Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Letní akci v pivovaru ozvláštní šermíři a pivní soutěže

Publikováno:před rokemZdroj:Kynšperský pivovarAutor:Milan HloušekKynšperk

Bohatý program pro děti i dospělé chystá na sobotu 18. července 2015 Kynšperský pivovar. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, pestrou muziku, šermířská vystoupení, ohnivou show i netradiční pivní soutěže. To všechno a ještě více slibuje Den otevřených dveří, který v Kynšperském pivovaru vypukne ve 14 hodin a potrvá až do 23 hodin, kdy noční oblohu nad městem ozáří slavnostní ohňostroj.

Úvod letní akce bude patřit dětem. Pro ty je od 14 do 16 hodin připravený veselý kabaret plný popletených pohádek s písničkami známých z filmového plátna. Zábavu si jistě užijí také při sledování hudební pohádky O Volkovi nebo během soutěžního pásma s dětským workshopem. Dále budou moci skotačit v záplavě pěny, kterou pro ně za hezkého počasí nastříkají kynšperští hasiči. „Nudit se rozhodně nebudou ani dospěláci. Odpoledne a večer je čekají pivní soutěže za doprovodu herců v dobových kostýmech a napínavé šermířské souboje,“ přiblížil další část programu ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Příležitost bude také k tanci. A to od 16.30 hodin, kdy začne hrát oblíbená chebská kapela Pospolu Band.

Na hudební blok budou od 21.30 hodin navazovat interaktivní výstupy herců Západočeského divadla a skupiny historického a divadelního šermu Rectus. Motivem bude ´příjezd krále´ - tedy co se může, co nesmí, jaké tresty následují, jak se dají zákazy obejít a jaká nervozita panuje, když je očekáván král Jiří z Poděbrad.

Následovat bude ohnivé vystoupení, kdy se divákům předvedou plivači plamenů a bojovníci s loučemi. „V sobotu se celý pivovarský areál otevře lidem. Budeme proto velice rádi, když si rodiny s dětmi udělají čas a vyrazí k nám za zábavou. Věříme, že se jim u nás bude líbit,“ prohlásil Radek Vomočil. Současně uvedl, že na nádvoří bude i několik stánků regionálních prodejců s širokým sortimentem zboží. Nabízet budou svíčky, bižuterii, šátky a dokonce i čokoládové pochoutky vyráběné přímo v Kynšperku nad Ohří.

Vstup na akci je zdarma. Zpoplatněné jsou pouze komentované prohlídky pivovaru, tentokrát i za doprovodu herců.

Naši výčepní nám rozumějí! Ve Svijanech teklo pivo proudem

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Martin TrdlaSvijany

Letošní Slavnosti svijanského piva ve Svijanském Újezdu navštívilo v sobotu dvanáct tisíc lidí. Během hudební produkce Davida Kollera nebo Aleše Brichty se vytočilo 630 sudů piva.

V Česku je pohoda nezbytná jako kyslík. Dobrá nálada, klid, útulné místo, nekonfliktní vztahy, nedělat sobě nepříjemnosti.
Pohoda má ráda pivo.

Tak v knize Udělej si ráj charakterizoval českou povahu polský novinář Mariusz Szczygiel. A v sobotu odpoledne by v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdu české pohody a kyslíku v podobě piva nasál víc než požehnaně.

„Pivaři tady mají naprostý nadstandard. Ať již jde o nespočet různých druhů piva, atrakce, hudební produkci, jídlo. Já být pořádným pivařem, tak to tady nepřežiji,“ glosuje půl hodinu před půlnocí Renata Suchánková.

Její zrak chvíli fixuje na stole kelímek s výtečnou svijanskou „čtyřistapadesátkou“ a chvíli zase oblohu, kterou křižují záblesky světlic a rachejtlí. Ohňostrojem vrcholí 26. ročník Slavností svijanského piva.

Právě ležák s názvem 450 tu jde nejvíce na dračku. Letos poprvé v historii tady proudil nejen ze sudů ale i z pivních tanků. „Celkem jsme vytočili 630 sudů a z tanků 4 400 piv. Nejoblíbenější byla právě čtyřistapadesátka,“ říká mluvčí pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Dvanáct tisíc pivařů
Dvanáct tisíc milovníků piva (o čtyři tisíce méně než loni), léčí vyprahlá hrdla u 160 píp. Pár hodin po poledni na výčepní hovoří ještě jasnou a zřetelnou mluvou. „Jednoho Máze,“ říká šestatřicetiletý Milan z Liberce. „Dvacet korun,“ odpovídá mu obsluha.

Po setmění je Milan u stejného stánku spatřen ještě jednou. Svoji objednávku již pronáší se značnými artikulačními problémy. „Ale moji vrchní mi rozumí,“ parafrázuje poté slavný Mozartův výrok.

Náš hrdina se pak ztrácí v davu, jehož řada hlav je ozdobena napodobeninami mexických sombrér, která tu za padesátikorunu prodávají. Dav se jak had plíživě sune pod hlavní pódium, kde právě začíná koncert jedné ze stěžejních hudebních hvězd večera – Davida Koller a jeho bandu.

Vpravo u pódia stojící mladík huláká na svého kamaráda: „Ty vole, tohle je David Koller a ne Václav, jak psali v novinách pivovaru,“ zubí se. Ano, šotek se opravdu vloudil do internetové verze plátku.

Ten pravý Koller ale začíná zostra. Hned na začátek vypálí svůj největší hit Chci zas v tobě spát a publikum zvedá ruce nahoru, aby je sundalo až po hodině a přídavku v podobě starého hitu jeho domovské kapely Lucie s názvem Trumpety.

Guláš, klobása, nudle
Hodně piva, skandování a tance vede nejenom k únavě, ale i k vlčímu hladu. Návštěvníci ovšem nemusí po příchodu domů provozovat takzvaný „bílý sex“ s ledničkou, ale stačí jim zdejší doba plastová.

Plastovým nožíkem můžete svést souboj s grilovanou vepřovou kotletou na plastovém talířku nebo si zvolit snadnějšího soupeře v podobě klobásy, guláše nebo čínských nudlí.

„Český duch může sice na čas bloudit, rozmach mohutného jeho křídla může ho zanést někdy třeba až na kraj světa, ale k pivu vrátí on se najisto vždycky zase!“ prohlásil kdysi klasik – Jan Neruda.

A tak se návštěvníci po skončení hudební produkce, která se zde odehrává na dvou pódiích, vracejí ke zlatavému nahořklému moku. U něj pak rozebírají výkon Aleše Brichty, Václava Neckáře nebo Debbi.

„Je tu méně lidí než loni, ale to nevadí, jelikož loni to bylo až neúnosné. Mezi lidmi jste se ke stánku nebo na záchod brodili těch pár desítek metrů třeba i deset minut,“ svěřuje se u místního bazénu Václav Zbořil, který na slavnosti dorazil z Prahy.

Několik málo minut po desáté už ve vodě nejsou pouze lidé v plavkách, ale někteří do něj skáčou i v oblečení.

Autobusem o půlnoci zpět
Po nebi pluje pár ztracených balonků s etiketou pivovaru, ochraptělý tlampač stále neúnavně láká na svezení se na horské dráze a špalír lidí se hrne k poslednímu autobusu. Uvnitř karosy je slyšet rozjívený smích, ale i chrápání.

Estét a břitké pero kritika by tuto „esenci češství“ asi zle pohanilo, ale jedno (kupodivu) africké přísloví praví: „Zábava je jako dobré pivo, jen zřídkakdy si je užiješ sám.“

Jarošovu vrátí chuť bývalý sládek!

Publikováno:před rokemZdroj:Dobrý DenAutor:Petr Čech

Jarošovský pivovar pozvolna ožívá. Už brzy se zrodí stejnojmenná akciová společnost, která vyhlásí výběrové řízení na návrh loga pivovaru a jeho kompletní prezentaci. Výroba se v Jarošově rozjede v létě příštího roku, investor počítá s roční produkcí až milion litrů piva, pod kterou se podle informací DOBRÉHO DNE podepíše i Josef Brauner, bývalý sládek pivovaru.

„I když ještě nemáme žádnou finální dohodu, jsme předběžně domluveni na spolupráci. Pana Braunera projekt zajímá, nabídli jsme mu roli odborného poradce. Tak zkušeného pivovarníka s letitými zkušenostmi přímo z pivovaru Jarošov v týmu uvítáme s otevřenou náručí,” potvrdil novinku Miroslav Harašta, statutární ředitel společnosti Znojemský městský pivovar, která v polovině ledna koupila objekt v Pivovarské ulici a plánuje v něm obnovit zašlou slávu pivovarnictví ve městě. „Akciovou společnost, která zastřeší Jarošovský pivovar, do obchodního rejstříku zapíšeme do konce července. Jde o první krok k zahájení rekonstrukce objektu, která si odhadem vyžádá kolem třiceti milionů korun,” dodal Harašta.

V pivovar se promění budova, v níž se před lety vyráběl nábytek. Asi 750 metrů od kapelou Argema opěvovaného areálu, který je dnes vlastnictvím podnikatele Radislava Vymyslického, vyrábějícího výtahy. „Část areálu aktuálně krátkodobě pronajímáme a realizujeme jen drobné udržovací práce. Start vlastní rekonstrukce očekávám začátkem roku 2016, do té doby musíme připravit projektovou dokumentaci a získat stavební povolení,” uvedl Harašta, podle kterého si v Uherském Hradišti zaslouží pivovar jako málokde. „Je jedním z mála okresních měst, které jej nemá. A přitom tradice vaření piva má v Jarošově hluboké kořeny,” říká vlastník Znojemského pivovaru.

Společnost v červenci vypíše výběrové řízení na logo a vůbec prezentaci Jarošovského pivovaru. Kdo se v něm ujme role sládka, to však zůstává stále ve hvězdách. „Jméno nemáme, ještě je příliš brzy,” vysvětlil Harašta, který každopádně vsadí na zkušenosti místních lidí. I proto ostatně navázal spolupráci s Josefem Braunerem, posledním ředitelem pivovaru Jarošov. „Aktuálně řešíme, které části budovy v Pivovarské ulici využijeme pro pivovar a co nabídneme k pronájmu. Na podzim pak představíme vizualizaci,” prozradil.

Jarošovský pivovar počítá i s podporou tradičních akcí, které ve městě probíhají. A nebrání se třeba ani spolupráci s fotbalisty z Jarošova. „Jsem přesvědčený, že místní pivo musí podporovat místní fotbalový klub, takže jakmile postavíme pivovar a zahájíme výrobu, naše pivo rádi spojíme s fotbalisty, jestli budou mít zájem,” vzkázal na levý břeh řeky Moravy Harašta.

Jarošovský pivovar počítá s výrobou tradiční technologií, která umožní vaření klasického, spodně kvašeného ležáku i speciálních druhů piv (Rochus nebo Ursus - pozn. autora). Stáčet se budou do sudů a následně i do lahví. Do pěti let se má roční produkce vyšplhat na 10 tisíc hektolitrů.

Pivovarům se daří. Rostou do šířky i do počtu

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deníkAutor:Stanislav Caha

Přestože na Vysočině neleží ani jedna chmelnice a nijak zvlášť se zde nedaří ani sladovnickému ječmeni, získává podhorský region stále větší zvuk mezi konzumenty piva. Zavedené pivovary zvyšují objem výroby i sortiment a vedle nich rostou další.

„Už v srpnu nabídneme spotřebitelům náš Novoříšský klášterní ležák. Bude to poctivé pivo plzeňského typu," říká Ladislav Pospíchal, který stojí spolu s rodinou za vznikem nového pivovaru v Hladově na Jihlavsku.

Zcela nový provoz vzniká poblíž mezinárodní silnice Jihlava Znojmo Vídeň a má ambice výrazně promluvit do situace na trhu s pivem. „Počáteční roční kapacita bude kolem pěti tisíc hektolitrů piva, výhledově by to mohlo být až osmáct tisíc hektolitrů," řekl Pospíchal. „Jednáme s restauracemi, v Jihlavě připravujeme vlastní pivotéku, odběratele máme domluvené i v Rakousku," doplnil Pospíchal.

Export se daří i největšímu pivovaru v kraji humpoleckému Bernardu. Humpolečtí se již před léty rozhodli, že se nebudou podbízet cenou, ale budou značku budovat jako prémiovou. V loňském roce uvařil pivovar v centru města rekordních 265 tisíc hektolitrů piva, letošní výhled je ještě o patnáct procent vyšší. Letos třeba firma za třicet milionů rozšířila o pětinu kapacitu kvasných nádrží.

Bernard se jako jeden z prvních velkých výrobců pustil také do speciálů, obvykle vyhrazených spíše minipivovarům. Už tradiční je u Bernarda nabídka kvasnicových piv. „Je ale třeba rozlišovat mezi nefiltrovanými a kvasnicovými pivy. Nefiltrované se stáčí přímo do sudu, kvasnicové se filtruje a přidávají se do něj nové živé kvasnice," vysvětlil mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Pod hlavičkou Pivovarů Lobkovicz před časem pookřál i pivovar v Jihlavě. Ke své vlajkové lodi, jedenáctistupňovému ležáku Ježek, a dalším zavedeným pivům přidal před měsícem i polotmavý speciál Perkmistr. „Je to odkaz na historii dolování stříbra v Jihlavě. Stupňovitost 12,40 navíc vystihuje fakt, že v roce 1240 začala nejslavnější éra jihlavského dolování," popsal sládek Richard Procházka.

Více piva vyrábí každým rokem i nejmenší ze čtyř historicky zavedených velkých pivovarů v kraji pelhřimovský Poutník. Ten si oproti konkurenci po většinu roku vystačí jen s výčepním pivem a dvanáctkou. Ležák Poutník se totiž mnohde stal hitem a například v Brně se dostal na pozici jednoho z nejčastěji čepovaných piv. „Na Moravě, a zejména v Brně, je pivo Poutník stále více žádané," potvrdil Miroslav Kerouš, ředitel družstva DUP, které pivovar vlastní.

Přestože velké pivovary přicházejí i se specialitami, většinu neobvyklých piv najdou konzumenti v nabídce minipivovarů. Jen za uplynulý rok se jejich počet v zemi zvýšil o více než čtvrtinu na na necelé tři stovky.

„Ukazuje se , že ačkoli je podíl minipivovarů na celkové produkci piva jen asi půl druhého procenta, v přímé konkurenci chuti a zájmu spotřebitelů minipivovary jasně vítězí," říká Michal Pyšík z minipivovaru Richard v Račíně na Žďársku.

Spolu s pivovarem v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem je Richard nejmladším minipivovarem v kraji. První pivo uvařili v Račíně letos v lednu, nyní už mají patnáct odběratelů. „Mohlo by jich být i více, ale je mnoho hospod, které jsou v područí velkých pivovarů," dodal Pyšík.

Vladislavský Heřman
Dalším z velmi mladých minipovovarů je rodinný pivovar Heřman z Vladislavi na Třebíčsku. „Ohlasy konzumentů jsou velmi kladné. Fungujeme rok a dodáváme do hospod třeba i v Jihlavě a v Třebíči," řekl spolumajitel Petr Heřman.

Naopak jedním z průkopníků vaření piva v malém je Milan Kozlíček, který začal v Horních Dubenkách na Jihlavsku vařit před deseti lety. „Nemůžeme si dovolit jakékoli kompromisy, za kvalitu piva odpovídám jen já sám. Vyrábíme klasickým postupem z bavorského sladu a českého chmele za dodržení bavorského zákona o čistotě piva," vysvětlil Kozlíček.

Podle Martina Povýšila, který provozuje minipivovar Ruprenz v Uhřínovicích na Jihlavsku, je v poslední době mezi novými pivovarníky stále více byznysmenů. „Pivovary rostou jako houby po dešti. Dříve to byla srdeční záležitost, nyní jde víc o zisk. Lidé, kteří stavěli vloni bioplynky a předloni solární elektrárny, si nyní kupují pivovary," soudí.

Sám Povýšil se k registrovanému minipivovaru propracoval po letech vaření v kuchyni. Kromě piva jej svým způsobem proslavil i unikátní pivní automat, díky němuž se před časem dostal i na stránky novin v zámoří či na jižní polokouli.

Podle Milana Kopačky, provozovatele pivovárku Kokeš v Kamenici nad Lipou, potřebují lidé čas, aby si na speciality zvykli. Stejně tak je důležitá stálá kvalita. „Náš pivovárek je malinký a rukodělný, ale chystáme modernizaci varny. Podstatné ale bude, aby to naši věrní konzumenti pokud možno nepoznali," říká.

Všichni provozovatelé minipivovarů se shodují, že jejich konzumenti chtějí mít z piva zážitek. Mnozí proto nabízejí také možnost podílet se na vaření piva nebo alespoň exkurze. „Naším pivovarem projde ročně asi tisíc lidí," popsal František Marek, správce majetku klášterního pivovaru v Želivě na Pelhřimovsku. Želivští řeholníci navíc chtějí desetkrát zvýšit kapacitu pivovaru a napřesrok otevřou také klášterní restauraci.

Další cestou k neobvyklým pivním zážitkům mohou být také takzvané létající pivovary. Nadšenci bez vlastní technologie si nechávají vařit pivo dle své receptury někde jinde. Například na Žďársku tak v poslední době zamířila do hospod piva Mazaný lišák, Žďárský pecivál či Zhořecký dacan. „My se ale varu osobně účastníme, takže lze říci, že pivo i sami vaříme," říká Jiří Moučka, jeden z nadšenců stojících za pivem Mazaný lišák.

Holba jede. Milovníky zlatavého moku zve na prohlídky pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czHolba

Léto je v plném proudu a šplhající teploty vyzývají k oroseným půllitrům a novým zážitkům. Ty vám nyní a to doslova čepuje Holba, Ryzí pivo z hor.



Rozjíždí se pětitýdenní tour s názvem Mazáci Šeráci jedou do pivního ráje, které je určené pro všechny milovníky piva. Pokud se chcete sami přesvědčit, jak to chodí v pivním ráji, kde vaří z rozhodnutí degustátorů a pivovarských expertů to nejlepší pivo u nás, neboť Holbě Šerák patří titul Pivo České republiky 2015, připojte se k Mazákům Šerákům. Ti si totiž vybírají a pijí jen to nejlepší. Navíc se o tom chtějí sami přesvědčit a to přímo v pivním ráji.

Jen tady poznáte, jak se vaří kvalita a sami ochutnáte a zhodnotíte pivo, které vzniká z té nejčistší vody z hor, proslulého žateckého chmele a věhlasných moravských ječmenů. Stačí se dostat mezi Mazáky Šeráky, kteří teď pijí a baví se zadarmo. Pokud se vám to podaří, v pivním ráji vám načepují odpoledne plné zábavy, dobrého jídla a samozřejmě prvotřídního pití. Každý účastník navíc získává dárek.

Zní vám to jako ráj?
Tak neváhejte a přihlaste se na www.holbajede.cz. Už nyní tam najdete podrobný program a jízdní řád Holba retro busu Škoda RO z roku 1947, který vás do pivního ráje bezpečně doveze a současně podtrhne atmosféru tradiční poctivé výroby českého piva, kterou Pivovar Holba drží o svého založení po celých sto čtyřicet jedna let. Třicet vybraných šťastlivců naloží historický Holba bus na jednom z míst uvedených v jízdním řádu a odveze je přímo do areálu hanušovického pivovaru.

Dalších dvacet Mazáků Šeráků, kteří dorazí po vlastní ose, se k nim připojí přímo na místě. Celý program, včetně exkurze do pivovaru, občerstvení a pivního víceboje je bezplatný a počítá s padesáti účastníky. Právě nyní je ta správná chvíle stát se Mazákem Šerákem a navštívit pivní ráj.

Rozpis jízd autobusu

Kdy Odkud Příjezd Odjezd Čas návratu
11. 7. Olomouc 12.00 13.00 do 20.00
17. 7. Zábřeh 12.00 13.00 do 20.00
18. 7. Jeseník 12.00 13.00 do 20.00
24. 7. Olomouc 12.00 13.00 do 20.00
25. 7. Bruntál 12.00 13.00 do 20.00
31. 7. Králíky 12.00 13.00 do 20.00
1. 8. Žamberk 12.00 13.00 do 20.00
7. 8. Šumperk 12.00 13.00 do 20.00
8. 8. Šternberk 12.00 13.00 do 20.00

Pivaři se na svijanských slavnostech poprvé v historii napijí z tanků

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.czSvijany

Loni tu bylo 16 tisíc návštěvníků. Ti vypili 700 sudů piva, které proudilo ze 160 píp. Jestli bude na letošních Slavnostech svijanského piva loňský návštěvnický rekord překonán, se uvidí tuto sobotu. Brány koupaliště ve Svijanském Újezdu se otevřou krátce po poledni. Již po šestadvacáté.

Pivovar si letos pro návštěvníky připravil překvapení v podobě tankového piva.

„Tankové pivo nabídneme na slavnostech úplně poprvé a půjde rovnou o náš výroční prémiový ležák 450. Jedná se vlastně o raritu, protože Svijany z tanku zatím čepují pouze dvě restaurace v České republice, náš liberecký Radniční sklípek a pražský Restaurant Mánes,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Čtyřistapadesátku budou moci návštěvníci ochutnat za 25 korun, všechna ostatní piva ze produkce pivovaru budou k mání za obvyklých 20 korun.

Na návštěvníky dále čeká například degustační soutěž, ale nechybí ani tradiční hudební program.

„Jeho hlavními hvězdami budou Václav Neckář & Bacily, David Koller & Band, Aleš Brichta, Debbi nebo Vilém Čok,“ vypočítává mlučví pivovaru Petra Winklerová. Po setmění pak proběhne ohňostroj.

Vstupné na festival je 200 korun, děti mají vstup zdarma. „Návštěvníci, kteří na akci nepojedou autem, mohou využít kyvadlovou autobusovou dopravu z Turnova, Liberce a Jablonce nad Nisou.

Pivovar Bernard prosperuje, hlásí rekordní tržby i zisk

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:Dušan KütnerBernard

Tržby Rodinného pivovaru Bernard loni meziročně stouply o pětinu na 541,1 milionu korun. Čistý zisk po zdanění vzrostl o téměř sedm procent na 65,2 milionu. V obou případech jde o nejvyšší hodnoty dosažené současným provozovatelem pivovaru, který vznikl přeměnou společnosti Bernard Pivo v.o.s. v roce 2000.

Hlavní vliv na růst tržeb měly větší prodeje v tuzemských restauracích a nárůst exportu. Za hranice, zejména na Slovensko, směřovala pětina produkce pivovaru. „Důvodem pro nižší dynamiku v růstu čistého zisku byly především mimořádně navýšené reklamní výdaje spojené s nově uvedeným svrchně kvašeným pivním speciálem Bernard Bohemian Ale a s propagací Dne Bernarda,“ řekl deníku E15 finanční ředitel společnosti Jakub Fizeľ.

Rekordní hospodářské výsledky tak odpovídají dříve zveřejněnému údaji o loňském výstavu. Pivovar uvařil 265 tisíc hektolitrů piva, což bylo meziročně o 14,5 procenta více a zároveň nejvíc ve dvacetileté historii pivovaru. Bernard tak definitivně opustil kategorii malých pivovarů, kterou kdysi výrazně pomáhal formovat zakladatel a spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Nárůst výstavu humpoleckého producenta byl zhruba šestkrát vyšší než v případě celého pivního trhu v ČR. Podle údajů svazu pivovarů se loni v Česku uvařilo 19,65 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,3 procenta více.

Letošní cíl: nárůst výstavu piva o osm procent
Ve výroční zprávě za loňský rok si jako cíl pro letošní rok stanovil nárůst výstavu piva o osm procent na zhruba 286 tisíc hektolitrů, růst tržeb o deset procent a zisku na 70 milionů. „Uváděná čísla jsou stále platná. Byť se první polovina roku vyvíjela především z pohledu výstavu piva lépe, než jsme plánovali, snažíme se dívat do budoucna konzervativně a plánované výsledky pro tento rok tak neměníme,“ podotkl Fizeľ.

Léto v Prazdroji nabízí koncerty, letní kino i farmářský trh

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.euAutor:Martin PecuchPrazdroj

Sérii večerních koncertů pod širým nebem, letní kino, komentované pozorování noční oblohy nebo farmářský trh bude v průběhu prázdnin hostit areál Plzeňského Prazdroje. Začal v pořadí 12. ročník kulturního programu Léta v Prazdroji, které potrvá až do 27. srpna. Návštěvníci uslyší stejně jako v předešlých letech každý čtvrteční večer zajímavé hudební kapely domácí scény. Středy nově patří filmu nebo pozorování hvězd a milovníky gastronomie zase potěší srpnový farmářský trh.

Každý čtvrteční večer zahraje vybraná hlavní kapela, před níž vystoupí jedna z mladých českých skupin. Představí se zvučná jména domácí scény, například Voxel, Lucie Revival, Imodium, Jelen nebo Palice. Kombinace dvojkoncertů slibuje velmi pestrou směs žánrů - rocku, popu, ale i pop-folku či ska. „Léto v Prazdroji už každoročně navštěvují desetitisíce lidí. Jsme rádi, že je plzeňský pivovar nejen velmi oblíbenou destinací turistů, ale že se postupně stává i místem, kam si pravidelně lidé přicházejí vychutnat skvělé pivo a mimořádné hudební zážitky známých kapel i mladých začínajících hudebníků,“ uvedla Jindřiška Eliášková z Plzeňského Prazdroje. Série koncertů, které se tradičně konají každý čtvrtek od 19:30 hodin, začíná 9. července a vstup je zcela zdarma.

Letošní novinkou jsou filmové večery. Každou středu v průběhu prázdnin se na nádvoří promítají od 21:15 hodin legendární snímky, například Nedotknutelní, Nespoutaný Django, Vlk z Wall Street nebo Rivalové. Vstup do letního kina je zdarma, kapacitu má přes 500 míst. Po promítání následují komentovaná pozorování noční oblohy.

V sobotu 22. srpna se na nádvoří pivovaru uskuteční prázdninový farmářský trh. Lokální potraviny a nefiltrovaný plzeňský ležák doplní workshopy kuchařů a cukrářů, přípravu jídla si budou moci vyzkoušet pod jejich dohledem sami návštěvníci v plně vybavených mobilních kuchyních. Gurmánská letní sobota potrvá od 8 do 13 hodin.

Pivovar Lorec má nové majitele, kupuje ho společnost Smart estate

Publikováno:před rokemZdroj:Kutnohorský deníkAutor:Irena Blahníková

Zřejmě nejsledovanější obchodní krok kutnohorského vedení města se uskutečnil. Zastupitelé oficiálně schválili prodej areálu pivovaru Lorec společnosti Smart estate. Ta již pomohla oživit pivovar v Břeclavi a nyní se chystá to samé udělat v Kutné Hoře.

Schválení prodeje, ke kterému došlo na posledním zasedání kutnohorského zastupitelstva, se ale neobešlo bez komplikací. Jednání předcházela prezentace Smart estate, při níž zástupci společnosti Radek Horák a Jan Svoboda představili své záměry s pivovarem.

„Pro nás je základem, že se pivo má vařit klasickým způsobem," poznamenal Jan Svoboda. „Prostřednictvím pivovaru a piva chceme reprezentovat město. Byli bychom rádi, kdybychom pivo mohli distribuovat nejen po městě, ale i po okrese a širokém okolí," podotkl. Zástupci Smart estate zároveň zdůraznili, že chtějí zachovat historické vzezření pivovaru a jeho prostory po rekonstrukci nabídnout i místním podnikatelům. Podotkli také, že by se pivovar podílel na kulturním i sociálním životě města. „Filosofie je taková, že pivovar by provozovala místní firma. Firma, která zde bude založena, bude zde sídlit, bude zaměstnávat místní občany a spolupracovat nejen s městem, ale i s místními spolky," uvedl Radek Horák.

Prezentace Smart estate byla oceněna potleskem. Následně však začali zastupitelé klást dotazy. Například Karel Koubský mladší se zeptal, jaké značky piva bude kutnohorský pivovar ve vlastnictví Smart estate vařit. Narazil tím na skutečnost, že značku Dačický v tuto chvíli vlastní společnost Heineken. „Značky nyní nemůžeme definovat. Klíčová je pro nás ale lokalita a od toho se dokážeme odrazit," řekl Jan Svoboda. „Pivo Dačický má určitou pečeť kvality. Těžko bychom vysvětlovali místním, že je to jiný Dačický," doplnil Radek Horák.

Zazněla i otázka ohledně plánových investic společnosti do areálu. Smart estate pivovar koupí za 16,333 milionu korun. Další investice ale zástupci nebyli schopni odhadnout. „Jsme připraveni pivovar rekonstruovat. Samotný projekt ale ještě není hotov," poznamenal Jan Svoboda s tím, že s tvorbou projektu musela společnost počkat na odsouhlasení prodeje. Nyní se na něm ale podle Svobody začne intenzivně pracovat.

Jen část areálu
Zastupitel Ivo Šanc uvedl, že je rád, že zájem Smart estate o pivovar, jenž byl prý nadnesen již loni na konci léta, trvá. Zároveň však připomněl neshody zastupitelů z minulých měsíců, které se týkaly rozporu, zda prodat celý areál nebo jen jeho část. Vyslanci Smart estate ale podotkli, že pivovar je komplex propojený inženýrskými sítěmi a neměl by se dělit. Na to navázal zastupitel Jan Havlovic, který se spolu se stranickým kolegou z Alternativy pro Kutnou Horu Martinem Hlavatým přikláněl k možnosti prodat areál bez části kolem zdejšího rybníku. „Ze mě mohl být zastánce prodeje, kdyby byl vyslyšen návrh na oddělení této malé části areálu pro vybudování důstojné cesty ke kulturnímu zařízení i k fotbalovému stadionu," řekl. Zároveň připomněl že spolu s Hlavatým návrh předkládal opakovaně a má k dispozici i i urbanistickou studii prostranství. „Sítě, které by mohly ohrozit provoz a rekonstrukci, v této lokalitě nejsou," podotkl.

Nakonec zastupitelé přistoupili k hlasování. Již debaty, které prodeji v uplynulých měsících předcházely, naznačily, že vedení města se v názoru na prodej areálu pivovaru rozchází a hlasování to jen potvrdilo. Ze 24 přítomných zastupitelů se 15 vyslovilo pro prodej, 1 byl proti a 8 se hlasování zdrželo. Tento výsledek však stačil, aby byl areál prodán.

Od dokončení procesu prodeje bude mít společnost Smart estate podle podmínek tendru rok na to, aby zažádala o potřebná stavební povolení. Do dvou let od jejich získání by v areálu měla být obnovena výroba, která by obsáhla alespoň třicet tisíc hektolitrů ročně.

Jednatel Zach hrozí napadením tendru
Společnost Smart estate nebyla jediná, která se do výběrového řízení o majitele pivovaru přihlásila. Druhým zájemcem byla společnost Pivovar Kutná Hora v čele s jednatelem Tomášem Zachem. Ten na zasedání zastupitelstva vystoupil a oznámil, že průběh a výsledek výběrového řízení hodlá soudně napadnout. „Chci, aby bylo vše provedeno po právní stránce čistě. Vyloučení společnosti Pivovaru Kutná Hora ale nepovažuji za šťastné," uvedl.

Jeho společnost byla prý vyřazena z výběrového řízení, protože nesplnila „diskriminační předpoklady". „Skrze ty se vyloučí ti uchazeči, kteří na obchod nemají peníze, předpoklady, nebo jej nemyslí vážně. Diskriminačním předpokladům rozumím, ale mám za to, že jsme je splnili," poznamenal Zach. Následně zdůraznil, že jeho společnost sice nabídla o něco nižší částku, ale má zapsanou živnost pivovarnictví a sladovnictví a rovněž disponuje zkušenostmi s výrobou a distribucí piva. „Smart estate nemá zapsanou živnost pivovarnictví a sladovnictví. Předpoklad byl, že by subjekt měl být pivovarem, má zkušenost a je schopen pivovar znovu vybudovat. Smart estate ale není pivovarem, ani se tak netváří," argumentoval. Jednatel proto navrhl zastupitelům, aby tendr zopakovali. „Pokud jej nevyhlásí rada města znovu, nebude to po právní stránce čisté a já budu muset řízení napadnout všemi dostupnými legálními prostředky," pohrozil.

Místostarostka Zuzana Moravčíková ale uvedla, že výběrové řízení proběhlo z právního hlediska správně. „Připravovalo se za účasti právníků velmi dlouho. Rovněž vyřazení společnosti Pivovar Kutná Hora bylo konzultováno s právníky," řekl. Také podotkla, že argument jednatele o podmínce, že nový majitel Lorce musí být pivovarnickou společností, je mylný. „V podmínkách bylo, že v areálu bude provozován průmyslový pivovar, ne že společnost, která se přihlásí, jej musí provozovat," dodala. K věci se vyjádřil i právník Pavel Bezouška. ,,Je na místě, aby se v prodeji pokračovalo. Postup města protiprávní nebyl. Byl plně v souladu se zákonem o obcích a dalšími předpisy," dodal.

V nově otevřeném Pivovaru Národní ochutnáte Czech Lion z vlastní produkce

Publikováno:před rokemZdroj:Žena-in.czNárodní

Na Národní třídě v sousedství Nové scény Národního divadla byl v červnu otevřen Pivovar Národní s vlastní pivní značkou Czech Lion/ Český lev. Během několika dnů si našla restaurace zaměřená na českou kuchyni desítky zákazníků, hosty zejména láká v letních dnech prostorná zahrádka ve dvoře historické budovy.

Restaurace nabízí vlastní značku piva Czech Lion, kterou vaří sládek Jaroslav Košťák. Ochutnat lze v současné době klasický 11° světlý ležák plzeňského typu s kulatou, plně sladovou, osvěžující chutí, 11° nefiltrovaný ležák plzeňského typu s příjemně chmelovou, plnou chutí a 13°polotmavý ležák větší hořkosti, granátové barvy a karamelové, chlebnaté chuti.

V menu dominuje česká kuchyně s klasikami jako svíčková, pivovarský guláš, koleno, nebo smažený sýr, nechybí ale grilované speciality připravované na otevřeném grilu (vepřová krkovice, hovězí roštěná z irského Black Angus a další) nebo hovězí cheesburger. Zkrátka nepřijdou ale ani ti, kdo zrovna nemají chuť na maso, vybírat mohou z několika salátů, v nabídce jsou crudités (tyčinky z čerstvé mrkve, řapíkatého celeru a salátové okurky s česnekovo jogurtovou omáčkou) nebo Jack potatoes s fazolemi či ricottou. Sladkou tečku na závěr mohou tvořit vynikající buchtičky se šodó nebo Germknödle plněný povidly.

V Pivovaru Národní čepujeme vlastní pivo značky Czech Lion, varny mezi restaurací a zahradou tedy nejsou jen designový doplněk. Piva čepujeme do 0,4 l za 35 Kč za obě 11% a 39 Kč za 13%.

Czech Lion je na čepu ve třech druzích: klasický světlý ležák 11% plzeňského typu kulaté, plně sladové osvěžující chuti, 11% nefiltrovaný ležák plzeňského typu příjemně chmelové plné chuti, nefiltrovaný speciál 13% polotmavý ležák větší hořkosti, granátové barvy a karamelové chlebnaté chuti. V budoucnu připravujeme další speciály včetně svrchně kvašených piv a různých příchutí.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.06.2017 15:555.135/5.135