Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Místo ležáku plné pivo, místo 13° silné. Minipivovary chtějí změnit označování piv

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Eva Rajlichová

Ministerstvo zemědělství uvažuje o změně značení piva. Podle plánované vyhlášky by přestala existovat jedenácti a dvanáctistupňová piva, a místo nich by si lidé objednávali piva plná. Piva nad 13 stupňů by se už nejmenovala speciální, ale silná. Změnu si přejí třeba minipivovary.

Zástupci Českomoravského svazu minipivovarů považují současné označení piva za svazující.

Problematické je podle nich hlavně označení ležák, pod které spadá v současné době i svrchně kvašené pivo a piva pšeničná.

Přitom správně je ležák druh piva, který je spodně kvašen a stabilizován při nízkých teplotách. Po procesu kvašení měsíc a déle leží.

Podle Jana Kočky ze svazu minipivovarů by změna pomohla zákazníkům více se zaměřit na chuť a styl piva.

„Baristé teď bojují za to, že neexistuje piccolo. Protože lidé chtějí piccolo – malou kávu, a nic takového není. To samé v podstatě děláme my. Když budete chtít pšeničné pivo, nechcete ležák, ale pšeničné pivo. A jestli chcete silné, anebo plné, pivovar vám o tom potom řekne, co a jak,“ vysvětluje.

Názory „pivařů“ se rozcházejí. Mladší generaci na označení příliš nezáleží, a ti, kteří jsou zvyklí na stupňové označení, případné změny příliš nevítají.

„Jsem zvyklý na odstupňované, abych věděl, co piju. Dvanáctka je na mě moc silná, jsem zvyklý na desítku,“ svěřil se Českému rozhlasu v anketě jeden muž.

Jeho názor potvrzuje i jeden z oslovených výčepních Daniel Ráž. „Značení stupňů je tam proto, aby člověk věděl, co si může dovolit dát. Podle toho konzument pozná, jak silné pivo pije,“ říká.

Vyhláška o novém značení piva by měla platit od července, ale ministerstvo zemědělství čeká ještě odborná diskuze. Jedním z hlavních témat bude právě přejmenování ležáků. Na toto téma se úředníkům sešlo nejvíce připomínek.

„Samy pivovary po ministerstvu požadují změnu, nicméně zase z jiných odborných sektorů se ozývají hlasy proti,“ potvrzuje mluvčí resortu Hynek Jordán.

Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

Nejlepší nové spodně kvašené pivo 2015

Publikováno:před rokemZdroj:Pivovar MonopolAutor:Martina ValterováMonopol

Není fantasmagorie postavit v Teplicích plných heren nekuřáckou secesní restauraci a nabízet zdejším pijákům svrchně kvašené pivo? Není. Na přelomu května a června to dokázal pivovar Monopol. Jeho majitelé velmi citlivě zrekonstruovali prostor bývalého tanečního sálu na Masarykově třídě a ke spolupráci pozvali ostřílenou sládkovou Martinu Valterovou. A podařilo se. Jejich čtrnáctistupňový Monopol Ale je díky své přístupnosti jedním z nejlépe uvařených svrchně kvašených speciálů v roce 2015.

Místo ležáku si koupíte ‚plné pivo‘. Plánovaná vyhláška změní značení piv

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně značení piva. Jedenácti a dvanáctistupňová piva by mohla nést označení „plná piva“ a ležák by už byl pouze pivní styl, jak si to přejí pivovary. Piva nad 13 stupňů by se pak neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva.

Změnu by mohla přinést nová vyhláška, ke které se měly do konce loňského roku vznášet připomínky. Vyhláška by měla podle důvodové zprávy platit od července.

V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl mluvčí resortu Hynek Jordán. „Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze,“ uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. „Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme,“ řekl svazový prezident.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné.

Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu 1000 l medoviny se musí použít nejméně 280 kg včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Dvanáctka už nebude ležák, ale „plné pivo“, navrhuje ministerstvo

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně značení piva. Jedenácti a dvanáctistupňová piva by mohla nést označení „plná piva“ a ležák by už byl pouze pivní styl, jak si to přejí pivovary. Piva nad 13 stupňů by se pak neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva.

Změnu by mohla přinést nová vyhláška, ke které se měly do konce loňského roku vznášet připomínky. Vyhláška by měla podle důvodové zprávy platit od července.

V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl ČTK mluvčí resortu Hynek Jordán. „Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze,“ uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. „Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme,“ řekl svazový prezident ČTK.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné. Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu 1000 l medoviny se musí použít nejméně 280 kg včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Konec ležáků v Česku? Jurečka je možná nechá přejmenovat na „plná piva“

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:ČTK

Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně značení piva. Jedenácti a dvanáctistupňová piva by mohla nést označení "plná piva" a ležák by už byl pouze pivní styl, jak si to přejí pivovary. Piva nad 13 stupňů by se pak neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva. Změnu by mohla přinést nová vyhláška, ke které se měly do konce loňského roku vznášet připomínky.

Vyhláška by měla podle důvodové zprávy platit od července. V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl mluvčí resortu Hynek Jordán.

„Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze,“ uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. „Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme,“ řekl svazový prezident .

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné. Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu tisíce litrů medoviny se musí použít nejméně 280 kilogramů včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Z ležáků mohou být „plná piva”, ministerstvo zvažuje změnu označení

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Z ležáků mohou být „plná piva”, ministerstvo zvažuje změnu označení

V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl mluvčí resortu Hynek Jordán. "Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze," uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. "Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme," řekl svazový prezident.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Pivovary by udělaly osvětovou kampaň
Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné.

Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu 1000 l medoviny se musí použít nejméně 280 kg včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Březňák je nově i jako jedenáctka. Bude čepovaná, v lahvích i multipacku

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Jan HorákVelké Březno

Pivo Březňák je nově vedle tradiční desítky a dvanáctky také v jedenáctistupňové variantě. V některých hospodách je k dostání od pátku, celoplošně ji velkobřezenský pivovar z koncernu Heineken uvede na trh během ledna. Počítá s tím, že se jedenáctka stane pevnou součástí jeho nabídky.

„Březňáka jedenáctku jsme se rozhodli vařit proto, že naše rodina piv Březňák už na první pohled nebyla kompletní,“ říká ředitel pivovaru Michal Rouč.

Rozhodnutí zpestřit portfolio o jedenáctku padlo v půli loňského roku. První várka zrála v pivovaru od listopadu.

„Světlý ležák zlatavé barvy se stupňovitostí 11,3 % a obsahem alkoholu 4,6 % má plnější chuť,“ podotkla mluvčí koncernu Heineken Jana Pikardová.

Jedenáctky chce letos pivovar uvařit několik desítek tisíc hektolitrů. K dostání bude čepovaná, v lahvích i multipacku.

„Jsme rádi, že můžeme nabídnout zákazníkům kompletní sortiment. Je to pro nás velká událost a jsme zvědaví, jak našim štamgastům Březňák jedenáctka zachutná,“ dodal ředitel Rouč.

Zájem o pivo z Budějovického Budvaru dlouhodobě roste

Publikováno:před rokemZdroj:Budějcká DrbnaBudvar

Pivovar Budějovický Budvar loni potvrdil trend dlouhodobého růstu zájmu o pivo značek Budweiser Budvar a Pardál. Během posledních deseti let se produkce zvýšila o 39 %.

V roce 2015 uvařil pivovar více než 1,6 milionu hektolitrů piva, což představuje meziroční nárůst téměř o 10 %. Podnik tradičně dosáhl velmi dobrých exportních výsledků. Do 73 států putovalo téměř 900 000 hektolitrů piva, meziročně o 10,5 % více. Na domácím trhu se prodej zvýšil o 9 % a překročil objem 700 000 hektolitrů. Tržby podniku se loni meziročně zvýšily o 8 % a překročily hodnotu 2,55 miliardy korun.

„Loňskými výsledky jsme důstojně završili oslavy 120. výročí založení pivovaru. Máme velkou radost z vysokého růstu v tuzemsku a potěšil nás i trvale rostoucí vývoz. V našich nejdůležitějších exportních zemích, v Německu a na Slovensku, jsme prodali historicky nejvyšší objemy piva. Dosáhli jsme dvouciferného růstu na prestižních trzích v Itálii, Kanadě a Švédsku. Podařilo se nám vstoupit do několika nových zemí, například do Egypta, Mali nebo Nigeru. Podle očekávání se nám příliš nedařilo v Rusku a na Ukrajině, ale tyto propady se nám podařilo eliminovat v jiných státech,“ říká obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt. Za loňskými výsledky stojí jednak vysoká kvalita piva, založená na řemeslných výrobních postupech, jednak tvrdá práce obchodníků i všech ostatních zaměstnanců pivovaru.

Vzhledem k dlouhodobě rostoucím výsledkům jsou pro další rozvoj pivovaru nezbytné investice do rozšíření výrobních a logistických kapacit. V loňském roce projednal management pivovaru s Ministerstvem zemědělství, zakladatelem podniku, koncepci rozvoje podniku do roku 2020 s výhledy do roku 2030. Realizace této koncepce byla zahájena již loni. Letos bude rozvojový plán pokračovat výstavbou moderního logistického areálu v Českých Budějovicích, který se stane největší investicí za uplynulých 10 let.

Pivovar Svijany dodal loni na trh rekordních 623 tisíc hektolitrů piva

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTKSvijany

Rekordních 623.800 hektolitrů piva dodal loni na trh soukromý Pivovar Svijany na Liberecku. Polovinu v lahvích a druhou v sudech. Je to téměř o desetinu víc než předloni, kdy v největším pivovaru v Libereckém kraji vyrobili 570.000 hektolitrů. Většina svijanského piva se přitom prodá v tuzemsku, na export do Polska a Slovenska šlo jen zhruba 26.000 hektolitrů, to jsou asi čtyři procenta produkce, informovala mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

„Export máme minimální zhledem k tomu, že naše piva, ani v lahvích, nestabilizujeme ani nepasterujeme, nejsou pro export úplně vhodná," vysvětlila mluvčí. Nepasterovaná piva mají totiž kratší trvanlivost. Firma ale podle ní zvažuje výstavbu vlastního pivovaru v gruzínském Tbilisi za 15 milionů eur (přes 400 mil. Kč). „Zatím je v projektu hodně neznámých, které mohou finální rozhodnutí ovlivnit," poznamenala Winklerová.

Ještě v roce 1997 Pivovaru Svijany hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Dnes firma zaměstnává 130 lidí. Předloni se pivovar zařadil velikostí výstavu na čtvrté místo v zemi. Hospodaření společnosti skončilo tehdy ziskem téměř 171 milionů korun při miliardových tržbách. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Masivní investice
Od obnovení výroby v roce 1998 se už výstav pivovaru podařilo zvýšit téměř osmnáctinásobně. Především díky investicím za více než půl miliardy. Pivovar si přes výrazné zvýšení výroby uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá původní suroviny – humnový slad a žatecký chmel. Loni podnik investoval dalších 30 milionů korun. „Investovali jsme především do nového whirlpoolu, přetlačných tanků, trafostanice, kvasničného hospodářství a šrotovny," uvedla mluvčí. V letošním roce by podle ní objem investic do výroby měl být zhruba podobný, hlavním projektem bude nová skladová hala.

Velkou investicí je pro pivovar také rekonstrukce svijanského zámku. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety. Nyní ho za přispění dotací Norských fondů a zemí Evropského hospodářského prostoru rekonstruuje. „Z vlastních zdrojů zainvestujeme v první fázi rekonstrukce 30 milionů korun," řekla Winklerová. V zámku vzniká kulturně společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií. Měla by tam být i pivovarská restaurace a počítá se i s ubytováním. Náklady na projekt se odhadují na sto milionů korun. První etapa se pro veřejnost otevře už v polovině letošního roku.

Za měsíc přijede prezident. Vedení Plzeňského kraje pro něho uvařilo speciální ležák

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.cz

Příští měsíc přijede do Plzeňského kraje prezident Miloš Zeman. O jeho třídenní návštěvě se začalo mluvit poté, co představitelé hejtmanství vyrazili do Plzeňského Prazdroje, aby pro hlavu státu uvařili speciální pivo. Polotmavý šestnáctistupňový prezidentský speciál je ze tří druhů sladů a teď bude čtyři týdny zrát. Miloš Zeman ho dostane jako jeden z darů v dřevěném soudku. Ostatní prezenty pro prezidenta hejtmanství zatím tají.

V pořadí již třetí oficiální třídenní prezidentskou návštěvou poctí Miloš Zeman Plzeňský kraj v termínu od 8. do 10. února. Oficiální program jeho cesty zatím vyjednává hejtmanství společně s Hradem a zveřejněn bude až příští týden. Místní politici chtějí pozvat prezidenta do míst, které zatím nenavštívil. V předběžném programu je například návštěva Vesnice roku Plzeňského kraje 2015, tedy Kornatic na Rokycansku. Očekává se, že prezident absolvuje besedy s občany i studenty, setkat by se měl s významnými regionálními podnikateli i politiky. Do kterého výrobního podniku v kraji zavítá, ještě není jasné.

Nejvíc se kolem návštěvy hlavy státu tají, jaké dárky pro něho vedení kraje chystá. Kromě soudku se speciálním pivem to bude určitě i prezent spojený s kulturou a tradicemi Plzeňského kraje, jako tomu bylo i během předchozích návštěv. Předloni Zeman dostal umělecký artefakt, leštěný kovový štít od Benedikta Tolara a loni loutky Spejbla a Hurvínka.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.09.2017 20:115.506/5.506