Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Kdo potká v chebské restauraci šéfa pivovaru, může si říci o pivo zdarma

Publikováno:před rokemZdroj:Poznej SokolovskoAutor:Milan HloušekKynšperk

Zajít si do své oblíbené hospůdky a dát si na žízeň pivo zdarma. To je snad sen každého pivaře. Kdo touží, aby se mu tohle toužebné přání vyplnilo, měl by v restauraci Arowana v Chebu bedlivě vyhlížet ředitele Kynšperského pivovaru Radka Vomočila. A když na něho zrovna natrefí, pak si může na jeho účet směle objednat pivo gratis. Zní to neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak. Šťastlivci dostávají od šéfa pivovaru pivo zdarma.

„Nechal jsem rozhlásit, že když mě lidé v této hospodě potkají, mohou si na mně poručit jedno pivo. Někteří tomu nechtěli uvěřit, že si Kynšperského zajíce dopřejí zdarma a útratu za ně zaplatí někdo jiný. Pak se ale osobně přesvědčili, že tomu tak skutečně je. Zákazníci si na neobvyklý bonus postupně zvykají a já bych byl moc rád, aby se stal tradicí,“ prohlásil s úsměvem Radek Vomočil. Ten se v chebské restauraci objevuje dvakrát do týdne, takže štamgasti mají značnou šanci šéfa pivovaru ve své oblíbené hospodě zastihnout.

Šťastný okamžik, kdy na stole přistane pivo zdarma, si užilo již značné množství spokojených hostů. „Pravidelně sem chodím na světlou dvanáctku a velice mi chutná. Na ředitele jsem už několikrát natrefil a pivečko gratis jsem od něho dostal. Je to milé a zároveň originální gesto,“ řekl potěšeně jeden ze stálých hostů restaurace Arowana.

V chebském pohostinství je možné aktuálně ochutnat dva nejžádanější druhy Kynšperského zajíce. „Zdejším zákazníkům velmi zachutnal náš světlý ležák. Jedná se o oblíbené regionální pivo, jež vyniká výraznou hořkostí a kvalitním řízem. Značný zájem je také o polotmavé speciální nefiltrované pivo připravované podle staré receptury barona Haase. Vyznačuje se plností a vyváženou chutí,“ přiblížil přednosti pěnivého moku Radek Vomočil.

Brno má moderní pivnici. Třípatrová Zlatá loď nabízí i "živé" pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom iHNedAutor:Libor Budinský

Třípatrová restaurace s pivnicí a barem s celkovou kapacitou až 300 hostů oživila před několika měsíci gastronomickou nabídku brněnského centra. Na čepu jsou dvě piva z tanku a pestrá nabídka kvalitní "hospodské" kuchyně.

Restaurace Zlatá loď vznikla ve spojení s pivovarem Starobrno s cílem oživit atmosféru poněkud ospalého náměstí Svobody a současně vybudovat jednu z největších a současně nejprestižnějších pivních restaurací v republice.

Pivní pomazánka
Zlatá loď je rozdělená do tří pater, přičemž podzemí má spíše klubový charakter, přízemí je moderní, zatímco první patro nabízí barovou, téměř chilloutovou atmosféru. Z gastronomického pohledu se restaurace zaměřila na klasickou českou kuchyni, kterou kuchaři připravují především z lokálních surovin. V denní nabídce se objevuje vždy několik nových hotovek, naopak k pivu točenému z tanku (Starobrno Drak a Medium) potěší jak pivní pomazánka namíchaná z nivy, romaduru, tvarohu a dochucená pivem a chilli papričkou, tak domácí škvarky v sádle s cibulí.

Ptáček v bránici
Z hlavních jídel můžeme doporučit jemná a křehká kachní prsa, která jsou připravena módní metodou sous vide, tedy vařením ve vakuu, a ve spojení s domácí marmeládou z červeného zelí představují zajímavou ukázku moderní české kuchyně, neboť překvapují jak nečekanou lehkostí, tak příjemnou harmonií chutí. Další oblíbenou pochoutkou je španělský ptáček z vyzrálé roštěné, který se peče podle starého receptu celou noc zabalený v bránici a názorně ukazuje, jak skvěle může chutnat poměrně obvyklý pokrm, když se udělá poctivě a z kvalitních surovin.

Špagety po uhlířsku
Největším hitem podniku je bezesporu výborné jehněčí kolínko, které se peče vždy čerstvé pouze pro večerní nabídku a podává se s domácím uzeným a listovým špenátem. Zajímavostí je také variace na slavné italské spaghetti alla Carbonara, které mají ve Zlaté lodi podobu špaget po uhlířsku a připravují se s opraženou anglickou slaninou, smetanou, žloutky a sýrem Gran Moravia.

Moderní pivnice
Zlatá loď je moderní pivnice, a tak se zde všechno točí především kolem piva. V nabídce je 11 druhů piv nejen z portfolia pivovaru Starobrno, ale i z dalších značek, které patří do skupiny Heineken, například krušovické pšeničné pivo. Ve všech třech patrech mohou hosté ochutnat jak Starobrno Medium tankové, tak také Starobrno Drak tankové, prémiové nepasterizované 12stupňové pivo s obsahem alkoholu 5,3 procenta.

Drak je extra chmelený a patří mezi oblíbené dvanáctky plzeňského typu. Součástí moderní technologie jsou dvouplášťové tanky, které se chladí samy, a nepotřebují tak speciální chladicí pivní hospodářství.

Živé pivo
Pivní kuriozitou je ručně stáčené, nepasterizované a nefiltrované Starobrno, které je připravované jako "živé" pivo a pro Zlatou loď se stáčí dvakrát týdně ručně do 20litrových sudů. Na čepu je také stále oblíbenější cider Strongbow.

V Plzni bude velké setkání 67 minipivovarů, nabídnou 220 značek

Publikováno:před rokemZdroj:České novinyAutor:ČTK

Jedno z největších setkání minipivovarů na světě se uskuteční 19. září na Pivovarském dvoře Purkmistr v Plzni-Černicích. Nejméně 75 nejmenších českých výrobců představí 216 značek piv, loni čepovalo 67 minipivovarů 151 značek. Díky tomu, že je letos Plzeň evropskou kulturní metropolí, tak se osmému ročníku festivalu Slunce ve skle hodně věnují zahraniční média, zejména německá. ČTK to řekl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr, který k události vyrobí patnáctistupňové hořké pivo IPA s citrusovou vůní.

Na přehlídku loni dorazilo téměř 8000 lidí, čtyřnásobek oproti prvnímu ročníku, kdy piva čepovalo 14 výrobců.

"Podle dostupných informací nikdo nic takového nedělá. S pivními festivaly se sice u nás roztrhl pytel. Většinou jde ale o mix středních a velkých pivovarů a něco málo malých," uvedl Míč. Podle něj není nikde na světě tolik nejmenších výrobců na počet obyvatel; nyní jich je 300 a měsíčně se v Česku otevírají dva až tři nové.

O akci je mimořádný zájem. Přihlášeno je zatím 75 pivovarů s ročním výstavem od 200 do 3000 hektolitrů. Návštěvníci ochutnají nejméně 216 druhů čepovaných a desítky druhů lahvových piv. Přijedou čtyři bavorské pivovary, jeden z Vietnamu a dovozce představí nápoje ze čtyř dalších zemí.

Čepovat se bude na dvoře, na přilehlé návsi a na parkovišti. "Letos už je to na hraně. Museli jsme si půjčit menší typizované stánky, abychom se sem vešli," uvedl Míč. Přehlídka má lidi seznámit s produkty, které nejsou běžně na trhu. Začíná ve 13:00; od 09:00 do 11:00 bude burza pivních suvenýrů. Vstup je zdarma. Mezi 12:00 až 20:00 bude posílena trolejbusová linka 13 z konečné tramvaje číslo 1. Letošní atrakcí bude živý velbloud, kterého má pivovar Purkmistr ve znaku.

Pivovarské slavnosti v Benešově uzavře KISS revival

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyFerdinand

Tradiční XXIV. pivovarské slavnosti, které se uskuteční tuto sobotu 12. září od 12 hodin v Benešově představí kromě nefiltrovaného piva z tanků i rock'n'roll, punk, country, swing nebo rock v podání glam rockové legendy Kiss revival.

Ten, kdo by chtěl na vlastní oči vidět, jak vypadá pivovar v Benešově a měl by chuť ochutnat místní speciály, má jedinečnou možnost tuto sobotu 12. září 2015 od 12 hodin navštívit areál pivovaru.

V rámci pivovarských slavností pořádá Ferdinand prohlídky svého pivovaru - při této příležitosti na dvoře poteče nefiltrované pivo přímo z ležáckých tanků. I letos bude možnost zažít pivní degustaci, kde se můžete dozvědět zajímavosti a vyzkoušet si své znalosti o pivu a sladovnictví i mnohem více k samotné výrobě piva nebo si vyzkoušet rodeo na lahvi, tzv. „Zkroť si splašeného lahváče“.

Pro děti bude připravený doprovodný program (tvořivý koutek, tanec, divadlo, malování na obličej, ječmenové hrátky, soutěže s pivovarskou tematikou) apod. Hudební program bude probíhat na dvou scénách, představí se např. Big band Horáček SwingOrchestra, hrající swingovou, filmovou a taneční hudbu, legendární Rotor Poříčí, Český šraml pod taktovkou Jana Slabého, místní kapela Čejka band nebo Štěpán Kojan, frontman kapely KEKS. Celý hudební večer uzavře hodinové vystoupení KISS revival, téměř věrná imitace americké glam rockové kapely, která byla v dubnu 2014 uvedena do Rock And Rollový síně slávy.

Velká scéna ...
15:00 – 16:00 Big band Horáček SwingOrchestra
17:00 – 18:00 Čejka Band
19:00 – 20:00 Bílá nemoc
21:00 – 22:00 KISS revival

malá scéna ...
13:00 – 14:00 Český šraml
14:00 – 15:00 Slapdash
16:00 - 17:00 Štěpán Kojan
18:00 - 19:00 ROTOR Pořící
20:00 -21:00 RockTom

Investoři z Číny nás dostanou na asijské stoly, říká šéf pivovarů

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Pavel P. Novotný

V rámci investiční horečky Číňané vstoupili také do výroby českého piva. Skupina CEFC získala významný podíl v Pivovary Lobkowicz Group. Její šéf a spolumajitel Zdeněk Radil říká, že firma bude nadále řízená českým vedením a produkty se nezmění. Číňané mají pomoci hlavně s expanzí na obřím čínském trhu.

Jak jste se k čínskému partnerovi dostal a jak rychle obchod vznikal?
Zájem o majoritní podíl původních investorů jsem ohlašoval někdy na začátku června. Už v té době jsem měl představu, jak bych chtěl akviziční strategii nastavit a s kým o ní budu jednat. Kromě zajištění kapitálu mně od začátku šlo hlavně o zachování statu quo v řízení firmy a možnosti dělat to, co v našich pivovarech děláme nyní, tedy poctivé české pivo.

Co si od nových investorů ve firmě slibujete, jaké záměry vám mají pomoci realizovat?
Hlavně expanzi na čínský trh formou přímým exportů, případně možnost licenčního vybudování samotných výrobních kapacit. Čína je největší světový trh s pivem o velikosti přibližně 450 milionu hektrolitrů piva ročně. Zatímco v současnosti je většina lokální spotřeby v Číně pokryta domácí produkcí, v posledních letech výrazně roste poptávka po prémiových dovozových značkách piva, zejména díky rychle se zvětšující střední vrstvě. Současný export českého piva do Číny meziročně roste o 74 procent, v absolutních číslech však dosahuje pouze necelých 23 tisíc hektolitrů ročně. Potenciál pro export do Číny je tedy obrovský.

Jste domluveni na nějaké participaci při řízení firmy, nebo to zůstane ve vaší režii?
Noví partneři nemají ambice do chodu skupiny zasahovat, mají plnou důvěru v současný management a směřování firmy. Jejich investice je dlouhodobá s cílem prorazit na zahraniční trhy. To vyžaduje čas a my jej touto akvizicí získáváme.

Přinesou noví partneři nějaké změny z hlediska produktů?
Žádné změny se nechystají. Našich sedmdesát značek zůstává tak, jak je.

Nebojíte se, že čínský kapitál v českém pivu může některé citlivější zákazníky odradit?
Není k tomu jediný důvod. Noví investoři vstupovali do naší společnosti kvůli tomu, že jsme skupina ryze českých pivovarů vařících pivo tradičním českým způsobem. Právě českost a to jak máme vysoko nastavenu laťku pro kvalitu našich piv, je to, co je zaujalo. Myslím, že naši zákazníci mohou být naopak pyšní, že naše lokální pivovary dokáží uvařit pivo doopravdy světové kvality.

Po oznámeném vstupu partnerů akcie posilovaly jen mírně, o čem to podle vás vypovídá?
Celá komunikace spjatá s převzetím majoritního podílu byla od počátku vedena transparentně. Většina odborníků včetně regulátorů věděla o každém kroku, který se v naší skupině děje, takže i reakce trhu pak byla odpovídající.

Očekáváte ještě nějaké další přesuny v rámci akcionářské struktury v příštích měsících?
O jakékoliv další změně vlastníka nebo vstupu dalšího investora do skupiny se v tuto chvíli neuvažuje. Jedinou proměnu v nejbližší době doznají statutární orgány, jejichž personální obsazení bude přirozeně následovat změnu majoritních akcionářů.

Pivovary zdvojnásobily export do Číny, vyvezly přes 22,5 tisíce hektolirů

Publikováno:před rokemZdroj:E15.cz

Export českého piva do Číny se loni meziročně zvedl skoro na dvojnásobek z předloňských 12 688 hektolitrů na 22 688 hektolitrů. Z Česka se loni vyvezlo celkem 3,65 milionu hektolitrů piva, do Číny tak putuje zhruba 0,62 procenta exportovaného objemu. Pro většinu pivovarů jsou nadále zajímavější trhy v jiných zemích.

Pivo do Číny vozí kromě Pivovarů Lobkowicz, které od začátku září částečně vlastní čínská skupina CEFC, například Budějovický Budvar, v létě obnovil export i Plzeňský Prazdroj. Firmy jednotlivé objemy vývozu zveřejňovat nechtějí.

Lobkowicz do Číny pivo vyváží už nyní. Zda se budoucí strategie exportu po vstupu čínské firmy do skupiny změní, ale mluvčí Roman Pavlík neuvedl. „Čína je největší světový trh s pivem. A zatímco v současnosti je většina lokální spotřeby v Číně pokryta domácí produkcí, v posledních letech výrazně roste poptávka po prémiových dovozových značkách piva, zejména díky rychle se zvětšující střední vrstvě čínských obyvatel,“ uvedl pouze.

„V loňském roce jsme vyváželi do devíti zemí východní Asie. Nejdůležitější jsou Čína, Japonsko, Mongolsko a Vietnam. Hlavním produktem byl světlý ležák v nevratných lahvích,“ uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec. V jihovýchodní Asii podle něj firma meziročně zvýšila prodeje o 47 procent a plánuje tu zvyšovat prodej i nadále.

Staropramen do Číny nedováží
Plzeňský Prazdroj obnovil dovoz do Číny v letošním srpnu. „Podle vysokého zájmu čínského trhu o pivo Pilsner Urquell usuzujeme, že do konce roku tam vyvezeme několik tisíc hektolitrů,“ sdělil za pivovar Vladimír Jurina.

Pro Heineken, který v ČR provozuje například Krušovický pivovar, je Čína marginálním trhem. Firma hlavně dováží do severských zemí, Německa, Anglie a Ruska. „Na trhu v Asii má Heineken své lokální želízko v ohni, a to jsou Asia Pacific Breweries, které akvíroval v minulých letech,“ podotkl mluvčí firmy Jiří Hauptmann.

Například Staropramen do Číny pivo nedováží vůbec. „Co se týká oblasti jihovýchodní Asie, Staropramen prodáváme v Japonsku, Jižní Koreji a Vietnamu. S těmito trhy pracujeme a snažíme se samozřejmě o další růst,“ poznamenal za firmu Pavel Barvík.

Největší pivní exportní teritoria pro Českou republiku jsou Německo a Slovensko, s velkým odstupem následují Švédsko, Velká Británie, Polsko, Maďarsko a Rakousko. Mimo Evropskou unii jsou hlavními trhy Rusko, Spojené státy, Kanada a Korea.

Budvar oslaví 120 let od založení pivním speciálem a koncerty

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTKBudvar

Koncerty sedmnácti interpretů a ohňostrojem vyvrcholí v sobotu v Budvaru letošní oslavy 120. výročí založení českobudějovického pivovaru. Návštěvníci mimo jiné mohou poprvé ochutnat čepovaný Výroční speciál z limitované edice světlého nefiltrovaného kvasnicového ležáku, který se na podzim postupně objeví v tisícovce českých restaurací, řekl mluvčí pivovaru Petr Samec.

Prvních 200 hektolitrů piva uvařil českobudějovický pivovar 7. října 1895. K výročí se v průběhu roku na trhu objevilo několik limitovaných edic piva v lahvích i v plechovkách, vznikla nová multimediální expozice Příběh Budějovického piva, byly divadelní večerní prohlídky pivovaru s průvodci v dobových kostýmech a vyšla rozsáhlá kniha o historii pivovaru.

"Letošní Den v Budvaru nabídne mimořádný program. Na dvou scénách se představí 17 interpretů. Hlavní hvězdou bude Karel Gott s orchestrem, Dashou a Felixem Slováčkem," uvedl hlavní organizátor oslav Petr Klein. Kromě něj vystoupí třeba Děda Mládek Illegal Band, Josef Laufer, Miro Žbirka, Petra Janů a Mandrage. V areálu pivovaru bude připraveno zhruba tisíc míst k sezení a výběr občerstvení k pivu. Po půlnoci bude ohňostroj.

Ustavující valná hromada Českého akciového pivovaru (ČAP), jehož je národní podnik Budvar právním nástupcem, se sešla 15. dubna 1895 a první várku piva uvařil první sládek 7. října. Za vznikem ČAP stáli především čeští českobudějovičtí právovárečníci vedení Augustem Zátkou. ČAP přímo navázal na historickou tradici vaření originálního Budějovického piva v Českých Budějovicích.

Město Budějovice - Budweis - již od 13. století vynikalo výrobou piva označovaného jako budějovické pivo nebo názvem Budweiser Bier, tedy Pivo z Českých Budějovic nebo Budějovické pivo. Označení výrobku místem původu převzal při svém založení i ČAP. Protože se název piva Budvar rychle stal synonymem vysoké kvality, byl ČAP v roce 1936 oficiálně přejmenován na Budvar - Český akciový pivovar České Budějovice.

Dnešní národní podnik Budvar se na exportu piva z České republiky podílí více než 20 procenty, vyváží se do 70 zemí. Novodobá historie pivovaru se začala psát v roce 1967, kdy ministerstvo zemědělství založilo Budějovický Budvar. Loni prodal necelý milion a půl hektolitrů piva, nejvíce ve 119. historii. Výstav meziročně vzrostl o 2,5 procenta, tržby o sedm procent na 2,3 miliardy korun.

Třicet kilometrů od Liberce vznikl nový rodinný pivovar. Pivo chtějí vařit třikrát týdně

Publikováno:před rokemZdroj:Liberecká DrbnaAutor:ČTKRezek

Bývalá truhlárna v Zásadě na Jablonecku se proměnila v Pivovar Rezek s hospodou. Po 24 letech se tak na Jablonecku znovu vaří pivo, byť jenom v malém. V desetihektolitrové varně chtějí vařit zhruba třikrát do týdne. Novinářům to u příležitosti dnešního slavnostního otevření řekl majitel pivovaru Daniel Rezek.

Za rok by měl minipivovar v Zásadě dodat na trh kolem 1400 hektolitrů piva. Je to zhruba stejné množství piva, jako pět várek ve velkém Pivovaru Vratislavice.

Vybudování pivovaru je dalším krokem, který má pomoci oživit a hlavně zviditelnit jizerskohorskou obec. Už před několika lety v Zásadě vznikla zážitková agentura, která návštěvníkům Jizerských hor nabízí třeba tandemové lety nad Jizerskými horami, potápění v zatopeném lomu nebo lezení na ledu. Pro ty méně odvážné zajišťuje třeba školu žonglování nebo výrobu šperků a bižuterie z mačkaných či vinutých perlí. "Můžeme zajistit i lektora, který vám ukáže, jak se fouká sklo, a můžete si to sami zkusit," doplnil Rezek. Firma zajišťuje i ubytování ve dvou penzionech.

Pivovar vznikl v usedlosti, kterou Rezkova rodina vlastní od roku 1900. "Jsem už čtvrtou generací," poznamenal. Grunt koupil Rezkův pradědeček, později v něm vybudoval brusírnu, která ale v polovině minulého století skončila. Pak byla v objektu samoobsluha, kterou Rezek v 90. letech přestavěl na truhlářskou dílnu. Prosperující truhlárny se ale kvůli pivovaru nezbavil. "Jen jsme ji přestěhovali," řekl. Uvolněný prostor se proměnil ve výčep s varnou, za ním jsou skryty spilka a ležácké sklepy.

V současné době pivovar nabízí světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctku a svrchně kvašené pivo Ale. "Zhruba v polovině října bude světlá dvanáctka, ta ale potřebuje svůj čas," poznamenal majitel. Pivo se bude čepovat ve zdejším výčepu, zájem o něj už ale projevily i některé jablonecké restaurace. Zákazníci ho mohou koupit i v plastových lahvích a také v sudech o objemu 15, 30 a 50 litrů. "Máme také dva výčepní automaty, kde si mohou zákazníci pivo natočit sami, stačí jim k tomu předplacená karta," dodal Rezek. Jeden je v pivovaru a druhý zvenčí, aby byl přístupný i když mají v pivovaru zavřeno.

V Libereckém kraji není Pivovar Rezek prvním minipivovarem, na Jablonecku je ale jediný. Nejdelší tradici mají Pivovar Vendelín v Liberci a minipivovar ve sklárně v Harrachově. V celém Česku jich bylo na jaře podle informací Českomoravského svazu minipivovarů zhruba 280. Přestože je minipivovarů asi šestkrát víc než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku se odhaduje zhruba na jedno procento. Celkově se loni v Česku uvařilo 19,65 milionu hektolitrů piva, většina se vypije v tuzemsku, jen zhruba 18 procent jde do zahraničí.

Pivo staré přes 80 let si zachovalo svoji barvu i chuť

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Pivo si svoji nezaměnitelnou barvu a částečně také chuť dokáže udržet i několik desítek let poté, co je stočeno do láhve. Přesvědčili se o tom zástupci Pivovaru Zubr z Přerova, když poprvé ochutnali přerovské pivo staré zhruba 80 let. Historickou pivní lahev nedávno na půdě rodinného domu v nedalekém Hulíně našel Josef Hrabák. Věnoval ji Pivovaru Zubr, ve kterém byl pěnivý mok ve 30. letech minulého století uvařen. Odborníci prozkoumají její tekutý obsah a porovnají starou recepturu s tou dnešní.

Ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček řekl, že nikdo z vedení pivovaru zatím neměl příležitost ochutnat tak staré pivo, takže na otevření lahve a degustaci jejího obsahu všichni čekali s napětím. "Pivo bylo samozřejmě bez pěny, ale barva byla zachována. Ochutnáním vzorku jsme zjistili, že i po té době je stále možné poznat, že se o pivo jedná, i přesto, že na běžné pití to určitě není. Přeci jen čerstvě natočenému pivu s bohatou pěnou a chmelovou vůní se nemůže nic rovnat," komentoval s úsměvem degustaci.

Pracovníci Pivovaru Zubr zároveň odebrali vzorky historického piva, které prozkoumají odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Díky moderním přístrojům a speciálním analýzám mohou zjistit zajímavé informace o použitých surovinách i výrobních postupech. "Doufáme, že se nám podaří o pivu zjistit některé údaje, které potvrdí podobnost receptury či používaných surovin u piva z doby první republiky a současného piva Zubr Grand," řekl Pluháček. Analýza vzorků bude dokončena v následujících týdnech.

Podle vzhledu lahve a jejího uzávěru nalezené pivo pochází ze 30. let minulého století, kdy byl sládkem přerovského pivovaru František Stradiot. "Láhev jsme našli při vyklízení domku po tetě a podle vzhledu jsme usoudili, že se bude jednat o historický kousek. Nejprve jsem zvažoval, zda lahev přes internet nenabídnout nějakému sběrateli, ale nakonec jsem se rozhodl ji věnovat pivovaru, aby z ní mohlo mít užitek a radost co nejvíce lidí," řekl Hrabák.

Zhruba sto let staré lahve s pivem našli letos v dubnu dělníci při rekonstrukci pivovaru v Záhlinicích na Kroměřížsku. Pivo po dlouhých desetiletích nepěnilo a bylo mírně zakalené. Jeho chuť účastníci degustace přirovnali k suchému vínu. Vzorky byly odeslány do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, jehož odborníci se při analýze zaměřili na kvalitu tehdy používaných surovin.

Havlíčkobrodský Rebel oslnil, ze Žatce si přivezl dvě ocenění

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deníkAutor:Jaromír KulhánekRebel

Prestižní pivní degustátorské soutěže, která se na sklonku minulého týdne uskutečnila v rámci Žatecké dočesné, se piva Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod neztratila.

Naopak. Získala zlatou a bronzovou medaili.

„V aule Chmelařského institutu v Žatci hodnotilo během dvou dnů celkem 203 degustující z České republiky i zahraničí 130 vzorků piv z čtyřiadvaceti českých i zahraničních pivovarů," uvedla Dagmar Ešnerová z marketingového oddělení brodského pivovaru.
V kategorii Tmavý ležák zvítězil havlíčkobrodský ležák Rebel Černý.

„Výsledek degustace mě velmi potěšil. Do finále se dostala chuťově velmi vyrovnaná piva, jsem rád že se komise shodla na pivu Rebel. To, že ceny v různých soutěžích vyhráváme pravidelně ukazuje, že zaměstnanci pivovaru dělají svoji práci svědomitě ku prospěchu pivovaru a hlavně našich konzumentů," komentoval úspěch sládek Pavel Pilař. Ten vysvětlil, že Rebel Černý je tmavý ležák s karamelově nasládlou chutí, jemnou hořkostí a charakteristickou rubínovou barvou. „Toto pivo vaříme tradiční technologií. Hlavní kvašení probíhá v otevřených spilkách a dozrávání v ležáckých sklepích při teplotě tří stupňů Celsia," podotkl Pilař.

V kategorii Světlé výčepní pivo získalo třetí místo pivo Rebel Haškův C. K. „V kategorii slabých piv se našemu pivovaru v degustacích málokdy zadaří, proto je pro nás třetí místo v silné konkurenci 27 piv z celé republiky překvapení a rozhodně velký úspěch," zhodnotil dosažený výsledek Pilař.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.17.08.2017 07:355.314/5.314