Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Metternich, Vidlák i Felčar. V Plasích při pouti čepovali vlastní pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deníkAutor:Pavel KorelusPlasy

U příležitosti tradiční letní slavnosti zažil premiéru nový Knížecí pivovar.

Kolotoče letos nebyly tím jediným, co se točilo při tradiční plaské pouti Na královnu. V sobotu se totiž velké premiéry dočkal tamní nový Knížecí pivovar a nutno říct, že o zákazníky neměl nouzi a pivo teklo bez nadsázky proudem. Desítku zvanou Vašnosta, jedenáctku Vidlák, dvanáctku Metternich, třináctku Felčara či svrchně kvašený Summer Ale si lidé mohli nechat natočit do džbánků či pet lahve nebo vychutnat přímo u výčepu. Kdo se k pivu posadil, cítil jen z několika metrů teplo a typickou vůni varen a mohl při práci sledovat také plaského sládka osobně.

"Je to dobrota. Těžko ho k něčemu přirovnat, ale to je asi pro sládka ta nejlepší vizitka, ne?" hodnotil svého oroseného metternicha Jaroslav Hába. Knížecí pivovar sídlí v areálu plaského kláštera mezi budoucím Centrem stavitelského dědictví a požární zbrojnicí.

Pouť Na královnu je událost, bez níž si obyvatelé Plas i širokého okolí nedovedou druhý prázdninový měsíc představit. Také letos atrakce i stánkaři po oba dva dny doslova obklíčili Velkou louku, na pódiu v tamním areálu se střídaly kapely, před konventem cisterciáckého kláštera se usídlili řemeslníci i divadelníci a uvnitř památky se konaly speciální prohlídky unikátního vodního systému.

V záhlinickém pivovaru lidé ochutnali Pivo našich dědů

Publikováno:před rokemZdroj:Kroměřížský deníkAutor:Nikol DiviakováZáhlinice

Téměř po sto letech otevřeli o víkendu v Záhlinicích pivovar. Slávu s názvem Pivo našich dědů si nenechali ujít místní ani stovky lidí z širokého okolí.

Pivo se tam kromě jiného vařilo tak jako ve středověku.

„Uvařená byla také jedna várka piva z první odrůdy Proskowetzuv Haná pedigrée z druhé poloviny 19. století, které bylo možné ochutnat právě pod označením Pivo našich dědů. Ostatní pivo pak bylo z filmového pivovaru Postřižin z Dalešic," přiblížil pořadatel Aleš Přinosil. Svého pivního favorita si našli všichni.

„Mně Pivo našich dědů chutnalo, bylo takové jiné a vonělo uzením. Manželka však dala ale zase přednost dalešickému," prozradil jeden z návštěvníků Dalibor Konečný.

V horku se podle něj nedalo dlouho vydržet, naštěstí byla možnost posedět uvnitř pivovaru.

Sobotní program zahájil krojovaný průvod obcí, na který navázalo taneční vystoupení Hanácké a Moravské besedy. Poté už však přišel na řadu nejdůležitější bod programu, a to vysvěcení varny a zvonu od rodiny Ditrichů z Brodku u Přerova, který zazní po várce každého piva. Úkolu se zhostil farář Zbigniew Cziendlik z Lanškrouna.

„Jsem rád, že jsem mohl varnu a zvon přijet vysvětit. Vyrůstal jsem na vesnici, takže mám k zemědělství a farmaření blízko. Těší mě, že jsem mezi lidmi, kteří v této oblasti působí a Aleši Přinosilovi bych rád poděkoval, protože je velkým přínosem pro tuto obec a oblast a jsem okouzlen tím, co vybudoval. Přeji mu, aby pokračoval v tom, co dělá," nechal se slyšet farář Cziendlik.

Potom i pobavil všechny přítomné. „Je to pro mě historický okamžik nejen proto, že jsem vysvětil varnu a zvon, ale i proto, že mi osobně dělal ministranta ministr Marian Jurečka, který v ruce držel svěcenou vodu," zavtipkoval známý kněz.

Ministr Marian Jurečka si záhlinické pivo pochvaloval.

„Jsem rád za lidi, kteří dělají něco kvalitně, něco, co lidem dělá radost a to, co tady zůstane i pro další generace. Proto přeji pivovarnické Dej bůh štěstí," popřál ministr zemědělství.
Na závěr ceremoniálu majitel i přítomní hosté zvon rozezněli.

Program pokračoval až do večera hudebními vystoupeními různých stylů.

V záhlinickém pivovaru mohou začít vařit znovu pivo po devadesáti letech. Budova pivovaru stojí v Záhlinicích už 120 let. Sousední sladovna vyrábí od té doby slad nepřetržitě, a to tradičním humnovým způsobem. Vznikla tehdy zásluhou známého rodáka Františka Skopalíka. Pivovar však v polovině dvacátých let výrobu ukončil.

Začít by se mělo pivo vařit počátkem příštího roku, tedy k výročí první uvařené várky v roce 1896. K dispozici bude především v pivovaru podle hesla Pivo chutná vždy nejlépe v pivovarském sklepě. Potvrdil to jednatel společnosti Raven Trading Aleš Přinosil.

„Následně jej chceme dodávat do několika málo vybraných restaurací, které budou schopny zajistit kvalitní ošetření a především čepování piva. To je totiž předmětem zájmu předních pivovarnických odborníků, protože sebelepší pivo je snadné zničit nevhodným čepováním," upozornil Přinosil.

Pivo, které se bude vařit v pivovaru Záhlinice, bude podle něj vycházet z tradice vaření českého ležáku, který má svůj nezaměnitelný charakter.

Nakuřované, nebo špekové? Sládci v kraji si hýčkají pivaře

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Ladislav Vaindl

Doby, kdy pivařům stačila jen světlá desítka a dvanáctka, jsou už dávno pryč. Pijí teď i druhy, které byly ještě před pár lety v Čechách takřka neznámé. Co malý pivovar, to několik speciálů, kterými se snaží hýčkat si své příznivce.

„Vzhledem k vysokému počtu minipivovarů sládci zkouší u nás netradiční styly. Vybírat je z čeho. Ve světě jich existuje kolem stovky. Používají se třeba různé typy chmelu nebo se pivo nechá dozrát v sudu po nějakém alkoholu. Výhodou menších provozů je malá varna. Sládci tak mohou více experimentovat,“ konstatuje místopředseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Kočka.

A výrazně se to projevuje i v Karlovarském kraji. „Hosté vyžadují speciály. Od minipivovarů už je tak nějak očekávají,“ říká Vlastimil Kopecký z pivovaru Krušnohor v Kraslicích. Právě ten je zatím posledním přírůstkem na mapě Karlovarského kraje, co se výrobců zlatavého moku týče.

A podle toho vypadá i nabídka piv na slavnostní otevření, které se odehraje 28. srpna. „Na rozjezd budeme mít čtyři piva. Budeme mít třeba klasický ležák a také čtrnáctistupňový svrchně kvašený india pale ale,“ dodává Kopecký.

Piva, která byla v Čechách ještě donedávna spíše raritní, vaří ve velkém i sokolovský pivovar Permon.

„Když jsme začínali, dělali jsme klasické ležáky, světlý, tmavý a polotmavý. Teď se situace výrazně změnila. Hodně se zaměřujeme na svrchně kvašená piva, ať už se jedná o pšeničná, ‚ejly‘ nebo stout. V létě tvoří 60 procent naší produkce, v zimě pak až 80 procent,“ prozrazuje jednatel pivovaru Ladislav Sás.

Labužníci objevují i dýňové speciály
Piv typu ‚ejl‘, která jsou běžná spíše v Anglii nebo USA, v Sokolově vaří hned několik druhů. „Začali jsme klasickým india pale ‚ejlem‘ a americkým ‚ejlem‘. Dá se říct, že teď děláme tahle piva od toho nejlehčího až po dvacítku. Teď jsme zkusili třeba i ‚red‘, ale se speciálním sladem nebo dýňový,“ říká Sás.

O podobná piva je prý velký zájem, jdou velmi dobře na odbyt. „Pokud nějaký podobný speciál uvaříme, je v podstatě vyprodaný ještě předtím, než je hotový,“ dodává Ladislav Sás.

Více než 80 různých druhů piva už navařili v pivovaru Hastrman ve Velkém Rybníku. „Nejdeme cestou nějakých zvláštních příchutí. Spíše je pro nás zajímavé zkoušet třeba belgická nebo americká piva v různých podobách,“ říká sládek Luboš Vorel.

Specialitou pivovaru Florian v Lokti je špekové pivo. Jde o nápoj na bázi nakuřovaného sladu, který vznikl před lety v německém Bambergu.

„Polovička hostů pije klasický ležák, polovina speciály. Je pravda, že to nakuřované chtějí hodně Rusové a Němci, protože tenhle druh piva dobře znají,“ uvedl. Množství Čechů, kteří speciály ochutnávají, ale podle něho roste.

„Je stále více pivařů, kteří objíždějí pivovary po celé republice, nebo lidí, kteří sbírají třeba tácky nebo etikety. Každopádně je stále více znát, že hosté chtějí ochutnávat nová piva,“ sděluje majitel pivovaru Václav Lojín.

Před nedávnem vznikl pivovar v Nivách. A i tady si zakládají na speciálu. Jeho název zní Staroslovanský a jde o tmavou čtrnáctku. „Je to neobyčejné, jedinečné pivo. Jiné podobné těžko najdete. Hodně k nám chodí lidé, kterým ho doporučil někdo, kdo už je ochutnal,“ podotýká Yury Beschastnyy.

Konkurence je tvrdá, uspějí dobré a chutné nápady
Podle Ladislava Sáse jsou speciály pro pivovary cestou, jak se vyrovnat s rostoucí konkurencí. Přibývá totiž hospod, kde se čepuje větší množství druhů piv a během času je tu obměňují. Podobných podniků stále přibývá.

„Hlavně v Praze některé hospody krachují. Kdo udělá podobnou sortimentovou změnu, má šanci přežít. Speciály jsou i proto pro pivovary dobrou cestou. Právě o ně je v takových podnicích největší zájem,“ konstatuje zástupce sokolovského pivovaru.

Na Sokolovsku se podle něj podobná netradiční piva prosazují o něco hůře. „Ale i tady se to už zlepšuje. Lidé se učí. Je to podobné jako s vínem. Zákazníci začínají jít po kvalitě a chuti,“ doplňuje.

Vzhledem k nárůstu počtu pivovarů Českomoravský svaz minipivovarů klade důraz také na informovanost sládků. Probíhají například školení o hygieně nebo poznávání pivních stylů. „Ovšem důležitá je i osvěta u výčepních a zákazníků. Pokud host dostane v hospodě pivní styl, jehož chuť se výrazně odlišuje od toho, na co je zvyklý, měla by mu být obsluha schopna vysvětlit, co který druh obnáší,“ dodává Kočka.

Strakonice: S novou chutí se představí Otavský Zlatý

Publikováno:před rokemZdroj:Parlamentní ListyDudák

Zcela nový „Otavský zlatý“ z rukou sládka Dušana Krankuse se tento týden objeví v restauracích a na pultech prodejen.

Tak jako každé dílo, má i pivo podpis svého autora a protože sládek strakonického pivovaru je příznivcem tradičních hořkých piv, plná chuť Otavského zlatého v sobě nese právě hořkost typického českého ležáku sytě zlaté barvy.

„Přizpůsobil jsem recepturu těm zákazníkům, kteří hledají především hořký charakter piva, kterého dosáhnete vhodnou kombinací použitých nejkvalitnějších českých chmelů“, říká sládek Dušan Krankus.

Pivo není upravováno pasterací a uchovává si tak všechny zdraví prospěšné látky.

Obsah alkoholu je cca 4,8% objemu.

Nezbývá tedy, nežli popřát Otavskému zlatému na cestu ke svým zákazníkům především ať chutná tak, aby s prvním pohárem zůstala v ústech chuť okusit druhý, třetí.

Pivovary si mnou ruce. Díky horkému létu mají rekordní prodej

Publikováno:před rokemZdroj:EuroZprávy.cz

Pivovary si mnou ruce. Díky horkému létu mají rekordní prodej.

Ačkoli alkohol lidské tělo dehydratuje, spotřeba piva za měsíc červen je vysoká. Lidé pijí především ovocná piva, pivní mixy či cidery. Stoupla i spotřeba nealkoholických piv. "Po sladkých limonádách mám kolikrát ještě větší žízeň. To už je lepší si dát nealko pivo," směje se studentka Marie z Humpolce, kde hlásí zvýšený prodej i pivovar Bernard.

"V letošním červenci jsme vyrostli něco málo přes 12%, loňský červenec byl ve srovnání s předchozím ovšem také nárůstový," uvedl obchodní ředitel Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Šípek.

Rekordní prodeje hlásí například Pivovary Staropramen. „Pro Pivovary Staropramen byl letošní červenec druhým nejúspěšnějším prodejním měsícem v celé historii firmy. Ve srovnání s loňskem byly naše prodeje v tomto měsíci vyšší o více než dvacet procent," řekl za Pivovary Staropramen Pavel Barvík.

Podobně jsou na tom i ostatní pivovary. "Přestože byl pro nás loňský červenec z hlediska prodejů nejúspěšnějším měsícem roku, ten letošní ho především díky teplému slunečnému počasí ještě překonal. Stejně dobře se dosud vyvíjí i srpen," uvedla mluvčí Plzeňského prazdroje Kateřina Krásová.Spotřeba piv vzrostla nejen u točených piv přímo v restauracích.

"Lidé více kupují jak balená piva domů, tak více spotřebovávají i mimo domov. Největší nárůsty prodejů pak měli naši letní sezónní zákazníci na přehradách, koupalištích a turistických místech plus hospody a restaurace s velkými zahrádkami," dodal Pavel Barvík.

"V tomhle horku se nedá pít nic jiného, než vychlazené pivo," řekl z pražské Náplavky kolemjdoucí Petr, který se v těchto vedrech chodí večer "ochladit" ke břehům Vltavy.

Ačkoli je tento zlatavý mok oblíbený a tradiční český nápoj, měli bychom s ním zacházet opatrně. Ve vysokých teplotách alkohol velmi rychle působí na lidský organismus. S alkoholem tedy s mírou.

Pivovary sázejí na plechovky. Chtějí do prodeje investovat stamiliony

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav Petr

Stamilionovými investicemi se výrobci piva snaží oživit prodeje a také zlepšit možnosti exportu. Humpoleckému Bernardu jsou už malé zdi pivovaru. Pivovar, stojící jen několik desítek metrů od centrálního náměstí, proto expanduje na okraj města.

Pivovarští už hledají pozemky, na kterých doslova na zelené louce postaví novou stáčírnu. Jen letos se mají investice vyšplhat ke 130 milionům korun. Stejně jako loni, kdy Bernard stavěl nové ležácké tanky nebo kompletní novou technologii pro vaření spodně kvašeného piva Bohemian Ale.

Celkové investice českých pivovarů do rozšíření produkce jsou ale letos mnohonásobně větší. Přesahují miliardu korun.

Masivní investiční boom pivovarů má za cíl přilákat víc lidí do hospod, na druhé straně také zvýšit odbyt baleného, především plechovkového piva. Celý pivní domácí trh mírně klesá, s ním i největší hráči. Stamilionovými investicemi se proto pivovarníci snaží oživit prodeje, ale také zlepšit možnosti exportu, který jediný v posledních letech vylepšuje pivovarům bilanci.

Navíc – domácí pivní trh se v poslední době výrazně mění, lidé žádají víc novinek a pestřejší nabídku. A na nová piva je zas leckde třeba nová technologie, nové stáčecí linky.

Staropramen modernizoval stáčecí linku
„Každá inovace a budování kvality vyžadují také nemalé finanční prostředky. V našem případě přesouváme část provozu na okraj města nejen kvůli rozšíření výroby, ale potřebujeme také omezit provoz kamionů v centru města,“ říká Zdeněk Mikulášek z Rodinného pivovaru Bernard.

Budějovický Budvar nerozšiřuje stávající provozy, ale za 70 milionů korun právě dokončil generální modernizaci rozsáhlé budovy stáčírny, která byla před více než 40 lety projektována na poloviční výkon, než poskytuje dnes, kdy dokáže naplnit 80 tisíc lahví za hodinu.

Podobně učinily Pivovary Staropramen, které letos na pražském Smíchově zprovoznily modernizovanou stáčecí linku na plechovky za 100 milionů korun a její kapacita narostla o 30 procent. „Spotřeba plechovkového piva v posledních letech pravidelně roste. Rozšiřování našeho portfolia o nové nápoje v čele s pivními mixy přineslo další navýšení poptávky po tomto typu balení,“ říká k modernizaci Zdeněk Lux, vrchní sládek ve Staropramenu.

Sesterský Ostravar za téměř 70 milionů zase dokončil přestavbu stáčírny lahví i sudů – těch padesátilitrových prý nyní dokáže nová linka vymýt, sterilizovat a znovu naplnit 180 za hodinu.

Nejvíc investuje Plzeňský Prazdroj
Řádově o několika stech milionů korun investic mluví v letošním roce trojka tuzemského trhu, skupina Heineken. Kromě snižování spotřeby energií nebo zlepšení pracovního prostředí dá Heineken peníze do nové balicí linky plechovek v Krušovicích, nových přetlačných tanků v ovládaném Starobrně nebo nového chlazení v ležáckém sklepě v pivovaru Velké Březno.

Absolutně největší sumu z tuzemských pivovarů investuje letos Plzeňský Prazdroj – údajně 900 milionů korun. Lídr tuzemského trhu jde poněkud jinou cestou než jeho zdejší konkurenti – milionovými investicemi do modernizace a ovládnutí hospod se snaží především oživit upadající prodej čepovaného piva. „Zároveň plánujeme výrobní investice. Například v Plzni rozšíříme kapacitu skladovacích prostor a v Nošovicích v Radegastu dojde k investicím do plnicích technologií na lahvové stáčecí lince,“ říká mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová.

Do restaurací a hospod ale investují různě vysoké částky všechny největší pivovary. Nejedná se jen ovybavení či modernizaci vlastních nebo smluvních hospod, ale především o „reklamní“ smlouvy, ve kterých se hostinští za částky kolem milionu nebo i vyšší zavazují po určitou dobu čepovat pivo výhradně od smluvního pivovaru.

V boji o hospody se pivovary často navzájem přeplácejí a náklady na podobné „reklamní“ smlouvy dosahují desítek milionů korun za rok.

V Záhlinicích otevřeli pivovar, přijel kněz Czendlik i ministr

Publikováno:před rokemZdroj:Kroměřížský deníkAutor:Nikol Diviaková

V Záhlinicích v sobotu odpoledne slavnostně otevřeli pivovar. Tuto slávu s názvem Pivo našich dědů si nenechalo ujít opravdu mnoho lidí z širokého okolí. Na programu bylo například vysvěcení varny se zvonem, o které se postaral známý farář Zbigniew Cziendlik z Lanškrouna a asistoval mu u toho kromě dalších i ministr zemědělství Marian Jurečka.

V areálu záhlinické sladovny byl připraven také bohatý program pro malé i velké. Nesmělo samozřejmě chybět pivo, které se tady kromě jiného vařilo tak, jako ve středověku.

Pivní slavnosti žízeň uhasí

Publikováno:před rokemZdroj:Litoměřický deník

V Litoměřicích mít žízeň nebudete. Šestý ročník pivních slavností se uskuteční už dnes, a to opět na Mírovém náměstí. K omezení průjezdnosti aut přitom nedojde, ubyl však počet parkovacích míst.

Návštěvnost slavností rok od roku stoupá. Proto musely být přesunuty z Tyršova na prostornější Mírové náměstí.

Na návštěvníky přitom letos čeká vskutku náročný úkol. Své produkty hodlají prezentovat více než tři desítky pivovarů. Nabídka piv a pivních speciálů tak bude zřejmě rekordní. Zájem mini a malých pivovarů o účast na litoměřických pivních slavnostech totiž roste. Zejména proto, že právě jim byly slavnosti od prvopočátku určeny.

„Nízkou cenou za umístění stánku a osobním přístupem se snažíme vytvořit účastníkům příjemné prostředí a poskytnout vhodné podmínky nejen pro prodej samotného piva, ale především pro zajímavou propagaci jednotlivých značek," dodala ředitelka Městských kulturních zařízení v Litoměřicích, které akci pořádají, Věra Kmoníčková.

Řada soutěží
Loga všech pivovarů budou letos umístěna přímo na pódiu a jejich zástupci dostanou příležitost je za pomoci moderátora osobně představit.

Bavič a moderátor programu NASTY (Petr Cerha) má připravenou řadu soutěží nejen o pivní ceny. Soutěžit se bude v mnoha netradičních pivních disciplínách. Připravena je i hlasovací soutěž o nejlepší pivovar, v níž rozhodnou hlasy příchozích pivařů a pivařek.

O zajímavou hudební nabídku se od 13 hodin do půlnoci postupně postarají LUCIE revival, Wono sito sedne, Rybičky 48, Prowizorium, Michal Hrůza, 100 Legs a Markýz John. Dorazí i promo autobus Tullamore Dew s ochutnávkou irské whisky. Organizátoři nezapomínají ani na dětské návštěvníky v doprovodu rodičů i pro ně jsou nachystány speciální atrakce.

Pro vstup jsou určeny tři pokladny: naproti České spořitelně, v ulici Novobranská a u domu U Pěti panen v horní části náměstí. Vstupné je 80 korun, důchodci a děti do 15 let zaplatí 60 korun, děti do 110 cm, pejsci a kočárky mají vstup zdarma.

Pivovar hostí UDG a regionální kapely

Publikováno:před rokemZdroj:Liberecký deníkAutor:Hana LangrováAlbrechtický

Pivovar Albrecht čeká v sobotu další open air akce, tentokrát zahrají čtyři kapely.

„Po prvním úspěšném open airu, kdy na kapelu Těla a ostatní skupiny přišlo více než 300 lidí, pokračujeme dalšími letními koncerty a pozvali jsme UDG, kteří jsou známí svojí neuvěřitelně dravou podiovou show. A navíc UDG ještě ve Frýdlantě nevystupovali, takže to bude jejich premiéra," vysvětlil za pořadatele Marek Jiran.

Sekundovat jim budou liberečtí Exil 51 se svým akustickým letním setem a jablonečtí Exots, kteří zahrají jeden ze svých posledních koncertu před přesně neurčenou pauzou. „A nakonec se představí místní kapela ForFun, která se postará o after party," dodal Jiran.

Na open air akci ve frýdlantském pivovaru se bude točit devět druhů piva. „Z toho jedno pivo se budeme točit speciálně jen na této akci a v jazzové osvěžovně. Dvanáctka APA Jazz," slíbil pivovarník Marek Vávra.

Záhlinice oslaví o víkendu výročí pivovaru i svého vzniku

Publikováno:před rokemZdroj:Kroměřížský deníkAutor:Nikol Diviaková

Sváteční hodové odpoledne s názvem Pivo našich dědů se chystá už tuto sobotu 15. srpna v Záhlinicích. „Jedná se o krojovanou vesnickou veselici, kterou pořádáme při příležitosti 120. výročí postavení pivovaru v Záhlinicích, spojenou s vysvěcením varny," prozradil jednatel společnosti Raven Trading Aleš Přinosil.

Program začne ve třináct hodin krojovaným průvodem obcí, který je podle jednatele společnosti vnímán jako hodový a je také spojen s výročím 660 let od založení Záhlinic.

Ve čtrnáct hodin je pak naplánován příchod do areálu pivovaru, kde o něco později krojovaní předvedou Hanáckou besedu.

„Samotné vysvěcení varny se zvonem od zvonařů rodiny Ditrichů z Brodku u Přerova pak provede populární farář farář Zbigniew Czendlik z Lanškrouna. Vysvěcení by mělo začít zhruba v 15.30 hodin," informoval organizátor.

Kromě toho vystoupí také například hanácký mužský pěvecký sbor Hlahol a zahraje kapela Jazz Book. V průvodu i během programu bude hrát dechová hudba Věrovanka.

„V jednom oddělení pivovarského sklepa proběhne prezentace vín z mého rodného kraje, z obce Tasovice ze Znojemska," řekl spolumajitel sladovny.

Návštěvníci se ale dočkají samozřejmě i vaření piva a to středověkým způsobem.

„Mám také uvařenu jednu várku piva z první a původní odrůdy Proskowetzuv Haná pedigrée z druhé poloviny devatenáctého století, které bude možné ochutnat pod označením Pivo našich dědů. Ostatní pivo pak bude z pivovaru Dalešice, který je známý z filmových Postřižin," prozradil Aleš Přinosil.

Kromě páteční večerní zábavy se skupinou Kosovci, která se také odehraje v areálu pivovaru, naváže na sobotní program ještě tradiční mše i průvod v neděli ráno.

Do hodového veselí se ale samozřejmě zapojí také tamní muzeum slavného rodáka Františka Skopalíka, který vlastně také stál u zrodu pivovaru jako rolnické akciové společnosti.

„Hodové pohodové odpoledne u nás začne ve 14.30 hodin. Na návštěvníky čeká kouzelník Mág Radekr, dílnička s výrobou loutek z Říše loutek Kroměříž, ale také trampolína, řetízkový kolotoč nebo malování na obličej," prozradila programová pracovnice záhlinického muzea Václava Navrátilová.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.05.2017 08:354.997/4.997