Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Hrad Špilberk zve na Víkend s brněnskými pivovary

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:Jiří Smutný

Víkend s brněnskými pivovary se uskuteční jako doprovodná akce letošní hlavní výstavy Muzea města Brna Žít pivo ve dnech 29. a 30. srpna. Představí se při ní osm brněnských pivovarů.

Návštěvníkům budou na jednom místě nabídnuty výrobky pivovarů Starobrno, Pegas, Richard, Magistr, Lucky Bastard, Parní pivovar Hauskrecht, Létající pivovar Albert a Líšeňský pivovar.

Zájemci budou mít možnost zvolit nejlepší pivo. Každý z pivovarů nabídne jeden ze svých výrobků, který považuje za mimořádně kvalitní a všichni, kteří se podívají na výstavu, obdrží zdarma poukázku na bezplatnou ochutnávku vzorku od každého pivovaru. Hlasuje se vhozením lístku do urny příslušného pivovaru. Hlasující mohou vyhrát celoroční vstupné na hrad Špilberk a balíček pivních suvenýrů.

Mimo současná piva bude možné ochutnat i pivo, jaké se dnes už nesežene. Jeden z pivovarů totiž vyrobil nápoj podle starobylé receptury s přiléhavým názvem Středověk. Zájemci tak mohou poznat chuť piva, jaké se pilo v dobách dávno minulých.

Víkend s brněnskými pivovary se koná 29. srpna od 13 do 22 hodin a 30. srpna od 13 do 18 hodin. Vstup je zdarma.

Budvar připravil večerní prohlídky pivovaru v historických kostýmech

Publikováno:před rokemZdroj:Regionální novinyBudvar

Pivovar Budějovický Budvar, n. p., si letos připomíná 120. výročí svého založení. Dne 15. 4. 1895 proběhla ustavující valná hromada akcionářů "Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích" (dále jen ČAP), který je přímým právním předchůdcem dnešního Budějovického Budvaru. Dne 7. 10. 1895 uvařil sládek Antonín Holeček první várku piva o objemu 200 hektolitrů. ČAP přímo navázal na historickou tradici vaření originálního Budějovického piva v Českých Budějovicích, která je 750 let stará. Budějovický Budvar tuto tradici dále rozvíjí a uchovává ji pro příští generace. Při výrobě Budějovického piva budvarští sládkové dodnes dodržují osvědčené řemeslné postupy a používají výhradně původní suroviny. V rámci oslav významného výročí se na trhu letos objevilo již několik limitovaných edic piva značky Budweiser Budvar. Pro veřejnost připravil pivovar i několik kulturních akcí. Mezi ně se řadí i večerní prohlídky pivovaru v historických kostýmech.

"Večerní divadelní prohlídky jsou kombinací odborného výkladu o pivovaru a hraných scén v realistických historických kostýmech. Návštěvníci mohou doslova cestovat časem a přenést se do doby založení pivovaru a do dalších klíčových okamžiků v jeho dlouhé historii," říká Tomáš Olejník, vedoucí divize Gastro z Budějovického Budvaru, který odpovídá za služby Návštěvnického centra.

Hrané scénky vycházejí z reálných skutečností. "Podklady pro ně jsme našli v zápisech z jednání správní rady Českého akciového pivovaru. Pokusili jsme se přiblížit i reálné podobě - pokud nám byla známa - historických osobností, které ve scénkách vystupují. Myslím, že v některých případech - jako je například osobnost prvního sládka pivovaru Antonína Holečka - se nám to opravdu podařilo," říká Ivo Hajn z Budějovického Budvaru, který se na projektu podílel. Scénář a produkci zajistila českobudějovická agentura Kultur-Kontakt, která již řadu let pořádá například oblíbené Vycházky za historií.

První divadelní prohlídka Budějovického Budvaru začne ve středu 26. srpna v 19:30. Zájemci budou očekáváni ve vestibulu Návštěvnického centra Budějovického Budvaru. Další divadelní prohlídky proběhnou 16. 9., 23. 9., 30. 9. a 7. 10. 2015. Vstupenky je nutno předem rezervovat. Objednat je lze na exkurse@budvar.cz, na telefonu 387 705 347, na e-shopu Budweiser Budvar a také na webových stránkách www.visitbudvar.cz a www.cbsystem.cz. Cena vstupenky je 200,- Kč.

Pivovar ve Chříči chystá slavnostní otevření. Chybět nebude Křič Fest

Publikováno:před rokemZdroj:QAP.czChříč

Pivovar ve Chříči na severním Plzeňsku se po několika letech neúnavného snažení občanského sdružení Propolis oficiálně probudí opět k životu. I když už nějakou dobu se tu nově pivo vaří, nyní dojde na slavnostní otevtření. A to v rámci tradičního festivalu Křič Fest v sobotu 29. srpna.

Vysvěcení samotné varny pivovaru, který prochází velkými opravami, proběhlo v podstatě přesně před rokem. Teď už se vaří a milovníci piva si tak mohou pochutnat na jedenáctce Pazdrát a polotmavém IPA Nocturno. V sobotu 29. srpna je na programu další ročník festivalu Křič Fest a právě v rámci této akce dojde i na slavnostní otevření pivovaru. Oficiální přípitek, kterým se areál otevře, je na programu v 15:30, následovat bude prohlídka pivovaru. Organizátoři ze sdružení Propolis navíc slibují, že právě u příležitosti otevření budou mít milovníci zlatavého moku k dispozici hned několik rozličných speciálů.

Navíc sdružení v obnově jen tak ustat nechce. "Naší vizí je přetvořit celý areál v místo, kde se budou setkávat lidé se zájmem o historii,
umění, krajinu, tradice a řemesla. Podařilo se nám obnovit pivovar coby sociální firmu zaměstnávající lidi s mentálním handicapem, ve sladovně a zahradě vytvořit prostor pro kulturní a společenské akce, vybudovat v prvním patře sladovny interaktivní expozici o životě našich předků - „Muzeum každodennosti“ a v bývalých skladech otevřít komunitní centrum pro pořádání pravidelných volnočasových aktivit a vzdělávacích pobytových i jednodenních akcí pro školy, rodiny i širokou veřejnost. Naším cílem je proměnit chříčský pivovar v podnětné místo, které bude obohacovat své návštěvníky i pozapomenutý kraj a jeho obyvatelstvo,“ říká předseda sdružení Antonín Štogr. I výtěžek ze vstupného na festival půjde právě na další rozvoj.

Již tradiční festival Křič Fest se tak letos koná s podtitulem "Už vaříme! aneb slavnostní otevření chráněného pivovaru". Návštěvníci se mohou těšit na osm kapel a pět divadelních souborů – mezi největší taháky letošního ročníku patří Phil Shoenfelt and Southern Cross nebo Teatr Novogo Fronta. Podrobný program najdete na facebookovém odkazu festivalu.

Sdružení Propolis převzalo pivovar v roce 2009, od té doby se areál postupně mění. Především v posledních dnech je navíc v pivovaru ještě rušněji než obvykle. Přípravy na víkendovou slávu jdou do finále!

Pivo na terase pod kaštany. Ve Vratislavicích opět vzkřísili tradici

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.czAutor:Jan Mikulička

Už nikdy se nevrátí idylická doba rakousko-uherského mocnářství a první republiky. Doba, kdy bylo masovou módou o volných nedělích podnikat procházky a výšlapy a na závěr si posedět pod stromy v některé z restaurací, odkud pak zněly veselé zpěvy výletníků dlouho do noci.

V pivovarské restauraci ve Vratislavicích nad Nisou se o vzkříšení jejího odkazu přesto pokusili. O víkendu tu ve spoupráci s pivovarem uvítali první návštěvníky na obnovených terasách pod vzrostlými kaštany.

A když člověk přimhouřil oči a zapojil fantazii, staré časy byly zase na chvíli zpátky.

„Támhleto všechno jsme odsud museli vysekat,“ ukazuje Pavel Regner z vratislavického pivovaru na dvě obří hromady nejrůznějšího slušně vzrostlého roští. „Už je to připravené na příští čarodějnice,“ vtipkuje.

Hlavně za první republiky byly místní terasy společenským centrem a poutním místem Vratislavic.

„Časem to tu ale zchátralo a zarostlo, hlavně po revoluci, kdy se cesty pivovaru a restaurace trochu rozcházely. Současný majitel se snaží vrátit tomuto místu původní lesk a slávu. Já sám si pamatuju, že když jsem byl malý, chodívali jsme sem s rodiči,“ ponoří se Regner do vzpomínek.

Lidé se mezitím baví a popíjejí, vzduchem se line vůně buřtů, na horní terase na improvizovaném jevišti zvesela vyhrává country kapela Sešlost.

„Takhle to tady kdysi vypadalo, sedívalo se a hrála hudba,“ potvrzuje Regner. „Je to zatím jen nahrubo udělané, víme to a přiznáváme to. Ale jsme teprve na začátku, všechno se musí dělat postupně.“

Z tmavého doupěte se vyloupl útulný sál
Proměny se v areálu pivovarské hospody ale netýkají jen teras. „Teď se dal dohromady sál, zvenčí je nová fasáda a střecha. Dřív se tu topilo mazutem, takže tu je nová plynová přípojka. To jsou věci, které sice moc viditelné nejsou, ale přitom stojí spoustu peněz,“ rozkládá Regner a ukazuje interiér sálu.

A skutečně, někdejší tmavé doupě, které hostilo divoké diskotéky, se změnilo v útulné posezení. Na svět se vyklubaly také nádherné původní zdobně vyřezávané dřevěné trámy a elegantní strop ze stejného materiálu.

„Pivovarská restaurace byla původně stavěná ve stylu švýcarských alpských chat,“ vysvětluje Regner a má pravdu, stále je to na ní trochu vidět.

Stačí si přimyslet truhlíky s muškáty v oknech a... „Vše záleží na čase a na penězích,“ konstatuje Regner.

Holba pozvala Mazáky Šeráky do jesenického pivního ráje

Publikováno:před rokemZdroj:Pivovar HolbaAutor:Tomáš BojanovskýHolba

O letních víkendech bylo v jesenickém pivovaru Holba rušno. Branami pivovaru pravidelně projížděl historický Holba Bus, Škoda RO z roku 1947, který přivážel zá-jezdy Mazáků Šeráků – fanoušků pivovaru Holba a oblíbeného piva Šerák. Řada z nich se tak mohla přesvědčit, že se stejnou láskou, se kterou se v Holbě vaří pivo, se umí postarat i o své zákazníky. Ti se tak ocitli přímo v ráji – v tom pivovarském uprostřed ryzí přírody jesenických hor.

Každý z účastníků dostal příležitost nahlédnout přímo “pod pokličku” během exkurze pivovarem, na které se dozvěděl, jak se v Holbě vaří pivo. Společně pak prožili odpoledne plné her a zábavy, které bylo doprovázeno neomezenou zásobou piva Šerák a výborného pivovarského pohoštění. “Piju Šerák už 31 let a vidět, jak celý proces vaření probíhá, je pro mě velice zajímavá zkušenost,” prozrazuje na akci Michal ze Šumperka, jeden z Mazáků Šeráků a s úsměvem dodává: “Když vi-dím, kolik času, práce a lásky vaření piva vyžaduje, bude mi teď ještě víc chutnat.”

Tradiční pivovar s historií
Pivovar Holba je už více než 140 let součástí Jeseníků a místní tradice a k tomuto odkazu se hrdě hlásí. Není náhoda, že pivo Šerák, vlajková loď pivovaru, dostalo své jméno po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku.

Od svého založení prošel pivovar mnohými změnami, chuť jeho piva však zůstává stejná. Hanu-šovičtí sládkové si své zkušenosti předávají z generace na generaci, a to už od doby, kdy byla v roce 1874 uvařena první várka hanušovického piva. Pověst pivovaru se dávno rozšířila i mimo jesenický region, pivovar však na Hanušovice a Jeseníky nedá dopustit. To se na jeho samotném začátku promítlo i v samotném názvu Holba, což bylo i původní jméno nejstarší části obce Hanu-šovice.

Ryzí pivo z hor
Holba je dobře známá jako “ryzí pivo z hor”. Je to díky pečlivě vybíraným surovinám, ze kterých se vyrábí. Výjimečná ryzí voda z jesenických hor, kterou získává z vlastních hlubinných vrtů. Ty zaru-čují neustálý přísun vody, která svou kvalitou dosahuje kvalit vody kojenecké. Pivovar dál používá kvalitní moravský slad a vyhlášený žatecký a tršický chmel. Důležitým pomocníkem hanušovických sládků je i vlastní kmen pivovarských kvasinek.

Recepturu a chuť piv Holba ocenila nedávno také celostátní soutěž Pivo České republiky, která vyhlásila pivo Šerák speciál 13,51 % jako absolutního vítěze. Oblíbený Šerák získal 1. místo v nejsilněji zastoupené kategorii Světlých výčepních piv a v příslušných kategoriích bylo oceněno dalších 5 druhů piv z portfolia Pivovaru Holba.

Oslavy Mazáků Šeráků již brzy
Letní zájezdy do pivního ráje sice skončily, ale Pivovar Holba již chystá další program. Dvoudenní Pivovarské slavnosti, na které se každoročně sjede více než 5 000 lidí z celé republiky, se usku-teční 4.–5. září v krásném prostředí areálu pivovaru. Na návštěvníky čeká bohatý program, který myslí na dospělé i jejich potomky. Pivovar Holba na akci srdečně zve všechny, kteří mají rádi dobrou muziku a výborné pivo.

Slavnosti pivovaru v Ostravě nabídnou tři scény i nové pivo

Publikováno:před rokemZdroj:České novinyAutor:ČTKOstravar

Patnáctý ročník Slavností pivovaru Ostravar nabídne v sobotu v Ostravě tři hudební scény, na nichž se představí celkem 15 kapel. Připraven bude i nový pivní speciál s názvem Ruby, který by se po slavnostech měl dostat i do distribuce. Novinářům to dnes řekli zástupci pivovaru.

Na hlavním pódiu se letos představí Pipes&Pints, Michal Hrůza, Aneta Langerová, David Koller a bosenská Dubioza kolektiv. Další scénu dramaturgicky připravil Richard Krajčo z kapely Kryštof a návštěvníci na ní uvidí například uskupení Slza. Poslední scéna pak bude patřit začínajícím interpretům. Slavnosti v průměru navštěvuje okolo 10.000 lidí a v průměru se na nich vyčepuje asi 30.000 piv.

Letos budou moci lidé ochutnat druh piva Ale, tedy svrchně kvašené pivo. Podle vrchního sládka Romana Richtera je nové pivo uvařeno ze tří druhů sladu moravského ječmene a tří vybraných odrůd chmele. V České republice se tradičně nevyrábí, kořeny má v Irsku. Jde o středně hořké pivo, jehož vůni a chuti dominují ovocné tóny. "Ale jako druh piva není určitě ve velkém preferovaný v České republice, takže i my jsme hledali způsob distribuce, určitě ale nebude masový, je to spíše pivo na ochutnávku," uvedl Richter. Podle něj budou cílovou skupinou hlavně mladší lidé, kteří rádi zkoušejí nové věci.

Součástí slavností bude už i tradiční doprovodný program složený z nejrůznějších pivních soutěží. Chybět nebudou ani exkurze s degustací piva v ležáckém sklepě nebo pivovarská škola. Vstupenky v předprodeji stojí 250 korun, na místě budou o stokorunu dražší. Jednotná cena piva bude na slavnostech 20 korun.

Chříč chystá na příští sobotu Křič Fest, oslavu chráněného pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Region PlzeňChříč

Znovu se můžete těšit na mozaiku kapel, divadelních představení a bohatý doprovodný program. Letošní ročník bude mít navíc punc slavnostního otevření sociálního podniku Pivovaru Chříč. Benefiční festival si klade za cíl podpořit rozjezd chráněného pivovaru, konkrétně budou vybrané prostředky použity na rozšíření kapacity pivovarského provozu.

Již tradiční festival Křič Fest letos přivítá osm kapel a pět divadelních souborů – mezi největší taháky letošního ročníku patří Phil Shoenfelt and Southern Cross nebo Teatr Novogo Fronta. Kromě nich na festivalu vystoupí například písničkář Oldřich Janota, kapely Leto a Původní Bureš, či divadelní soubory Handa Gote nebo Divadlo Potlač – soubor zabývající se konceptem divadlo fórum. Kromě hudby a divadla se návštěvníci můžou tešit na vernisáž výstavy o plzeňském samizdatu a zajímavým bodem programu by měla být také dílna Ponrepa dětem, které zde představí svůj program filmové výchovy. Zcela speciální součástí programu bude odpolední vystoupení kapely (r)Adost, které stojí na umu a nadšení dětí s mentálním postižením ze speciální základní školy Rooseveltova. „Vzhledem k benefiční povaze festivalu se většina účinkujících rozhodla zahrát s minimálním honorářem nebo se ho úplně vzdala. Za to jsme moc vděční,“ kvituje situaci jedna z pořadatelek Sára Herrmannová.

Přese všechen zajímavý program ale bude festival primárně o pivovaru a o pivu. Do právě zrekonstruovaného pivovaru od května jezdí pět skvělých pomocníků z domova pro osoby se zdravotním postižením v Zavidově a přestože je pivovar zatím v záběhu, vaří se Pazdrát – světlá jedenáctka a Nocturno – polotmavá IPA z Chříče. Na letošním Křič Festu se proto můžete těšit na slavnostní otevření chráněného pivovaru, které v 15:30 započne před varnou přípitkem a bude pokračovat prohlídkou pivovaru. Ku příležitosti slavnostního otevření budou navařeny také rozličné pivní speciály. Výtěžkem z festivalu pak pořádající sdružení Propolis podpoří rozjezd sociálního podniku Pivovar Chříč. Utržené peníze by měly putovat na rozšíření kapacity pivovaru, které je nezbytné pro další fungování chráněného podniku.

Festival se snaží být v mnoha směrech bezbariérový. „Rádi bychom, aby si festival užily jak mladí lidé, tak rodiny s dětmi – proto na festivalu nechybí ani rozličné aktivity a hry pro děti,“ vysvětluje Veronika Endrštová, hlavní koordinátorka festivalu. Návštěvníci si zároveň budou moci vyzkoušet různá řemesla, ať už v interaktivním Muzeu každodennosti nebo na řemeslném tržišti, kde si také budou moci nakoupit výrobky z chráněných dílen z Plzeňského kraje.

Občanské sdružení Propolis, které festival organizuje, je skupina přátel, které spojuje zájem o chříčský pivovar a chuť aktivně se podílet na jeho obnově. Pivovar začalo spravovat v roce 2009 a do dnešního dne zrekonstruovalo značnou část areálu. „Naší vizí je přetvořit celý areál v místo, kde se budou setkávat lidé se zájmem o historii, umění, krajinu, tradice a řemesla. Podařilo se nám obnovit pivovar coby sociální firmu zaměstnávající lidi s mentálním handicapem, ve sladovně a zahradě vytvořit prostor pro kulturní a společenské akce, vybudovat v prvním patře sladovny interaktivní expozici o životě našich předků - „Muzeum každodennosti“ a v bývalých skladech otevřít komunitní centrum pro pořádání pravidelných volnočasových aktivit a vzdělávacích pobytových i jednodenních akcí pro školy, rodiny i širokou veřejnost. Naším cílem je proměnit chříčský pivovar v podnětné místo, které bude obohacovat své návštěvníky i pozapomenutý kraj a jeho obyvatelstvo,“ říká předseda sdružení Antonín Štogr.

Poslední srpnový víkend dojde v rámci festivalu Křič Fest k znovuotevření pivovaru ve Chříči na Severním Plzeňsku. Původně barokní panský pivovar postihl po druhé světové válce stejný osud jako stovky jiných – po zestátnění v roce 1948 začalo objekt využívat místní JZD, které prodalo veškeré pivovarnické zařízení do šrotu a objekt dovedlo na pokraj zániku. Díký sdružení Propolis se pivovar během Křič Festu 29. srpna plně probudí k životu

Domažlický pivovar láká na nově opravený Hvozd

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Martina KlímováDomažlice

V části zrekonstruovaného pivovaru vznikla galerie pivovarnictví. Lidé se tam projdou po skleněných lávkách.

V Domažlicích otevřeli část zrekonstruovaného pivovaru. Díky evropské dotaci se jako první podařilo opravit dominantu zvanou Hvozd. Budova je vysoká dvanáct metrů a vznikla v ní víceposchoďová vertikální galerie s prosklenou podlahou.

Budova Královského hvozdu vznikla na konci 19. století při velké přestavbě pivovaru. Dodnes se zachovala ve své hrubé podobě a právě v jejích jednotlivých částech je nainstalována expozice, která se týká historie pivovarnictví nejen v Domažlicích, ale i v celém okrese.

Hvozd, který se používal při dosušování chmele, byl rozdělen do několika pater, ty od sebe oddělovaly rošty. Patra zůstala zachována, a aby byl prostor co nejméně narušen, vybudovali tam při rekonstrukci skleněné lávky se skleněným zábradlím, po kterých se teď prochází. Zůstala tak zachována vzdušnost toho prostoru téměř v původní podobě.

„Chmel se zde sušil, takzvaně hvozdil. Pod námi byla kotelna, kde se topilo, teplý vzduch stoupal vzhůru, odváděl tu vlhkost a právě ta vrtule už byla pak další taková technická vymoženost," popsala pracovnice muzea Chodska Kristýna Pinkrová.

Lidé se tam dozvědí i o historii samotného pivovaru

Kdy se začalo v Domažlicích vařit pivo, není úplně jisté. V privilegiu z roku 1288 se zmiňuje právo várečné pro město Domažlice, nedá se ovšem vyloučit, že se ve městě pivo vařilo už dřív. Na to ale neexistují žádné listinné doklady.

V přízemí budovy najdou lidé informace o tom, jaká je ideální představa celého objektu po rekonstrukci, jak by měl nově vypadat a také co všechno nabídne. Prostor o patro výš se pak věnuje historii domažlického pivovaru.

„Asi nejvýznamnější exponát pro milovníky pivovarnictví je láhev, která pochází z německé obce Lučina - Grafenried a je to právě jedna z těch mála nálezových věcí, která se podařila v neporušeném stavu zachránit," uvedla Kristýna Pinkrová.

Vzácné exponáty i nově zrekonstruovaný Hvozd v Domažlicích si mohou zájemci prohlédnout každé pondělí a sobotu od 10 do 12 nebo ve středu odpoledne, vždy od 14 do 17 hodin.

Jaký je 80 let uleželý Zubr? Pivovarští jdou do akce

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czZubr

Poté co Josef Hrabák z Hulína našel na půdě svého domu 80 let staré pivo z přerovského pivovaru, daroval ji expertům z podniku Zubr a ti teď chystají jeho chemickou analýzu.

„Podle vzhledu lahve a uzávěru jsme identifikovali, že se jedná o pivo uvařené ve 30. letech minulého století, kdy byl sládkem přerovského pivovaru František Stradiot,“ popisuje Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. „Pivo projde detailní chemickou analýzou, ta nám ukáže jeho přesné složení,“ pokračuje.

Pivovar Zubr nyní plánuje otevření lahve. Chybět nebude ani degustace a především srovnání receptur s dnešní produkcí.

„Lahev jsme našli při vyklízení domku po tetě a podle vzhledu jsme usoudili, že se bude jednat o historický kousek a oslovili jsme s nálezem pivovar Zubr. Nejprve jsem zvažoval, zda lahev přes internet nenabídnout nějakému sběrateli, ale nakonec jsem se rozhodl ji věnovat pivovaru,“ tvrdí nálezce Josef Hrabák z Hulína. Myslí si, že lahev na půdě nechal nejspíše jeho prastrýc.

Letos jde přitom už o druhý podobný nález. Na začátku dubna našli dělníci při rekonstrukci pivovaru v Záhlinicích ležák starý rovnou sto let.

Otevření pivovaru ve Znojmě se odsouvá na konec října

Publikováno:před rokemZdroj:Znojemský deníkAutor:ČTKZnojemský

Otevření nového pivovaru ve Znojmě v areálu někdejšího Hostanu se odsouvá na konec října letošního roku. Důvodem je náročná příprava rekonstrukce prostor, které jsou památkově chráněné. Ve čtvrtek to řekl Čestmír Benda ze Znojemského městského pivovaru.

"Při stanovování časového harmonogramu projektu jsme byli příliš optimističtí. V původním plánu výstavby a zahájení výroby v pivovaru jsme málo zohlednili to, že budova pivovaru je národní kulturní památkou, což s sebou nese zásadní prodloužení celého procesu stavebního řízení a také to má velký vliv na průběh projektové fáze," uvedl Benda.

Podle něj se v průběhu plánování stavby objevovala různá specifika historické budovy, na které musel architekt reagovat a zapracovávat projektové změny.

"Historická budova bez přesné znalosti její stavební minulosti je vždy velkou výzvou, trablem a administrativní budova Znojemského pivovaru se svými obrovskými sklepními prostory přichystala těchto výzev nepřeberně," uvedl Benda.

Na místě už se staví, do poloviny září budou hotové speciální podlahy v pivovarské výrobě. "V týdnu od 15. září začínáme instalovat pivovarské nádoby, varnu, spilky, ležácké tanky a zahajujeme zprovozňování technologií. Plné zprovoznění dodavatel garantuje do šesti týdnů," uvedl Benda.

Pivovar zahájí nový provoz na konci října. Pivo, které bude vařit, je už ale v prodeji. Firma si nechala navařit Znojemskou jedenáctku jinde ve výrobě s obdobnou technologií. "Slad i chmel si dodáváme vlastní. Do dvou týdnů budeme mít navařenou i originální Znojemskou dvanáctku, která bude více chmelená," dodal Benda.

Ve znojemském pivovarském areálu, který sousedí s románskou rotundou sv. Kateřiny a hradem a tvoří jednu z dominant města, dříve působila společnost Heineken. V roce 2009 se ale v areálu přestalo vařit pivo a Heineken přesunul výrobu Hostanu do Brna, kde tuto značku dále provozuje. Nový investor podepsal smlouvu s městem koncem loňského roku. Radnice soukromému Znojemskému městskému pivovaru pronajala část areálu na 15 let se stejně dlouhou opcí. Letos se má na Znojemsku nově vařit pivo i na Bítově.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.06.2017 17:335.123/5.123