Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Břeclavsko má další minipivovar. Novoveské pivo čeká premiéra už v sobotu

Publikováno:před rokemZdroj:Břeclavský deníkAutor:David BalášNa Vyhlídce

Dva mikulovské, břeclavský, žižkovský, hustopečský, šitbořický, vranovický a nově i novoveský. Na Břeclavsku vzniká osmý minipivovar. Ponese jméno Na Vyhlídce a sídlí 
v Moravské Nové Vsi. Slibuje svrchně kvašená piva 
z kvalitních surovin.

Přestože nový minipivovar oficiální otevře své brány až na podzim, první pivo z něj mohou zájemci ochutnat už v sobotu na Chmelobraní v Petrově na Hodonínsku.

Majitel minipivovaru Jiří Fiala nastínil největší lákadlo, na které se mohou návštěvníci v Petrově těšit. „Chceme lidem nabídnout chutná, svrchně kvašená piva typu ALE. Tahákem by měla být poctivá světlá dvanáctka vyrobená z kvalitních surovin," navnadil.

Kromě ní zatím oficiální webové stránky minipivovaru lákají také na polotmavý jantar, který ponese jméno Novoveský Amber.

Minipivovary už si na Břeclavsku vydobyly slušnou pozici. Úspěch zaznamenal třeba loni otevřený břeclavský Frankies, který se čepuje 
i ve známých brněnských hospodách. Dále mají zájemci možnost ochutnat Šitbořického radního, žižkovského Divočáka nebo pivo z Hradního pivovaru Hustopeče.

Konkurence, která na Břeclavsku panuje, se však Fiala neobává. „Co se týče minipivovarů, tak nějakou velkou konkurenci tady nevidím," zůstal v klidu a věří, že lidem sortiment zachutná.

Akcí bude dost
Zatím posledním otevřeným výrobcem pěnivého moku 
v okrese je právě Hradní pivovar Hustopeče. „My fungujeme od jara a daří se nám docela dobře," hodnotila první měsíce jedna ze zakladatelů Marcela Matochová.

Zda je na trhu místo pro další minipivovar, nedokáže říct. „Vždycky je to sázka na jednu kartu a buď to vyjde, nebo ne. Je to otázka mnoha různých faktorů," míní.

Pozitivněji vidí vyhlídky nováčka pivař Michal Bílý 
z Břeclavi. „Každý člověk, který se rozhodne vařit poctivé pivo, má u mě podporu. Rozhodně si do Moravské Nové Vsi s chutí zajedu a alespoň jeden vychlazený škopek si dám," vyjádřil se.

A pokračoval. „Myslím, že každého správného pivaře bude zajímat, jaké nové chmelové zázraky na Břeclavsku vznikají. O nedostatečný odbyt bych se tedy určitě nebál," přemýšlel Bílý.

Minipivovar Na Vyhlídce už má za sebou zkušební provoz, který začal v červnu. Slavnostní otevření je v plánu na podzim, přesné datum majitel ještě nezná. „Mělo by to být někdy v září nebo v říjnu," nastínil Fiala.

První názor na nový pivovar si ovšem budou mít lidé možnost udělat už tuto sobotu. V Petrově na Hodonínsku na čtvrtém ročníku Chmelobraní. „Na září jsme pak pozvaní na festival k Pardubicím. Počítám, že podobných událostí bude do konce roku takových sedm osm, takže lidé budou mít příležitostí k ochutnávání dost. Kromě toho také spolupracujeme s místním vinařským spolkem Vinaříček," přiblížil aktivity nového minipivovaru jeho majitel.

Podívejte se, jak by vypadal svět podle pivařů. Byl by úžasný!

Publikováno:před rokemZdroj:Marketing Sales

Supermarkety, účesy, lednice, porady a dokonce i zkušební kabinky, to všechno bychom předělali a bylo by to skvělé, tvrdí reklamy pivovaru Carlsberg. Ale děláme jen pivo, pravděpodobně to nejlepší na světě, dodávají.

Dánský pivovar Carlsberg letos zaujal svým "pravděpodobně nejlepším billboardem na světě", ze kterého teklo pivo. A natočil také několik videí na téma "If Carlsberg did..." o tom, jak by to vypadalo, kdyby pivovar vyráběl lednice, řídil supermarkety, provozoval holičství, či doručoval zavazadla na letišti. Tuto skvělou sérii reklam vytvořila agentura 72andSunnyAmsterdam, většina z nich běžela toto léto.

O podobných proměnách běžných věcí k lepšímu už Carlsberg mluvil ve svých reklamách před pěti lety. A pořád nic! Ale na vině je také Heineken. Ten už dávno ve své reklamě Walk-In Fridge ukazoval, jak by měly vypadat lednice v domácnostech. A taky pořád nic.

V kraji je stále víc pivovarů, zlatý mok se vaří v Chříči i v Plasích

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Ladislav Vaindl

Mapa pivovarů v Plzeňském kraji se neustále rozrůstá. Tuto sobotu přivítá první návštěvníky Knížecí pivovar v Plasích a ve středu otevře i minipivovar v Domažlicích. Oblíbený nápoj Čechů už se vaří také v Chříči na Plzeňsku. A v Radnicích na Rokycansku budou mít brzy dokonce čtyři pivní značky.

Už 15. srpna přivítá návštěvníky Knížecí pivovar v Plasích na Plzeňsku. „Mám rád historii a pivo. Rozhodl jsem se, že navážu na pivovarnickou tradici, která ve městě sahá až do dvanáctého století,“ říká majitel pivovaru Petr Neuman.

Zatím tu bude na čepu světlá desítka a dvanáctka a polotmavá třináctka. Do budoucna tu ale počítají s rozšířením sortimentu.

„Tohle je jen základ, který bude celoročně. Jinak přes léto pak budou třeba různá ovocná piva nebo summer ‚ale‘ (svrchně kvašené pivo, pozn.red.) a na podzim a v zimě zase něco silnějšího,“ dodává Neuman.

Pivo už vaří také v chráněném pivovaru ve Chříči. Napít se jej budou moci lidé 29. srpna na tradičním Křič festu, který bude mít letos výmluvný podtitul Už vaříme! aneb Slavnostní otevření chráněného pivovaru.

„Po komunistické revoluci začalo pivovar užívat zdejší JZD, které zde umístilo sýpky, a další prostory byly využívány jako sklady. Většina původního zařízení byla prodána do šrotu a budova celkově chátrala,“ popsal už dříve neradostný osud areálu Petr Jakubíček z občanského sdružení Propolis. To se o téměř nevyužívaný objekt začalo starat v roce 2009.

Velkým důkazem toho, že současná doba malým pivovarům přeje, jsou Radnice. Město, kde žije 1800 obyvatel, bude mít zanedlouho hned čtyři pivní značky.

„Zatím tu oficiálně fungují dva pivovary. V roce 2012 vznikl Minipivovar Radnice a o dva roky později Klenot,“ prozradil Martin Caletka z radnického informačního centra.

Příští rok by pak měl vzniknout další výrobce zlatavého moku s názvem Štajgr. Poslední radnickou značkou je pak Proškovo pivo. „To si nechává vařit podle vlastní receptury restaurace La Boema. Pivo navazuje na pivovar, který založili v 19. století v Bulharsku čeští inženýři bratři Proškové. Značku Proškova piva obnovil roku 2012 pravnuk zakladatele Jan Irving.

„Oslovil jsem autory knihy Český pivní atlas. Ti udělali statistiku pivovarů na počet obyvatel v jednotlivých městech. Radnice jsou v tomto ohledu druhé v republice za Kounicemi. Poté, co příští rok vznikne další, by se měly dostat na první místo,“ konstatuje Caletka.

Obnovení pivovarnické tradice by se měla po dlouhé době dočkat také dvě okresní města. Výrobce v Klatovech by měl navázat na tradici tamního měšťanského pivovaru. Ten zde fungoval až do roku 1948.

Součástí rozsáhlé rekonstrukce bývalého pivovaru v Domažlicích by měl být i minipivovar. „Slavnostní otevření zrekonstruovaného hvozdu domažlického pivovaru, ve kterém vzniklo nové Kulturní centrum pivovar Domažlice, se uskuteční 19. srpna od 18 hodin,“ uvedla mluvčí města Kristýna Bublová.

První etapa rekonstrukce domažlického pivovaru byla zahájena v listopadu 2014. Nové kulturní centrum nabízí expozici o pivovarnictví na Domažlicku. Výroba piva by měla v blízké době následovat. Přestože minipivovarů v kraji stále přibývá, jejich majitelé si nemohou na nedostatek zákazníků stěžovat.

„Ještě jsme ani neotevřeli a už bychom potřebovali rozšiřovat. O naše pivo má zájem hodně hostinských,“ říká Petr Neuman z plaského pivovaru.

Zájem o piva potvrzuje i Martin Caletka. „Výrobky dvou radnických pivovarů nabízíme v informačním centru. Nečekali jsme, že zájem bude tak velký. Máme problém vůbec doplňovat zásoby.“

V kraji momentálně funguje více než třicet pivovarů. Podle místopředsedy Svazu minipivovarů Jana Kočky má region v tomto směru dvě specifika. „Pochází odtud sládek Josef Krýsl, který stál u zrodu mnoha minipivovarů. A také tu vznikla jedna z prvních velkých akcí, při níž se minipivovary prezentují, festival Slunce ve skle,“ uvedl Kočka.

Znovuotevření pivovarských terasy ve Vratislavicích

Publikováno:před rokemZdroj:Pivovar KonradKonrad

Pivovarská hospoda ve Vratislavicích, které pivo dodává místní, zve všechny na sobotní odpoledne 22. srpna 2015 od 13 hod na znovuotevření svých teras.

Vratislavická Pivovarská hospoda včetně příjemného posezení na terasách pod kaštany byla v minulosti vždy významnou součástí společenského života ve Vratislavicích. Změny vlastníků pivovaru a hospody v posledních desetiletích nepomohly návratu prvorepublikové slávy do tohoto krásného koutu Vratislavic. Přesto nebo právě proto se nyní snažíme vnést do prostoru původní vzhled a život.

Jedná se zatím o první krok v obnově teras. Budou následovat další s cílem přiblížení k původnímu stavu, aby i zde platilo, že je to Dobré místo pro život.

Srdečně zve Jaroslav Ptáček, hospodský

Kdo dal světu pivní ležáky? Češi!

Publikováno:před rokemZdroj:Odhaleno.cz

Kdo dal světu ležáky, které stojí na typických pivních kvasinkách? Odpověď je zřejmě jasná. Češi a Němci z patnáctého století. Analýza DNA pivních kvasinek totiž vede právě do těchto zemí a do období, kdy v Česku probíhaly husitské války.

Ležákové kvasinky jsou křížencem dvou druhů Saccharomyces cerevisiae a Saccharomyces eubayanus. Kvasinku druhu Saccharromyces cerevisiae využívá člověk už celá tisíciletí pro výrobu piva, vína a také kvašená těsta včetně chleba.

Němci a Češi v patnáctém století jako první začali kvasit pivo ve studených sklepeních. Tedy ne zcela záměrně. Chtěli ho v těchto sklepeních skladovat, ale všimli si, že i při nízkých teplotách tam dále kvasí a tvoří alkoholicky silné pivo, které je jemnější chuti a světlejší barvy.

Tradice výroby tohoto piva v českých zemích sahá do patnáctého století a dnes české pivovary díky mnohasetletým zkušenostem produkují nejlepší piva tohoto typu na celém světě.

Podle genetiků z Wisconsinu ležákové kvasinky prodělaly složitou evoluci. Během ní došlo minimálně dvakrát ke křížení dvou druhů S. cerevisiae a S. eubayanus.

„Tohle nepravděpodobné manželství mezi dvěma druhy, geneticky tak nepříbuznými jako lidé a ptáci, proběhlo alespoň dvakrát. Ačkoli byli tito kříženci odlišní už od počátku, změnili se jistým předem daným způsobem během domestikace,“ tvrdí profesor Chris Todd Hittinger z University of Wisconsin-Madison.

Pivovary dodnes používají dvě linie ležákových kvasinek: Saaz (Žatec) a Frohberg. Jejich předci pocházejí podle amerických genetiků z oblasti dnešního Bavorska. Lze tak říci, že kořeny ležáků sahají právě tam.

Pivní slavnosti v Bohumíně s Ready Kirken a 70 druhy čepovaného piva

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:Lucie Balcarová

Osmý ročník pivních slavností v Bohumíně je tady. Propuknou v sobotu 15. srpna od 13 hodin v bohumínském Hobbyparku v parku Petra Bezruče. Letos nabídnou 70 druhů čepovaného piva. Jako hlavní host vystoupí kapela Ready Kirken.

„Letos dorazí se svými pivy na 20 pivovarů z různých koutů republiky. Oslovili jsme i ty, které na loňských slavnostech chyběly. Lidé budou moci ochutnat nově například pivo z Měšťanského pivovaru Polička, Pivovárku Morava, Radničního minipivovaru Jihlava nebo Pivovaru Bravůr. Tradičně nebude chybět ani bohumínský Skřečoňský žabák,“ uvedla Radana Vozňáková z pořádající městské agentury K3 Bohumín.

Pivní menu nabídne ležáky, nefiltry, kvasnicová, pšeničná, ovocná i ochucená piva, světlá, polotmavá či tmavá. Kromě piva si lidé pochutnají na grilovaném mase, sýrech, langoších, guláši, bramborových spirálách nebo domácích koláčcích, valašských frgálech či donátcích. Chybět nebudou ani perníkové uši, nachos a popcorn a další cukrovinky.

V doprovodném programu si podle organizátorů přijdou na své jak dospělí, tak děti. Na dospělé čekají tradiční soutěže, a to ve vědomostech z pivovarnictví v 15 hodin, soutěž v držení krýglu na čas v 16:45 hodin a soutěž v pití piva na čas v 18:30 hodin. Děti se vyřádí na kolotočích a nafukovacích atrakcích.

K pivu nebude chybět ani živý hudební doprovod hned pěti kapel. Jako první se ve 14 hodin na pódiu představí novojičínská formace Klika NJ Blues. V 15:45 hodin se taktovky ujme bohumínská kapela Grog. V 17:30 hodin nastoupí na pódium Lucie revival z Ostravy. A v 19:15 se publiku představí letošní hlavní host pivních slavností - kapela Ready Kirken. A od půl desáté večer uzavře hudební nadílku Metalica revival z Ostravy.

Loňské pivní slavnosti navštívilo v Bohumíně přes čtyři tisíce lidí, výběr byl přitom z 99 druhů piv. Letos pořadatelé očekávají díky letním teplotám podobnou návštěvnost. Vstupné na pivní slavnosti je pro dospělé 40 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma.

HUDEBNÍ MENU:
14:00 Klika NJ Blues (Nový Jičín)
15:45 Grog (Bohumín)
17:30 Lucie revival (Ostrava)
19:15 Ready Kirken
21:30 Metallica revival (Ostrava)

PIVOVARY A MINIPIVOVARY:
Minipivovar Osečan, Minipivovar Venuše, Hostinec ve dvoře, Pivovar Ostravar, Plzeňský Prazdoj, Pivovar Radas, Pivovar Koníček, Minipivovar Skřečoňský žabák, Pivovar Garage, Pivovar Krombacher, Biovar Ostrava, Pivovar Primátor, Měšťanský pivovar Polička, Beskydský pivovárek, Pivovar Krakonoš, Pivovárek Koliba, Radniční minipivovar Jihlava, Rodinný pivovar Bernard, Pivovárek Morava, Velkopopovický kozel a Pivovar Bravůr.

Dobré pivo a hudba k tomu na dni otevřených dveří pivovaru v Dobrušce

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:Dana EhlováDobruška

Rodinný pivovar v Dobrušce připravil pro milovníky zlatého moku a dobré hudby další den otevřených dveří, který bude "ověnčen" několika jubilei s pětkou na konci.

Letos 15. srpna se uskuteční tato hojně navštěvovaná akce již popáté a důvodem k tomu, aby pivo teklo proudem, bude vedle tropického počasí především také 695 let, které uplynuly od udělení várečného práva Dobrušce, a dále 145 let od založení místního pivovaru.

Nedílnou součástí dne, kdy Rodinný pivovar v Dobrušce po roce opět otevře své brány veřejnosti, je hudba. Pozvané kapely vystupují na dvou podiích, z nichž jedno je na nádvoří a druhé v pivovarské zahradě - vzhledem k různorodosti repertoáru se dá očekávat, že do noty se trefí prakticky každému.

Regionální hudební scénu budou letos zastupovat Valanka, Relax, Stará parta, Rocksorry a Čí je to vina. Hudební fajnšmekři se už těší na taháky jubilejního ročníku - Wohnout, Jelen, Škvor, Citron.

Z mnoha píp potečou všechny druhy místních piv, tedy Dobrušská 11%, Rampušák 12%, polotmavý Muderlant 13%, F.L.Věk 15% a speciál uvařený právě pro tuto příležitost. Kuchaři ve stylové sklepní restauraci připraví vynikající jídla typicky české kuchyně.

Pravidelným zpestřením programu jsou také oblíbené exkurze celým provozem pivovaru a široko daleko vyhlášené sladovny, které budou probíhat od 13 do 18 hodin.

Na závěr stojí za to připomenout, že pivo z Dobrušky pravidelně sklízí úspěchy v soutěžích malých pivovarů. Zatím poslední ocenění pochází z odborné degustace v Českých Budějovicích, která probíhala v rámci Slavností piva v červnu letošního roku. Dobrušský světlý speciál F. L. Věk 15% získal první místo v kategorii světlých ležáků vyrobených minipivovary, druhé místo mezi polotmavými pivy obsadil 13% Muderlant a třetí byla ve své kategorii Dobrušská 11%.

Pivovary hlásí rekord. K vítězům vlny veder patří i Kofola

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.czAutor:David Kohout

Nynější vysoké teploty mění i preference pijáků. Více jdou na odbyt lehčí piva, ovocná piva, cidery či limonády.

Letošní vlna veder se příznivě promítne do zisků tuzemských pivovarů i výrobců nealkoholických nápojů.

Například Staropramen zaznamenal v prvním prázdninovém měsíci o pětinu vyšší tržby než za stejné období loňského roku. „Letošní červenec je pro nás vůbec druhým nejlepším prodejním měsícem v celé historii firmy,“ říká mluvčí pivovaru Pavel Barvík.

"Letošní červenec ještě překonal výsledky toho loňského, který byl pro nás z hlediska prodejů nejúspěšnějším měsícem roku. Stejně dobře se dosud vyvíjí i srpen," potvrzuje bez bližších čísel mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová.

S prodejem jsou spokojeni i v Českých Budějovicích. „Náš pivovar v současné době pracuje na plný výkon. Ve stáčírnách lahví, plechovek i sudů jsme byli nuceni zorganizovat mimořádné víkendové směny,“ říká mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.

Letní měsíce jsou pro pivovary klíčové, právě prázdninové tržby pomáhají vyrovnat menší spotřebu v chladných měsících. „Spotřeba všech druhů piva v létě stoupne zhruba o polovinu,“ vysvětluje Samec. Prodej piva v plechovkách je v porovnání s lednem vyšší až o 100 procent, spotřeba ciderů je oproti lednu dokonce čtyřnásobná.

Nynější vysoké teploty mění i preference pijáků. Více jdou na odbyt lehčí piva, ovocná piva, cidery či limonády. Češi pak dávají přednost výčepním pivům před ležáky. „Důvodem je nižší stupňovitost. Dále lze pozorovat nárůst obliby nefiltrovaných, kvasnicových a pšeničných piv, která v horku lépe osvěží,“ říká za pivovary Lobkowicz Renata Melíšková.

Zástupci pivovarů se však shodují, že extrémně teplé počasí nutně neznamená vyšší spotřebu. „Zajímavostí je, že v tropických vedrech nad 30 stupňů Celsia spotřeba piva dále nestoupá, naopak spíše klesá. Nejvíce piva se vypije, když teploty dosahují asi 25 stupňů,“ vysvětluje Krásová.

Extrémně teplé počasí tak hraje do karet spíše prodejcům balených vod a sladkých nápojů. Například Kofole rostou zisky v řádu desítek procent. „Největší růst jsme zaznamenali u pramenité vody a točených nápojů. Těm vévodí Kofola, malinovka a oranžáda,“ komentuje mluvčí společnosti Jaroslava Musilová.

Větší tržby oproti minulému roku hlásí i tuzemská Coca Cola. „V kategorii balených vod rostou prodeje zhruba o čtvrtinu. Prodej sycených nealkoholických nápojů pak rostl v červenci o dvě procenta,“ říká mluvčí Coca Coly Milan Luzum.

Karlovarské minerální vody (KMV) pak ve srovnání se stejným obdobím loňského roku evidují nárůst o devět procent.

Pivo a vedro prý nejde dohromady. Jenže pivovary trhají rekordy

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.cz

Ostřílení pivovarníci tvrdí, že velká vedra nejdou s pitím piva dohromady. V praxi to však letos vypadá jinak. Pivovary naopak hlásí rekordní prodeje za červenec. Hodně tomu však pomáhají pivní alternativy, nealko a výčepní piva.

„Když je přes třicet stupňů, lidé pijí méně. Uvědomují si, že alkohol na ně v horku působí příliš destruktivně a rychle. Alkoholické nápoje pijí až večer po práci, když se trochu ochladí,“ shrnul sládek Gambrinusu Pavel Zítek své zkušenosti za čtyřicet let, které v oboru působí.

Také podle dalších odborníků z branže je ideální teplota pro pití piva nižší, podle někoho 25 až 30 stupňů Celsia, jiný hovoří o 25 stupních nebo ještě chladnějším počasí. Nicméně letošní praxe těmto poučkám odporuje. Vypadá to, že úmorné vedro naopak pomáhá pivovarům k rekordním prodejům. Rekordy hlásí Plzeňský Prazdroj, Staropramen i rodinný Bernard.

„V horkých dnech dávají lidé přednost nealkoholickému pivu Birell nebo méně alkoholickým desítkám,“ vysvětluje Kateřina Krásová, mluvčí Plzeňského Prazdroje. Pro Staropramen byl červenec druhým nejúspěšnějším prodejním měsícem v historii. Meziročně byl měsíc silnější o dvacet procent. Ale i pivovarnické dvojky na trhu pomohly pivní alternativy. „Prodávala se především výčepní piva, nealkoholická piva, sladová limonáda, pivní mixy i cidery,“ popsal mluvčí Pavel Barvík. Největší nárůsty prodejů byly na přehradách, koupalištích, v turistických místech a v restauracích s velkými zahrádkami.

Pro pivovar Bernard byl červenec dokonce rekordním měsícem v celé historii. „Pokud budu organizovat akci, nechci velké hicy. Lidé nepřijdou a nemohou vypít takové množství piva. Na druhou stranu myslím, že do hospody nebo na zahrádku lidé večer zajdou,“ říká mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Rovnice o tom, že ve vedrech je nízká spotřeba piva, nicméně platí i podle některých restauratérů. „Třeba na Václavském náměstí jsme asi na polovině loňského obratu,“ líčí Jan Šimice, majitel sítě restaurací Pizza Coloseum, do níž spadá devět pizzerií v Praze, Ostravě a Teplicích. Podle něj se zvýšil prodej vody (nikoliv nealka). „Zásadní je, že v největších vedrech u nás lidi nesedí, takže byť se zvýšila spotřeba vody, celkově je nižší. Lidé sedí až večer. Je to nešťastné, protože zahrádky končí ve 22 hodin,“ uvedl.

Zemřel Vladimír Černohorský, mistr tradičních ležáků a otec pita

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.cz

V sobotu 8. srpna zemřel zkušený sládek a výzkumník Vladimír Černohorský. Bylo mu 74 let. Informaci potvrdil Štěpán Tkadlec z Únětického pivovaru, kde Černohorský dělal vrchního sládka.

Pito nebo dia pivo. Anebo také nepovedený pokus jménem Gejzír, kdy se se svým týmem pokoušel udělat pivní sekt. Všechny tyhle zlepšováky nesou podpis Vladimíra Černohorského. Ještě letos v červenci poskytl rozhovor Lidovým novinám pro prázdninový seriál Lidé od piva.

V něm se například vyznal, že jeho největším štěstím bylo vařit klasickou desítku a dvanáctku. „Což taky považuji za úplně nejtěžší. Tato piva jsou čistá, a je v nich proto znát každé zaváhání. Naopak u svrchně kvašených piv je možné leccos oku i chuti skrýt,“ říkal. Zřejmě i proto je Únětický pivovar, v němž pomáhal s obnovou výroby a dělal vrchního sládka, proslavený právě českou „klasikou“.

Od poloviny šedesátých let pracoval v Pokusném a vývojovém středisku pro pivo a slad v pražském Braníku. Po revoluci se Černohorský vydal do Německa. Kromě Únětic až do své smrti sládkoval v rakouském zámeckém podniku Schlossbrauerei Weinberg.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.05.2017 08:354.997/4.997