Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Spotřeba piva v ČR do srpna klesla o dvě procenta, export ale vzrostl

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Spotřeba piva v Česku od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o dvě procenta. Naopak export vzrostl o osm procent, uvedl Český svaz pivovarů a sladoven. Vyvezlo se o 190 tisíc hektolitrů zlatavého moku více, naopak domácí zákazníci vypili o 185 tisíc hektolitrů méně. Svazové údaje jsou přibližně za 90 procent trhu.

„Máme za sebou hlavní sezónu a zatím se ukazuje, že prvních osm měsíců bylo poměrně stabilních, tedy bez nějakých velkých překvapení," řekl předseda svazu František Šámal. Na stagnaci se podle něho odrazily hlavně jarní měsíce, naopak v létě byla tuzemská spotřeba na obvyklé úrovni.

Podle svazu se zatím stále nepodařilo zvrátit trend odlivu hostů z restaurací, kteří raději pijí lahvové pivo doma. Spotřeba v přímém prodeji v gastronomii zůstává stejně jako loni na 41 procentech. Svaz se snaží Čechy do restaurací a hospod přitáhnout také akcí Dny českého piva. Oslavy završí v sobotu 3. října Den otevřených pivovarů, kdy zapojené podniky otevřou pro návštěvníky až do pozdních večerních hodin.

Letošních prvních osm měsíců také podle svazu prokázalo, že rostoucí obliba ležáků oproti výčepním pivům nadále pokračuje. Ležáků se vypilo meziročně o čtyři procenta více, naopak výčepních piv o stejné procento méně. Stejně při porovnávání loňského a předloňského roku pokračuje v patnáctipro­centním růstu segment ochucených piv. O pět procent nyní vzrostla i výroba nealkoholických piv.

Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent. Celková domácí spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů, každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva.

O třetinu nižší sklizeň chmele by neměla ovlivnit ceny piva

Publikováno:před rokemZdroj:Česká televizeAutor:ČTK

Letošní rok není prvním, kdy musejí chmelaři sčítat ztráty. Už třetí rok v řadě je pro pěstitele chmele nepříznivý a kvůli počasí letos bojují s extrémními ztrátami. Úroda chmele by měla být meziročně o 35 procent nižší. Pivovary nicméně neočekávají, že by se zdražovalo samotné pivo. Zatímco jeho export roste, domácí spotřeba se snižuje.

Nedostatek vody, tropické letní teploty v létě a výkyvy počasí působily škody mezi pěstiteli zeleniny i ovoce. Došlo ale i na chmelaře. Svaz pěstitelů chmele odhaduje produkci až o 35 procent nižší než loni. Navíc letošní chmel zřejmě nebude podle předběžných měření tak kvalitní. Neúroda chmele zároveň není jenom problémem České republiky, ale týká se třeba i sousedního Německa.

„Vyvolává to velice napjatou situaci na trhu s chmelem. Odráží se to v tom, že rostou ceny. Jestliže tuna chmele stála řádově tři sta tisíc, tak teď není žádný problém zavadit o nabídky nad pět set až šest set tisíc za tunu. Někdy skoro až milion,“ uvedl generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Pěstitelé se musí připravit na propady tržeb. „Letošní výpadek za celou republiku, který se bude pohybovat od 300 do 350 milionů korun, se může promítnout do hospodářství některých jednotlivých pěstitelů,“ zmínil předseda svazu Luboš Hejda.

Kdo si nenasmlouval chmel, může vyjít naprázdno
Společnosti, které budou chtít nakupovat chmel na volném trhu a nenasmlouvaly si dodávky dopředu, budou v těžké situaci, jelikož chmel neseženou. „Žádné zásoby z minula nemáme. Od konce srpna se už sklady začínají naplňovat letošní sklizní, ale rozhodně se nenaplní tak, jak bychom si představovali,“ upozornil prezident Unie obchodníků a zpracovatelů chmele Pavel Šponer. „Problém může být u těch pivovarů, které chtějí nakupovat nejlevnější chmel na trhu,“ dodal prezident Agrární komory Miroslav Toman.

Nedostatek chmele tak některé pivovary pocítí, ale většina má na dodávky uzavřené dlouhodobé kontrakty. Letošní horší sklizeň by se tak celkově neměla promítnout do ceny piva. „V tuto chvíli nemáme žádné informace o tom, že by se hýbalo s cenou nahoru ani dolů,“ řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Boček je ve svém vyjádření rezervovanější. „Když se našemu dodavateli neurodí, tak sháníme zdroje chmele. Uvidíme, ještě nemáme tato jednání dotažená do konce, tudíž to zatím nepromítáme do ceny. Mohl bych to zodpovědět na přelomu roku 2015 a 2016,“ zmínil.

Domácí spotřeba piva klesá, roste vývoz
V loňském roce vyprodukovaly české pivovary bezmála dvacet milionů hektolitrů piva, přičemž spotřeba přesáhla šestnáct milionů hektolitrů. Český svaz pivovarů a sladoven zveřejnil dosavadní výsledky za letošní rok, podle kterých spotřeba piva v Česku od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o dvě procenta. Situaci zlepšuje export, který vzrostl o osm procent.

České pivo má ve světě renomé. „Pokud cestujeme s českým pivem po světě, tak vždycky když se bavíte s obchodníky s pivem, řeknou, že chtějí nějaké německé, české a asijské pivo. Tím pádem české pivo skutečně patří k fenoménům, především pro svoji pitelnost a originalitu,“ přiblížil šéf Budějovického Budvaru. Vývoz ale jen těsně nahrazuje domácí propad. Vyvezlo se o 190 tisíc hektolitrů piva více, naopak domácí zákazníci vypili o 185 tisíc hektolitrů méně.

Budějovický Budvar zatím ale předpokládá, že jejich hospodářské výsledky budou nakonec lepší než loni. „K září to vypadá, že celkový objem prodejů se zvýšil o osm procent, export o sedm a půl a tuzemský prodej o devět procent,“ upřesnil Boček.

Podle svazu se každopádně stále nepodařilo zvrátit trend odlivu hostů z restaurací, kteří raději pijí lahvové pivo doma. Spotřeba v přímém prodeji v gastronomii zůstává stejně jako loni na 41 procentech. Svaz se snaží Čechy do restaurací a hospod přitáhnout také akcí Dny českého piva.

Pardubický pivovar chystá ve Svitavách první prémiovou restauraci

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTKPernštejn

Pardubický pivovar otevře ve Svitavách svou první prémiovou restauraci. Bude umístěna v hotelu Slavia, jehož rekonstrukce by měla v říjnu skončit. V budoucnu by podobné podniky měly vzniknout i v dalších městech, řekl dnes předseda představenstva společnosti Leoš Kvapil.

„Podle mne je to nutnost, postupují tak i jiné pivovary. Pivo musí být nutně spojeno s jídlem a je třeba dodržovat i standardy kvality," uvedl Kvapil.

Restaurace ponese název Šenk u Viléma. Má evokovat vazbu na šlechtický rod Pernštejnů, jehož člen Vilém byl zakladatelem pivovarnictví na Pardubicku. Zároveň bude v podniku i takzvaný Porter klub pojmenovaný podle tradičního tmavého speciálu Pardubický Porter 19, který začal vyrábět v roce 1891 sládek Alois Šimonek podle vlastní receptury. Ve druhém nadzemním podlaží bude ještě kavárna Slavia s historickými fotografiemi města.

Pivovar se pro tento projekt spojil s firmou Finex Investment, která hotel Slavia před lety koupila od města. V příštích letech chce podobné prémiové restaurace vytvořit i v dalších městech, v první řadě v Pardubickém kra­ji.

Pardubický pivovar očekává, že letos uvaří asi 96.000 hektolitrů piva. Loni činil výstav zhruba 85.000 hektolitrů. Na lepších výsledcích by se měl podílet také export. Kromě Slovenska vyváží pivovar na Ukrajinu a do Ruska, nově získal vývozní teritoria v Dánsku a Rakousku a vrátil se i do Polska. Export činí zhruba čtvrtinu produkce podniku.

Spotřeba piva v ČR do srpna klesla o 2 %, export ale vzrostl

Publikováno:před rokemZdroj:Finanční novinyAutor:ČTK

Spotřeba piva v Česku od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o dvě procenta. Naopak export vzrostl o osm procent, uvedl Český svaz pivovarů a sladoven. Vyvezlo se o 190 tisíc hektolitrů zlatavého moku více, naopak domácí zákazníci vypili o 185 tisíc hektolitrů méně. Svazové údaje jsou přibližně za 90 procent trhu.

"Máme za sebou hlavní sezónu a zatím se ukazuje, že prvních osm měsíců bylo poměrně stabilních, tedy bez nějakých velkých překvapení," řekl předseda svazu František Šámal. Na stagnaci se podle něho odrazily hlavně jarní měsíce, naopak v létě byla tuzemská spotřeba na obvyklé úrovni.

Podle svazu se zatím stále nepodařilo zvrátit trend odlivu hostů z restaurací, kteří raději pijí lahvové pivo doma. Spotřeba v přímém prodeji v gastronomii zůstává stejně jako loni na 41 procentech. Svaz se snaží Čechy do restaurací a hospod přitáhnout také akcí Dny českého piva. Oslavy završí v sobotu 3. října Den otevřených pivovarů, kdy zapojené podniky otevřou pro návštěvníky až do pozdních večerních hodin.

Letošních prvních osm měsíců také podle svazu prokázalo, že rostoucí obliba ležáků oproti výčepním pivům nadále pokračuje. Ležáků se vypilo meziročně o čtyři procenta více, naopak výčepních piv o stejné procento méně. Stejně při porovnávání loňského a předloňského roku pokračuje v patnáctiprocentním růstu segment ochucených piv. O pět procent nyní vzrostla i výroba nealkoholických piv.

Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent. Celková domácí spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů, každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva.

Plzeňský Prazdroj příjímá nové rozvojové cíle tisíciletí

Publikováno:před rokemZdroj:RegioBiz.czPrazdroj

V rámci Summitu OSN o trvale udržitelném rozvoji, který se právě konal v New Yorku, přijaly dne 25. září vlády celého světa oficiálně soubor globálních cílů zaměřených na řešení chudoby, ochranu planety a zajištění prosperity pro všechny. Plzeňský Prazdroj vyjádřil svůj závazek podporovat plnění těchto cílů.

V loňském roce Plzeňský Prazdroj přijal novou strategii trvale udržitelného rozvoje pod názvem Prosperita, která téma trvale udržitelného rozvoje integruje do společnosti prostřednictvím pěti hlavních oblastí. Ty se věnují tématům, která mají pro naši společnost nejzásadnější význam:

1) růst a sociální rozvoj našeho dodavatelsko-odběratelského řetězce,

2) pivo jako přirozená volba pro zodpovědné konzumenty,

3) zajištění zdrojů vody pro společné užívání našimi podniky a místním obyvatelstvem,

4) snižování množství odpadu a emisí CO2,

5) podpora zodpovědného a trvale udržitelného využívání půdy k pěstování pivovarnických surovin.

“V rámci těchto pěti oblastí se zaměřujeme na to, abychom dosáhli maximálního pozitivního dopadu našeho podnikání. Systematicky snižujeme spotřebu vody, energií a CO2, podporujeme pěstitele surovin pro výrobu piva, máme grantové programy na zlepšování života lidí v okolí našich pivovarů. Důležitou oblastí je podpora drobného podnikání. Majitelé hospod, barů a menších obchodů jsou podstatným pojítkem mezi naším byznysem a obyvateli komunit, jichž jsou sami součástí. Tím, že těmto lidem budeme pomáhat k prosperitě, můžeme dosáhnout toho, že spotřebitelé se budou moci těšit z našich produktů. Zaměřujeme se i na podporu odpovědné konzumace alkoholu. Tento přístup považujeme za důležitou součást naší strategie. Je nezbytný pro náš budoucí růst i pro to, abychom mohli zásadním způsobem přispívat k rozvoji regionů, ve kterých působíme,”zdůrazňuje Drahomíra Mandíková, ředitelka Corporate Affairs Plzeňského Prazdroje.

Sue Clark, generální ředitelka společnosti SABMiller Europe, uvádí: „V Evropě jsme si stanovili náročný úkol do roku 2020 podpořit 77 500 malých podniků v tomto regionu. Věříme, že vytvářením pracovních míst a poskytováním většího množství příležitostí místním firmám můžeme zvýšit prosperitu regionů, ve kterých působíme.“

Alan Clark, generální ředitel skupiny SABMiller, řekl: „Prostřednictvím našeho podnikání a našich partnerských vztahů jsme odhodláni jít příkladem v tom, jakým způsobem může firma napomoci k řešení těch největších světových výzev.“

Podstatou programu Prosperita je partnerství a spolupráce, což je v souladu s filozofií globálních cílů. A globální cíl číslo 17 spočívá v navazování těch správných partnerství
pro splnění našich cílů.

Jak vypadá pivovar v noci? Zjistěte to o víkendu

Publikováno:před rokemZdroj:Středočeské novinkyRadegast

Pivovar ve Velkých Popovicích přichystal na závěr Dnů českého piva netradičně pojaté komentované večerní prohlídky.

Prohlídky se odehrají v sobotu 3. října 2015, konkrétně v 18, 19, 20 a 21 hodin. Budou trvat zhruba 60 minut a vstup na ně bude zdarma.

Kdo se chce dozvědět více o výrobě piva a navíc zažít netradiční večerní pivovarskou atmosféru, neměl by minout víkendovou Noc otevřených pivovarů ve Velkých Popovicích. Uskuteční se v sobotu 3. října a nabídne neobvyklý večerní program - čtyři hodinové komentované prohlídky, které představí pivovar v úplně jiném světle, než je při normálních prohlídkách běžné. Návštěvníci budou moci na trase získávat speciální mince, které pak bude možné vyměnit za originální pivní dárky nebo pivo zdarma v místní pivovarské restauraci Velkopopovická Kozlovna.

Velkopopovická trasa mapuje historii zakladatelského rodu Ringhofferů, ukáže starou a novou varnu, stáčírnu, ležácké tanky a sklepy.

„Prohlídka stáčírny bude v netradičním módu. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti z jejího prostředí a uvidí ji z úplně jiné, technicky zaměřené perspektivy. Část prohlídky projdou ve svitu baterky a budou muset potmě najít našeho kozla Oldu,“ říká manažer pivovaru Velké Popovice Petr Kofroň.

Nebude chybět ani ochutnávka Velkopopovického piva. Začátek je vždy v celou hodinu mezi šestou a devátou večerní. „Z důvodu očekávaného zájmu a omezené kapacity doporučujeme prohlídku rezervovat předem“ dodává Kofroň.

Na Pilsner Festu ochutnáte k plzeňskému ležáku pivní menu

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyPrazdroj

Plzeňský ležák a pečlivě zvolené pokrmy k pivu, to bude jeden z hlavních symbolů letošního Pilsner Festu. Návštěvníci ochutnají letos k plzeňskému ležáku vybrané pivní menu.

Na oslavě, která připomene uvaření první várky světoznámého piva před 173 lety, budou totiž nově také restaurace vyzkoušené a doporučené gastronomickým Prima Fresh Festivalem.

Také letos připomene plzeňský pivovar zrod Pilsner Urquell a jeho 173. narozeniny oslaví se všemi fanoušky prostřednictvím tradičního Pilsner Festu. V sobotu 3. října ožije Plzeň pivovarským duchem a město se vrátí k historickému okamžiku, který se odehrál před 173 lety, když sládek Josef Groll uvařil v místním pivovaru první várku tohoto slavného piva. Aby byla oslava ještě výjimečnější, restaurace zvolené ve spolupráci s labužnickým Prima Fresh Festivalem nabídnou ve svých stáncích na Pilsner Festu pečlivě připravená degustační menu, která se hodí přesně k plzeňskému ležáku.

Plzeňský pivovar otevře své brány v 11:00 a na návštěvníky bude na jeho nádvoří čekat kromě výtečného plzeňského piva v nefiltrované podobě také kvalitní jídlo z čerstvých surovin. Za dobrým jídlem se mohou vydat i na náměstí Republiky.

„Doufáme, že hosty narozeninové oslavy plzeňského piva potěší gastronomické změny, které jsme pro ně připravili. Prima Fresh Festival totiž pečlivě vybral několik nových restaurací, které se na Pilsner Festu objeví. Naším hlavním záměrem je hlavně zprostředkovat jim k výjimečnému českému pivu ty nejlepší a nejlépe se hodící pokrmy,“ říká Martin Nauš, jeden z organizátorů Prima Fresh Festivalu, oblíbené kulinářské akce přinášející možnost okusit skvělou gastronomii.

Návštěvníci tak v Prima Fresh festivalových stáncích ochutnají například menu restaurace El Cid - La Provance s jejich Alsaskou gulášovou polévkou z vepřových kolínek, kořenové zeleniny a brambor, šnečí ragú ze šnečí farmy Barkona Snails, husí speciality restaurace Husí játra nebo kvalitní burgery z 100% jehněčí kýty či hovězího pupku v originální bulce od mistrů z restaurace Kaiser Franz.

Ve speciálních venkovních restauracích na nádvoří pivovaru i na náměstí představí mimoto to nejlepší, co se hodí k plzeňskému pivu ještě i tradiční a osvědčené restaurace Na Spilce, U Salzmannů, Malostranská beseda či Lokál Pod Divadlem. Plzenskenovinky.cz informovala Kateřina Krásová, tisková mluvčí společnosti Plzeňský Prazdroj.

Frýdlantský pivovar bojuje o Fénixe. Zvítězí?

Publikováno:před rokemZdroj:Liberecký deníkAutor:Jana PavlíčkováFrýdlant

Obnovený zámecký pivovar Frýdlant se dostal do soutěže agentury Czech Tourism, postoupil mezi pět finalistů.

Dlouho tomu nikdo nevěřil. Vaření piva skončilo ve Frýdlantě v roce 1949 a areál od té doby chátral, částečně sloužil jako sklad zeleniny a místo pro zrání sýrů. Myšlenka na obnovu vaření piva proto řadě místních lidí přišla jako z oblasti sci-fi. „Když jsem o tom slyšel poprvé, tak jsem si říkal, jaký blázen se do toho pustí. Budovy byly v hrozném stavu, Frýdlantsko není zrovna bohatý region, vařit tu pivo mi přišlo jako sice fajn nápad, ale dlouho neudržitelný. Ale vypadá to, že jsem se mýlil, naštěstí," komentuje Milan Votrubec z Liberce, který už přesedlal na frýdlantského Albrechta. „Poslední měsíce jedeme naplno, na maximum. Už jsme dokoupili tanky, abychom zvýšili výstav z tisíce na pět tisíc hektolitrů," uvedl před časem duchovní otec pivovaru Marek Vávra.

A právě vzkříšení zámeckého pivovaru zaujalo i agenturu Czech Tourism, která propaguje zajímavá místa z celé republiky. V letošní soutěži se tak pivovar dostal do kategorie Fénix znovuzrozený projekt. Do užšího výběru s ním postoupily už jen čtyři další kandidáti vápenka v Albeřicích, tvrz v Dešenicích, barokní sušárna v Raduni a křížová cesta na vrchu Ronšperk na Tachovsku. O vítězi přitom rozhodují pouze hlasy veřejnosti. Hlasování probíhá na webových stránkách www.destinacze2015.cz a to až do 31.října 2015.

Minipivovar přitom není jen o vaření piva. Rekonstrukce budov probíhala velmi citlivě. Vápenné omítky se opravovaly podle starých postupů, na zemi se odkryla a vyčistila původní dlažba. Historické sklepení, dlouhé roky zanedbané, se postupně mění na muzeum, v plánu je založení vlastní chmelnice a středověká hospoda. „Chceme otevřít historizující hostinec bavorského stylu. Tedy spojené stoly, u nichž se budou lidé družit, otevřené ohniště, mázy piva, postavíme chlebovou pec, něco jako černou kuchyni," dodává Marek Vávra.

Radegast se připojuje k Noci otevřených pivovarů a zve na noční prohlídky zdarma

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Kateřina HavlováRadegast

Pivovar Radegast zve na Noc otevřených pivovarů, která proběhne v sobotu 3. října. Speciální večerní prohlídky budou probíhat od 18, 19, 20 a 21 hodin.

Na cestu pivovarem si lidé přisvítí originálními čelovkami. Vstup do pivovaru je zdarma a pořadatelé doporučují si místa rezervovat předem na tel. 558 602 566 nebo www.pivovar.radegast.cz.

Před prohlídkou si budou moci zájemci prohlédnout výstavu Radegastovy hořké začátky k 45. výročí uvaření první várky. Následně si vychutnají neopakovatelnou atmosféru nočního pivovaru. Vrcholem každé prohlídky bude výjezd do degustační síně nad pivovarem a ochutnávka hořkého piva.

Pilsner Fest oslaví plzeňský ležák v areálu pivovaru i na náměstí Republiky

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.czPrazdroj

Oslava 173. výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell nabídne kromě zábavního programu inspirovaného historií a výrobou plzeňského ležáku také originální gastronomický a hudební zážitek. O ten se postarají Xindl X, Michal Hrůza, Monkey Business, Michal Šindelář, Divokej Bill, kapela UDG a další. Tradiční Pilsner Fest se uskuteční 3. října 2015 v areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj a letos také na náměstí Republiky.

Zájemci mohou jedinečnou atmosféru zažít a navštívit místo vzniku plzeňského originálu už dříve. Užít si narozeninový nefiltrovaný Pilsner Urquell v kombinaci s výborným jídlem mohou v pátek 2. října na pivovarském nádvoří. V rámci předvečera oslav zde příchozí na sobotní hlavní program naladí od 16:30 hodin vybrané pokrmy, nefiltrované pivo a místní hudba.

Nejnavštěvovanější festival u nás, na který loni zavítalo přes 45 tisíc lidí, nabídne v sobotu 3. října kromě zlatého moku, hudby a gastronomie také ukázky pivovarských řemesel. Zájemci si sami vyzkouší práci sládků, bednářů, formanů nebo sladovníků. Připraveny budou netradiční prohlídky pivovaru s prvním sládkem nebo prezentace tankového piva včetně vysvětlení užívané technologie.

Při sobotních oslavách se nezapomene na tradiční hromadný přípitek s překvapením. V 18:42 hodin si všichni milovníci plzeňského ležáku společně připijí na jeho slávu na obou scénách Pilsner Festu, tedy v areálu pivovaru a na náměstí Republiky. Organizátoři zvolili netradiční čas zcela záměrně, odkazují k významnému roku 1842, kdy byla uvařena první várka piva z plzeňské podzemní vody, hořkého žateckého chmele a světlého ječného sladu. Plechovky určené k hromadnému přípitku se začnou rozdávat v 18 hodin.

Dvě nejdůležitější centra festivalu, pivovar a náměstí, propojí speciální koridor s nabídkou jídla a piva, s žongléry a dalšími tradičními artisty či autentickou hudbou v podobě průvodové dechovky a flašinetářů. Organizátoři pro zájemce připravili možnost vyzkoušet alkoholtester nebo takzvané opilecké brýle. Mladým účastníkům bude k dispozici stylový pásek, jehož viditelné připnutí na ruku zabrání případným nedorozuměním při objednávání piva u výčepu.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.08.2017 12:085.330/5.330