se pravděpodobně odvozuje právě od sídla pivovaru Boon - vesničky Lembeek. Lambicy jsou kvašené spontánně.

Piva tohotu stylu se vaří v oblasti zvané Payotten, která leží jihozápadně od Bruselu a protéká jí řeka Senne. Zajímavostí je, že tímto krajem prochází také hranice Vallonského a Vlámského regionu.

Kdysi dávno byla spontánně kvašena všechna piva. Princip metody spontánního kvašení spočívá v tom, že po uvaření rmutu, se mladina nechá odpočívat v chladících kádích, ale na rozdíl od jiných stylů se nepřidávájí ušlechtilé kvasnice, ale nechává se působit mikroflóra, která je charakteristická právě pro údolí řeky Senny. K tomu slouží otevřené střešní vikýře, kterými jsou vybaveny všechny pivovary zabývající se vařením Lambiců.

Nejsem pivovarník a proto neznám detailně všechy postupy a procedury během vaření a ani nechci nikoho zdržovat detaily. Jen dodám, že pivo se sice hojně chmelí, ale paradoxně u něj není žádoucí chmelové aroma, ale pouze konzervační účinky chmelu, které jsou známy již po mnoho století. A proto se chmel nechává až tři roky odlěžet, aby ztratil aroma. Po dvojím kvašení se pivo nechává dozrát v dubových sudech. Často se pivo staří v sudech po vínu, portském, nebo sherry.

Lambic zraje poměrně dlouze, obvykle je to minimálně rok, ale není výjimkou, pokud zraje i tři roky.

Existují i různé poddruhy Lambiců. Zejména se jedná o tzv. Geuze. Zjednodušeně řečeno Geuze je směs mladého a vyzrálého Lambicu.

Dále je zcela běžné, že Lambicy zrají společně s ovocem. Původní ovocné příchutě byly třešeň (kriek) a malina (framboise). Jak se na takovýto lokální fenomén sluší, tak i třešně jsou pro Krieky speciálně vyšlechtěny. Odrůda se jmenue Shaarbeek a vyznačuje se velmi tmavou barvou a suchou chutí. Dnes juž některé pivovary ochucují třeba i jablky či černým rybízem.

Nyní již k našemu Boonu Oude Geuze. (oude znamená starodávný, ale v tomto kontextu se dá přeložit i jako "původní")

Tento mix déle a krátce zrajících Lambiců se vyznačuje velmi příjemnou a lehkou kyselostí, která v první fázi velmi intenzivně připomíná rebarboru. Dale zde můžeme poznat lehké tóny rybízu a suchého vína. Pivo je velmi osvěžující, řízné a pro poměrně vysoké procento alkoholu (7%) se krásně hodí jako aperitiv. Ideálně se pije při cca 12°C.

Lambicy nejsou pro každého. Nepijí se jako se pije ležák. Mají svou specifickou kulturu a uplatnění. Těžko si představit, že si člověk sedne k hokeji, otevře sáček brambůrků a k tomu si dá Lamic. Mají ale zcela nezaměnitelnou chuť a neexistuje jiný pivní styl, který by se dal považovat za tolik unikátní.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983