Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Vrchní sládek pokřtil hříbě, Bret bude rozvážet pivo po Plzni

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jitka ŠrámkováPrazdroj

Sládek Plzeňského Prazdroje pokřtil v sobotu hříbě formanské klisny. Až vyroste, bude rozvážet pivo po plzeňských hospodách.

Tříměsíční Bret je potomkem čtrnáctileté formanské klisny Barny. Ta s formankou Janou Šůsovou a dalšími dvěma koni rozváží pivo po západočeské metropoli. Bret je v budoucnu doplní.

O víkendu pokřtil hříbě na sedmém ročníku Újezdecké podkovy sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Jak jinak než plzeňským pivem.

Koňské povozy používal pivovar k dopravě piva od založení v roce 1842 až do roku 1913, kdy pořídil první nákladní automobily. Na delších vzdálenostech začala koně vytlačovat také železnice.

„Cesta piva do Prahy trvala v prvních letech fungování pivovaru i kolem tří dnů,“ řekl sládek Václav Berka. Po druhé světové válce do roku 1957 už jezdili koně pouze po areálu pivovaru.

V plzeňských ulicích se opět objevili po roce 1990, kdy tradici obnovila rodina Šůsových.

PILSNER FEST 2017 – Oslavte s námi den, kdy české pivo změnilo svět

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Webmagazín.czPrazdroj

Takto zve plzeňský pivovar Prazdroj na letošní jubilejní oslavy zrodu světoznámého ležáku Pilsner Urquell. A dodává: Poznejte příběh plzeňského originálu a staňte se jeho součástí. Jak a kdy? Návštěvou „města piva“ Plzně v sobotu 7. října.

A nebude to lecjaké výročí. Od uvaření první várky spodně kvašeného ležáku uplyne letos 175 let. Sládkovi Josefu Grollovi se povedl jedinečný kousek. Spojením výjimečné plzeňské vody z podzemních pramenů, hořkého žateckého chmele a světlého ječného sladu vznikl 5. října 1842 nenapodobitelný originál, pivo se zlatou barvou, sněhobílou pěnou a říznou chutí, které se stalo vzorem 70 % světové produkce piva.

Tento důležitý okamžik připomene tradiční Pilsner Fest, nejdůležitější pivní událost v Plzni, která každoročně přiláká kolem 50 tisíc návštěvníků. Letošní jubilejní ročník se odehraje 7. října 2017 v prostorách plzeňského pivovaru a na náměstí Republiky v Plzni. Oslavy začnou v 11:00, vstup je zdarma. A protože Pilsner Urquell slaví 175. narozeniny, bude letošní oslava ještě výjimečnější.

Těšit se můžete na pivo v té nejlepší kvalitě. Budete moci ochutnat plzeňský ležák Pilsner Urquell v nefiltrované podobě a na několika místech vám pivovar nabídne pivo přímo z tanku. Ve velkokapacitních stanech zažijete jedinečnou atmosféru jako v restauraci a vychutnáte si perfektně načepované pivo ve skle. Čepování bude probíhat pod dohledem zkušených Master Bartenderů, finalistů soutěže o nejlepšího výčepního plzeňského ležáku, a budete mít rovněž příležitost potkat se s pivovarskými sládky.

K dobrému pivu patří dobré jídlo. Ve spojení s gurmánským Fresh Food festivalem je připravena nabídka nejrůznějších českých i zahraničních specialit ze zemí, kam se Pilsner Urquell vyváží. Speciální menu budou mít připraveny také místní partnerské restaurace – Lokál, Švejk a Na Spilce. Exkluzivním hostem festivalu bude pražská hospoda U Pinkasů, která se na Pilsner Festu letos objeví úplně poprvé. Čeká vás však také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány pod taktovkou kulinářského Fresh Festivalu. V rámci evropské kuchyně zde mimo české klasiky bude mít své zastoupení také Itálie, Francie a Německo a pochutnat si budete moci rovněž na specialitách ze vzdálenějších krajin, jako jsou Vietnam, Mexiko a Severní a Jižní Amerika.

Co by to bylo za oslavu, kdyby chyběla dobrá hudba? Na letošním Pilsner Festu zahrají například Support Lesbiens, Monkey Business, Mňága a Žďorp, Sto zvířat, Lenny, Jelen a další. Prostor pivovaru, náměstí Republiky i přilehlé prostory budou žít hudbou. Podrobný program najdete na http://www.pilsnerfest.cz/program

Své umění předvedou ve speciálním stánku na nádvoří pivovarští bednáři, kteří pro letošní Pilsner Fest připravili jako odkaz k výročí 175 let od uvaření první várky plzeňského ležáku dva sudy o objemu 175 litrů. Bednářská parta na místě představí své řemeslo a ukáže, jak probíhá výroba dřevěného sudu od opracování až po jeho složení z dřevěných dužin. Bednáři všem příchozím také nabídnou možnost vyzkoušet si, jak by se v tomto řemesle osvědčili. Jak správně načepovat pivo (na hladinku, šnyt či mlíko) vás naučí mistři výčepní ve Škole čepování.

Jako tradičně bude součástí Pilsner Festu společný přípitek v 18.42, v čase, který odkazuje přímo k roku 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka plzeňského originálu. Přípitek proběhne současně na obou scénách Pilsner Festu (v pivovaru & na náměstí Republiky) a pronesou ho hlavní představitelé společnosti Plzeňský Prazdroj a města Plzeň. Těsně před slavnostním okamžikem se rovněž narazí dva 175 litrové dřevěné sudy piva, jako odkaz k 175. narozeninám.

Na místo vzniku tradičního piva odveze zájemce z Prahy speciální vlak, který bude pro všechny jeho gratulanty zdarma. Cílem je zároveň podpořit zodpovědnou konzumaci a zajistit tak všem návštěvníkům z Prahy a okolí bezpečný odvoz z akce. Vlak odjíždí v 10.25 z pražského Hlavního nádraží a zpět do Prahy se vrací ve 23.30. Kapacita je však omezená, je tedy potřeba přijít včas.

Prazdroj zdražuje plechovkové a lahvové pivo, zvyšují se náklady.

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:iRozhlas.czAutor:Jitka HanžlováPrazdroj

Plzeňský Prazdroj zdražil všechny druhy svých piv, která se prodávají v obchodech. Tedy ta, která jsou v lahvích nebo v plechovkách. Ceny točeného se nemění.

Pivovar zvýšil ceny o tři procenta, což může znamenat zdražení o pár haléřů, maximálně o korunu. Záleží ale na tom, jak se zachovají obchodníci a zda přizpůsobí své marže. A také jak velké mají zásoby.

Růst cen jen u plechovek a lahví pivovar zdůvodnil tím, že zdražují hlavně obaly. Například hliník, který se používá pro výrobu plechovek. Jak ale řekla Radiožurnálu mluvčí pivovaru Jitka Němečková, chce také chránit hospody a restaurace, které pivo čepují.

„Zachováváme ceny piva čepovaného pro hospody a restaurace na stále stejné úrovni. Podporujeme tak českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací, kteří se v poslední době museli potýkat s regulatorními opatřeními,“ vysvětlila. Opatřeními myslí hlavně povinnost zavedení EET a zákaz kouření v restauracích.

Je pravda, že v poslední době si mnozí hospodští hlavně v menších obcích stěžují na to, že hostů ubývá. Že si lidé spíše koupí pivo v obchodě, než aby si došli na točené. Jenže je otázka, na kolik může tento trend nová cenová politika Prazdroje změnit.

Změna chování je dlouhodobá
Zatím je to jen jeden pivovar a zdražení baleného piva není tak výrazné, aby vedlo k nějaké revoluci ve zvycích pivařů.

„Tak točený je točený. Kdo chce být doma, tak si to koupí doma, ať už je to z obchodu nebo z hospody, takže myslím, že je to jedno,“ myslí si třeba Světlana Korová z pražské restaurace Ztráty a nálezy.

Tomáš Maier z katedry ekonomiky České zemědělské univerzity ale upozorňuje, že trend návštěv pivnic a hospod se mění už několik let. „Změna toho spotřebitelského chování je dlouhodobá. Jsou tu demografické vlivy, typický český pivař odchází, který byl zvyklý každý den zajít do hospody a dát si několik kousků. Lahvové pivo si nyní lidé kupují třeba na zahrádky, takže změna bude minimální,“ řekl Radiožurnálu.

Konkurence nic nemění
Jiné české pivovary zatím nemluví o tom, že by o zvyšování cen v dohledné době také přemýšlely. „K případné úpravě cen společnost Pivovary Staropramen přistupuje na základě vlastní analýzy nákladů a vlastních vstupů, ne na základě konkurence,“ potvrdila například mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Mluvčí Budějovického Burvaru Petr Samec na dotaz odepsal, že pivovar má vlastní cenovou politiku a o případných změnách nejprve informuje své obchodní partnery. Podobně postupují i další výrobci piva.

Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla téměř o 2 procenta na 20 a půl milionu hektolitrů piva a nealka. Domácí spotřeba byla 143 litrů piva na hlavu za rok.

Světlým ležákům kraluje Zubr Premium

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:České nápojeZubr

Dlouhodobě oceňovanou kvalitu piv z produkce pivovaru Zubr stvrdil absolutní triumf v degustační soutěži České pivo 2017, když pivovar získal vítězný double mezi ležáky. Nejlepším ležákem roku 2017 se stal Zubr Premium, který opanoval nejprestižnější kategorii soutěže, první místo v kategorii jedenáctistupňových piv získal čtyřikrát chmelený ležák Zubr Grand. Úspěch slavil také Zubr Classic třetím místem v kategorii světlých výčepních piv.

Zubr Premium tak navázal na vítězství z roku 2015 v téže soutěži a na absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016. „Velmi nás těší, že si v letošním roce opět připisujeme další medailová umístění, obzvláště, že si vezeme domů nejvyšší ocenění v královské kategorii, tedy kategorii prémiových ležáků a zároveň i v kategorii jedenáctistupňových ležáků. Právě ležáky jsou vlajkovou lodí našeho pivovaru, které slaví úspěchy nejen na poli soutěžním, ale i mezi zákazníky,“ komentuje letošní ocenění Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Pivovar Zubr, který v letošním roce oslavil 145. výročí položení základního kamene, si zakládá na tradiční výrobě a kvalitních regionálních surovinách. „Vaříme poctivé české pivo, které oceňují pivovarští odborníci i naši konzumenti, kteří jsou často ještě přísnějšími hodnotiteli. Dlouhodobě sázíme na tradiční technologie a klasickou výrobu, abychom všem milovníkům zlatého moku mohli vždy nabídnout jen to nejlepší,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr, jejíž piva si za posledních dvacet let odnesla desítky cen z prestižních českých i zahraničních degustačních soutěží.

Úspěchu v letošním ročníku soutěže se dočkala i piva ze sesterského pivovaru Litovel, která si odvezla dvě ocenění pro svá tmavá piva a vítezství v kategorii světlých výčepních piv pro Litovel Moravan. Pivovarská skupina PMS celkově získala celkem šest ocenění a stala se jednoznačně nejúspěšnější skupinou soutěže České pivo 2017.

Odbornou soutěž České pivo vyhlašuje každoročně Český svaz pivovarů a sladoven již od roku 2001. Odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Degustační komise, která za dohledu notáře posuzuje senzorické vlastnosti piva, je složená z pivovarníků, pedagogů a odborníků Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Objektivita hodnocení je zajištěna dvoukolovým hodnocením.

Nejlepším světlým pivem se stal Litovel Moravan

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:České nápojeLitovel

Pivu z Hané se opět dařilo, Litovel Moravan zvítězil v prestižní odborné degustační soutěži České pivo 2017. Druhé a třetí místo mezi tmavými pivy získala piva Litovel Premium Dark a Litovel Dark. Hned trojnásobný úspěch zaznamenalo pivo z Pivovaru Litovel v odborné degustační soutěži České pivo 2017. Šampionem se pro rok 2017 stal světlý Litovel Moravan, který poprvé uvařil emeritní sládek litovelského pivovaru Miroslav Koutek se svými spolupracovníky již před 35 lety.

„Vítězství v soutěži České pivo je pro nás dalším důvodem k radosti v roce, kdy slavíme výročí 35 let piva Moravan,“ komentuje úspěch Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. „Těší nás, že odborníci již poněkolikáté ocenili naše pivo, vařené tradičními postupy z ječmene z úrodné Hané, z tršického a žateckého chmele a místní skvělé vody z Litovelského Pomoraví. Ocenění patří také Miroslavu Koutkovi, bez kterého by náš pivovar nebyl tím, čím je dnes,“ dodává.

Pivovaru Litovel patří v letošním ročníku soutěže České pivo také druhá a třetí příčka mezi tmavými pivy, na kterých se umístily tmavý ležák Litovel Premium Dark a tmavé výčepní pivo Litovel Dark.

Soutěž každoročně pořádá Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. Jednotlivé vzorky piva pečlivě zkoumá odborná komise, složená z pivovarníků, pedagogů i odborníků z Chmelařského institutu, maximální objektivitu zaručuje hodnocení ve dvou kolech za dohledu notáře.

Oceněná piva soutěže České pivo 2017:

Litovel Moravan
Optimální sladěnost intenzivní lahodné aromatické hořkosti a střední plnosti, výborný říz a velmi dobrá pěnivost, to jsou hlavní charakteristické vlastnosti piva, které poprvé uvařil před 35 lety emeritní sládek pivovaru Litovel Miroslav Koutek se svými spolupracovníky.

Litovel Premium Dark
Černý ležák z Litovle má bohatou kompaktní pěnu, příjemnou hořkost a jedinečnou karamelovou chuť a vůni, získanou z praženého karamelového a bavorského sladu.

Litovel Dark
Středně plné tmavé výčepní pivo z Litovle se vyznačuje příjemnou středně karamelovou vůní, charakteristickou hořkostí a barvou.

Ocenění Pivovaru Litovel v posledních ročnících soutěže České pivo

České pivo 2017
1. místo ČESKÉ PIVO 2017 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
2. místo ČESKÉ PIVO 2017 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Premium Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2017 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark

České pivo 2016
1. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
1. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark
2. místo ČESKÉ PIVO 2016 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium

České pivo 2015
1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii nealkoholických piv za Litovel Free
1. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
3. místo ČESKÉ PIVO 2015 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Schwarzbier

České pivo 2014
1. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii tmavých piv za Litovel Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
3. místo ČESKÉ PIVO 2014 z Prahy v kategorii nealkoholických piv za Litovel Free

České pivo 2013
1. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
1. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark
3. místo ČESKÉ PIVO 2013 z Prahy v kategorii tmavých ležáků za Litovel Schwarzbier Premium

České pivo 2012
1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium
1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan
1. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Classic
3. místo ČESKÉ PIVO 2012 z Prahy v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark

Farář se před 25 lety rozhodl vrátit život do vybydleného Neratova. Slaví úspěchy

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Česká televizeAutor:ČT24

Sdružení Neratov, které ve stejnojmenné obci u česko-polské hranice buduje už 25 let zázemí pro lidi s mentálním a tělesným postižením, si na začátku vytklo za cíl navrátit život do vysídlené obce a obnovit poutní místo. Postupně se mu to podařilo a život se do obce opět vrací.

Ještě před druhou světovou válkou měl Neratov stovky stálých obyvatel. Po poválečném vysídlení Němců z něj zbyla jen osada s několika chalupáři. Na počátku 90. let už byli v Neratově pouze dva stálí obyvatelé.

Dominantou obce byl chátrající kostel bez střechy. Farář Josef Suchár se to rozhodl změnit a v roce 1992 založil Sdružení Neratov. „Je to místo poutní, tedy kam lidé putují. A bylo hodně zničené, tak jsme ho chtěli opravit,“ říká farář dnes. Sdružení nedávno získalo ocenění Zaměstnavatel bez bariér.

V současnosti už v Neratově na stálo žije téměř sedm desítek lidí, velká část z nich s nějakým zdravotním postižením. Sdružení tu provozuje třeba restauraci, obchod nebo zahradnictví. Místo je častým cílem turistů a ti ho oceňují.

Aktuálně dává Sdružení Neratov práci už zhruba dvěma stovkám lidí. Nejen v Neratově, ale i v okolí. Chráněná dílna je například v Králíkách nebo Žamberku. Sdružení ale neusíná na vavřínech, v listopadu se třeba chystá otevřít pivovar, v němž zaměstná dalších 7 lidí.

Přispívá ale také k dění v Neratově a stará se i o vzdělávání. V nedalekých Bartošovicích otevřelo základní školu pro handicapované děti a každé léto pořádá divadelní festival s mentálně postiženými herci.

Ve Studénce mají pivo pro fajnšmekry! Nový pivovárek vaří jenom „Ejly“

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš SvobodaDejf

David Hanzelka začal vařit pivo nejprve doma na sporáku, pak se přesunul s šedesátilitrovým hrncem a hořákem do garáže, ale i ta mu byla časem malá. A tak letos v červenci otevřel ve Studénce svůj vlastní minipivovar Dejf.

Zaměřuje se výhradně na svrchně kvašená piva, která jej zaujala už před lety. Domácím vařičem je více než deset roků, během kterých vyzkoušel mnoho pivních stylů. Nejčastěji jsou to piva typu American Pale Ale a Indian Pale Ale, česky zkrátka „Ejly“.

„Chci hlavně vařit pořád nová a dobrá piva. Aktuálně mám v nabídce sedm druhů, z toho je šest mých a jeden vznikl ve spolupráci s dalším malým pivovárkem. Plánuju však další a další, což mě baví. Pokaždé jsem zvědavý, jak budou chutnat nové chmely,“ říká David Hanzelka, kterého k pivovarnictví přivedla láska k pivu a rozhlasová reportáž.

Díky ní se dozvěděl, že i doma lze uvařit velice kvalitní pivní speciály, které jsou doménou především menších výrobců. „Když jsem vařil první svrchňák, moc jsem tomu nevěřil. Nakonec jsem ale zjistil, že to je naopak a vlastní pivo mi chutnalo více než klasický pasterizovaný ležák, který se dělá ve velkém,“ vzpomíná na domovarnické začátky.

Teď, nebo nikdy
Vařit pro sebe a pro partu kámošů a známých, to je společné poslání všech nadšenců, jako je on. Jenže pokud pivo chutná a poptávka sílí, myšlenky na stavbu profesionální technologie nabývají na intenzitě.

„O minipivovaru jsem přemýšlel dlouho, ale pořád byly nějaké překážky, časové nebo finanční. Měl jsem i období, kdy jsem z toho byl trochu znechucený. Člověk přece jen vařením doma v hrnci otravuje rodinu,“ pokračuje ve vyprávění „Dejf“, kterého zřejmě zachránilo stěhování od sporáku do garáže. Tam si mohl vařit podle svého.

„Najednou to ve mně dozrálo a řekl jsem si, buď teď, nebo nikdy. Koupil jsem 250 litrovou varnu a našel borce, kteří svařují technologie z nerezu. Tak vznikl pivovar. Sice jsem sotva začal, ale už vím, že potřebuju větší kapacitu. Jak pivo chutná a jde do světa, lidé ho chtějí opakovaně,“ usmívá se muž, který se profesně zabývá distribucí elektronických součástek a strojírenstvím.

Pivovárek je pro něj stále koníčkem, který však roste svižným tempem, takže kapacitu by potřeboval zhruba dvojnásobnou.

„Rád bych pokryl spotřebu svou a kamarádů kolem. Máme takový neoficiální spolek, kde všichni pijeme spíše svrchně kvašená piva. Všechny pivovary se snaží hospodařit, jak se říká, kolem komína a pak pivo dostat třeba do pivotéky. To je i moje cesta, i když je to pořád hlavně o dobrodružství,“ vysvětluje David Hanzelka.

Jeho piva bývají na čepu třeba v ostravské hospůdce U Oráče nebo v Múza baru v Novém Jičíně. Přímo ve Studénce mívá otevřeno třikrát týdně, kdy prodává čerstvé pivo stočené do lahví nebo sudů.

„Pořád se držím druhů, jako jsou IPA, APA nebo Red Ale. Chci však zkoušet i jiné druhy, třeba kyselá piva, byť vím, že v našem regionu to asi hit nebude. Pivních stylů, které jsem nevařil, je pořád ještě hodně,“ podotýká náš průvodce, kteří se řídí heslem: „Hlavně pořádně chmelit a chmelit!“

Pomáhá celá rodina
Protože otevřel teprve před dvěma měsíci, velmi mile jej překvapil okamžitý zájem. I když přiznává, že osobně Facebook nemusí, lidé si jej právě na sociálních sítích, se kterými mu pomáhá kamarád, našli.

„Zatím to funguje velice dobře. Stačí zveřejnit, co máme nového a kde jsme zrovna na čepu a lidi za pivem přijdou. Přes léto k nám navíc chodilo i hodně místních, což jsem až tolik nečekal,“ přiznává zakladatel řemeslného, tedy na ruční dřině postaveného, pivovaru.

Lidé podle něj mají stále lepší přehled o tom, co pivní trh nabízí, a to včetně starší generace, která byla zvyklá na klasiku v podobě ležáku. Připlatit si za pivní degustaci, kterou mají na svědomí specifické chmelové odrůdy, je samozřejmost pro docela početnou skupinu zákazníků.

Dříve si chmely objednával z Anglie, ale současný tuzemský sortiment už je na dostačující úrovni. Ačkoli… „Občas nejsou některé druhy k dostání, ale s tím se potýkáme všichni. Letos se snad i u nás mělo vyšlechtit několik nových aromatických druhů, takže doufám, že bude širší nabídka,“ těší se David Hanzelka na nové výzvy.

Tou největší pro něj dál zůstává skloubení profesního a rodinného života s pivovarnickým podnikáním. Jeho nejbližší naštěstí mají pro další náročnou práci pochopení.

„Pomáhá mi manželka a taky starší syn, kterého jsem dokonce chtěl donutit, aby šel studovat pivovarnictví. Ale nepodařilo se mi to. Podporu v rodině však rozhodně mám,“ dodává na závěr majitel pivovárku ze Studénky.

Čerstvý nováček na Pivní mapě našeho kraje se zatím docela nenápadně skrývá v přízemí domku u hlavní silnice, ale kdo má tu správnou chuť a touhu poznávat nové pivní styly, určitě jej bez potíží objeví.

Tak „Dej Bůh štěstí!“ a u piva zase někdy na viděnou.

Minipivovar Dejf
Místo: 2. května 390, Studénka
Druhy piv: vaří svrchně kvašená nefiltrovaná a nepasterizovaná piva, v nabídce bývá atomově chmelená Atomico IPA 13,5°, dále Mechanico IPA 13,5°, Whale APA 12°, tropická Plešatico APA 13° (vaří společně s pivovarem Dva plešouni), Wolf SMaSH IPA 13°, Electrico R´n´R IPA 15° vařená s použitím žitného sladu a IPA zvaná Grizzly

Pivní degustátorka: Ženy hledají v pivu jiné chutě než muži

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Deník.czAutor:Jozef Gáfrik

Věru Lehovcovou přivedla k pivu práce v laboratoři. Ochutnávání piva pak zcela propadla a nyní vede kolektiv patnácti degustátorů. V laboratoři řídí stejný počet mužů jako žen a jak sama říká, degustovat umějí obě pohlaví stejně, odlišnosti nachází jen v citlivosti na různé chutě.

Je vaše láska k pivu ovlivněna i tím, že bydlíte vedle velkopopovického pivovaru?
Přiznávám, že ano. Už během studia jsem chodila do pivovaru na prázdninové brigády. K pivu jsem se však pořádně dostala až později, když jsem začala pracovat v laboratoři velkopopovického pivovaru. Ověřování kvality totiž neodmyslitelně patří k vaření piva. Později jsem v sobě objevila nejen vášeň pro poznávání chutí.

Jak jste se k práci v laboratoři dostala? To asi není běžný dětský sen.
Bylo to dílo náhody. Když jsem byla malá, chtěla jsem být učitelkou, později jsem se zamilovala do historie. Ale pak jsme měli v osmé třídě výbornou učitelku chemie a bylo rozhodnuto. Vystudovala jsem potravinářskou chemii a technologie. Pracovala jsem rok jako technoložka v Pražských sodovkárnách, když jsem četla v novinách inzerát, že ve velkopopovickém pivovaru hledají laborantku. A od té doby jsem tu, celkem kolem čtyřiceti let.

Co vás na této činností baví nejvíce?
Pivo a vše kolem něj. Je to přece náš národní nápoj, i když nechci, aby má slova zněla jako fráze. Ve vaření piva máme v Česku dlouholetou tradici a těší mě, že jsem tak trochu její součástí. Baví mě rovněž práce s lidmi. A pivo je jedna z věcí, která dokáže lidi spojit. Návštěva hospody je taková malá psychoterapie.

Jak se vám daří skloubit pracovní a osobní život?
Myslím, že když je člověk dobrý organizátor, jde všechno –- ale když byly děti malé, bez pomoci a pochopení rodiny by bylo vše mnohem složitější.

Jste u mužů oblíbená, protože rozumíte něčemu, co mají rádi?
Jo, to je pravda. Mí přátelé to vědí už dlouho, takže moje práce jim přijde normální, ale když jsem mezi novými lidmi a ukáže se, že jsem pivní degustátorka, hned si chtějí o této práci povídat, hlavně muži.

Nežárlí váš manžel?
Jsme spolu téměř čtyřicet let, takže bych řekla, že je zvyklý. Kromě toho mě má na dohled, protože pracuje v pivovaru jako vodohospodář a pivo je jeho nejoblíbenější

Co musí člověk udělat pro to, aby se z něj stal pivní degustátor?
Je důležité říct, že degustátorství není hlavní náplň mé práce, ale její část. Zodpovídám za mikrobiologickou kontrolu vstupních surovin, meziproduktů a hotového výrobku. V oblasti senzoriky koordinuji patnáctičlennou skupinu spolupracovníků. Starám se o to, aby se k lidem dostalo dobré a kvalitní pivo. A právě senzorické testování kvality, tedy degustace, je má každodenní rutina. Ale zpět k otázce. Člověk by si měl na začátku vyzkoušet, jestli je senzoricky vnímavý, jestli je schopen najít v pivu různé chutě. A hlavně by měl mít tento nápoj rád.

Jsou na tom lépe ženy, nebo muži, co se týká talentu na rozpoznávání chutí?
Na to se nedá přesně odpovědět. Ženy umějí v pivu najít lépe vůně květin a ovoce, muži zase snesou ve větší míře hořkost a najdou různé, jak my říkáme, smraďochy. V degustační komisi pivovaru pracuje sice více mužů, ale zase pokud jde o jinou skupinu, kde se pravidelně testuje pivo z celé skupiny Asahi, převažují naopak ženy.

A pak se udělají degustátorské zkoušky a je to?
Není to tak jednoduché. I chuťová paměť se zapomíná, je nutné pravidelně trénovat. Každé dva měsíce se podrobujeme takzvanému přezkušování. Takové nároky na profesionální kvality jsou však pochopitelné, degustátor je záruka kvality piva. Zkoušky nás drží v pozoru, abychom pořád trénovali i mimo práci.

Jaké pivo pijete nejradši?
Ležáky. Dvanáctku, třináctku – plzeňské a našeho Kozla 11. Nejradši mám pivo, které má výrazný charakter. Ze speciálních druhů oceňuji belgické pivo typu Kriek. Ráda si dám i řezané a polotmavé pivo.

Tmavá piva, to je speciální kategorie, ne?
Ano, to je. Česká republika je ve světě známá především svými ležáky, ale moc se neví, že tady ve Velkých Popovicích vaříme i jedno z tmavých piv, které konzumenti piva oceňují po celém světě.

Proč, v tuzemsku se nepije?
Pije, ale ne v takové míře. Jsme konzervativní národ s typickou pivní kulturou. Spotřebitel ve světě dnes vyžaduje větší výběr, v Čechách máme svá oblíbené značky a neexperimentujeme tolik. A třeba tmavý Kozel je ve své kategorii výjimečný.

Čím přesně je výjimečný?
Vaří ze čtyř druhů sladů: plzeňského světlého, bavorského, karamelového a barevného. To je také hlavní rozdíl mezi výrobou světlých a tmavých piv, protože světlá se vaří většinou jen z jednoho druhu sladu. Karamelový slad dává tmavému Kozlovi, ale i ostatním českým tmavým ležákům, typickou barvu. Když bych ho pak srovnala s ostatními světovými tmavými pivy, je unikátní tím, že se dobře pije. Světová tmavá piva jsou hutná s větším procentem alkoholu. Náš tmavý Kozel je osvěžující a podle mě vyniká právě kombinací jemné chuti s karamelovými tóny.

Vy sama pijete tmavé pivo?
Ano, určitě. Nekonzumuji totiž kávu, takže když mám chuť na karamel s nějakým kávovým tónem, dám si tmavé pivo.

Jdou ve vašich šlépějích i synové?
Ani ne. Starší syn pracuje v gastronomii, pivo má sice rád, ale je spíš milovník vína. Má sommeliérské zkoušky, tím pádem je senzorika občas námětem společného rozhovoru. Mladší syn pracuje ve státní správě a hraje fotbal. Vím, že po zápase i s kamarády na pivo vždy zajde. Dětem však nikdy nic nepřikazuji. Pokud se mne na něco zeptají, řeknu názor, ale rozhodnout se musejí sami.

Významná ocenění získali dva muži, kteří spojili své životy s Budějovickým Budvarem

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Budějcká DrbnaBudvar

Český svaz pivovarů a sladoven předával svá nejvyšší ocenění za rok 2017. Ocenění získali mimo jiných také dva muži, jejichž celý profesionální život byl spojen s pivovarem Budějovický Budvar.

Za celoživotní přínos oboru byl do Síně slávy českého pivovarství a sladařství uveden Jiří Boček. Ten v Budějovickém Budvaru pracoval od roku 1983 a v období 1991 až 2016 zastával pozici ředitele podniku. Během jeho působení zvýšil pivovar roční výstav ze 491 tisíc hektolitrů na 1,6 milionů hektolitrů a počet exportních států vzrostl z osmnácti na sedmasedmdesát. „Vstup do Síně slávy je pro mě nejvyšším oceněním mé celoživotní a bohaté profesní kariéry v pivovarnictví od pivovarníků a velmi si jej vážím,“ říká bývalý ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Za spoluautorství vysokoškolské učebnice „Sladařství" Cenu českého sládka F. O. Poupěte obdržel Jan Šavel. Docent Šavel napsal do učebnice čtyři kapitoly a u jedné další je spoluautorem. Nedávno oslavil 50. výročí práce v Budějovickém Budvaru a dodnes stále aktivně pracuje v pivovarské laboratoři na testování kvality surovin, kvality pivovarských kvasinek a věnuje se i problematice stárnutí piva. „Prostě mne v práce laboratoři stále baví,“ konstatuje výzkumný pracovník Budějovického Budvaru Jan Šavel.

„Oběma pánům srdečně gratuluji. Získání těchto profesních ocenění je velkou poctou i pro celý pivovar. Zároveň to pro nás představuje obrovský závazek do budoucna – na jejich práci chceme důstojně navázat,“ dodává ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák.

Pivo s vůní whisky. Přečerpávají mok z pivních sudů do dubových od kořalky

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Michal Malý

V Šebkovicích jihozápadně od Třebíče vyrábějí pivo s vůní whisky. Oba nápoje mají jedno společné – ječmen. Technologicky se ale zásadně liší i přesto lze vyrobit pivo, které bude mít vůni a decentní příchuť tradiční kořalky, je přesvědčený sládek Pavel Hájek. K dispozici má ručně vyrobené dubové sudy, které jsou základem výroby.

Vše se odehrává ve sklepení staré šebkovického lihovaru, z dnešního pohledu vlastně už pivovaru. „Dalo by se říci, že lihovaru i pivovaru, protože výroba piva a whisky má jedno společné – ječmen,“ říká marketingový ředitel Ondřej Chládek.

Pivo z pivních nerezových sudů ve sklepě přečerpávají do dubových sudů po whisky. Je u toho sládek, resp. technolog výroby Pavel Hájek. „Sudy jsou po whisky, asi tři roky v tom ležela. Bude to více alkoholovitý, stupňovitý pivo tmavší barvy po těch sudech,“ vysvětluje.

Sudy ze slovenských dubů
Sudy k výrobě whisky bývají největším bohatstvím výrobců. Právě sud se zásadně podepisuje na chuti budoucího moku. „Sudy si necháváme vyrábět z dubu, který se těží jen na Slovensku a v Maďarsku.“

Pivo v sudech od whisky leží minimálně 6 týdnů. Po té době dojde podle Pavla Hájka k dokonalému promísení chutí obou nápojů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.12.2017 22:335.819/5.819