Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Zkvalitňování pivní kultury v Čechách? Logický důsledek ‚převínění‘

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Robert Demeter

Řeknete-li u nás v Čechách, že jdete na pivo, většina lidí si představí obraz restauračního zařízení kategorie „čtvrtá cenová“, většinou silně kuřáckého. Smutné je, jak málo z nás za tím spatří příjemně strávený večer v pěkném podniku se sklenicí kvalitního vychlazeného (ale i teplejšího) piva. Proč si každý raději objedná víno, které mu třeba ani nechutná, místo piva, jen aby nebyl za „barbara“ před ostatními hosty u stolu, to je pro mne otázka.

Pivo bylo od nepaměti považováno za nápoj chudých, vojáků, portýrů a před přijetím zákona o čistotě piva v roce 1516 se v pivu dalo najít, myslím si, všelicos. Už ve středověku vařilo v Čechách mnoho pivovarů, prakticky v každém městě. V té době bylo zcela běžné, že pivo pily i děti, což je dnes absolutně nepředstavitelné. Avšak důvod byl prostý. Na rozdíl od vody pivo logicky procházelo varem, a proto se méně předpokládala nejrůznější onemocnění. Osobně si myslím, že i když se o tom oficiálně nepíše, lehký obsah alkoholu udělal své a děti lépe spaly.

Příjemné je to, že doba pokročila a parametry vaření a pivní styly se sjednotily, čímž pivní kultura nabírá na síle a důležitosti. I když, jak je zvykem ve světě a již pomalu i u nás, jednou za čas „vytáhne“ některý pivovar hitovku ve formě speciálu nebo pivo se zajímavou příchutí. Pivo ve formě, kterou známe dnes, si u nás získává na váženosti především v posledních letech, a to díky otevření většího množství pivovarů, pivních speciálních restaurací, v nichž se dbá především na kvalitu, různorodost, sortiment a na kulturu podávání. Základem každé dobré pivní speciálky je teplota zlatavého moku. Proto ve většině případů najdeme sudy uložené v chladicím boxu, lahvová piva pak v pivní lednici.

Zážitky spojené s pivem jsou i v dnešní době něco, co kulturu pití piva hodně posunuje kupředu. Ještě nedávno si nikdo neuměl představit pivní degustaci s odborně vyškoleným personálem. Pivní degustace je velkým fenoménem posledních let i z toho důvodu, že do Čech nezadržitelně proudí pivní styly ze zahraničí a i sami sládci, restauratéři a provozovatelé gastrozařízení se svým hostům snaží nabídnout pestrý a zajímavý program. Vidím v tom v první řadě návrat ke kořenům, za druhé pak soudím, že jsou konzumenti ve fázi tzv. převínění a chtějí ochutnat a vyzkoušet něco jiného a nového. Rozdíl mezi pivní a vinnou degustací je ale jen v maličkosti – vinaři degustovaný vzorek plivou, pivaři jej poctivě polknou.

Z pohledu pivní kultury také záleží na tom, v čem svůj oblíbený mok konzumujeme. I když si myslím, že je v tomto ohledu obecně stále co zlepšovat, oceňuji stále se rozrůstající sortiment specializovaného pivního skla. Neříkejte, že není hezké, když vstoupíte do restaurace a vidíte na baru vyskládané vedle sklenic vinných i ty speciální na piva v různých tvarech a velikostech. Je příjemné vidět personál, který vám k objednanému pivu v hezké sklenici přinese i pivní tácek, který mezitím neodnesl nějaký sběratel z barového pultu. I to je jedna z vášní, která k pivu neodmyslitelně patří. Nedávno jsem ale dostal radu od majitele jednoho malého pivovaru, jemuž s vášní pro sběr, sběratele a mizení tácků došla trpělivost a všechny provrta
Dalším aspektem, který přispěje k vaší spokojenosti a dobrému pocitu, je určitě i znalost a proškolenost personálu. Když dostanete k pivu i pár informací a fundovaných doporučení, co z menu si k vybranému moku vybrat, podnik určitě rádi navštívíte znovu a doporučíte jej svým známým.

Věřím, že každý majitel a provozovatel nejen specializovaných pivních podniků bude děkovat za každého hosta, konzumenta a někdy i sběratele suvenýrů. Jen na vás klientech záleží, jakou cestou bude pivní kultura v Česku směřovat, kam se bude rozvíjet se a zda je nabídka, která je vám předkládána, dostačující.

Pivovary začaly s vařením zelených speciálů na Velikonoce

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Jihomoravské pivovary začaly s vařením speciálů na Velikonoce. Největší várku chystá tradičně Starobrno, letos pivovar vyrobí 4600 hektolitrů Zeleného piva. Speciál chystá i pivovar ve Slavkově nebo brněnské minipivovary.

Starobrno dělá Zelené pivo už 11 let. Dnes na varně přidali do ještě nehotového piva speciální bylinný výluh. Jeho přesné složení zná jen několik málo lidí. Jednotlivé ingredience výluhu se musí objednávat přibližně rok dopředu. "Dobrá přípravy výluhu respektive kontaktu bylin s vroucí vodou je velmi důležitá pro získání požadované koncentrace a kvality výluhu," uvedl manažer kvality Starobrna Jiří Brňovják. Výluh se připravuje ze tří druhů bylin, jedinou odtajněnou je kopřiva dvoudomá. Podstatou receptury je také speciální světlý ječný slad, který si nechává Starobrno vyrábět ve sladovně v Hodonicích na Znojemsku.

Starobrno poprvé uvařilo Zelené pivo v roce 2006 ve várce o 80 hektolitrech, v posledních letech se produkce tohoto speciálu blíží k 5000 hektolitrů. Za speciálem původně stál sládek Petr Hauskrecht, který má v Brně od předloňska vlastní minipivovar.

Jeho podnik na Velikonoce chystá dvě várky jarního bavorského jantarového speciálu PH 13 Marcen. Märzenbier, neboli březnové pivo, se ve středověkém Bavorsku nazývalo poslední pivo, uvařené před svátkem sv. Jiří. "Aby se takové pivo až do podzimu nezkazilo, vařilo se na vyšší stupňovitost a ukládalo v hlubokých sklepích pod vrstvou říčního ledu," uvedl Petr Hauskrecht.

Slavkovský pivovar letos chystá znovu jarní kvasnicový ležák. Ten je připravený ze čtyř druhů sladů, do kterého pivovar přidává živou kulturu jemných kvasinek. "Tyto byly do piva vmíchány v ten nejsprávnější okamžik a to po fázi ležení a zrání. Ve vůni je jasně rozpoznatelné kvasničné aroma, které se snoubí s jemnou kvasnicovou chutí. Zákal zde není na závadu, naopak nutností," uvedl Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru.

Novinku chystá i brněnský minipivovar Lucky Bastard, který se bude brzy stěhovat do nových prostor. "Na letošní Velikonoce začneme nabízet silné světlé pivo belgického typu Tripel 21° s deseti procenty alkoholu. Lucky Bastard Tripel je jemně chmelený s důrazem na vysokou pitelnost a vyvážené tělo. Toto pivo jsme uvařili koncem roku 2015 v množství 400 litrů a bude k dispozici v sudech a třetinkových lahvích," uvedl Jan Grmela za Lucky Bastard.

Ostrovská hasičárna by se mohla proměnit v městský pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:ČRo Plzeň

Stanice dobrovolných hasičů v Ostrově by se v budoucnu mohla proměnit na městský pivovar. Budovu hasiči zřejmě opustí nejpozději v roce 2017, kdy bude dokončen nový moderní areál záchranných složek.

Zbrojnice se nachází v blízkosti ostrovského zámku a bývalého hotelu Myslivna, který město plánuje koupit. Podnikání v ubytování tak chce Ostrov spojit právě s vařením vlastního piva, které by mohlo nalákat turisty.

„V současné době probíhá příprava na zpracování studie této lokality," říká starosta Pavel Čekan.

Právě regionální pivo by mohlo být pro turisty lákadlem. V hotelu by pro ně město mohlo nabízet ubytování. Obě budovy jsou součástí městské památkové zóny.

„Zda bychom pivovar v budoucnu pronajímali nebo si ho provozovali zcela sami, zatím není jasné. Nereálná ale není ani kombinace obou možností," doplnil starosta.

Kromě koupě hotelu Myslivna plánuje Ostrov odkoupit také další historickou budovu ve městě, kde chce zřídit malé muzeum a turistické informační centrum.

Do rozpočtu na letošní rok zatím ostrovští zastupitelé vyhradili 10,5 milionu korun na koupi hotelu Myslivna a 4 miliony na koupi domu na Starém náměstí, kde má vzniknout právě infocentrum. Další náklady ukáže až zpracovaná studie.

Sládci začali vařit velikonoční Zelené pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Brněnský deníkAutor:Eliška Gáfriková

Zelené pivo, čepované o Velikonocích, v pondělí začali vařit starobrněnští sládci. Do piva přidali bylinný výluh, jež je nedílnou součástí zeleného moku. V pivovaru ho vaří po jedenácté.

Přesné složení výluhu zná jen několik lidí. „Příprava výluhu i jeho dávkování je výrobním tajemstvím. Výluh je velmi koncentrovaný a silný. Každoročně na zelené pivo potřebujeme několik litrů výluhu," řekl manažer kvality Starobrna Jiří Brňovják.

Bylinný výluh je připravený ze tří druhů bylin. „Jedinou přísadou, která není tajná, je kopřiva dvoudomá," uvedla konzultantka pro vztahy s veřejností společnosti Heineken Ludmila Čechová. Bylinný výluh se spolu s chmelem přidává do mladinového kotle.

Zelené pivo, které je speciálem pivovaru Starobrno, se bude čepovat od Zeleného čtvrtka, který letos připadne na čtyřiadvacátého března. Bylinný výluh v pondělí do kotle přidal vrchní sládek Starobrna Milan Schramm. „Musím u toho být každoročně," těšil se z přípravy zeleného piva.

Snížení DPH u sudového piva je nebezpečné a nepromyšlené

Publikováno:před rokemZdroj:E15.cz

Předseda Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně (SNN ČLS JEP) primář Petr Popov v dopise výkonnému místopředsedovi Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky vlády ČR Jindřichu Vobořilovi označil návrh ministra financí Babiše na snížení DPH u sudového piva za nebezpečný a v rozporu se záměrem vlády ČR o realizaci Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí.

Tiskové vyjádření Společnosti pro návykové nemoci ČLS JEP k návrhu na snížení DPH u sudového piva

Na základě prohlášení pana ministra financí Andreje Babiše ke snížení daně z točeného piva jsme za odbornou obec nuceni reagovat. Ministrův návrh nepodporujeme a označujeme ho za nepromyšlený a nebezpečný. Dle jeho návrhu by došlo ke snížení daně z přidané hodnoty na sudové pivo z dosavadních 21 procent na 10 procent, což by mělo za následek pokles ceny půllitru piva o několik korun. S tím nemůžeme souhlasit, neboť cena alkoholu je nepřímo úměrně spjata s jeho spotřebou. Opatření by tedy vedlo ke zvýšení konzumace piva v ČR. Zkušenosti z jiných zemí tuto obavu potvrzují.

Alkohol je světovou a evropskou drogou číslo jedna a také primárním problémem z hlediska závislosti. Česká společnost je dlouhodobě vysoce tolerantní k nadměrné konzumaci alkoholických nápojů. V současnosti vykazuje cca 15–20 % české populace rizikovou konzumaci alkoholu. Jedná se tedy přibližně o 1,5–1,7 milionu dospělých osob. Navíc jsme i na nelichotivých čelných místech v konzumaci alkoholu dětí a mladistvých.

Světové odborné autority v čele se Světovou zdravotnickou organizací potvrzují, že nejefektivnějším opatřením proti vysoké konzumaci alkoholu je navýšení ceny alkoholu a současně omezení jeho dostupnosti. Pokud je tedy alkohol hůře dostupný a dražší, konzumuje se ho méně a působí menší újmu. Nejnověji odborníky doporučovaným opatřením je stanovení minimální ceny gramu alkoholu platné pro všechny alkoholické nápoje.

I když někteří politici či dokonce i odborníci konzumaci alkoholu v určité míře doporučují, podle Společnosti pro návykové nemoci ČLS JEP je nesporné a vědecky i klinicky opakovaně doložené, že alkohol je příčinou zvýšené nemocnosti a předčasné úmrtnosti. Konzumace alkoholu, a to i v menší míře, je příčinou duševních a somatických nemocí jako jsou syndrom závislosti na alkoholu, cirhóza jater, nádorová onemocnění či nemoci oběhové soustavy.

Návrh pana ministra financí na snížení DPH u sudového piva je v příkrém rozporu se snahou vlády ČR o realizaci Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí („Zdraví 2020“), kterou podpořila vláda již v roce 2014 v usnesení č. 23 ze dne 8. ledna a rovněž Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky v usnesení č. 175 ze dne 20. března 2014.

Apelujeme na vládu a celou politickou reprezentaci, aby takový návrh nepřijímala, a věříme, že pan ministr Babiš od svého návrhu ustoupí.

Jarní ceny českých sládků 2016

Publikováno:před rokemZdroj:ČMSMPAutor:Ing. Jan Šuráň

Mezinárodní degustace piv se uskuteční v sobotu 19. března 2016 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:
● světlé pivo výčepní ● český světlý ležák ● polotmavý ležák ● tmavý ležák ● pšeničné pivo ● pšeničné pivo silné ● speciální piva světlá ● speciální piva tmavá● speciální piva si● speciální piva polotmavá ● piva Pale Ale ● piva India Pale Ale ● piva Stout ● silná svrchně kvašená piva ● piva India Black Ale (nová kategorie)

Své přihlášky zasílejte do 8. března 2016 na emailovou adresu: info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

Přihláška musí obsahovat:
● kontaktní osoba, telefon, e-mail
● název a adresa pivovaru (výrobce)
● přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).

Soutěž je určena pouze pro minipivovary – viz organizační pokyny.

PŘIHLÁŠKA A VEŠKERÁ DOKUMENTACE JE KE STAŽENÍ NA WEBU SVAZU (KLIKNI ZDE)

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, uveďte na přihlášce jeho jméno a pozici v pivovaru.
Poplatek za každý vzorek činí 600 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu.
Registrace bude začínat v pátek 18. března 2016 od 10 hodin, kdy musí být dodány i vzorky piv dle organizačních pokynů!!!

POZOR ZMĚNA !!! (viz KATEGORIE PIV)

V rámci vzdělávání letošního setkání se budou v pátek 18. března 2016 od 11 hodin konat přednášky na téma:
1) Sanitace v minipivovarech v dlouhodobém kontextu (Machačný, Ecolab),
2) Celkový rozbor piva a jeho aspekty,
3) Cesta do hlubin "duše" pivovarské kvasinky aneb genetika vs. praxe (Matoulková, D. VÚPS, Kopecká, J. MU),
4) Světové novinky v oblasti chmelení (Krofta, CHI Žatec),
5) Nová legislativa (Mezerová, SZPI).

V pátek 18. března 2016 od 17 hodin proběhne Valná hromada ČMSMP.

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní ing. Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz.

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

Pivní populismus Andreje Babiše

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:David Klimeš

● Snížení daně z přidané hodnoty u čepovaného piva nemá ani tu nejmenší šanci projít.
● Návrhem se Babiš nenávratně přidal mezi populisty, kteří pohrdají zdravým rozumem občanů České republiky.
● To už je Babiš tak zoufalý, že si ty hlasy nedokáže koupit ničím jiným?

Obyčejnou hloupost každý prohlédne. Ale u zcela nehorázného nesmyslu ve vás začne hlodat pochybnost, zda to přece jen není možné. Snížení daně z přidané hodnoty u čepovaného piva, jak ve slabší chvilce navrhl Andrej Babiš, nemá přitom nikdy ani tu nejmenší šanci projít. Babiš se tímto návrhem zpronevěřuje sám sobě hned několikrát: jako člen vlády, který ví, že mu tento populistický návrh v Bruselu neprojde. Pak jako ministr financí, který zapleveluje daňové sazby zase další výjimkou, a pouští tak eráru žilou. A především jako politik, který chce daňovou výjimku nikoliv pro základní potraviny či léky, ale pro alkohol. To už je tak zoufalý, že si ty hlasy nedokáže koupit ničím jiným?

DPH je pravidelně znásilňována ku volebnímu krátkodobému prospěchu politiků. U nás zatím nejbizarnější pokus předvedl asi Vít Bárta v roce 2011, kdy se pokusil prosadit zcela bizarní sazby na základní potraviny: chléb v nižší sazbě, rohlíky ve vyšší. Mléko v nižší, jogurty ve vyšší. Zelenina v nižší, ovoce ve vyšší. Nakonec z toho naštěstí sešlo. Podobně aktuálně ničí daňový systém na Slovensku v předvolebních záchvatech tvořivosti premiér Robert Fico. Mléko a máslo se dostaly do nižší daňové sazby, ale ostatní mléčné výrobky zůstaly ve vyšší. Nikdy prostě není tolik peněz, aby mohlo být vše levné. Ale tito populističtí politici vždy ctili alespoň základní premisu: DPH ničíme kvůli obecnému dobru a sociální pomoci. Proto se takto zlevňují základní potraviny, léky, sociální služby, nikdy alkohol. Po bláznivém rumunském expremiérovi Viktoru Pontovi by Andrej Babiš byl pravděpodobně jediným unijním politikem, který by se pokusil prosadit výběrové zlevnění čepovaného piva, i když to zjevně odporuje smyslu směrnic Evropské unie.

Ale pro stromy nezapomínejme na les. Ať už Babiš svůj boj za pivo odůvodní jakýmkoliv paragrafem, zásadní je, že tím škodí společnosti. Jasně že každý chce pít v republice co nejlevnější pivo. Ale úlohou politika je, aby vážil i náklady pro společnost. A ty jsou v případě alkoholu nezanedbatelné. I proto Babiš asi oponoval staršímu návrhu snížit spotřební daň na pivo. Proto se nyní v Poslanecké sněmovně debatuje zákon, podle kterého by alespoň jeden nealkoholický nápoj v hospodách měl být levnější než pivo.

Babiš dosud umně balancoval na hraně, kdy chvíli přepadával na stranu pragmatických, rozumných řešení, chvíli na stranu populismu. Tímto návrhem se však nenávratně přidal mezi populisty, kteří pohrdají zdravým rozumem občanů České republiky.

V bývalých kasárnách se na jaře začne vařit pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czZichovec Louny

Do kasáren se opět vracejí tanky, komentuje to s nadsázkou Jan Husák z pivovaru Zichovec.

V areálu bývalých kasáren v Lounech se už brzy začne vařit pivo. Zájemci ho budou moci poprvé okusit už na jaře. Moderní pivovar vzniká na okraji Zahradního města. Investorem je Rodinný pivovar Zichovec z obce ležící na pomezí Lounska a Kladenska v oblasti poblíž Žerotína a Panenského Týnce.

Impulsem začátku vaření piva v Zichovci byla nespokojenost s chutí unifikovaných produktů nadnárodních pivovarů. Ivan Husák a jeho dva synové se pustili do práce a vydali se s pomocí kamarádů sládků do neprobádaných pivovarnických vod. O poctivém, dobrém pivu z lokálních surovin měli svou představu, tu naplnili a stále dále pečlivě vylaďují. Svou roli sehrály také kořeny a vzpomínka na prapředka rychtáře Krahulíka, který provozoval vyhlášený zájezdní hostinec v Panenském Týnci.
Komplex proměnil vesničku

První pivo uvařili v Zichovci v roce 2012 a od té doby výstav minipivovaru stále stoupá. Pěnivý produkt si získává nadšené příznivce, kteří do malé obce na hranici Středočeského a Ústeckého kraje pořádají výpravy za poctivým pivem, jídlem a přátelskou atmosférou. Zichovec, jedna z nejmenších vesniček Slánska, je na první pohled jiná. Nová náves, tedy komplex pivovaru, restaurace, penzionu a dalších staveb z dílny architekta Jaromíra Veseláka, vtiskl obci zajímavou moderní tvář. Areál byl v roce 2015 oceněn Zlatou cihlou, která je udělována příkladným a architektonicky výjimečným vesnickým stavbám.

A právě styl s typickou sedlovou střechou se stal východiskem pro kompletní rebranding, pod který se podepsala pražská agentura Wellen. Značka má nyní zaregistrovaný nový název Rodinný pivovar ZICHOVEC a s ním související claim TO PííííVO. Typické průčelí nové zichovecké kapličky se stalo základním tvarem, který baví na etiketách, výstrčích i podtáccích. Barevnost vychází ze zemitých tónů magické krajiny v údolí Zlatého potoka, čtyři použité barvy mají navíc i symbolickou hodnotu.

Přinese čtyřka štěstí?
Rodina Husákových, zakladatelé firmy Rodinný pivovar Zichovec"Jsme čtyři společníci, čtyři jsou roční období, čtyři kola u vozu i nohy u stolu. Čtyři jsou světové strany a čtyři živly oheň, voda, země, vzduch. Čtyři jsou i základní suroviny pro výrobu piva a čtyři barvy také uvidíte, když postavíte vedle sebe všechny typy piva, které vaříme," směje se majitel pivovaru Ivan Husák.

Celá produktová řada v novém kabátě se postupně začne objevovat ve vybraných pivotékách a specializovaných obchodech. Kromě toho bude zichovecké pivo na čepu v partnerských hospodách v regionu. Konkrétní místa budou zveřejněna na připravovaném webu topiiiivo.cz.

Úspěch je motivací pro další rozvoj, potvrzují Zichovečtí. Minipivovar v Zichovci nyní jede na plnou kapacitu, aby uspokojil zájem místních hostů i hostinských z okolí. Naplánoval zásadní zvýšení výstavu až na 10 000 hl ročně. Podstatná část výroby, zejména klasická výčepní piva a ležáky, získá nové prostory - a to v Lounech.

Nejsou tanky jako tanky
Transport tanků do nových prostor v LounechModerní pivovar vzniká v Lounech v bývalém areálu kasáren v ulici 5. května na okraji Zahradního města, který dříve sloužil jako tanková střelnice. Místo tanků připravených ke cvičným střelbám se tu objeví tanky, ve kterých se budou rodit výborné zichovecké ležáky a výčepní piva. Pod citlivou přestavbou a dostavbou je opět podepsán architekt Jaromír Veselák.

K pivovaru bude patřit i podniková prodejna. Na bývalé kontrolní věži se počítá s vybudováním vyhlídky, odkud se návštěvníci budou moci kochat pohledem na malebné kopce Českého středohoří, pod kterými od nepaměti dozrává vysoce kvalitní chmel. Pivovar bude disponovat moderními technologiemi a poloautomatickými stáčecími linkami. První pivo bude v tomto místě uvařeno už na jaře 2016.

Prostor pro speciály
V Zichovci výroba samozřejmě neskončí, naopak se tam uvolní kapacity pro vaření více druhů stále oblíbenějších pivních speciálů.

Pivo může lidem přivézt i speciální autobus. „Pívobus je první bus, který doveze ,pívo´ za těmi, jimž hospoda v obci chybí. Inspirací nám byla pojízdná prodejna. Po pravdě, dobře nachlazené pivo takhle o víkendu dokáže chlapům někdy chybět víc než třeba rohlíky," říká Jan Husák, který se v rodinném pivovaru stará především o obchod. Pro zcela unikátní roli se připravuje klasický městský autobus, který nyní prochází pečlivou přestavbou, aby už na jaře mohl vyrazit. Uvnitř bude malé posezení a výčep, pro teplé dny doplněný o malou zahrádku. Na jeho zastávkách se bude točit nejen do půllitru nebo do originálního dvoulitrového džbánku, ale vůz přiveze i lahvované pivo v různých baleních.

Konkrétní trasy právě vznikají na základě zájmu a přání milovníků piva z celého regionu. Zichovečtí ovšem plánují, že mimo pravidelné časy se Pívobus objeví také na gastronomických a pivních festivalech nebo udělá radost pivní partě třeba jako pojízdná narozeninová hospůdka.

Rodinný pivovar Zichovec udělal velký krok od místního minipivovaru k technologicky vyspělejšímu, ale pořád tradičnímu místu, kde se bude pod dohledem zkušených a kreativních sládků vařit poctivé pivo. Zichovečtí věří, že tím, co mají v plánu, dělají lidem v regionu radost. Zichovec je pro ně nejen místo, kde se vaří dobré pivo, ale také místo, kde rodina žije a přetváří ho v příjemné prostředí i pro ostatní. (jh, lib)

Německý pivovar láká na pivo s internetem zdarma. Cílí hlavně na mladé

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Filip Nerad

Německo se stále považuje za pivní velmoc. Spotřeba piva tam ale rok od roku klesá. I Němci totiž omezují návštěvy klasických výčepů a hospod. Jeden německý pivovar se to rozhodl změnit. Ke svému čepovanému pivu hodlá nabízet zdarma přístup na bezdrátový internet. Doufá, že tak do lokálů přitáhne hlavně mladší generaci, která chce být neustále online.

„Prosím jeden Bit,“ zní slogan, kterým už roky láká pivovar ze západoněmeckého Bitburgu na své pivo. Teď toto heslo získá nový význam.

Pivovar umožní konzumentům svého piva stahovat megabity dat a surfovat po síti, a to všechno zcela zdarma. Jedinou podmínkou bude návštěva hospůdky, kde se čepuje právě některé z piv pivovarské skupiny Bitburger.

Jeden z největších producentů piva v Německu chce novou službu nejprve vyzkoušet v desítce restaurací a barů ve Frankfurtu nad Mohanem a v Trevíru. Postupně se pak má rozrůst do 70 tisíc hostinců po celém Německu.

První hodina surfování po internetu při pivu bude úplně bez omezení. Kdo bude chtít na síti zůstat déle, bude se muset zaregistrovat.

Pivovar tak chce získat přístup ke svým zákazníkům, aby je mohl oslovovat akčními nabídkami nebo výherními akcemi. Hlavně ale chce touto cestou nalákat Němce zpět do výčepů a přimět je, aby pili víc piva.

Podle posledních statistik vypije jeden Němec průměrně 107 litrů zlatavého moku za rok. Ještě na počátku tisíciletí to přitom bylo 125 litrů a v době sjednocení země každý Němec zvládnul více než 140 litrů piva za rok. Tedy zhruba tolik, co dnes světoví přeborníci v konzumaci piva – Češi.

Babišovo snížení daně se na ceně piva neprojeví, říkají odborníci

Publikováno:před rokemZdroj:Peníze.czAutor:Milan Mikulka, Lukáš Prchal

Pokud by se snížila DPH u točeného piva, jak navrhuje ministr Andrej Babiš, nebude to mít na jeho cenu žádný vliv, tvrdí odborníci. „Ze zkušenosti se změnami daní víme, že jakékoli snížení se promítne v daleko menší míře, než by mělo. Někdy se neprojeví vůbec,“ vysvětluje Lukáš Eisenwort z poradenské společnosti EKP.

Nehodlám před volbami dělat žádné populistické kroky, uvedl na začátku letošního roku ministr financí Andrej Babiš (ANO), když mluvil o státním rozpočtu. „Slyšel jsem, že politici mají před volbami tendenci dávat balíčky. Ale já jako ministr financí k tomu nevidím důvod,“ řekl.

Neuplynul ani měsíc a Babiš v diskusním pořadu České televize oznámil, že chce snížit daň z přidané hodnoty (DPH) na pivo z dosavadních 21 na pouhých 10 procent.

Spotřebitel to nepocítí
„Ze zkušenosti se změnami daní víme, že jakékoli snížení se promítne v daleko menší míře, než by mělo. Někdy se neprojeví vůbec,“ vysvětluje Lukáš Eisenwort z poradenské společnosti EKP. Dodal, že spotřebitel nic takového nepocítí, když se naopak daně zvyšují, na ceně produktu se to projeví.

Stejný názor má i Martin Diviš, odborník na nepřímé daně ze společnosti PwC ČR. Podle něj by snížení DPH u piva částečně dopadlo vyšší marží u podnikatelů. „Tento jev se v praxi ukázal například při snížení sazby DPH na knihy,“ připomíná Diviš.

Snížení daní u sudového piva by podle Eisenworta bylo zajímavé, pokud by sníženou sazbu uplatňovali až hospodští. Kdyby nakupovali sudy s 21procentní daní a pivo prodávali s 10procentní, část menších hospod by vykazovalo nadměrný odpočet DPH – stát by jim pak každý měsíc nebo každé čtvrtletí vracel peníze.

Snížením daně u sudového piva by stát podle ministerstva financí přišel ročně přibližně o 160 milionů korun. Andrej Babiš a jeho náměstkyně Alena Schillerová také tvrdí, že tento záměr není v rozporu s právem Evropské unie. „Co se týče práva Evropské unie, ano, je to naprosto v souladu. Máme to takto zkonzultováno, nastudováno,“ řekla Schillerová.

Evropské právo? Samostatné pivo ne, v restauraci ano
„Unijní směrnice neumožňuje uvalení snížené sazby DPH na pivo prodávané jako samostatné zboží, například v supermarketech. Lze však využít možnosti snížit sazbu u restauračních služeb, a tím i na pivo poskytnuté v rámci takové služby,“ vysvětluje Diviš.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.12.2017 22:335.819/5.819