Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

V nově otevřeném Pivovaru Národní ochutnáte Czech Lion z vlastní produkce

Publikováno:před rokemZdroj:Žena-in.czNárodní

Na Národní třídě v sousedství Nové scény Národního divadla byl v červnu otevřen Pivovar Národní s vlastní pivní značkou Czech Lion/ Český lev. Během několika dnů si našla restaurace zaměřená na českou kuchyni desítky zákazníků, hosty zejména láká v letních dnech prostorná zahrádka ve dvoře historické budovy.

Restaurace nabízí vlastní značku piva Czech Lion, kterou vaří sládek Jaroslav Košťák. Ochutnat lze v současné době klasický 11° světlý ležák plzeňského typu s kulatou, plně sladovou, osvěžující chutí, 11° nefiltrovaný ležák plzeňského typu s příjemně chmelovou, plnou chutí a 13°polotmavý ležák větší hořkosti, granátové barvy a karamelové, chlebnaté chuti.

V menu dominuje česká kuchyně s klasikami jako svíčková, pivovarský guláš, koleno, nebo smažený sýr, nechybí ale grilované speciality připravované na otevřeném grilu (vepřová krkovice, hovězí roštěná z irského Black Angus a další) nebo hovězí cheesburger. Zkrátka nepřijdou ale ani ti, kdo zrovna nemají chuť na maso, vybírat mohou z několika salátů, v nabídce jsou crudités (tyčinky z čerstvé mrkve, řapíkatého celeru a salátové okurky s česnekovo jogurtovou omáčkou) nebo Jack potatoes s fazolemi či ricottou. Sladkou tečku na závěr mohou tvořit vynikající buchtičky se šodó nebo Germknödle plněný povidly.

V Pivovaru Národní čepujeme vlastní pivo značky Czech Lion, varny mezi restaurací a zahradou tedy nejsou jen designový doplněk. Piva čepujeme do 0,4 l za 35 Kč za obě 11% a 39 Kč za 13%.

Czech Lion je na čepu ve třech druzích: klasický světlý ležák 11% plzeňského typu kulaté, plně sladové osvěžující chuti, 11% nefiltrovaný ležák plzeňského typu příjemně chmelové plné chuti, nefiltrovaný speciál 13% polotmavý ležák větší hořkosti, granátové barvy a karamelové chlebnaté chuti. V budoucnu připravujeme další speciály včetně svrchně kvašených piv a různých příchutí.

Pivovar ve Svijanech pořádá tradiční slavnosti

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Blanka DaníčkováSvijany

Už šestadvacátý ročník tradičních Slavností svijanského piva v sobotu přiláká do Svijanského Újezdu tisíce návštěvníků. Těšit se mohou na pestrý výběr svijanských piv, která potečou ze 160 píp, bohatý bude i hudební a doprovodný program. Slavnosti si nenechá ujít ani hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

S hudebními vystoupeními přijede celá řada populárních skupiny, které se budou střídat na dvou scénách. Těšit se mohou návštěvníci na vystoupení Davida Kollera, Viléma Čoka, Debbi, Václava Neckáře a dalších spíše rockových muzikantů na jedné straně. Druhé pódium bude patřit jiným žánrům, například zahraje Cimbálová muzika Dušana Kotlára, České buchty, Veselí pozůstalí a jiní. Hudební vystoupení po setmění protne tradiční ohňostroj.

Z téměř dvou stovek píp potečou všechna svijanská piva, která v pivovaru vaří. Pochutnávat si budou moci návštěvníci i na pivní zmrzlině. Vstupné na akci je 200 Kč.

Gambrinus pokračuje v kampani, se spoty od Alice Nellis

Publikováno:před rokemZdroj:MediaGuruGambrinus

V další fázi kampaně chce Gambrinus bořit mýty kolem své značky.

Gambrinus spouští druhou fázi své kampaně, v níž se zaměří na boření mýtů. Navazuje tak na červnovou kampaň, ve které se značka převlékla za fiktivní minipivovar Patron a zeptala se lidí, jak jim její pivo chutná.

Nová kampaň, jež poběží v televizi, outdooru a na internetu, chce s nadsázkou poukázat na to, že se hodně z toho, co se o značce říká, nezakládá na pravdě. Série televizních spotů, jejichž režie se ujala Alice Nellis, si tak vezme na paškál například tvrzení, že Gambrinus je europivo nebo že do jeho vaření mluví „kravaťáci“. Začátkem července byl nasazen první ze spotů, postupně budou přibývat další. Kampaň doplní také přítomnost značky na nejrůznějších eventech. Na její kreativě se podílely agentury McCann Prague a Triad Advertising.

Svou kampaní chce Gambrinus nejen ozdravit svou značku, ale i podnítit diskusi o pivu. „Zjistili jsme, že většina lidí hodnotí pivo na základě toho, co se doslechli od jiných, a ne na základě vlastní zkušenosti. A to jsme chtěli změnit,“ popsala při spuštění červnové kampaně Kateřina Krásová, tisková mluvčí společnosti Plzeňský Prazdroj. V nastavené komunikaci hodlá pivní značka pokračovat i v následujících měsících.

Holba připravila lákavý výlet

Publikováno:před rokemZdroj:Nejlepší-adresa.czHolba

Léto je v plném proudu a šplhající teploty vyzývají k oroseným půllitrům a novým zážitkům. Hanušovický pivovar Holba rozjíždí se pětitýdenní tour s názvem “Mazáci Šeráci jedou do pivního ráje” pro všechny milovníky piva bez rozdílu pohlaví i věku. Celkem desetkrát vypraví historický autobus, který vás zadarmo sveze přímo do pivovaru, kde budete celý den ochutnávat pivo a konzumovat kulinářské lahůdky. Stačí se zaregistrovat a mít trochu štěstí, na každý termín je totiž volných jen padesát míst.

“Jen přímo v pivovaru poznáte, jak se vaří kvalita a sami ochutnáte a zhodnotíte pivo, které vzniká z té nejčistší vody z hor, proslulého žateckého chmele a věhlasných moravských ječmenů. Stačí se dostat mezi Mazáky Šeráky, kteří teď pijí a baví se zadarmo. Pokud se vám to podaří, v pivním ráji vám načepují odpoledne plné zábavy, dobrého jídla a samozřejmě prvotřídního pití. Každý účastník navíc získává dárek,” láká trochu tajemně mluvčí pivovaru Hana Matulová. Jak tedy na to? “Nejprve je třeba se přihlásit na adrese www.holbajede.cz. Už nyní tam najdete podrobný program a jízdní řád Holba retro busu Škoda 706 RO z roku 1947, který vás do pivního ráje bezpečně doveze a současně podtrhne atmosféru tradiční poctivé výroby českého piva. Každý den bude vybráno třicet šťastlivců, které naloží historický Holba bus na jednom z míst uvedených v jízdním řádu a odveze je přímo do areálu hanušovického pivovaru. Dalších dvacet Mazáků Šeráků, kteří dorazí po vlastní ose, se k nim připojí přímo na místě. Celý program, včetně exkurze do pivovaru, občerstvení a pivního víceboje je bezplatný a počítá s padesáti účastníky,” popisuje Matulová. Termínu je vypsáno celkem deset, šance, že budete mezi pětistovkou vybraných je proto docela slušná. Startuje se už tento pátek, tedy 10. července, naposledy se pak do pivovaru jede 8. srpna.

Uvařit pivo je to nejjednodušší, ví létající Jan Kočka

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Ondřej Stratilík

Patří mezi pionýry, kteří učili pít české pivaře navyklé na klasické ležáky speciály vycházející ze světových receptur. Dnes se bývalý steward Jan Kočka realizuje i bez vlastního pivovaru.

Bylo to asi nejlepší osvěžení, které šlo v ten horký den ochutnat. Když druhý červnový pátek probíhal Festival minipivovarů na Pražském hradě, dost lidí se vracelo ke stánku podniku Bobr ze Zadní Třebaně. Točili tu lehký a svěží nápoj Polykala Bergamot založený na nefiltrovaném pšeničném pivu belgického typu ochuceném exotickým citrusovým ovocem.

Za jeho vznikem stojí Jan Kočka, zkušený český degustátor a pivovarník přicházející s neoukoukanými recepty a postupy. Na myšlenku jej přivedli dva kamarádi z Kypru. „Otvírají si tam minipivovar a někde na degustaci jsme se bavili o tom, jak exotickými plody dochucovat pivo. Pak mi řekli, že tam mají bergamot, ze kterého jim babička dělá dobrou marmeládu, a dodali nám jeho sušenou kůru,“ vysvětluje Kočka. Protože nemá svou technologii, podle vlastního receptu si letní speciál uvařil u kolegů v Zadní Třebani.

Jan Kočka je českým průkopníkem takzvaných gypsy breweries. Tedy létajících či také kočovných, jak se říká na Slovensku, pivovarů. Jde o řešení pro ty, kteří mají recepty, ale zároveň nevlastní varnu, kde by si pivo uvařili. Využívají tak volných kapacit zavedených podniků. Takových „neusazených“ společností zaměřených předevšímna speciály nyní v Česku funguje zhruba dvacet.

Kočka to přirovnává k situaci, kdy dostanete chuť na speciální guláš, uvaříte si jej v restauraci a pak si jej koupíte. „Nemusíte platit zaměstnance, předem si dohodnete cenu, za kterou si uvařené pivo odkoupíte. Očekává se od vás něco nového,“ přibližuje sládek podstatu své značky Nomád. „Uvařit pivo je to nejjednodušší. Další věc je pro něj zajistit odbyt,“ pokračuje. Podle něj jde i o ideální mezistupeň pro nadšence vařící pivo doma na sporáku. Výhodou je i fakt, že sládci se nemusí potýkat s libovůlí úřadů, jež prý často a zbytečně komplikují rozjezd nových firem.

Doba temna skončila
Kočka nejdřív v roce 2008 spoluzaložil varnsdorfského Kocoura, rok a půl pak provozoval i obnovený pivovar v Děčíně, než se zase „rozletěl“. Ostatně létání patří k celé jeho kariéře. K pivu se dostal blíž díky svému původnímu zaměstnání – pracoval jako steward u Českých aerolinií. Během téměř dvacetileté služby se podíval do bezpočtu zemí a měst.

„S kamarády z British Airways jsem se dostal na největší pivní přehlídku ve Velké Británii, v roce 2001 jsem byl nadšený z návštěvy festivalu v Coloradu,“ vzpomíná Kočka. I když jej svět piva „dostal“, doma nevařil. „Nebyl čas, pořád jsem lítal,“ objasňuje. Potom začal cestovat za pivem po Evropě, protože to bylo blíž. Dojížděl do Belgie či Dánska.

Dnes o těch letech mluví s nadsázkou jako o době temna, která se nedá srovnávat se současností. „V roce 2006 a 2007 sem přicházela první svrchně kvašená piva, zato dnes už jsou minipivovary odvážné, sládek má šanci realizovat se, není problém sehnat ingredience,“ myslí si Kočka.

Pojeďte s Holbou do pivního ráje

Publikováno:před rokemZdroj:Olomoucký deník.euHolba

Léto je v plném proudu a teploty se začínají šplhat i nad 30° Celsia.

Průzkum dokázal, že téměř 90 % dotazovaných mužů a 70 % žen prohlašuje, že k horkému počasí neodmyslitelně patří orosený půllitr s pivem. Většina z nás si tedy léto bez piva neumí představit, ať už si ho vychutnáváme jakkoli.

Mazáci Šeráci jedou do Hanušovic!
Své o tom ví i Pivovar Holba. Ten začátkem července rozjede pětitýdenní akci s názvem “Mazáci Šeráci jedou do pivního ráje”. Je určena pro všechny milovníky piva, kterým nabídne neopakovatelnou možnost nahlédnout do samotných útrob pivovaru, na vlastní oči vidět více než 140 let staré postupy vaření oblíbeného Šeráku, který nedávno získal hned tři zlaté medaile
v soutěži Pivo České republiky 2015. Účastníci této akce si užijí skvělý den v pivním ráji
s ostatními Mazáky Šeráky. Důležité je vědět, že návštěva pivního ráje a veškerý s tím související program jsou pro všechny účastníky bezplatné

V duchu tradice
Zájemci se už nyní mohou registrovat na webu akce www.holbajede.cz, kde mimo jiné naleznou i podrobný program a jízdní řád historického autobusu Škoda RO z roku 1947, který podtrhne atmosféru tradiční poctivé výroby, se kterou je Pivovar Holba už 140 let spojen.

Jízdní řád
Třicet vybraných šťastlivců naloží historický Holba Bus na jednom z míst uvedených
v jízdním řádu a odveze je přímo do areálu hanušovického pivovaru. Dalších dvacet Mazáků Šeráků, kteří dorazí po vlastní ose, se k nim připojí přímo na místě. Celý program, včetně exkurze do Pivovaru, občerstvení a pivního víceboje, tedy počítá s 50 účastníky.

DATUM MÍSTO ODJEZDU PŘÍJEZD AUTOBUSU ČAS ODJEZDU ČAS PŘÍJEZDU
10. 7. 2015 Šumperk 12:00 13:00 do 20:00
11. 7. 2015 Olomouc 12:00 13:00 do 20:00
17. 7. 2015 Zábřeh na Moravě 12:00 13:00 do 20:00
18. 7. 2015 Jeseník 12:00 13:00 do 20:00
24. 7. 2015 Olomouc 12:00 13:00 do 20:00
25. 7. 2015 Bruntál 12:00 13:00 do 20:00
31. 7. 2015 Králíky 12:00 13:00 do 20:00
1. 8. 2015 Žamberk 12:00 13:00 do 20:00
7. 8. 2015 Šumperk 12:00 13:00 do 20:00
8. 8. 2015 Šternberk 12:00 13:00 do 20:00

Přijměte srdečné pozvání Pivovaru a zdarma se registrujte co nejdříve na www.holbajede.cz. Na vlastní kůži zažijete, že Holba se s láskou stará nejen o své pivo, ale také o své návštěvníky.

Začíná Léto v Prazdroji. Středy patří filmům, čtvrtky kapelám

Publikováno:před rokemZdroj:Region PlzeňPrazdroj

Už ve středu tam totiž začíná v pořadí 12. ročník kulturního programu Léta v Prazdroji, které poběží až do 27. srpna. Návštěvníci uslyší stejně jako v předešlých letech každý čtvrteční večer zajímavé hudební kapely domácí scény. Středy však budou nově patřit filmu nebo pozorování hvězd a milovníky gastronomie zase potěší srpnový farmářský trh.

Do pivovaru na koncert pod širým nebem nebo na filmové promítání mohou všichni návštěvníci zavítat už od středy 8. července. V rámci programu Léta v Prazdroji 2015 si zdarma užijí celkem 8 večerních open air koncertů a 8 filmových speciálů. V srpnu je navíc čeká kvalitní jídlo s tím nejlepším pivem na trhu lokálních výrobků a potravin.

V roce Plzně jako Evropského hlavního města kultury čeká návštěvníky za branami Plzeňského Prazdroje výběr té nejlepší české muziky. Každý čtvrteční večer bude hrát vybraná hlavní kapela, před níž vystoupí jedna z mladých českých skupin. Představí se zde zvučná jména domácí scény a kombinace dvojkoncertů slibuje velmi pestrou směs žánrů - rocku, popu, ale třeba i pop-folku či ska. „Léto v Prazdroji už každoročně navštěvují desetitisíce lidí. Jsme rádi, že je plzeňský pivovar nejen velmi oblíbenou destinací turistů, ale že se postupně stává i místem, kam si pravidelně lidé přicházejí vychutnat skvělé pivo a mimořádné hudební zážitky známých kapel i mladých začínajících hudebníků,“ říká Jindřiška Eliášková, manažerka rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje. Série koncertů, které se tradičně konají každý čtvrtek od 19:30, začíná 9. července a končí 27. srpna.

Novinkou letošního pivovarského Léta jsou filmové večery. Každou středu v průběhu prázdnin se budou na nádvoří promítat od 21:15 legendární snímky. „Vstup do letního kina je zdarma, kapacitu má přes 500 míst. Snímky jsme namíchali tak, aby si vybral každý. Návštěvníci se mohou navíc těšit na nevšední občerstvení, vždy tematicky přizpůsobené hranému snímku,“ prozrazuje Tomáš Raboch, vedoucí sekce rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví pivovaru. Po promítání bude vždy ještě následovat komentovaná pozorování noční oblohy.

Díky projektu Czech Specials se výborné a zajímavé jídlo od osvědčených lokálních prodejců objeví na nádvoří pivovaru v sobotu 22. srpna. Prázdninový farmářský trh s lokálními potravinami a nefiltrovaným plzeňským ležákem doplní workshopy kuchařů z Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Ti na místě předvedou vaření z aktuálních farmářských surovin, které se budou v daný den na tržišti prodávat. Přípravu jídla si budou moci vyzkoušet pod jejich dohledem a v plně vybavených mobilních kuchyních i návštěvníci. Gurmánská letní sobota začne v 8:00 a skončí v 13:00.

Vstup na všechny akce Léta v Prazdroji 2015 je zdarma. Více informací na www.prazdrojvisit.cz

pivo po tréninku vliv na růst svalů?

Publikováno:před rokemZdroj:Kulturistika.com

Kamal Patel, jenž je autorem tohoto článku, řídí magazín Examine.com, je to vědec v oboru výživy a momentálně ve stejném oboru pracuje na doktorátu. Už publikoval články o vitaminu D a vápníku a zabýval se mnoha tématy klinického výzkumu.

I ti nejzapálenější sportovci si občas potřebují odpočinout. Po večírku máte většinou maximálně kocovinu, ale po propitém víkendu si můžete všimnout, že se vám pondělní trénink zdá těžší. Mnoho lidí chvalořečí pivo za jeho potréninkové blahodárné účinky, ale není snadné určit, jaký vliv na svaly ve skutečnosti má.

Některé výzkumy ukazují, že alkohol umí ovlivnit míru proteosyntézy – procesu, při kterém svaly rostou a opravují se. Ale umí jeden (nebo dva) drinky po tréninku vážně odčinit vaši předchozí dřinu, nebo by jich na to bylo potřeba mnohem víc?

Podívejme se na to potréninkové pivo
Pivo, stejně jako mnohé sportovní nápoje, obsahuje karbohydráty a elektrolyty. Znamená to, že by mohlo nahradit Gatorade a jiné tekutiny? Ne tak rychle.

Dvě relevantní studie, publikované na toto téma, porovnaly míru jaterní proteosyntézy – detoxifikační enzymy produkované játry – mezi lidmi, konzumujícími různá množství alkoholu. Zjistilo se, že míra proteosyntézy se s množstvím alkoholu lišila. Proteosyntéza byla snížena o 24 procent po tom, co lidé vypili 71 gramů čistého alkoholu, neboli přibližně pět piv. Nicméně nesnížila se, když alkoholu bylo jen 28 gramů, což je množství, které najdeme zhruba ve dvou běžných pivech.

V současnosti nejrelevantnější studie zjistila, že u 80 kilového člověka je svalová proteosyntéza potlačena po konzumaci ekvivalentu asi tak sedmi piv. Stalo se to i při konzumaci alkoholu po 25 gramech proteinu. Ten hlad, co po pití dostanete, vám v ničem nepomůže. Studie na zvířatech říkají to stejné, svalová proteosyntéza se po injekcích etanolu u myší zastavila.

Celkově tedy důkazy říkají, že více než pět piv po tréninku může narušit růst svalů a zotavování. Studie s jedním pivem neexistují, ale důkazy říkají, že pokud na potréninkovém pivu trváte, dvě by vaší dřině v posilovně neměla nijak uškodit.

Alkohol a testosteron
Testosteron je pro svaly také důležitý. Čím víc ho přirozeně máte, tím snadněji vidíte výsledky. Bylo dokázáno, že nízké dávky alkoholu (asi dvě piva pro 80 kilovou osobu) umějí zvýšit hladinu testosteronu v oběhu o zhruba 17 procent jak u mladých mužů, tak u žen před menopauzou. Takové navýšení bohužel asi není dostatečné na znatelné zlepšení svalového růstu.

Vyšší dávky alkoholu však testosteron potlačují. Lehce jej potlačují dokonce střední dávky alkoholu (tři nebo čtyři piva), což by mohlo vaší snaze také trochu uškodit.

Celkový pohled na věc
Milovníci piva si mohou oddychnout. Je třeba více výzkumu, ale momentálně neexistují důkazy o tom, že by vám jedno nebo dvě piva po tréninku měla dlouhodobě nějak uškodit. Pokud na pivu po tréninku trváte, nemusíte se bát o hladinu testosteronu ani proteosyntézu. Jenom se ujistěte, že se z vaší odměny za tvrdou práci nestane večírek s přemírou alkoholu.

Víte, jak správně nalít pivo? Tady je desatero pivaře.

Publikováno:před rokemZdroj:ProChlapa.czAutor:Roman Dubský

Pivo je nápoj číslo jedna, bez debat... Víme ale všichni, jak ho správně nalít, abychom zachovali správný říz, chuť i vůni?!

Čeští pivaři milují pivo, o tom žádná, a pokud vyrazí na „jedno točené“ do hospody, tak úzkostlivě dbají na správném servírování. Nicméně pokud jde o domácí servírování, tak precizní milovníci piva až tak nejsou. „Hodně lidí si myslí, že stačí vzít láhev, otevřít jí a nalít ho do nějaké sklenice. Pak se těší na ten skvělý zážitek z řízného piva, který ovšem nemusí přijít. Nerad bych pivo nějak přirovnával k vínu, ale i o pivo je třeba pečovat. I pivo se musí správně skladovat, čepovat, podávat a pít,“ řekl Luboš Martiš, sládek Pivovaru Samson.

Pivo má také svůj rituál, který by měl každý milovník piva dodržovat, aby si užil toho nejlepšího z chmelového moku. Nejprve by se měly používat správné sklenice podle druhu piva. Každý druh vyžaduje trochu jiný tvar a to takový, aby co nejlépe podpořil přednosti právě toho daného druhu piva. Sklo by mělo být vychlazené, stejně jako pivo. Sklenici je dobré před naléváním vypláchnout ledovou vodou a nevysušovat.

Chladná voda podporuje chuť piva. „Nalévat pivo je lepší opatrně po skle. Nejprve trochu nalít na dno a napěnit a pod pěnu pak pomalu po skle lít zbytek piva. Vydrží tak čerstvé, neztratí říz a správně se uvolní i vůně piva. Další věc je, že sklenice, ze které chceme pivo pít, by měla dobře padnout do ruky,“ dodal Luboš Martiš.

1. Ideální teplota servírovaného piva je u ležáků okolo 7°C. Teplota se ale liší podle druhu piva - u pšeničných piv, pivních speciálů, svrchně kvašených a u piv s obsahem alkoholu od sedmi do dvanácti procent je teplota servírovaní vyšší mezi 10-12°C. Při vyšší teplotě lépe vyniknou aromatické látky, které tato piva obsahují.

2. Pivo musí být skladované v chladu, suchu a ideálně mimo dosah slunečního záření. Teplota, při které se pivo skladuje, by však neměla být příliš nízká, pivo je choulostivý nápoj a musí se skladovat s péčí, aby nedocházelo k chladovým zákalům.

3. Pivní sklo, ve kterém budete pivo servírovat, musí být naprosto čisté.

4. Pivní sklenice nechte před použitím nějakou dobu vyhladit v ledničce. Pivo si tak udrží delší dobu ideální teplotu.

DOPORUČUJEME: 36 ZPŮSOBŮ, JAK SI OTEVŘÍT PIVO

5. Vypláchněte sklenici, nebo půllitr ledovou vodou, než začnete pivo nalévat. Sklenici pak zevnitř neotírejte. Studená voda podporuje chuť piva.

6. Při nalévání nejdříve pivo trochu rozpěňte o dno sklenice, tím dostanete základní pěnu. Poté nalévejte pivo jemně po skle, tedy nechte téct po straně sklenice. Základní pěna se tak dostane nahoru a pod ní pivo, které si zachová svůj říz.

7. Snažte se pivo nalít maximálně nadvakrát. S přibývajícím časem přicházíte o čerstvost a pivo rychle zvětrává.

8. Sklo vybírejte podle druhu piva, které chcete servírovat. Pro ležáky se hodí půllitry všech tvarů, nebo klasické pivní sklenice. Pšeničná piva se podávají ve vysokém štíhlém skle, což podporuje chuť a aroma piva. Pro pivní speciály jsou třeba vhodné poháry do 330 ml, ve kterých vynikne hlavně barva a rozvine se vůně.

9. Ideální doba konzumace piva je maximálně 60 minut. Tak nepřijdete o nejhodnotnější zážitky z piva - vůně, chuť, říz.

10. Z pití piva si udělejte rituál. Vyberte vhodné sklo, nachlaďte ho, potom omyjte, nalijte pečlivě pivo najednou s krásnou pěnou, posaďte se doma u filmu, nebo s přáteli a vychutnejte si lahodný zlatý mok plnými doušky.

V Záhlinicích po devadesáti letech obnoví vaření piva z místního sladu

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Viktor ChrástZáhlinice

V Záhlinicích na Kroměřížsku chtějí po devadesáti letech obnovit vaření piva. Využijí k tomu slad, který pro řadu pivovarů z celé republiky vyrábí místní známá humnová sladovna. První pivo by v Záhlinicích mohlo vzniknout na jaře roku 2016.

Cihlová budova s vysokým komínem tvoří dominantu Záhlinic už 120 let. Zatímco sousední sladovna od té doby slad nikdy vyrábět nepřestala, nejoblíbenější český nápoj se v místním pivovaru přestal vařit v roce 1926.

Zřejmě už na jaře však začne v obci u Hulína po dlouhých letech opět vznikat pivo. Zájemci jej budou moci ochutnat přímo v pivovarském sklepě.

„Věříme, že si sem lidé najdou cestu a nasají nezaměnitelnou atmosféru starého pivovaru. Navíc přímo v něm vždy bývalo pivo nejlepší,“ naznačil spolumajitel blízké sladovny Aleš Přinosil.

Menší část produkce přesto podle něj poputuje i do vybraných restaurací a hospod v blízkém okolí.

První várku piva uvařili sládci v Záhlinicích v roce 1896 a poslední o třicet let později. V plánovaném znovuobnovení jeho provozu na jaře příštího roku lze díky dvěma očekávaným výročím spatřit jasnou symboliku.

Hlavní sortiment pivovaru mají představovat výčepní pivo a ležák.

„Nebráníme se ani vaření speciálů, slady k tomu máme. Z chmelů jsme si vybrali tradiční žatecký červeňák,“ podotkl Přinosil.

Jaký název obnovený pivovar ponese, však ještě není jasné.

„Jedno z vařených piv ale zřejmě pojmenujeme Hospodář po slavném záhlinickém rodákovi Františku Skopalíkovi, kterému se tak přezdívalo. Stál u zrodu pivovaru jako rolnické akciové společnosti a připomenutí si rozhodně zaslouží,“ poznamenal Přinosil.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.05.2017 08:274.996/4.996