Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Brazilští výrobci kazí pověst plzeňskému typu piva

Publikováno:před rokemZdroj:E15.cz

Když si v brazilské restauraci objedná piják půllitr plzeňského, nedostane zatím žádnou pivní lahůdku, ale nejspíš nevalné a extrémně podchlazené pivo některé místní značky. Brazílie se s produkcí víc než 13 miliard litrů piva ročně vypracovala na třetího největšího výrobce na světě a průměrný Brazilec vypije zhruba 65 litrů piva za rok, z toho 98 procent je označeno jako plzeňský typ. S úrovní českého piva to ale nemá nic společného: chmel se používá minimálně a slad je z kukuřice nebo z rýže.

Brazilci pijí na rozdíl od většiny obyvatel Latinské Ameriky pivo raději než víno. Obrovský trh s víc než 200 miliony obyvatel ale zatím zcela ovládli čtyři domácí výrobci. Ještě před deseti lety Brazilci v supermarketu nenašli jediné dovozové pivo, i nyní tvoří zahraniční piva jen šest procent nabídky.

Na náročnější brazilské pivaře, pro něž je nyní označení „plzeňské“ synonymem špatného piva, se proto rozhodly zaměřit české pivovary. Vyvážet do Brazílie již začaly například značka Pilsner Urquell, společnost Budějovický Budvar, náchodský pivovar Primátor nebo značka Bernard. Mají tam status prémiových piv a prodávají se za vyšší ceny.

„Například půl litru lahvového českého Budvaru stojí v brazilském supermarketu 20 až 25 reálů, tedy v přepočtu až 170 korun,“ říká Filip Kanda, ekonomický diplomat české ambasády v hlavním městě Brasilii. Vysoká cena ale není dána nějakou extrémní marží, ale především velkými cly, které Brazílie na dovoz uvaluje.

Pivovar Radegast oslaví 45 let od uvaření první várky

Publikováno:před rokemZdroj:Ostrava OnlineRadegast

Velkou oslavou 45 let od uvaření první várky, které si pivovar připomene v prosinci tohoto roku, bude letošní Radegast den. Ten se uskuteční v sobotu 5. září. Ve sklepích už zrají čtyři druhy piv Radegast včetně oblíbené Ryze Hořké 12 a Nefiltru.

Fanoušky hořkého piva čeká nabitý program. Na pódiu vystoupí Arakain s Lucií Bílou, Chinaski, Škwor a další kapely. Pivovar představí unikátní výstavu o historii pivovarnictví na severní Moravě. Pro zájemce budou připraveny exkurze pivovarem a chlapské soutěže. Vstup je tradičně zdarma. Podrobný program je na www.radegast.cz.

Radegast den je již tradičně jednou z největších akcí na severní Moravě. Do Nošovic míří desítky tisíc lidí, hlavně kvůli hořkému pivu. „Letos jsme uvařili hned čtyři druhy piva Radegast. Každé je jiné, ale jedno mají společné. Všechna jsou hořká. Držíme se tak odkazu prvního sládka Jaromíra Franzla, který před 45 lety vtiskl pivu Radegast charakteristickou hořkost,“ řekl ředitel pivovaru Radegast Ivo Kaňák a dodal, že čepovat se bude oblíbený ležák Ryze Hořká 12, výčepní Original, polotmavý Temně Hořký a tradičně i Radegast Nefiltrovaný. Řidiči si budou moci dát Birell, včetně tří ochucených variant. Loni návštěvníci akce vypili 52 tisíc piv.

Výročí 45 let od uvaření první várky piva připomene speciální výstava, kterou pivovar pořádá společně s Muzeem Beskyd. Lidé uvidí předměty, které mapují pivovarnictví, pohostinství i obyčejný život v 70. letech minulého století. Jak se vaří hořké pivo dnes, zjistí zájemci na exkurzní trase pivovarem, která bude během akce přístupná.

Nabitý bude i hudební program, který začne v 11:30. Během odpoledne a večera vystoupí Arakain s Lucií Bílou, Chinaski, Legendy se vrací, Wohnout a další. Program uzavře od 22:00 kapela Škwor. Tvrdí chlapi se budou moci utkat v soubojích v Radegast Adrenalin Parku. Na jedné ze scén bude probíhat škola čepování piva. Návštěvníci se již tradičně mohou těšit na autogramiádu hokejistů extraligových klubů, která proběhne v 15 hodin.

Pořadatelé doporučují se do Nošovic dopravit vlakem nebo autobusem, které pojedou z Ostravy a Frýdku-Místku. Parkování bude zajištěno v blízkosti areálu, ale počet parkovacích míst je omezený. Vlaky mají konečnou přímo v pivovaru, autobusy pak v těsné blízkosti areálu akce. Jízdní řády jsou na www.radegast.cz.

Jablonecko má po letech zase pivovar. Rezek se bude točit v Zásadě

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Martin TrdlaRezek

Na pivní mapě Libereckého kraje přibude další bod. Zakreslen bude v Zásadě. Pijáci si tu v září poručí pivo nazvané Rezek. Půjde o návrat pivovarnictví na Jablonecko. Posledním pivovarem v okrese byl jablonecký Jantar. Ten svoji produkci utnul před čtyřiadvaceti lety.

Minipivovar Rezek svoji historii teprve začíná psát, nemůže navázat na žádnou místní pivovarskou tradici. Místo, kde vznikl, ale svoji minulost má. „Grunt, kterému se říká Ve Dvorku, koupil v roce 1900 můj praděda. O pět let později dostal stavební povolení na stavbu brusírny. Fungovala tu do 50. let minulého století. Pak zde byla samoobsluha. Já tady v roce 1991 založil truhlářskou dílnu,“ říká Daniel Rezek, majitel nového pivovaru.

Pivovar je kostkou ve skládačce
Nápad na vznik pivovaru se v jeho hlavě zrodil již před čtyřmi lety. To už tady fungovala místní zážitková agentura. „Začal jsem kolem Černé Studnice létat na tandemovém padáku. Před dvěma lety k tomu ještě přibyly interaktivní dílny na foukání skla a vinuté perle, kovářská dílna a také penzion. Vše vzniklo kvůli tomu, abych ukázal, jak zde je krásně nejen místním, ale taktéž turistům. Abych zkrátka toto místo zviditelnil. Pivovar je tak poslední kostkou do této skládačky,“ vysvětluje Rezek.

A co pivovar Rezek konzumentům nabídne? Měsíčně tady vyrobí 100 až 120 hektolitrů piva. „Naší páteřní produkcí bude světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a ale. Ten bude v této receptuře třináctistupňový. Ještě chceme světlou dvanáctku, ale té musíme dát načas,“ představuje Rezek. Kromě stálé produkce tady třikrát až čtyřikrát do roka vyrobí i několik pivních speciálů.

Pivo vaří podle tradičních receptur. „Samozřejmě že do toho vnášíme nějaký svůj nápad, chuť, vůni, ale nejsou to nějaké markantní rozdíly oproti tradiční technologii,“ vysvětluje pivovarník, který si pivovarské řemeslo osahal tak, že jednu sezonu dojížděl za sládkem pivovaru Neumann v Mělnickém Vtelnu a taktéž vedl dlouhé diskuse s majiteli malých pivovarů. Pivo bude nefiltrované, nepasterizované a točené z ležáckých tanků. „To je výhoda malých pivovarů, že si takovýto luxus a postup výroby můžeme dovolit,“ upozorňuje Rezek.

O pivo mají zájem hospody z Jablonecka
Pivovar v Zásadě by měl oficiálně otevřít v první polovině září. Pivo bude zatím k dostání přímo na čepu v místní pivnici. Zde si ho můžete nechat načepovat do sklenice nebo si ho odvézt domů v litr a půl velké PET lahvi. Prodávat se bude také v sudech o objemu 15, 30 a 50 litrů. Zákazník si k nim může vypůjčit i výčepní zařízení. Rezek dále prozrazuje, že o pivo už teď má zájem několik hospod z Jablonecka.

Podle něj bude pivovar otevřen každý den asi od 16 hodin. O víkendu se provozní doba zřejmě upraví. Komu pivo Rezek zachutná natolik, že po něm bude bažit i v době uzavření pivovarské hospody, nemusí zoufat.

„Máme tady jednu technickou specialitu, automat na výtoč piva. Zákazník si koupí kartu, tu si nabije a poté si sám natočí tolik piva, kolik bude chtít. Může hladinku, šnyt, zkrátka podle svého. To, co si načepuje, se mu z karty odečte. Jeden automat bude uvnitř u výčepu a druhý venku před pivovarem. Takže pivo si zde můžete sami načepovat 24 hodin denně,“ láká Rezek a dodává, že v pivovaru budou fungovat jediné bezbariérové toalety v okolí.

„Celý pivovar je prakticky bezbariérový, bezprahový. Takže na prohlídku varny, spilky i ležáckého sklepa mohu i lidé s hendikepem,“ dodává pivovarník.

V budoucnu by v pivovaru rádi pořádali i kulturně-společenské akce. Pivnice, která pojme asi stovku hostů, je totiž zároveň jedním z větších sálů v kraji.

Pivovar v České Kamenici vstupuje do vrcholné fáze své obnovy

Publikováno:před rokemZdroj:I-noviny.czAutor:Růžena MimrováČeská Kamenice

Areál Pivovaru Česká Kamenice bude prvně otevřen při příležitosti Mariánské pouti 4. a 5. září 2015 a v rámci exkurze, kterou návštěvníkům společnost K 24, s.r.o. připraví, bude možné nahlédnout do větší části citlivě zrekonstruovaných budov původního panského pivovaru a především ochutnat pivo.

Na přestavbu od počátku dohlížel a stále dohlíží Památkový úřad. Tento velkolepý projekt byl významně podpořen z Evropských fondů.

Původní panský pivovar byl založen před rokem 1640. O několik let později zde vyrostla palírna. V polovině 18. století pivovar vyhořel a jeho opravy trvaly až do roku 1761. Před rokem 1875 byl vybaven parním strojem. Areál prošel významnějšími proměnami v 19. a 20. století. Od 50. let minulého století byl využíván zemědělci pro skladování obilí.

Českokamenický pivovar je ukázkou industriální architektury a především také technickou památkou. Při každém kroku renovace musí investor přísně dodržet všechny požadavky památkového úřadu. Barokní pivovar je již z části zařízen a pivovarnická technologie se připravuje k provozu. Součástí nového vybavení je již technologie nové palírny, moštárny s pasterem a kvasírna ovoce pro pálenku.

„Na Mariánské pouti mohou návštěvníci pivovarského areálu také ochutnat náš první pivní speciál, 13stupňové pivo - Kamenickou Podkovu. Základní řadou našich piv bude Kamenická 10, 11 a 12. Tajemstvím opravdu dobrého piva je přesné dodržení technologie výroby a mít jednoho z nejlepších mistrů sládků,“ říká majitel Ing. Kotouč. „Plánujeme produkovat tři tisíce hektolitrů piva ročně,“ dodává paní Mgr. Kotoučová.

Pivovar Česká Kamenice nabídne také pracovní místa v malém městě: „Projekt v tuto chvíli počítá s nabídkou zaměstnání pro 15 lidí. V následujících letech plánujeme obsadit další pracovní pozice v souvislosti s dalšími plány, které v areálu Pivovaru budeme realizovat,“ říká Ing. Kotouč.

Pivovar Ferdinand v Benešově se chystá na pivní slavnosti

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Ladislav LojkaFerdinand

Druhá největší událost každoročně pořádaná Pivovarem Ferdinand, druhá zářijová sobota. To jsou tradiční pivovarské slavnosti, které 12. září v Benešově oslaví hudbou i programem pro děti. V pravé poledne budete moci vstoupit do areálu pivovaru, kde pro vás i pro vaše děti bude mimo ochutnávek pivních speciálů připraven doprovodný program.

Kromě samotné exkurze v pivovaru bude moc každý návštěvník v sekci jídla ochutnat i pivní pokrmy připravované přímo z piva Ferdinand. Jako každý rok, tak i letos bude možnost zažít pivní degustaci, kde se můžete dozvědět zajímavosti a vyzkoušet si své znalosti o pivu, pivovaru, pivovarnictví, sladovně a sladovnictví i mnohem více k samotné výrobě piva. Pro děti bude k dispozici tvořivý koutek, během celého odpoledne mohou zažít tanec, divadlo, malování na obličej, ječmenové hrátky, soutěže s pivovarskou tematikou. Pro všechny milovníky dobře vychlazeného piva budou připraveny všechny druhy piv, které do výčepních stánků poputují rovnou ze sklepů pivovaru. Bude tak možné ochutnat i pivo v nefiltrované podobě. Děti se mohou těšit na oblíbenou Ferdinádu, točenou malinovku.

Hudební program bude probíhat na dvou scénách, představí se např. Big band Horáček SwingOrchestra, hrající swingovou, filmovou a taneční hudbu, legendární Rotor Poříčí, Český šraml pod taktovkou Jana Slabého, místní kapela Čejka band nebo Štěpán Kojan, frontman kapely KEKS. Celý hudební večer uzavře hodinové vystoupení KISS revival, téměř věrná imitace americké glam rockové kapely, která byla v dubnu 2014 uvedena do Rock And Rollový síně slávy. Kompletní program najdete na stránkách pivovaru www.skutecnepivo.cz.

Vstupné do areálu pivovaru je 100,-Kč (v ceně vstupného jedno pivo zdarma), děti mají vstup volný.

Pivo už nebude nejlevnější, hospody změní ceny nápojů

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deník

Návrh zákona, který má platit od příštího roku, vyžaduje nealko levnější než alko.

Návrh protikuřáckého zákona upraví mimo jiné také ceny alkoholických a nealkoholických nápojů. Cenové opatření má zajistit, aby provozovny stravovacích služeb nebo stánky s občerstvením měly v nabídce alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický nápoj stejného objemu. V současnosti je tomu často naopak.

Například v plzeňské Žumberské stodole stojí malé pivo 24 Kč a voda 26 Kč. „Ještě jsem nepřemýšlel o tom, jestli případně zdražíme pivo nebo zlevníme vodu," řekl odpovědný vedoucí Roman Dolejší.

Jiří Bártík, provozovatel klubu Casa de Locos, má jasno. „Sodovka stojí stejně jako malé pivo. O korunu zdražím pivo, stejně jsem to měl v plánu," vysvětlil. Žádné velké problémy mu prý tato část zákona dělat nebude.

Také v baru InCafé je pivo o čtyři koruny levnější než sodovka. „Pravděpodobně zlevním sodovku," řekl provozovatel Petr Pánek.
Část navrhovaného zákona regulující ceny nápojů se nedotkne všech plzeňských podniků. Řada z nich už má v současné době jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický.

„Třetinku sody prodáváme za 15 Kč, nejlevnější malé pivo stojí 17 Kč. Takže nebudeme muset nic měnit," řekl provozovatel restaurace U Šenku František Cypris.

Také hostinec Na Potravinách tato část protikuřáckého zákona nepostihne. „Třetinka točené citronády stojí 9 Kč, malé pivo 16 Kč," uvedl Jan Kešner. Ten si však myslí, že není dobré, aby byly ceny plošně regulovány. Každý provozovatel by si to podle něj měl určit sám.

Podobná situace je i ve Staré sladovně v Plzni. „Nejlevnějším nápojem je půllitrový džbánek vody, ten stojí 20 Kč," uvedla Petra Talafantová.

Přísný protikuřácký zákon zakazuje kouření ve všech vnitřních prostorách provozoven stravovacích služeb včetně barů a kaváren. Povoleno by nemělo být ani používání elektronických cigaret.

Zákon dále zavádí povinnost pro prodejce alkoholických nápojů v prodejně, stánku s občerstvením či provozovně stravovacích služeb, aby na místech, kde tyto alkoholické nápoje prodávají, nedocházelo k jejich konzumaci osobami mladšími 18 let věku.

V červnu letošního roku návrh jednomyslně schválila vláda. Protikuřácký zákon, který by měl platit od začátku příštího roku, musí ještě schválit obě komory Parlamentu. Hlasování je na programu na podzim.

Poté, co návrh zákona schválí poslanecká sněmovna, bude postoupen k projednání Senátu. Výsledná opatření se však mohou změnit. „V průběhu projednávání v parlamentu může návrh zákona dostát v důsledku pozměňovacích návrhů změn a výsledná podoba návrhu zákona se tak může lišit od verze, kterou schválila vláda," uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Pivovarské slavnosti Holba otevřou brány pivovaru už o víkendu

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyHolba

Tradiční, v pořadí už dvanácté Pivovarské slavnosti Holba proběhnou první pátek a sobotu v září. Letos je zahájí čeští atleti Denisa Rosolová a rodák z Budišova překážkář Petr Svoboda, kteří si společně s účastníky připijí Šerákem - Pivem ČR 2015 na vítězství.

Jak chutná úspěch dobře vědí i oba atleti. Budou tady mít i svoji autogramiádu a navíc si v pivovaru vyzkouší pro ně zcela novou disciplínu. Sami se postaví za výčepní zařízení a budou čepovat Šerák v největší hospodě v republice. V tu se po dobu slavností promění areál Hanušovického pivovaru. Na 12. Pivovarských slavnostech Holba se bude připíjet desítkou různých druhů piv značky, vystoupí devět kapel a Ryzí pivo z hor poteče ze šesti desítek výčepních píp.

Všichni se mohou těšit na jejich oblíbený Šerák ve všech jeho variantách. Po celé léto ho v pivovaru testovali Mazáci Šeráci a vzájemně si tady předávali štafetu podobně jak to dělá Denisa Rosolová, takže už dnes se řada z nich těší na osobní setkání. Kromě skvělé zábavy, muziky a jedinečného piva nabídne Holba i prohlídky výroby. Proběhnou v pátek odpoledne, kdy v pivovaru k příjemnému posezení zahraje Dalibor Janda se svojí kapelou, Vagon rock i Abba Stars.

V sobotu se areál pivovaru rozdělí na 3 programové stage. Na hlavní u pivovarských rybníků se bude střídat zábava s hudbou, která vyvrcholí koncertem Horkýže Slíže a ohňostrojem na závěr. Každoročně slavnosti navštíví na 7 tisíc lidí a vypije se kolem 35 tisíc půllitrů ryzího piva z hor, které přímo v pivovaru chutná nejlíp. Olomouckénovinky.cz informovala Mgr. Hana Matulová, mediální zástupce pivovaru Holba.

Nymburský pivovar má za sebou první sklizeň chmele

Publikováno:před rokemZdroj:Nymburský deníkAutor:Milena JínováPostřižinský

Historicky první dočesnou spojil pivovar s oslavami 120 let svého trvání. Ukázkovou chmelnici sklidili návštěvníci

„Dneska je sobota, takže věrtel je za hnědý žeton, čili za víc peněz," znělo
z hloučku návštěvníků u jednoho ze čtyř košů, které pivovar nakoupil na historicky první dočesnou. Jeden z česáčů tak zavzpomínal na doby dávno minulé, kdy se ještě jezdilo na chmelové brigády. Návštěvníci měli totiž možnost vyzkoušet si ruční trhání chmelových šišek na vlastní kůži.

Pivovar svou první ukázkovou chmelnici založil letos na jaře a její česání spojil 
s oslavami 120 let od založení pivovaru. Zpočátku to vypadalo, že mnoho lidí na oslavy nedorazí, ale v odpoledních hodinách se počet návštěvníků zvýšil. „Tuto akci pořádáme poprvé, takže ještě nemá tradici," vysvětlil ředitel pivovaru, spokojený s úrodou rostlin, které ještě nestačily 
v letošním horkém a suchém létě pořádně zakořenit, ale šišek na nich bylo pěkné množství. „Kolegové z Žatce tvrdí, že máme lepší úrodu, než oni 
u nich. Už mám připravené rozložené papírové krabice, na které chmel po očesání rozložím a hned půjdou do další várky," pochvaloval si i sládek pivovaru Bohumil Valenta. Chmelnici se nakonec podařilo společnými silami celou očesat, byly z ní plné čtyři koše. „Uskladnili jsme chmel na kartonech do sklepa při teplotě tři stupně, aby vydržel. Hned v pondělí půjde do várky. Bude z něj nějaká extra dvanáctka, ještě nevíme, jak ji pojmenujeme. Hotová by měla být koncem listopadu, takže kolem Mikuláše se začne stáčet," řekl Nymburskému deníku sládek v neděli po dočesné.

Na své chmelové brigády zavzpomínal Václav z Nymburka: „V sobotu to bylo vždycky tak, že za námi přijela rodina. Říkali jsme, že přijedou kombajny," směje se Václav a vysvětluje, že za den musel jeden brigádník načesat jedenáct věrtelů chmelových šišek. A pokud v nich bylo listí, výstupní kontrolor vysypal věrtel na plachtu a dotyčný ho musel řádně přebrat. „Když přijela máma, načesali jsme i sedmnáct věrtelů," doplnil Václav a hned upozornil na specifickou vůni chmelových šišek, která se linula hned po začátku česání.

A protože to byla nejen historicky první dočesná, ale také oslavy kulatého výročí, točila se speciální piva. Na čepu byl například Jubilejní i Sváteční ležák, nefiltrované pivo nebo Něžný Barbar.

Slavnosti Ostravaru přilákaly tisíce milovníků piva a hudby

Publikováno:před rokemZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Jaroslav PerdochOstravar

Tisíce lidí v sobotu zavítaly na jubilejní 15. Slavnosti pivovaru Ostravar. Na návštěvníky čekaly hektolitry pěnivého moku, patnáct kapel a bohatý program. Mnozí také využili možnosti prohlédnout si pivovar a zavítat do míst, kam se běžný návštěvník pivovaru nedostane.



Na hlavní hudební scéně Ostravar stage se mimo jiné představil Michal Hrůza. „Bylo to skvělé. Smekám před ním, že se dokázal vrátit na podium. Před rokem po napadení na Stodolní ulici bojoval o život a teď znovu hraje. Je prostě úžasný," uvedla Ivana Málková.

Zájem poutala i druhá scéna, určená především mladším návštěvníkům, kterou dramaturgicky připravil Richard Krajčo se svými kolegy z kapely Kryštof.

Za budovou vrchního sládka vyrostla třetí scéna nazvaná Ostrava žije stage. „Svůj název získala po novém projektu ostravského pivovaru s názvem Ostrava žije, kterým se Ostravar letos v létě snažil oživit dění v ostravských ulicích i hospodách," řekla Zuzana Cieciotková z organizačního týmu slavností. Divákům se zde představily kapely, které zvítězily v hlasování návštěvníků akcí.

Speciál
Příchozí čekal i nový pivní speciál Ostravar Ruby. „Jedná se o svrchně kvašený ALE," uvedl vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter s tím, že nové pivo je uvařeno ze tří druhů sladů moravského ječmene a ze tří pečlivě vybraných odrůd chmele. Pivo je chmeleno natřikrát na varně a pak ještě jednou za studena na spilce. „Svrchní kvašení a chmelení za studena dává Ruby nádherné ovocné aroma typické pro moderní ALE," dodal sládek.

Organizátoři připravili i bohatý doprovodný program. Jeho součástí byla i oblíbená pivovarská škola. „Kromě informací o našich tradičních pivech Ostravar Original a Ostravar Premium získali návštěvníci i bližší podrobnosti o speciálu Ostravar Ruby," řekl sládek.

Na slavnostech se představila také bubenická škola. „Slavnosti jsou největším svátkem piva a hudby. V bubenické škole se návštěvníci učí vnímat hudbu, její rytmus a bubnovat na bonga. Zároveň to je skvělý relax," dodala Zuzana Cieciotková. Vůbec poprvé se na slavnostech konala i soutěž v držení tupláků na čas

Plzeňská restaurace Purkmistr chystá na Žumberovu vařečku sumce

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.czPurkmistr

Soutěže Žumberova vařečka se opět tradičně účastní restaurace Purkmistr, která je součástí Pivovarského dvora Plzeň sídlícího v Plzni-Černicích. V Purkmistru se zaměřují na moderně provedené tradiční české recepty v kombinaci se skvělým pivem téže značky a velbloudem ve znaku. Pro naše kuchařské klání si připravili tento recept: Sumec na račím másle s račími ocásky vařenými v černém pivu Purkmistr, zauzená bramborová kaše, koprová espuma a žloutky.

Restaurace Purkmistr je součástí komplexu Pivovarský dvůr Plzeň, který vznikl 6. 6. 2007 rekonstrukcí historické selské budovy. Její vznik se datuje k roku 1603. Pivovarský dvůr Plzeň se nachází v okrajové části Plzně v Černicích, v klidném prostředí předměstské památkové rezervace necelý kilometr od nákupního centra Olympie. Zahrnuje hotel****, vlastní pivovar, nekuřáckou pivnici a restaurant, konferenční sál, bar s bowlingem, vinný sklípek, pivní lázně, wellness a masáže.

Hlavním prostorem Purkmistru je pivnice s velice zajímavou dominantou v podobě měděných nádob, které slouží ke každodennímu vaření piva. Společně s celým interiérem na Vás v Purkmistru dýchá tradiční atmosféra české pivnice. Purkmistr je ideálním místem pro konání oslav, firemních večírků, školení či jen tak si v klidu přijít vychutnat klenoty české kuchyně společně s pivem, které nosí ve znaku velblouda. Celková kapacita provozu je až 270 osob. Samostatnou kategorií jsou svatby. Romantickým místem pro konání svatebních obřadů je historický pranýř, který se nachází ve dvoře komplexu. V Purkmistru svým hostům nabízejí širokou škálu tradičních svatebních služeb, umí realizovat jakékoliv přání. Hosté si mohou na hostině vychutnat jak tradiční klasiku tak i moderně zpracovanou českou kuchyni.

Kuchyně restaurace Purkmistr se orientuje hlavně na tradiční česká jídla. Pod taktovkou šéfkuchaře Kamila Ščerby máte jedinečnou příležitost ochutnat českou klasiku v moderním kabátu dnešní doby. Strategie jejich kuchyně stojí na kvalitních vstupních surovinách, hovězí maso Purkmistru dodává BIO farma Galloway z Roupova u Přeštic. Nechávají si péct vlastní chléb z pivovarského sladu, sami si vyrábějí domácí těstoviny různých tvarů. V letní sezóně odebírají zeleninu od místních a regionálních farmářů. Velké bohatství české kuchyně spatřují v její hluboké tradici, z toho důvodu svým hostům nabízejí historické pokrmy, jako jsou například: domácí taliáni, sulc z hovězího krku, utopence, škvarkovou pomazánku, paštiky, pivní pomazánku, domácí džemy a marmelády, koprovou, šípkovou a svíčkovou omáčku a mnohé další, časem prověřené, dobroty. V kuchyni restaurace Purkmistr se potkávají tradiční recepty s moderním přístupem.

Speciálně pro Žumberovu vařečku oprášili v Purkmistru staročeský recept, který se zároveň od října stane důležitým článkem nového jídelního lístku. Je to sumec na račím másle s račími ocásky vařenými v černém pivu Purkmistr, zauzená bramborová kaše, koprová espuma a žloutky.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.05.2017 08:354.997/4.997